Rössner vill lära pimärvården fetmabehandling

En artikel i tidningen Distriktsläkaren nr 6 – 2013, Svenska Distriktsläkarföreningen(DLF):s tidning, består av en intervju med Stephan Rössner, av journalisten Per Lundblad.  (Artikeln kommer kanske på nätet senare)
Rössner vill nu efter sin pensionering hjälpa primärvården att behandla övervikt.
Han identifierar sig som en Ambassadör för de feta.
Han arbetade, när det var aktuellt, som professor på Överviktskliniken på KS, mycket med mediciner mot fetma, men de drogs in eftersom de visade sig ge biverkningar.
Han har skrivit tre böcker under det senaste året, den senaste ska handla om fetmabehandling i primärvården. Men primärvården tycks inte vara speciellt intresserad av frågan, klagar han.

Hans strategi, om han fick bestämma, skulle vara att
1. Inventera hur många överviktiga det finns  i populationen.
2. Ta reda på hur många av dem som vill ha hjälp.
3. Ta reda på komorbiditeter (följdsjukdomar eller samsjukdomar).
4. Förklara för patienten vilka hälsovinster denne kan uppnå med en viktnedgång.
5. Välja behandlingsstrategi. Sätt ihop grupper med samma komorbiditeter, tex sömnapné eller diabetes.

Behandling: Rössner har massor med tips om hur man kan gå ner i vikt: Kostdagbok, Att äta frukost, Fiberrik kost, Fysisk aktivitet minst 30 min/dag.
Om behovet är mycket brådskande kan man använda proteinpulver. ”Efter tre dagar har man gjort av med allt socker i levern, och då bränner man fett. Patienten kommer i ketos, som i sin tur är aptitdämpande”.

Men han betonar att det här är knepiga patienter att ta hand om. -De uteblir och de hoppar av – precis som andra missbrukspatienter.
Det gäller att hitta problemets grundorsak: Överätning, tröstätning, substitutionsätning tex.
Om vårdcentralen inte har resurser att arbeta med detta själva kan man etablera samarbete med andra aktörer, som Viktväktarna eller Itrim tex.
-Men det bygger förstås  på att doktorn först identifierar problemet, understryker han.

Medförfattare till boken om fetmabehandling i primärvården är disputerade dietisten Ingrid Larsson. Hon har suttit med i SBU:s arbetsgrupp för fetmaterapi.

Per frågar Rössner om vad han anser om 5:2-dieten.
– Om vi slår ihop alla ”modedieter”, LCHF, 5:2 med flera, så visar SBU-rapporten att efter 1-2 år så finns det inga skillnader kvar mellan dem. -Det har visat sig vara väldigt svårt att följa dem i det långa loppet.
Olika skatter på födoämnen har diskuterats, eller skattelättnader på bra mat, och de är alla problematiska. – Men vi måste på något sätt signalera vad som är en bra livsstil.
– Skapa grupper av personal som är intresserade av att arbeta med frågan.

Min kommentar: Rössner har nog ett genuint intresse av frågan om fetmabehandling, men han undviker frågan om hur olika typer av makronäringsämnen, framför allt fett och kolhydrater, påverkar hungern och matintagets storlek.

Vi som själva har haft problemet med övervikt och komorbiditet, upptäcker, när vi prövar LCHF, att den kosten ger oss en bättre hälsa och normalare vikt. Om Rössner skulle acceptera det faktumet skulle mycket vara vunnet.

 

Comments

 1. 1

  Intressant man, den där Rössner! Verkar inte ha gett upp och bytt vinkling på det hela fastän han tidigare erkänt ett mångårigt misslyckande på den egna före detta överviktskliniken.
  Och sen gör ju inte patienterna som han säger……. och därmed har han inte förstått bl a Professor Ingvars bok….. och kommer att fortsätta att misslyckas…. när han nu tydligen tror på en egen ”modediet”!

 2. 2

  Han verkar mest vara ”en stönig gammal göbbe” 🙂 ! Som gärna vill ta sig tillbaka in i debatten med äran i behåll utan att förlora ansiktet alltför mycket. Det är klart att det svider lite i skinnet av det misslyckande han genomlidit. Han kan kasta lite av consensus och av prestige och komma in i matchen med glatt humör. Så är han varmt välkommen. Alla goda krafter behövs för folkhälsan.

 3. 3

  Är snart inne på mitt tredje år med LCHF-kosten och jag tycker att den är jättelätt att följa och hålla sig till. Man äter sig mätt och man äter gott så varför ska man återvända till att vara hungrig och äta en massa kolhydrater som varken smakar gott eller får dig att må bra?!

 4. 4

  @ natan:

  Mitt i prick!

 5. 5
  Anna Maria säger

  Om Rössner skulle fråga mig om varför jag fortsätter med LCHF efter 10 år skulle jag kunna svara att just den maten jag äter är lätt att bli mätt på. Det händer då och då att jag äter samma till frukost som till kvällsmat och inte är det gröt. Nej, det kan vara en bit kyckling eller kotlett, rester från gårdagens middag, På den kosten står jag mig i timmar. Mina arbetskamrater undrar ibland varför jag dricker bara vatten på fikarasterna, medan de kastar sig över sina medhavda smörgåsar. Men jag är aldrig sugen på mat eller annat mellan mina måltider. Varför överge ett vinnande koncept?

 6. 6
  foie gras säger

  Under måndagen 30 dec gick medierna även radio och tv ut med en svensk undersökning av Claude Marcus m fl där man funnit att barn från låginkomsttagarfamiljer gick mer upp i vikt första året än andra barn vilket i sin tur kunde leda till övervikt. Intervjuad av radions Ekoredaktion sa Marcus att han inte visste varför låginkomsttagarbarn var så utsatta och på frågan vad föräldrar skulle göra tipsade han om kontakt med primärvården. Och vem ska sitta där om inte gamle käre kompisen Rössner som aldrig lyckats med nånting och anser att felet är patienternas.
  Vilken fars. Gott Nytt År och tack för ovärderlig blog!

 7. 7

  @ natan:
  Du har nog helt rätt. Han börjar nu bli lite till åren så han kanske äntligen kan göra en liten pudel och testa LCHF. Det vore för honom något som på alla vis kunde ta honom tillbaka in i rampljuset. Nåja jag har bara ett litet hopp om den arma Rössner men hoppet finns kvar även om det just nu är litet.

 8. 8
  Ann Kristin säger

  Jag skulle gärna vilja se en undersökning av hur många som äter lchf sedan flera år, utan problem. Min erfarenhet är att de jag har ”omvänt” inte vill byta tillbaks, vare sig de äter strikt eller liberalt. Jag längtar efter mitt fettkaffe, liksom till äggröran till lunch. Min man dricker kokoskaffe och en bit ost till frukost, sedan kött och grönsaker till lunch och längtar efter sin feta yoghurt, förstärkt med crème fraîche, och med hemgjord musli på kvällen. Han är byggnadsarbetare och känner tydligt hur kroppen mår av lchf. Han blev sockerfri på några dagar, och har provat både godis och bröd i jul, men mått dåligt. Då är han inte ens metabolt sjuk.

  Jag önskar mig ett TVprogram om lchf, där feta, metabolt sjuka och andra kan få hjälp och rådgivning under ett par månader. Det skulle verkligen skapa intresse och ge lchf ett rättvisande ansikte. Troligen grunnar redan någon av reklamkanalerna på detta, eftersom SVT sannolikt inte har mandat.

  Lchf kommer att vinna kostkampen, eftersom det fungerar. Ingen vill ha diabetes eller bli fet och sjuk. Ingen vill vara hungrig.

 9. 9

  @ Pingo:
  Det kan inte vara alltför roligt att sitta på stationen och titta på när tåget rusar förbi 🙂 Som du säger är nog inte hoppet alltför stort att han vill hoppa på tåget. Men om han vill kan han säkert med sin erfarenhet tillföra en del.

 10. 10

  Rössner Skrev:

  Om behovet är mycket brådskande kan man använda proteinpulver. ”Efter tre dagar har man gjort av med allt socker i levern, och då bränner man fett. Patienten kommer i ketos, som i sin tur är aptitdämpande”.

  Han har inte hört talas om glukoneogenes, det är tydligt. Att försöka gå ner i vikt med protein, när man går på sockerbränsle är som att släcka en brasa med fotogen – åtminstone om man inte halvsvälter samtidigt. I alla händelser förlorar man muskelmassa och fettdepoterna stannar kvar. byt kolhydraterna mot fett och allt löser sig rätt enkelt.

 11. 11

  @ david:
  Du verkar upprörd.

 12. 12

  david Skrev:

  hormonobalans känsligheten för leptin är nedsatt

  Alldeles rätt och det är denna obalans, som man kan rätta till med kolhydratsnål kost typ LCHF.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ Erling:
  David skrev ett nonsensinlägg som jag raderade.

 14. 14

  Annika sekten går under all vetenskap visar att insulinhypotesen är rent flum.
  Den som i en vit rock säger ett ord om insulinhypotesen kommer att åka in i fängelse 2014
  Det är kvacksalveri.

  Du har nästan rätt om vad bra kost är men din förklaringsmodell är totalt felaktig.

  Erling har delvis helt rätt mindre kolhydrater minskar problemet med en dålig tarmflora, men varför tarmfloran från början blev så skadlig är inte klarlagt.

  2014 så går kalorihypotesen och insulinhypotesen i graven nätet går inte att censurera.

 15. 15

  Erling Skrev:

  @ david:
  Du verkar upprörd.

  Hela kostdebatten är till för att göra pengar på sjuka därför får man inte bota dom sjuka för då kan man inte göra pengar på dom sjuka.
  Insulinproducenterna vill att diabetikerna ska fortsätta att vara diabetiker, LCHF rörelsen vill inte att folk ska bli friska av en tarmfloratransplantation för då behövs inte LCHF.

 16. 16

  Annika 2014 då fick LCHF rörelsen censurera alla bloggar för den moderna forskningen visade att insulinhypotesen var felaktig.

  Det är slut nu insulinhypoptesen är död och begravd.

 17. 17

  david Skrev:

  mindre kolhydrater minskar problemet med en dålig tarmflora, men varför tarmfloran från början blev så skadlig är inte klarlagt

  Kan det möjligen vara reciprokt, dvs för mycket kolhydrater ger dålig tarmflora?

 18. 18

  17
  Raffinerade kolyhydrater kan kanske vara orsaken men inte kolhydrater från bra mat för alla folkslag som har ätit oraffinerade kolhydrater har varit friska.

  Sen har vi penicillin som förstör tarmfloran och det har inte med kosten att göra.

  Dom som har en förstörd tarmflora mår bättre av att äta LCHF.

 19. 19

  @ david:
  Insulinhypotesen och leptinets funktion är i dagsläget den förklaringsmodell som stämmer bäst som förklaringsmodell till varför LCHF fungerar,,,,

  Men om det framkommer bättre modeller och åtgärder är jag helt säker på att detta kommer att tas upp på alla LCHF-bloggar.

  Anna Hallen är inne på nästa steg i utvecklingen – vad vi ska äta börjar vi ju kunna rätt så bra vid det här laget – det är dags för nästa steg – att undersöka det som Anna kallar för ”gnisselzonen” – ett tillstånd där många västerlänningar befinner sig:

  https://www.annahallen.se/

  LCHF – rättar ju till tarmfloran till stora delar men kanske inte fullt ut? Det är ju helt klart så att många av oss upplever ett betydligt bättre immunförsvar med LCHF och det hänger ju ihop med tarmfloran säger de som vet,,,,

  Vad vi stoppar i oss är inte nödvändigtvis vad kroppen får,,,

  Grattis till Annika på födelsedagen och Gott Nytt År till er alla LCHF-entusiaster!

  Själv är jag övertygad om att 2014 kommer att bli ett betydelsefullt år för ökad hälsa på bred front!

 20. 20
  Anna Maria säger

  @ david:
  Varför så rabiat? Gott Nytt År på dig! Jag är en del av det Du kallar för LCHF-rörelsen. Jag blev frisk sedan jag började äta tvärtom mot de råden jag fick av läkare: ät mera fibrer. Egentligen borde man stämma dem för att ha orsakat min ohälsa.
  De enda fibrer jag äter nu kommer från grönsaker. Jag äter sällan frukt och jag mår prima.
  Dina spekulationer ger jag inte ett ruttet lingon för.

 21. 21
  Thomas Jansson säger

  @ Anna Maria:
  Nu har jag inte följt samtliga Davids inlägg men jag tror nog att det kan vara en bra idé att inte förkasta hans hypoteser allt för fort,,,,

  Vi vet mycket idag som var okänt för bara några år sedan men vi är ändå bara i början,,,,

 22. 22

  Jo, jag kan gott tänka mig att en ”felaktig” bakterieflora kan vara en orsak (direkt eller indirekt) till många moderna åkommor. Däremot hade det ju varit bra om vi tipsas om en eller annan vetenskaplig studie som stödjer tesen om förändrad tarmflora som orsak till t ex metabolt syndrom. Vi gillar ju sådant på Annikas forum och brukat vara frikostiga med länkar.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ Thomas Jansson:
  Den som tycker att ”David” verkar seriös kan ju förklara varför han hotar med fängelse för den som förespråkar LCHF, och samtidigt säger att LCHF är rätt kost att äta för den som har fått metabola syndromet.
  Avföringstransplantation tycker jag är helt ok för den som vill hålla på med det. Jag tänker inte göra det, jag är fullt nöjd med att bli frisk med LCHF.

 24. 24
  Thomas Jansson säger

  Finns en del skrivet om läckande tarmar, bl a här:

  https://www.kostdemokrati.se/business/2013/08/11/alla-far-lackande-tarm-av-gluten/

  De flesta som börjar med LCHF brukar ju få en betydligt bättre funktion där och det bara på några dagar.

  Något fängelse för LCHF:are tror jag däremot inte på (jag såg aldrig detta inlägg).

  Jag tror inte heller på att det finns några helt friska människor idag bland oss västerlänningar – redan som nyfödda är vi fulla av miljögifter,,,

 25. 25

  @ Thomas Jansson:
  Så du menar att vi ärver den industriella revolutionen (från 1800-talets början)? Miljöförstörelsen var nog rätt intensiv inte minst i kommunistryssland och även andra delar av världen. Så i det perspektivet kan man undra om inte vi är mer skonade. I vårt land har miljöförtörelsen varit begränad vid en jämförelse. Jämför man med andra delar av klotet är det ju oerhört rent och snyggt här uppe än så länge.

 26. 26

  natan Skrev:

  Jämför man med andra delar av klotet är det ju oerhört rent och snyggt här uppe än så länge.

  Utom i Östersjön. Där är, som bekant så giftigt att EU måste lämna dispans för att vi ska kunna använda fisken därifrån som människoföda. Tjernobyl gav oss radioaktivitet i insjöfisken och bland rådjuren i Gävletrakten. Är det någon som vet om man kan äta fisken därifrån ännu? Kadmiumhaltigt rötslam från våra reningsverk spreds på åkerjorden och anrikas i våra njurar. Men jag håller med, det finns värre ställen, dit vår högteknilogiska kultur skeppar svårhanterliga sopor till platser, där det inte finns varken kunskap eller resurser för säker hantering.

 27. 27

  Lars Skrev:

  Jo, jag kan gott tänka mig att en ”felaktig” bakterieflora kan vara en orsak (direkt eller indirekt) till många moderna åkommor. Däremot hade det ju varit bra om vi tipsas om en eller annan vetenskaplig studie som stödjer tesen om förändrad tarmflora som orsak till t ex metabolt syndrom. Vi gillar ju sådant på Annikas forum och brukat vara frikostiga med länkar.

  Alla vetenskapliga vetenskapliga studier censureras sådant får inte finnas på LCHF bloggar.
  https://www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Forandrad-tarmflora-kan-orsaka-diabetes.aspx
  Läs så ser ni att insulinhypotesen inte har något vetenskapligt stöd alt pekar mot att tarmfloran är huvudorsaken till diabetes och fetma.

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 27 David:
  Som vi många gånger har talat om för dig: Dylika resonemang handlar om en samvariation mellan tarmflora och metabol störning. De säger ingenting om vad som orsakar vad. Det kan troligare vara så att förhöjda sockerhalter i tarminnehållet ger en annan bakterieflora än normalt.
  Men det är som att hälla vatten på en gås. David fortsätter att påstå att det är ett brott att förmedla ”insulinhypotesen”.

 29. 29

  David Skrev:

  Läs så ser ni att insulinhypotesen inte har något vetenskapligt stöd alt pekar mot att tarmfloran är huvudorsaken till diabetes och fetma

  Fast i artikeln står som så:
  ”Den stora utmaningen är att ta reda på om tarmflorans sammansättning har att göra med uppkomsten av åldersdiabetes”.
  Alltså vet man inte vad, som är hönan och ägget, eller om dessa faktorer har något inbördes samband alls. Insulinresistens, som anses ligga bakom bl a diabetes2, kanske rent av påverkar förhållandet i tarmen.

 30. 30
  Professor Göran säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Men det är som att hälla vatten på en gås.

  Jag förstår inte att du har sådant tålamod med David – hade han inte en annan pseudonym tidigare?

  Han har nu helt klart fått denna tråd att ”spåra ur” och han tillför varken någonting nytt eller väsentligt i mina ögon. Ingen av oss LCHF-are verkar tvivla på att bakteriefloran i tarmarna är viktig och att vi oftast får ordning på den när vi satsar på LCHF – IBS verkar försvinna på några dagar. Men det verkar inte finnas något annat i Davids värld än tarmfloran. Jag tycker därför att din liknelse med gåsen är snäll.

  Det är egentligen bara frågan om den kategoriska attityden. På samma sätt som Rössner VET David och den attityden är alltid lika trist ur vetenskaplig synpunkt. Rössner kan möjligen vara överlägsen på det akademiska planet vilket knappast säger så mycket – för att nu anknyta till tråden igen.

 31. 31

  Knappast något brott att hävda insulinhypotesen – den förklarar en hel del av det som vi kan påverka genom LCHF – men det finns folk som blir friska på Raw Food oxå – det är nog mera intressant att kontrollera vad båda dessa grupper utesluter!

  @ natan:
  Inte säkert att det är de synliga miljögifterna som är farligast – de dolda ”välfärdsgifterna” i massor med plast, snabbmat, stress o s v,,,

  Kanske är det ibland gynsammare att ha växt upp i ett ryskt skitigt gruvsamhälle än i ett välbärgat hem i Sverige?

  Första gången som jag hittat texter om det metabola syndromet är från mitten av 1920-talet – det är alltså ingen ny företeelse även om den har antagit gigantiska proportioner (men knappast sitt maximum ännu!).

  Att gifter och metabola syndromet går i arv är det knappast någon tvekan om – var det inte nyligen en rapport som visade på ökad födelsevikt för låginkomsttagarnas barn (jag är inte helt säker!)?
  Inte särskilt förvånande i så fall då denna grupp sannolikt äter betydligt mera skräpmat än övriga – dels på grund av okunskap och dels av ekonomiska skäl.

 32. 32
  Maja gräddnos säger

  ”David-tarmfloran” har under ett otal namn förpestat olika bloggar, ibland är han helt rabiat! Tror att hans huvuduppgift är att störa och provocera. Han har inget nytt att komma med, tjatar om och om igen om sin ”tarmflora” och ibland hotar han med fängelse för LCHF intresserade och personer med motsatta åsikter. Han är inget annat än ett TROLL!! Bäst att ignorera honom helt.

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  @ Maja gräddnos:
  Det är svårt att bli av med ”bakteriejesus” under olika nick. Han byter namn och mailadress hela tiden. Det bästa är som du säger att alla ignorerar honom, så att det inte blir några långa trådar om saken.
  Man kan undra vad det är som driver honom. En fix idé eller medvetet trollande?

 34. 34
  olle holmqvist säger

  @ Professor Göran:
  Slår man upp alla mikrobiologers kaninbibel = Bergey´s Maual, så finner man att alla tarmbakterier i labb växer alltid på någon eller några sockerarter. Ibland tillskott protein (pepton-agar) aldrig? d:o blod. Jag tolkar det som att vi ska ha en skvätt kolhydrat varje dag till våra vänner i tarmen., kanske 20 g. Jag är fusen på en kommentar! Säg gärna emot. Kanske är det så att 20 g är för lite, det ”konsumeras” av oss värdorganismer innan det når tjocktarmen ? eller ?

  Lactobacillus-MRS Agar (LMRS AGAR) is an enriched selective medium

  The basal medium consists of peptones yeast extract and glucose. This medium is supplemented with sorbitan monooleate complex (a source for fatty acids) and magnesium for additional growth requirements.

  Jag skulle vilja veta om ngn totalfri fr kolhydratkost har lacyobaciller o ndra i tarmen.

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 olle holmqvist:
  I så fall borde man kunna visa att no carbers tarmflora blev för liten. Har man visat det? Har man visat att no carbers hälsa har lidit av för lite kolhydrater? Om inte är detta med oron för tarmfloran endast en teoretisk sådan, utan praktiska konsekvenser.

 36. 36

  @ Thomas Jansson:
  Det var en nyhet om ökad födelsevikt och lågutbildade föräldrar i förrgår: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utbildning-paverkar-spadbarns-vikt/

 37. 37
  olle holmqvist säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Man undersöker feces-prov – fullt genomförbart, bara skicka in prov. Om det kostar rimligt kan jag betala om ngn noll-carb-are vill ställa upp.. Fast jag lurar på att noll-carbers har lactobacciler m m i alla fall.
  Naturen inkl våra tarmar är lurigare än vi tror. Via gluco-neogenes tillverkar vi själva carbs, men transporteras de från levern till tarmen ?
  Och varför har vi ett pärlband av carb-enzymer, för stärkelse i munhålan och sedan för olika disackarider ända ned till tjocktarmen ?
  Kanske går det inte att undvika att få i sig tillräckligt med carbs via broccoli o dyl ?

  Enklaste förklaringen: vi behöver lite – säg lite carbs. Inte de enorma mängder som blev tillgängliga med kolhydrat-revolutionen för 5 eller 10 tusen år sedan.

 38. 38
  Professor Göran säger

  @ olle holmqvist:

  Jag är som bekant en ”hårt skolad” naturvetare som idag betraktar den officiella medicinen enbart som en stark religion och vars huvudsyfte är att i grund och botten dogmatiskt försvara utdelningen till läkemedelsbolagens aktieägare och med en iver som knappast står inkvisition efter men dock med oändligt mycket mer sofistikerade medel som Ralf Sundberg så tydligt visar i sin bok ”Forskningsfusket”.

  Det lilla jag nu har ”läst på” inom den medicinska disciplinen, under de senaste åren, har gjort att jag fått en inblick i den fullständigt sanslösa komplexiteten som utgör det vi kallar för organiskt liv. Och detta gäller från de enklaste encelliga organismer till oss människor med våra 40 000 000 000 000 celler och som måste samverka med varandra och dessutom med vår externa miljön för att livet skall kunna existera. Våra tarmbakterierna är bara en detalj i denna oerhört komplicerade växelverkan. Det är därför lätt att bli beklämd när man läser sådana kategoriska uttalanden som denna David eller Rössner kläcker ur sig.

  Det förakt, eller kanske avsaknad av vördnad, som läkemedelsbolagen och deras mer eller mindre köpta professorer hyser inför livets komplexitet tar idag nästan musten ur mig. Man döljer helt enkelt att det är ”religion” man ägnar sig åt bakom en förment vetenskaplighet, den s.k. evidensbaserade proceduren där man dock inte har några som helst problem att, med dogmatisk iver, blanda ihop orsak och verkan i sina förklaringsmodeller och därmed allt som har med naturvetenskap att göra.

  Det är nog inte heller en tillfällighet att den också ”hårt skolade”, naturvetaren och kemisten och dessutom dubbla nobelpristagaren Linus Paulin satsade på alternativa hälsobefrämjande åtgärder för sin egen hälsa.

  Jag var nyss inne hos Dr. Mercola och ägnade en dryg timme åt att titta på den video om cancer som han länkade till i sin senaste blogg. Jag tycker att den videon avslöjar det mesta av den omänskligt giriga korruption som genomsyrar det medicinska etablissemanget idag.

  Titeln som jag tänkt på mitt föredrag på vårens LCHF-kryssning är ”Det stora kolesterolkvacksalveriet!” och ett tag tänkte jag att den titeln kanske var lite för ”stark” men nu inser jag att den skulle kunna förstärkas. Det kanske finns någon som har ett bra förslag.

 39. 39
  olle holmqvist säger

  @ Professor Göran:
  ”Våra tarmbakterierna är bara en detalj i denna oerhört komplicerade växelverkan.”

  Alla mobila flercelliga djur kan ses som ”vandrande tarmrör”, alla andra funktioner underordnas detta:
  ögon, öron, hud, luktsinne, hjärta, lungor intelligens, kultur osv. alla är de tarmrörets hjälpfunktioner.
  Det handlar om att förse tarmröret med föda. Annars dör hela organismen. Ett öga eller en fot eller intelligens däremot kan man vara utan med viss begränsning.
  (alternativa synsätt kan också motiveras).
  Hur som vi primater har gott om nyttiga tarmbakterier. Hund har lite och katt – ren köttätare – inga alls om jag minns rätt. Däremot har de en tjocktarm som har en annan funktion än härbärge för nyttobakterier: återvinna vatten.

  Detalj tycker jag alltså inte.

  Jag delar din syn på medicinaretablissemanget. Två allmänna defekter: tubseende och hybris.
  Därför är jag skeptisk till modeller och av dem följande prognoser. Alltifrån klimat till fetmaepidemi. De förutsätter att i princip alla väsentliga faktorer är kända och kan mätas liksom deras samverkan.

  .Hybris !

  Tubseende därför att man tror att just det där lilla område som är synbart med min tub, sedan 30 år tillbaka, och som jag känner – är så viktigt, ja helt avgörande.

  OT ? artikeln om somaliskorna lyftes fram av tidningen NordFront (som jag inte hört talas om förrän
  jag såg länken) Hur nu den saken nu ska tolkas.

  https://www.nordfront.se/somalier-i-sverige-far-for-lite-sol.smr

 40. 40
  Professor Göran säger

  @ olle holmqvist:

  ”Alla mobila flercelliga djur kan ses som ”vandrande tarmrör”, alla andra funktioner underordnas detta:”

  Så kanske man kan se det även om jag inte kan komma ihåg att detta synsätt tas upp i den grundläggande molekylär cellbiologin som jag studerat. Att matsmältningssystemet är fundamentalt för allt liv råder det knappast någon tvekan om, med eller utan tarm, även om livet i min värld i första hand är frågan om att kunna utnyttja den energi som omgivningen, och framför allt de organiska molekylerna, bjuder på. (En biokemisk process med termodynamiska förtecken.)

 41. 41
  olle holmqvist säger

  Fint!

  Cellbiologi – betänk skillnaden mellan å ena sidan en cell som är en encellig organism, och en som sitter med kamrater i en vävnad bland andra vävnader, i organ bland andra organ och till sist i t ex ett högsocialt djur i sin flock.! Cellen kan t o m vara död som i hårstrån eller snart dö som självuppoffrande makrofager.De encelliga ”primitiva” behärskade jorden i drygt tre miljarder år.

  Många infallsvinklar – det är naturligtvis meningslöst att försöka rangordna dem – alla intressanta.

 42. 42

  @ Professor Göran:
  Kalla det för Kolestrolmyten. Det är väl i och för sig det som Uffe Ravnskov använder, men det finns väl inget patent på rubriker. Ravnskovs teorier känns mycket övertygande gentemot myterna.

 43. 43

  @ olle holmqvist:
  Onekligen är man drabbad av svår hybris om man inbillar sig att man kan förutse och mäta alla variabler beträffande klimatet. Ett parti som Mp bygger mycket av sin politik på den myten! Och tidningarna och nästan alla partier följer slaviskt efter. Det är bara att hoppas att skeptiker vinner ny mark.

  Det fattas inte humoristiska inslag i denna såpaföreställning. Ett Greenpecefartyg som skulle studera klimatförändringarna vid Nordpolen sitter fast i packisen 🙂

  Isen vid polerna lär öka men MSM sprider fortfarande alarmismens budskap. Man är tvärsäkra på att om hundra år så ska jorden vara åtskilliga grader varmare och jorden mer eller mindre översvämmas. Inte ens gud har en aning om hur det ser ut om hundra år. Men som sagt MSM och Mp vet besked 🙂

 44. 44
  ragnhild säger

  @ olle holmqvist:

  Det er kjent at afrikanere som anlandet her i solfattige norden*, sammenlignet med Afrika (bl.a.) – at de trenger tilskudd av d-vitamin. Dosen som blir dem til del er nok også for liten, den kunne lett høyes ganske så mye.
  Distriktslegen (ref. lenken din) viser til muskelsvakhet som gir seg tilkjenne på kvinnenes (i undersøkelsen) ganglag: JEG har forstått det dithen at dette, noe spesielle ganglaget har en annen årsak, nemlig den (som drabber alle somaliske jentebarn – forøvrig utbredt praksis i hele Afrika) fryktelige kjønnslemlestingen. Forøvrig kan sikkert også overvekt og inaktivitet legges til,
  Hvem har ikke sett ”valtrende” gravid ”gåsegang” på også nordiske kvinner – bortsett fra de syltynne friskusene som aldri tar et gram fett – gud forby et ekstra graviditetskilo!

  *hvordan kler somaliske kvinner seg i Somalia. Tildekket – også der? I så fall kan d-vitaminmangel ha hatt uante konsekvenser allerede – autistiske barn som følge? – ref. lenken – jeg leste at Somalia har en utrolig høy andel av psykiske lidelser – (husker ikke %, men den var utrolig høy).

  Forøvrig en ufyselig lenke du ga der. En kommentar langer ut med uttrykk som ”nigger-elskere” (eks.)…. DA forstår jeg hvorfor og hvordan tusentalls svensker demonstrerer MOT rasisme – om slike sider og holdninger florerer – ikke ellers. Røssner – Reinfeldt … tunnelsyn … jo, jo …. avstedkommer en del skyggeboksing – ser det. Vi mennesker kan sannelig være en utfordring – historien har vist, og viser oss fortsatt det …. men spille på lag med sitt folk, det er det noen – ja flere som glemmer, ja rent ut sagt skiter i.

  Spørsmål, om noen vil svare: Jeg har optimale D-vitaminlagre. Alikevel inntar jeg mell. 5-7 á 20 ug d-vitamintabletter hver dag/året rundt – nja ikke midt på sommer´n, da halvtime skal være nok rundt kl. 12. Overdriver jeg? Har JEG tunnel(tub)syn? 🙂

 45. 45
  ragnhild säger

  Psykiske lidelser – Somalia: Kilde WHO – google.

  Også heter det (norsk) vraltende (ca.) gange …. oi.

 46. 46

  Professor Göran Skrev:

  även om livet i min värld i första hand är frågan om att kunna utnyttja den energi som omgivningen, och framför allt de organiska molekylerna, bjuder på

  Där fungerar hormonerna, som budbärare mellan olika celler och cellltyper, för att fördela energi och styra allt från tillväxt till död. Insulinet är det första och grundläggande bland dessa. Det finns ensamt hos de mest primitiva organismerna. Ju mera utvecklade organismer desto fler hormoner. Utan hormoner finns ingen samordning mellan cellerna och därmed inget liv.

 47. 47
  Professor Göran säger

  @ Erling:

  Så sant!

  I mina nuvarande studier av den medicinska fysiologin (Guyton and Hall) har jag nu kommit ungefär halvvägs och är nu djupt inne i nervsystemets funktioner.

  Otroligt spännande!

  Läkemedelsbolagens hybris när det gäller psykofarmaka ser jag nu i en alltmer skrämmande belysning. Det är som att gå in med en rörtång i ett finmekaniskt instrument.

  Det verkar inte finnas någon bortre gräns för komplexiteten av mekanismerna för våra kroppars självreglering. Ibland kan man inbilla sig att man skulle kunna ha en ”själ” men jag tror mer på fysiken och kemin även om det är en lite trist insikt förstås.

  I detta perspektiv är Mickes senaste kommentar på tråden ”Bayer vill dopa de svenska männen” intressant . Om något så visar hans egna experiment att våra eventuella ”själar” enbart är en del av den biokemiska fysiologin och där hormonerna som du påpekar interagerar på ett skrämmande sätt med den grundläggande programvaran – själva operativsystemet för att använda en datormetafor.

 48. 48
  olle holmqvist säger

  @ ragnhild:
  Jag samlar mtrl till en artikel om D-vitamin-brist som jag är övertygad om inte finns av bl a följande skäl:
  1. Sunt förnuft-allmänbildning: D-tillskott har funnits i några årtionden, hur kunde vi om D-brist varit allmän innan dess:
  son vikingar segla i Österled, precisionsnavigera finska viken, Neva, Ladoga till precis till rätt flodmynning, sedan dra, släpa, bära vikingaskepp upp till 8 m långa eller längre över moras och genom skog till rätt flod, 70 km eller längre, sedan segla medströms till Konstaninopel och bli kejsarens elitsoldater ? Är det sannolikt att dessa besättningar rekryterades ur en befolkning som led av benskörhet, allergier, depressioner etc ?

  Under köldperioden på 1600-talet marschera genom Polen, NordTyskland, Danmark, gå över isen på Stora Bält. Inte bara marscherande soldater, utan också ingenjörstrupper som var ute och borrade i isen och gjorde beräkningar

  under köldperioden i början av 1800-talet gräva med spadar Göta Kanal (1812-32) tvärs över Sverige

  Under 1800-talet på 60 grader nordlig breddd upptäcka, tror jag 21 grundämnen ?

  2. Autier & Gandinis metaanalys från 2007 visar att D-tillskott förlänger livet ja – med 2,3 dagar över drygt 5 1/2 år vilket är en kort tid så att biverkningar knappast hinner uppträda.

  OM man kan befria sig från tanken att sol-D är ett näringsämne och istället primärt ett skydd mot hudcancer så faller alla bitarna på plats. Prestationerna ovan klarades pga D via fet fisk. Evolutionen skulle aldrig (obs bildlikt Evolutionen som person) lita på sol-D. Det kan sommartid gå en månad eller mer med regn och moln. Vi skulle ha blivit utslagna.

  obs att kombinationen inget fet-fisk-D + beslöjad mkt väl kan ge D-brist, som de stackars rakitisbarnen i de mörka storstadsränderna.

  Sol-D är alltså ett extra, men icke hälsonödvändigt tillskott för den som har tillgång till fet-fisk-D. Kan jämföras med metaboliskt vatten som bildas när vi oxiderar energirika -C bindningar så att koldioxid och vatten bildas. Vattnet återvinns sedan via näsan och utgör ca 10 %
  av vattenförsörjningen. (Man kan spekulera att adapterade ökenfolk – irakier -av det skälet har stora näsor och innuiter eller sydostasier har små pga miljöer, issmältvatten/djungel med mkt vatten – men som sagt det är en spekulation.)

  Jag har samlat ett 30-tal refs om D och inte funnit ngt som visar att D-brist förekommer i Västerlandet. Ett allmänt problem är att praktiskt taget alla prövar tillskott vs placebo, trots det: extremt få har nytta, det mesta jag hittat är kvinnor, snittålder 80, institutionsboende i Österrike
  där 3 % förebyggde benbrott. Men som sagt placebo/tillskott,är inte det intressanta: Intressant är rätt kost dvs fet-fisk vs ensidig kost.

  mkt ner att säga men slutar här

  .

 49. 49

  Professor Göran Skrev:

  Våra tarmbakterierna är bara en detalj i denna oerhört komplicerade växelverkan

  Jo, men denna lilla detalj förser oss med hälften av det nödvändiga K-vitaminet, resten kommer via födan. Nyfödda, som inte utvecklat någon bakteriekultur i tarmen ännu ger man K-vitamin.

 50. 50
  olle holmqvist säger

  N https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1500832/

  det finns massor med Review artiklar om tarmfloran

  f ö
  en bok om fysiologi står i särklass. jag önskar att ”alla ” ville läsa den. Den har det fantasiska att den sista upplagan från 1995 ständigt trycks om utan uppdatering. Den är helt enkelt så djävla bra.
  Den har det avgrundsdjupt fantasilösa namnet ”Animal Physiology” av norsken Knut Schmidt-Nielsen. En av mina husgudar. (en annan d:o är finlandssvensken Björn Kurtén)

  Utan att ha läst dem skulle min världsbild varit annorlunda och fattigare.

  Det är ingen lärobok om ”allt” inom ämnet, pärm till pärm. Snarast essäer, utflykter, tankar och funderingar, spekulationer, förklaringar, försök till svar på frågan – meddelst vetenskaplig metod – Hur löser djuren problem ?

  Min favorit är Dipodomys, kängururåttan som inte är en råtta utan sork tror jag, och defintivt inte en känguru. Hon har dock i förhållande till kroppen jättelika bakben-fötter att hoppa på.

  Hemma i grytets vindlande gångar är hon (han) kaxig som faan. Kommer där nedkrypande en orm
  eller en annan hane som vill stjäla mat så blir bemötandet enormt kraftfulla bakåtsparkar och sand i ögat på fienden. som retirerar eller om det är en orm stannar förblindad och kan inte backa och dör i den efterhand övergivna och igenpluckade gången. Däremot är hon feg som faan mär hon sitter uppe i grässtrå och knaprar. Blixflykt ner i gången om ngt frör sig i närheten.
  . Fast ibland vinner ormen.

  Ibland är det översvämmning. Då simmar Dipodomys elegant i översvämmningspölen-

  Men
  och nu det märkliga: Dipodomys dricker aldrig vatten. Hon har muterat bort förmågan att bli törstig.

  Den får sitt behov f a via metaboliskt vatten och lite via det som finns i fröer.

  Budskap: Evolutionen litar inte på tillfälligheter – tillfälligt mkt vatten, det måste finna lite enligt behov ständigt, hela tiden, idag, imorgon etc. Och Dipodomys förlitan på metaboliskt vatten är detsamma
  som H. sapiens behov av fisk-D-vitamin- Tryggt via kosten, alldeles katastrofalt otillförlitligt om det vore via dem ofta molnskymda solen.

  Eller ?

 51. 51
  Professor Göran säger

  Jag måste anknyta till ämnet för den här tråden igen – Rössners förklaring av orsaken till vår fetma. I hans världsåskådning finns ingen hormonella styrning av vår metabolism som förklaring till fetman utan enbart i vårt psyke och vår bristande karaktär när vi inte följer hans råd om att äta mindre och springa mer.

  Och då kommer vi till den intressanta frågan om vi har någon egen vilja över huvud taget som styr våra handlingar och det är förstås antagandet om att vi har en sådan fri vilja som är förutsättningen för alla rättsliga processer. När man därför diskuterar varför vissa människor blir sjukligt feta har därför skrämmande åsikter vädrats att de som drabbats har gjort detta med ”viljes” eller snarare gett efter för sina ”låga drifter” – dvs. att glufsa i tid och otid istället för att ”skärpa sig”. Ett sådant synsätt, som tyvärr genomsyrar vårt västerländska samhälle, är också förutsättningen för att ”straffa” (skuldbelägga) feta människor på olika sofistikerade sociala sätt.

  Med ett hormoniellt, fysiologiskt synsätt som LCHF innebär brakar hela denna officiella viljehypotes samman. Man inser ofta genom dramatiska viktminskningar utan hungerkänslor att vår ”fria vilja” styrs väldigt mycket av de grundläggande metabola, fysiologiska mekanismer via våra hormoner som insulin, leptin i första hand men även av alla de andra i ett oerhört komplext samspel.

  Det ovetenskapliga strunt som Rössner och hela etablissemanget står för kan därför sammanfattas i två enkla ”förklarande” satser.

  1. Du blir fet för att du gör av med mindre kalorier än du stoppar i dig.

  Denna sats förklarar ingenting. Den är bara ett konstaterande utan något som helst förklaringsvärde på samma sätt som ett enkelt konstaterande att någon blivit fet inte förklarar varför personen blivit det.

  2. Du är fet för att du saknar tillräcklig karaktär för att bli smal.

  Denna sats är mer subtilt, infamt nonsensaktig eftersom den bygger på hypotesen att hormonerna, och speciellt insulinet, saknar betydelse för vår metabolism och fettlagring. Här verkar det heller inte finnas någon bortre gräns för de turer och svängar som etablissemanget, och en del troll av olika valörer som cirklar runt vår LCHF-rörelse, kan ta till för att försvara detta förnekande.

 52. 52
  Thomas Jansson säger

  Här är lite fakta som Rössner borde ta till sig,,,

  https://authoritynutrition.com/how-to-win-an-argument-with-a-nutritionist/

  Det saknas ett r i titeln på denna tråd,,,,

 53. 53

  Vad kan detta vara? Nu snart på TV:
  22.30 Seriestart: Medicin med Mosley
  Kommer att publiceras i SVT Play

  Brittisk dokumentärserie från 2013. Del 1 av 7: Utsövd, fet och frisk? Är BMI bara nonsens, kan man vara fet och frisk? Vi får lära oss första hjälpen och hur man använder en hjärtstartare. Sömnexperiment visar att en timmes extra sömn minskar risken för både hjärtinfarkt och cancer. Och hur nödvändigt är egentligen handsprit? Doktorn bakom 5:2-dieten, Michael Mosley, är tillbaka med en sjudelad serie om medicin och hälsa.

  Även i SVT1 7/1 och SVT1 11/1

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa