Utbränd läkare fick hjälp av lågkolhydratkost

Som medlem av Svenska Distriktsläkarföreningen (DLF) får jag tidningen Distriktsläkaren.
Det senaste numret, nr 5 2013, ägnar en utförlig artikel om Distriktsläkaren Peter Martin som drabbades av en utmattningsdepression. Han har haft en lång väg för att komma tillbaka till ett bra liv. En del i rehabiliteringen var en kostomläggning där han uteslöt socker, vitt mjöl och snabba kolhydrater. Han säger att det var en mycket viktig del av tillfrisknandet.
Han skulle i framtiden vilja arbeta med livsstilens och kostens betydelse för hälsan.

 

Comments

 1. 1

  Hoppas han är lika intelligent som dig så han inser hur stor roll kosten spelar för människans välbefinnande.

 2. 2

  Ingenting kan uppväga den personliga erfarenheten. Hoppas att han gör något bra av denna erfarenhet.

 3. 3

  Nu har jag läst artikeln. Jag var lite snabb att kommentera bara efter att ha läst dr Dahlqvists kommentar.

  Det var en gripande och tankeväckande artikel. Det var att förstå situationen som den beskrivs.
  Vi är alla fångna i ett system såväl läkare som patienter.

  Det var också modigt att gå ut med namn och bild. Det kan hjälpa många att se att en man till synes frisk och vältränad och i sin bästa ålder så totalt kan gå in i väggen.

  Även om man tillhör en vårdcentral och ett vårdteam så kan jag tänka mig att man är väldigt ensam när man sitter med en patient framför sig med all sin komplexitet.

  Den olja i maskineriet i form av i form av läkarsekreterare och sjuksköterskor och undersköterskor har man ofta rationaliserat bort. De som hade kunnat avlasta med sådant som man inte behöver vara utbildad läkare för.

  Dessutom så hänger det ekonomiska hänsynstagandet över den offentligt anställde doktorn hela tiden.

  Vi måste komma till besinning. Läkarvetenskapen måste fråga sig om orsaken till sjukdom och vi andra måste lära oss att ta ansvar för vår egen hälsa i högre gran än vad vi gör i dag. Vi inte kan göra hur som helst med vår kropp och när det går snett bara ropa på fler läkare nu, högre sjukhus nu.

  Kosten är grundbulten i detta.

  Målet borde i den bästa av världar vara färre läkare och färre sjukhus.
  Politikerna lovar tvärt om.

 4. 4

  Förhoppningsingivande citat från artikeln:
  ”Det är fascinerande att se effekterna. Jag har uteslutit vitt mjöl,
  socker och snabba kolhydrater och jag mår så mycket bättre. Jag är piggare och
  har fått mer energi. Jag är övertygad om att många av västerlandets sjukdomar som cancer, diabetes och fetma sammanhänger med ett ökat intag av socker och vitt mjöl.”

  Vad som kan behövas nu är att ett flertal sjukhusdirektörer drabbas av liknande utmattning så att även en del av dem upptäcker att med LCHFkost kan man räcka till, och sedan även inser det uppenbara: att med LCHF minskar antalet sjuka till den grad att resurseran då plötsligt räcker till mer än väl! Börja med detta för diabetes och hjärtpatienter på bred front!
  Vilket sjukhusområde blir först? Knappast KI, då hotar väl Pfizer snabbt att stänga ned sin ”livsstilprofessur” med Hellenius i spetsen.

  Alltså p.s.s. som jag själv och de flesta andra som skriver här på bloggen avlastat samhället resurser, ofta både sjukvårds- och läkemedelskostnader, kan oerhörda pengar BÖRJA sparas,
  Vi bloggare här skulle även kunna göra ett försök till sammanställning av de läkemedel vi tog och vad vi tar idag efter något år med LCHF för att indikera möjliga kostnadsbesparingar.
  Sedan kan vi skicka resultaten till bl. a. utslitna sjukhusdirektörer.

 5. 5

  stenbj Skrev:

  Vad som kan behövas nu är att ett flertal sjukhusdirektörer drabbas av liknande utmattning så att även en del av dem upptäcker att med LCHFkost kan man räcka till, och sedan även inser det uppenbara: att med LCHF minskar antalet sjuka till den grad att resurserna då plötsligt räcker till mer än väl! Börja med detta för diabetes och hjärtpatienter på bred front !
  Vilket sjukhusområde blir först ? Knappast KI, då hotar väl Pfizer snabbt att stänga ned sin ”livsstilprofessur” med Hellenius i spetsen.

  stenbj – Din slutsats är riktigt bra. Med LCHF kommer behovet av sjukvård att minska. Kanske blir också arbetssituationen för läkaren bättre då klokskap och helhetstänkande får råda istället för läkemedelskommittéernas riktlinjer. Nog antar jag att det finns många läkare som känner att dom sitter och diagnosticerar felaktigt. Det måste ju ge ångest i sinnet och sömnsvårigheter. Den husläkare jag själv har, som jag gu´bevars inte behöver besöka särskilt ofta, stressar igenom besöken för att få ännu en slant att lägga i kassakistan från mig och från landstinget.

  Sen undrar jag om man verkligen behöver forska så himla mycket om en det ena en det andra.

 6. 6

  Dagens Medicin – Här är en läkare med erfarenhet av utsättningssymtom:
  ”Varning för SSRI:s utsättning”
  https://www.dagensmedicin.se/debatt/varning-for-ssris-utsattningssymtom/

  …”Jag hade stått på venlafaxin under flera år för en endogen depression. Av diverse anledningar fanns skäl att prova att sätta ut det.

  Jag trappade ut läkemedlet under en månad vilket gick bra. Men en knapp vecka efter att venlafaxin var ute ur kroppen fick jag skrämmande abstinenssymtom. Först som elektriska stötar i huvudet samt känslan av att hjärnan inte följde med när jag vred huvudet. Dessutom hörselhallucinationer och en monumental trötthet.”…

  Ruggigt!

 7. 7

  @ Gäst:
  Läs gärna David Perlmutters bok Grain Brain. Från den blir det kristallklart att problem i hjärnan alltifrån depression till Alzheimers’s ibland mindre men oftare mer hänger ihop med låga kolesterolhalter i hjärnan. Självmord bland bipolaära är t.ex. mycket vanligare hos patienter med låga kolesterolhalter.
  På lågfettkost och/eller statiner bör man alltså helst fortsätta med den vanliga antidepressiva medicinen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa