LCHF.se:s kostundersökning

Per Wikholm skriver om den idag. Den har publicerats i ”Allt om LCHF”, Expressens LCHF-bilaga, som är ute i butikerna nu.

Ägg, smör, grädde och kokosfett är de största vinnarna. Spannmål, potatis, sockersaker och omega-6-oljor är de största förlorarna.
(Margarin togs inte upp i enkäten, kanske en ”freudiansk” miss?)

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Intressant!

  I princip köper jag varken kvällstidningar eller deras bilagor.

  När jag nu idag stod i den långa kön till kassan i WILLYS i Trollhättan så kunde jag dock inte låta bli att att hämta denna bilaga om LCHF från tidningsstället längst fram för att fördriva tiden i kön men blev så intresserad att jag köpte den och det verkade också vara det sista exemplaret trots att bilagan bara har varit ute sedan 27 december men ska räcka till 9 januari. LCHF verkar tydligen fungera som en magnet i dessa tider.

  Hur som helst tycker jag att det finns mycket matnyttigt att läsa i denna bilaga även för en inbiten LCHF-are och inte minst den undersökning som Per Wikholm på LCHF Sweden har genomfört.Det är också många LCHF-kändisar som uppträder med Kostdoktorn som svarar balanserat på läsarfrågorna och med Monique Forslund redan på omslaget.

  Var ska detta sluta?

 2. 2

  @ Professor Göran:
  Förhoppningsvis är det en slags mognad. Att LCHF blir allt mer okontroversiellt hos fler.

  Jag hoppas att det även finns ett ökande antal sköterskor, läkare och dietister bland läsarna.

 3. 3

  Grattis på födelsedagen Annika! Tack för allt du gör för oss och aldrig ger upp!

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ Karin20:
  Tack för gratulationen!
  Och tack själv Karin, och alla andra, för att ni outtröttligt kämpar på för att sprida kunskapen om LCHF!

 5. 5

  Jag är nu tillbaka efter att ha firat min sons bröllop i mellandagarna.

  Det väckte en viss uppmärksamhet att jag behövde lite extra gräddsås till hjortsteken. Jag fick många frågor av dessa unga friska människor som inte själva behövde ändra på matvanorna men det märktes att de hade föräldrar som nog kunde ha viss nytta av LCHF. De vet ju dessutom sedan tidigare att jag liksom har huvudet med mig och kunde se skillnaden mot tidigare då jag hade en betydligt större kroppshydda.

  Jag kunde faktiskt använda en kostym som jag köpte 2001 efter en rejäl viktnedgång med andra metoder. Nu satt kostymbyxorna en aning löst så de var verkligt sköna att ha på sig.

 6. 6

  Jag hoppas denna kostundersökning – även om den är långt ifrån perfekt – kan bidra till att skingra en del av de värsta myterna om LCHF som att det skulle vara en ren kött- & smördiet, helt utan grönsaker och andra näringsrika vegetabilier.

 7. 7

  Stort GRATTIS på födelsedagen Annika!
  Jag hoppas verkligen att du inte går i pension från bloggen här! Jag har ätit LCHF i sju år och fått så många hälsovinster och mycket kunskap från dig och även många andra här på din blogg. Tack Annika och alla ni andra och GOTT NYTT ÅR !

 8. 8

  @Professor Göran1 och Per Wikholm@6

  Jag håller med om att Expressens LCHF-bilaga är ovanligt bra för att var gjord av en kvällstidning. Det finns inte mycket att anmärka på, möjligen ngn annons för low-carb produkter. Där jag handlar finns inte många ex kvar så man ser att den säljs – BRA!

  Per – testet är mkt bra tycker jag, möjligen skulle margarin varit med och det hade troligen legat längst i botten! Försäljningen av smör går som ”smör i solsken” särskilt så här i jultid – BRA!

 9. 9

  @ Per Wikholm:
  En god förhoppning och en bra ambition!

  När ämnet kommer upp brukar jag berätta att näringsrika grönsakerna (överjords) har en stor plats i min kosthållning och att köttkonsumtionen inte alltid behöver bli större.

  Många blir då en smula förvånade när de förstår att LCHF:are ofta äter mer grönsaker än de själva. Det blir en mer nyanserad bild av kosten som effektivt tar kål på eventuella fördomar.

  Bilden blir kanske inte helt rättvisande eftersom vi, som sagt, har olika tolerans för kolhydrater men man får nog skynda långsamt 🙂 Huvudsaken är att sprida en mer korrekt bild som motverkar nidbilden från etablissemanget.

  Grattis på födelsedagen Annika!

 10. 10
  Ann Kristin säger

  Grattis på födelsedagen och Gott Nytt År!

  Även jag har fått lchfbilagan när jag däckats av magsjuka en dag och fick en tidning att fördriva tiden med. Jag har ju varit hoppfull ett längre tag för att ren mat och gluten- och sockerfri kost kommer på bred front detta år. Jag har fått förmånen att få med familjen på resan, och även fått informera sjuka vänner, som verkligen inte kommer att leva länge med sin diabetes. Det var skönt att se en faktabaserad beskrivning av vad en lchf:are äter, och det stämmer bra med mitt intag. Ägg före allt annat, samt smör och kokosfett.

  Efter en jobbig period med stigande blodsocker, trots strikt lchf, har jag fått stopp på det med krom, kanel, äppelcidervinäger och lite annat. Det här året har varit ett år av lärdomar och mycket pluggande och en förbättrad hälsa, med vissa bakslag. Planen för nästa år är att bli arbetsför och helst jobba med sjuka utifrån ett lchfperspektiv. I augusti ska jag ta mig runt lchfloppet med min dotter. Jag ser verkligen fram emot 2014!

 11. 11

  Annika!! Ett stort grattis på födelsedagen från oss på Mas Rabassan.

 12. 12

  Grattis på födelsedagen Annika

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ EvaLi:
  Jag tänker arbeta på Hälsocentralen ett år till, om allt går väl. Från 1 dec tänker jag gå i pension. Efter det får jag mera tid att ägna mig åt bloggen.

 14. 14
  Professor Göran säger

  Grattis Annika!

  Och Gott Nytt År till alla som tar LCHF på allvar inklusive redaktören Ida Thellenberg som jag förresten gratulerade till hennes bilaga i ett mail.

  ————————-

  Hej,

  Det här är den första kvällstidning jag köpt på 40 år och jag tycker den är väldigt läsvärd.

  Grattis till denna insats för folkhälsan!

  Professor Göran Sjöberg
  Chalmers

  ————————-

  Som många vet betraktar jag kolhydrater som ett ”gift” som vi på samma sätt som alkohol är och som vi alla har olika tolerans för. Och om man inte är lika skadad (”kolhydratalkoholiserad”) som jag själv och min fru i det metabola syndromet så kan man säkert anpassa sin egen kolhydratsnivå till det aktuella skadeläget genom att äta en hel del grönsaker – äta så mycket man tål – allt utom kolhydraterna och resterna av besprutningsmedlen verkar ju vara nyttigt. (Det är därför förvånande att barn har en naturlig aversion mot grönsaker men slickar gärna i sig riktigt smör!)

  För egen del noterar vi att så fort vi börjar ”vräka” i oss grönsaker rusar våra vikter i höjden. Det är förstås inte säkert att detta är något skadligt och det är kanske till och med nyttigt att ligga på den övre delen av viktskalan – vi talar nu bara om en fyra fem kilo men vi har nu vant oss vid våra idealvikter efter ett par år på strikt LCHF så det är nog dumt av två allvarligt sjuka men medicinfria människor att börja experimentera när vi nu tror att vi har återfått vår hälsa – dvs. mår bra – allt pekar på detta. Men man kanske trots allt måste betrakta oss som skräckexempel på LCHF-are som ständigt befinner sig i ett ketogent tillstånd snarare än föredömen. Man måste ju också tänka på vad som är politiskt korrekt!

  Just nu tror jag ändå att vetenskapen (det vi vet om verkligheten) indikerar att det ketogena tillståndet är det optimala inte bara för vår egen hälsa utan även för de flesta andra människor.

 15. 15

  Japp, vi gömde (eller kanske snarare Freudianskt förträngde) margarinerna i undersökningen. Upptäckte det först när jag började analysera svaren och då var det ju försent. Tråkigt men man får väl gissa att de hade hamnat ungefär i samma nivå som övriga, omega 6-rika oljor, d v s en kraftig minskning.

 16. 16

  @ Professor Göran:
  Jag tror att det som bör betraktas som skräckexempel är hur den sedan länge rekommenderade kolhydratrika kosten med tiden gör konsumenten svårt sjuk.

  Antagligen har du rätt i att vi bör gå mot det ketogena men vi får kanske avancera några borttagna kolhydrater i taget.

 17. 17
  Ingela Öhlund säger

  @ Professor Göran:
  Jag är förskollärare och arbetar på en skola som troligtvis har en bra skolmatsal med egen kockerska. Maten är nog bättre än på många andra skolor. Men den som är ansvarig för maten, berättar stolt hur hon lagar såser på lättmjölk osv. (Hon är livrädd för fett) För en tid sedan införde hon lättmjölk, lättfil och lättyoghurt. Barnen är konstant hungriga, och dagens stressade föräldrar ger inte alltid frukost till sina barn och om de får frukost brukar den bestå av någon sockerrik yoghurt med sockrade flingor typ Frosties. Lunchen äts kl:12. Barnen ska alltså klara sig på antingen ingenting eller en sockerbaserad frukost, och de få barn som äter skolans frukost har det inte bättre, där serveras någon form av vitt bröd eller söt limpa, äppeljuice, någon gång ibland dyker det upp kokta ägg men dem brukar inte barnen äta. På eftermiddagen serveras till mellanmål, återigen det vita brödet eller någon söt limpa och lättmjölk. frukt får barnen ett halvt äpple om dagen. Alla på min arbetsplats är rädda för fett, jag brukar ge barnen extra mycket bregott (smör finns ej) men jag möter hårt motstånd. Lärarna/förskollärarna och övrig personal klagar över hur barnen inte kan koncentrera sig. För min del är det uppenbart att de får för mycket snabba kolhydrater och för lite fett och protein. Vi har alltid lax, kyckling eller någon kött så jag själv hoppar bara över ris, potatis eller pastan. Men barnen väljer hellre pasta och låter bli tex fisken. Det är inte konstigt att Sverige halkar efter när man jämför tex matematik kunskaper med andra länder. Barnen är hungriga, har svängande blodsocker. Mina egna barn berättade tex föjlande när de var yngre: idag fick vi vaniljglass och juice till mellanmål. När ska svenska folket vakna och protestera?

 18. 18

  @ Ingela Öhlund:
  Det är alltid lika ledsamt att höra om hur det ser ut med kosten i vård, skola och ute på arbetsplatsernas matsalar. Däremot tror jag att utvecklingen går åt rätt håll. Allt fler vet allt bättre. Det är som oftast en fråga om kunskap och när den blir tillräckligt spridd så måste dietister och kostansvariga följa efter vare sig de vill eller ej.

  Det jag bekymrar mig över är hur mycket mer skada de omedvetet okunniga hinner ställa till med innan skeppet har vänt.

  Kost är ju en tämligen grundläggande sak. Det handlar ju bokstavligt talat om livet. I o m det borde en gedigen vetenskapsbaserad kompetens vara A och O för dietister och andra som ansvarar för andra människors kost. Tyvärr ser det inte ut så och tyvärr anser väl dietister att de har just vetenskapen på sin sida. Det är svårt att ändra sig om man redan vet att man har rätt!

  Bästa tipset från mig: Förmå dom att läsa en bok eller, ännu enklare, läsa t ex de utmärkta artiklar som finns på denna blogg.

 19. 19
  Professor Göran säger

  @ Ingela Öhlund:

  Starkt att du kämpar på!

  Utan sådan personer som du kommer ingenting hända!

  Det ska mycket till innan ”kontroversiella” ståndpunkter som LCHF kan bryta de existerande dogmerna även om vi nu har vetenskapen på vår sida.

  Det sorgliga är förstås att kokerskan tror att hon gör ”rätt” och är stolt över det – hon följer ju bara de officiella reglerna som de allra flesta av oss gör. De som vågar bryta mot reglerna för att de själva insett att reglerna är felaktiga är nog bara en på hundra skulle jag misstänka.

  Det är först när vi lyckats förändra de officiella kostreglerna som de stora hälsoförbättringarna kan fås men utan en aktiv LCHF-rörelse på gräsrotsnivå lär detta knappast inträffa. När reglerna till slut ändras kommer man knappast att erkänna att man tidigare haft fel och knappast att man ändrat sig på grund av en stark gräsrotsrörelse.

 20. 20

  Det kommer dock fler och fler hoppfulla tecken 🙂

  https://www.kostdoktorn.se/bra-start-pa-bok-aret

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa