Läkarlarm: Socker är lika farligt som tobak

I Expressen.se. Taget från Dailymail.co.uk
Livsmedelsindustrin dränker sina lågfettprodukter i socker. Sockret ökar risken för metabolt syndrom, diabetes och fetma.

 

Comments

 1. 1
  Helge Andersson säger

  Bara det inte blir så att rökare nu tror att det inte är så farligt. :-/

 2. 2
  Modesty säger

  Äntligen börjar de vakna till här på min numera hemö, även om Yudkin skrev om detta på 70-talet så trycktes denna kunskap undan av fettfobin.

 3. 3

  Ja det här var verkligen på tiden att man börjar förstå vad sockret ställer till med. Skutan vänder i sakta mak märker jag.

  Inom parentes så stötte jag på en dam 50+ som inte kunnat sluta röka även efter att hon gått över till LCHF men hennes rökhosta och andra bekymmer från rökningen försvann efter ett tag med LCHF. Uppenbarligen är LCHF en stark och naturlig medicin.

  Det sämsta man kan göra är att äta fettsnålt med mycket kolhydrater för då gör både miljögifter, rökning och bruk av alkohol extra stor skada.

 4. 4

  Är det bara min inbillning eller duggar det inte lite tätare nu än tidigare med varnande artiklar om socker?

 5. 5

  @ Lars:
  Nej du inbillar dig inte utan har samma känsla som jag. Vid ett paradigmskifte då de insatta förstår att det kommer att ske ett paradigmskifte så tar det betydligt längre tid än vad de kan förstå men när det väl skett så blir omfattningen av skiftet betydligt mer omfattande än vad kunde föreställa sig i sin vildaste fantasi.

 6. 6
  Maja gräddnos säger

  Jag lyssnade idag på P 1 Meny kl 10.03, ett bra program om närodlat från bl a Jämtland. Det bästa var dock reportaget om Luleå Hockeys fantastiska kock som nu infört LCHF-liknande kost för laget! Bra råvaror, naturliga fetter och mat lagad från grunden. Imponerande att kolhydratladdning för laget inte gäller längre.

 7. 7

  @ Maja gräddnos:
  Att idrotten tar till sig LCHF eller liknande kost är förståss mycket värdefull och synlig reklam. Genom idrott påverkas både ungdom och föräldrar och via dessa även skolan. Kul!

 8. 8
  Spanstind säger

  @ Lars:
  En och annan kappvändare anar ny vindriktning.
  Vi har sett det förr och kommer att se det igen.

 9. 9

  Det är jättebra så långt, nu fattas bara att man räknar in övriga kolhydrater bland farligheterna. Sen måste man förstå att sötningsmedel inte är alldeles harmlösa. Och vi svenskar måste inse att även snus medverkar till insulinresistens och metabolt syndrom. Och sist, men inte minst att bra fett är nödvändigt som förebyggande behandling så väl som vid behandling av redan metabolt sjuka. LCHF sitter som hand i handske! Grattis Annika!

 10. 10

  @ Erling:
  Nej nej nej, inte snus..har snusat i 44 år och jag VILL inte sluta, allvarligt så tror jag inte att snus är så himla nyttigt men inte heller att det är orsak till insulinresistens och metabolt syndrom..

 11. 11
  Modesty säger

  Vi har faktiskt börja få hälsoreklam här i UK som varnar för socker i läsk.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Erling:
  Jag tycker att prioriteringen kan vara:
  Socker bort först.
  Sen insikten att naturligt mättat fett inte är farligt, utan i stället nyttigt, i adekvat mängd.
  Sen att margariner och omega-6-oljor är skadliga för oss.
  Sen spannmål, särskilt det som innehåller gluten.
  Sen att övrig stärkelse i stor mängd inte är bra för någon, allra sämst för de insulinresistenta.
  Sen att vi ska vara restriktiva med sötningsmedel och andra kemikalier

 13. 13
  Jon Jonsson säger

  Bra prioritering i #12 Annika
  Kanske kunde den kompletteras med en egen rad om spannmål på raden innan stärkelse i allmänhet.
  ”Sen spannmål som tex vete som förutom mycket kolhydrater innehåller gluten, lektiner och omega6”

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ Jon Jonsson:
  Nu har jag lagt till i listan.

 15. 15

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag ser helst att man tar ställning till samtliga punkter i Din lista på en gång, när man lägger om sin livsstil. Och jag tycker absolut att tobak hör till listan. Hur mycket och hur strikt man sedan tillämpar punkterna på listan må vara individuellt beroende på behov och förmåga.

 16. 16

  Erling Skrev:

  Och jag tycker absolut att tobak hör till listan.

  Jo… – Erling – kaffe, te, snus, brännvin, knark, mediciner generellt sett, kemikalier allmänt sett, fluor, tungmetaller osv mm i all ”oändlighet” – ifall listan skall bli komplett.

  Det är ej lätt att vara människa.

 17. 17

  Bara ingen vänder på det och tänker att ”tobak är ju lika ofarligt som socker”

 18. 18
  Ingela Öhlund säger

  @ Jon Jonsson:
  Lyssnade på The Gluten summit, på nätet där 29 läkare från USA och England gått samman för att informera om hur farligt gluten är för alla människor och husdjur. Det gäller ALLA!
  Obamas läkare talade i en timme, om att Gluten kan jämföras med rökning.
  En av dessa läkare som talade på The gluten summit, har skrivit Brödberonde, Dr Davis.
  Vi är grundlurade! läkarna berättade hur eliten inom läkarvetenskapen, redan på 70-talet visste hur farligt gluten är, men valde en annan väg där det fanns mer pengar att tjäna på mediciner.

 19. 19
  ragnhild säger

  @ Josef Boberg:

  kaffe? Og jeg som gleder meg hver kveld til de 3 ca. krusenes innhold neste morgen.

  Konstatert avhengighet – men har måttet slutte ved ca. kl. 13-14, da bivirkning har oppstått i form av søvnvansker om jeg drikker kaffe senere. Det enset jeg ikke den gang sukker og stivelse sto fremst i køen for matinntak.

  Husker dessverre ikke forskerkilden, men leste nylig at kaffe fører til – ja, celledød …. kanskje noen andre snappet dette opp.

  For en jobb dere dyktige lchf-arbeidere har utført*. Dere er et eksempel på hva integritet og ikke minst TÅLMODIGHET kan føre til på lengre sikt. Men ennå skal vi måtte sørge for alle som led – og alle de som fortsatt må gå glipp av helsebringende kost, mettende og tilfreds-stillende kost.

  * dere som har holdt blogger i live med gode, utfyllende kommentarer skal også ha rettmessig ros. Ingen tvil om det 🙂

 20. 20
  Ethel Loberg säger

  @ ragnhild:
  Ja kaffe må vi ha Ragnhild, å nu även mixet med tyck smörskive og en stor sked kokosfett. Så holder vi oss mette i minst fire timer.

 21. 21
  ragnhild säger

  Hei Ethel 🙂

  Jeg tar en spiseskje kokosfett i et av krusene. Smør har jeg ikke prøvd lagt til ennå – bruker godt med smør til alt annet. Men nå vil jeg prøve med en ostebit. Hm. det blir spennende – kanskje ulike oster, eller bare en mild kvitost ……

 22. 22

  #12 @Annika
  Bra lista. Möjligen skulle jag vilja flytta upp spannmål, framför allt vete ett pinnhål högre då dess mix av gluten, lektiner och fytiner (samt högkoncentrerade, extremt snabba kolhydrater) nog är orsaken till en lång rad hälsoproblem.

  Stärkelse i sig tror jag inte är något problem för metabolt friska men det är en krympande andel av befolkningen.

 23. 23

  @ Per Wikholm:
  Håller med i den analysen! Både potatis och morötter står sig gott i den konkurrensen med vete. Själv använder jag morötter lite som ”godis” :), råa framförallt.

 24. 24
 25. 25
  Jörgen Hammar säger

  En del tar ju detta med socker på största allvar och kommer att göra allt för att kunna fortsätta kränga socker till livsmedelsindustrin.

  https://www.nordicsugar.se/pressrum/nyheter/nyhet/bra-aar-foer-svensk-sockerproduktion/

  Ingethindraross från att låta bli socker, men hur ska man få dem att ändra sin affärside?
  Etanolproduktion kanske, men etanol som bilbränsle är väl nästan dött redan.

 26. 26

  Det är dags att döda begreppet ”lördagsgodis” som infördes på 50-talet. Eller var det 60-talet? Spelar ingen roll.
  Man borde också flytta godiset från barnens ögonhöjd vid kassorna till bakom disk så som receptfria mediciner och tobak.
  Jag var på City Gross i Jönköping och där fanns små ”godispåsar” med nötter före kassorna. Stort plus! Men ICA Maxi i samma stad har fortfarande samma vanliga ”gatlopp” före kassorna. Oerhört påfrestande för jäktade småbarnsföräldrar och man skäms för att barnen skriker så man lägger en påse i vagnen för att slippa dra blickarna till sig. Varför skriker barnen? Har ni någon gång sett ett barn stå och skrika framför äggen? Eller köttdisken? Kanske mejerihyllan? Rotfrukterna? Nej, tjatet kommer vid godiset. Varför då, tror ni? Retorisk fråga, alla vi fattar ju att socker är oerhört beroendeframkallande, i klass med kokain. Och i råttförsök var det starkare beroende för socker än för kokain.
  (Min yngsta dotter, 4 år, brukar stå och tjata framför den kallrökta skivade laxen. Fast hon behöver sällan tjata, jag lägger paketet i korgen när hon hämtat det.)
  @ Annika Dahlqvist:
  På din lista kommer ”övrig stärkelse” för långt ner tycker jag. Anledningen är att skillnaden mellan socker och stärkelse endast består utanför munnen. I saliven finns enzymet amylas som bryter ner stärkelse till socker redan i munnen. Det höjer också blodsockret och skapar också beroende. Du vet ju detta redan men andra läser också. Kan man inte tänka sig att den första punkten heter ”socker och andra raffinerade kolhydrater”? Annars kan folk tro att man kan byta sockrade flingor mot osockrade cornflakes och tro att det är bra då. Osötade kex till barnen samt majskrokar. Barnen sätts tidigt på denna blodsocker-berg-och-dalbana, med kex, gröt, välling, majskrokar mm. Samtligt är exempel på REKOMMENDERAD föda till barn från 6 mån ålder, av tandläkaren på familjecentralen. Osockrat=sockerfritt verkar många tro.
  Oj, detta blev mycket. Men som ni märker så tycker jag att detta med socker till barn, nej, INTE socker till barn, menar jag, är oerhört viktigt.
  Ha en bra helg allihopa!

 27. 27

  @ Malin:
  Jag tror barnen lär sig snabbt att godiset, precis som leksakerna, är för dom. Det är helt enkelt ”deras” produkter i affären.

 28. 28

  Ja tyvärr är det nog så. Men om det inte ligger precis framför deras ögon så påminns dom inte om det varje gång.

 29. 29
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Om sockrets faror fick vi oss till livs i UK hela dagen igår – både på radio och i TV! Det nämndes att det är fettfria produkter (dvs de gräsliga light-produkterna!) som innehåller så mycket socker (eller rättare syntetiskt ’socker’ ..är det ju!).
  Jag vill höra mycket mer om hur otäcka de syntetiska sötningsmedlen är. Inget socker är bra och de syntetiska sötningsmedlen är etter värre. Man-made kemikalier hör verkligen inte hemma i kosten utan istället ’högt upp på listan’ av farligheter!!

  Fem länkar från de senaste två dagarna:

  https://www.bbc.co.uk/news/health-25650352

  https://news.sky.com/story/1192395/experts-demand-drastic-cuts-in-added-sugar

  https://www.huffingtonpost.co.uk/2014/01/09/health-experts-campaign-awareness-sugar-_n_4566273.html

  https://www.bhf.org.uk/media/news-from-the-bhf/action-on-sugar.aspx

  https://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Action-on-Sugar-New-global-campaign-takes-aim-at-high-level-of-sugar-in-foods-and-drinks

 30. 30
  Ethel Loberg säger

  @ ragnhild:
  Ja kaffe, smör og kokosfett ska köres snabbt som attan i en mixer så dä blir ett enda skum, då blir smaken i det store hele akurat som kaffe med grädde. Men en bit ost brevid är säkert mums. Vitsen med denne mix är att det blir så lång mättnad, man behöver inte bry sig om mat eller sug hit o dit. Dagen blir lättvindig, häpp!

 31. 31
  Konsument i Sverige säger

  I min Coopbutik finns en tunna med olika frukter ”Till alla barn” står det på en skylt.
  🙂

 32. 32

  Här ett exempel på vad snus kan ställa till med hos gravida kvinnor: Deras barn riskerar att få gomspalt, i gammalt språkbruk harmynthet. Se bifogad länk!

  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/aven-snus-skadligt-under-graviditet/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa