Fel kost kan ge depression

I Svenska Dagbladet. Socker, vitt mjöl, rött kött och margarin kopplas till risken för inflammation och depression. ”Medelhavskost” framhålls som det nyttiga kostmönstret.

Ett problem med dessa kostmönster-studier är att det kan smyga sig in en kostgrupp som inte har samma effekt som de andra. I detta fall rött kött. Man måste i särskild forskning skilja ut de olika kostfaktorerna var för sig för att se vad de har för effekter. Det röda köttet är en basföda för människor, och har så varit under mänsklighetens hela historia.  Man kan inte bara utan vidare pula in det bland kolhydratmat och konstfetter, och påstå att det har samma inflammationsframkallande effekt som dessa.

En intressant passus i artikeln är:
”Intresset för låggradig kronisk inflammation väcktes på 1990-talet av Harvardprofessorn Paul Ridker. Insikten kom av att mindre än hälften av hans hjärtpatienter hade högt kolesterol och han såg i inflammation en alternativ förklaring till skador på blodkärl.”
Höga kolesterolvärden är alltså ingen riskfaktor för hjärtsjukdom.

Ann Fernholm har skrivit om studien.

 

Comments

 1. 1

  Kan en förklaring till att det röda köttet återfinns på fel sida vara att det handlar om främst konventionell djurproduktion? Kraftfoder och spannmål har ju visat sig leda till högre halter av inflammationsdrivande omega-6.

 2. 2
  Yvonne Wild säger

  Det borde snarast bli ett slut på att journalister kan komma med vilka påståenden som helst utan underlag, i detta fall om att det skulle vara problem med att vi äter rött kött. Den journalisten borde avkrävas förklaring på var hon/han har fått detta ifrån????
  Yvonne

 3. 3

  Vad gäller griskött är det säkert så
  Grisen liksom människan är omnivor och har inte samma möjligheter som kossor att omvandla spannmål till gynnsamma fetter i cellmembranen

  Även om gräsbetat nötkött förstås har betydligt bättre fettstruktur än dito industrikossor blir omega-6 halten i nöt aldrig så katastrofal som den blir i fläskkött som uppfötts på fel kost

 4. 4

  @ dufva:
  Tack för påminnelsen! Jag glömde bort att griskött är ännu värre än nöt vad gäller omega-6.

 5. 5

  ”Socker, vitt mjöl, rött kött och margarin”, det låter som hamburgare med läsk.

  I vanlig ordning tycks larmet komma från observationsstudier där orsakerna inte är påvisade. Blir man deprimerad av att äta snabbmat eller äter man snabbmat när man är deprimerad?

 6. 6

  Ann Fernholm kommenterar samma artikel i sin blogg. Hon redovisar några studier som visar att rött kött är nyttigt.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Yvonne Wild:
  Det är tyvärr inte så enkelt som att det är journalisterna som hittat på detta med myten om farlighet av rött kött.
  Även Mainstream-forskarna är besatta av den myten.

 8. 8

  Håkan Skrev:

  Socker, vitt mjöl, rött kött och margarin

  Att rött kött finns med beror på att forskarna sammanförde de olika näringsämnena, innan de mätte. Att just rött kött omnämns beror säkert på att det enligt gängse uppfattning är farligt, bl a har det fått skulden att orsaka cancer. Modern forskning finner att allt kött oavsett färg har samma biokemi och därmed samma inverkan på oss.

  Dock finns det en poäng med att sammanföra proteiner och kolhydrater. Om man överäter protein gör levern socker av överskottet, sedan muskler och övriga strukturer fått vad de behöver. Det är högt glukos, i kombination med högt insulin, som påverker hjärnan och tvingar ner serotoninhalten och ger då låg sinnesstämning.

 9. 9
  Lennart N. säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa