Kan ”Crash Diet” vända diabetes 2?

Jag fick en länk till en artikel: Crash course diet reverses type 2 diabetes in a week.
Som jag förstod det fick några nydebuterade t2-diabetiker äta en lågkalori-diet (600 cal) under 1-8 veckor. Under den tiden fick alla tillbaka normalt blodsocker.

Frågan är ju hur ”Crash diet” är komponerad, och hur diabetikerna ska äta sedan för att förbli diabetesfria.

Men i vilket fall är det en intressant tanke att en nydebuterad diabetiker 2 skulle kunna ”bota” sin diabetes med en ”svältdiet” under några veckor. I analogi med att viktop-patienter ofta blir diabetesfria i flera år efter operationen.

Sen kan man forska på hur diabetikerna ska äta efter svältkuren: tallriksmodell, medelhavskost  eller LCHF?

Varje t2-diabetiker kan också själv prova kuren på sin egen kropp.

 

Comments

  1. 1

    Om jag har förstått saken rätt så tar det bara några dygn med LCHF att få ordning på de verkligt höga blodsockret. Att få till fastesockret tar betydligt längre tid eftersom det verkar krävas att fettet i levern först ska förbrännas och då är det strikt LCHF under längre tid som krävs.

    Vissa läkare som jag nyligen stött på menar att mina hälsoframgångar endast beror på viktnedgången och så är verkligen inte fallet. Det är efter vad jag förstår fördelarna med det mättade fettet och vissa tillskott som fått ordning på levern och min hälsa. Nu behövs inga konstiga tillskott längre utan jag klara mig utmärkt med mättat fett.

  2. 2
    Thomas Jansson säger

    Detta är ju samma diet som används för epileptiker – har varit känd länge. Till och med vår favoriprofessor Rössner har varit inne på detta område för många år sedan.
    Om mina källor är korrekta så börjar riktig fasta efter 30 timmars energiunderskott.
    Det fett som ryker först torde vara det viscerala vilket är det som sägs orsaka leverns insulinresistens.
    Lämpligtvis äter man mest protein och fett – protein i första hand och fett upp till resten så att man slipper tappa muskelmassa.
    Finns en del forskning om detta på nätet!

  3. 3
    Thomas Jansson säger

    Tittar man på fettlever är det många som anser den helt reversibel medan andra anser att den kan återställas till 80 – 90%.

    På en site jag hamnade på hävdade att typ 1 är en sjukdom medan typ 2 är symptom. Dock med reservationen att man för evigt är allergisk mot kolhydrater,,,,

  4. 4

    @ Pingo:
    Som jag har förstått gäller det endast att få bort fett i lever och bukspottskörtel.
    Under dieten blir det 600 kcal påsmat med (intressant!) icke stärkelsrika grönsaker, för att hålla blodsockret nere.
    Dessvärre löser inte LCHF samma problemen: Så länge det finns för mycket fett i levern börjar morgonsockret stiga efter något år, och vikt kan då fås tillbaks. Själv känns det som att LCHF för yngre mycket lättare tar bort ”allt onödigt visceralt fett.

    Å andra sidan är återfallsfrekvensen efter svältdieten mycket hög eftersom en kaloribegränsad diet rekommenderas för att hålla blodsockerkontrollen kvar, vilket blir extremt svårt i längden som b.l. a. Rössner bevisat genom eviga just sådana misslyckanden.
    3 månader efter 2 månaders studien kontrollerades deltagarna som var tillsagda att följa Rössner idealet för att behålla förtjänsterna. Nu blev medelviktökningen 3 kg. Av tio f.d. diabetiker klarade glukostoleranstesten 3, 4 hade nedsatt tolerans och för 3 återvände diabetes.

    Alltså LCHF kombinerat med det här ser för mig ut som en mycket lovande lösning!
    Det borde betyda att om man redan äter LCHF så kan två veckor på svältdiet klara ut högt morgonsocker så att man därigenom enkelt kan bli av med dom sista kilona !
    (Något som tog Jimmy Moore ett år med massor med träning..)

    Eller börja med svältdieten och fortsätt sedan med LCHF för att begränsa kalorierna på ett naturligt sätt utan hunger. Eller kombinera på andra sätt.
    Om man lyckats få bort lever/bukspottsfettet genom svältdieten bör det betyda att man senare kan äta en något liberalare LCHF kost vilket för en del betyder att de kan behålla LCHF betydligt längre.
    Kanske det viktigaste som hänt LCHF. Om jag inte missminner så läste jag att anledningen till att Atkins övergavs var just att kilon började öka efter lyckad nedgång i början.

    En mycket intressant metod som jag funderar på att prova själv, efter 2 år med LCHF och nu stagnant vikt…

    Här länk till en seriös genomgång skriven av Taylor själv:
    https://www.ncl.ac.uk/magres/research/diabetes/documents/BantingDiabeticMed.pdf

    På slutet säger han något intressant som man kan tolka som man vill:
    På frågan hur behåller man vinsterna svarar Taylor ungefär så här:
    ”..Säkert måste det vara en kaloribalanserad diet med ökad motion, men fördelar med olika slags kost måste formelly prövas. Detta är bara början på den här historien.”

  5. 5

    Har verkligen nydebuterade typ 2:or problemet att bukspottskörteln pytsar ut för lite insulin?

    Jag tolkar artikeln så att de blev fria från diabetes typ 2 efter att bukspottskörteln återfått sin förmåga att utsöndra insulin i normal mängd.

    Verkar skumt tycker jag.

  6. 6
    Thomas Jansson säger

    @ us:
    Reagerar oxå på detta – nya typ 2 brukar ju ha en rejäl insulinproduktion?

    Jag håller på att försöka hitta de tidigare forskningsresultaten om lågkaloridiet. Har gjorts av bl a ett danskt team. Ganska gammal forskning om jag inte minns fel,,,,

    Ska gå igenom Jeff Voleks forskning mera noga än tidigare – mycket av den forskning som vi har efterfrågat under åren har jag en stark känsla av att han redan gjort,,,,

    Jag har tänkt prova denna metod sedan drygt ett år tillbaka då jag först mer av en slump trillade över den – är helt övertygad om att metoden fungerar men inte på det sätt som anges i tråden ovan!

    Men man måste nog vara i god form för att orka halvfasta på 600 kcal i åtta veckor,,,

    Borde gå att följa recept som gäller för 5:2 under förutsättning att det är LCHF?

  7. 7
    Thomas Hedlund säger

    Periodvis helfasta (med hemmagjord benbuljong) funkar också och är säkert lättare än svältkur …
    https://kidneylifescience.ca/programs/nutrition-and-diabetes/intensive-diabetes-dietary-management/

  8. 8

    Typ 2 diabetes är egentligen bara samma sak som att kroppen blivit resistent mot ett ämne (insulin) det tillförts i stor mängd under lång tid

    Det är exakt samma sak som händer när en alkis ökar på konsumtionen eller ett läkemedel måste tillföras i högre dos för samma effekt

    Lika självklart är det att processen är reversibel

    Frånvaron av insikt om att det är så det fungerar gör att en del forskare förvånas över att tex GBP-opererade omedelbart blir av med sin diabetes

    Det finns läkare som i åratal reverserat typ 2 diabetes effektivt men det kommer inte upp till main-stream medvetande 🙂

    Receptet är fasta + Lchf och det tar bara några månader att helt bota sjukdomen…
    Enbart Lchf tar bort symptomen men med fasta (eller gbp) blir cellerna ofta mottagliga för insulin igen

    Ett betydligt smartare val än att skära sönder sin mage för att få samma effekt kan man tycka:-)

  9. 9
    Thomas Jansson säger

    @ dufva:
    Mycket talar för att GBP kan ersättas av fasta,,,,

    Vilken typ av fasta ska det vara – intermittent eller kontinuerlig?

    Halvfasta eller helfasta?

  10. 10
    Thomas Jansson säger

    https://vimeo.com/m/64934347

    1 timmes video om att insulin orsakar diabetes. Och hur tokigt det är att sänka blodsocker med insulin och insulinutsöndrande medicin.

    Efter cirka 38 minuter börjar han tala om att GBP kan liknas med en dyr och onödigt tillkrånglat sätt att fasta på,,,,

    Hittade den här videon efter Thomas Hedlunds länk i inlägg 7 – finns mycket läsvärt där och mera info verkar vara på väg,,,

    Bland det bästa och mest pedagogiska jag läst och sett någonsin om övervikt & diabetes,,,

  11. 11

    @ Thomas Jansson:
    Taylors metod går idag helt ut på kort fasta. Att GBP nämns beror på att tvångsfastan framförallt omedelbart vid operationen då knappt någon mat kan ätas pekade ut anledning och lösning på problemet. Inkluderande att GBP helt kan ersättas av metoden så länge övervikt och insulinresistens hänger ihop!

    Typen av fasta beror väl på hur snabbt man vill bli av med leverns ”onödiga blodsockerproduktion” som enligt Taylor är huvudeffekten av DB-2. Om vi inte är DB-2 på LCHF och har problem med lite högt morgonsocker är det ingenting emot de som har eller har haft DB-2, enligt Taylors analys en gradskillnad.
    På sid 269 skriver Taylor i spalt 2, 2/3 ned: During chronic positive calorie balance, any excess carbohydrates must undergo DE NOVO lipogenesis…. etc.
    Alltså KH-överskott måste omvandlas till triglycerider, vilket leder till att en del av fettet stannar kvar i levern. De ”överblivna” triglyceriderna lagras inuti leverceller och påverkar dem då så att deras insulinkänslighet minskar! Insulinresistens i vanliga fettceller innebär svårare att lagra blodsocker. I levern som producerar glukos betyder insulinresistans (tydligen) att leverns glukosproducerande celler reagerar sämre på insulin. Alltså överproduktion, skriver Taylor. Detta resulterar med för stort kalorintag i en fortsatt ökning av leverfett och försämrad insulinresistans i levern, alltså positiv återkoppling som definierar en exponentiell degeneration i det här fallet.
    Men om glukoneogenesen är tillräckligt(?) hög med tillräckligt mycket(?) fett i levern kan förloppet självklart öka expenentiellt även utan för stort kalorintag, alltså t.o.m med LCHF!
    Första symptom blir då oväntad långsam viktuppgång som då bör bekräftas med morgonsockermätningar, eller midjemått eller MRi om man vill vara helt säker !

    Det tråkiga är, vilket gör att ”något måste göras” åt detta och LCHF inte räcker till, är att det höjda morgonsockret kan kvarstå till långt in på dagen vilket gör att t.ex återvunnen kärlhälsa kan förgås inom några år, p.g.a. att medelblodsocker är över 5.5-6 med ökad åderförkalkning, först märkbart i mågot högre blodtryck, tror jag.
    Alltså ser jag detta – och även det som Tomas Hedlund länkar till i #7, som det viktigaste som hänt mig sedan LCHF, för bevarandet av LCHF !

    Till us: Det sägs inte att problemet är att insulinproduktionen är för låg. Det sägs att leverns insulinresistens orsakar förhöjt blodsocker som blir diabetiskt när det går för högt. Vanligen långt efter detta räcker insulinet inte till. Samtidigt tror jag att Taylor kan ha förenklat bilden eftersom glukagon från bukspottskörteln (pankreas) stimulerar levern att producera glukos. Men det är hårklyvning.

  12. 12

    stenbj Skrev:

    must undergo DE NOVO lipogenesis

    En liten undring, jag trodde att de novo lipogenes producerade de små täta LDL partiklarna, som deltar vid plackbildning. Men de består så klart av triglycerider och protein, eller hur.

  13. 13
    Thomas Jansson säger

    @ stenbj:
    Tack för detta!
    Har läst igenom din länk snabbt och är minst sagt förvånad – är det verkligen så enkelt,,,,,

    Eftersom jag tänkt prova detta under relativt lång tid så det är bara att sätta igång.

    Har laddat upp med lite böcker om 5:2 och tänker använda dessa för att knåpa ihop en meny som ligger inom cirka 600 kcal samt uppfyller kravet på LCHF.

    Finns nog anledning att återkomma om detta,,,,

  14. 14
    Thomas Hedlund säger

    Visst kan man halvsvälta sig bort från insulinresistens (typ-2-diabetes)…

    Men ett betydligt bättre och mer långsiktigt sätt är lågkolhydratskost i kombination med periodisk helfasta (med benmärgsbuljong på fastedagarna). Lägg till t.ex hemgjord surkål när man äter så läker man tarmen på köpet…. bör även kunna ätas fastedagar så småning om eftersom det är nästan kalorifritt, men i början bör tarmen få viloperioder och läkematerial i form av buljong. Helfasta är muskelbesparande under fastedagarna till skillnad mot längre halvsvält. När man är Insulin-/eller rent av Metforminfri räcker det säkert med 2-3 dagars helfasta i månaden om man äter bra i övrigt för att förbli insulinkänslig.

    Trevligare att laga magen i stället för att amputera bort magsäcken.
    Gå ner i vikt gör man ändå… sen är det långt ifrån alla 2:or som har rejäl övervikt även om de flesta troligen har för hög fettprocent, s.k. TOFI (Thin on the Outside, Fat on the Inside) vid typ-2 diagnos.

    Kolla gärna Jason Fungs video för diabetesläkare, endokrinologer
    https://vimeo.com/m/64934347

    Recept på buljong, scheman etc. finns på
    https://kidneylifescience.ca/programs/nutrition-and-diabetes/intensive-diabetes-dietary-management/

    Här redovisar han lite senare resultat för studenter:
    https://www.youtube.com/watch?v=mAwgdX5VxGc

  15. 15
    Thomas Jansson säger

    @ Thomas Hedlund:
    Hans genomgång med studenterna var mycket bra.

    Verkar som om kontinuerlig fasta ger snabbare resultat? Sedan jag började med att hoppa över frukosten när jag inte är hungrig sjönk långtidssockret. Men mycket annat kan ha påverkat – tillskott och en mindre stressig miljö.

    Lärorika timmar i den här tråden – länkarna bör ses och läsas av alla som är intresserade av metabola störningar – mycket väl använd tid,,,,

  16. 16
    Thomas Hedlund säger

    Javisst kontinuerlig helfasta…
    Men det är inte bra med för lång helfasta. Och så fort man äter som i 5:2 så bryter man fastan.
    Om jag skulle använda 5:2 med 500-600 kcal så skulle jag skippa frukost och lunch och äta kalorierna som sen middag… inte konstigare än de som håller ramadan (0:7 fasta i en månad)…

    Intervjun med Richard m. frugan…
    https://vimeo.com/m/81222711

  17. 17
    Thomas Jansson säger

    Jag kommer att prova min egen variant som nog mest kommer att likna en kaloribegränsad fasta av typen 16:8 – börjar med en vecka för att se vart det tar vägen,,,,

    Lunch vid 13 och middag vid 20 tiden. Tider som passar mig rätt så bra och som kommer att fungera bra tillsammans med min bättre hälft.

    Första dagen är avklarad – intag cirka 700 kcal. Absolut ingen hungerkänsla hittills och det brukar det inte bli under sådana här dagar.

  18. 18

    @ Thomas Jansson:

    Hej Thomas!

    Ja det är just Jason Fung som jag lyssnat mycket på som är en av dom som lyckas bäst på att läka ut diabetes med fasta.

    Det finns timtals med honom på nätet (youtube) så kolla in det vid tillfälle 🙂

  19. 19

    @ Thomas Jansson:
    Själv Kör jag med bara en måltid om dan under vardagarna (mån-fre) så jag kanske kan kalla min metod för 2:5 istället då 🙂

    Jag har full energi och börjar faktiskt bli rätt ”rippad” viktmässigt
    Om jag fått tillbaka insulinkänsligheten vet jag inte men mår som sagt förträffligt med sättet att äta i allafall 🙂

  20. 20

    @ Erling:
    Ja, så fattar jag det iaf!
    Efter att ha ägnat dagen åt annat ser metoden t.o.m. bättre ut nu !
    Och naturligtvis finns det ännu bättre markör för var man ”befinner sig”: Fasteinsuln.
    Självklart egentligen då högt fasteinsulin = insulinresistans, som ju är huvudanledning till diabetes inte bara enligt Taylor.
    Det verkar även som om fasteinsulin de gånger det mätts har kommit ut som största oberoende riskfaktor för kardiovaskulära sjukdomar… Här två länkar t.ex:
    https://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.0040263
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12243850

    LDL ?? Ett meningslöst mått som inte ens mäts! Tas fram med Friedewald som bygger på antaganden att
    1/ Vi äter en standardardiet lika för alla….!
    2/ Andelen triglycerider av lipoproteiner är lika för alla…
    3/ Alla LDL partiklar har samma storlek.

    Alltså LDL värden hör hemma i soptunnan. Endast statinkrämare mår bättre av dem.
    Apokvot och fasteinsulin är dom värden jag mätte Maj 2013 och jag ämnar mäta dom igen i år.
    Hade 8.8 i fasteinsulin som betraktas som normalt, dock är normalt mellan 3 och 15 , eftersom man inte vill fatta hur viktig detta mätvärde är. Intressant att se vad morgonsockret blir när fasteinsulinet ligger närmare 5 !

  21. 21

    @ Thomas Jansson:
    Kul, då blir vi åtminstone två!
    Själv lutar jag åt 24 timmars fasta som Jason Fung beskriver. Slutade röka för ca 7 år sedan med hjälp av att dricka vatten smaksatt med citron så snart jag var hungrig och det gick direkt utan problem!

    För att förkorta processen att helt bli av med insulinresistensen ämnar jag även sänka andelen protein eftersom allt onödigt morgonsocker annars kan ge triglyceridnybildning varje dag och därmed en oönskad dock kortvarig ökning av insulinresistensen. Alltså en direkt neutralisering av en del av fastan.
    Buljong (som Jason Fung säger) får istället bli ”förrätt” till middagsmål eftersom den bör garantera en välspridd näringsbas trots lågt protein- och kaloriintag. Mina gissningar.

    Ett problem jag hade med 24-timmarsfasta i höstas var kväljningar eller kramp i strupen efter första eller andra tuggan efter 24 timmars fasta. Det går över efter några minuter men otrevligt. Någon annan som haft liknande? Vad kan man göra?

  22. 22
    Thomas Jansson säger

    @ dufva:
    Det är inga nyheter som Fung lanserar men jag känner inte till någon som satt in det som ett inslag i sin kliniska verksamhet (nu börjar vi nästan att uttrycka oss som doktorer :-),,,,)

    Fung är ju oxå en lysande pedagog – ska bli mycket intressant att följa denna man.

    Förr åt jag 1 gång dagligen men efter att ha läst dr Bernsteins bok om att stora måltider kan utlösa insulin även om man äter sågspån äter jag max 3 ggr/dygn.

    För att få vardagen att fungera så får man ordna sina egna varianter så att det stämmer med omgivningen – inte alltid så lätt,,,,

  23. 23
    Thomas Jansson säger

    21@ stenbj:
    Vad man väljer för någon typ av fasta spelar nog mindre roll tror jag – det handlar nog mycket om att välja en variant som fungerar praktiskt. Att hoppa över frukosten är nog utmärkt då ju kroppen fortsätter nattfastan av bara farten.

    Tursamt nog har jag varit flitig på att testa blodsockret i tid och otid så jag börjar få rätt så bra kännedom om hur ”systemet” fungerar – helt klart är att det är en klart nedåtgående trend.

    Har t o m fått så låga värden vissa dagar att jag kollat att mätaren fungerat. De låga värdena har dock alltid uppstått dagen efter en någorlunda intensiv motion. Det handlar om fasteblodsocker som kan minska med 2-3 mmol/liter – visserligen från en alltför hög nivå men att motionen gör underverk är jag helt övertygad om,,,,

    Blir en spännande vecka,,,,

  24. 24

    Det finns en del intressant forskning på att resistent stärkelse skulle kunna förbättra blodsockerkontrollen och vara ett effektivt sätt att åtgärda det sk gryningsfenomenet med högt blodsocker. Har bloggat om det här med anledning av att den LCHF-ätande diabetikern Steve Cooksey kör ett självexperiment med resistent stärkelse och uppnått mycket goda resultat:

    https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10401/Diabetikern-Steve-Cookseys-n-1-experiment-med-resistent-starkelse.aspx

  25. 25

    @ Thomas Jansson:
    Jag tror vi redan är överens om att träning (1) , lågt proteinintag (2) och t.o.m alkohol (3) dan innan sänker direkt morgonsocker, medans värdet annars ökar till den nivå som underliggande insulinresistens bestämmer. Dom nämnda faktorerna miskar glukosproduktionen p.g.a tömda glykogendepåer, otillräckligt med råmaterial och ”giftrensningsprioritering”, i samma ordning. Värdena blir direkt bättre men har en begränsad eller ingen långsiktig innebörd.
    Men 1 och 2 har både direkt och långsiktig inverkan på insulinresistensminskningen, dock mycket mindre än föreslagen fasta, antar jag. Framförallt ökar inte fettlever eller kärlskador under den tid som morgonsockret annars i många fall skulle kunna ligga över 6!

    När insulinresistensen minskat rejält bör emellertid de nämnda faktorerna inte ha någon inverkan alls på morgonsockret vilket då istället regleras av en återställd lever, som i sin tur reagerar direkt på signaler av glukagon och insulin. Fettrensning i bukspottskörteln sker samtidigt enligt Taylor, så att även dosering av glukagon och insulin bör ske bättre.
    Så åtminstone en dag i veckan bör man se till att morgonsockret mäts med faktorerna ovan nollade för att se utvecklingen. Annars gäller ju midjemåttet bäst som vi vet. MRI för vetenskapsmän, men dom får ju inga bidrag till forskning som skulle kunna minska medicinintag.

  26. 26

    @ stenbj:
    Alkohol i form av rödvin har jag provat – tycker mig kunna ha sett en viss sänkning av fastesockret som sänktes i storleksordningen 0,5 mmol/l

    – Dock tycker jag att ett par glas vin dagligen är för mycket – även så lite påverkar formen dagen efter.

    – Det blir dyrt – i all synnerhet som det påverkar formen dagen efter,,,

    – det är mycket gifter även i ekologiskt vin,,,

    – Alkohol ger ju fettlever på sikt – det kan vara att lura sig själv att dricka alkohol dagligen?

    Så ”vinexperimenten” är avslutade för min del men det var givetvis intressant att prova under en tid – som helhet tror jag inte på det dagliga intaget,,,,

    ———————————-

    När det gäller motion så är det betydligt effektivare – jag har mätt blodsocker så ofta så det börjar belasta ekonomin påtagligt men kunskap får kosta lite.

    Mellan tummen och pekfingret så uppskattar jag att 30 minuters någorlunda intensiv motion ger en sänkning på cirka 0,5 mmol/l – 2 timmar ger således i runda tal en sänkning på fastesockret om cirka 2 mmol/l vilket är den högsta sänkningen hitills som jag uppnått.

    Det sägs ju att 1 tablett metformin motsvarar ungefär 30 minuters motion och någonstans har jag lite uppgifter lagrade om metforminets inverkan – ska bli intressant att jämföra om mina iaktagelser stämmer. Helt klart är att mina iaktagelser torde stämma rätt så bra men det är såklart en individuell fråga som varierar mycket efter person,,,

    ————————————–

    Jag har varit inne på att ta tillägg av protein – finns lite experiment gjorda om detta – bl a Jeff Volek har en del skrivit om detta. Men, tror knappast att den tappade muskelmassan under några veckors halvfasta med begränsat proteinintag har någon större betydelse.

    Arne Tammer på sin tid var vegeterian men åt senare lite kött för att bygga upp sin kropp – men det var mycket små mängder han åt och han klarade sig bra på detta,,,,

    På 80-talet fastade jag på riktigt i några omgångar och lyfte skrot rätt så regelbundet – fasta påverkar inte så mycket för en ”lätting” som mig (jämfört med de riktiga byggarna som äter rejäla mängder protein,,,)

    Och – om man tappar lite muskelmassa så är den mycket lätt att ta igen om man som nu äter LCHF – det är en enorm skillnad mot den gamla kolydratdrivna tiden,,,

    —————————————-
    @ Per Wikholm:
    Jag håller på att prova detta i form av 4 rågade teskedar potatismjöl dagligen – dock ej isolerat.

    På senare tiden har mitt blodsocker gått ned relativt mycket – möjligen har en del med resistent stärkelse att göra – hur mycket får vi aldrig reda på men amerikanen pekar på goda resultat,,,,

  27. 27

    stenbj Skrev:

    LDL värden hör hemma i soptunnan

    Ja, i soptunnan med dom, men eftertraktansvärt vore en enkel metod att mäta den elaka fraktionen av LDL, som genereras med kolhydrater som bas och som har sönder våra kärl. Dom samvarierar dock med triglyceriderna och då gäller att hålla dom låga.
    För gemene man gäller att vid lågkalorikost blir det ju lite mindre kolhydrater, och då minskar ju sockertrycket. Går man sedan tillbaka till normala portioner av samma mat, som före fastan har man inte vunnit mycket. För att backa och eventuellt avbryta naturalförloppet får man tänka sig att fortvarigt lägga om kosten till typ LCHF, strikt eller liberal beroende på vilken skada man skaffat sig. De skador, som en längre tids exponering för insulinresistens förorsakat kroppen läker inte bara för att sockervärdena plötsligt stabiliserats.

  28. 28

    @ Erling:
    Vi är helt överens! Apokvoten är dyr eller svårmätt. Fasteinsulin likaså (?).
    HbA1C kanske kombinerar ett ganska bra mått med en låg kostnad som har blivit nödvändig(?) i dagens sviktande välfärdssamhälle, upp tills åldern då den stora medicinkarusellen vanligen börjar sluka orimliga belopp, mest efter 50, men snabbt sjunkande med diabetesexplosionen.
    En bred satsning för att få fram nya snabbare och billigare tester på erkänt bra markörer behövs. Eftersom sådant kan minska medicineringskostnader långsiktigt tycker man att det vore vara en prioritet åtminstone för socialstyrelsen och politiker.

    Allra billigast blir dock midjemåttet, och när det går att se nåt,…även ripping, som dufva säger i #19 ovan, För tidigare indikation blir det alltså morgonsocker.

    Slutligen instämmer jag helt i vad du riktigt påpekar: ”De skador, som en längre tids exponering för insulinresistens förorsakat kroppen läker inte bara för att sockervärdena plötsligt stabiliserats.”
    Dock bromsas eller minskas kärlskadorna, men i bland kanske bara under några år?

  29. 29

    Jag tror vi ska göra som Annika hävdar – mät inte kolesterolet alls.

    Vad ska det tjäna till – dels verkar det sakna betydelse och de ”mediciner” som finns att tillgå är förknippade med mera nackdelar än fördelar. Allt jag läst om statiner (det börjar bli en betydande mängd nu!) tyder på att kost i form av LCHF gör att kolesterolet sköter sig själv – statiner är en megabluff och inget att ödsla tid på,,,

    När det gäller diabeteskoll har man väl nu infört långtidssockret som en markör vid årsskiftet – tror det ligger på 48 mmol/mol – detta som ett komplement till fasteblodsockret – det är ett steg i rätt riktning men inte fullt ut.

    Om vi istället kunde börja mäta insulinet kontinuerligt och sedan medelvärdesbilda resultatet skulle man kunna fånga upp prediabetiker långt tidigare – det kommer säkert sådana mätare med tiden – kanske skulle vi skicka ett mail till Jason Fung och fråga om han känner till läget vad gäller mätning av insulinet – det har han koll på och säkert så önskar han sig samma utrustning,,,,

    Å andra sidan behövs kanske inga instrument alls – jag betraktar alla med stort midjemått som minst prediabetiker – jag tror det stämmer rätt så bra även om undantagen finns. Dock fångas dessa ”fetknoppar” inte upp som diabetiker då de fortfarande befinner sig i läget att de har skyhöga insulinhalter men skapliga blodsockervärden – vi har många sådana figurer ute,,,,

    De som är svårast att indentifiera är de smala ”fetknopparna” – många gånger tycks de vara helt normalviktiga, sportar mycket men äter oxå massor med fruktos i alla möjliga former – det är ju sååå nyttigt med frukt som vi ju alla vet,,,,

  30. 30

    Erling Skrev:

    De skador, som en längre tids exponering för insulinresistens förorsakat kroppen läker inte bara för att sockervärdena plötsligt stabiliserats.

    Men man kan läka skadorna, eller är jag uppfattat fel?

  31. 31

    Lars Skrev:

    Erling Skrev:

    De skador, som en längre tids exponering för insulinresistens förorsakat kroppen läker inte bara för att sockervärdena plötsligt stabiliserats.

    Men man kan läka skadorna, eller är jag uppfattat fel?

    Du skall nog betrakta en person med botad fettlever på samma sätt som en nykter alkolist.

    Sannolikt kräver en återställd lever ett begränsat intag av kolhydrater för att inte åter bli insulinresistent.

    Om man betraktar sig som frisk eller ”enbart” symptomfri är en smaksak – vi blir sannolikt fortsatt allergiska av kolhydrater som vi egentligen aldrig borde ha ätit – det betraktar inte jag som sjukdom,,,

  32. 32

    @ Thomas Jansson:
    Ok, men det var väl alkohol och fruktos som ledde till fettlever och inte kolhydrater generellt?

  33. 33

    @ Thomas Jansson:
    T.o.m fruktos bör minska morgonsockret med hjälp av samma princip som alkohol kan göra det.
    Levern måste rensa bort alla gifter före andra uppgifter.

    Men FLD eller Fatty Liver Disease från alkohol eller NAFLD eller Non alcoholic FLD från fruktos ger samma långsiktiga effekt: fettlever.

    Och fettlever == insulinresistens enligt bl.a. Taylor: triglyceriderna lagras inuti levercellerna och ”matar dom” så att reaktion på högt blodsocker avtar i proportion till mängden leverfett !

    Dessa två metoder ser alltså mer ut som lågvattenmärken .
    I Taylors papper nämner han en s.k. Candy test som bestod av tre veckor med en daglig godispåse, 30 cl läsk och 3cl fruktjuice. (Vet vad han talar om: liten skillnad på en trea vodka och en trea fruktjuice när det kommer till FLD…).
    Att godistesten i endast 3 veckor resulterade i en 30% ökning av leverfett borde dagspressen skriva om med stora bokstäver. Ungefär samma som sprit och cigaretter orsakar inget sådant på så kort tid….

    En Israelisk studie av läsk på barn med mätning av leverfett visade liknande förfettning och avbröts därför av etiska skäl…
    Att det är fruktos som orsakar NAFLD men inte glukos har visats i flera studier på både möss och människor. Glukosen skadar först när blodsockerregleringen kraftigt försämrats pga FLD.

    Något som SLV bör studera snarast och klaga på i EU efter dom sista livsfarliga rekommendationerna om fruktos som endast kan gynna bantningspillerförsäljare m.fl..

    Om levern blivit frisk eller aldrig varit sjuk med samma förfettningsgrad (t.o.m. noll) är samma så vitt vi vet.

  34. 34

    @ Lars:
    Alkohol och fruktos är nog mest skadliga men även kolhydrater och då i synnerhet de snabba kolhydraterna har jag tolkat som förfettande,,,,

    Detta passar bra om Erling svarar på – hans fru är specialist på detta område. 🙂

  35. 35

    @ Lars:
    Tråkigt nog inte!
    All kolhydratsbaserad överskottsenergi även utan fruktos blir blodsocker som levern måste omvandla till triglycerider så snart muskler och lever har glykogendepåerna fulla.
    Därigenom resulterar även för mycket kolhydrater utan fruktos i leverförfettning = insulinresistans.
    V.S.B.

  36. 36

    stenbj Skrev:

    @ Thomas Jansson:
    Om levern blivit frisk eller aldrig varit sjuk med samma förfettningsgrad (t.o.m. noll) är samma så vitt vi vet.

    Låter spännande – jag har tänkt samma tanke men skulle ogärna göra om misstaget att äta massor med frukt,,,,

    Ska se färdigt alla de videor som finns av Jason Fung innan jag tar kontakt med honom – det blir säkert anledning till flera frågor,,,,

    Har du länken till den israeliska studien om barnens förfettade lever p g a läskpimplandet?

    Jämförelsen mellan vodka och fruktjuice var intressant – jag har bekanta som skåpar i sig enorma mängder frukjuiceoch tror knappast de är medvetna om den aspekten,,,

    Nu börjar det kännas om om vi äntligen fått lite grepp på det här,,,

  37. 37

    Letar efter den studien ikväll. Annars håller jag med: Vi börjar få lite grepp om det här!

  38. 38

    @ stenbj:
    Var inne på Peter Attias blogg och läste på om kolesterol för en tid sedan

    https://eatingacademy.com/nutrition/the-straight-dope-on-cholesterol-part-i

    Hans inledning var mycket intressant:

    ”By the end of this series, should you choose to internalize this content (and pick up a few homework assignments along the way), you will understand the field of lipidology and advanced lipid testing better than 95% of physicians in the United States. I am not being hyperbolic.”

    Jag känner mig inte heller ”hyperbolisk” men börjar nu tro att vi oxå greppar diabetes typ 2 betydligt bättre än 95% av de doktorer som befinner sig på våra vårdcentraler. Min numera fd läkare hade ingen aning om glykoneogenesen när jag träffade hen 1:a gången och hen sitter och skriver ut alla möjliga piller i stort sett helt utan kunskaper inom området. Skulle en bilmek vara lika okunnig inom sitt område skulle han få sparken direkt,,,

    Diabetes är lättare än kolesterol att greppa tycker jag då det i princip helt bygger på logik, det blir ganska lätt när man känner till huvudparametrarna – kolesterolet är lite mera abstrakt samtidigt som det inte intresserar mig lika mycket – äter vi det bästa vi kan göra finns inte mycket annat att göra,,,

    Dags att avsluta det här årets första arbetsdag för att ta en snabb promenad över stock och sten.

    Kvällen skall nog huvudsakligen användas för att se de flesta av Jason Fungs videor på youtube,,,

    https://www.youtube.com/user/drjasonfung

  39. 39
    Thomas Hedlund säger

    Mest spännande tråden i det här ämnet på 5-6 år…

    Sjukt intresserad av era försök. Är ju inte 2:a-”sjuk” själv även om min familjehistoria hos mina föräldrar gör att jag sannolikt hade varit det om jag inte slagit till handbromsen för mer än 15 år sedan… alldeles säkert.

    Följer med intresse… !

    ps
    fruktos och etanolmetabolism påverkar varandra…
    Det enda kända som kan påverka etanolmetabolismen så att etanol metaboliseras snabbare (bli nykter snabbare) är att käka fruktos i mängd… Inte vidare praktiskt dock eftersom den mängd som krävs gör att man får springa på gustavsberg med ändan neråt… 🙂
    ds

  40. 40
    Thomas Hedlund säger

    Till skillnad från det Annika säger att det gäller bara T2, så håller jag inte med.
    Det gäller i lika hög grad typ 1:or med insulinresistens… och det är oftast de flesta som haft T1 mer än 10 år om de inte ätit väldigt klokt… vilket få har…

  41. 41
    Thomas Jansson säger

    @ Thomas Hedlund:
    Ganska vanligt tror jag att T1 oxå äter sig till T2 numera.

    De är ofta ivrigt påhejade av sina dietister då ju fruktos inte märks på blodsockret,,,

    Kreativiteten när det gäller alkohol ligger ofta på topp – förr tycktes det vara ett trick att halsa en 3:a grädde före kvartingen – sedan raskt in i folkparken förbi de nitiska vakterna innan fyllan slog till i rask takt,,,,

  42. 42

    @ Thomas Jansson:
    Vi kan inte påverka nivåerna av kolesterol genom födan! ”Eating has very litte impact on the cholestrol levels in your body”. Ravnskov är inne på samma linje i sin bok om Kolesterolmyten.

    Så vi kan lugnt njuta våra omeletter osv. Ägg är väl det livsmedel som innehåller mest kolesterol då det härbärgerar ett nytt liv. Som han skriver, inget kolseterol, inget liv! Detta hormon är en av livets viktigaste byggstenar med andra ord.

    Som jag förstått det, underlättar fettet för kolesterolet att hålla cellmembranen i lagom elastisk form för att på ett effektivt sätt kunna hjälpa kolesterolet att ta sig in och ut i cellen för att fullgöra sitt uppdrag i densamma. Kolesterolet är enligt Attia helt avgörande för våra cellfunktioner.

    Så kolesterolskräcken är helt hysterisk. Det är ju tvärtom en förutsättning för livet. Nivåerna – om kroppen är frisk – sköter säkert varje kropp bäst efter sitt eget gottfinnande. Attia avfärdar väl också det överdrivna pratet om ett ”gott” och ett ”ont” kolesterol ?

    Fick uppfattningen – av hans blogg – att kanadensiska myndigheter inte har någon rekommendation för kolesterolnivåer i kroppen visavi ålder, kön osv som finns här hemma.

  43. 43
    Thomas Jansson säger

    @ natan:
    Peter Attia hävdar att det är Ravnskov som gett honom kunskaperna så de bör ha ungefär samma åsikter.

    Björn Hammarskjöld har gjort en del beräkningar på kostens inverkan på kolesterolhalten – den är försumbar om jag inte minns helt fel,,,

    Nej – kolesterol bekymmrar mig inte ett dugg och jag kommer aldrig att äta en statin,,,,

  44. 44
    Thomas Jansson säger

    Dag 2
    Kaloriintag runt 800 kcal.

    Ägg, sardiner, älgfärs, sallad och hasselnötter. Enbart LCHF således.

    Mår utmärkt – ingen hunger och är förvånad över att inte vara hungrig.

    Inget fasteblodsocker idag då stickorna tog slut igår men fick nya stickor idag.

    Däremot uppmätte jag mitt lägsta värde någonsin sedan jag fick min mätare för ett par månader sedan – 5,3 mmol/l (detta var mitt 150 prov mätt kl 18:30 före middag)

    Motion ungefär 1,25 timmar – någorlunda snabb gång på grusväg och åkermark,,,

    En alldeles perfekt start på det här experimentet således,,,,

  45. 45
    Thomas Hedlund säger

    Låter utmärkt !
    Det vore utmärkt om flera av er som följer noterar här ev. framsteg/baksteg…
    Även ni tjejer som bara ”lyssnar” 😉
    /Thomas H

  46. 46

    Thomas Jansson Skrev:

    Om vi istället kunde börja mäta insulinet kontinuerligt och sedan medelvärdesbilda resultatet skulle man kunna fånga upp prediabetiker långt tidigare – det kommer säkert sådana mätare med tiden

    Här tror jag vi kan få hjälp av travhästarna. Jag tänker på tråden om diabètes och fång hos hästar. Där finns pengar och intresse.

  47. 47

    Nu när kylan slog till märkte jag att kroppen håller sig mycket varmare än före Lchf. Det verkar som energin når ut till kroppens delar mycket effektivare med fet-kost. Har märkt det inte minst i benen, då de inte känns så kalla som tidigare. Min far hade alltid kalla fötter(!) så har tidigare alltid kopplat det till ett släktdrag. Jag har ingen diabetes(vad jag vet) men ändå så verkar cirkulationen förbättras med Lchf.

    Man har på sig samma från vinter till vinter och nu var jag het som en kamin efter 3 – 4 km gång. Det var jag inte tidigare utan lite halvfrusen om man inte körde stenhård fysisk aktivitet. Nu gick jag men brukar även köra lite hårdare pass. Verkar som Lchf passar bäst till intervall-träning med hårda ruscher.

  48. 48

    @ Thomas Jansson:
    Kan inte hitta studien på barn med läsk som avbröts då MRI-mätningarna visade klar leverförfettning hos de som drack läsk. Tror det var en Israelisk studie för ca 4-5 år sedan. Inte observationstudie.
    Någon som har länk?

  49. 49
    Annika Dahlqvist säger

    Om man ska ha en periodisk fasta under dygnet, tycker jag att 8 timmars ätfönster är onödigt långt. Man kan äta lunch vid 13, och middag vid 18. Det blir 18:6.

  50. 50
    Thomas Hedlund säger

    Förklara varför Annika ?
    För mig är fönstrets ”längd” vitalt… eller snarare ickefönstret….
    dvs att man har tillräckligt lång tid utöver sömn som sammanhängande fasta med minimalt insulin…

  51. 51
    Thomas Jansson säger

    49@ Annika Dahlqvist:
    Beror på,,,

    Kan vara trevligt att äta med lite längre mellanrum för att göra eventuell hunger mindre kännbar.

    Jag förlägger dock mina mål med tanke på omgivningens tider – det skall vara praktiskt genomförbart på ett bra sätt,,,,

    På den tiden jag var en hårdkokt eremit åt jag bara en gång om dagen och det var rätt så tråkigt,,,

  52. 52
    Thomas Jansson säger

    47@ natan:
    Jag har gjort exakt samma iakttagelse.

    Mitt förra liv var nog fullt med inflammationer vilket gav upphov till vad jag kallar ”mikrofeber” – en liten feber på några tiondels grader som dock låg inom det normala området,,,,

  53. 53
    Thomas Hedlund säger

    Alltså rent personligen så tycker jag det är bäst att vid fasta på morgonen köra den så långt jag vill… t.ex till 21.00 på kvällen då jag äter ett litet mål…. för att nästa dag äta vanligt. Det här är såklart oerhört personligt vad som passar. Men i perspektivet att minimera insulinnivå under en förlängd period utöver småtimmarna på natten är det dumt att äta frukost tror jag 🙂 Men det lär väl via sig kanske…

  54. 54

    @ Thomas Hedlund:
    Man ska äta medelhavskost fram till lunch – enbart en kopp kaffe,,,

    Därefter LCHF vilket visas här:

    https://ettsotareblod.se/lagkolhydratdiet-ger-lagre-blodsocker-efter-maltid-vid-diabetes/

    Ditt resoneman är självklart helt rätt – desto längre perioder utan mat desto bättre för blodsocker & insulin…

    Själv började jag med periodisk fasta i åk 8 då jag hellre låg kvar en kvart extra i sängen – det var av ren lathet och inte av hälsoskäl,,,,

    Så fortsatte det i 20 år utan frukost tills barnen kom och man skulle föregå med ”gott” exempel och äta frukost – då började oxå kilona komma lika säkert som ett brev på den tidens post – nu vet jag varför,,,,

  55. 55

    @ natan:
    Det har flera gånger slagit mig hur fältmässig man verkar bli på LCHF. Åtminstone är det min erfarenhet.

    * Mindre frusen
    * Mer sällan törstig
    * Mer sällan hungrig
    * Mer sällan förkyld
    * Stabilare humör
    * Uthålligare (enligt många som testat)

    Listan kan antagligen göras längre.

    Det borde fungera bättre att leva som jägare och samlare i naturen med sådana egenskaper än att få en halsinfektion tre gånger om året. Kanske antyder det rätt härad?

  56. 56

    52@ Thomas Jansson: Det där med inflammationer känns igen. Hade återkommande svullnader på händer och kring munnen. Kroppen blev mer sårbar och man kunde lätt svullna upp. Nu verkar dessa svullnader försvinna, har inte haft några på länge.

    Man kunde till och från ha lite högre temp nu verkar tempen väldigt stabil nästan exakt på 37 grader på dagen. Det är mer harmoni och jämn lunk för kroppen, hela systemet tycks ha anpassat sig. Man har inte vant sig riktigt än och är lite förbluffad:) Humör och aktivitet har också planat ut. Det blir inga upp och ned och det har väl med ett jämnare blodsocker att göra.

  57. 57

    @ Lars: Kan hålla med om alla delarna. Men inte på hunger. I mitt fall tror jag fetkosten ökat förbränningen så den vill ha ännu mera fett och hungern ökar gradvis under dagen. Som de flesta här är jag sparsam på Fm men sen vill depåerna ha rejält med påfyllning. Äter inte mellanmål men vill ha rejäl påfyllning var tredje timma. Det kanske lugnar ner sig när energi och fettdepåer fylls på alltmer.

  58. 58

    Ett gammalt ordspråk säger ”dinner as a pauper, lunch as a lord and breakfast as a king”
    Finns det på Svenska ?
    Man kan ju vända på det vanliga och äta en stor frukost och sedan inget förrän nästa dag.
    Då blir det säker betydligt mindre morgonsocker än andra vägen för samma dåliga fasteinsulin. En flygande start för fakirer kanske?
    Men en mycket liten middag eller ingen middag alls kan ju socialt snabbt bli förödande eftersom
    vi vanligen samlas just runt måltider, så jag ämnar dra ned på kvällsproteinerna istället.

    Fråga till Thomas som verkar veta hur man ser till att man får bara 600-800 kcal per dag.
    Du vet säkert var man hittar tabeller på webben för att räkna ut dom här sakerna
    T.ex kött från oxe och får. Hur många gram protein per gram kött ? Och hur stor %protein för att minska morgonsockret rejält om man som jag ofta ligger just över MBS 6 utan träning, vin med normalt proteinintag. Gärna uttryckt i gram /kg kroppsvikt!

    Annars tycker jag att efter dag 1(!) med 1-23 fasta med mycket mindre mål än vanligt men med en extra smörklick utan att alls veta hur många kalorier så har kroppen satts i någon lugn färdigställning som kännetecknas av målmedvetenhet och värme som sprider ungefär som det ofta gör mitt i natten.
    I morgon blir det kaffe och vatten, en halv citron till 2 liter vatten, under hela dagen. Citronvattnet gör att det blir lätt att dra ned kaffet. Kanske en promenad på morgonen.
    Kvällsockret nu 5,1. Struntar i ketoner trots att jag har några stickor kvar…

  59. 59
    Thomas Hedlund säger

    @Thomas Jansson
    Jo Thomas den där kaffen tror jag spelar roll i längden….
    Gjorde ju av nyfikenhet ett test med rå potatisstärkelse.

    https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10401/Diabetikern-Steve-Cookseys-n-1-experiment-med-resistent-starkelse.aspx

    Anledningen (tror jag) att jag höjde BS kvickt hade inte med de kh som kaffet innehöll utan att det handlade om koffeinet rätt och slätt…
    Nu är det min hypotes här… koffeinet gör att stresshormonerna går upp -> leverglycogen ger BS
    På samma sätt som vid för en frisk den normala kortisoltoppen vid uppvaknandet alltså -> högre BS
    Koffein skulle alltså tulla lite på leverglycogenet…. men påverkar inte vikt såklart då ingen energi tillförs.
    Skulle också förklara varför kaffedrickare får mindre diabetes (insulinresistens) såklart….
    Jag tycker iaf att det är en logisk förklaring…

  60. 60
    Thomas Jansson säger

    Dag 3 fasteblodsocker kl 07:00

    Sovit utmärkt med undantag för att ha kastat vatten 3 ggr.
    Detta har skett tidigare då jag motionerat någorlunda intensivt dagen innan.

    Min egen teori är att det aktiverar lymfsystemet som tappas av på onödig vätska?

    Har tappat drygt 1 kg sedan starten – det mesta borde vara vatten som försvunnit?

    Fasteblodsockret var idag 6.4 mmol/l vilket sannolikt är det lägsta på flera år.

    Sedan mätaren anskaffades har det förra lägsta värdet varit 6.7 mmol/l och detta dagen efter en rejäl promenad i 2 omgångar om totalt drygt 2 timmar (inträffade för cirka en vecka sedan).

    Omotionerad kan mitt fasteblodsocker ligga upp till 9 mmol/l men brukar relativt snabbt gå ned under förmiddagen. Motionen gör uppenbart mycket stor skillnad i fasteblodsocker,,,,

    Gissar att mitt blodsocker ikväll kommer att ligga närmare 5 än 6,,,,

    2 stekta ägg, sallad oxh några hasselnötter till frukost. 4 teskedar potatismjöl i vatten.

    Är proppmätt,,,,,

  61. 61

    @ Thomas Jansson:
    ”Sedan mätaren anskaffades har det förra lägsta värdet varit 6.7 och detta dagen efter en rejäl promenad i 2 omgångar om totalt drygt 2 timmar”.

    Jag uppmättes med samma värde två tim efter en bastant brödfrukost i våras utan Lchf inriktning, men har varit försiktig i flera år med raffinerat socker i form av juicer, sötade yoghurt, flingor, frukt etc etc. men ingen Lchf typ 80/20 utan snarare 50/50 eller 30/70. Mycket bröd, pasta och framförallt potatis-älskare! Det här med att räkna protein har jag inte greppat 🙂

    Som Jansson spelar nog motionen in och där har jag sprungit 3 – 5 km några kvällar per vecka. Då blir det ibland ganska hård intervallträning. Beror lite på humör o dagsform.

    Vill med detta visa på bredden på Lchf, även vi är många som inte har något metabolt syndrom att ta hänsyn till kan av olika anledningar gilla Lchf. Idag är jag mer strikt sedan ett halvår tillbaka och kvalar väl in på 80/20 tror jag. Jag väger o mäter inte utan går på känsla och då slinker en o annan morot ned, även potatis och ett päron då och då.

    Min syster säger att jag då förstör lite av vad jag byggt upp och det kanske stämmer.

  62. 62

    @ Thomas Jansson:
    Todde att du ungefär som jag tog upp Jason Fungs 24 timmarsfasta…, sedan frukost ?
    Jasons alternativ var en 36 timmars fasta…

    Fortsätter 23:1. Efter min lätta middag igår kväll med minskat proteinintag blev det BINGO på morgonsockret, ner till 4.9, vilket pekar mot ca 3.8 innan dagens middag. Efter ett flertal morgonsockertest över 6 känns det nu mycket bättre med att de tömda glykogenlagren innebär kroppsfettsförbränning nästan hela dan.

    @ Thomas Hedlund:
    Tack för länken till Jason Fung ! Den borde förses med Svensk text eftersom han så enkelt förklarar dessa saker som flertalet Svenska läkare aldrig fått förklarat.
    Det blir ju självklart att dagens diabetikervård försämrar istället för att förbättra patienterna, genom dagens meningslösa symptombehandling.
    Har redan skickat länken till de som kan ha direkt nytta av det: En diabetiker och en pre-diabetiker. Tack!
    Glaset med blodsocker som spiller över är en mycket pedagogisk bild av vad som sker !

    Har t.ex kostdoktorn några resurser att sätta svensk text/översätta bra saker?

  63. 63

    Ska man fasta i 6 veckor eller äta 600-800 kcal om dan i 6 veckor….är det sammanfattningen av vad herr Jason Fung säger?…..eller är det nåt mer som ska tilläggas?

  64. 64
    Thomas Jansson säger

    Det är 2 professorer som förekommer i den här tråden.

    Roy Taylor, England samt kanadensaren Jason Fung.

    Taylor har experimenterat med halvfasta i 8 veckor och 600 kcal dagligen.

    Fung däremot verkar mera inriktad på intermittent helfasta.

    Jag provar Taylors variant och ligger hittills på cirka 800 kcal/dygn.

    Det är säkert för och nackdelar med båda varianterna – man får prova sig fram,,,

    Vare sig Taylor eller Fung är pionärer med att svälta ut fettlever – detta har gjorts förr men inte fått denna uppmärksamhet,,,,

  65. 65

    @ Nizze:
    Jasons ”Fasta” består av att fasta 23 (eller 35) timmar med kanske 700 kcal om dan i ca 6 veckor. Enligt Sv Kyrkan fastar man under 40 dagar, men vet inte exakt hur det går till. Dom kanske körde 5:2 , eftersom jag läste att Onsdag och Fredag var fastedagar ! Finns det några i Sv. som fortfarande följer ? Annars är det enda som finns kvar av fastan idag i någon större skala ironiskt nog fettisdagsbullen….. Men intressant påpekande av Jason Fung att ALLA större religioner har (haft) fasta.

    Men som Jason också klart påpekar i sin video, byt blodsockerhöjande kost mot mer fett. Onödigt att fylla på glykogenlagren när det hela går ut på att hålla dom tomma /låga som han så pedagogiskt visade med glaset! Och om man är kärlsjuk eller prediabetiker bör man minska proteinerna av samma anledning, åtminstone under fastetiden.

    Efter 40 dar fortsätter man med LCHF, men med den förbättrade blodsockerkontrollen kan man tydligen då kosta på sig en liberal (?) LCHF variant som blir betydligt lättare för många att hålla fast vid långsiktigt. T.ex en kokt potatis med smör till sillen då och då…
    Gissar att ett årligt taget HbA1c eller bättre fasteinsulin bör indikera om man behöver göra om eller skippa fastan till året därpå. Alltså ta prover straxt efter fastan. Glöm kolesterolet, men om tvivel finns kan man beställa Apokvoten!

  66. 66

    @ Thomas Jansson:
    Thomas, se här att Jason Fung rekommenderar i stort samma som Taylor, med variation och
    i stor bättre tips om man går runt på siten…
    https://kidneylifescience.ca/wp-content/uploads/2013/05/Example-of-24-and-36-Hour-Fasting-Schedules.pdf

  67. 67

    @ stenbj:
    Tror att Fungs fasta är att föredra – då ställer kroppen troligen inte in sig på svält vilket totalt sett borde vara mera attraktivt – målet måste vara att maximera fettförbränningen men att hålla det totala intaget så lågt som möjligt.

    Fung har mycket bra material på sin hemsida men den kunde vara något mera strukturerad – troligtvis är den i ett uppbyggnadsskede?

  68. 68

    35 timmars fasta 700kcal om dan…..???? Hur funkar det när det är bara 24 timmar på ett dygn…:)……23 timmar funkar väl då klämmar man i sig 700 under den 24:de timmen….;)

  69. 69

    Nizze Skrev:

    35 timmars fasta 700kcal om dan…..???? Hur funkar det när det är bara 24 timmar på ett dygn…:)……23 timmar funkar väl då klämmar man i sig 700 under den 24:de timmen….;)

    35 – timmarsfastan är en speciell diet för bilmekaniker och andra yrkesgrupper som debiterar efter antal timmar – de har som vi bilägare vet en annan tideräkning än oss andra 🙂

  70. 70

    Det indirekta malet ar att maximera fettförbränningen .
    For att enkelt komma dit satter jag det direkta malet att halla gykogennivaerna halvfulla.
    Om man ar narmare T2 sa bor dom vara nasta tomma nar man gar och lagger sig. ( Inga a,a eller o’n har….)
    Alltsa nastan nolla protein 1 – 3 middagar i rad pa 23:1 och avlasa resultatet i foljande morgonsocker. Om t.ex BS ar under 4.5, oka lite om noll protein i middan dan innan. Om det ligger kvar, oka lite mer men lat det inte ga over 5, osv. Om man vill skynda, satt ett steg lagre. Det betyder att fettforbranningen bor starta redan under natten. Med BS 6 pa morgonen tar det tills eftermiddag for den att komma igang annars. Om man tranar, oka proteinet lite, p.s.s. Undvik alkohol under atminstone inkorningsfasen!
    Korde den har fastan utan att veta halften av vad jag vet nu i September 2013.
    Gick iaf ned 5 kg pa 30-40 dar. Mest i borjan. Ska ga tillbaks och kolla hur morgon BS utvecklade sig. Det var inte sa bra som jag insett att det skall vara, senare!
    Men vi far se hur det gar den har gangen. Startade i Sondags, 12/1/14 nu. 88.4 kg i morse och siktar pa under 80. Men midjan ar nog ett battre matt !

  71. 71

    @ Nizze:
    Glom 36 timmars fastan. Alldeles for oregelbunden, tycker jag !
    Sikta istallet in pa 23timmarsfastan. (At langsamt sista timmen !)med lagt morgonsocker.
    For att maximera fettforbranning ar det nodvandigt att kombinera med lagt morgonsocker genom detaljinstruktionen i #70 ! Underhudsfett, viisceralt fett och fett i lever och pancreas ska da stryka med i rask takt!
    Det laga morgonsockret tror jag att t.om. svara diabetesfall kan fa genom fastan och nara nollning av proetiner.

  72. 72

    @ stenbj
    Min vikt har i stort sett legat stilla i drygt ett år. Däremot så har kroppen byggd om sig så att flera av de som jag bara träffar med långa mellanrum tror att jag minskat uppskattningsvis 8 – 10 kg.

    Detta märks ju på kläderna oxå – det har blivit ett par nya hål i livremmen under det år som gått trotts att vågen stått stilla. Häromkvällen sorterade jag ut ett antal skjortor som blivit för stora och det kändes trevligt,,,,

    Min åsikt är att d-vitamintillskottet har del i ombyggnaden – det började hända mycket positiva saker några månader efter att jag började med det tillskottet,,,,

    Förmiddagen har varit lite seg – det blev därför en liten kraftigare lunch än vad jag hade tänkt mig. 2 stekta ägg och ett paket bacon så hittills idag har jag redan kommit upp i cirka 750 kcal.

    Får sikta på att landa på 1200 – 1300 kcal totalt för idag – det bekymmrar mig inte alls då det nog gäller att hålla fart i kroppen så att den inte går i ide,,,,

    Dels måste jobbet skötas och dels så ska den dagliga motionen utföras och motionen är nog betydligt viktigare än att hålla högsta möjliga kaloriunderskott?

    Även jojo-bantning förklarar Fung lysande – hans varannandagsfastande är nog helt rätt! Han använder en mycket enkel engelska men det vore en mycket bra ide att få dem översatta.

    Både Ann Fernholm och Fung ligger i topp när det gäller innehåll & pedagogisk framställning då det gäller att få fram budskapet till ”vanligt” folk,,,

    Vårt mål borde vara att hålla blodsockret så lågt som möjligt – frågan är när det är bäst att röra på sig?

    1) På morgonen för att få ned fasteblodsockret?

    2) På kvällen för att tömma glykogendepåerna?

    Optimalt är väl antagligen både morgon och kväll men om man måste välja – vilket är att föredra?

  73. 73

    @ Thomas Jansson:
    Bra fraga!
    Jag foredrar att tomma glykogendepaerna pa kvallen. Alltsa om man atit lite for mycket proteiner kan en kvallsrunda vara bra:
    Med nara tomma leverdepaer blir det ju kanske hela natten en utrensnig inte bara av leverfett utan aven av blodadror som da kan ge ifran sig lite plack aven dessa timmar.
    (Googla William Davies trackyourplaque – postprandial !)

    Morgonmotion blir nog fel om blodsockret redan ligger pa eller under 4.5. Den energin kan nog anvandas battre for dagens sysslor, tror iaf jag.
    Du skrev ”Vårt mål borde vara att hålla blodsockret så lågt som möjligt ..” Helt ratt.
    Alltsa med en blodsockerneutral kost, en BSN-kost, som inkluderar det viktiga morgonsockret som
    alltsa bestams av middagen och ev. motion dan innan. I basen sjalvklart LCHF.

  74. 74

    En kompromiss är ju att ta det mitt på dagen då det oxå blir ett trevligt avbrott samtidigt som man har orken kvar,,,,

    Mätte sockret nu, 1 timme efter lunch låg det på 5,7 vilket är lågt för att vara för mig vid den här tiden på dagen. Ett mål skulle ju kunna vara att komma under 5 vid någon tidpunkt på dygnet under denna veckan – borde inte vara helt orealistiskt,,,,

    Har läst en del om Davies redan men det var ett tag sedan – verkar helt logiskt det han framför.

    Kört mitt planerade ätande för idag i Matdagboken.

    Fett = 110 g

    Protein = 84 g

    Kolhydrat = 4 g

    Energi = 1328 kcal

  75. 75

    Vid GBP t.ex sjunker kaloriintaget drastiskt till ca 600 for stackarna kan da helt enkelt inte ata. Dom vager som vi ofta vet kanske dubbelt sa mycket som vi vager, sa jag tycker att du kanske kan minska proteinerna en bra bit pa kvallen for att se om du kan fa ned morgonsockret under 5 inom nagra dar ! I sa fall kanske du t.o.m kan ta ett agg pa morgonen !

  76. 76

    @ stenbj:

    Jag började dagen med 2 stekta ägg som min sambo väckte mig med – de gick inte att motstå – annars hade jag nog skjutit på frukosten,,,

    Första målet blir att komma under 5 oavsett tidpunkt på dygnet, jag skulle tro att det inträffar en eftermiddag cirka 1 timme efter en rejäl promenad – nästa mål får bli att ligga under 5 i fastesocker – båda dessa mål kan möjligen ligga inom räckhåll under veckan,,,

    Just nu kaffe med ganska mycket kokosfett i – de ska ju ha samma verkan som snabbt tillgänglig energi som kolhydrater sägs det – behövs för att stövla ut i halv snöstorm och minus 7 som råder här,,,

  77. 77

    GBP= Brittiska Pund

  78. 78

    Dag 3 kvällsprov 20:30

    —————————–
    1) Negativt om dagen,,,,

    Segt att gå på kaloriunderskott flera dagar i sträck, huvudvärk och seg – halvfart,,,,

    Trögt motionspass på drygt en timme, lite yr i bollen vid högre tempo,,,

    —————————–

    2) Positivt!

    Första målet att komma under 5 mmol/l inträffade redan idag 20:30 då mätaren visade 4,8 mmol/l
    Det måste vara det lägsta blodsocker jag har haft på mycket länge – kanske inte ens under hela 2000-talet?

    Jodå – jag är själv ibland ganska förvånad att jag överhuvudtaget lever, hade jag inte träffat läkaren Calle Carlsson och blivit satt på LCHF-spåret hade jag troligtvis inte skrivit detta,,,

    ——————————

    3) Kokosfett som snabb energigivare?

    Göran Petersson – Chalmers hävdar i en av sina skrifter att kokosfett kan användas för snabb energi

    Jag tog en rejält rågad matsked i kaffet innan jag gick ut och jag tror faktiskt att det fungerar – får nog undersökas lite närmare vid fler tillfällen!

    —————————–

    4) Ändrade planer
    Visst står jag för mina åsikter men bara för dagens!

    Jag börjar inse att jag inte kommer att kunna hålla ett tillräckligt högt arbetstempo om jag fortsätter halvfastan på det sätt som jag gjort hittills – dessutom så börjar kroppen tydligt att dra ned på sin metabolism så jag kommer att gå över till Jason Fungs varannandagsfasta – tror att den strategin är betydligt effektivare än min första ansats!

    —————————–

    5) Fungerar det här?
    Ja – det har jag vetat länge eftersom det funnits rapporter om detta sedan länge på nätet men det har inte passat mig att testa denna metod som ju trots allt inte passar så bra i ett kringflackande liv som varit min situation under ett antal år

    Har hittat liknande ”fastekurer” som daterar sig från 1990 och framåt så herrarna Fung & Taylor är långt ifrån först med detta!

    Rent allmänt har mitt långtidssocker sjunkit från 92 till 45 under drygt ett år – skulle jag ta ett prov idag så skulle det troligen hamna under 40 enligt min uppskattning – det är kosttillskott, bättre matkvalite och periodisk fasta som stått för sänkningen från cirka 50 till det nu uppskattade 40 mmol/mol. Har provat en period utan metformin men då började vikten öka så pillren får hänga med ett tag till,,,

    Med en väl avvägd mix av intermittent kost, kosttillskott och den här kuren så börjar jag nästan tro att det skulle gå att hamna ännu lägre – det återstår att se, den här rivstarten ger verkligen motivation till en fortsättning,,,

  79. 79

    @ Thomas Jansson:
    Jättebra !
    1/ Tror att vad du känner nu är enkel (åter-) omställning till ketos….
    Ungefär samma som när man byter standardkost till LCHF.
    Men efter 6-12 månader försvinner man ofta ”osynligt” ut ketosen, om man hade metabolt syndrom när man började, och väldigt få börjar utan anledning…

    I stort sett märkte jag slälv att det inte blir någon ketos när blodsockret är över ca. 5.5,
    vilket kan förklara att din matthet är just denna omställning.
    2-4 dar brukar man säga?
    Alltså vänta tills nästa vecka innan du byter, tycker jag…

    2/ Jättebra med under 4,8 på kvällen! Men snart bör du komma under 5 även i morgonsocker med mindre proteiner, vilket bör bli som att starta efterbrännaren! För då blir det först tömda glykogen depåer och leverfettförbrukande blodsockernivå hela dagen och snart dygnet runt!
    Och det fett som ligger närmast till för att förbrännas till energi bör vara de triglycerider som blivit kvar i levercellerna…. Bra att slippa stopp i processen eftersom man bör förlora en del både på omställning och att det då går bakåt eller ligger stilla ett tag. När BS är högt lagras det först undan i glykogen. Men dessa lager måste även tömmas för att återvnda till triglyceridförbränning, alltså en ytterligare fördröjning innan fettförbränning kan återupptas.

    3/ Ingen fara med extra kokosfett. Tycker dock att du kan vänta med motion tills du känner energin vakna till igen inombords, alltså ett par dagar till!

    4/Ser för mig ut som om 36-timmars verkar mer komplicerad och kan vara svårare…

    5/ Som Jason sagt har det praktiserats i tusentals år, av varje större religion.
    Vi vet även att många ”påbud” var utformade av kluriga gubbar (och gummar..)som t.ex insett att endast kött från idisslare gick bra när man torkade kött i varma länder.
    Och torkat svinkött kan knappast hålla lika länge som ditto ox- eller får-. eftersom svinkött kommer med mycket mer fleromättade fetter. Lägg till trikinrisk och att dom andra djuren kunde äta allt grönt inklusive hela träd medans grisen då blev en konkurrent till oss.

    Survival of the fattest gällde ofta naturellt, men fettet smältes då naturligt bort under svältperioderna, så ”metoden” är från början naturlig och alltså mycket mycket äldre än religionerna!

    6/ Mycket bra gjort hitinlills och håll ut!
    Just my 2 cents.

  80. 80

    I 79 skrev jag lite oklart i 2/
    ”..När BS är högt lagras det först undan i göykogen. Men dessa lager måste även tömmas för att återvända till triglyceridförbränning, alltså en ytterligare fördröjning innan fettförbränning kan återupptas.”
    Bättre så här: Om man antar att förhöjt blodsocker inträffar först när glykogendepåerna är fyllda betyder det att ytterligare triglycerider produceras när blodsockret stiger under natten. Med t.ex morgonsocker 6-7 kan det sedan ta flera timmar på morgonen innan glykogendepåerna (GD) är förbrukade, alltså innan (lever-)fett igen används under fastan. Om man antar att BS höjs gradvis under natten allteftersom GD fylls på produceras inget extra (lever-)fett förrän GD fyllda. I bägge fallen måste GD tömmas under flera timmar på morgonen, alltså minskad fettförbränning och okända fördröjningar av omställning i bägge fallen.
    Alltså tillräckligt lite proteiner under fastans enda måltid medför att fett förbrukas oavbrutet.

  81. 81

    Dag 4 morgon

    1) Fasteblodsocker 7,6 mmol/l – inte bra. Jag hade väntat mig minst 1 mmol/l lägre värde,,,,

    2 ägg med majonäs till frukost – mätte 1 timme efter och värdet 7,6 kvarstod. I alla fall positivt att man äter mat som inte höjer blodsockret.

    2) Eftersom vi inte är säkra på när motionen gör mest nytta delar jag upp den i 2 pass idag – efter 40 minuters pulsande i snön över en halvfrusen åker (sjöblöt av svett) visar mätaren 6,4 mmol/l direkt efter jag fått av mig skorna och hittat in till kontoret,,,,

    3) 30 minuter efter promenaden visar mätaren 6,2 mmol/l

    4) 45 minuter efter promenaden visar mätaren 6,0 mmol/l

    5) 60 minuter efter promenaden visar mätaren 6,4 mmol/l

    6) 120 minuter efter promenaden visar mätaren 7,0 mmol/l

    Lite oväntade värden,,,,

    Idag blir det en normal ätardag vilket för min del borde hamna på 2200 kcal LCHF-kost,,,

    ——————————————————-

    En bra site för diabetes finns här, efter tips från FB-gruppen ”Olydiga Diabetiker”

    https://www.phlaunt.com/diabetes/index.php

    Finns en e-book skriven av kvinnan bakom siten – ska ladda ned den under dagen. Jag tror det är den bästa diabetsboken som jag läst men konkurransen är ju inte så stor.

    Av alla svenska böcker jag läst är det bara ”Diabetes Inte” av Lars-Erik Lidtsfelt som inte innehåller kostråd som innebär en för tidig död,,,,

  82. 82

    @ Thomas Jansson:
    Antalet kalorier spelar ingen större roll. Om man inte minskar proteinintaget vid kvällsmålet kraftigt kommer morgonsockret nästan aldrig ned under 6.

    Mina resultat sendan start i Söndags. Morgonsocker följt av kvällssocker.
    Mon 6,2 5,6
    Tisd 4,9 4,5
    Idag 4,7

    Motion: sist i Söndags morse för att ”få ned” morgonsockret från 6,3. Gick från 6,2 till 5,9 efter
    en 1,25 timmars hård promenad…

    Mat: Endast middag ca hälften av vad jag brukar äta men med extra fett och mindre protein plus grönsaker, Kokt broccoli i spad+grädde.
    Känner mig piggare idag även om det var ok igår. Ketonmätaren visar nu 2.4, en väl värd sticka!

  83. 83

    @ stenbj:
    Hur kan proteinet ha så stor påverkan på sockret? Finns en medicinsk förklaring? Bränns protein och blir till glukos ? Har man störd metabolism bör man väl vara försiktig med att äta på kvällen?

  84. 84

    @ stenbj:

    Dag 4 Lunch

    1,5 timme efter lunch visar mätaren 6,4 mmol/l – ännu en gång visar mätaren ingen egentlig förändring av blodsockret p g a maten.

    Lunchrasten har tillbringats med att läsa på

    https://www.phlaunt.com/diabetes/index.php

    och kvinnan bakom siten tar upp proteinets funktion – helt klart att det påverkar blodsockret och det verkar ske långsamt – spritt över flera timmar – som en kolhydrat med lågt GI?

    Någonstans i huvudet minns jag oxå från Robert Lustig’s bok att han skrev något i stil med ”overeating protein is even worse than carbs” – jag får leta upp den boken igen,,,

    Proteinets påverkan är ett område som nog inte är så allmänt känt så det finns nog anledning att sätta sig in i det mer.

    Att fett inte påverkar blodsockret i nämvärd grad är nog helt rätt men många av oss går nog oxå i tron att protein oxå lämnar blodsockret orört vilket det uppenbarligen inte tycks göra,,,

    Nu var det så att min sambo kom hem relativt sent så vid 22-tiden igår kväll delade vi på en portion kebab som hon hade med sig – jag åt givetvis inget av brödet men en hel del protein blev det även om det bara var en halv portion – här kanske det för mig oväntat höga blodsockret har sin förklaring?

    Så slutsatsen kanske ska vara att huvuddelen av proteinet skall intas vid frukost och lunch eller i vart fall i god tid innan man lägger sig?

    ———————————————-

    Min mätare medelvärdesbildar för olika tidsperioder:

    senaste 30 dagars medelvärde för samtliga 109 mätningar = 7,6 mmol/l

    senaste 14 dagars medelvärde för samtliga 64 mätningar = 7,0 mmol/l

    senaste 7 dagars medelvärde för samtliga 32 mätningar = 6,5 mmol/l

    För höga siffror men dock sjunkande – så här snabba minskningar kommer knappast att fortsätta utan borde rimligtvis börja plana ut,,,,

    6,5 mmol/l borde ge ett långtidssocker någonstans mellan 40 – 45 mmol/mol om jag inte har helt fel?

    Sommaren och hösten var tidvis kaotiskt på grund av jobb men det lugnade ned sig ett par veckor före jul – mindre kortisol kan vara en del av den sjunkande trenden?

    Den andra faktorn var att tiden för motion återkom och ”julklappen” till mig själv bestod i en komplett fjällutrustning från Naturkompaniet – inte billigt men nu går det inte längre att skylla på vädret,,,,

  85. 85

    Lite konfunderad över detta – inte över proteinets omvandling till blodsockret men tidpunkten och avsikten:

    ”Try a Before-Bed Snack

    Some people find that they can reduce their fasting blood sugar by eating a small snack before bed. Some people use a protein snack, which can be thought of as ”slow release carbohydrate” since about 60% of protein turns into carbohydrate over a seven hour period.”

    Hämtat från:
    https://www.phlaunt.com/diabetes/17561156.php

  86. 86

    @ natan:
    Genom den s.k. ”glukoneogenesisen” omvandlar levern protein till blodsocker.
    Att blodsockret då blir högre än vanligt hos diabetiker gör att problemet förvärras eftersom insulinbehovet då ökar. Varför blodsocker produceras under natten till helt onödiga nivåer hos diabetiker vet vi inte, men det är ett av diabetikerns stora problem, även många s.k. ”typ-0” på LCHF. Det kan bero på att leverceller med för mycket fett inte reagerar tillräckligt klart/snabbt på glukagon (öka socker) och/eller insulin (lagra energi) eller att dessa hormoner doseras felaktigt av bukspottskörteln, ett organ som också visats vara förfettat vid Diabetes 2.

    Begränsandet av protein är ingen slutlösning men ett viktigt mellansteg för att få temporär broms på sockerproduktionen genom att enkelt begränsa en känd råvara, protein. Fungerar utmärkt jämfört med alternativet insulin, vilket förvärrar insulinresistensen och ökar fettlever istället för att minska den, enligt bl.a. Jason Fung! Medicin som metformin kan också användas, temporärt alltså, men känner inte till sidoeffekterna.

    En viss proteinbegränsning medför att glykogendepåerna inte längre kan hållas fulla så att omvandling av överskottsglukos i blodet till triglycerider och leverfett ej längre behövs och temporärt blodsocker då kan lagras i dessa reserver. Ett första steg.

    En viss ökad proteinbegränsning medför att glykogendepåerna töms med maximalt utrymme att lagra överskottssocker, men även att fett från levern då kan tas ut och omvandlas till energi så att levercellerna gradvis töms på fett! Alltså lösningen eftersom cellernas dåliga insulinkänslighet anses bero på att de har för mycket fett i sig (Prof. Taylor).
    Över en tidsperiod på endast 8 veckor har det metabola syndromet härigenom minskat så att sockerregleringen blivit normal utan medicinering.
    Alltså t.o.m så bra att T2 anses botade. Något som Jason Fung gav 9 exempel på i sin halvtimmesvideo, och Taylor redovisat bra resultat på.
    Se länk i #14 ovan till videon.

  87. 87

    @ Thomas Jansson:
    Du skrev: ”Så slutsatsen kanske ska vara att huvuddelen av proteinet skall intas vid frukost och lunch eller i vart fall i god tid innan man lägger sig?”
    Visst, så länge man lider av metabolt syndrom iaf !

    Själv ämnar jag få stil på morgonsocker och midjemått utan extra motion….
    Det ser ut att gå bra hitintills…., dessutom har jag för mycket att göra just nu…

  88. 88

    @ stenbj:

    Känner flyktigt till en åkare i trakten som blev T2 för många år sedan – han åt såvitt jag känner till enbart grönsaker under lång tid efter sin diagnos och blev såvitt jag känner till helt fri från sin diabetes.

    Kanske gjorde han rätt – i alla fall under ”botandet”. Tror knappast att han kände till benämningen fettlever utan det var nog en kur som han bara tog till av intuition eller av råd från andra – detta var långt före internet,,,,

    Min nuvarande personliga uppfattning (som kan ändras mycket snabbt!) är att 8 veckor utan protein inte nödvändigtvis är någon katastrof – vad tror du om en sådan kur?

  89. 89

    @ Thomas Jansson:
    Det här är mycket intressant och jag har diskuterat denna s.k. ”Physiological insulin resistance” med bl.a. Peter (ryskt efternamn) på Hyperlipid. Själv tror jag att direkt anledning till att en snack fungerar är att regleringen av blodsocker är skadad så att mycket större ”overdrive” behövs för att komma över en hysteres som för friska är betydligt mindre. Det vidare ”dödintervallet” gör att pågående GNG (gluconeogenesis) kanse fortgår till BS 7 istället för BS 5.5.
    Med hjälp av en KH-macka skjuts BS upp över sju och GNG stannar och kanske förblir avslagen ner till under 5, med ”perfekt” fasteblodsocker trots allvarlig insulinresistens.
    Kvällsmackan löser inte problemet men maskerar det.
    Eftersom problemet är värre ju värre diabetes man har tycker iaf jag att begreppet ”Fysiolgisk insulinresistens” endast är en obevisad teori. Kvällsmackan antas vara bevis för teorin. Ett bevis jag inte begriper!

  90. 90

    89 @ stenbj:
    Jag har varit inne och nosat på liknande tankar men inte kommit så långt som att ta med hysteres i min tankemodell över reglersystemet.

    Uppenbarligen så funkar ”snack” – har sett det på flera ställen men det ingår inte i min logik – jag tror som dig att det möjligen döljer underliggande problem och det är inget jag kommer att gå vidare med – ungefär som att ta insulin!

    Det är nog lite som det dagliga vinintaget vi provat – sänker fastesocker men hur påverkar det leverns fetthalt på längre sikt?

    Då tror jag mera på att utesluta protein helt och hållet under en begränsad tid,,,,

    Bs 15:00 låg på 5,7 mmol/l – dags att ta en 40 minuter lång promenad bland älgarna utanför för att se vad som händer,,,

    Ikväll blir det blomkål och massor med smör,,,,

  91. 91

    Till #88
    Från USA har jag hört att ”going raw” botat flera diabetesfall. Såg t.o.m. en video om det.
    Dom som organiserade det ansåg att ”det var det enda sättet.”
    Det fick mig att betrakta problemet som att det gäller i stort sett att få i sig en blodsockerneutral kost. Dock har ”going raw” inga långsiktiga problem med proteinomvandling som Atkins och LCHF kan ha. Alltså metabola syndromet kan lösas även med det. Sedan kan man hålla en liberal LCHF där liberalseringen bestäms av krav på vikt, kärlhälsa och hur länge till nästa utrensning..

    Om du inte jobbar för hårt klarar du säkert en sådan kost. Men se då till att det serveras t.ex med smält smör och/eller olivolja plus extra havssalt. Och mät morgonsocker! Kanske t.o.m några ägg till frukost går bra då.
    Själv fortsätter jag med det jag började med i Söndags tills något tar emot, vad det nu kan bli. Men tack för nya uppslag!

  92. 92

    You are on the right way now!

  93. 93

    @ stenbj:
    Jag har haft lite kontakt med ”raw-folk” och kunde konstatera att de mår utmärkt!

    Det är inte bara vad vi äter utan kanske ännu mera vad vi inte äter som räknas?

    Däremot så tror jag inte det är en naturlig kost – men det är en annan sak,,,,

    All logik med de parametrar vi nu känner till talar för att en intemittent fasta som dessutom utesluter protein rimligtvis borde ge ett snabbare resultat – vi bortser från eventuella brister som uppstår men det är ju en begränsad tidsperiod.

    Alternativt ett begränsat intag av protein mitt på dagen – den tidpunkten borde rimligtvis vara minst ”skadlig” vad avser påverkan på blodsockret?

    Kan bli en lång tråd detta 🙂

  94. 94

    Stenj: o Jansson. önskar att delar av läkarkåren kunde förja ert resonemang här då skulle det öppna många korpgluggar 🙂 Jag hänger förstås inte med fullt men ska försöka att få till en sammanfatta.

    Intressant att kroppen kan förbränna protein. Har läst nånstans att om inte fett eller socker(glukos)finns att tillgå, så bränner kroppen muskler(protein). Är det inte i övergång till ketos man får passa sig för sådant? Innan den lärt sig att effektivt bränna fett? Eller tänker jag fel nu 🙂

    Själv minns jag övergången med skräck. Hade jag inte haft bananer och A fil tillhands så hade jag väl tuppat av. Jag är vad jag vet fullt frisk och har ingen resistens eller diabetes.

    Har en helsikes fettförbränning – vad jag kan förstå. Ibland får jag för mig att jag är inne o bränner i muskler o protein som ni diskuterar här. Jag tränar en del så jag fyller även på med lite kolhydrater ibland. Antagligen mer än vad jag själv erkänner:) Men undviker fruktos efter vad jag läst här.

  95. 95

    @ Thomas Jansson:
    Jag menar inte att utesluta proteiner helt och hallet, men ok 1-2 dar, men oka sa att MBS inte gar ner under 4.5.
    Sjalv gick jag fran andra hallet och halverade mitt ”normala” protein.

  96. 96

    @ natan:
    Min åsikt är att det inte finns några helt friska människor – bara mer eller mindre sjuka – det är norm att besöka doktorn i tid och otid,,,

    Jag gjorde ett försök att ”utbilda” min fd läkare då jag gick i taket när hen ansåg sig tvungen att förse mig med statiner. Inget handgemäng uppstod dock men jag blev uppringt av vårdcentralens chef några dagar efteråt och ombedd att söka efter en ny läkare – verkar som om de tror att de kan köra med ”vårdtagarna” lite hur som helst – vore valet av vårdgivare helt fritt skulle jag välja ortens vetrinär som är en hyvens karl,,,

    Eller ännu bättre – slippa framtida besök hos drogmånglarna – det finns inga riktiga läkare enligt min definition på vår närmaste vårdcentral – de är en bristvara överallt och de som sköter sitt jobb verkar bli mobbade av korkade kollegor,,,,

  97. 97

    95 @ stenbj:

    Det blir nog mycket grönsaker, massor med fett och lite ägg & sardiner framöver,,,

    Vi får ge oss in på dr Mercola och läsa på – han brukar ha en hel del vettigt på sin site,,,,

  98. 98

    Det är kanske det som gör att en del läkare blir lite halvcyniska då många springer för diverce krämpor av minska förkylning:) Själv har jag haft turen att få en bra läkare, en förstående hon på vårdcentralen, så överlag har jag positiva erfarenheter, med några få undantag. Så jag har förståelse för dina synpunkter.

  99. 99

    Dag 4 kvällsprov 20:30

    Mätaren hamnade på 5,2 mmol/l vilket är något högre än igår (4,8 mmol/l) men får ändå anses vara ett bra resultat med tanke på den dåliga starten i morse – ett högt morgonsocker har nog en tendens att hänga i sig?

    Det är dags för kvällsmat – en soppa med lite skinka i – borde inte driva upp morgonsockret alltför mycket?

  100. 100

    @ natan:
    Går man in på vilken vårdcentral som helst så är det min uppfattning att bara 25% egentligen har ett legalt ärende – 50% är matförgiftade och botas lätt med LCHF och 25% är mer eller mindre simulanter,,,,

    Samtidigt som jag tycker att de flesta läkarna inte har en tillräckligt bra utbildning och påfallande ofta tycks sakna både hyfs och social kompetens måste jag beundra att de faktiskt står ut på sitt jobb.

    Pratar man med folk på akut och ambulans mellan skål & vägg så får man höra historier så man börjar fundera hur det står till med det svenska folket,,,

    Synd för de som är sjuka på riktigt – de skulle behöva få den tid som okynnet tar upp!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa