Gloria Hunniford blev fri från prediabetes

I dailymail.co.uk. Gloria Hunniford, en engelsk TV-person, hade med åren gått upp i vikt och fått förhöjda blodsockervärden. Hon blev av en läkare tillrådd att utesluta socker och stärkelse ur sin kost, och sedan försvann problemen. Hon gick ner 12 kg och blodsockret normaliserades. Hon mådde också mycket bättre. Hon har nu insett att den lågfetthysteri som dominerat under flera decennier är helt fel, och motverkar en god hälsa.

 

Comments

 1. 1

  Jo… – Annika – socker och stärkelse är ju ett beroendeframkallande gift för kroppen – så vem kan undvika att blir friskare och friskare genom att ta bort dem ur sitt kosthåll ?

 2. 2
  olle holmqvist säger

  just det
  ett av skälen till LCHF:s framgångar är just det:
  Det finns journalister som blir feta, eller som känner sådana, och som ser resultatet av LCHF.
  Däremot finns ingen som noterat att det inte blivit varmare de senaste 13 åren trots stor ökning av koldioxidutsläppen. Det syns inte på de egna kroppen.

 3. 3

  olle holmqvist Skrev:

  däremot finns ingen noterat att det inte blivit varmare de senaste 13 åren tror stor ökning av koldioxidutsläppen.

  Nja… – Olle – det råder nog en hel del delade meningar om det. Personligen så intar jag förhållningssättet att på vissa ställen på jorden Terras ytteryta så har det blivit varmare – och på andra motsvarande kallare.

  Men att det sammantaget skulle vara någon mätbar global uppvärmning – som avviker i från det historiskt skedda och fullt normala – det betvivlar jag i allra högsta grad. Om vad jag grundar det på – har jag samlat information om på min blogg här.

  I o f s så kan jag ha fel i det som där finns nedtecknat – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 4. 4

  @ Josef Boberg:
  Det handlar mest om medial uppståndelse och hysteri i dess fotspår. Vilket opportunistiska politiker och eliten skor sig på för att kunna skinna oss på ännu mera skattepengar!

 5. 5
  olle holmqvist säger

  @ Josef Boberg:
  Josef!
  Jag menade utan att gå in på ngt finlir, sådant är i och för sig intressant, t ex att var tredje glaciär i Schweiz tillvuxit de senaste femton åren, andra massiva dylika, har helt försvunnit. Vad vi sett är att journalister är människor som snabbare noterar vad som sker med den egna eller livskamratens åldrande kropp, än tempskillnader år från år och f a vad som står i tabeller om CO2 utsläpp.

  Vi ska tacka den allmänmänskliga naturen för LCHF-triumfen och beklaga att sakfrågan om klimatförändringar är antropogena eller ej. det kan inte diskuteras.

  https://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/globalwarming.html

 6. 6

  Vilken bra doktor hon måste ha ! Artikeln skrev: ”As soon as I cut out carbs, the weight just fell off – it was quite remarkable. I didn’t change my diet for that reason but it’s a happy by-product.’”

  Doktorn rekommenderade i det här fallet LCHF för att få stil på Glorias blodsocker, viktraset var sidoeffekter när blodsockret då stabiliserades.
  ( Finns det medikamenter med liknande sidoeffekter ?)

  Sedan hör det till att signaturen ”Doctor – Chelmsford” skrev en nattsvart kommentar vittnande om att han inte fattat något om varför dieten rekommenderats av den andra doktorn och att han satt hopplöst fast i den gamla föreställningen att ”övervikt hela orsaken till diabetes-2…” Suck!
  Ann Fernholm skrev om studier som visade att viktminskning hade ingen effekt på diabetes-2.
  Det metabola syndromet som kommer främst från socker är alltså våran fi !

 7. 7

  Det händer mycket intressant i LCHF-världen nu 🙂

  Här en text som Nisse Simonson publicerade idag på Facebook.

  Nisse Simonson:

  ”Jag sitter i den tidiga morgonen och läser om Ann Fernholms bok:Ett sötare blod. Det leder till att jag helt enkelt måste,måste,måste skriva några rader. Jag är fullkomligt övertygad om att Sveriges dietister snabbar på döden hos våra cancerpatienter. Jag upprepar SNABBAR på döden hos våra cancerpatienter.
  Först får de cellgifter för att slå ut cancern. Sedan får de rekommendationen att äta socker för att inte drabbas av avmagring.

  Det finns klara bevis, klara bevis för att sockret försämrar deras prognos så att de dör snabbare. Cancerceller kan inte leva utan socker. Det visade Otto Wharburg för snart 70 år sedan och för detta fick han ett NOBELPRIS. Men eftersom våra dietister utbildas med pengar från livsmedelsindustrin göder de patienterna med socker, läsk, nyponsoppa socker, socker, socker.
  Det förklarar också varför diabetiker typ2 dör snabbare av cancer och oftare får cancer.
  Om ni har en vän eller släkting med någon form av cancer. Köp Ann Fernholms bok: Ett sötare blod. Läs sidorna 145 till 154 så fort som möjligt. Rensa sedan ut alla kolhydrater, ät ägg och bacon och annan fet mat. Men inga kolhydrater överhuvudtaget. Bort med pasta, ris, potatis, bröd, läsk och öl.
  Jag skrev om detta till professorn Tore Schersten som berättade om en granne med spridd cancer i skelett och lungor. Han gick över till en kolhydratfri kost och hans spridda cancer hade till läkarna på Lunds onkologiska avdelnings förvåning försvunnit. En liten förändring fanns kvar i ena lungan. Men i övrigt hade cancern försvunnit.
  Jag skrev till professor Ingemar Ernberg på KI som efterträtt Georg Klein på tumörbiologen. Han svarade ungefär att: Det vet vi ju men vi får inget genomslag eftersom tidningarna vägrar ta in våra skrivelser. Möjligen, och det är min kommentar, därför att det skulle minska annonsintäkterna, för en redan svältande tidningsindustri.
  Alltså SPRING TILL BOKHANDLAREN KÖP ETT SÖTARE BLOD GE BOKEN TILL DIN VÄN ELLER SLÄKTING BE DEM LÄSA SIDORNA 145-154.
  Sedan kan dom läsa resten. Att tro att någon journalist skulle ta upp detta är väl en gammal gubes våta dröm. Dom läser bara Wikipedia och inte böcker som redaktionen inte får gratis. Möjligen skulle min journalistidol Hanne Kjöller på DN kunna fatta vad det rör sig om, hon är ju sjuksköterska.

  Igår såg jag en föreläsning från USA där man applåderade Annika Dahlqvist för hennes insatser. Hon fick mycket skit för att hon, med vissa överdrifter, spred LCHF kostens välsignelser. Men hon fick rätt. Men rimligen till priset av att intäkterna för Big Bad Pharma minskade.
  Nu tog jag i lite men jag känner mig upprörd å alla cancerpatienters vägnar. Dom som hoppas få leva vidare, kan få leva vidare och borde kunna få leva vidare genom att ändra på kosten.
  Sprid detta budskap till alla era vänner. Läs Sidorna 145+154 i Ann Fernholms
  bok:ETT SÖTARE BLOD.
  Detta i all hast innan frukost.
  God jul med lite socker.”

 8. 8

  Birgitta Höglund’s Mat Skrev:

  Det finns klara bevis, klara bevis för att sockret försämrar deras prognos så att de dör snabbare. Cancerceller kan inte leva utan socker. Det visade Otto Wharburg för snart 70 år sedan och för detta fick han ett NOBELPRIS

  Det är sant att Wharburg fick Nobelpris, men inte för sin upptäckt om cancerceller och socker. Tyvärr existerar ett sorts Babels torn inom vetenskapen, språken utgör större barriär än vad man kan tro. Mycket bra forskning begravdes dessutom i samband med andra världskriget. Tyskarna förlorade kriget och prestigen och Amrisarna tog över. Allt färre intresserar sig för andra främmande språk än engelska i amerikansk tappning.

 9. 9

  @ Josef Boberg:

  ”Jo… – Annika – socker och stärkelse är ju ett beroendeframkallande gift för kroppen”

  Här tror jag du har helt fel. Stärkelse är inte ett beroendeframkallande gift. Stärkelse är artegen föda. Våra kroppar är designade för att äta stärkelse.

  God JUL!

 10. 10

  Johan Skrev:

  ”Jo… – Annika – socker och stärkelse är ju ett beroendeframkallande gift för kroppen”

  Här tror jag du har helt fel. Stärkelse är inte ett beroendeframkallande gift. Stärkelse är artegen föda. Våra kroppar är designade för att äta stärkelse.

  Tja… – Johan – ”Smaken är som baken delad !”

  För mig är det i vart fall så att kolhydrater ÄR ett beroende-framkallande gift för min kropp. Detta grundat på att jag för ca fyra år sedan hade en mycket illavarslande kärlkramp – som försvann som ett ”löv i vinden” genom att jag tog bort kolhydraterna ur mitt kosthåll.

  I sak om den solskenshistorian här.

  God Jul

 11. 11

  God Jul

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Johan:
  Vilken stärkelserik föda fanns det under evolutionen? Knappast spannmål och potatis i alla fall.

 13. 13

  @ Annika Dahlqvist:

  ”Vilken stärkelserik föda fanns det under evolutionen? Knappast spannmål och potatis i alla fall.”

  Rötter! Ju smartare människan har blivit desto mer stärkelse har vi ätit/lärt oss odla. Det är min uppfattning. Jag är helt på det klara med att jag kan ha helt fel.

  https://karlhulten.se/sa-blir-du-overkanslig-mot-kolhydrater-del-1-av-3/

 14. 14

  @ Josef Boberg:

  ”För mig är det i vart fall så att kolhydrater ÄR ett beroende-framkallande gift för min kropp”

  Detta gift får alla barn i hela världen av sin moder via modersmjölken. 35-40 E% Socker..

 15. 15
  Professor Göran säger

  @ Johan: #13

  Du har helt fel!

  Rötterma är ”smartare” än människorna!

  Du kanske borde läsa Lierre Keith ”Vegomyten”!

 16. 16

  Johan Skrev:

  Detta gift får alla barn i hela världen av sin moder via modersmjölken. 35-40 E% Socker..

  1. Jag är snart 73 år livserfaren – så jag har vuxit ifrån modersmjölken. Jag klarar mig utmärkt bra med mindre än 10 % kolhydrater i kosten. Jag vidhåller fortfarande att för mig som vuxen är ett övermått av kolhydrater ett beroende-framkallande gift. Det är ju en viss skillnad på mig nu – och när jag ammade mamma Kristinas bröst – om man så säger.

  2. Näringsvärde/100 g i bröstmjölk
  Energifördelning – fett = 55 %, kolhydrater 37 % och protein 8 % = 100 %

  3. Livsmedelsverket rekommenderar ca 60% kolhydrater i kosten – och säger:
  ”Välj magra alternativ
  Fett ger mer än dubbelt så många kalorier per gram jämfört med protein och kolhydrater. Därför är det bra att minska på fettet, framför allt det mättade fettet = animaliskt fett.”

  Hur får Du ihop detta med energifördelningen i modersmjölken = det som Wi sedan barnsben är predestinerade för ❓

 17. 17

  PS. Fettet i modersmjölken är mättat fett = till 100 % animaliskt fett.

  Johan… – ifall Du tar till Dig något av innehållet i mina kommentare ovan så kan det vara bra – och ifall Du ej alls tar till Dig så är det lika bra – vad mig anbelangar. Ditt liv är Ditt liv – och det har jag INGEN rätt att ”lägga mig i”. / God Jul

 18. 18

  Som jag ser det kan man äta vad som helst som inte höjer blodsockret märkbart.
  Alltså även kolhydrater kan vara ätbara så länge dom inte är raffinerade.
  Ett svårt fall för hela livsmedelsindustrin som kommer förbli in the Nile.
  Weston Price hittade symtomen för snart 100 år sedan.

 19. 19

  @ Josef Boberg:

  ”Jag vidhåller fortfarande att för mig som vuxen är ett övermått av kolhydrater ett beroende-framkallande gift”

  För dig kan det säkert vara dåligt med mycket kolhydrater. Kalla det gift om du vill. Helt ok. Någon som inte tål fisk, ägg eller mjölk kan ju också tycka att det är ett gift. För dem. Men att påstå att kolhydrater är ett gift i sig är fel. Tycker jag. Det vore ju tokigt värre att våra mödrar startar våra liv med att ge oss gift.

  ”Livsmedelsverket rekommenderar ca 60% kolhydrater i kosten – och säger:
  ”Välj magra alternativ
  Fett ger mer än dubbelt så många kalorier per gram jämfört med protein och kolhydrater. Därför är det bra att minska på fettet, framför allt det mättade fettet = animaliskt fett.”

  Livsmedelsverket påstår inte att fett är ett gift. Livsmedelsverket tycker det är viktigt att äta fett. Livsmedelsverket tycker att man ska äta 25-40 E% fett! Det är kanske en ”fettsnål” kost enligt dig. Andra tycker att det är onödigt mycket fett.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Johan:
  Helt säkert åt de de ätliga rötter de hittade i naturen. Och dessa gav inte så mycket stärkelse att de blev insulinresistenta. Och framför allt åt de inte socker i den mängd att de blev insulinresistenta.

 21. 21

  @ Johan:
  Problemet är att SLV inte har något som helst vetenskapligt stöd för att 60% kolhydrater är bra för hälsan! Å andra sidan har vi noll % behov av kolhydrater för att överleva. Däremot kan kolhydrater hjälpa oss att överleva i en nödsituation.
  Att se KH som ett gift tycker även jag är fel. Däremot tycker jag att då det lätt orsakar metabolt syndrom i överskott långsiktigt redan vid kanske 30%, så undviker jag numera KH och rekommenderar barn och barnbarn ca 20%, helst oraffinerat om det är dagligt, för att undvika MS (Metabolt Syndrom) långsiktigt.

  SLV däremot gör ingen skillnad på högraffinerade (Cereals, vitt bröd, fullkornsbröd) eller lågraffinerade KH som grönsaker,sallad eller rotfukter. Så länge SLV rekommenderar spannmålsbaserade KH tycker iaf jag att dom representerar industrins behov, inte människans.

 22. 22

  Urtidsmänniskan har säkert använt en del kolhydrater för att orka med vid utsatta situationer. Men det blev ju lågraffinerade och i ganska begränsad omfattning. Det lilla extra tillskottet kan ju fundera som lite extra högoktanigt bränsle vid tuff träning. Jonas Bergqvist har med detta i sin bok om Lchf och träning där han bl.a rekomenderar en och annan banan som tillskott.

  Men att proppa i sig en massa högraffinerad kolhydrat måste ju va rena fördärvet. Själv blev jag för dryga´halvåret sedan förskräckt då jag upptäckte att hårdbröd innehöll uppåt 60% kolhydrater, motsvarande 8 sockerbitar i en skiva!! Jag som brukade proppa i mig 5-6 skivor på kvällarna. Nu gick jag aldrig upp mer än något kg i vikt och hade låga blodsockervärden, men lade ändå om.

  Själv ”syndar” jag numera med en och annan banan, ett päron och lite potatis till och från. Det har delvis med mitt sockersug att göra 🙂 misstänker jag.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 stenbj:
  Nej, de siffror på energiandelar som SLV framför finns det inga belägg för. De är enbart produkter av fantasin. Jag tror att friska människor kan tolerera en viss mängd av kolhydrater i form av stärkelse. Hur mycket vet vi inte, därför är det säkrast att hålla den mängden lite lågt.
  Vi som av någon anledning, tex av för mycket kolhydrater i form av socker, tål inte stärkelse nästan alls. Vårt blodsocker, och insulin, stiger och vi blir sjuka.

 24. 24
  Anders S säger

  Johan Skrev:

  Våra kroppar är designade för att äta stärkelse.

  När någon skriver att ”våra kroppar är designade” och dessutom ”för att” undrar jag självklart vem du anser utförde designen och vilka mål som gäller beträffande ”för att” och vem som fastställt målen.

  Har du vetenskapliga referenser eller är du bokstavstroende?

 25. 25

  Johan Skrev:

  Men att påstå att kolhydrater är ett gift i sig är fel. Tycker jag.

  Johan – jag påstår, utan att rodna, att ett övermått av kolhydrater i kosten är att se som ett beroendeframkallande gift för kroppen – punkt.

  Det gäller som princip alla som jag personligen känner som lider av hälsobekymmer – inklusive mig själv som en f d med livshotande kärlkramp. Livsmedelsverkets rekommenderade ca 60 % kolhydrater är per definition att se som just ett övermått av kolhydrater i kosten.

  Deras riktlinjer för intag av mättat fett = animaliskt fett också är att se som åt hållet fel – i meningen att deras rekommenderade mängd är på tok för liten – till förmån för mera av s k lättprodukter.

  ”Välj magra alternativ
  Fett ger mer än dubbelt så många kalorier per gram jämfört med protein och kolhydrater. Därför är det bra att minska på fettet, framför allt det mättade fettet = animaliskt fett.

  Här är några tips:

  Välj magra mjölkprodukter som lättmjölk och lättfil.
  Ta lättmargarin till smörgåsen.
  Välj mager ost, eller ta bara en skiva fet ost på smörgåsen.
  Byt ut grädden i såsen mot magrare varianter eller gör en skysås i stället.
  Välj nyckelhålsmärkt leverpastej, korv och andra charkprodukter eftersom de innehåller mindre fett.
  Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
  Skär bort synligt fett från till exempel skinka, kassler och entrecôte.
  Koka eller ugnsstek maten i stället för att steka i stekpanna.”
  – slut citat härifrån.


  IGEN – Näringsvärde/100 g i bröstmjölk
  Energifördelning – fett = 55 %, kolhydrater 37 % och protein 8 % = 100 %.

  Jag tror på goda grunder = egna gjorda erfarenheter – att detta är en bra utgångspunkt för proportionerna även för vuxna. Men dom som ej har fysiskt tunga arbeten och som sorgfälligt undviker fysiskt belastande idrott (= dom som ej vill ”slita ut” sina kroppar i förtid) osv – bör nog ej alls ha så mycket kolhydrater som 37 % i sin kost.

  Ett barn i t ex ett-årsspannet sägs det att en tränad maratonlöpare skulle ha svårt att ”hänga med” i svängarna – utan att bli helt slut. Så ammande barn behöver ju lite mera kolhydrater än en vuxen – för att ha tillgång till ”snabb energi”. Dom skall ju ha energi för att växa till sig av också.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 26. 26

  @ Josef Boberg:

  Men Josef då!

  Så här skriver du i kommentar nr 1:

  ”Jo… – Annika – socker och stärkelse är ju ett beroendeframkallande gift för kroppen – så vem kan undvika att blir friskare och friskare genom att ta bort dem ur sitt kosthåll ?”

  Detta höll inte jag alls med om. Jag tycker du har helt fel när du skriver att stärkelse är ett gift.

  Nu verkar du har ändrat åsikt. Vilket är vettigt. För nu skriver du i kommentar nr 25 så här:

  ”Johan – jag påstår, utan att rodna, att ett övermått av kolhydrater i kosten är att se som ett beroendeframkallande gift för kroppen – punkt.”

  Jag håller med dig att ett ÖVERMÅTT av kolhydrater ej är bra. Kalla det för gift om du vill det.

  Ett övermått av vatten är farligt. Kan leda till död. Vatten är inte ett gift bara för att ett övermått är skadligt.

 27. 27

  Johan Skrev:

  Nu verkar du har ändrat åsikt. Vilket är vettigt. För nu skriver du i kommentar nr 25 så här:

  ”Johan – jag påstår, utan att rodna, att ett övermått av kolhydrater i kosten är att se som ett beroendeframkallande gift för kroppen – punkt.”

  Jo… – Johan – ”Man gör sina misstag – sa igelkotten – när han klev av rotborsten.”

  Kul att Du är ”på hugget” och såg att jag hade missat att skriva ”ett övermått av kolhydrater” i min första kommentar. Det tolkar jag som att Du verkligen vill tränga in i vad som är ”fågel eller fisk” i ämnet artegen LCHF-kost.

  Fortsatt all lycka till med det – och ha en bra dag ! / Josef

 28. 28

  @ Johan:
  Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod” kan vara en god början om du vill ta en ingående titt på varför en kolhydratfattigare kost är att föredra.

 29. 29

  Johan Skrev:

  Jag håller med dig att ett ÖVERMÅTT av kolhydrater ej är bra.

  Till yttermera visso är ingen typ av kolhydrater essentiella. Den lilla mängd kolhydrater, som vissa funktioner i våra kroppar kräver har levern kapacitet i övermått för att tillverka. Den mängd kolhydrater, som livsmedelsverket vill ha i oss leder till att väldigt många av oss kommer att utveckla insulinresistens och i förlängningen diabetes typ 2. Vilken definition av begreppet gift hyllar Du? En produkt, som efter 50 års bruk leder till kroppsskada, kan tyckas lågsamverkande, men bra är det inte för kroppen!

 30. 30

  Josef Boberg Skrev:

  PS. Fettet i modersmjölken är mättat fett = till 100 % animaliskt fett.

  Animaliskt ja, men fettbalansen är 42% enkelomättat, 40% mättat, 2.2% transfett, 15.6% fleromättat. Modersmjölken är till för att få barnet att snabbt bli tillräckligt vuxet för att kunna äta annat. Det är säkerligen inte optimalt att uteslutande leva på modersmjölk upp i vuxen ålder.

 31. 31

  Erling Skrev:

  Det är säkerligen inte optimalt att uteslutande leva på modersmjölk upp i vuxen ålder.

  Instämmer.

 32. 32

  @ Erling:

  ”Den lilla mängd kolhydrater, som vissa funktioner i våra kroppar kräver har levern kapacitet i övermått för att tillverka.”

  Att vi överlever utan att äta kolhydrater verkar stämma. Men det intressanta är väl vad som är bäst för kroppen? Hugg av mig vänsterarmen och jag överlever och kommer känna mig frisk och glad ändå. Men det innebär inte att det bästa för mig är att vara utan min vänsterarm. Bara för att jag överlever utan den.

  Här kommer en länk till ett program som alla i hela världen bör se. Själva problemet till fetman och antagligen en massa andra sjukdomar.

  https://urplay.se/Produkter/177341-Maten-som-gor-dig-fet-Sockerfallan

 33. 33

  @ Lars:

  ”@ Johan:
  Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod” kan vara en god början om du vill ta en ingående titt på varför en kolhydratfattigare kost är att föredra.”

  Men Lars, jag menar inte att det är bra att frossa i socker som vi i hela världen håller på att göra. I Sverige är vi trots allt ganska medvetna. Och trots det så dricker 6000 barn läsk i Blekinge län varje dag läste jag för ett tag sedan.

  Det jag reagerar på och argumenterar mot är tanken att stärkelse och kolhydrater i sig är ett gift.

  Denna, enligt mig, helgalna tanke är ej vanlig. Men ibland dyker det upp inlägg där kolhydrater och stärkelse ses som ett gift och ska intas så lite som möjligt av. När jag läser sånt så kan jag inte låta bli att kommentera detta.

 34. 34

  @ Josef Boberg:

  Ok Josef!
  När jag läser din kommentar nr 1 kan jag inte få det till annat än att du anser att stärkelse och kolhydrater är ett gift i sig. Men då vet jag att du bara missade att skriva in ”ett övermått av kolhydrater” i meningen nedan.

  ”Jo… – Annika – socker och stärkelse är ju ett beroendeframkallande gift för kroppen – så vem kan undvika att blir friskare och friskare genom att ta bort dem ur sitt kosthåll ?”

  Som sagt så kan ju ett övermått av vatten vara skadligt också.

 35. 35

  @ Johan:
  Bra, då förstår jag din utgångspunkt bättre. Anledningen till att jag frågade om du läst just den boken är att den väl beskriver vilken verkan kolhydrater har i kroppen och människors olika tålighet mot dem. Som jag ser det är boken mycket relevant för just denna diskussion, dvs graden av tålighet mot kolhydrater (oavsett om man kallar det för gift eller ej).

 36. 36

  Om tålighet av kolhydrater. Vore vi gjorda för att äta enbart kolhydrater, som hästen är för att käka gräs, så vore det inga problem. Nu är vi inte det så då handlar det om hur tåliga vi är som individer. En del tål tom att dricka alkohol och röka i rätt stora mängder utan att ta nämvärd skada, medan andra dör rätt fort av tobaks och alkoskador. Skulle vilja beteckna alkohol och nicotin som potenta gifter medan kolhydrater i så fall är mindre potent gift. Allting är relativt som Einstein sade 🙂

  Men som flera här påpekat. Är man insulinresistent kan säkert för mycket kolhydrater vara förödande och ställa till problem i kärlväggar och liknande. Dvs kolhydrater blir ett nedbrytande gift för de personerna. Var och en får bedömas utifrån sin medicinska status.

 37. 37

  Johan Skrev:

  Ok Josef!
  När jag läser din kommentar nr 1 kan jag inte få det till annat än att du anser att stärkelse och kolhydrater är ett gift i sig. Men då vet jag att du bara missade att skriva in ”ett övermått av kolhydrater”…

  Som sagt så kan ju ett övermått av vatten vara skadligt också.

  Instämmer.

 38. 38

  @ Johan:

  ”Vilken stärkelserik föda fanns det under evolutionen? Knappast spannmål och potatis i alla fall.”

  Rötter! Ju smartare människan har blivit desto mer stärkelse har vi ätit/lärt oss odla. Det är min uppfattning. Jag är helt på det klara med att jag kan ha helt fel./

  Citat från Illustrerad Vetenskap:
  -”Forskarna räknar med att människan lärde sig att använda eld omkring 800 000 år f Kr. Kött var redan då en del av kosten och har sannolikt varit det sedan urminnes tider. Någon gång mellan 800 000 och 300 000 år f Kr började man steka kött över eld……..Det stekta köttet var både lättare att tugga och smakade säkert bättre än han var van vid.
  Nyligen har arkeologer i Storbritannien gjort ett fynd, som kan vara ett av de tidigaste vittnesbörden om stekning av kött över öppen eld. I Wiltshire i södra England har forskarna grävt ut stenyxor, djurben och inte minst träkol, som vittnar om bruket av eld. Fyndet är daterat till mellan 250 000 och 300 000 år f Kr.
  Först långt senare lärde människan sig att koka vatten och värma mat i krukor. De äldsta lerkrukorna för det ändamålet har hittats i Japan och de anses vara omkring 13 000 år gamla.”

  Jag kan inte skriva under på att allt i citatet är helt korrekt men i grova slängar stämmer det nog..
  Vi kommer nog aldrig veta exakt vad som ätits under evolutionen men med detta kan man väl anta att förutom vissa ätliga ”lättuggade” rötter (innan man lärde sig koka dem) har man nog inte fått i sig några mängder kolhydrater. Samma gällde nog frukt i säsong och nötter.
  Kött och fisk (animaliskt fett) däremot har vi ätit i några miljoner år, ända sen ”Grottmännens tid” 🙂 .

  Citat från artikel i Vetenskap o Hälsa-:”Det är köttätandet som ligger bakom människosläktets evolutionära framgångar.”
  https://www.vetenskaphalsa.se/kottatande-bakom-manniskans-spridning-over-jorden/

  Sen finns ju också exempel på folkslag med extremkost åt båda hållen, som inte fått några problem.

  Spannmål, brukar lyftas fram som något vi ätit ”länge”, började vi odla för c:a 10 000 år sen men vissa vilda grödor åts även innan det.
  Men då som en slags gröt, det är stor skillnad på det jästa bröd vi äter idag.

  Men återigen, grejen är inte om vi ”tål” stärkelserik föda eller inte.
  Problemet är ju den moderna maten, (speciellt med övertro på fettsnålt) sockrad och processad mat med ett överflöd av snabba kolhydrater, det kan vi väl enas om inte är bra för någon.
  Att då, som vissa gör, sjunga kolhydratens ”lov” och demonisera naturligt mättat fett blir lite provocerande.

  God Fortsättning!

 39. 39

  Maria Skrev:

  Någon gång mellan 800000 och 300000 år f Kr började man steka kött över eld……..Det stekta köttet var både lättare att tugga och smakade säkert bättre än han var van vid.

  Någonstans, möjligen var det i Dr Alice Roberts BBC-serie människans ursprung, hörde jag att uppvärmningen av maten också gjorde maten mer lättsmält eftersom det bryter ned långa proteinkedjor till kortare som kroppen lättare kan utnyttja. Det kan ha inneburit att t ex kött blev en extra fördelaktig matresurs?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa