Fetmabehandling

Idag pratade jag med den läkare som bjöd in Mai-Lis Hellenius till ett familjeläkarmöte i Sundsvall i höstas. Hon klagade över att det är så svårt med fetmabehandling. Jag sade då att vi borde ha ett nytt möte om fetmabehandling, där också jag får vara med och prata.
Hon visade upp ett förfärat ansikte och svarade ingenting. Jag insåg då igen hur lång väg som är kvar att gå innan alla ”normalkorkade” yrkespersoner, inklusive läkare, har insett att de har  fått lära sig fel om kost för hälsa och viktnormalitet, under hela sitt vuxna liv.

 

Comments

 1. 1

  Dessbättre välkomnar vi dig till ny allmän föreläsning som i Märsta i höstas. Hoppas det blir där och på andra ställen framöver.

 2. 2

  Om de fortfarande har problem med övervikt trots att de engagerat Hellenius kanske de borde be Rössner hålla nästa föreläsning?

 3. 3

  Det är väl märkligt hur gamla kunskaper kan försvinna sådär…. Tänker då på den intervju av Överläkare Nils-Brage Nordlander Ulleråkers sjukhus Uppsala som publicerades i Hemmets veckotidning 1966. Han presenterades som en av Europas större överviktsexperter och det han förespråkade var en LCHF-kost där dock orden LCHF inte nämndes….. Det gällde att äta så att mättnadskänslan höll sig längre. Fisk, kött, ägg och matoljor samt annat matfett är bra…. osv.
  Sen när kosten blev än mer veteskaplig än beprövad erfarenhet så började det hela styra ganska så snett, man började tro….. och det är väl den tron som sitter bergfast kvar hos många än… som hos den läkaren i Sundsvall som beställde Mai-lis Hellenius till er!

 4. 4
  Hanveden säger
 5. 5

  ”Normalkorkade” ett underbart ord! Har ett antal i bekantskapskretsen som anser sig ”veta” att det är bättre med mindre kolhydrater men också att smör är bra men inte så mycket. Suck.

 6. 6

  Man ska ju som bekant vara lagomt korkad för att göra karriär!

  Men visst kan man tycka att skolans pedagogiska lobotomering har lyckats ganska bra när det gälller yrkesgrupper som dietister och sjuk vård,,,

  Jag tycker diagnosbibeln DSM-5 från amerikanska psykiatriförbundet (APA) är en helt fantastisk läsning, en kvarts läsning i den strax före innan man somnar ger verkligen den ro och tilltro på framtiden som vi alla så väl behöver för att sova gott – enligt den finns inte en enda normal människa utan alla kan få en passande diagnos och lite piller att pyssla med som hobby.

  Så varför inte – kanske är det dags att byta ut ”normalbegåvad” mot ”normalkorkad”?

 7. 7

  Bra där Annika! Uttrycket ”normalkorkad” ska jag använda flitigt framöver! 🙂

 8. 8
  Karin Eklund säger

  Man blir så ledsen rakt in i hjärtat över att vägen till förnuft och riktigt kunnande och därmed adekvat hjälp till metabolt sjuka är så oerhört lång och slingrig. Fyra steg fram och tre steg tillbaka.
  Stå på dig Annika! Vi är så många som behöver dig och dina gelikar.

 9. 9
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Hahaha…
  Nu funderar jag över ’hur att översätta’ detta till ett lika träffande uttryck på engelska.
  Thomas Js nattlektyr ska jag nog inte bry mig om att läsa.. 😀
  Däremot skulle lite mer Dr Nordlander ’smaka bra’ – honom skulle man ha lyssnat på ..då!!

 10. 10

  Fetmabehandling med normalkost innebär att kroppen faktiskt utsätts för ren svält medan samma sak med LCHF gör att alla kroppens celler hålls energiförsörjda genom att antingen förbränna fett från maten eller från fettdepåerna. Det är därför vi är pigga och alerta även då vi går ned i vikt.

  Unga friska människor brukar ofta inte vara hungriga på morgnarna utan det tar några timmar innan de kan få i sig något ätbart. Det beror faktiskt på att deras metabolism är så bra att de bränner fett under natten så att kroppen hålls energiförsörjd mha ketoner. De sover dessutom riktigt bra. För min del så har jag det numera likadant som då jag var ung och vältränad och är också sedan länge inte heller riktigt hungrig på morgnarna.

  Kolhydraterna saboterar kroppens metabolism genom att driva upp insulinnivåerna så det inte sker någon fettförbränning under natten. Det ger dålig sömn och kan få en del att behöva ett nattmål så de kan fortsätta att sova.

  Alla har inte riktigt förmågan att förstå sammanhanget mellan kolhydrater, insulin och fettförbränning.

 11. 11

  @ Pingo:
  Det där du nämner är så viktigt om man vill förstå hur det hänger ihop. Men det är inga lätta samband så det behövs mycket informationen och förståelse inte minst från sjuksköterske och läkarkåren! Jag har själv studerat Lchf i ca ett år och praktiserat i ett halvår och det är först nu som jag ser de samband som du beskriver om fettets förträfflighet vid metabolism.

  Jag märker det i min egen kropp då energiomsättningen ökat. Vad jag menar är att det är inte så enkelt för vanligt folk att ta till sig det här. För de flesta är Lchf någon form av extremrörelse och anhängarna i mångas ögon halvt om halvt haverister! Som om vi skulle praktisera nån form av woodo 🙂

  Lite konstigt då praktisera Lchf är ganska enkelt. Äter man husmanskost och tar bort margariner, pasta, ris och potatis och bröd ersätter med smör osv är man en bra bit på väg. Sen återstår finjusteringar som passar till individuella önskemål och nödvändigheter. Är man svårt metabolt sjuk och överviktig krävs förstås striktare former av lchf och eventuella fastor, hjälp av läkare osv.

  Är man inte insatt är det inte enkelt och med en sjukvård som i princip inte alls bryr sig utan tvärtom motarbetar eller är likgiltig så blir det problematiskt. Folk är mycket auktoritetsbundna och för de allra flesta är sköterskors och läkares ord lag. Man ifrågasätter sällan.

  Man tar ofta för lätt på problemen med prediabetes och diabetes och det är mycket allvarligt. Många verkar betrakta det mer eller mindre som en ”folksjukdom” man får leva med och det kan vara fatalt för många. Man hänför det ofta till gener och arvsanlag som om det inte gick att behandla utan det är svält(räkna kalorier) och stenhård träning som hjälper.

  Problemen indikerar ofta en spiral nedåt som kan bli mycket allvarligt med ett komplicerat sjukdomsförlopp. Äta mer bröd och pasta är att förvärra problemen.

 12. 12

  @ natan:
  Ja nog är det som du skriver. Då jag pratar med folk om LCHF så brukar jag fråga dem varför unga friska människor knappt kan få i sig frukost på morgnarna och då får jag deras fulla uppmärksamheten en stund. Då gäller det att snabbt och enkelt berätta hur det hänger ihop.

 13. 13

  @ Pingo:
  På skolan för dessa unga blir det ofta en red bull, en coke eller frukt under fm så att inte energin helt tar slut! På Em kan det följas av en sväng till hamburger-restaurangen eller pizzan med en coke eller shake för att fylla på kolhydratlagren 🙂 Så aspiranter till morgondagens metabola syndrom saknas inte !

 14. 14

  @ natan:
  Samt att vi ”vräker” i oss fett.. inte sant om man ser till mängd i gram mot en ” normalkostare”. I E% ja, men i mängd inte så mycket mer, eller i vissa fall lika. Är nog olika, men jag ser att jag äter mer av smör nu iof, men inte ”vräker” jag i mig! 😉

 15. 15

  Den sk fetmaparadoxen är omvärderad. Forskarna i Boston har läst noggrannare i Nurses Health Study och The Health Professional Follow up Study och rensat för rökare och normal – underviktiga och kommit fram till att man blir friskare om man går ner i vikt om man är överviktig och rökfri, allt enligt franska varianten av Dagens Medicin. Det som störde var bl a underviktiga, som blev sjukare när de gick ner ännu mer i vikt, därför blev data motsägelsefulla. Viss reservation för min tolkning av franska språket, Läs NEJM de Deirke K Tobias et al för mera kött på benen.

 16. 16

  80% fett, 15% Protein o 5% kolhydrater
  måste väl ändå anses vara att vräka i sig fett.
  Det ger stora problem med magnesium o kalium.

 17. 17

  @ Lena:
  Det beror lite på om du syftar på andelar av energin i maten eller andelar av hela måltiden.

 18. 18

  En sanning är väl också den att LCHF-kosten ger oss en bättre näring vad gäller vitaminer och mineraler (dvs. grunden till att våra celler skall kunna fungera rätt) jämfört med den tallriksmodell som använts de senaste 30-åren. eller den nu moderna ”västerländska kosten”….. vilken numera skapar hälsoproblem även i Indien och Kina! (Näringsfattigt).
  Även vegankosten har väl numera problem att tillgodose detta (näringen) med tanke på våra numera ofta utarmade jordar!
  Nr 4 – Hanveden! Tack för den länken! Det var precis den jag syftade på……

 19. 19
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Det Zonen säger,
  ”..En sanning är väl också den att LCHF-kosten ger oss en bättre näring..”
  stämmer för mig.
  Mindre portioner och längre mättnad på 2 mål om dagen funkar utmärkt – trots att min kost inte är helt strikt LCHF. Att allt jag stoppar i mig är eko-odlat gör naturligtvis sitt.

  En ’green & clean’ kost som ger bra näring (..utan extra kilon) borde vara en rättighet för alla!

 20. 20

  Jag har blivit gråhårig av LCHF-mat. Det går så fort nu vid 75 års ålder att jag märker skillnaden månad för månad.Dessutom börjar det dyka upp svarta hårstrån i det gråa. På armar, bröst och ben har hårstråna redan blivit mörkbruna.
  Kan det vara kokosfettet och smöret månntro?
  Jag var ju alldeles vithårig redan vid 70 års ålder! Jag skulle kanske fråga de stora professorerna om det är farligt? Gamla gubbar ska ju vara vithåriga.

 21. 21

  @ Swedboy:
  Om fler märker av en föryngring efter att ha ätit LCHF så ska denna, och alla andra LCHF-bloggar, läggas ned omedelbart! Den hemligheten tar vi med oss i graven, nästa århundrade!

 22. 22

  @ Swedboy:

  ”Farligt” förmodar jag var ett skämt 🙂 ? Är själv 62 och man märker en del ”föryngringsdetaljer”. Som bättre hud, mindre mjäll, mer värme ut i kroppen och ett och annat ”mörkare” hårstrå. Det måste man väl tolka som att kroppen ”cellerna” mår bättre och fått ökad energi-genom-strömning?

  Framförallt tror jag cellmembranen blir elastiskare (kolestrolet) och då ökar energi – och näringsupptag. Skulle var intressant om det funnes några jämförande studier avseende detta?

  Kanske någon här som har mer av vetenskapliga fakta och referenslitteratur(?). Våra personliga erfarenheter är förstås av värde, ett värde som läkare borde beakta mer. Ofta är de nog alldeles för blinda för ny kunskap och litar på det de fått lärt sig under sin utbildning. Därför kan det nog många gånger vara av värde att ha en lite mer erfaren läkare.

  Att lita på sina egna erfarenheter från Lchf – övergång är inte heller fel. Man får gå till bloggar och egna funderingar, då det från omgivningen är svårt att få någon större respons. Om man börjar tala Lchf så är man nog ansedd som en lite ”knäppgök” i de flesta sammanhang 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa