Maten som gör dig fet

På Kunskapskanalen: Maten som gör dig fet.
En mycket bra film, som berättar precis hur det gick till när myndigheternas propaganda mot naturligt fett gjorde att världens folk har blivit allt fetare och sjukare.
Särskilt en man gick emot, John Yudkin, och försökte tala om att sockret var det som var farligt för oss, men honom tog de heder och ära utav.
Särskilt Ancel Keys förespråkade det naturliga mättade fettets farlighet, och krossade Yudkin med all kraft.

 

Comments

 1. 1

  Detta program ska inte gömmas på Kunskapskanalen utan visas på bästa sändningstid på alla kanaler! Det ska ersätta Idol-finalen, Melodifestivalfinalen, Finalen i hockey-VM! Ja t.o.m. Jul med Ernst!

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Javisst, socker är inte bra för någon, det vet väl alla vid det här laget.
  Det vet även Big Food – men dom bryr sig bara om profiten!!
  Etter värre är syntetiskt ’socker’, som finns i ’allting’ numera: färdiga rätter, såser, ketchup, senap, soppor, bröd, konditorivaror, glass, godis, choklad, saft och förstås diet-produkter etc.! I USA har de introducerat syntetisk ’socker’ i mjölk (..örrk!) – så det kommer nog till EU oxo.

  Man måste kolla innehållsförteckningen på allt numera ..t o m varor i hälsokostbutik!
  Eko-odlat (med LCHF-stuk!) och hemlagat är mitt sätt att undkomma follow-the-money-gängets giftiga produkter!

 3. 3

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Javisst, socker är inte bra för någon, det vet väl alla vid det här laget.

  Jo… – Mayne – åt hållet så är det mest troligt.

  Men hur många har helt klart för sig att kolhydrater/socker ÄR ett beroende-framkallande gift för kroppen

  Det gäller ju även för kolhydraterna i grönsakerna ovan jord. T ex tomat har näringsvärde/100 g = 61% av energin kommer från kolhydraterna i tomaten.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Josef Boberg:
  Men man äter ju inte en tomat för energins skull. Mest är det för smakens skull. En tomat innehåller kanske 5-7 g kolhydrater. Det kan rymmas inom en inte totalt strikt LCHF.

 5. 5
  Professor Göran säger

  Tack för länken till det här fantastiska BBC-programmet – jag tror att jag ”ÄLSKAR” internet! Detta är mycket bättre än den TV som jag kastade ut för 15 år sedan!

  Programmet bekräftar egentligen allt som jag själv kommit fram till under de senaste fyra åren och nu föreläser om.

  Det känns som att någonting nu håller på att hända i samhället när det gäller det rådande ”paradigmet”. Vi har kanske kommit till ”vägs ände”!

  Jag har precis läst ut ”Losing It” av Laura Fraser från 1997 och som ger ett oerhört intressant perspektiv på den kulturella aspekten på vår fetma och speciellt kopplat till de orealistiska samhälleliga idealen för hur kvinnor bör se ut och som de flesta av oss är infångade i, inklusive jag själv, även om det börjar ”släppa lite” för egen del efter läsningen av Laura Frasers bok och tidigare även av ”The Obesity Myth” av Paul Campos. (Böckerna har ju några år på nacken men de är ändå väldigt läsvärda!)

  Tyvärr missar Laura Fraser de fysiologiska mekanismerna bakom fetmaepidemin och propagerar därför för att vi ska acceptera att vi blivit feta eftersom alla dieter, inklusive LCHF, bara inte fungerar utan, efter alla misslyckade försök att gå ned i vikt, snarare förstärker våra sjuka ideal om att smala kvinnor är attraktiva (män, inklusive jag själv, lär inte tycka detta) och som genomsyrar vårt samhälle trots att 30 % nu är feta. Fraser är själv infångad i det rådande paradigmet om att man bör äta mindre fett men, som sagt, utan att förstå vad hon propagerar för utifrån ett fysiologiskt perspektiv.

  Ett slags dubbeleggat svärd!

 6. 6

  Hur är det egentligen med snacket som går att kött ger tarmcancer. Finns det säker kunskap om detta eller är det också ett humbug?

 7. 7

  6@ Dennis:

  Personligen tror jag inte att naturligt kött ger någon form av ohälsa – däremot finns det mycket tveksamma tillsatser i många charkvaror?

 8. 8
  Kenneth Johansson säger

  Svar till Professor Göran. Reagerar på din mening: Vi har kanske kommit till ”vägs ände”.

  Skriv på internet: News Voice”.

  Det är en tidning som bara finns på internet med debattartiklar. Där finns artiklar om pågående förhandlingar mellan EU och USA. Förhandlingarna är hemliga mot allmänheten. Det handlar inte bara om mat.

  Det är hemska saker som pågår. Såg en mening om att bla. begränsa yttrandefriheten på internet. Inte nog med det, svenska politiker verkar vara de mest pådrivande att få igenom handelsavtalet.

  De enda vinnarna är storföretagen.

  Man blir mörkrädd av det hela.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Dennis:
  Självklart orsakar inte människans ursprungliga föda – köttet – cancer.
  Det där med att hitta referenser är inte så lätt. Man hittar inte var man har dem.
  Men du kan Googla och se om du hittar något bra bland allt dåligt.
  Jag hittade en länk hos Kosdoktorn: https://www.kostdoktorn.se/asiater-som-ater-mer-rott-kott-ar-friskare

 10. 10
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 3 Josef B
  Det är nog mest Paleo och LCHF -are som känner till att kolhydrater kan vara ett gift för kroppen.

  Sedan finns det de som efterhand upptäckt att de inte mår bra av vissa produkter. I mitt fall, tog jag bort bl a vete, ris och pasta ur kosten, ett bra tag innan jag kände till LCHF, eftersom jag blev så svullen, trött, tung i huvudet och allmänt ’däst’ av det och mjölk (i kaffet) tålde jag bara om den var kokt. Och efter sockersöta efterrätter eller godis blev jag ’i 8e månaden’ på 20 minuter(!) – sa faktiskt ofta att jag kände mig förgiftad. Det kunde ta upp till 48 timmar innan jag återhämtat mig efter att ätit något kroppen protesterade emot. Jag kunde känna hur/var i kroppen ’gifterna’ (och smärtorna) arbetade sig igenom matsmältningskanalen. Jag hade ’leaky gut syndrome’ med ständiga inflammationer – som läkte med hjälp av homeopatisk behandling och ytterligare kostomläggning.

  Nu var det inte bara kolhydraterna utan även besprutningsmedel och andra syntetiska ämnen som ställde till det i min kropp. Jag mår mycket bättre sedan jag övergått till enbart eko-odlade produkter. Fast ris och pasta äter jag fortfarande inte alls och potatis (’once in a blue moon’) något lite någon enstaka gång. En skiva bröd (mörkt hembakat på Heritage eko-mjöl) om dagen funkar – aldrig kakor, kex eller dylikt ..däremot nötter. Jag gör skånsk äpplekaka på äpplen, citron, smör och malda nötter – jättegott. Fish & Chips åt jag ca en gång i månaden tidigare – but no longer ..blir astrött av chips. Tomater har jag aldrig gillat ..annat än i grytor (så kokta). Däremot älskar jag vitlök, så det blir flera klyftor varje dag (..aldrig märkt att jag ’doftar’!! 😉 ) och ägg florerar allt oftare på matsedeln – för att inte tala om surkål ..minst 1½dl om dan. Gröten byttes ut mot joghurt och stegvis har kosten blivit mer och mer LCHF-’stukad’. Jag njuter av mina 2 dagliga måltider ..varje dag!

  Tycker verkligen synd om dem som inte insett att smör, och allt det andra LCHF-goda, är både gott och nyttigt. Sunda förnuftet säger ju att riktig mat är det enda rätta – speciellt viktigt för barn och ungdomar som växer (tänker på bl a Emil).

  Undrar hur stor % av befolkningen som nu är intresserade av LCHF och funderar på att prova. Vid 38 grader lär det ’vända’ – tror bestämt att vi snart är ’där’!

 11. 11

  REPRIS – Maten som gör dig fet.
  Nu kl 16 i Kunskapskanalen

  16.00 Seriestart: Maten som gör dig fet
  Sockerfällan. Vi kämpar mot övervikt samtidigt som matindustrin vill sälja mer och öka vinsterna. För att bättre förstå detta ”krig” tar vi oss till 1970-talets USA. Det är en nation i kris efter Vietnamkriget, med skyhöga matpriser och politiker som behöver väljare. Del 1 av 3

 12. 12
  Kenneth Johansson säger

  Har funderat en del på det kommande frihandelsavtalet mellan EU och USA. Från Sveriges sida är man nästan extremt angelägna att det hela ska gå igenom. Jag tror att det är industrin man vill gynna , för att kunna exportera mera industrivaror till USA. Det man istället offrar för att få igenom det hela är jordbrukssektorn. Det här sättet att resonera är inte något nytt.

  Svenskarna kommer att få billig GMO-mat.

  Svenska politiker kommer att vara mycket nöjda med den här lösningen.

  Svenska politiker gillar i alla fall inte småjordbruk, ska det vara något så är det industrijordbruk som gäller.

 13. 13

  Gäst Skrev:

  REPRIS – Maten som gör dig fet.
  Nu kl 16 i Kunskapskanalen
  16.00 Seriestart: Maten som gör dig fet
  Sockerfällan. Vi kämpar mot övervikt samtidigt som matindustrin vill sälja mer och öka vinsterna. För att bättre förstå detta ”krig” tar vi oss till 1970-talets USA. Det är en nation i kris efter Vietnamkriget, med skyhöga matpriser och politiker som behöver väljare. Del 1 av 3

  Idag 26/12 i Kunskapskanalen
  Tyvärr glömde jag bort det såväl idag som igår, men det finns några repriser plus URPlay

  11.00 Maten som gör dig fet
  Supersized PR. Hamburgerkedjor och läsktillverkare har stora pengar att tjäna på sina hungriga kunders beteende. Farorna med övervikt ignoreras när vinstkurvan pekar uppåt. Trenden med så kallade ”plusmenyer” startade på en biograf i 1960-talets Chicago. Del 2 av 3.

  Från 25/12 i K. Även i K 28/12

  Se Maten som gör dig fet i URPlay

 14. 14

  Maten som gör dig fet.
  Del 3 av 3
  20.10 Maten som gör dig fet
  Förförda konsumenter. Varför blir vi allt fetare samtidigt som dietförslagen haglar över oss? Oavsett om vi väljer att överäta eller hålla en mer hälsosam linje finns det stora pengar att tjäna för aktörerna inom matindustrin. Del 3 av 3.

  Även i K 2/1 och K 4/1

  Se Maten som gör dig fet i URPlay

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa