Birgitta Höglund bloggar paleo

Nu har Birgitta Höglund börjat med en ny matblogg, och nu ska det vara Paleo.

Är det bättre med paleo än LCHF?
Paleo är väl LCHF minus smör, grädde och ost?

 

Comments

 1. 1

  Paleo är inget för mig – för jag gillar smör, grädde och ost – och har för närvarande uteslutit alla grönsaker också i mitt artegna LCHF-tuggande.

 2. 2

  Tack. För mig har det visat sig vara bättre med en fet variant av Paleo, mår inte så bra i magen av all ost och grädde.

  Många har hört av sig och önskat recept på mjölkfri mat, eftersom jag inte är ensam om de här problemen på en kost med mycket mejerier. Jag äter själv smör men har valt att göra en helt mejerifri matblogg för alla som inte tål det och har svårt att hitta på recept som passar.
  För mig som kock är det här en spännande utmaning, att hitta på nya recept som fungerar både för Paleo och LCHF.

  Nu blir det för mig istället feta styckdetaljer från kött och fågel, mycket ägg, fisk, skaldjur, grönsaker, nötter + kokosolja i betydligt större mängd än förut. Såser baserade på majonnäs, olivolja till sallader, lite mer frukt i maten än förr.
  Har ätit så här sen i somras, är piggare, starkare och har en bättre fungerande mage.
  Så för mig har det alltså blivit ännu bättre 🙂

 3. 3
  Kicki Dee säger

  Jag har ätit LCHF i snart fyra år och för ett år sedan uteslöt jag alla mejeriprodukter (smör äter jag fortfarande). Det gjorde stor skillnad för mitt mående och vikten.

 4. 4
  Chatarina säger

  Paleo tycker jag är ett mycket bra alternativ för mig som har en autistisk pojk som mår väldigt bra av en gluten och kaseinfri kost. Jag tycker att hans aktivitetsnivå blir lägre utan mejeriprodukter. Så Höglunds blogg blev en riktig inspirationskälla för mig med massa goda recept. Måste man vara för eller emot kan det inte vara trevligt med mångfald? Jag tror att det är viktigare att se sin egna relation till mat och att man har en sund och balanserad linje vad man än väljer.

 5. 5
  Kjell Granelli säger

  Det är viktigt att minnas att paleo inte säger om fördelningen av makronutrienter, vilket ju LCHF gör tydligt.
  Det underförstås i paleo att man ska äta sitt behov av proteiner, vitaminer, mineraler samt de kostfibrer som tarmfloran behöver för sin metabolism. Det viktiga med paleo är annars att man äter ur den paleolitiska ”paletten”. Beroende på hur mycket rotfrukter, bär och frukter man inkluderar kan det bli en hel del kolhydrater. Eller så går man åt det feta hållet, som Birgitta Höglund förespråkar.
  Så om paleo är bättre…? Är man metabolt skadad av decenniers frossa i raffinerade kolhydrater (typ mig) så är det LCHF som gäller, alternativt alltså fet paleo.

 6. 6
  Monica Löfsved Pettersson säger

  Har använt LCHF sen snart 7 år tillbaka, och har uteslutit en hel del av grädde och ost utan att jag egentligen har funderat så mycket på det! Mycket grönsaker men mycket sparsamt med frukt men bär då och då! Lever efter regeln att ” inget är förbjudet utan min hälsa o kropp får ta konsekvenserna av mina val” och det fungerar jättebra! Ser väl mina val som lite mittemellan Paleo och LCHF.

 7. 7
  Ann Kristin säger

  Jag har också valt att utesluta grädde och crème fraiche och väljer helst ost av get- eller fårmjölk. Detta eftersom min mage inte heller blir helt bra på mejeriprodukter. Jag har följt Birgitta Höglunds recept och de innehåller rejält med fett. Man kan ju själv styra fördelningen fett-protein-kh.

 8. 8

  Jag började inte gå ner i vikt eller få ordning på magen innan jag tog bort de flesta mejeriprodukterna. Nu äter jag smör och ibland, väldigt sällan, grädde. Jag tycker paleo är mkt fräschare än LCHF, inte minst för att det inte innehåller mjölkprodukter.

 9. 9
  Idalinda säger

  Vi har ätit LCHF sedan 2006, men odlat egna grönsaker och därmed ätit även rotfrukter, allt som man kan odla själv. Några år sedan upptäckte jag att min eviga ( sedan barndomen) snuva som besvärade mig året runt orsakades av mjölkprodukter. Åratal av operationer, punkteringar, penicillinkurer, nässprayer, var ett minne blott när jag slutade att äta mjölkprodukter.
  Nu använder jag bara smör och hård ost ( när vi gör pizza).
  Folk tycker ofta synd om mig när jag måste äta så begränsat, medan jag själv är
  bara så glad att jag äntligen har hittat boven i dramat!
  Jag säger oftast att jag äter gammaldax-mat.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  En kompromiss mellan LCHF och paleo kan ju vara att öka rotsaksmängden, och minska på osten, som ju innehåller koncentrerat mjölkprotein, kasein. Smör kan man fortsätta att äta, eller ghee om man vill/måste undvika mjölkproteinet.

 11. 11
  Charlotte säger

  För mig med IBS funkar Paleo utmärkt eftersom min mage (tyvärr, för det är ju så gott) inte klarar för mkt mejeri. Så jag jublar över Birgittas blogg och ser fram emot en massa recept och inspiration!

 12. 12
  Eva Åkesson säger

  Jag mår också bättre när jag drar ned på mejeriprodukter. Birgittas recept är toppen när man vill ha ny inspiration.
  Försöker också använda mig av get- och/eller fårost om jag vill ha det.
  Fick lära mig av Anna Hallén att det är skillnad på A1 och A2-mjölk.

 13. 13

  Jag har ätit enligt LCHF i 7 år och mår bra av både grädde och ost. Jag överdriver dock inte intaget, vilket kanske är lätt att göra. För mycket av det goda är inte bra.

 14. 14

  Jag tror ko-mjölken ligger bakom många problem.

 15. 15
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag äter det min kropp trivs med, dvs kost med LCHF-stuk.
  Betr. mjölkprodukter äter jag smör och joghurt dagligen, endast kokt mjölk och grädde (i kaffe, såser, grytor etc) och ost bara någon gång ibland.
  En del människor mår bra bara av strikt LCHF, andra klarar att vara mindre strikta.
  Min kost har ändrats lite allteftersom. Ris o’ pasta hade jag t ex uteslutit redan före min upptäckt av LCHF och potatisen ’sattes ut’ när jag började stuka till kosten. En del försvinner annat kommer till (t ex nötter) och det blir antagligen fler ändringar/justeringar efterhand.
  För mig är det enbart positivt med LCHF/Paleo-variationer som kan inspirera människor till en bättre hälsa.

 16. 16
  Georg W säger

  Orsaken till att man äter mat är för att fylla på de 22 essentiella ämnen som inte vår kropp själv kan tillverka. 18 av dessa ämnen finns i mjölk och det livsmedlet kan därför kategoriseras som näringsrikt och nyttigt.

  Grönsaker däremot innehåller på sin höjd 2 eller 3 essentiella ämnen och oftast i relativt liten dos. Det gör att man ljuger om man säger att grönsaker är näringsrikt och nyttigt. En del ljuger till och med för sig själva.
  Grönsaker är gott. Jag har precis reparerat mig själv efter 30 års vegetarianism och har till och med numera inkluderat grönsaker i kosten igen till barnens stora förtjusning. Vi äter fortfarande samma mängd kött och fett som förut men grönsakerna fick plats ovanpå det. Grönsaker är meningslösa men mycket goda. Mjölk och mjölkprodukter är förmodligen det nyttigaste livsmedlet som finns. Det är därför jag gått in i Bronsåldern.

 17. 17
  Konsument säger

  @ Georg W:
  Med tanke på att så många livsmedel inte är så näringsrika numer, som förr, så är det nog bra att tillföra en del mejeriprodukter som t ex mjölk.

  Frukt och grönsaker är snabbodlade och skördade innan mognad och det blir inte samma näring som solmoget. Mycket är besprutad med växtgifter som inte helt går bort vid sköljning och kan av den anledningen vara onyttigt/farligt. Djuren får ju inte heller sin artegna föda och blir därmed inte helt nyttigt för människan.

  Och – vad ska man då säga om alla hel- och halvfabrikat som är så processade att det kanske inte finns något näring kvar öht.

 18. 18

  Vilken intressant diskussion det blev.

  Fick en kommentar på min Facebooksida om mjölk kopplat till bihåleinflammationer:

  ”När vi började med lchf åt vi massor av mjölkprodukter. Men jag mår bättre av att hålla mig till ett minimum av mjölk faktiskt. Det händer inget med magen men jag får obalans i kroppen och får problem med bihålorna med mycket slem. (otrevligt)”

  Jag har också upplevt samma sak, hade ständigt bihåleinflammationer flera gånger per år och mycket slem i halsen. Även när jag hade gått över till LCHF för 5 år sen kom inflammationerna regelbundet ett par gånger per år, särskilt under perioderna vid Medelhavet, där vi bor 3-4 månader varje vinter.
  Senaste året har jag inte haft de besvären en enda gång, slemmet i halsen är också väck 🙂

 19. 19

  Att läsa vad just DU mår bra av tycker jag är intressant! Vare sig du heter Birgitta, Annika el annat! Varför dömma el bedöma någon annan? Tips på olika sätt att äta är otroligt inspirerande för att ha en frisk kropp. Fortsätt och inspirera alla som kan på sitt sätt!

  Tack! 🙂

 20. 20
  Thomas Jansson säger

  LCHF börjar vi kunna rätt så bra numera.

  Likaså kopplingen mellan blodsocker, insulin och numera så börjar fler och fler ta med leptinet i sin modell.

  Både Anna Hallen och Birgitta Höglund har båda börjat bryta ny mark och det är bra – vad man kallar det för har mindre betydelse.

 21. 21

  @ 18 Birgitta
  Precis det som du skriver om ”slem” i halsen upplever jag av grädde ffa om jag äter det på kvällen. I mat fungerar grädde bättre (efter upphettning?). Däremot går det ganska bra med ost. Vanlig mjölk vill min mage absolut inte ha men smör går utmärkt. Vi kan nog befinna oss lite olika på skalan av vad vi tål av mejeriprodukter, tyvärr är väl inte mjölken lika nyttig som förr pga mejeriernas olika processer??
  Olika varianter av LCHF/Paleo är jätte-bra tycker jag så kan man pröva sig fram vad som är optimalt för var och en.

 22. 22

  Tycker också LCHF/Paleo verkar vara en bra kombo, men jag kommer aldrig sluta med grädde och smör, har allt sen jag var barn och fick prova på kaffe första gången använt grädde i kaffet.. men på den tiden var det opastöriserad grädde, och även mjölk då.. jag tror att sk riktig mjölk är mycket nyttig dvs opastöriserad gårdsmjölk, tyvärr så går det inte få tag på längre där jag bor iaf, och dessvärre vill ju våra myndigheter förbjuda den helt nu också.
  Vad jag äter kallar jag för lchf då det var SSS variant jag började med, numer är jag liberalare i mitt sätt att äta, t o m potatis ingår men inte så ofta , har märkt att om man låter dom vattendra och sköljer av flera gånger så tycks en del av stärkelsen försvinna. Jag äter väldigt lite grönsaker, men colecslaw med några morötter i äter jag nästan varje dag. Själv ids jag inte hålla på med en massa olika recept, är för lat för det, utan äter i stort sett bara kött, fisk och ägg, stekt eller kokt, varje dag år ut och år in + en stor del fett naturligtvis och mår jättebra 🙂

 23. 23

  Fet Paleo och liberal LCHF blir nästan samma sak

  Enda stöttestenen är väl mejerier men många paleoliter har förståelse för att vi här uppe i norr har utvecklat tolerans mot mejerier och avfärdar därför inte mejerier rakt av som dom kanske gjorde i början

  Det är helt klart två koster som flyter in i varann och till stor del har samma filosofier i grunden
  Att glida mellan dessa är rätt oproblematiskt och eg att betrakta som medlemmar av samma familj 🙂

 24. 24
  Lisa Ceimertz säger

  Hej

  Jag tror att man känner ganska bra om man tål mjölkprodukter.
  Själv dricker jag inte mjölk, fil, youghurt. Men. Jag har det ibland i min matlagning.
  Använder smör och ost dagligen. Grädde och crème fraîche några gånger i veckan.
  Blir lite rädd när man skriver mejerifritt. Vi ska inte tillbaka till konstgjorda produkter
  igen. Det bästa med LCHF är just det naturliga.

  Ingen mjölk där man tar bort fett för att få en magrare mjölk och vitaminerna försvinner
  Och man får tillsätta syntetiska vitaminer.

  Grönsaker ja visst, men vi lever i Norden och det är ju lite svårt med detta nu.

  Ja vi importerar grönsaker, men hur är de behandlade, besprutade m.m. vet vi det?

  Mvh Lisa

  Jag blir lite rädd när man pratar om mejerifritt, tror vi behöver smör, ost, grädde. m.m.

 25. 25

  Jag är väl en konstig Lchf:are. För det är vad jag i grunden använder men måste ha i mig en del kolhydrater i form av stärkelse som morötter, potatis och även mjölk ost och grädde. Har en stor energiomsättning och blir orkeslös och tom i magen om jag inte får i mig av dessa.

  Jag rör mig mycket och även före LCHF låg jag på 20 i BMI. Med Lchf har jag gått ner ännu mer så nu undrar jag snart om jag försvinner 🙂

  Många postiva grejer: blitt av med kvisslor, brunt pigment, hudrodnader på vader, inget mjäll i håret, tycker mig se lite bättre, lugnare mage, stadigare lägre puls, lugnare humör, osv efter ett halvår.

 26. 26

  Lisa Ceimertz; Visst är det många som mår gott av mjölkprodukter, men det är främst för de som inte kan äta mejeriprodukter pga av laktosintolerans, mjölkproteinallergi eller som på annat sätt mår dåligt av mjölkprodukter som jag skriver den här nya bloggen för.

  Jag har ju själv upptäckt att jag mår bäst om jag utesluter komjölksprodukter, så därför vill jag dela med mig av recept på den här typen av mat till andra som kanske inte har lika stor fantasi och kreativitet att hitta på nya recept som jag.

  Grönsaker kan vara olika nyttiga beroende på var och hur de växer, men de flesta inom LCHF och framför allt de inom Paleorörelsen satsar på att köpa ekologiska och närproducerade grönsaker, naturligtvis giftfritt odlade.

 27. 27
  Idalinda säger

  Vi odlar våra grönsaker själva för att vara säkra på vad vi får i oss ( helt giftfritt och naturgödslade) dvs. helt ekologist. Kött köper vi från jägaren och eko-nötkött direkt från gården..
  Eko-ägg köper vi också direkt från gården.
  Nötter, fröer, kryddor, smör köpes också ekologiska.
  Känns riktigt bra med alltihopa!

  Ett par år sedan kunde vi köpa mjölk direkt från gården ( giftfri föda) och gjorde egen yogurt, fil, halloumiost, mjukost, smör, och givetvis mjölk och grädde. Sonen med laktosintolerans klarade av att äta alltihopa utan problem. Däremot fanns mina problem med bihålorna och snuvan.
  När sedan bonden gick i pension, har vi inte letat efter någon ny producent.

 28. 28

  Jag har nog upplevts som fientlig till grönsaker. Men det jag hela tiden propagerat mot är industriproducerade besprutade grönsaker. Förutom Birgitta ett par kommentarer upp som säger att en LCHF-are naturligtvis väljer ekologiskt giftfritt, så har aldrig någon gjort det lilla tillägget ekologisk i sin fascination av grönsaksmaten. När jag poängterat detta så är det givna svaret att det är upp till var och en att välja ekologiskt. På frågan varför inte diskussion börjar med att förklara att det BARA gäller ekologiskt, finns inget svar.

  Nyligen läste jag en tidningsartikel om en undersökning vid Lunds Universitet som sa att gifterna i kroppen hålls konstant i kroppen genom ett dagligt intag av pesticider från livsmedel. Så vitt jag förstår är det frukt och grönt man talar om. För några år sedan publicerade jag en artikel här från DN. Det är den som fick mig att flippa ut på grönsaker. Och nu idag när jag bläddrar igenom min DN, så vad hittar jag.

  https://www.dn.se/debatt/vindruvor-och-paprikor-ar-rena-giftcocktails/

  Varning för känsliga!

 29. 29
  Bo Blomberg säger

  Jag försöker bara köpa ekologiska grönsaker men felar väl ibland, nåt som jag dock aldrig köper längre är bananer (slutade jag ju med när jag började med LCHF men innan så var det mest pga dom vidriga förhållandena som bananodlarna lever under ifall det inte är ekologiskt odlat). Min hustru talade också om för mig detta om vindruvor och paprika, några ekologiska vindruvor har jag aldrig sett så det är slut med dom och paprikor köper jag bara ekologiska idag. Jag har tidigare försökt hålla mig till ekologiskt mest pga gifterna för dom som odlar plus utsläppen till mark och vatten vid odlingarna, men inte varit så särskilt orolig för nån ”förgiftning” av min egen kropp. Men det kanske är dags att ompröva det också….

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa