Ökar eller minskar statiner risken för bröstcancer?

Cancerfonden ger bidrag till forskning på huruvida statiner minskar tillväxten av bröstcancer.

Samtidigt visar annan forskning att risken för bröstcancer ökar med statinbehandling. Long term statin use… and risk of breast cancer.
Båda kan väl inte vara rätt?

 

Comments

 1. 1

  Undrar om inte en brustablett med C-vitamin dagligen kunde vara ett betydligt bättre alternativ än statiner för att förebygga cancer. Det finns ju också mer potenta receptfria antioxidanter om man verkligen vill minimera risken för cancer.

 2. 2

  Kanske är det så att fler och fler ifrågasätter statiner och man vill hitta nya affärsområden för detta piller?

  Finns nog betydligt bättre sätt att undvika cancer utan statiner men kanske inte lika lönsamma,,,,

  Däremot så är det ju välkänt att Metformin minskar risken för flera typer av cancer (genom att sänka insulinhalten?)

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Thomas Jansson:
  Då skulle det vara en bra forskning att ge en grupp av bröstcancerpatienter metformin, en annan statin, och en tredje ingen av dessa – och se om det gjorde någon skillnad på deras cancerutveckling.

 4. 4

  Inte en krona till fonder som enbart ger stöd till läkemedelsstudier! Bortkastade pengar, tycker jag!

 5. 5

  3 @ Annika Dahlqvist:

  Nej – det tycker inte jag är någon bra ide,,,,

  Normaltillståndet måste vara ett liv utan piller!

  Martin Ingvars utmärkta svar på Rössners svammel i DN innehöll uppgiften att 25% av sjukvårdkostnaderna orsakas av matförgiftning gör att insatserna ska läggas på bättre kost om man snabbt och enkelt vill få en bättre folkhälsa.

  Själv har jag ju gissat på en halvering av sjukvårdskostnaden är möjlig om folk började äta mat istället för den kemiska smörja som de stoppar i sig idag,,,

  Vem som har mest rätt av oss spelar ingen roll – det är mycket stora pengar och lidande som skulle bli borta med LCHF!

  Statiner tror jag inte alls på – har aldrig läst något som skulle få mig att tro på dem,,,,

  Däremot så skulle jag gärna lägga en slant på att utveckla personliga mätare för insulinhalten så att folk kunde fångas upp snabbare än vad som är fallet idag – då skulle säkert en hel del bröst- & prostatacancer kunna undvikas – men då går det ju inte åt så mycket insulin och allt annat som följer med det metabola syndromet,,,

  Men det är ju inte så länge sedan en vanlig blodsockermätare var något riktigt märkvärdigt – de första för personligt bruk kom ju så sent som på 1970-talet. Det borde vara dags för nästa steg nu,,,,

  Gissar på att vi inom något år kan mäta insulinet kontinuerligt och få uppgifterna visade på våra smarta mobiltelefoner,,,,

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Thomas Jansson:
  Ja ytterligare en försöksgrupp borde förstås vara LCHF :).

 7. 7

  6 @ Annika Dahlqvist:

  Personligen tror jag inte det behövs några försöksgrupper med LCHF. Folk närmar sig LCHF mer eller mindre med automatik numera – efterfrågan på riktig mat som grädde, smör, gräsbetat kött och ekologisk & etiskt producerad mat ökar hela tiden – det var länge sedan som den kritiska massan för LCHF passerades,,,,

  Givetvis så kommer inte alla att bli strikta LCHF:are framöver men kostfrågan kommer absolut att få ett betydligt större utrymme framöver,,,

  Dessutom är landet i fritt fall oavsett om det gäller sjukvård, skola eller företagsamhet – folk börjar inse att det gäller att hålla sig frisk på egen hand så gott det går,,,,

  Nu när auktoriteter som Martin Ingvar börjar prata om möjliga besparingar av gigantiska mått borde oxå politikerna ta upp kostfrågan på allvar – det blir ett ganska intressant val nästa år där skola, vård och omsorg kommer att vara frågor som tas upp – där bör ju rimligen kosten ingå,,,

 8. 8

  Thomas Jansson Skrev:

  Nu när auktoriteter som Martin Ingvar börjar prata om möjliga besparingar av gigantiska mått

  Ja, vi pratar ju om en total budget på ca 300 miljarder per år, eller har jag fattat fel?

 9. 9

  Högt blodsocker medför högt IGF-1 och vi vet dessutom att cancer gynnas av högt blodsocker, som tysken Otto Warburg visade för snart 100 år sedan. Och utan IGF-1 kan man i stort sett inte få cancer, som de med Laronsyndromet (= inget fritt IGF-1) klart vittnar om. Beträffande statiner säger t.o.m det amerikanska FDA så här:

  ”..People treated with statins may have an increased risk of raised blood sugar levels and the development of diabeetes-2. ”
  Överstt: Statinbehandling medför ökad risk för förhöjt blodsocker och utveckling av diabetes-2.
  (Notera att amerikanska FDA skriver detta, inte någon LCHF-blog eller ”enstaka studie” !)
  Se här:https://www.fda.gov/downloads/forconsumers/consumerupdates/ucm293705.pdf
  Risken för cancer lär även vara 30% högre för diabetiker. Men inga studier från läkemedelsindustrin på detta….

  Alltså är det ganska klart att cancerrisken ökar med statiner.
  Att risken för att få DB-2 dessutom ökar bör vara tillräckligt att avskräcka även läkare från att skriva ut statiner.
  Att obducerade alzheimerhjärnor visar ca 6 x lägre kolesterolhalter än normalhjärnor bör även vara något som dom stackare som bara läser rikspressen borde få reda på innan det blir för sent att sluta med statiner och lågfettkost.
  Men det kommer, långsamt Tråkigt nog måste dom flesta av oss bli sjuka först eller få evig värk eller höra patientutsikter som ”livstidssjuk” innan vi tänker till. Men å andra sidan brukar det sitta i evighet, när det kommer från egen erfarenhet.

  Även självmordsrisken vid bipolärt syndrom ökar vid lägre kolesterolhalter. See boken ”Grain Brain” för fler mentala nackdelar från lågt kolesterol. Och att kolesterolpartiklarna blir stora och ofarliga med en högfettkost istället för små och farliga på en standard SLV lågfettkost bör ju räcka även för dom flesta inklusive läkare att fatta rätt beslut utan att känna till det här om cancer.

 10. 10

  Man kan få cancer även när man äter LCHF… Det är ingen garanti, tyvärr

 11. 11

  @ Suzanne:
  Ingen här lär påstå att LCHF är någon garanti.
  Eftersom högt blodsocker, högt hela tiden eller flera höga eftmåltidstoppar varje dag ser ut att höja riskerna bör ett lågt stabilt blodsocker som man får genom LCHF reducera riskerna.

  Se t.ex hur kroppens (och cancercellers) tillväxtbroms, IGFBP-1 minskar vid förhöjt blodsocker vid Ann Fernholms experiment: https://ettsotareblod.se/periodisk-fasta-och-igf-1-pa-tapeten-igen/

  IGF-1 är en drivkraft och IGFBP-1 är ett ”bindningsprotein” som modererar dettas effekt, ungefär som häst och ryttare. Utan ryttare kan hästen göra nytta men också elda på ”fel processer”, t.ex. cancer. Läkemedelsindustrin har jagat ett biverkningsfritt syntetiskt, alltså patenterbart, IGFBP-1 de senaste 20 åren i tysthet. Finns visst en del preparat nu men efter att ha sett kurvorna på länken verkar stabilt blodsocker billigare och framförallt säkrare. 1000x bättre än ”tidig diagnos” tycker iaf jag!

  Nästan ingenting är säkert men genom val kan man styra många riskfaktorer.

 12. 12

  @ Suzanne:
  Ja nog är det så men LCHF ger ett lägre blodsocker som är ett steg i rätt riktning. Nästa steg är att se till att kroppen har tillräckligt med antioxidanter. Till de vanligaste hör vitaminerna A,C och E. Även magnesium verkar som en antioxidant och är till nytta för många av kroppens funktioner.

  C är vattenlöslig medan A och E är fettlösliga och man vill ha en lämplig mix av antioxidanter så de kan göra nytta i alla kroppens vävnader. En verkligt intressant antioxidant som inte är inne i LCHF kretsar är Alfa Liponsyra som är mycket potent och har den unika egenskapen att den är både vattenlöslig och fettlöslig.

  Personligen skulle jag förutom LCHF som alternativ till statiner för att skydda mig mot cancer istället ta vitamin D och magnesium men också antioxidanterna A,C,E samt liponsyra.

 13. 13

  @ Pingo:
  En sak till: Antioxidanter tror man skyddar mot cancer. Hur går det till ?
  Vad skyddas från oxidering ? Det som är känt att oxideras i kroppen är fetter. Dom härsknar. Omega-3 och omega-6 är fleromättade och oxideras snabbast, sedan kommer enkelomättade och de mest svåroxiderade fetterna är de mättade, vilka alltså varar längst. Eftersom en del omega-3 är viktiga och mycket lite omega 6 behövs bör man i möjligaste mån kombinera omega-3 med så lite omega-6 som möjligt, helst tillsammans med så mycket mättat fett som möjligt. ( Istället är intaget idag ofta över 10 x mer omega-6 än (animaliskt) omega-3 istället för ofta 1:1 förindustriellt)

  Med en sådan kombination behövs minst antioxidanter vilket betyder att måttligt med dessa , aeller ett intag som förr i tiden, eller kroppens egenproduktion, ofta blir tillräckligt för att hålla cancerrisk pga fettoxidation låg. Alltså undvik helt omega-6, fettet som finns in billiga växtoljor och margarin som Benecol och Becel. Det finns dock en hel del omega-6 även i svinkött så bacon ett par gånger i veckan kanske kan räcka…… Dessutom är fett mycket viktigt för regelbundet underhåll av isolering av förbindningarna i hjärnan och nervtrådar. Ju sämre fett som används där ju oftare måste det repareras och bytas ut och då kanske (linjearbetarnas) material och kapacitet inte alltid räcker. Är Parkinsons, dementia och Alzheimer’s sidoeffekter av lågfettdiet ?

 14. 14

  @ stenbj:
  Helt klart ska man minimera Omega-6. Tyvärr har vi redan en massa sådant dåligt fett i kroppen och det tar nog sin tid innan allt har bytts ut till bättre fettsyror. En rejäl viktnedgång hjälper ju till med att få bort en hel del.

  Efter att fettvävnaden har blivit återställd så räcker det nog med små mängder antioxidanter som vi troligen kan få i oss enbart genom kosten.

 15. 15

  Väldigt mycket kloka inlägg här. Är en fröjd att få läsa och reflektera med sina egna tankar.

 16. 16

  natan Skrev:

  Väldigt mycket kloka inlägg här. Är en fröjd att få läsa och reflektera med sina egna tankar.

  Kan bara hålla med!

 17. 17

  Pingo Skrev:

  Undrar om inte en brustablett med C-vitamin dagligen kunde vara ett betydligt bättre alternativ än statiner för att förebygga cancer. Det finns ju också mer potenta receptfria antioxidanter om man verkligen vill minimera risken för cancer.

  En brustablett C-vitamin är troligen i det närmaste helt värdelöst. Det tar någon timme och den har försvunnit ur kroppen. Dessutom innehåller brustabletten näst intill bara onyttigheter:
  Friggs C-vitamin, blåbär
  Ingredienser: Surhetsreglerande medel (citronsyra, natriumbikarbonat), askorbinsyra, fyllnadsmedel (sorbitol), arom (blåbär, hallon), färgämne (rödbetspulver, sockerkulör), sötningsmedel (natriumsackarinat).

  https://www.friggs.se/sv/Produkter/Halsopreparat/Vitaminer/Friggs-C-brus-citron1/

  Inte vet jag, men detta verkar bättre!
  Great Earth C-vitamin depå:
  https://greatearth.se/produkter/view/super-c-complex-extra-starka
  OBS stora, kan vara svåra att svälja. Passar ej till barn.

 18. 18
  Professor Göran säger

  @ Lekman:

  Själv köper jag askorbinsyra (= ren C-vitamin) väldigt billigt från kryddstället i vanliga butiken och tar ett kryddmått (1 gram) i ett glas vatten. Den dubbel nobelpristagaren Linus Paulin är bl. a. för att känd för att ha tagit stora doser (6 gram per dag ?) och han blev 96 år.

 19. 19
  Christina Johansson säger

  Ph-balansen i kroppen, är en sak som inte tagits upp här på bloggen, eller har jag missat det?
  Det sägs att många människor går omkring med för lågt ph-värde och att det ökar risken för att utveckla sjukdomar. Kosten har ju betydelse här, men också andra faktorer spelar in. Trots LCHF-kost så visar mina tester oftast på försurning. Har tagit bikarbonat mot detta ibland, men är osäker på om man kan hålla på med det i längden. Äter inga mediciner alls. Erfarenheter från er andra?

 20. 20

  Professor Göran Skrev:

  @ Lekman:
  Själv köper jag askorbinsyra (= ren C-vitamin) väldigt billigt från kryddstället i vanliga butiken och tar ett kryddmått (1 gram) i ett glas vatten. Den dubbel nobelpristagaren Linus Paulin är bl. a. för att känd för att ha tagit stora doser (6 gram per dag ?) och han blev 96 år.

  Vitsen med min rekommendation var att Great Earth Super C tabletten är en depåtablett och löses upp i kroppen under 8 timmar vilket ”lär” vara bättre för kroppens möjlighet att ta upp C-vitaminet. Dessutom innehåller tabletten bl a nyponextrakt.

  Hur snabbt tar sig 1 gram askorbinsyra genom kroppen? Eller spelar tiden ingen roll?

  Dock tror jag att 1 gram askorbinsyra är bättre än en C-vitamin-brustablett.

 21. 21

  @ Lekman:
  Kan bara hålla med, extra Vitamin C kan vara värdelöst om man inte ligger nära skörbjuggsnivåer!
  Men det finns en annan faktor, som antagligen inte bara gäller Vitamin C:
  Cellreceptorer för Vit C är desamma som används av glukos. Det betyder att varje gång blodsockret stiger, alltså t.ex. efter en typisk SAD- eller SLV-måltid, minskas den relativa tillgången på Vitamin C. Frukost, lunch, middag, just då näring tas upp. En blodsockerstabil kost ser till att normala vitamin C-nivåer absorberas bättre medan en SLV-kost kan betyda att tillskott mycket väl kan behövas bara för att uppnå samma Vitamin-C nivå i cellerna!
  (Detta gäller åtminstone Vitamin C men det är knappast bara glukos och Vitamin C som delar på dom här receptorerna. Men forskning på detta område är noll vad jag förstår eftersom resultaten bör medföra besparingar, få nya medicinprodukter.)

  Men en daglig C-vitaminrik fruktjuice kan alltså kortsiktigt kompensera genom en nolleffekt för C-vitamin, samtidigt som fruktosen i fruktjuicen kan ge långsiktiga skadeverkningar i form av metabolt syndrom och fetma och blodsockerhöjningen ofta ger inflammation med långsam placktillväxt vilket allt förvärras snabbt om/när det metabola syndromet resulterar i förlängda blodsockerhöjningar, ofta långt innan eller utan diabetes-2. Alltså knappast en lösning på Vitamin C brist trots att fruktjuicen haft stämpeln nyttig så länge jag minns!

  Men inte bara LCHF har denna fördel att vi kan tillgodogöra oss mindre och normala intag av Vitamin C utan att konsumera mer! Stabilt blodsocker utan kolhydratorsakade toppar kan man få även med s.k. rå grönsaksdiet och en del primitiva koster har just denna avsaknad av dagliga blodsockertoppar vilket gör dem hälsosamma åtminstone i det här avseendet!

  Beklagligt nog har forskning om bristsjukdomar idag i stort sett avstannat efter de stora uptäckterna av skörbjugg (Vit C), benskörhet (Vit D) och Pellagra (Vitamin B3), m. fl. Att detta är så tror väl ingen beror på att ”vi har hittat alla” utan dessvärre beror det nog på att boten var för enkel: Koständring istället för mediciner.

  Men så länge vi har regeringar som inte ser till att medborgarnas hälsa kommer först kommer uppföljningar av denna viktiga forskning förbli ogjord. Samtidigt ser det ut som om dagens läkarkår i stort har glömt vad som redan lärts i dessa enorma tidiga landvinningar! T.ex. i fallet osteoporos där man idag istället för att se till att D-vitamin är på tillräcklig nivå prackar på folk mediciner som ”ökar benmassan” genom att gammalt ben inte byts ut i normal takt! ( Fosamax). Förutom att få onödiga benbrott sjunker många åldringar boskatvligen ihop med mjuknande ben, just p.g.a. låga vitamin D nivåer.

  Sedan solkräm och andra krämer/behandlingar för många hudbesvär istället för att först undersöka B3 nivåer!

  Slutligen tillbaks till Vitamin C som är nödvändigt för att tillverka och underhålla hållbara vävnader. Med för låga cellnivåer av Vitamin C kan fruktade kärlbristningar som aortabråck eller hjärnblödning och även andra vävnadsbristningar uppstå p.g.a brist i celler, även vid normala Vitamin C nivåer i blodet som ovan beskrivits.
  Och ju mer en vanlig fettsnål kost höjer blodsockret efter varje måltid desto större risk inte bara för vävnadsbristningar, utan även för dagliga små kärlväggsinflammation som resulterar i långsamt växande beläggningar av plack som diskuterats tidigare.

  Otroligt att det kan vara så lätt att undvika en sådan soppa. Men det är just problemet för LCHF:
  Eftersom lösningen verkar för enkel ville jag med ovan försöka belysa att även många av problemen i grunden är enkla.

 22. 22

  Om jag har förstått saken någorlunda rätt så kan de andra antioxidanter som A, men också E och liponsyra regenereras av just C-vitamin. C-vitamin får liksom bli ett offerlamm i kedjan för de andra.

  Vi som äter fettriktigt får rimligen i oss betydligt mer av de fettlösliga vitaminerna A, E och D än vad standardkosten medger. En vanlig multivitamin och lite extra C-vitamin borde då räcka långt om man mår bra för övrigt. För de med lågfettkost så blir det en besvärligare situation särskilt om de inte känner sig riktigt friska.

  Min frukost med en hel burk makrillfileer i tomatsås med två ägg på några knäckemackor och rejält med smör ger mig dagsbehovet av Omega-3 och ca 650 IE med D-vitamin och en hel del andra vitaminer och mineraler som selen, zink och magnesium. En bra start på dagen för min del och jag blir inte hungrig förrän till kvällen.

 23. 23

  En kort fråga till er kunniga angående placktillväxt: Reverseras placket i ådrorna när man går över till en lågkolhydratdiet såsom LCHF?

 24. 24

  @ Lars:
  Det gick iaf bra för mig! Jag hade ordentlig förkalkning i åtminstone ett kranskärl som invalidiserade mig under ca 6 år. Efter 6 veckor med strikt LCHF kunde jag återigen gå hur långt som helst utan att någonsin igen drabbas av den tidigare kroniska ”fönstertittarsjukan”, eller hoppas på att det blev rött för fotgängare så jag fick en ”riktig anledning” att vila. Förlorade snart även parkeringstillståndet vilket var dock helt riktigt…. Jag är idag helt medicinfri med blodtryck ca 130/75, 67 år. (Ofta över 170/95 tidigare..)

  William Davies började som hjärtkirurg men bytte till att förebygga och sedemera reversera kärlförkalkningar, framförallt i hjärtat. Numera hävdar han med stöd av sina kliniska erfarenheter att om blodsockertoppar efter måltider undviks går placken gradvis tillbaks. Han rekommenderar mätning av blodsocker 1 timme efter måltid. Om stegringen blir för stor (se artikel länk), tag bort det som misstänks orsaka ökningen. Efter några veckor hamnar man då med LCHF, så man kan ju lättare börja från andra hållet s.a.s.
  och kontrollmäta blodsockret 1 timme efter måltid istället, tycker jag.

  Davies har kontinuerligt bekräftat sina patienrekommendationer med ”Calcium score scan” av hjärtat som, mätt årligen, visat honom vilka metoder – kost och/eller tillskott – som har fungerat bäst.
  Nedan en länk till vad han skrivit om blodsocker och plack.
  Reversering som Davies skriver om stämmer precis med vad Ann Fernholm skrivit om hur bl.a Lundaforskare kommit fram till hur kärlväggsinflammation uppstår av hyperglykemi, alltså högt blodsocker.

  Här en mycket bra artikel som utvecklar blodsockrets inverkan på plackregression skriven av William Davies.
  https://www.trackyourplaque.com/library/fl_04-022postprandialcarbs.asp
  Framförallt dom två sista kurvorna är intressanta tycker jag , och texten överlag är utmärkt!

 25. 25

  När det gäller t.e.x. Bröstcancer som ni varit inne på här bland inläggen så är det viktigt komma ihåg att hela 94% av de som utvecklat denna bär på ”rotfyllningar”. En på tok för hög siffra för att kunna avfärdas som slumpmässig. Dessutom om jag minns rätt så de flesta har fyllningarna på samma sida som där cancern finns. Här måste ju först rotfyllningarna bort som prio ett ändå.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Christina Johansson:
  Vilka prover har du tagit som visar på försurning?

 27. 27
  Christina Johansson säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Har köpt ph-stickor på hälsokosten, med vilka man kan använda antingen urin eller saliv. Man ska mäta på morgonen före mat o dryck. Om man under en tids mätning är försurad så rekommenderar de att köpa kalk att balansera ph-värdet med. Kanske att man kan ta ett blodprov på nästa diabetes-årskontroll?

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 27 Christina Johansson:
  pH-stickor på hälsokosten för urin eller saliv. Det låter som kvack att påstå att de visar på försuring av kroppen.

 29. 29
  Christina Johansson säger

  Ja, kanske det. Men i skolan minns jag att vi använde sådana papper i kemin och kollade olika ph-värden. Kollade vårt vatten, det var också för surt enligt de stickorna. Kan det vara så att man äter för lite salt också eftersom bikarbonat som är ett slags salt, höjer ph-värdet?

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 Christina Johansson:
  Vi har buffringssystem som håller vårt blod vid stabilt pH-värde.
  Om vi äter ketogen kost = LCHF kan vi få sura ämnen – ketoner – i blod och urin. Det är positivt och gör oss friskare.
  Du behöver inte fundera på surheten i kroppen. Ät LCHF så blir det bra.

 31. 31
  Christina Johansson säger

  @ Annika Dahlqvist
  Tack för svar Annika!:

 32. 32

  C-vitamin bör man väl försöka få i sig genom kosten och inte via tabletter.
  Både broccoli och paprika innehåller mer C-vitamin än apelsin.
  Inälvor och benmärg (och hjärna) har också höga halter.

 33. 33

  @ Humlan:
  Broccoli och Paprika absolut istället för tabletter eller frukt.
  Dessutom betydligt mindre socker per C-vitaminenhet än nästan allt annat!

 34. 34

  @ stenbj:

  Broccoli påstås ju vara rena dundergrönsaken – dock hör den smakmässigt inte till mina favoriter,,,

  Däremot äter jag numera paprika som ”frukt” som mellanmål – fungerar utmärkt!

  Har sedan några veckor förutom D-vitamin tagit omega 3 (Herba Plus Cirkulan), C-vitamin samt magnesium.

  Första påtagliga förbättringarna är en ytterliggare förbättrad syn (i storleksordningen 0,5 dioptrider) samt ett något lägre blodtryck (handlar nog om max 5 mmHg) samt ett sänkt blodsocker av storleksordningen 1 mmol/l.

  Slutsatser:

  Tillskottet av D-vitamin gjorde underverk i leder och torde ha sänkt långtidssockret med uppskattningsvis 10%.

  Ytterliggare förbättringar med de senaste tillskotten stärker min uppfattning om att de flesta av oss lider av matförgiftning och näringsbrist,,,

  Och det verkar som om jag slipper kasta bort pengar på nya terminalglasögon – de jag använder nu är över 5 år gamla och passar perfekt igen med den förbättrade synen!

 35. 35

  @ Thomas Jansson:
  Broccoli och eller blomkal med smor till maten..
  Paprika uppskuren i sallade eller precis som du sa – mellanmal. Saftig och valsmakande!
  Kan man fa tomater att vaxa vaxer aven paprika dar. Bagge behover samma minimtemperatur i jorden, ca 18 C ! Men betydligt mer Vitamin C i paprikan an i tomat!

 36. 36

  @ stenbj:
  Till och från bygger jag på ett växthus – en svetsad stomme på en gjuten grund, 18 m2 kommer det att bli – får se vad min sambo knåpar till där – själv är jag inte överdrivet road av själva odlandet men bygger gärna husen,,,

  En friggebod som jag byggde som förråd för 20 år sedan kommer att få funktionen som hönshus,,,

  Desto mera jag läser om vad maten innehåller, desto mera intressant blir det att producera den själv – frysen är dessutom ganska välfylld av älgkött – mera ekologiskt än så kan det knappast bli?

 37. 37

  För att få igång tomater men framförallt paprikan tidigare på våren kan man tänka sig solvärme kopplad till slangar nedgrävda just under odlingszonen. Vid konstuktionen kan man då även lägga ned kanske 100 mm vattensäker isolering en halvmeter i jorden som värmesköld så att värmen inte försvinner på natten och att det växer i hela växthuset. Helst solvärme från vacuumrör så att de ger lite värme även utan direkt solsken.
  Lycka till !

 38. 38

  Ett calciumtillskott kan nog vara bra för att hålla ph rätt.

  Vad gäller bröstcancer så nu försöker industrin göra precis som med statiner.
  Ett förebyggande läkemedel. Det är väl kanon om alla kvinnor stoppar i sig dom.
  https://www.kuriren.nu/nyheter/medicin-minskar-risk-for-brostcancer-7209785.aspx

 39. 39
  Lchf-Bengt säger

  Jag lyckades halvera antalet förmaksflimmer med Mg, nästa steg var C-vit, 4500 mg eller 3* 1 g Askorbinsyra per dag, och då botades flimret helt, nu äter jag 1 g om dan efter en måltid, så helt klart en viktig vitamin.

  Brustabletterna innehåller en del kemikalier så de går bort direkt.

  Har läst någonstans att C-vit, lagras ca 3 veckor i kroppen, och magen havererar vid för hög dos, därför bäst att intaga efter måltid har jag märkt.

 40. 40

  @ Lchf-Bengt:
  Intressant.
  Har hört att Vit C tas upp av celler i den mån det behövs men ”reservlagring” i kroppen annat än det lilla i blodet sker ej vad jag förstår. Lite i lever kanske också?

  Alltså 3g VitaminC per dag tills symptomen gick bort borde ha gjort att (dom flesta?) cellerna
  fick tillräckligt med C för att ”bli bra”.
  1 g per dag sen tror jag inte behövs långsiktigt men ingen skada över ett par månader.
  Sedan bör det igen räcka med det man får i sig från maten, så länge man äter LCHF. Som jag ser det.
  Sedan kolla blodsockret då och då 1 timme efter varje måltid och på morgonen för att vara säker på att
  1/ Tillräckligt lite snabba KH i kosten för att förkalkningar skall reduceras istället för öka
  2/ Lågt morgonsocker för samma effekt.
  3/ Kontinuerligt lägre blodsockret gör att Vitamin C kan tas upp bättre jämt.

  Kan du beskriva ”flimmer”, som du upplever det ?

 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  @ 40 stenbj:
  Flimmer = förmaksflimmer upplevs som oregelbunden hjärtrytm. Men det är bara ekg som kan skilja på FF och annan rytmrubbning, tex täta extraslag. Men den som brukar ha FF känner ju när det kommer.

 42. 42

  Lchf-Bengt Skrev:

  Jag lyckades halvera antalet förmaksflimmer med Mg, nästa steg var C-vit, 4500 mg eller 3* 1 g Askorbinsyra per dag, och då botades flimret helt, nu äter jag 1 g om dan efter en måltid, så helt klart en viktig vitamin.

  Jag led av dubbelslag och överhoppade slag under många många år innan jag började med LCHF. Ingen läkare jag kontaktade för det kunde se ngn orsak och ingen EKG-undersökning blev av heller.

  Iom LCHF minskade problemen till stor del och efter att jag börjat med Mg-tillskott så har de försvunnit nästan helt (faktum är att för mig har Mg nästan inneburit en lika kraftig hälsoförbättring som kostomläggningen. Många problem försvann med extra Mg). Såvitt jag läst så är just arytmi är en av de många symtomen på Mg-brist.

  Har nu börjat försiktigt med lite extra C-vitamin men är inte helt övertygad då jag idag inte kan ”se” några symtom på brist. Ej heller känner jag till hur mycket C jag får i mig via kosten eller hur mycket jag förbrukar. När jag testade med Mg hade jag en betydligt bättre kunskapsbas att grunda beslutet på.

  En annan sak med C-vitamin. Jag har sett åtminstone en forskare som säker att de inte är helt konsekvensfritt att inta höga doser. Anledningen skulle vara att C-vitamin kräver en bärare, som oftast är en mineral, för att transporteras i kroppen. Denna mineral kommer då att följa med eventuellt C-överskott ut via urin etc med underskott på det mineralet som följd. Jag tror det var i denna video jag först hörde talas om det: https://www.youtube.com/watch?v=KQ2V6G2rK2E&feature=autoplay&list=PLAA86764D07327244&playnext=4

 43. 43
  Lchf-Bengt säger

  @ stenbj:
  Flimret jag hade kändes som jämna hjärtslag på ca 120 slag i minuten, ganska hårda, men dåligt pumpande hjärta, så skulle jag anstränga mig hårt skulle jag svimma tror jag.
  Även hård motion utövades i kombination med kosttillskotten, som säkert snabbade på läkningen av rytmstörningen.

  Vid stress kan jag känna av förstadier till flimret men då bara ta några djupa andetag och symtomet försvinner. Läkaren pratade mediciner och pacemaker mot problemet, så då läste jag istället in mig lite på problemet och provade olika tips, riktigt inspirerande att testa sig fram.

  Mg tål jag inte mer, då magen reagerar på en tablett nu, så nivån i min kropp är troligen ok nu. Annars hade jag väldigt stor hälsoförbättring i början av mitt extraintag, som låg på doser på 1600 mg per dag.

 44. 44
  Lchf-Bengt säger

  Här finns en länk till hur c-vit har använts historiskts, och massor av annan intressant info om denna viktiga vitamin,

  https://kurera.se/vitamin-c-askorbinsyra/

 45. 45

  @ Lchf-Bengt:
  Tackar för länken!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa