Centerpartist förespråkar etiskt producerad mat

Insändare i Smålandsposten, av Patrik Davidsson (C). Heder till honom. Tycker andra Centerpartister likadant?

Här är hans hemsida.

 

Comments

 1. 1

  Inte Centerpartist men väl en ansvarstagande Folkpartist. Marcus Claesson Kommunalråd Mölndal.

  https://www.kostdemokrati.se/guests/2013/11/14/8-motioner-infor-folkpartiets-landsmote-idag/

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 juli:
  Vi kanske ska använda oss av kryssning vid val. Vi tar reda på vilka partikandidater som är för naturlig riktig mat, och för rätten att välja att äta naturligt mättat fett, och för att slippa äta kolhydrater – och så kryssar vi för dem på valsedeln?

 3. 3

  # 2 Annika.
  Jag har inte deltagit de senaste valen och känner mig inte på något vis partibunden. När jag läste om kommunalrådet i Mölndal tänkte jag att det kanske var dags för personval oavsett parti.
  Kanske är det bra om budskapet kommer från olika partier och delar av landet. Verkar som det händer saker runt om i landet. Här kommer mer trevlig läsning.

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10376/Malet-om-opastoriserad-mjolk-lades-ned.aspx

 4. 4
  Konsument i Sverige säger

  Apropå mjölk…

  Rena geografilektionen att välja mjölk!
  ”Två granngårdar utanför Växjö har kossor som producerar mjölk. För några­ år sedan kom en mjölkbil från Arla varannan natt och hämtade­ mjölken till närmsta mejeri. Miljövänligt och bra och så hade det varit sedan urminnes tider.”…

  …” Sedan blev konkurrens den nya religionen. Det innebär att numera hämtas mjölken på de bägge granngårdarna av tre olika­ mjölkbilar från tre olika mejeriföretag.”…

  https://www.smp.se/nyheter/lobbyn/insandare/rena-geografilektionen-att-valja-mjolk(4050497).gm

 5. 5

  @ Annika Dahlqvist:
  Som jag skrivit tidigare blev jag (M)edlem i ett parti för att kunna påverka Landstinget inifrån (Västernorrland).Jag kom med på 25 plats i listan och behöver 200-300 kryss för att komma med.

  Jag tror som du Annika att kryssningen är ett bra tillfälle att hitta LCHF-kandidater, kanske kan det också vara bra att skapa en mejlgrupp som inte är publik för interna diskussioner.

 6. 6

  Jättebra att man vill ha bra offentligt serverad mat. Men, rätta mig mycket gärna om jag har fel, Centern har väl inte direkt varit stora vänner av ekologisk och giftfri matproduktion? Åtminstone är det inte på det sättet i mina hemtrakter.

 7. 7

  @ Annika Dahlqvist:
  Det är nog en mycket bättre strategi än att bilda ett Lchf parti. Kryssa för de kandidater som jobbar för mer etiskt jordbruk och kanske bli medlem för att inifrån förändra partierna. Med kunskap och aktivera, engagera folk är den bästa vägen.

  Partier är mer känsliga för opinioner än man tror. Märker de som kandiderar att tex Lchf förespråkare avser personrösta, så finns goda möjligheter till en omsvängning.

 8. 8

  # 7 natan.

  Jag tror att du har rätt. Kan vi sprida budskapet både geografiskt och partitillhörighet så tror jag det får större slagkraft.

 9. 9

  @ Alla:
  Kryssröstning får det bli 2014!

 10. 10

  Personrösterna är lite svaga hos oss men det går att påverka. Man kan även stryka ett namn på listan om man vill. Finns kandidater som drivit famgångsrika kampanjer.

  I Finland är personinslaget starkare. Här visar det framförallt vänsterns starka inflytande då man vill att partierna internt ska ha makten.

  Den verkliga makten ligger i hur listorna utformas(ranking) och det partiernas egna överväganden(internröster) som bestämmer där. Kanske borde det överföras mer till väljarnas bestämmande? Större möjligheter att påverka ?

  Det talades tidigare mycket om internet som instrument för ökat inflytande men det verkar som om våra politiker och makthavare fått kalla fötter i förhållande till den möjligheten.

 11. 11

  Nej, Centern litar jag inte på!

  Vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson är Centerpartist.
  Vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson är också ytterst ansvarig för Livsmedelsverkets kostråd, eftersom verket sorterar under Landsbygdsdepartementet.
  Vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson tar inte avstånd från genmanipulerad gröda.
  Vad gör Eskil Erlandsson mot utrotningen av både mjölkbönder och unika koraser som ger mjölk av högt näringsvärde.

  Läs vad Robert Nilsson skriver, han driver en mjölkgård med kor av fjällras i Norrbotten.
  https://www.kostdemokrati.se/margareta/2013/10/21/kvantitet-kontra-kvalitet-pa-mjolken/

  Är det mjölkmonopol och stordrift vi vill ha?
  https://www.kostdemokrati.se/midi/2012/11/16/arla-suger-ut-mjolkbonderna/

 12. 12

  @ Margareta Lundström:
  Vad gäller vår landsbygdsminister Erlandsson(c) så har han även intressen i margarinindustrin! Jag är inte insatt i hans direkta ägande(vilken omfattning), men han har andelar.

  Trodde i början att han skulle göra något för jordbruket(han är bonde), men han verkar ha samma inställning som övriga centern – stordrift och frihandel och (fri)liberalism till varje pris!

  Ungefär som sossar och moderater. Ett levande jordbruk kan vi klara oss utan enligt deras resonemang. Köp så mycket billig skit som möjligt från utlandet tycks vara strategin!

 13. 13

  @ Konsument i Sverige:
  Nya religionen: Är det (halal)mjölk du syftar på? 🙂

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Margareta o 12 natan:
  Men vitsen var ju att påverka partierna inifrån genom att personrösta. Finns det något parti där detta vore minst ogörligt?

 15. 15
  Konsument i Sverige säger

  natan Skrev:

  @ Konsument i Sverige:
  Nya religionen: Är det (halal)mjölk du syftar på?

  Jag syftar inte på något, det är ett citat ur insändartexten. Jag tror inte heller att insändarskribenten tänkte på religion i den bemärkelsen heller.

 16. 16

  Jag skickade in en fråga, om vegetariskt och gräsbetat m.m. till ett parti, för att höra vad de tycker i frågan. Svaret jag fick var kortfattat, och kan tolkas som både och. Jag tror jag ska formulera en fråga, eller kanske fler, på Facebook, till alla mina politikervänner (så får jag se vilka som läser vad jag skriver, och inte bara vill sprida propaganda till mig! 🙂 ). Konkret formulerade, och möjliga att svara på utan en hel uppsats. (några förslag?).
  Och nej, jag inte kompis, inte ens på Facebook, med några partiledare.

 17. 17
  Konsument i Sverige säger

  Här är ytterligare några centerpartister som skriver ”Ta makten över maten i offentlig sektor”:
  Lena Karlsson (C) och Britt-Louise Berndtsson (C)

  https://www.smp.se/nyheter/lobbyn/ta-makten-over-maten-i-offentlig-sektor(4045095).gm

  Det är dietister som styr i landstinget och de räknar kalorier och näringsberäknar portionerna, inte vad som äts upp:
  https://www.ltkronoberg.se/Om-landstinget/Arbomr/Kost-och-restauranger/Mat-och-Naring/
  …”Energinivåer
  Maten lagas enligt tre energinivåer 1700 kcal, 2220 kcal och 2900 kcal. För specialkosterna levereras all mat från köket. Vid näringsberäkning är det viktigt att använda sig av lathunden för kcal i olika livsmedel. Lathunden och blanketter för kostregistrering finns på dietistmottagningens hemsida.”…

 18. 18

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 11 Margareta o 12 natan:
  Men vitsen var ju att påverka partierna inifrån genom att personrösta. Finns det något parti där detta vore minst ogörligt?

  Det handlar om att synliggöra frågan och på så sätt påverka och upplysa allmänheten. För närvarande finns det inget parti som jag har förtroende för utan det får bli personval.

 19. 19

  @ Konsument i Sverige:
  Det ska mest ses från den humoristiska sidan. Sedan rymmer frågan en allvarligare dimension, inte minst utifrån etik vid matproduktion.

 20. 20
  40talist säger

  Nu har jag ställt frågor till skribenten Patrik Davidsson.
  Se kommentar. Förhoppningsvis svarar han:

  Kanske behöver vi kontakta honom och hans partikansli också.
  Han kan ju inte bara få röster utifrån denna insändare. https://www.smp.se/nyheter/lobbyn/barn-och-aldre-ska-kanna-matgladje(4050493).gm

 21. 21

  Här kanske vi kan diskutera lite med honom – https://patrikdavidsson.wordpress.com/

 22. 22

  @ 40talist:
  Du har alldeles rätt. Finns många frågor att få besvarade. Det handlar bl.a om förtroende. Centerrörelsen har ju förlorat mycket av sitt ”kapital” i jordbrukspolitiken inte minst hur ledningen hanterar partiet.

  Med sitt fri-liberal-flum har man förlorat i opinionen. Det indikeras inte minst i opinionsmätningar, där partiet varit under 4 % spärren vid ett flertal tillfällen.

 23. 23

  # 65+

  Citerar ” Har du några personliga favoriter inom politiken?

  – Ja, landsbygdsminister Eskil Erlandsson har jag en bra relation till. Han är jordnära och har en förmåga att få saker och ting genomförda. Eskil har också visat att man tidigt kan komma in i
  politiken och det är något som jag har tagit till mig ”

  Han lär inte få min röst.

 24. 24

  Så hans personliga favorit inom politiken är landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). 2012 gick priset ”Årets uppstickare” till Qibbla Halal, stor importör av halal slaktat kött. Etiskt producerad mat…

  https://www.regeringen.se/sb/d/16420/a/200236

 25. 25

  Om man lyssnar och läser och ser historiskt på vilka frågor de stora riksdagspartierna driver så är det svårt att föreställa sig att någon av dem skulle prioritera frågor om matkvalitet framför kvantitet och stordrift.
  Men det som Marcus Claesson (FP)driver är synnerligen uppmuntrande.
  Kommunalråd, Mölndal Landsmötesombud, Folkpartiet i Bohuslän
  Riksdagskandidat i valet 2014
  Läs han motioner
  https://www.kostdemokrati.se/guests/2013/11/14/8-motioner-infor-folkpartiets-landsmote-idag/

  Så som läget ser ut nu så får Marcus Cleasson mitt kryss.

 26. 26

  @ Bengt:
  Håller med : etiskt producerad mat ??

 27. 27

  Det verkar vara en stridbar politiker som inte är rädd för att framföra sina åsikter.

  https://www.gp.se/nyheter/molndalharryda/1.1200669-vill-ha-fetare-mat-i-bamba

 28. 28

  Vi måste förstå att politikerna kan inte göra någonting om inte vi stöder dem.

  Därför tycker jag att vi på olika sätt skall stödja Marcus Claesson. Hittar någon en annan politiker i något annat parti som som på ett ändå bättre för fram kostfrågan så stöder vi den politikern.

 29. 29
  Konsument i Sverige säger

  Bengt Skrev:

  Så hans personliga favorit inom politiken är landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). 2012 gick priset ”Årets uppstickare” till Qibbla Halal, stor importör av halal slaktat kött. Etiskt producerad mat…
  https://www.regeringen.se/sb/d/16420/a/200236

  Hmmm… hade ingen aning. Undrar hur nomineringen går till? Och vem som röstar?
  https://www.regeringen.se/sb/d/6402/a/200051

 30. 30
  40talist säger

  Nu har han kommit igång på sin blogg med ungefär samma text som sin insändare. Nu får vi nog snart lite med ”kött på benen” om hur Centerpartiet ska driva frågan vidare med hjälp av väljarna!
  https://patrikdavidsson.wordpress.com/2013/12/07/etisk-hallbar-mat-ar-barn-aldres-ratt/

  I övrigt tycker jag att Marcus Claesson (fp) i Mölndal har visat vägen till Matlandet Sverige. 😉

 31. 31

  Konsument i Sverige Skrev:

  Bengt Skrev:
  Så hans personliga favorit inom politiken är landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). 2012 gick priset ”Årets uppstickare” till Qibbla Halal, stor importör av halal slaktat kött. Etiskt producerad mat…
  https://www.regeringen.se/sb/d/16420/a/200236
  Hmmm… hade ingen aning. Undrar hur nomineringen går till? Och vem som röstar?
  https://www.regeringen.se/sb/d/6402/a/200051

  Juryn var Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, Marie Söderqvist, VD för Livsmedelsföretagen, samt Anders Källström, VD för LRF.

  ”Företaget har god tillväxt och de tar ett stort djurskyddsansvar”

 32. 32

  @ Bengt:
  Jessus vilka floskler !!, ” djurskyddsansvar ?! Men det är så den politiska agendan i mångt och mycket ser ut. Etablissemanget tror att vi är mer eller mindre idioter. Gäller på många områden.

 33. 33

  Är det någon som ätit halalslaktat kött (lammkött) någon gång? Är det bara ritualen eller är det någon annan kvalité? Är det bara just lamm man halalslaktar?

  Själv har jag köpt svenskt lammkött från Norrbete förra hösten. https://www.norrbete.se/

 34. 34

  Ätit nötfärs, tror att det var importerat från Tyskland.

 35. 35

  Novis Skrev:

  Är det någon som ätit halalslaktat kött (lammkött) någon gång? Är det bara ritualen eller är det någon annan kvalité? Är det bara just lamm man halalslaktar?
  Själv har jag köpt svenskt lammkött från Norrbete förra hösten. https://www.norrbete.se/

  Smaklig måltid.
  https://www.youtube.com/watch?v=vbLorNAHV8I

 36. 36

  I skånska Klippan tvingas alla skolbarnen att äta halal-slaktad kyckling! Föräldrarna har lämnat in en protest till socialstyrelsen då kommunen vägrar ge något alternativ och enbart serverar barnen halalslaktad kyckling importerad från Eu!

 37. 37

  @ Bengt:

  ”Årets uppstickare” ”Herr Halal” låter onekligen prosaiskt för att använda lite galghumor :).

  Man kan undra om regeringen med benäget tillstånd av Eu håller på att slakta svenskt djurskydd(?).

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 Margareta Lundström:
  Hur ska man få reda på vilka politiker i ens eget valdistrikt som är positiva till LCHF-kosten? Så att man kan personrösta på dem.

 39. 39

  natan Skrev:

  I skånska Klippan tvingas alla skolbarnen att äta halal-slaktad kyckling! Föräldrarna har lämnat in en protest till socialstyrelsen då kommunen vägrar ge något alternativ och enbart serverar barnen halalslaktad kyckling importerad från Eu!

  Sånt här hade man ju ingen aning om!
  https://www.sydsvenskan.se/omkretsen/svedala/halalslaktat-kott-uppror/

 40. 40
  Stockholmare säger

  Margareta Lundström Skrev:

  Vi måste förstå att politikerna kan inte göra någonting om inte vi stöder dem.
  Därför tycker jag att vi på olika sätt skall stödja Marcus Claesson. Hittar någon en annan politiker i något annat parti som som på ett ändå bättre för fram kostfrågan så stöder vi den politikern.

  Hur ska vi kunna stödja Marcus Claesson när man inte bor i Mölndals kommun?

 41. 41

  @ Novis:
  MSM MainStreamMedia är inte så värst storsinta med den här sortens nyheter. Du lär knappast få höra dem på Svt!

 42. 42

  @ Stockholmare:
  @ Annika Dahlqvist:

  Bra fråga!
  Jag tog chansen att i alla fall väcka folket i Marcus Claessons valkrets.

 43. 43

  Novis Skrev:

  natan Skrev:
  I skånska Klippan tvingas alla skolbarnen att äta halal-slaktad kyckling! Föräldrarna har lämnat in en protest till socialstyrelsen då kommunen vägrar ge något alternativ och enbart serverar barnen halalslaktad kyckling importerad från Eu!
  Sånt här hade man ju ingen aning om!
  https://www.sydsvenskan.se/omkretsen/svedala/halalslaktat-kott-uppror/

  Det är bara ett exempel av många i det nya Sverige. Ett annat är McDonalds som endast servera halalslaktad kyckling.

  Visionen om Sverige som det nya matlandet .

  ”Regeringen har en vision om att Sverige ska bli det nya matlandet i Europa.”

  ”Måltiderna som vi serverar på våra äldreboenden och sjukhus och till barnen i skolan är en viktig del av visionen.”

  https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/landsbygdsutveckling/branscherochforetagande/matochmaltid/visionenommatlandetsverige.4.5aec661121e261385280002181.html

 44. 44

  @ Bengt:

  Håller med. Etiskt och det nya matlandet. Ska man gapflabba eller bryta ihop ? Det ligger ju onekligen en viss humor i det hela, så man måste skämta om eländet. Galghumor lär passa 🙂

 45. 45
  Anders S säger

  natan Skrev:

  @ Bengt:
  Håller med. Etiskt och det nya matlandet. Ska man gapflabba eller bryta ihop ? Det ligger ju onekligen en viss humor i det hela, så man måste skämta om eländet. Galghumor lär passa

  Tror det är viktigt att berätta för Ingemar Olsson, ordförande för Sveriges Grisföretagare, att vi inte vill ha hans produkter alls om de fötts upp på gmo-soja. Det är något som konsumenterna inte efterfrågar!

  https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17994862.ab

 46. 46
  40talist säger

  40talist Skrev:

  Nu har han kommit igång på sin blogg med ungefär samma text som sin insändare. Nu får vi nog snart lite med ”kött på benen” om hur Centerpartiet ska driva frågan vidare med hjälp av väljarna!
  https://patrikdavidsson.wordpress.com/2013/12/07/etisk-hallbar-mat-ar-barn-aldres-ratt/
  I övrigt tycker jag att Marcus Claesson (fp) i Mölndal har visat vägen till Matlandet Sverige.

  Patrik Davidsson (c) verkar inte vilja ha någon diskussion på sin blogg, inte heller i anslutning till sin insändare i Smålandsposten. Det talar ju för att Patrik Davidsson (c) är ute ur leken inför valet 2014!
  Sorry Patrik.
  https://patrikdavidsson.wordpress.com/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa