Karolinska ska undersöka 5:2

5:2 ska undersökas närmare. Det som är anmärkningsvärt är att LCHF har funnits som ”folkdiet” i Sverige nu i snart 10 år, men ännu är det ingen på Karolinska eller annanstans som har startat en studie på den. Mainstream forskning försöker att tiga ihjäl LCHF.
Det hade ju varit utmärkt att testa 5:2 med och utan LCHF t ex.

 

Comments

 1. 1
  Lars Bern säger

  Men Annika det är väl självklart. 5:2 ifrågasätter ju inte fetthypotesen som större delen av det medicinska etablissemanget är insnöade på. Det blir som på andra vetenskapsområden, vetenskapen om sambanden mellan kost och hälsa kommer att klarna en begravning (av en fettskrämd professor) åt gången. Det sorgliga med detta vetenskapsområde är att man var närmare sanningen för hundra år sedan när diabetes fortfarande hette sockersjuka.

 2. 2

  5:2 är i huvudsak ett sätt att äta, inte en diet, för att vara saklig.
  Lars Bern Skrev:

  Det sorgliga med detta vetenskapsområde är att man var närmare sanningen för hundra år sedan när diabetes fortfarande hette sockersjuka.

  Sedan hittade man på insulin och började medicinera patienterna. För typ 1-or var det bra, men för typ 2-or ökar det bara farten på naturalförloppet. Insulin till en typ 1-a är att behandla en sjukdom, medan motsvarande för en typ 2 är att behandla ett symptom.

  5:2 baserat på tallriksmodellen kommer att ge samma resultat, som jojo-bantning: lite viktminskning tills man når en platå. Förlust av vatten, muskler och kanske lite fett. Hoppas man gör en kroppsskanning före och efter perioden.

 3. 3
  kost-törstig säger

  Det är inte konstigt! Det finns bara ett ord varför de inte gör det – FETTSKRÄCKEN!

 4. 4
  Professor Göran säger

  Den här attityden från det medicinska etablissemanget är knappast ny när det gäller inställningen till LCHF. Redan på Bantings tid stötte LCHF på patrull.

  Med tanke på de oerhörda vetenskapliga framstegen som gjorts inom den molekylära cellbiologin och kring hormonernas roll i vår övergripande metabolism är det ofattbart att detta etablissemang fortfarande kan befinna sig i samma dogmatiska träsk som för mer än hundra år sedan. Claude Bernard skulle vrida sig i sin grav om han visste vad som fortfarande pågår inom medicinen.

 5. 5

  Håller med Professor Göran!
  Vore jag forskare och fick bestämma gjorde jag försöken med och utan LCHF. Nu har LCHF funnits i nästan10 år, men 5:2 dieten är en mycket senare allmänt känd idé. Så jag håller med Annika att det verkar som ett mantra om att tiga ihjäl LCHF. Är det för bra för att vara sant? Ja kanske? En del har väl bränt sina förtroenden för mycket, kan jag tänka, så det kostar på för mycket släppa in tanken frivilligt?
  Hoppas ändå Lars Bern har rätt att professorer allt eftersom begraver sin fettskräck, när sambanden börjar klarna.
  Som Erling säger, så tror jag det kommer bli lite av jojo-effekt om man kör tallriksmodellen. Men vissa värden förbättrade möjligen. Naturligtvis bör man prova 5:2 med både LCHF och tallriksmodellen. LCHF är så gott som perfekt för 5:2 tycker jag, om man tänker på hur enkelt det då är att stå ut med en dags fasta. Med tallriksmodellen tror jag det blir svårt för många orka stå ut med hungerstortyr 2 ggr i veckan och därför svårt hålla disciplinen i vardagslivet. Ja om man nu väljer att ge det som kostråd efter försöken.

 6. 6
  Thomas Jansson säger
 7. 7
  kost-törstig säger

  Thomas! Vad ville du säga med din länk?

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  @ kost-törstig:
  Blev visst helt fel,,,,

 9. 9

  ruben Skrev:

  Med tallriksmodellen tror jag det blir svårt för många orka stå ut med hungerstortyr 2 ggr i veckan och därför svårt hålla disciplinen i vardagslivet.

  Jo… – Ruben – jag känner flera som håller på att bli urless på att svälta två dagar per vecka. Dom yrkesarbetande gör svälten företrädesvis över helgen – och hur roligt blir det för dom själva och familjen ?

  Jag känner ingen som äter artegen LCHF-kost och har ledsnat på det. Däremot så känner jag flera som blir mer och mer entusiastiska.

  Talande nog ❓

 10. 10

  Man vågar nog inte undersöka LCHF eftersom argumenten mot den skulle falla som käglor.

 11. 11
  Thomas Jansson säger

  kost-törstig Skrev:

  Thomas! Vad ville du säga med din länk?

  Denna gång ett nytt försök med hjälp av en riktig dator,,,,

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/undernaring-vardproblem_8867044.svd

 12. 12
  lipofil säger

  Diabetesforskaren Kerstin Brismar, som driver 5:2-studien, är samma person som blev bjuden på gelehjärtan av Ann Fernholm. Det visade sig att hon helt ovetandes hade rejält dålig blodglukoskontroll och inte tålde snabba kolhydrater. Det borde väl påverka den här undersökningen i positiv (för LCHF) riktning tycker jag.

 13. 13

  @ lipofil:
  Japp, hoppas det. Här är en artikel av Ann Fernholm om periodisk fasta och som även nämner försöket med Kerstin Brismar:

  https://ettsotareblod.se/periodisk-fasta-och-igf-1-pa-tapeten-igen/

 14. 14
  Stig Lönnqvist säger

  Ju längre och ju mera man försöker ”gömma” LCHF från allmänheten, ju säkrare blir man att det är rätta vägen. Kan tänka mej att LCHF aldrig kommer att bli fullt ut ”godkänt” av livsmedelsverket/etablissemanget, för mycket pengar inblandat tyvärr. I slutändan kommer det att bli vi mot zombies….smile

 15. 15

  Dom vågar helt enkelt inte testa lchf, en kost som gör folk friska som får bättre värden redan efter nån dag..nä det duger inte att visa upp, bättre då att låtsas som om det inte finns och att lchf snart ska glömmas och dö ut..

 16. 16
  Totte säger

  Tycker att det är rätt mycket okunskap här
  Man ska inte ställa 5-2 mot LCHF man kan faktisk göra både 5-2 och LCHF
  och faktum är att om man vill äta så mycket som möjligt för sina 500/600 kalorier så skippar man kolhydraterna. Jag har kört 5-2 i snart 1 år och att kalla lågkaloridagarna för svält visar bara hur lite man förstår om mat. Äter kyckling, rostbiff, skinka etc på dessa dagar och det brukar bli ca 100g kött till lunch + 100g till middag för mina 600 kalorier.

 17. 17
  40-talist säger

  Vetenskapens värld – måndag 19/5-14:

  20.00 Vetenskapens värld
  Kommer att publiceras i SVT Play

  Del 17 av 17. Lever man längre och friskare om man fastar två dagar i veckan enligt 5:2-metoden? Vetenskapens värld följer världens första stora vetenskapliga studie som tar reda på det. Dessutom forskarna som gräver fram en hel romersk stad utan att röra marken. Och mindfulness som bot mot hjärntrötthet. Programledare: Victoria Dyring.

  Även i SVT2 20/5 och SVT2 24/5

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa