Reklambroschyr från Unilever

Idag damp det ner en reklambroschyr från Unilever i min brevlåda. De har troligen skickat den till alla sköterskor, läkare och dietister i Sverige.
Där står att vi enligt rekommendationerna i NNR, Nordiska NäringsRekommendationer, bör byta ut smörbaserade matfetter till matfetter baserade på vegetabiliska oljor.
Det berättas att människor i hela världen har ”svårt” att möta rekommendationerna för fettkvalitet. De äter mer än 10 E% av mättat fett.

De berättar att de har gjort en enkät om sina produkter. Sköterskor, läkare och dietister har besvarat enkäten. Svaren visar att de flesta känner till Becel och Becel pro.activ, men att användandet av deras informationsmaterial har minskat. De vill ha vår hjälp med att förklara varför det har blivit så.
Sköterskor är mindre positiva till margarin än dietister. Sköterskor är också mera positiva till mättat fett än dietister.
Unilever ska därför intensifiera informationen, i enlighet med NNR, nästa år.

Det berättas också om att i Finland har man gjort en kartläggning av kost och kolesterolvärden, och funnit samma som i Västerbotten, att kolesterolet har ökat. Man hänför detta till nya kostvanor med mera mättat fett. Man vill att vi ska övergå till omättat fett, mera kostfiber, samt tillsatta växtsteroler.
Författarna som gjort undersökningen anser att vid varje kontakt mellan läkare och patient med höga kolesterolvärden ska dessa råd tas upp.

Broschyren är författad av Unilever-dietisterna Latifa Lindberg, Maria Wirén och Eva Skoog, deras mailadresser är förnamn.efternamn@Unilever.com
De vill gärna ha synpunkter på sina kostråd.

Att det inte finns belägg för att intag av animaliskt mättat fett är sämre än vegetabiliskt fleromättat, och att kostfiberintag och vegetabiliska steroler inte har visad positiv effekt för hälsan, tar de inte upp i broschyren.

 

Comments

 1. 1

  Ska genast skriva och be om studier som backar upp deras påståenden! Och varför ska ett företag bedriva propaganda till vården????

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Gustav:
  Därför att nutritionisterna på den statliga myndigheten Livsmedelsverket har producerat NNR, som kommer fram till att vegetabiliskt fleromättat är bättre än animaliskt mättat fett. Det är konsensus i det globala nutritionistetablissemanget att det är så. Så de kan bara hänvisa till NNR och global konsensus.

 3. 3
  Fundersam säger

  Vi får fortsätta vara ”olydiga” ;D

 4. 4

  @ Gustav:
  Jag tycker också att det är stötande att företag som Unilever kan bedriva propaganda till sjukvården utan att bli offentligt förödmjukade. Nu är det kanske inte så stor mening att hetsa upp sig för deras försäljning verkar vara klart vikande. Titta bara i butikerna på mängden förpackningar av olika margariner från Unilever och jämför med Bregott. Där jag handlar är det Bregott och kopian Norrgott som dominerar fullständigt. Ingen jag känner använder heller Unilevers margariner så det vi ser är väl deras kamp för överlevnad som tar sig desperata uttryck.

 5. 5

  När jag fick en hjärtinfarkt för lite drygt två år sen fick jag med mig en folder med ”kostråd” som sponsrats av Unilever.. När jag frågade på sjukhuset, fick jag svaret att sjukvården har inte råd att bekosta sådant själva

 6. 6
  Professor Göran säger

  @ Svante1:

  1999 fick jag kostråd från Margarinbolaget från dietisten på hjärtintensiven.

  Stupiditeten går igen!

  Det är så att man mår illa!

 7. 7

  Sista darrande, illaluktande försök från en gammal margarindrake. Sorgligt? Ha ha. Nope!
  Oj, jag uppfunnit ett nytt ord: Margarindrake. Kan man komma med i SAOL?

 8. 8
  Rolf Löfgren säger

  Profiten är det viktigaste. Unilever börjar bli hysteriska.

  Det viktigaste är att få dietisterna att förstå att de är grundlurade och sitter i margarin-fångenskap.

 9. 9
  Konsument i Sverige säger

  Jag köper inte Unilevers produkter.
  ”Två miljader människor använder dessa produkter en vanlig dag.”
  https://www.unilever.se/our-brands/index.aspx

  Inte jag!!!

 10. 10

  Läkemedelsbolag gör mycket dold reklam via patientorganisationer.
  https://www.dagensmedicin.se/nyheter/fragor-om-vard-var-reklam/

  Man får inte göra reklam för receptbelagda läkemedel direkt till allmänheten, men man går en omväg via patientorganisationerna.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa