Medicin-och mediamyter

Coast to Coast igår.
Ty Bollinger avlivar massor av myter på kort tid.

 

Comments

 1. 1

  Intressant att man tar upp aspartam. Att framförallt ge läsk, saft och kakor till barn kan inte vara nyttigt. Inte minst deras små kroppar som får ta emot större mängder proportionellt sett.

 2. 2

  Ty Bollinger har utan tvekan rätt i då han anser att 9/11 var ett insiderjobb – fysikkunskaper från gymnasiet räcker för att inse det (men det går oxå utmärkt med vanlig s k bondförnuft,,,)

  Däremot är jag betydligt mera tveksam till hans åsikter om att bota cancer!

 3. 3

  @ Thomas Jansson:
  Men har han inte en poäng när han hävdar att ex. aspartam – om än inte som direkt orsak – så nog kan det ingå som en orsak till uppkomsten av cancersjukdomar? Men det var kanske inte orsaker du menade, utan hans botemedel mot cancer. Har för mig jag läst någon lång lång artikel han skrivit i ämnet som var länkad här tidigare?

 4. 4

  @Thomas Jansson
  Har inte lyssnat på honom utan läste enbart texten. Klart det finns så kallat ”alternativa cancerbehandlingar” jmf. med de som nu används som Main Stream.
  När inte ens ”sockeraspekten” ingår i nuvarande cancerbehandlingar så missas säkert även annat, när nu inriktning sedan länge enbart handlat om kirurgi (bra med tidig), strålning och kemoterapi.
  Alternativen jobbar även i hård motvind när det nu kostar mångmånga miljoner att få nya ”medel” godkända. Enbart läkemedelsbolagen har själva dom pengarna och självklart får dom vinster tillbaks!

 5. 5
  Professor Göran säger

  Jag tror, som vi har diskuterat tidigare, att det ligger en fara i att vi som LCH-Fare dyker ned i andra, i och för sig, ”upprörande” samhälleliga frågor men som inte direkt berör LCHF och vår hälsa.

  Klimatfrågan och 9/11 är kanske typexempel på sådan frågar som ifrågasätter själva grundvalarna i våra samhällen och det faktum som jag själv hävdade i min senaste krönika, att man knappast är mer sjuk för att man är fet, ligger också farligt nära den kategorien och med ”foliehattarna” nära till hands.

 6. 6

  Nåja, eventuella månlandningar och 9/11 skrönan kan ju lämpligtvis avhandlas på andra platser men det var Ty Bollinger själv som tog upp 9/11 ganska omgående på en av hans många siter,,,,

  Så klart att det finns alternativa botemedel mot cancer men jag skulle nog inte riktigt lita på den här gossen i ett skarpt läge – det är mitt intryck, andra får ha sin uppfattning,,,,

 7. 7
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Det är inte bara aspartam, utan den totala mängden (på sikt!) av det stora antalet syntetiska ämnen som finns i nästan allt ätbart numera som oroar mig, speciellt när det gäller barns hälsa.

  Beträffande cancer och andra kroniska sjukdomar tror jag också att ”alla bäckar små” spelar stor roll.
  Personligen skulle det inte falla mig in att gå ’gängse väg’ betr. behandling – känner till för många exempel på hemska (syntetiska!) behandlingar som stjälpt snarare än hjälpt.

  De enda patienter jag känner till som känner sig friska (t ex insulinfria DB-patienter) efter besök hos doktorn är faktiskt Dr Dahlqvists LCHF-patienter.

  Många unga familjer har så mycket som ska hinnas med under veckan (och inte minst helgen!) att det säkert är lätt att falla för ’snabbt o’ lättlagat’, take-away eller färdiga rätter – direkt från butiken till mikrovågsugnen. Och på helgen myser man med påsvis av chips och godis.

  Det finns inga kex, kakor, godis (även choklad!) som inte innehåller syntetiskt ’socker’. Samma gäller praktiskt taget alla drycker – så för dem som inte använder eko-produkter finns det ingenting naturligt att köpa längre.

  Detta behöver förstås inte oroa dem som håller till på den här bloggen, men kan vi helt enkelt bara strunta i dem som ännu inte upptäckt fördelarna med LCHF-kost, eller ska fler av oss upp på barrikaderna och kämpa för mindre gifter i kost och miljö ..för allas goda?

 8. 8

  Professor Göran Skrev:

  Jag tror, som vi har diskuterat tidigare, att det ligger en fara i att vi som LCH-Fare dyker ned i andra, i och för sig, ”upprörande” samhälleliga frågor men som inte direkt berör LCHF och vår hälsa.

  Jo… – Göran – det håller jag med om. Därför håller jag på med sådant hemma på min egen blogg. Däremot tycker jag att det här med valet 2014 och LCHF-partiet/LCHF-folkrörelsen – hör hemma här i kommentarsfälten hos Annika.

  Men det kommer sällan fram något om det – och jag undrar nu över varför ?

 9. 9

  @ Josef Boberg:
  Det där med ett Lchf parti är bara strunt! Skulle splittra mer än göra nytta. Enfrågepartier av det slaget är mest slag i luften om uttrycket gillas. Politik är mycket mer komplicerat än så. Speciellt partikulturer osv

  Det vi Lchf:are kan göra är att påverka opinionen och att rösta på de partier som visar intresse för de frågor vi anser relevanta. Ett bättre jordbruk, kost hälsa osv.

 10. 10

  natan Skrev:

  Det där med ett Lchf pari är bara strunt! Skulle splittra mer än göra nytta. Enfrågepartier av det slaget är mest slag i luften om uttrycket gillas. Politik är mycket mer komplicerat än så. Speciellt partikulturer osv

  Jo… – Natan – det är helt OK för mitt vidkommande att Du tycker så – men jag förbehåller mig rätten att tycka annorlunda.

 11. 11
  Åke Carlsson säger

  Jag hoppas att någon vill anmäla den nyutkomna boken Dødelig medicin og organiseret kriminalitet av Peter C. Gøtzsche, chef för The Nordic Cochrane Center. Boken har även kommit ut på engelska.
  åc

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Åke Carlsson:

  Tack för boktips!

 13. 13

  @ Professor Göran:
  Håller helt med! De här sidorna gäller framförallt bashälsan genom LCHF, kort- och långsiktigt.
  Kortsiktigt att bli frisk genom att kraftigt minska intaget av blodsockerhöjande kolhydrater.
  Långsiktigt att det vi äter produceras med metoder som konserverar och förbättrar våra resurser istället för att som idag konsumera och försämra dessa både globalt och lokalt, till synes sponsrat av både storindustri och statliga verk.

 14. 14

  Josef Boberg Skrev:

  natan Skrev:
  Det där med ett Lchf parti är bara strunt! Skulle splittra mer än göra nytta. Enfrågepartier av det slaget är mest slag i luften om uttrycket gillas. Politik är mycket mer komplicerat än så. Speciellt partikulturer osv
  Jo… – Natan – det är helt OK för mitt vidkommande att Du tycker så – men jag förbehåller mig rätten att tycka annorlunda.

  Jag leker också stundtals med tanken på någon form av organisation. Däremot är jag lite osäker på vad som hade passat bäst. Främst med tanke på bevarandet av folkrörelsen.

  Hursomhelst kan det vara gynnsamt med lite slantar och kraftsamling i någon form för att, inte minst, kunna bemöta angrepp och desinformation?

  Fast jag kanske underskattar kraften i den oorganiserade organisation som folkrörelsen utgör?

 15. 15

  Lars Skrev:

  Fast jag kanske underskattar kraften i den oorganiserade organisation som folkrörelsen utgör?

  Jo… – Natan – det gör måhända jag också, kanske…

  Men någon gång någonstans kommer nog ändå LCHF-partiet/LCHF-folkrörelsen att hamna i RiskDagen också i en eller annan form – hoppas jag innerligt på. 💡

 16. 16

  Vi är ju alla överens om att våra civilisationssjukdomar som det till över 80% nog handlar om bara har med biologiska störningar, förgiftningar och ffa. näringsbrister att göra. Insikter och förklaringar om biokemiska och cellbiologiska processer finns det uppenbarligen ganska mycket om inom naturvetenskaplig forskning men tycks liksom ha stannat där. Inom skolmedicinen, myndigheter, institutioner, lärosäten, medier och inte minst allmänhet är kunskapen om detta så gott som obefintlig. Det behövs utbildning som leder till bildning och förståelse -inte blint tro att utbildningen alltid är adekvat. Det krävs hårt arbete att sätta sig in i och förstå sambanden – inget kvickfix där inte! Jag tror vi måste trycka mera på (vetenskaplig) upplysning än hänvisningar till alla möjliga studier som ändå (ofta på goda grunder) lätt avfärdas. Vi behöver bryta ner allmänhetens blinda förtroende till ”experter”, institutioner, läkare och myndigheter. Uppmuntra till egen förkovran, experimenterande och eftertanke. Många gör det nog. Det gäller att vinna förtroende även utanför ”vår” krets.

 17. 17

  Vad säger ni? Är Omega 3 något som lindrar kalla händer/fötter tro?

 18. 18
  Thomas Jansson säger

  Prova!

  Jag fick mycket goda resultat av d-vitaminer. Långtidssocker och blodtryck minskade så nu har jag utökat med omega 3, c-vitamin och magnesium.

  Efter 14 dgr kan jag konstatera att jag tycker mig sova bättre, andas mera genom näsan och är mjukare i kroppen.

  Och min sambo påstår att jag låter mindre på nätterna,,,

  Hur mycket som är placebo och hur mycket som verkligen beror på tillskott får man aldrig veta,,,

  Det kostar en slant att ta de bästa tillskotten men men lyckas man minska ned på tandläkarräkningen så blir det snabbt lönsamt (torr mun ger ju snabbt hål,,,)

 19. 19

  ulfpohl Skrev:

  Vi behöver bryta ner allmänhetens blinda förtroende till ”experter”,institutioner,läkare och myndigheter. Uppmuntra till egen förkovran,experimenterande och eftertanke. Många gör det nog.Det gäller att vinna förtroende även utanför ”vår” krets.

  Det är nog just så. Det BLINDA förtroendet behöver brytas ned. Inte förtroendet till ”experter” i största allmänhet. Hur ska man annars kunna hävda att ”våra” forskare och läkare är inne på rätt spår?

  Det är i o f s vettigt att uppmuntra till egen förkovran men utan att alla för den skull ska behöva uppfinna hjulet själva.

  Detta är ju frågor som närmast handlar om grundvalarna för ett demokratiskt samhälle.

 20. 20

  @ Thomas Jansson:
  För egen del är jag förbryllad av den effekt som just magnesium haft på mitt välmående. Jag märker inom några timmar att jag glömt ta tillskottet.

  Med magnesiumtillskottet försvann ledvärk, huvudvärk, dåligt humör, darrningar i händerna, kramper i fötter och vader och en del annat som jag glömt i skrivande stund.

  Antingen har jag ett ovanligt stort magnesiumbehov eller så är RDI på tok för lågt satt. Kalcium ”drar” ju magnesium men finns det även annat som ökar förbrukningen?

  Såvitt jag förstått lagras inte Mg i kroppen utan måste tillföras dagligen. Det tyder på att kroppen förväntar sig att få Mg via kosten på daglig basis. Betyder det att kosten, i vart fall min kost, innehåller för lite Mg?

 21. 21

  @ Thomas Jansson:
  Jag har under fyra månader tagit tillskott för att öka nivån av Glutathione i kroppen. Efter lite efterforskning fann jag att man med rätta tillskott också kan få bort tungmetaller ur lever och hjärna. De tillskott jag har tagit är C-vitamin, Alpha Lipoic Acid och MSM. Då Glutathione produceras så ökar förbrukningen av C-vitamin så den är viktig.

  Med de tillskotten slår man två flugor i en smäll så nu ska min kropp vara helt fri från tungmetaller och framförallt radioaktiva och tunga isotoper som Cesium-137. Jag har sett detta som en engångskur och kommer att sluta med MSM om några dagar och senare liponsyran då den burken också tar slut.

  Intressant är att jag nu mår ungefär som för 30 år sedan och kan klara mig med mycket lite sömn om jag vill för Glutathione har stor betydelse för energiomsättningen i alla kroppens celler.

 22. 22

  @ ulfpohl:
  Hittade ett för diskussionen lämpligt citat av Uffe Ravnskov på kostdemokrati.se

  ”Sanningen måste förvärvas av varje enskild människa. Vill du veta något måste du själv se på alla premisserna, själv lyssna på alla argumenten och sedan själv avgöra vad som verkar mest logiskt. Det går lätt snett om du ber auktoriteterna göra arbetet åt dig.”

 23. 23

  @ Lars. Tack! Svårt att uttrycka sig så att ingen kan missförstå,men jag skrev ”experter”, du förstår förstås.
  @ Lars + Tomas. Intressant med magnesium,glutation,c-vitamin. Jag kör allt detta sedan någon tid,C-vit. i åratal.Uppmuntrande med era iakttagelser! Själv kan jag bidra med följande: Min fru har haft ”tremor” på huvudet i decennier,nu har vi använd magnesium a 500 mg inkl. B6 5 mg i typ 2 veckor och tremorn är väck.(från Applehealthfoods/Cal.) Tidigare har vi ”kört” magnesium med en lägre halt och då blev vi ”bara” av med benkramperna på natten.MSM har vi använt sedan ganska nyligen och det tycks infria löften om större smärttålighet och dämpande av svullnad vid en handoperation nyligen (rykten talade om olidliga smärter-Dupuytrens/xiapexbehandling-jag tyckte det var en bagatell).Om det är en sk. placeboeffekt så må det vara hänt. En annan aspekt på MSM är att kroppsmiljön bli lite surare och därmed mera motståndskraftig mot bakterieinfektioner.(som t.ex. urinvägsinfektioner-ett gammalt gissel hos kv. familjemedlemmar).

 24. 24

  @ ulfpohl:
  Det låter fint och jag har börjat att äta mycket vitlök, gul lök och broccoli som innehåller mycket svavel och gör att jag kommer att klara mig fint utan MSM då jag nu slutar med dessa tillskott.

 25. 25

  @ Josef Boberg:
  Du får tycka precis vad du vill 🙂 !

 26. 26

  @ Pingo. Glömde att adressera även dig i mitt senaste inlägg, ursäkta! Jo vitlök,lök och broccoli ingår också frekvent nu i vår kosthållning för att få i oss mera svavel. Det hela är ju så himla logiskt. Jag har en 200g MSM burk som räcker någon månad framöver,sedan får jag utvärdera,precis som du. Kul med erfarenhetsutbyte.

 27. 27

  @ ulfpohl:

  Förr i tiden åt jag magnesium i säkert 10 års tid mot benkramper.

  Ehuru – då ”huskorset” som kunde vara synnerligen besvärlig att umgås med mycket hög fart flyttade ut för 5 år sedan så försvann oxå benkramperna efter cirka 14 dagar som singel och jag kunde sluta med Mg-tillskottet av den orsaken. Fortfarande när jag ibland tänker på den gamla, men inte särskilt goda, livet så blir kroppen stel – det är som att öppna en kran med gift som rinner ut i blodet fast det börjar gå över nu,,,

  Detta appropå ”placebo-effekten”, mycket av vår (o)hälsa sitter i hjärnan – det är inte bara vad vi stoppar i oss som betyder något utan oxå vilken miljö vi lever i,,,

  Tycker Anna Hallen är intressant att läsa – kroppen får nödvändigtvis inte ta del av det som vi stoppar i oss – många av oss är för stressade för att kunna tillgodogöra oss den näring som vi får i oss!

  Hur som helst – känslan av att kunna vakna på mornarna utan att det känns som om munhålan är tillverkad av gips är trevlig – skulle gissa att det är fiskoljan av typen HerbaPlus Cirkulan som på något sätt fixar till slemmhinnorna i kranen?

  Ska väl tilläggas att muntorrheten minskade då jag började tillsätta kokosfett i kaffet men att det nu är såpass bra att det är ”normalt”,,,

  Funderar på att börja med vitlök igen – en del påstår att det går bra att svälja klyftorna hela – någon som provat?

 28. 28

  ulfpohl Skrev:

  @ Lars. Tack! Svårt att uttrycka sig så att ingen kan missförstå,men jag skrev ”experter”, du förstår förstås.

  Jag förstod. Tack själv förresten, du påminde mig om ordet jag tidigare letat efter i det spörsmålet: Blinda!

 29. 29

  @ Thomas Jansson:
  😀

  Stress kan nog innebära ökat Mg-behov.

  Angående vitlök kan jag rekommendera marinerade sådana. De är t o m goda…

 30. 30

  @ Lars:
  Tack för tipset om den marinerade vitlöken. Jag hade alldeles glömt bort den.

  Då det gäller magnesium så har man för låga nivåer så producerar inte kroppen särskilt mycket glutation. Stress leder till lägre nivåer av magnesium och det i sin tur till att glutation produktionen minskar i kroppen. En riktigt dålig spiral. https://patchtrainingteam.com/glutathione-production-requires-magnesium/

 31. 31
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Apropå vitlök. Det lär vara nyttigt för hjärtsjuka kanske på grund av den blodförtunnande effekten så det satsade jag ganska hårt på i början av min karriär och testade sedan lite olika varianter.

  För det första är det tydligen rå vitlök som gäller och vid ett tillfälle provade jag att pressa ett par klyftor i ett glas vatten som jag sedan drack upp i ett svep. Detta var ett stort misstag. Kroppen ville inte alls veta av en sådan kraftfull medicinering och sa ifrån på det bestämdaste.

  En bättre variant tycker jag är att hacka vitlöksklyftor i kanske ett tiotal mindre bitar och strössla på maten.

  En hel vitlöksklyfta låter lite svårsmält jag även om jag själv inte provat den varianten.

 32. 32
  Thomas Jansson säger

  Det ska vara så lite värmebehandling som möjligt – gäller nog all mat?

  Jag brukade ta vitlöken ”flytande” men det kunde vara rätt så tufft – mina studenter klagade dock högljudd på den tiden så det satte stopp för det hela,,,

  På den tiden hade jag en inflammation i tjocktarmen – vitlöken fungerade som ett naturligt pencelin – dock utan biverkningar om man bortser från andedräkten,,,

  Blodförtunnande borde innebära lägre blodtryck,,,

 33. 33

  Svavlet stimulerar produktionen av glutation i levern och om det kommer till hjärtat så får det också mer ork eftersom energiomsättningen förbättras i dess muskelceller.

 34. 34
  Thomas Jansson säger
 35. 35
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  VITLÖK
  En bra kur mot infektioner är att marinera 3-4 vitlökshuvuden (många klyftor som skalas och halveras om för stora) i cognac (10 dagar i mörkt skåp).
  Jag gör kuren (tror det är ett av Maria Trebens recept) på en halvflaska cognac åt gången och marinerar det hela i en större flaska.
  Efter 10 dgr hälls den färdiga vitlökskuren tillbaka i halvflaskan som ställs i medicinskåpet att tas fram vid behov.
  Vitlöksklyftorna förvaras i glasburk i kylskåp – gott i grytor/såser.
  Dosering: 1tsk i lite vatten, flera ggr om dagen, då andra hostar och nyser.
  Kan också baddas på småsår.
  Vitlök hjälper också mot (lindrig) depression – blodet blir mindre ’klibbigt’ så flyter på bättre.

 36. 36

  Här är en slagkraftig video som visar före och efter en intravenös injektion av glutation https://www.youtube.com/watch?v=uQRCpdcGwIU Man kan också behandla stroke patienter på liknande sätt eller genom inhalering av glutation med helt förnämliga resultat.

  Själv så hade jag en stroke i februari och tyckte att det liksom kunde vara en god ide att via kosttillskott fixa till eventuella kvarstående bekymmer.

 37. 37

  @ Pingo:

  Hade aldrig hört talas om glutation tidigare men det finns tydligen en hel del skrivet på nätet om detta,,,

  En reflextion jag gjort under senare tid förutom att andningen genom näsan fungerar nästan perfekt under hela dygnet är att ”motorn” – d v s hjärtat verkar arbeta betydligt lugnare – skulle jag gissa så är det kanske inte helt otroligt att magnesiumet har börjat mjuka upp ledningarna något – synd att man inte lätt kunnat mäta upp tryckstegringsprofilen före och efter magnesiumtillskottet – skulle tro att kurvan är betydligt flackare idag än före tillskottet,,,,

  För övrigt hittade jag uppgifter om att andningen genom näsan skulle tillsätta NO till inandningsluften – borde betyda bättre blodgenomströmning på vissa håll, i den källan jag fann uppgiften hävdades bättre potens,,,,

  Det är kul att surfa runt på nätet men svårt för en amatör att avgöra var gränsen mellan kvacksalveri och sådant som verkligen fungerar går – lite skeptisk kan man nog bli när någon anser sig bota cancer med bakpulver?

  Min ”hobby” har blivit att försöka få tag på siffror som jämför skolmedicinens vanligaste piller med naturliga metoder – som t ex vitlök, motion och viktnedgång jämfört med blodtrycksmedicin. Det visar sig ganska snabbt att doktorns piller varken är särskilt nödvändiga på grund överförskrivning samt att helt naturliga medel oftast är betydligt effektivare.

  När det gäller att sänka blodsocker är kosten nummer ett i form av LCHF men många livsmedel som anses sänka blodsockret fungerar knappast för en LCHF:are. Jag tänker då på sådan mat som fördröjer tömningen av matsäcken – fungerar bra för de som äter mycket kolhydrater men torde sakna betydelse för oss som inte äter något som höjer blodsockret?

  Men vitlöken måste återupptas – frågan är ju om man får flytta ut sängen till pannrummet eller inte,,,,

 38. 38

  @ Thomas Jansson:
  Glutation var okänt för mig också men inte inom de vetenskapliga kretsarna. Prova att söka efter Glutathion på Youtube så finner du mycket intressanta föreläsningar som kan ge djupare insikter. Problemet är att det är ett protein som bryts ned av magsafterna så man kan inte ta det via munnen. Däremot går det fint intravenöst eller genom inhalering men det kan inte vi amatörer syssla med.

  Är man rimligt frisk så bör det räcka med att äta svavelrika livsmedel som vitlök, vanlig lök, broccoli och sparris regelbundet. Tipset om den marinerade vitlöken jag fick av Lars blir perfekt för mig.

  Då man hör föreläsningarna om glutation så reagerar man på att det verkar låta för bra för att vara sant men PubMed är full av referenser till forskning inom området så det är inte kvacksalveri. Om levern producerar tillräckligt så kommer alla kroppens celler att få en bra energiomsättning vilket gynnar hälsan på alla sätt. För min del så hade överdosering av statiner ställt till det ordentligt med min lever med verkligt dåliga levervärden så jag hade liksom inget annat val än att hitta en lösning.

  En dryg månad efter att jag börjat med mina tillskott så hade levervärdena normaliserats till läkarens stora förtjusning. Han gjorde en stor leverutredning eftersom mina värden tidigare hade varit klart bekymrande.

  För Diabetiker är alfa liponsyra särskilt intressant eftersom det används i vissa länder för att reparera nervskador. Dessutom så klarar den av att regenerera förbrukat glutation.

 39. 39

  @ Pingo:
  Har förstått att svavelrika livsmedel är positiva att äta, man hittar ju massor med lovord för vitlök och broccoli – ska bli intressant att kolla upp,,,,

 40. 40

  @ Thomas Jansson:
  Ja nog har jag också hört att dessa livsmedel ska vara bra men inte förstått varför förrän jag stötte på glutation och vad som krävs för att levern ska kunna producera glutation. Dessutom har vitlök andra kända fördelar.

  Vid obduktioner har man funnit att de med Parkinsons sjukdom har mycket förbrukat glutation i en del av hjärnan och de med Alzheimers mycket förbrukat glutation i en annan del av hjärnan. Det gör att cellerna i de delarna får en dålig energiomsättning och inte heller fungerar så bra.

  Vi har ju hört hur bra kokkosolja kan vara för de som har Alzheimers genom att den kan försörja cellerna med energi en alternativ väg. I kombination med glutationhöjande tillskott borde det vara intressant att prova. För min del kommer det kanske inte bli aktuellt för jag planerar att ta en till kur med tillskott om kanske 5 år och under tiden se till att jag får i mig rejält med svavel.

 41. 41

  @ Pingo,Lars och Thomas. Vilken fantastisk nyttig diskussion och information! Tack alla! Och dr Perlmutters video-vilken rysare! Det här måste jag gräva ordentligt i. Jag har ju det senaste halvåret alltmer börjat intressera mig för biokemi ( Göran Peterson bl-a.),nu börjar saker och ting falla på plats ordentligt.Man kan bli salig för mindre!

 42. 42

  Så nu var en tidig frukost intagen – bacon & stekta ägg garnerade med ett par råa klyftor vitlök. Det var längesedan – ofta skaffar man sig en bra vana och sedan faller den i glömska för att eventuellt tas upp igen. Vi är nog lite för stressade för det liv vi lever?

  Tycker nog att vitlök känns vitaliserande så fort man har ätit den och det känns nästan som om den ”rensar” upp andningsvägarna – är det svavlet som gör detta?

  Nästa gång blir det 4 klyftor,,,,

 43. 43

  Jag har ätit broccoli och vitlök under lång tid. Det jag har märkt är att t.e.x. en mindre reva eller så i huden så blir det en större blödning än tidigare så en förtunnande egenskap hos åteminstone vitlöken är otvetydig. Kan nog ersätta waran.
  Undrar just om det finns några studier hur PK(INR)-värdet påverkas av vitlök.
  En annan sak är att efter att jag började med D3 för ett år sedan har jag inte varit förkyld.

 44. 44

  @ Dennis:
  Jag har sedan ett par veckor börjat ta en halv tesked MSM varje morgon och jag tycker mig märka ett svagt förbättrat ”allmäntillstånd”, i brist på bättre ord. Kroppen känns lugnare, möjligen känns hjärtat lugnare. Jag testade några dagar med rå äggula men det var en smula slibbigt så jag gick över till pulvret. Ska testa att gå upp till två teskedshalvor inom kort.

  Det var länge sedan jag fick nys om svavel men trodde nog att det var lite kvacksalveri över det tidigare. När jag nyligen läste om PhD Stephanie Seneff (MIT) och hennes forskning kring svavlets betydelse, bland annat i samband med vitamin D och kolesterol, så blev jag intresserad. Här är en lite info om henne och länkar till hennes arbeten: https://people.csail.mit.edu/seneff/

  Började med D3 för ett par månader sedan, mycket p g a Thomas tips här på Annikas forum men är osäker på effekter av tillskottet. Det var ju ungefär samtidigt som jag började med Mg. Möjligen ett förbättrat allmäntillstånd även i detta fall. Har inte varit förkyld sedan dess men mina förkylningar försvann då jag började äta enligt LCHF för 3,5 år sedan.

 45. 45

  natan Skrev:

  Du får tycka precis vad du vill 🙂 !

  Tack så mycket !

 46. 46

  @ ulfpohl:
  Tack för detta. Kul att du tycker det är intressant. Tillskotten MSM och Liponsyra används av kroppsbyggare i mycket högre doseringar än de jag har använt och har inga biverkningar eller sidoeffekter för dem annat än att om de startar med höga doser så frigörs tungmetaller i kroppen och kan ge upphov till symptom. Bättre då med måttliga doser under längre tid så kroppens reningsverk inte blir överbelastat.

  Jag tycker man ska vara sparsam med sådana här tillskott men är man 50+ så bör levern och hjärnan rimligen ha rätt mycket tungmetaller som man kan göra sig av med i en engångskur. Min lever var ju dessutom i dåligt skick så något måste göras medan det var möjligt.

 47. 47

  Lars Skrev:

  Såvitt jag förstått lagras inte Mg i kroppen utan måste tillföras dagligen.

  Jo… – Lars – så skall det nog ses. För ca 100 år sedan fick Wi via normalkosten i oss ca 1200 mg magnesium per dag – och idag i bästa fall ca 200 mg. Dagsbehovet ligger på minst det dubbla – avseende i vart fall mig.

  Så att som jag gör dagligen tillföra 500-700 mg magnesium som kosttillskott är nog ingen dålig idé, tror jag… Att ej ta allt på en gång – utan pö om pö efter lunch fram till läggdags ta det är nog att rekommendera också. Det förefaller vara så att kroppen är lite lynnig med att ta till sig stora engångsdoser av magnesium = de hamnar lätt i toalettstolen.

  Äter man magnesiumtabletter så går det ju bra att dela dem – för att få mindre doser flera gånger under dagen. I mitt fall gör jag ej så – utan jag dricker istället mer än 0,5 liter flytande magnesium = i vatten joniserat magnesium i form av Donat Mg dagligen sedan 1996. Det finns numera i CityGross-butikerna för 16.95 kr/liter. Det innehåller ca 1200 mg magnesium per liter. Så 0,5 liter per dag är detsamma som ca 600 mg magnesium.

  Fördelarna med Donat Mg är framförallt att mg är joniserat = mag- och tarmsystemets vätskor behöver ej stå för den processen – utan kroppen kan ta upp det som det är. Torrsubstanser av magnesium i form av tabletter måste ju först joniseras – och den processen kan ju av en eller annan anledning ”halta”. Därtill innehåller Donat Mg en hel del andra minerala mm nyttigheter – som jag upplever det.

 48. 48

  Lars Skrev:

  @ Dennis:
  Började med D3 för ett par månader sedan, mycket p g a Thomas tips här på Annikas forum men är osäker på effekter av tillskottet. Det var ju ungefär samtidigt som jag började med Mg. Möjligen ett förbättrat allmäntillstånd även i detta fall. Har inte varit förkyld sedan dess men mina förkylningar försvann då jag började äta enligt LCHF för 3,5 år sedan.

  Tycker jag är tjatig gubbe men inläggen kanske gör lite nytta trots allt?

  Enligt bl a Humble tar det ungefär 6 månader att fylla upp halten av D-vitamin.

  https://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279

  För min del så hände mycket efter cirka 5 månader, ledvärk försvann till stor del och kroppen kändes betydligt rörliggare.

  Är oxå helt övertygad om att tillskottet har sänkt mitt långtidssocker med cirka 10% – en siffra som verkar överensstämma med vad jag hittat på nätet – det finns alltså anledning att inte ge upp för tidigt,,,

 49. 49

  Lars, det finns studier som pekar på att vitamin D3 förbättrar beta cellernas förmåga i bukspottkörteln att producera insulin. Med LCHF så får ju bukspottkörteln vila sig mer och då kan D3 fixa till körteln lite under tiden.

  Här en studie där man kollat läget efter 4 månader https://www.reuters.com/article/2011/07/08/us-vitamin-d-pancreas-idUSTRE7676QG20110708 Det handlar om prediabetiker men rimligen tar en tid innan man märker resultat.

 50. 50

  Thomas Jansson Skrev:

  Lars Skrev:
  Tycker jag är tjatig gubbe men inläggen kanske gör lite nytta trots allt?
  Enligt bl a Humble tar det ungefär 6 månader att fylla upp halten av D-vitamin.
  https://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279

  Upprepning är bara av godo!

  Jag kommer ihåg den tidsuppgiften men i en föreläsning på YouTube, som du också tipsade om, tror jag Humble nämnde att om ens D-vitaminnivå ligger ganska nära nedre gränsen kommer man ganska snabbt upp till rätt halt och kan märka av en förbättring inom kanske några veckor. Jag misstänker dock att jag kan få vänta några månader för egen del. Trägen vinner…

 51. 51

  Mg är nog ”färskvara” – har för länge sedan hittat uppgifter (hos en mycket tidig dr Mercola) om att det tar ungefär 3 dygn innan Mg gör verkan och omvänt att det tar lika lång tid innan det försvinner ur kroppen. Således ska man nog som Josef skriver tillsätta Mg dagligen!

  Detta stämmer mycket bra med mina erfarenheter då jag hade som mest kramper i benen och på en hel del andra ställen oxå – det kunde hända att jag skrattat så mycket att krampen satte sig till och med i magmusklerna – att kramperna aldrig satte sig i hjärtat är jag fortfarande mycket förvånad över,,,,

  Mercola och många andra hävdar ju oxå att man kan ha tillräckligt med Mg i blodet men att en hög insulinhalt medför att det aldrig kommer in i cellerna – inte många läkare tycks känna till detta!

 52. 52

  Själv ska jag börja med kapslar med extrakt från bittermelon som ska vara väldigt effektivt mot diabetes.
  För övrigt så kanske en del av er inte känner till att Mats Lindgren förbereder en ny studie i Göteborg tillsammans med Chalmers, GU och Sahlgrenska akademin. Tanken är att studera 100 diabetiker typ 2 som äter Tallriksmodell respektive LCHF-kost.

 53. 53

  @ Dennis:
  Angående Mats Lindgrens studie: Det var mycket intressant Dennis!

 54. 54

  Dennis Skrev:

  Själv ska jag börja med kapslar med extrakt från bittermelon som ska vara väldigt effektivt mot diabetes.
  För övrigt så kanske en del av er inte känner till att Mats Lindgren förbereder en ny studie i Göteborg tillsammans med Chalmers, GU och Sahlgrenska akademin. Tanken är att studera 100 diabetiker typ 2 som äter Tallriksmodell respektive LCHF-kost.

  Om bittermelonen fungerar på ett likartat sätt som t ex äppelcidervinäger innebär det en långsammare tömning av matsäcken – om innehållet är kolhydrater medför detta ett lägre GI-värde och får således betydelse för en diabetiker som äter kolhydrater. Jag har hittat uppgifter på att effekten kan motsvara en tablett Metformin men är inte säker på om det bara var den del av metforminet som påverkar mage-tarm som avsågs eller om det var totaleffekten.

  Om man däremot äter relativt strikt LCHF så har ju denna redan ett lågt GI värde och den långsammare tömningen torde sakna betydelse?

  Vilka är mekanismerna bakom bittermelonen och gäller de för LCHF:are?

 55. 55

  Thomas, Jag föreslår att du kikar på bifogad länk och återkom gärna med kommentarer.
  Egentligen skulle vi behöva en ny s.k. ”tråd” just kring ämnet.
  Bittermelon finns inte precis överallt utan det blir då asia-butiker eller så får man skaffa extrakt-piller. Gäller bara få fram en säker tillverkare/leverantör man kan lita på.
  https://www.diabetes.co.uk/natural-therapies/bitter-melon.html

 56. 56

  @ Dennis:

  Är med i gruppen ”olydiga diabetiker” på facebook och där är det några som provar bittermelon med lägre fasteblodsocker som resultat – jag är övertygad om att dessa personer äter relativt strikt LCHF vilket skulle betyda att det fungerar för oss oxå – annars är det ju vanligt att vissa ”tillskott” enbart fungerar om man äter en hel del kolhydrater,,,

  Finns massor om bittermelon att läsa på nätet och en hel delhandlar om diabetes – vi blir tydligen aldrig fulllärda – största problemet verkar vara att få tag på denna frukt,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa