Undernäring en stor hälsorisk inom vården

Artikel i SvD. Sjukdom eller behandling har orsakat nedsatt aptit hos många patienter. Omkring 40 % av patienterna är undernärda.

Det har visat sig att många patienter inte tycker om den fjärrlagade maten, och därför inte äter tillräckligt.
Därför ska flera ställen nu återinföra närlagad mat.

Det är bra, men en faktor återstår:
Insikten om att naturligt fett är bra för de sjuka, medan kolhydrater inte är till någon nytta för dem.

 

Comments

 1. 1
  F d anhörig säger

  Bra att Henrik Ennart på Svenska Dagbladet håller grytan kokande på sjukhusen!
  https://www.svd.se/nyheter/stockholm/stopp-for-kritiserad-sjukhusmat_8739304.svd

  Vi får också hedra Tomas Eriksson (MP) för kampen för bättre sjukhusmat!
  https://www.svd.se/nyheter/stockholm/stopp-for-kritiserad-sjukhusmat_8739304.svd

  Att inte förlänga avtalet med Sodexo kan rädda många liv och spara mycket sjukvårdskostnader.

 2. 2

  @ F d anhörig:
  Intressant innehåll i dessa länkar. De sjuka behöver den näring som kroppen klarar av att ta emot och i de flesta fall kan det handla om aningen mindre kolhydrater och aningen mer mättat fett.

 3. 3

  Varför inte låta de upphandlande tjänstemännen och politikerna äta maten i autentisk miljö en gång i månaden, som kontroll av upphandlingen?

 4. 4
  kost-törstig säger

  Det är frapperande att man inte förstått matens betydelse för hälsan! Jag misstänker att man har haft den inställningen ”Det går lika bra med hallonbåtar” a´la Stefan Rössner`

  Men skutan börjar vända. Där har lchf-rörelsen haft ett stort inflytande!

 5. 5

  Bjorn Hammarskjöld var alltså välunderrättad, men obeaktad. Se kommentar 9 i tråden Sköra sjuka och äldre.

  Det krävs mycket hunger för att få i sig rätt mängd mat sittande i sin säng vid ett rangligt rullbord. Är sen maten oaptitligt presenterad och man mår pyton själv – inte undra på att stackrarna blir undernärda.

  Visst händer det trevliga saker ibland, men ekonomin och det huvudlösa sparandet finns kvar. Om vi skattebetalare inte anser oss ha råd att föda våra gamla och sjuka anständigt – vart är vi då på väg? Är det fattighuset nästa, med rotehjon och allt?

 6. 6

  @ F d anhörig:
  Men är inte detta exempel på drevet från ”vänstersörjan” mot privata vårdformer. Vp (kommunisterna) driver nu inför valet en vendetta mot allt som är privat inom sjuk och äldrevård. De håller nu på att ordna stridslinjerna mot Alliansen och allt privat som ideologiskt är pest för Vp.

  Man försöker få med sig Sossarna på denna vendetta. En vendetta som är orealistisk. Att privata lösningar ska bort är så dumt så klockorna stannar, som så ofta i kommunisters och mp:s bisarra värld!

  Från min horisont har jag haft en unik möjlighet att studera båda formerna – mitt spontana intryck – är att den privata vården står sig alldeles utmärkt i konkurrensen. Många gånger ger den en bättre intryck!

  Inte minst för att man vet att man har (vänster)medias ögon på sig och är noga med att verksamheten ska fungera.

  (Vänster) media slår ned på privata intiativ och blundar när det gäller offentlig verksamhet. Ger mig sjutton på att det kommer att grävas fram många ”skandaler” inom privata alternativ för att gynna ”rödgrönsörjan” inför höstens val.

  Jag har absolut inget emot kritik gentemot missförhållanden inom vårdsektorn men är bekymrad inför den ”vänster) kantring som är på gång. Att ta kål på privata lösningar är som sagt helt orealistiskt och gynnar inte vårdtagarna. Det här var lite politiskt stagement, men inför valet är det nog ofrånkomligt 🙂

 7. 7

  Idén om att ändra den centrala upphandlingen, till varje sjukhus att bestämma, får ändå anses som god, men vilka partier är det som drivit centralisering hårdast om man vidgar perspektiven? Nog är det vänstern och vänsteridéer!?

 8. 8

  Alla partier i maktställning har skattemedlen att fördela, oavsett partifärg. Efter ett tag är det svårt att skilja grisarna från människor, allt enligt Animal Farm (Georg Orwell). Här har medierna, det fria ordet och opinionsbildning en stor uppgift.

  Men glöm inte tjänstemännens inflytande! Politikerna kan sälja valfläsk och ha visioner, men det är tjänstemän, som sitter vid rodret i det dagliga arbetet. De byts inte ut vid politiska skiften, utan borgar snarare för kontinuitet. Inom kommunerna finns kostansvariga tjänstemän, jag kan inte den korrekta titulaturen. De lutar sig mot SLV och budgetramar, oavsett viljeyttringar från politikerna. Vare sig man är privatföretagare eller samhällsägd finns de ekonomiska realiteterna att ta hänsyn till.

 9. 9
  kost-törstig säger

  Jag är livrädd för att privatiseringen kommer att öka inom vården om borgarna vinner valet igen!

  Deras syfte med vården är att vi skall betala den själva och att det inte ska gå via skatten i lika hög grad som den gör nu.

  Vad har de sänkta skatterna inneburit? Vi har ju alla åtminstone i Stockholm sett en nedmontering av vården som de borgerliga styret bedriver i Stockholm. Sänkta skatter har inneburit sämre vård. Hur ser sjukkhusmaten ut, väntetiderna har blivit längre, tiden att få träffa en läkare har blivit kortare etc, etc.

  En avcentralisering av sjukvårdsmaten behöver komma till stånd. Men varför har det inte skett?

  Natan, i Stockholms län så har borgarna haft majoritet i många, många år. Åtminstone de senast 30 åren som jag känner till.

  Vilket eller vilka partier är då ansvariga för den usla sjukhusmaten i Stockholm?

  Kan man betala ur egen ficka för sin vård så undrar jag hur maten ser ut då? Jag har aldrig legat på Sophiahemmet som drivs i privat regis. Där får patienterna betala ur egen ficka. (Det finns några undantag)

  Nej, rätt ska vara rätt! Landstinget i Stockholm har haft borgerligt styre i många, många år. Så Natan: Skjut på rätt parti eller allians!

 10. 10

  @ kost-törstig:
  Men politiken har styrts av sossarna och deras centralistiska lösningar och att det offentliga och landstingen ska ha monopol på allt. I en marknadsekonomi och modern värld är det orealistiskt att åter slå in på den vägen som rödgrönsörjan nu kommer att presentera. En återgång är inte möjlig och det det vet alla inblandade, utom möjligen kommunister, men de vill att hela samhället ska ägas av staten och politiker.

  Jag är inte så naiv att jag tror på att en marknad är lösning på allt. Men offentliga lösningar tar ofta död på alla incitament och ingen konkurrens gör att allt förslappas.

  Det kanske också i mångt och mycket är så – som Erling skriver – att den kontiniutet som tjänstemännen står för – gör det hart när omöjligt att reformera systemet och tänkandet!! Både politiker och tjänstemän – i ett så slutet och byråkratiskt system som landstingen – kan ”härja” fritt till fördel för systemet och för sig själva i all oändlighet. Om det sen är borgare eller socialister som styr kvittar lika! Där finns nog en bra bit av lösningen att inte alliansen lyckas förändra systemet. Eller så är väl både socialister och borgare nöjda med tingens ordning !?

  På en marknad skulle det inte funka för de inblandade skulle gå in konkurs. Konkurrens är alltid en fördel hur man än vrider och vänder på det!

  Om du börjar att tänka i de banorna tror jag ett och annat kommer att gå upp för dig.

 11. 11
  Lars Bern säger

  Sjukvårdens patentmetod mot undernäring är SOCKER!

 12. 12
  kost-törstig säger

  Jag är inte intresserad av att diskutera politik på detta forum. Därför lägger åtminstone jag ner denna debatt!

  Lycka till nu när valrörelsen börjat närma sig som du uttryckt det!

 13. 13
  Professor Göran säger

  @ kost-törstig:

  Jag håller med om att vi måste hålla partipolitiken så långt borta som möjligt för annars tror jag Annikas blog spårar ur. Alla politiska varianter finns representerade bland oss LCHF-are.

 14. 14
  Georg W säger

  Omedelbart associerar jag till en mycket gammal österländsk historia. En man satt i ett rönnbärsträd och åt bär. Varje gång han åt ett bär spottade han ut det och fräste. Sedan tog han ett nytt bär och gjorde samma sak. När folket frågade honom varför han gjorde så. Svarade han: – jag fortsätter till jag hittat ett sött bär.

 15. 15

  @ Professor Göran:
  Jag håller med er och refererar till ditt kloka inlägg om väderkvarnar. Det är så lätt att falla i den partipolitiska käbbelfällan med höger och vänstermotiv för ens ståndpunkt. Det är i mångt och mycket vad den politiska debatten går ut på och så kan consensus upprätthållas!

  Vad jag menade med mitt inlägg var att tro att en övergång till ”vänstern” skulle greja problemen är alltför lättköpt. Egentligen är nog både jag och ”kosttörstig” inne på samma spår annars hade vi inte diskuterat på denna sida. Välja vänster eller höger är ett villospår och vill man påverka så är det kanske bäst som Annika föreslår att påverka partierna utifrån och även inifrån för de som är partipoitiskt aktiva.

  Ibland är det ofrånkomligt att man halkar in i den poltiska sfären, men jag gör altt för att hålla mig borta från den och håller med om att partipolitiska käbbel skymmer sikten för en utvecklande debatt kring vårt syfte med bra kosthållning.

 16. 16

  ”Insikten om att naturligt fett är bra för de sjuka, medan kolhydrater inte är till någon nytta för dem.”

  Tja… – Annika – mera rätt än så kan det ej bli.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 natan:
  Problemet med felaktiga kostråd är globalt omspännande, oavsett partifärg i den politiska ledningen.
  Det visar att det inte är någon mening med partipolitiskt käbbel, utan man måste försöka påverka alla politiker lika.

 18. 18

  @ Annika Dahlqvist:
  Det var väl ungefär vad jag i mitt senaste inlägg skrev? Att det råder ett konsenus kring frågan jorden runt äger också sin riktighet.

  Sen är väl frågan om man hela tiden kan hålla sig utanför det ”partipolitiska” käbblet även om man önskar. Det skulle betyda att Lchf inte har någon ”höger och vänster” sida men betyder det att frågan är helt utan politisk laddning? Eller så kan man konsekvent utelämna all poltisk beröring.

  Som jag skrev så biter jag mig i tungan och försöker hålla (parti)”käbblet” utanför denna diskussion. För egen del är jag mest intresserad av de medicinska aspekterna med är även politik/samhällsengagerad 🙂

 19. 19

  Det är stora magra portioner på våra sjukhus. Maten är till för friska människor, inte för trötta gamla med nedsatt aptit, dåliga tänder, dåligt smaksinne, torra i munnen av alla mediciner! Det finns E-kost, energiberikad men lika smaklös. Tre sorter pålägg på en smörgås som patienten inte äter. Näringsdrycker som mest innehåller socker, ger halsbränna. Extra energiberikade näringsdrycker innehåller extra mycket socker. Maten levereras en gång om dagen, kommer kyld. Den ska sedan ställas i värmeskåp en timme före varje måltid. Patienterna får välja på två olika rätter, det dom önskat levereras två dagar senare. Jag skulle önska grädde på gröten, på ev ,riktigt smör på smörgåsarna. Men det passar dåligt med att de flesta patienter står på statiner.

 20. 20
  LCHF-Bengt säger

  Bodde några veckor på sjukhus pga, operationer 2010, det var innan starten med lchf. Maten var usel, i jämförelse med lchf-maten.
  Doktorn påpekade att det var viktigt att patienterna kom hem så fort som möjligt efter operation, för tillfrisknandet gick fortare då. Idag vet jag varför.

  Minns dessa energidrycker som skulle drickas före op. för att göra kroppen stark, ta gärna flera flaskor för säkerhets skull. Att läsa innehållsförteckningen på flaskan gick inte utan mikroskop. En fet köttbit hade nog varit lämpligare.
  Andelen fisk eller kött i maten var mycket låg, 15% kanske, resten mest kolisar. Sen medicinerna som skulle tas, själv litade jag på doktorn och svalde, fick också biverkningar som muntorrhet, dålig aptit av pillren. Det gör väl ingen kropp stark.

  Min rumskompis och jag hade aldrig i våra liv haft så mycket gaser, och att hålla pysandet lite diskret var omöjligt, som vi kunde höra att de flesta hade problem med på avdelningen.

  När jag tänker tillbaks på den här tiden för 4 år sen, är det min räddning att jag började med lchf.
  Sjukdomarna som jag haft har sitt ursprung i kolhydratrik föda, som höjer blodsockret osv. efter att ha läst på. Samtidigt fått en kunskap om en massa andra symtom, som har sitt ursprung i dåliga matvanor.

  Verkligheten är ju så enkel egentligen, bara skaffa lite kunskap.

 21. 21

  monica Skrev:

  Det är stora magra portioner på våra sjukhus

  Vet inte om portionerna är så magra precis. Kolhydratstinna snarare.
  En gång som nyopererad fick jag in en portion som var lagom för en skogsarbetare efter 8 timmars arbetsdag. Helt otroligt att sjukvården inte har någon som helst känsla för vad en nyopererad patient kan äta! Första tuggan kom upp igen, den och resten åkte i slaskhinken.

  Jag saknar en massiv kritik från sjuksköterskor/undersköterskor! Tänk om dom skrek lika högt som när det gäller deras arbetstider, löner…! Det känns tråkigt att säga så, men jag vet inte vad som ska till.

 22. 22
  olle holmqvist säger

  Här ett argument till mot anti-mejeri-folket, : ur Stefansson bok sid 6

  the herdsman and the hunter are practically at one. There is
  the difference of the extensive use of milk and its products
  by the owners of herds. But this difference is superficial; for
  milk is only a slightly modified form of blood, and blood was
  always a considerable element in the food of the hunter

  t

 23. 23

  Var inlagd en vecka på Lunds lasarett för några år sedan och fick smaka på deras storköksmat.

  Maten var ett veritabelt övergrepp på råvarorna.

 24. 24

  @ olle holmqvist:
  Det får mig att skåla i EKO mjölk. 3% naturligtvis 🙂 Vid mjölkdisken stannade jag till lite idag. Alla köpte lättmjölk så Rössner kan känna sig lugn. Vid kassan var det lättmjölk, chips, risgrynsgröt osv. i all oändlighet. Kunde inte låta bli att skämta lite med farbrorn och risgrynet. Jag hade köpt spenat(för att fixa spenatsoppa på EKO mjölk) så jag påminde honom om Karl Alfred i lite skämtsam ton, om att spenat var bättre än risgryn. Ni som läser här vet vad jag egentligen menade!

  Nog skrattade han till lite men det var nog för att Karl Alfred var inblandad. Han väcker alltid lite ”feel good” stämning bland folk Karl Alfred. Speciellt de äldre som minns seriefiguren.

 25. 25
  Swedboy säger

  Min mamma fick rådet att flytta till ett äldreboende när hon fyllde 88 vilket hon också gjorde. Nu är hon 92 och skulle fortfarande ha klarat sig bra alldeles själv i sin egen lägenhet.

  En dag läste hon en tidningsartikel om varför folk flyttar till äldreboenden. Enligt statistiken har de äldre bara i genomsnitt sex månader kvar att leva när de väljer att ta steget till att låta vården ta över, skrev författaren av artikeln. ”Alldeles riktigt” sa mamma. ”Ingen överlever det här stället någon längre tid, det är mycket troligt att genomsnittet blir sex månader, men många är friska när de kommer hit och jag kan se för varje månad att de vissnar bort. Det är därför jag smyger genom källaren när jag ska gå ut. Jag vill inte se de gamla döende människorna som sitter och sover och jag vill inte bli vän med någon som snart ska dö.”

  Mamma skrev ett mail till journalisten men fick aldrig något svar. ”Det är inte för att folk är döende de flyttar hit,” skrev hon ”de påbörjar ett mycket snabbt döende den dagen de flyttar in här. Sysslolösheten kombinerad med helt näringsfattig så kallad mat tillverkad på en fabrik 35 mil härifrån, ser snabbt till att pensionen snabbt kan dras in. Jag har överlevt tack vare att jag lagar maten själv.”

  Till saken hör också att mamma studerar FASS mycket noga om en läkare skriver ut en medicin. Sedan ringer hon mig och ber mig göra en dubbelkoll. I regel blir det ingen medicin.

 26. 26

  Hade också min mamma på ett äldreboende några år. Maten var under all kritik. Gröt och lättmjölk, saft m sötningsmedel, limpsmörgås m margarin och lövtunn ostskiva, kaffe, till frukost. Lunch bestående av t ex soppa och maskintillverkad ugnspannkaka, efterrätt bestående av kräm eller saftsoppa ur kartong. Em-kaffe med en tunn skiva vetebröd och ett rån; samma varje dag. Kvällsmat tillagad av den okunniga personalen, t ex risgrynspudding. Kvällskaffe. Och hela dagen denna saft m sötningsmedel.
  Vid ett besök påpekade jag för personalen hur trevligt det var att de gamla fick frukt, eftersom det stod en fruktskål på köksbänken. Men nej – den var för personalen!!! Ville de boende ha frukt var det de anhörigas sak att köpa.
  Min gamla dementa mamma ville ha lättöl till maten, men det fanns inte på detta äldreboende. Det var saft som gällde.
  Fruktansvärt att se hur torftigt det var. Kanske tyckte de ansvariga att det gick att spara in på maten, eftersom de boende var dementa.

 27. 27

  @ Marie:
  Det ligger helt enkelt en oerhörd cynism, naivism eller okunskap i botten. Skulle va intressant att klura ut vilket som är mest ledande. Kanske en lika blandning av alla? Men utan tvekan betyder det en del att dessa inte kan föra sin talan. Så beklämmande att se.

 28. 28

  #21
  Maten är mager på våra sjukhus. Följer helt Socialstyrelsens anvisningar. Jag har arbetat inom vården sedan 1962, som sjuksköterska sedan 1967. Arbetade 6 extraår på deltid efter fyllda 65! Jag kan se hur maten har förändrats! Diabeteskosten var mycket sträng, kolhydratsfattig. Olika åkommor fick olika koster: njursjuka salt-och proteinreducerat, gallstenspatienter, fettfriare, magpatienter endast kokt mat osv. Om alla koster var bra och nödvändiga, vet jag inte! Men i dagens läge, ser man bara avskrapade tallrikar hos unga någorlunda friska patienter, de riktigt gamla orkar inte tugga i sig allt. Finns dessutom rätter som äldre inte gillar, lasagne, konstiga såser. Personalen tar upp alla patinter som orkar sitta upp, matar de som inte orkar äta. Men önskvärt vore små läckra feta portioner!

 29. 29

  En stor del av vår och de gamlas hälsa beror på hur frisk levern är och ju äldre man har blivit ju större är chansen att levern inte fungerar perfekt. Mättat fett har i musstudier visat sig kunna reparera alkoholskadade levrar medan fleromättat fett ökar leverns skador.

  Nu kanske man inte ska dra för stora växlar av möss som matas med alkohol och fett men de som fick mättat fett (smör) i sitt foder visade inga leverförändringar fast de matades med dagliga alkoholmängder motsvarande 33 cl starksprit för en fullvuxen människa. De möss som fick fleromättat fett tillsammans med alkohol fick levern ordentligt förstörd. De fick samma energiandel fett och lika stora mängder alkohol.

  Förklaringen till detta verkar vara att just mättat fett gör att levern lättare kan göra sig av med gifter, mediciner och tungmetaller. En lågfettdiet tillsammans med många mediciner är inte rätt väg för att vårda de äldre eftersom levern försämras allt eftersom med stigande hälsoproblem.

 30. 30

  @ Pingo:
  Mycket intressant Pingo! Har du en länk till musstudien ?
  Dessutom tydligen en av de få musstudier där mättat fett ej var uppblandat med 20% socker…

  Beträffande Monicas redogörelse framkommer att det var överlag vettigare mat förr i tiden. Mindre SLV inflytande förr?
  Men inte ens förr hade man fattat att den bästa boten för gallan var en långsam ökning av fettintag för att p.s.s. öka gallflödet så att koncentrationen minskar och stenarna då löses upp.
  Men om man ökar för snabbt eller har ojämnt stora fettintag blir det ju gärna direkt gallstensanfall.
  Kanske det gäller att det helst skall vara mättat fett även för att lösa upp gallstenar?

 31. 31

  @ Pingo:
  Ändå är levern det organ som tycks kunna fungera längst, då cellerna i levern har en otrolig förmåga att kunna reparera sig. Att en del alkoholister klarar sig relativt länge kanske kan förklaras med att de använder mycket mättat fett?

  Så med rätt kosthållning för gamla skulle kanske hälsan kunna förbättras avsevärt om levern får en chans att rena kroppen för gifter inte minst av läkemedel. Allt socker idag måste ju va förödande med diabetes, ökad demens osv som följdsjukdomar.

  Små feta portioner kanske vore rätt väg inte minst då många äldre ätit mycket mera fett i ungdomen.

 32. 32

  @ natan:
  Har för mig att snaps och fett ofta anses gå bra ihop.
  När levern bryter ned alkoholen blir en hel del gifter separerade. Levern släpper inte ut dessa i blodet utan via gallan, bundna i någon form så att de ej absorberas i tarmar och går in i blodet, utan avlägsnas.
  Men med lite fett i kosten blir det mycket lite galla och naturligt svårare för levern att höja koncentrationen av gifter i den mindre galla som bildas. Gissningsvis blir det då mer gifter kvar i levern och fettlever kan bli skrumplever.
  Dessvärre triggas inte gallflöde av endogen fettproduktion (triglycerider) som sker i levern, utan endast genom exogen fetttillsats, alltså genom kosten. Nyckeln till att en fettrik kost är hälsosam!

  Alltså med mer fett i kosten ökar gallföde och gift- och salt-koncentration sänks. Resultatet blir alltså att eventuella gallstenar inte längre byggs större av kristalliserande saltrik galla utan löses upp av en galla med låg saltkoncentration! Men övergången måste ske gradvis eftersom plötsligt mycket fett höjer flödet för snabbt och stenar och delvis igensatta gallgångar då kan sättas igen. Som att lyxa till med extra fett vid störe högtider. Högtider som många kirurger kallar ”gallstenshelger”.

  Alltså borde t.o.m. ”fettbehandling istället för transplantation” vid leversjukdom fungera.
  Eftersom musstudierna visat att mättat fungerar bättre och vi vet att omega-6 fetter är mycket tveksamt i många sammanhang verkar det finnas en klar väg. Trots de klara sambanden blir det nog bara anekdotiska försök av enstaka alkolister, och f.d. lågfettare.

  Därför att försök som idag kan leda till minskad medicinering aldrig stöds av läkemedelsföretag, deras långsiktiga överlevnadspolitik.
  Det är här staten MÅSTE gå in och återinföra oberoende sjukdomsforskning.
  Att det blir betydligt billigare bara efter något år eftersom läkemedelskostnaderna direkt bör sjunka med forskning koncentrerad på just den den forskning läkemedelsfabrikanterna idag undviker är solklart.

  Kanske vi behöver en general för att lösa problemen? ”I have come to the conclusion that politics is too serious a matter to be left to the politicians” , sades av General de Gaulle.
  Jag tänkte närmast på Majoren….

  Eftersom fruktosintag framförallt i överskott metaboliseras ungefär som alkohol blir lågfettkost med daglig fruktjuice ofta inte bara ett fetmaproblem utan även ett leverproblem. NAFLD som det kallas.

 33. 33
  Georg W säger

  För många människor krävs det flera års medvetet arbete för att bemästra och bli fri från den livslånga fettskräcken. Tack vare mycket hjälp från min omgivning (NI här T.ex.), Så kan jag idag äta obehindrat av det mättade fett som min kropp kräver. Jag vet att kroppen fått tillräckligt med fett när jag helt enkelt inte orkar mer, eller när det inte är gott längre. Min morgonslev med kokosfett är en superfrukost som håller mig flytande i flera timmar.

  Idag när vi bjuder hem någon på middag,så när vi kommer till att sleva upp grädde. Så brukar jag ropa: Alla som tror att det här är onyttigt, räcker upp en hand. Gästerna räcker omedelbart upp en hand, medan alla mina barn sitter med händerna nere. Jag förklarar då för barnen att alla andra utom oss tror att fett är onyttigt, samtidigt som vi tror att det är jättenyttigt, konstigt va? Ett bra sätt att genera sina gäster.

  Så är det också inom vården. Alla de som inte äter LCHF där, räcker upp en hand om man frågar. Men något har förändrats. Vården har en elefant i vardagsrummet. De hierarkiska systemen börjar svikta. Alla vet idag att läkares kunskaper är överskattade och styrda av vinstintressen som säljer piller.

  Min gamla pappa dräptes, genom att förgiftas med socker, inköpt av personalen. De sista åren av sitt liv åt han i princip bara godis och han betalade själv för giftet. Jag hamnade i konflikt med hans vårdgivare. Men Pappa gav vården sitt fulla stöd och förkastade allt jag och mina syskon försökte ge honom. Förmodligen tröttnade det gamla krigsbarnet på att komma tillbaka och överleva och valde en vetenskapligt säkerställd metod för att få slut på eländet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa