Debattartikel i DN.
”Ingen” tycks fråga sig hur människor ska äta för att behålla en god hälsa på äldre dar. För att slippa bli sköra och sjuka äldre.
Annika Dahlqvist om LCHF, kost och hälsa
Debattartikel i DN.
”Ingen” tycks fråga sig hur människor ska äta för att behålla en god hälsa på äldre dar. För att slippa bli sköra och sjuka äldre.
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Jag har varit läkare, specialist i allmänmedicin. Jag bor i Njurunda, Sundsvall. (Tillägg 200617: Våren 2020, när jag hade varit pensionär i flera år, hade det kommit in flera anmälningar mot mig … Läs mer
2024 öppna datum Vistelse-/Fastedagar på LCHF … Se evenemangen
30 oktober, 2024 Annika Dahlqvist Lämna en kommentar
26 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 7 kommentarer
24 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 11 kommentarer
16 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 2 kommentarer
8 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 9 kommentarer
3 oktober, 2024 Annika Dahlqvist 1 kommentar
25 september, 2024 Annika Dahlqvist 19 kommentarer
24 september, 2024 Annika Dahlqvist 9 kommentarer
15 september, 2024 Annika Dahlqvist 4 kommentarer
14 september, 2024 Annika Dahlqvist 8 kommentarer
Copyright © 2024 on Genesis Framework · WordPress · Logga in
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.
Håller helt med dig. .arbetar som sjuksköterska så jag ser det varje dag..så frustrerande
Sjukvården verkar sträva efter så många patienter (kunder) som möjligt för att hålla sin verksamhet igång. Aldrig någonsin har man byggt så många sjukhusbyggnader och öppnat så många varierande vårdcentraler.
Ingen frågar sig varför så många blir sjuka!
…”År 2030 kommer var fjärde person i Sverige att vara 65 år eller äldre. Detta ställer stora krav på vårdens kunskap om åldrandet och åldrandets sjukdomar, i synnerhet när det gäller ”sköra” äldre, som på grund av kraftigt nedsatt funktion har små marginaler där minsta åkomma kan leda till att hela livssituationen ställs på ända.”…
Dessa läkare har undertecknat Debatt-artikeln!
…”Synneve Dahlin Ivanoff, professor i arbetsterapi, Göteborgs universitet Anna Ehrenberg, professor i omvårdnad, Högskolan Dalarna
Anne Ekdahl, överläkare geriatrik, Östergötlands läns landsting
Annika Eklund Grönberg, distriktsläkare, Stockholms läns landsting
Sven Oredsson, överläkare kirurgi, Region Skåne
Fredrik Sjöstrand, överläkare akutsjukvård, Karolinska institutet
Lars Stavenow, docent, överläkare internmedicin, Region Skåne
Aase Wisten, överläkare geriatrik, Norrbottens läns landsting
Inger Wårdh, docent, tandläkare, Karolinska institutet”…
Jag har länge funderat på hur de som är äldre skulle må om de åt mer fett och mindre kolhydrater och därmed fick ned sina blodsockernivåer. Dessutom har de också brist på D-vitamin som troligen ställer till med många konstiga åkommor via brist på kalcium och magnesium.
Att de äldre ofta i onödan behandlas med statiner gör också att levern får en sämre förmåga att producera de kroppsegna antioxidanterna CoQ10 och glutation som gör att de lättare drabbas av svårare sjukdomar och blir verkligt sköra.
Friskhus och friskvård är vad vi behöver – ett nytänk ..outside the box!
”En kropp är icke – den bygges.” – med rätt kost ..utan syntetiskt elände!
Det verkar som om dietisterna har monopol på att bestämma vad en gamling ska äta.
Har man riktig otur och är både gammal och har diabetes typ 2 så kan man råka få ”sista smörjelsen” i form av dietistens sockerstinna näringslösning.
Det är verkligen tråkigt att maten inte tas med i vården av äldre. Min mamma, 84 och multisjuk, mår förhållandevis bra eftersom hon äter glutenfri LCHF 🙂
När hon legat på sjukhus så har jag tagit med smör, grädde och ost så hon kunnat komplettera maten med. Tyvärr är det alldeles för lite proteiner i maten också, det kompenseras med pulver och drycker…
Du kanske kan skriva ett debattinlägg och presentera vår bok LCHF för seniorer som ett alternativ till sjukhusmaten?
Många kloka tankar här som vanligt. Man kan ju förstå att de gamla vill ha sin kaffe och kaka, men nog borde man försöka få bort sockret! Det är beklagligt att se denna ”sockerdiet”. Tyvärr är det också så att de gamla har med sina vanor från tidigare i livet och i där ingick inte så sällan 7 sorters kakor.
Kommer ihåg från egna släktkalas i imin ungdom. Tänk vad det trugades med kakor. Man blev snäll av pepparkakor osv. Nu på ”gamla dar” är 60 🙂 så slåss man mot ett sockersug.
Det måste upp på en bredare politisk agenda där många ser grundproblematiken. Som det är idag så är de flesta omedvetna och tror att det enbart handlar om mer resurer till mer mediciner och ”bättre” vanlig kost och omvårdnad.
Att genom ökade kunskaper se ett helhetsmönster. Med den consenus som råder så lär det inte bli enkelt att få till några vettiga förändringar och en resursökning kommer att gå i traditionella banor.
För övrigt är det skrämmande att se nedmonteringen och inställningen till äldrevården. Politiker och beslutsfattare har helt andra prioriteringar idag. Det är beklagligt att de gamla enbart ses som en belastning/kostnad, och att inte fler reflekterar kring problematiken.
Jag tycker det är en mycket bra artikel! Det som skrivs gäller alldeles definitivt idag. Att sedan kostråden vi fått sedan 50 år tillbaka är fel påverkar sannolikt sjukdomsläget för de äldre idag. Desto större anledning att ta väl hand om de gamla, de är offer i dubbel bemärkelse. Förhoppningsvis kan vi som sett ljuset i form av LCHF kost slippa en del av sjukdomarna när vi blir gamla men det kommer även framöver att behövas omtanke och helhetsbedömning av äldres hälsosituation.
Besökte en konferens om vård av äldre i Läkartidningens regi på Sophiahemmet i slutet av 2013. Där redovisades bl a de avgrunder i fråga om samarbete, som finns mellan kommunal vård, primärvård och landstingsvård, där olika juornalsystem förhindrar informationsutbyte, där olika ekonomiska prioriteringar ställs mot varandra etc. En stackars åldring, som hamnar lite illa till i kvarnen har ingen chans mot systemet. Ädelreformen byggde verkligen murar mellan vårdgivarna och dessa murar verkar man fortsätta att bygga på.
Man pratade om olika medicinska problem och aspekter. På punkten nutrition fanns ingen föredragande, så ämnet behandlades inte alls, utom av Björn Hammarskjöld, (förlåt om jag stavat namnet fel!), som i en kommentar redovisade att de äldre ofta var gravt undernutrierade. Hans inlägg lämnades utan ytterligare kommentarer. Ingen kan ämnet, det känns totalt oviktigt, ger antagligen inga akademiska meriter, vad vet jag. Hoppas det blir en rejäl hjärnblödning, eller något lika effektivt, som får mig att fara vidare, när det är dags!
Nej det är en intressant fråga.
Precis som att leva ett liv som gör att man inte blir lika skör när man blir gammal.
Låt fångarna byta plats med äldreboendet så blir det genast bättre,,,,
DN-artikeln handlar om akutsjukvården, som är designad att omhänderta akut och allvarligt sjuka. Primärvården borde ta emot de mindre akut sjuka, men det filtret verkar inte fungera, eftersom akutmottagningarna chokas av lindrigt sjuka, men oroliga patienter. Det finns organisatoriska problem, men också specialiseringsproblem. Äldre personer har samlat på sig en provkarta av diagnoser och vår sjukvård är designad för en sjukdom i taget, men med djup specialitet. Det globala greppet är svårt att ta. I Linköping tillämpar man akut geriatrik, dvs akutmottagningen har tilgång till en läkare, specialiserad på de åldrandes sjukdomar.
Thomas Jansson Skrev:
Tjena, Thomas!
Fångarna i USA har bra sjukvård, även de, som har dödsdom. Därför begår somliga, lite sämre ställda, lagom grova brott, för att få mat och husrum och bra sjukvård.
@ Erling:
Tack för en intressant inblick ”bakom kulisserna”!
Det hela verkar vara som att ”slåss mot väderkvarnar”. Själv hoppas jag (som du och kanske många andra LCHF-are) att som en frisk och glad åldring få en ”avslutning” med en, för mig, trolig och ”terminal” snabb hjärtinfarkt. Alternativet verkar annars vara att som avslutning på tillvaron, i ”läkemedelsprofitens namn”, förödmjukas på något sjukhus genom någon absurd, okänslig och omänsklig medicinering och en medicinering som verkar vara det troliga ett ödet som inte bara drabbade min mor, min svärfar för ett tiotal år sedan utan nyligen också min svärmor där min hustru förgäves slogs mot väderkvarnarna.
Det verkar som om hela sjukvårdsapparaten har blivit totalt hjärntvättad av läkemedelsbolagen.
Den kände filosofen och medicinkritikern Ivan Illich gjorde nog helt rätt när han, redan på 70-talet, som cancersjuk slutligen vägrade att läggas in på sjukhus.
All medmänsklighet verkar nu ha lakats ur ur denna sjukvårdsapparat och lämnat en cynisk, kafkalik och religiöst dogmatiskt värld efter sig.
Man kan fråga sig hur länge detta kan få fortsätta innan ”måttet är rågat” och någon mer eller mindre religiös motrörelse uppstår.
@ Thomas Jansson:
Det ligger något i vad du skriver. För att inte tala om den personal-täthet och de resurser som finns på (med nyspråk) ”ny-anländas” boenden.
Läkaren har ca 15 min på sig vid ett patientbesök. En multisjuk åldring har en journal som ett kålhuvud. Om läkaren ser patienten i fråga för första gången – vilken chans har han att ens ytligt sätta sig in i patientens sjukdomshistoria? På denna lösa grund ska han sedan fatta beslut om sådant, som ofta ligger i utkanten av hans kunskapsbas. Det kan inte bli annat än tur-och-returvård.
Dietisternas riksförbund varnar för att för många dietister dras in av besparingsskäl av kommunerna. Hur man nu ska tolka det!
Är det av ondo eller godo med den modell som dietister saluför dvs tallriksmodellen?
Ett kan konstateras och det är kommunernas allt fräckare besparingskrav på äldrevården. Skamligt då det är de svagaste man ger sig på. Även de som jobbar inom äldrevården tillhör de utsatta, inte minst ekonomiskt.
@ Professor Göran:
Glöm det där med en snabb hjärtinfarkt med tanke på dina matvanor. Dessutom behöver du inte oroa dig särskilt för demenssjukdomar. Du och flera andra här kommer att förvåna sjukvården då ni blir riktigt gamla.
Skulle du känna av lite demens någon framöver kan du ju alltid få tips av mig hur du ska få levern att jobba för att förbättra situationen.
Erling Skrev:
Lite motsägelsefullt att man måste vara helt frisk för att avlivas,,,,
I min hemtrakt drabbades en soldat av så svår tinnitus att han försökte ta livet av sig två gånger – detta var ju för inte så länge sedan straffbart och han brändes på bål.
Annars kan man ju fundera lite på antalet fångar i frihetens och demokratins land USA – inget annat land har så många internerade som just de,,,,
I dagens AB finner vi vår käre Bengmark som tar nya tag,,,,
https://www.aftonbladet.se/debatt/article18117361.ab
@ Thomas Jansson:
Ja, han bidrog till Piltsons lista med ännu ett bussword: hälsoriktig föda, utan närmare definition.
@ Thomas Jansson: ”Fundera över att antalet fångar i USA är så högt” : Finns säkert flera förklaringar men enligt MSM så beror det enbart på sociala orättvisor. Kriminaliteten stiger på hemmaplan också så vänstern och liberalförespråkarna kan fortsätta och låta Jerry Sarnekki lägga pannan i djupa veck över sociala stigmata.
Är det en tillfällighet att sjukhus och äldreboende erbjuder lågfettkost med fruktjuice plus 2 eller 3 mellanmål med kaffe med kakor, lättmjölk och socker istället för grädde i kaffet? Eller är det en dålig ”långtidsbesparing” av samvetslösa komunalpolitiker?
I vilket fall som helst tror jag att en hel del av dagens äldreboende skulle klara sig bra hemma efter ett tag på LCHF. Och började kummunerna med LCHF direkt när folk togs in kunde de absolut spara på bäde äldre- och sjukvård, åtminstone att döma av egna och andras erfarenheter på LCHF-bloggarna. Vem blev sjukare av LCHF ? Någon ?
Att gallstenar som byggts up med åratal av lågfettskost kan lossna och fastna vid en alltför snabb övergång till LCHF är välkänt. (Med en mjukare start löses stenarna tydligen upp av det ökade och därigenom mindre koncentrerade gallflödet…)
Men annars, blev några sjukare av LCHF ?
@ stenbj:
Du har rätt men då måste consenus ersättas av bildning hos beslutsfattare och politiker. Och den vägen verkar oändligt lång. Men visst när kostnaderna stiger och äldre blir sjukare och sjukare och därmed dyrare och dyrare att vårda kanske nöden inte har någon lag ?!
Nu har man ändrat i debattartikelns ingress:
från medicinsk bedömning till helhetsbedömning
Det är ju just helhetsbedömningen som saknas i sjukvården, allt som oftast.
Ändringen gör debattartikeln bättre.
https://www.dn.se/debatt/akutvarden-maste-klara-ocksa-skora-aldringar/
Det finns också en (hänvisning till debattartikeln) i tidningen Dagens Medicin av läkaren Åke Åkesson.
https://www.dagensmedicin.se/debatt/debattvad-vi-an-latsas-ar-det-med-radsla-avsky-eller-forakt-vi-betraktar-aldrandet/
Den har några poängen, bl a denna:
…”Under många års aktivt arbete i olika delar av svensk sjukvård har jag kunnat konstatera att förhållningssättet mot äldre – sköra – människor alltid varit dåligt, men ändå försämrats ytterligare.”…