LCHF nekas av skolorna

I Dagbladet Sundsvall: LCHF och Atkins ratas av skolorna.

Skolorna kräver läkarintyg för att eleverna ska få specialkost. Det gäller om de är överkänsliga mot viss mat.
Emil Elmqvist fick ett läkarintyg av mig om att han är överkänslig mot kolhydrater. Han gick ner sina 30 överviktskilon, samt blev av med migrän och pollenallergi, sedan han minimerat kolhydraterna, och ersatt deras energi med naturligt fett = LCHF.

Ändå godkänns inte hans läkarintyg. LCHF jämställs med en bantningsdiet, vilket skolan och Sundsvalls kommun inte kan ställa upp på. Hans hälsovinster vill de inte kännas vid.  De hänvisar till Socialstyrelsen och Livsmedelsverket.
Att både Socialstyrelsen (2008) och SBU (2013) har godkänt kosten som effektiv för viktnedgång och blodsockernormalisering, utan belagda negativa effekter, känns de därvid inte vid.

 

Comments

 1. 1

  ”…Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer och de rekommenderar inte extrema dieter, till exempel LCHF eller Atkinsdiet. Det är ju inte heller särskilt klimatsmart eller miljövänligt att äta stora mängder kött, säger kommunens kostkonsulent och dietist Irene Sigfridsson. …” – slut citat ifrån artikeln.

  Den omedvetna okunskapen förefaller vara ”oändlig”. Köttmängden ökar ju ej med artegen LCHF-kost – som jag upplever det. Men kolhydraterna minskar till åt hållet noll – till förmån för mera av animaliskt fett och t ex kokosolja.

  Livsmedelsverkets rekommendationer om ca 60 % kolhydrater i kosten – är ju grundorsaken till att folkhälsan håller på att försämras så dramatiskt – att fler och fler måste knapra mediciner för att hålla sig vid liv.

  Men vad är det för liv ?

 2. 2
  foie gras säger

  Sverige är ett gediget överhetssamhälle. Bakom dess bepansrade fasad hukar idel ynkryggar för vilka medborgerliga rättigheter är ett skämt.
  Situationen måste självklart uppmärksammas i pressen även lokaltv och dito radio.
  I övrigt kontakta organisationer i Sverige som kämpar för mänskliga rättigheter
  för fortsatt strategi.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 foie gras:
  Hur går det med LCHF-kampen i Frankrike?

 4. 4
  Emil Elmqvist säger

  Det hela är ju ganska sjukt. Man kan sitta på ett möte om detta och ha papper med sig på vad som gäller och hur det egentligen är + det intyg de krävt och Annika skrivit. Detta är ingenting som de bryr sig om utan fortsätter på den väg de alltid gjort och hävdar att det inte finns tillräckligt med forskning och att de inte kan ge alla vad de vill ha. Ett annat argument är ju att man kan äta allt och ta bort pasta, ris och potatis. Problemet är ju att ”maten” som serveras nästan aldrig innehåller ren protein utan kolhydrater, att maten är fettsnål, att deras lilla salladsbord består av en hel del kolhydratrika alternativ som bulgursallad och majs.

  Det hade ju varit intressant att samla er engagerade och kunniga emot de konservativa och okunniga. Känns som att om man får Skvadern att backa så kan man gå till en högre nivå och få en förändring senare.

 5. 5

  @ foie gras:
  Bra beskrivning av tillståndet i landet och dess ynkryggar inom vår nomenklatura. Är man generös kan man kalla landet en demokratur!

 6. 6

  Det är en skrämmande nonchalans! Tänk om Sundsvall kommun istället hade sagt att ”dessutom är inte särskilt klimatsmart att vara överkänslig mot gluten, jordnötter eller fisk” och därmed ignorerat läkarintygen.

  Jag förstår allvarligt talat inte varför det ska vara så svårt. Väldigt många lunchrestauranger serverar buffé där kunden får välja det hen vill. Detta är ett vinnande koncept på en hårt konkurrensutsatt marknad. Varför skulle inte det kunna funka inom skolan? Kanske (men långtifrån säkert) skulle det kosta någon krona extra men å andra sidan skulle eleverna äta maten de behöver istället för att slänga den.

 7. 7

  @ foie gras:
  Det värsta är väl också att vår press och radio i stor omfattning skyddar dessa ynkryggar och i många fall håller dem om ryggen !? Om en journalist går alltför mycket utanför ramarna riskerar han/hon själv att uteslutas ur den politiskt korrekta gemenskapen. Tydligast är detta fenomen i den statsdrivna radion och televisionen.

 8. 8

  @ natan:
  Jag tror det är ett större problem i betalkanalerna, man biter inte den hand som föder en!

 9. 9

  Emil Elmqvist Skrev:

  Känns som att om man får Skvadern att backa så kan man gå till en högre nivå och få en förändring senare.

  Nja… – Emil – jag tror mera på att förändringar sker genom att tillräckligt många av oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – tar saker och ting i egna händer.

  I o f s så kan jag ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 10. 10

  @ cgs:
  De är nog rätt goda kålsupare hela bunten. Det ligger en väldigt obehaglig våt filt över svensk samhälls- och debattklimat.

 11. 11
  Laughlyn säger

  @ natan:

  De västerländska representativa demokratierna betecknas nog bäst som ”polykratier” eller ”polyarkier”, fast med uppenbara autokratiska tendenser.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Polyarchy

  https://transitionvoice.com/2012/03/sovereignty-of-the-people-or-democracy-for-the-few/

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Josef Boberg:
  Det ena utesluter inte det andra.

 13. 13

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Det ena utesluter inte det andra.

  Jo… – Annika – och både och kan ju bli än bättre, förhoppningsvis… 💡

 14. 14

  @ Laughlyn:
  Men det verkar ändå som om debattklimatet känns lite öppnare i andra länder!? Dvs alla måste inte tycka exakt likadant. Det blir alltmer att opponenter utan ”rätt åsikter” blir hånade och förlöjligade med okväden och även i vissa fall uthängda till allmän beskådan. Man bemöts inte i sak utan attackerar deras åsikter.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 natan:
  Ändå är Sverige det land där LCHF-budskapet har blivit mest känt. Det ”öppnare debattklimatet” i andra länder kanske beror på att etablissemanget ännu inte har uppfattat att LCHF är ett hot mot deras makt?

 16. 16

  Att få gehör för LCHF tycks vara lika kämpigt som det var att få till allmän rösträtt i Sverige 😉

 17. 17
  LCHF-Bengt säger

  Läkarintyg räcker inte, föräldrars godkännande räcker inte, Emils egna önskemål räcker inte.

  Specialkosten lchf, låter som en extremt märklig mat, som kan köpas i någon mörk gränd som bara ett fåtal känner till. I själva verket är den mat som evolutionen provat fram under miljoner år av människans utveckling.

  Att den moderna kemiska/manipulerade maten skapar oreda i våra kroppar är en helt väntad reaktion, Tex. du kan inte tanka diesel-bilen med bensin helt plötsligt, det har många försökt, men det har aldrig fungerat för någon, att våra myndigheter försöker med alla medel mata oss med onaturlig mat ger samma nedslående resultat, frågan är bara hur länge dessa korkade rekommendationer ska fortsätta komma från SLV.

 18. 18

  Emil borde få ett skrivet svar av skolans nekande, med detta kan en anmälan till Skolinspektionen göras om kränkande behandling.

  https://www.skolinspektionen.se/sv/Anmalningar/Att-anmala-till-Skolinspektionen/Detta-kan-du-anmala/

 19. 19

  @ Annika Dahlqvist:
  Det kanske är rätt men man har väldigt svårt i detta land att skilja på sak och person! Tycker att klimatet försämrats i det avseendet. Men det har väl mycket med vår historia att göra. Svensken i gemen är mycket auktoritetsbunden och ängslig att ”tycka fel”. Jag tycker personligen att det ”socialistiska oket” vilar tungt över både media och institutioner.

  Det är säkert många här som inte håller med. Tycker till och med de som nu sitter vid det politiska rodret har anpassat sig till rådande klimat och ingen vågar sticka ut hakan! Kanske av självbevarelsedrift och delvis taktik för att överleva? Inte minst ser vi väl det angående Lchf? Ingen vågar avvika från consensus.

  Väldigt synd för då skulle man få en mer allmän och friskare debatt. Det är så ett friskt demokratiskt samhälle funkar.

 20. 20

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Hur går det med LCHF-kampen i Frankrike?

  Kanske jag kan ge en ögonblicksbild, som fois gras kan utveckla. Grundintrycket är omedvetenhet. Sedan finns det profeter, som gärna tjänar pengar på specialprodukter och telefonrådgivning, men sällan når resultat – kanske för att man har fel fokus, eller inte rätt koncept. Annars finns förutsättningarna för LCHF i överflöd: Smör, olivolja, fräscha grönsaker året om, kött och chark-produkter med fettet kvar, fisk och skaldjur, en kultur, där måltiden är viktig och ges tid och intresse.

  Nu är det nötsäsong – man kan köpa valnötter från Grenoble i 10-kg-säckar! -I köttdisken hittar man lamm, fläsk, olika fåglar som pärlhöns, vaktel, upp till kalkon i storlek, naturligtvis ankbröst och kycklingfile.

  Dock ser man allt för ofta bara dumheter i kundvagnarna. Före mig i kön i morse ett par yngre män med 3 stora påsar kola, 2 kg potatis ( som nog trots allt var det nyttigaste), 3 jätteflaskor coca cola, 2 burkar starköl, ett paket korv, en stor påse av det vitaste vetebröd man kan tänka sig – den sorten finns inte i Sverige – etc.

  Förutsättningarna kan inte vara bättre, men aningslösheten är ännu större.

 21. 21

  @ Erling:
  Innehållet i kundvagnar är ofta så där skräpigt som du beskriver. Man begriper inte hur folk tänker. Förmodligen tänker de inte alls. Åtminstone inte den stora massan. Man tycker att många borde börja reflektera när bl.a. diabetes med tillhörande fetma sprids som en löpeld över världen.

  Skulle den stora massan börja att ställa krav och reflektera över sakernas tillstånd så skulle utbudet ändras ganska snabbt! Vi har ju alla förutsättningar att på ¨egen hand tillverka mycket av det vi behöver och tom exportera en hel del.

  Skulle kunna bli en framgångssaga med vårt miljötänk och vår omsorg om natur, djur.

 22. 22
  foie gras säger

  @ Annika Dahlqvist:
  God Jul världens bästa Annika.
  Det finns ingen LCHF kamp i Frankrike. Begreppet är helt okänt.
  Läkare delar ut dietlista vid upptäckt diabetes 2 innehållande mängder av kolhydrater till beskedet att sammanställningen är internationellt vedertagen.
  Däremot är fransk mat – och utan att nån fattat det – ädlaste LCHF. Ta julmaten eller som man säger här helgmaten. Menyn är exakt densamma vid jul som nyår. Och en LCHF – dröm
  Julaftonsmiddag äts mycket sent på kvällen och börjar med berg av ostron.
  Och andra skaldjur.
  Sen ska det vara en skiva foie gras vilket ju är gräsligt med tanke på hur ankorna plågas med tvångsmatning. Jag skäms varje år inför min skiva men visst är fettet jättebra.
  Sen ska det vara knaprigt ugnsstekt fågel gärna en fet kapun (kastrerad tupp) eller anka. Verkligt chic är en rapphöna. För att inte tala om BECKASIN (med näbben tryckt intill den lilla fågelkroppen)
  tillagad med STOR framdels-GRISFOT för att möra köttet.
  Sen är det dags för goa opastöriserade ostar och sist av allt nåt oemotståndligt i choklad.
  Inget tillagas hemma utom möjligen fågeln. Allt köps. Ingen julstress. Inget julbak.
  Inget julgodis. Inget julpyntande. Man dukar ett vackert bord, helt utan tomtar.
  Man dricker champagne och ett fint rödvin men oerhört måttligt. Man dricker mycket vatten. Hela julnatten dansar man.
  Men den franska läkarkåren är i stort behov av LCHF kunskap inte minst för barnens skull.
  Jag glömmer aldrig ett inslag i fransk tv om överviktiga barn där en tydligt förtvivlad läkare betonade barnens helvete att leva med ett konstant hungersug. Emil Elmqvist behövs!! Mycket.
  Ursäkta längden på texten.

 23. 23

  foie gras Skrev:

  Ursäkta längden på texten

  Det gör inget – julnatten är lång och 7-rätters nyårsmenyn tar minst 4 timmar att förtära.

  Tilläggas kan att här, som lite varstans följer matkulturen samhällsklasserna. De sämst lottade äter också mest skräp, tyvärr.

 24. 24
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  DET ÄR HELT ENKELT INTE KLOKT ATT BARN OCH UNGDOMAR INTE FÅR RIKTIG MAT I SKOLAN!!

  Dessutom borde det uppmärksammas att LCHF verkligen inte bara handlar om vikt och blodsocker!
  Emil t ex blev ju av med sin pollenallergi (..hur många lider inte av det?!)! Andra har blivit friska från IBS och andra problem i matsmältningskanalen!!

  Ja, en UPP TILL KAMP rörelse behövs då visst och sant! En anmälan till Skolinspektionen om kränkande behandling låter som en bra ide´!

 25. 25
  Rolf Löfgren säger

  Är det omöjligt att spåra var experterna på SLV kommer ifrån och vad de har för agenda?

  Varför har inte riksdagen sett till att lagen om förbud av transfetter blivit klar?

  Allt tyder på politisk korruption, där Big Food ligger bakom.

 26. 26
  Stig Lönnqvist säger

  Bokstäverna LCHF tycks vara problemet. Varför inte kalla det ”må bra maten” man kallar inte så ofta livsmedelsverkets rekommendationer för HCLF diet. Den kan vi döpa till ”må dåligt maten”

 27. 27

  @ Rolf Löfgren:
  Du skrev helt riktigt: ”Varför har inte riksdagen sett till att lagen om förbud av transfetter blivit klar?

  Allt tyder på politisk korruption, där Big Food ligger bakom.”

  Helt riktigt!

  ILSI ser ut att vara en enorm spindel i ett världsomspännande nätverk som genom politisk korruption framförallt i USA och sedan under åtminstone de sista åren även i EU lyckats få någon slags direktkoppling till alla EU-länders SLV-motsvarighet. I SLV har vi alltså idag endast några marionetter som delegerar ILSI’s ”framforskade” direktiv! ILSI gavs för några år sedan uppdrag av EU – mot flera hundra miljoner i ”ersättning” att göra upp ”framtidens kostråd”. Alltså det amerikanska organet ILSI – grundat av Amerikansk livsmedelsindustri -och även en del läkemedelsbolag – fick uppdraget av EU att forma ”framtidens kostråd”. Eftersom större delen av den framgångsrika (vinstgivande) livsmedelsindustrin är berende av låga råmaterialkostnader som endast kan fås genom att kombinera billiga växtfetter med billigaste kolhydrater och ”smakmedel”, reflekteras alla kostrekommendationer från ILSI egentligen endast denna storindustris önskemål.
  Alltså minst 55% kolhydrater och omega-6 även i fortsättningen. Om man inte fattar så bör man inte vara EU-politiker. Eller så fick dom väldigt fina och långa semesterresor förklädda som ”utbildning”, och då är det dags att samvetet kommer fram. Snuskigt värre!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa