Kolesterolmyten och statinmyten är bluffar med många hälsorisker

Artikel i Newsvoice. Av Kerstin Unger-Salén.
Artikeln är väl en sammanfattning av det vi brukar tala om.

Några meningar ställer jag mig dock frågande till, som ”Stek eller fritera inte animaliskt fett”.
Fritering tycker jag är en onödig tillagningsmetod, den härsknar fettet, oavsett källa, och det är svårt att undvika onödigt fettsvinn. Man använder väl inte det begagnade frityrfettet i matlagning sen?
Stekning är dock svårt att avråda ifrån, den ingår i vår matlagningskultur. Det enda är att man ska undvika att bränna maten.
Men oavsett tillagningsmetod finns det väl inget bättre fett att använda än animaliskt. Det ska möjligen vara kokosfett då, men det skrevs inte.

 

Comments

 1. 1

  Jag håller med dig Annika men rådet att inte steka eller fritera animaliskt fett är inte helt fel men verkligt svårt att efterleva. Visst är det svårt att inte tillaga köttet utan stekning men kommer det upp i höga temperaturer så oxideras fettet. Nötkött kan ju tillagas en aning rosa men griskött måste vara ordentligt genomstekt.

  Det alternativ man har om man nu ska vara riktigt petig är tillagning vid lägre temperaturer upp till max 80 grader ungefär. Ett exempel är https://www.acreto.se/Webshop/WSCrock-Pot/Crock-Pot-57L-Timer.htm som simulerar mormors långkok. Man laddar upp med kött, rotsaker och annat samt ställer in timers och alltihop är klart då man kommer hem. Det finns säkert andra alternativ men det är en sådan jag har hemma. Tänk på att kolla upp att apparaten har ordentligt med inställningar så att inte mormor behöver vara hemma och passa tillagningen.

  Själv är jag inte så petig egentligen utan steker ofta som vanligt i smör men då och då blir det ett rejält långkok med lite älgkött som jag själv har skjutit. Resultatet blir riktigt gott.

  Då det gäller statinerna så stryper de inte bara leverns produktion av CoQ10 utan även dess produktion av Glutation som förknippas med Parkinsons och andra hemska sjukdomar.

 2. 2

  Mats Lindgren har gjort en utmärkt sammanställning av läget på sin blogg – ett måste att läsa för nybörjaren!

  https://fethalsa.wordpress.com/

 3. 3

  Stekning är dock svårt att avråda ifrån, den ingår i vår matlagningskultur. Det enda är att man ska undvika att bränna maten.

  Jag vänder flera gånger på korv, fläskkotletter osv när jag steker – och då blir det ej vare sig överhettat eller bränt. T ex en grov filékorv med 99 % kötthalt – ger jag 6-7 minuter på järnet med måttlig värme på plattan (8-9 på min 12-gradiga skala) – och vänder lika många gånger på korven som minuterna.

 4. 4
  Professor Göran säger

  Efter att ha läst ett antal böcker, under de senaste åren, som avslöjar kolesterolmyten av bland annat Gary Taubes, Uffe Ravnskov, Malcolm Kendrick, Professor Philippe Even, Jonny Bowden och Stephen Sinatra, Ralf Sundberg och en del andra så inbillade jag mig nog att jag hade ett hyfsat grepp om helheten kring denna myt.

  Därför har jag verkligen blivit förvånad hur lite jag egentligen hade förstått av de grundläggande turerna kring den process som ledde fram till att statinerna kom ut på marknaden i början av 80-talet. Att processen var korrupt var förstås ingen nyhet för mig. Boken ”HOW STATIN DRUGS REALLY LOWER CHOLESTEROL – AND KILL YOU ONE CELL AT A TIME” av James B. Yoseph och Hannah Yoseph avslöjar detta på ett sätt som är anmärkningsvärt klarsynt och speciellt som den är skriven av två personer som startade bokprojektet utan egentliga förkunskaper annat än att James själv hade drabbats av allvarliga biverkning och hans fru som läkare ständigt noterat just sådana hos sina patienter och därför seriöst hade börjat sätta sig in i ämnet.

  Läs boken men börja kanske där jag själv började, med recensionen hos Zoe Harcombe

  https://www.zoeharcombe.com/2013/10/how-statin-drugs-really-lower-cholesterol-and-kill-you-one-cell-at-a-time/

 5. 5
  Kerstin Unger Salen säger

  Hej Annika, Tack för din kommentar av min artikel.Jag tror att det finns vanor som tillhör vår matkultur som inte nödvändigtvis är så hälsosamma.Jag bor i Spanien och i södra Spanien friterar man nästan allting och gärna i oljor som redan använts ett antal gånger.Det är inte hälsosamt.I Sverige älskar vi att grilla på sommaren och det är inte heller så hälsosamt. Jag steker själv men för att undvika brännyta bruka jag snabbt lägga till lite buljong och det blir väl så gott. Jag nämner animaliskt fett för jag vet att det är nyttigt och i gamla tider köpte man animaliskt fett för att laga mat med. Det bästa animaliska fettet får man genom att koka kött och det fett som lägger sig på ytan ska man inte ta bort utan njuta av. Annars är rent smör, kokosnötsolja och indiskt smör (ghee) utomordentliga matlagningsprodukter. Olivolja är bäst utan upphettning och kan användas på rostat bröd istället för Lätt eller rinnande margarin. Kallpressad olivolja är ett måste på sallader och kan även hällas på kokta grönsaker.Med vänliga hälsningar Kerstin Unger Salen

 6. 6

  Kerstin Unger Salen Skrev:

  Olivolja är bäst utan upphettning och kan användas på rostat bröd istället för Lätt eller rinnande margarin.

  Hmmm… – Kerstin – är ej bröd en kolhydrat som Wi skall undvika i kosten ?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Kerstin Unger Salen:
  Ja olivolja är perfekt på grönsakerna, men det rostade brödet går bort.

 8. 8
  Webmaster säger

  Finns det inga studier på hur mycket radikaler som bildas vad stekt fett, olivolja, margarin, kokosolja etc? Det vore ju bra att få en slutgiltigt bevis på detta efter alla års spekulationer och tyckande.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Webmaster:
  Det som skulle bevisa något är jämförande interventionsstudier på stekta fetter, i många år. Allt annat lika.
  Skillnader där skulle kunna bli det slutgiltiga beviset. Uppskattning av radikaler vid stekning är surrogatfaktorer som inte bevisar hälsoeffekter.

 10. 10
  Webmaster säger

  Men att fria radikaler är farliga finns det väl studier som visar?

 11. 11

  Talg, d.v.s. kroppsfett från nötkreatur, är perfekt både till stekning och fritering eftersom det tål höga temperaturer.
  På ”Gröna Gårdar” kan man få med talg om man beställer en köttlåda.
  Kostar 19 kr/kg, betydligt billigare än smör.

  Man smälter talgen i ugnen i 100 – 120 grader i ett par timmar och silar den sedan och häller i burkar. Håller minst 3 månader i kylen sedan. Går naturligtvis bra att frysa före eller efter om man vill.

  https://www.gronagardar.se/vart-kott/tillvalsprodukter/talg/

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Webmaster:
  Vilka studier visar det?
  Men även om det finns sådana så kan andra egenskaper hos ämnet betyda mer, så ju mer indirekt bevisning desto osäkrare resultat. De bästa bevisen är direkta undersökningar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa