Fel om fett i Vårdguiden för hela Sverige

Jag skrev den 13/11 om att Vårdguiden Stockholm skrev fel om fett. Idag när jag var inne på Landstinget Västernorrlands hemsida såg jag att de länkar till Vårdguiden de också, med samma information om kost och farligheten med mättat fett, samt mera matråd . Desinformationen täcker alltså hela Sverige.

Vad kan man göra?

 

Comments

 1. 1

  Nja, jag tror inte du/vi behöver göra så mycket. LCHF börjar bli så känt pga så många som fått ordning på sin hälsa att de som behöver lägga om kosten för hälsans skull vet att det är LCHF som gäller. Vill nu Vårdguiden skämma ut sig så måste de få göra det. Vi behöver inte hjälpa dem att rädda sitt anseende för det går helt enkelt inte.

 2. 2
  Maggan A säger

  Vi kan bara fortsätta att göra det vi redan gör. Ät LCHF, bli frisk och berätta om det för andra, Det sprider sig likt ringarna på vattnet 🙂

 3. 3

  Man kan identifiera ansvariga personer i både Stockholm och Västernorrland, så det blir bekant vem folk skall akta sig för och mediafolket vet vem dom bör fråga ut.

 4. 4
  C. Wohlin säger

  Alla som tror på metoden LCHF och bruker den kommer att få följande problem;
  – höga och farliga blodfetter
  – hjärtproblem
  – minnesproblem
  – övervikt i senare skede
  – för tidig död

  Om du ska bruke LCHF måste du ha ett träningsschema som är i paritet med en olympisk längskidåkere och den rekommendationen faller inte i god jord för den svenske allmänheten.
  Lägg ner och sluta med en rekommendation som bygger på en förhoppning att vinna en för stunden förhoppning att få ett kändisskap i form av blogging och hoppas tjäna lite pengar på människors hjälplöshet i sin tro på någon form av kropps ideal! Och du ska vara läkare….?

 5. 5
  Maggan A säger

  -c.Wohlin

  vi LCHFare kommer inte att få diabetes i alla fall. Det är omöjligt med en kost som inte höjer blodsockret.

  du vet väl att den stora majoriteten av dem som får hjärtproblem, demens och övervikt är diabetiker?

 6. 6
  Ingvar Bejvel säger

  Hallå C Wohlin!
  Jag har ’bruket’ lchf sedan 2003, redan innan kortformen påfunnen. Vad har hänt? För ordningens skull, och framförallt för att kunna bemöta påhopp, som du nu gjort dig skyldig till, lät jag gör en fullständig läkarkontroll härom veckan. Intet värde ligger på fel sida! Ja, nu händer det att jag promenerar några kilometer per dag och spelar tennis ett par gånger i veckan samt massor av golf på sommaren. Men inte ligger jag i för att komma med i OL! Tag reda på hur saker och ting fungerar innan du gör dylika påhopp!

 7. 7
  Anna Maria säger

  C. Wohlin,
  Du är tyvärr felunderrättad och jag kan tycka synd om dig som gör sådana påhopp och skämmer ut dig utan att ta reda på fakta.
  Jag har gått över till lchf 2004. Alla mina värden har förbättrats avsevärt. Jag är nästan jämngammal med Annika och min hälsa är mycket mycket bättre än för 10 år sedan. Som exempel på hälsoförbättring kan jag anföra att jag har handgrävt en dammanläggning i somras och hanterat ca 50 ton sten, lera, grus, sand och jord. Jag är liten till växten och har aldrig idrottat. Den styrka jag har vunnit är kostens förtjänst.
  I mitt arbete möter jag ofta människor som nästan slaviskt följer den rekommenderade kosten. Jag kan se dem bli kraftigt försämrade undan för undan. De knaprar piller och litar på doktorerna som får mig att tänka på liknelsen ”blind leder en annan blind i fördärvet”.

 8. 8
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 4 C Wohlin
  Beträffande ditt påstående att LCHF-are kommer att få följande problem:
  1 – höga och farliga blodfetter
  2 – hjärtproblem
  3 – minnesproblem
  4 – övervikt i senare skede
  5 – för tidig död

  Du behöver läsa på om (1) blodfetter – och ta gärna en titt på statiner också så slipper du kanske både (2) hjärtproblem och(3) minnesproblem ..två otrevliga bi-effekter man kan få av medicinering som sänker kolesterhalten i blodet!
  Beträffande (4) övervikt så har jag sett väldigt många kommentarer här om att LCHF-are går NER i vikt – inte upp!
  Jag har själv LCHF-stuk (alltså inte strikt LCHF) på kosten sedan feb/mars i år och har gått ner ca 5kg ..utan att ens försöka.

  Jag förväntar mig varken hjärtproblem, minnesproblem, övervikt (med påföljande diabetes) eller en (5) för tidig död pga LCHF – och efter allt jag läst om blodfetter, hoppas jag att mina värden aldrig blir låga.
  Jag mår bara SÅ bra med LCHF-stuk på kosten. Jag har mer energi och är aldrig hungrig eller sugen på mellanmål, trots att jag bara äter två gånger om dagen – med oftast 16 timmar mellan sista och första målet.

  Jag är verkligen glad och tacksam att jag upptäckt Annika Dahlqvists LCHF Blogg. Dr Dahlqvist är en enastående(!) läkare som har gjort otroligt mycket för folkhälsan i Sverige (och utomlands!).

  Jag vet inte vad du har för yrke C Wohlin – men om du är läkare behöver du sannerligen tänka om!

 9. 9

  @ C. Wohlin:
  Mina blodfetter sjönk dramatisk på ett halvår med lågkolhydratisk kost. Min hälsa blev hela tiden bättre och bättre. Bevis som är nog för mig.

 10. 10

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Jag vet inte vad du har för yrke C Wohlin – men om du är läkare behöver du sannerligen tänka om!

  Instämmer.

 11. 11

  Kvinnan som skrev den där urusla artiklen är för övrigt chefredaktör för Vårdguiden och berättar i ledaren i samma tidning att hon efter att barnen haft upprepade halsinfektioner låtit operera bort deras halsmandlar, vilket är ett tecken på att hon helt litar till läkarna och inte själv förstått kopplingen bra mat/D-vitamin och luftrörsinfektioner. Inte speciellt förvånande då att hon inte heller insett att (naturligt) mättat fett inte är farligt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa