Biverkningar av blodfettsänkande medicin

Insändare i SPF:s tidning Veteranen. Muskelsmärtor och -svaghet är de vanligaste biverkningarna av statiner, kolesterolsänkande mediciner.
Om biverkningar av statiner i Fass.se.

Mercola om statiner.

 

Comments

 1. 1

  Jag har personliga erfarenheter av vad Statiner i höga doser kan ställa till med. Svår muskelvärk och minnesstörningar. Efter att jag slutat tog det mig 3 månader att få tillbaka styrkan i musklerna och ytterligare en månad för att mina levervärden skulle normaliseras. Därefter var också min Diabetes borta mest kanske pga LCHF men kanske bristen på statiner hjälpte till också.

 2. 2
  Thomas Jansson säger

  Kommentarerna innehöll ordet ”kaskadförskrivning” – d v s man skriver ut ytterliggare mediciner mot de biverkningar som uppstår. Det var ett nytt ord för mig men en bra sammanfattning över skolmedicinens affärside,,,,

 3. 3

  Jag undrar när den nu omedvetet okunniga läkarkåren istället för statiner – kommer att ”skriva ut” att dramatiskt minska på konsumtionen av de beroendeframkallande giftiga kolhydraterna

 4. 4
  Professor Göran säger

  Intressant insändare och kommentarer och alla berättar de samma ruskiga saker om skadade nerver och muskelförsvagning. Det är knappast frågan om några sällsynta biverkningar och detta stämmer med vad jag själv fått ta del av från bekanta som gått eller fortfarande går på statiner. Om det vore någon som helst nytta med statinerna så kunde man kanske väga nyttan mot skadeverkningarna men här finns ingen nytta så det hela är därför bara så upprörande som ett utstuderat, avancerat, cyniskt, och dessutom av myndigheterna godkänt kvacksalveri kan vara.

  Idag fick jag boken ”HOW STATIN DRUGS REALLY LOWER CHOLESTEROL AND KILL UOY ONE CELL AT A TIME” av James Yoseph och Hanna Yoseph i brevlådan.

  James hade själv blivit ett ”offer” för statiner och hans fru Hanna är läkare och de blev båda misstänksamma mot de officiella förnekandena av statinernas skadeverkningar men allteftersom de trängde allt djupare in i frågan om statinernas verkan försvann alla deras illusioner om den ”medicinska vetenskapen” och istället ser de just den grymma, nakna cynism som driver läkemedelsindustrin.

  Vad jag kan se när jag bläddrar i boken så skräder de inte orden utan kallar saker vi dess rätta namn. Jag ska nog låna lite från boken till mitt fördrag på LCHF-kryssningen i vår.

 5. 5

  Professor Göran Skrev:

  James hade själv blivit ett ”offer” för statiner och hans fru Hanna är läkare och de blev båda misstänksamma mot de officiella förnekandena av statinernas skadeverkningar men allteftersom de trängde allt djupare in i frågan om statinernas verkan försvann alla deras illusioner om den ”medicinska vetenskapen” och istället ser de just den grymma, nakna cynism som driver läkemedelsindustrin.

  Jo… – Göran – det åt hållet omedvetet okunniga etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

 6. 6

  Min läkare har ordinerat statiner efter en lättare stroke.
  Värdena ligger på LDL=3,8 och P-kolestrol=5,6.
  Bär emot och börja äta utan vill jobba med kosten istället.
  Ideér?
  ///leif

 7. 7
  Professor Göran säger

  @ Leif B:

  Som allvarligt hjärtsjuk sedan 14 år skulle jag själv aldrig drömma om att ta några statiner trots att min ”inkompetente” kardiolog anser att det jag håller på med är ”på gränsen till kriminellt”.

  Glöm kolesterolhalterna – det hela är nonsens!

  Satsa istället stenhårt på strikt LCHF och lagom med motion är mitt förslag.

 8. 8

  Tack, och det är väl lite så jag känner också!

 9. 9

  @ LeifB:
  Håller helt med Göran. Om du vill ha reda på dom verkliga riskfaktorerna, be din läkare att få ”Apokvoten” uppmätt. Bli inte förvånad om han frågar ”vad är det då”. Preparera besöket genom att trycka ut 3 sidor på den här länken där Andreas Eenfeldt beskriver vad det är frågan om.
  https://www.kostdoktorn.se/kolesterol#apokvot

  Din doktor har nog inte hört talas om InterHeart studien som beskrivs där. Detta trots att det är den allra största internationella studien någonsin genomförd på hjärtinfarkter. 15000 hjärtattacker analyserades. Dock Men han borde veta vad Lancet är, se länkarna nedan.

  Om din doktoe ej har hört talas om Apokvoten beror det nog på två saker:
  1/Man slutar ofta att skriva ut statiner när man känner till att totalkolesterolet egentligen inte ger någon riskinformation i jämförelse med Apokvoten.
  2/ Inga läkemedelsföretag mig veterligen talar om denna studie eftersom totalkolesterolen inte ens kommer upp på skalan av de nio värsta riskfaktorerna identifierade i Interheartstudien.

  Lycka till !
  (Du kan även be att få fasteinsulin uppmätt eftersom detta är en annan reell riskfaktor!)

  McQueen MJ, et al. Lipids, lipoproteins, and apolipoproteins as risk markers of myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): a case-control study. Lancet. 2008 Jul 19;372(9634):224-33.

  Walldius G, et al. High apolipoprotein B, low apolipoprotein A-I, and improvement in the prediction of fatal myocardial infarction (AMORIS study): a prospective study. Lancet. 2001 Dec 15;358(9298):2026-33.

  Apokvoten har till synes ett imponerande linjärt samband med risk för hjärtsjukdom:

  Yusuf S, et al. Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): case-control study. Lancet. 2004 Sep 11-17;364(9438):937-52.

 10. 10

  @ Professor Göran:

  Var köpte Du ditt ex?
  Med tack på förhand.

 11. 11
  Roland karlsson säger

  Efter att jag, under 23 år, har tagit 20 mg Zocord varje kväll,(som de senast 13 åren byttes till simvastatin) har jag under åren haft muskelvärk, ledvärk, muskelförtvining i benen samt varit psykiskt sjuk. Efter 14 år fick jag en protes i vänster höft och 3 år senare en i höger höft, och jag misstänker att dessa mina problem beror på statinerna!
  Jag har inte tagit Statiner, sedan oktober 2012, och min ledvärk är som bort blåst, men mina försvagade ben jobbar jag fotfarande med.

  Roland (77 år)

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Bokmal:

  På Amazon

  https://www.amazon.com/Statin-Drugs-Really-Lower-Cholesterol/dp/0615618170

  Det är min hustru som beställer våra böcker och hon har ett konto på Amazon och när hon öppnar det kopplas hon till England och det går ofta att få böckerna på någon dag därifrån som i detta fall.

  Bokus är också en möjlighet.

  Alibris är en annan.

  Internet är fantastisk när det gäller att få tag i böcker man vill läsa, gamla som nya, som Gary Taube så sant påpekade i sin GCBC.

 13. 13

  Tidningen Dagens Medicin:
  Globalt ökar läkemedelsförsäljningen…
  https://www.dagensmedicin.se/nyheter/globalt-okar-lakemedelsforsaljningen/

  ”Nästa år passerar läkemedelsförsäljningen i världen 1 000 miljarder dollar. Skälet är en växande medelklass och bättre konjunktur i väst, enligt en ny rapport.”…

 14. 14

  Gäller detta även stroke patienter?
  (Ska titta på bilagorna ikväll)
  ///leif

 15. 15
  Thomas Jansson säger
 16. 16
  Mats Lindberg säger

  @ Leif B:
  Nyttan av statiner för strokedrabbade är, om möjligt, ännu sämre än för hjärtsjuka.Googla på NNT (Number Needed to Treat) för statiner och stroke. Då ska man vara medveten om att de siffror som anges är de ”bästa” man kunnat åstadkomma efter årtionden av försök, mörkning av negativa resultat, filtrering och omstuvning av försöksgrupper mm. Jippi, kanske en på hundra har eventuellt någon nytta av skiten! Samtididigt mår mängder kass både fysiskt och psykiskt.

 17. 17
  Ann Kristin säger

  @ LeifB:
  Jag har också haft en lättare stroke, med närminnesproblem och hjärntrötthet. I början var jag lättövertalad och åt både statiner, btmedicin och blodförtunnade, samt medicin mot biverkningar. Jag blev ganska snabbt dålig av statiner (bl a muskelvärk och frossa på nätterna) så jag la ner det efter tre månader. Nu är jag sedan länge medicinfri, har ätit strikt lchf och återhämtat mig bra. Ketogen kost är bra för hjärnan. Nu återstår att vinna över artrosen.

 18. 18

  @ Ann Kristin:
  Det verkar som om artros lättar vid Lchf. Lederna blir bättre och lättare att röra. Stelheten känns lite mindre i kroppen. Nu är jag inte strikt men tycker mig ha märkt dessa förbättringar.

 19. 19

  @ Roland karlsson:

  Det är verkligen sorgligt. Tack för att Du berättar Din historia.

  Det finns hur många berättelser som helst på nätet som liknar Din.
  Det är bra om vi sprider berättelserna- gör utskrifter och tar med vid läkarbesök.

  http://www.askapatient.com (simvastatin, Lipitor = atorvastatin, Crestor = rosuvastatin mfl)
  finns mängder av patientberättelser samlade,

  http://www.peoplespharmacy.com har man lagt ut många artiklar om statiner och där finns också många kommentarer om olika typer av biverkningar (sök i sökrutan).

  Weston Price Foundation i USA har också skrivit om statiner (sök på statins).

  Det finns också statin-berättelser på svenska hemsidor, men inte så många samlade på ett och samma ställe.

 20. 20
  Ronny Rydström säger

  Jag undrar om någon läkare här känner för att prata med min pappa och helst också hans läkare om detta med statiner. Jag är själv alt.med terapeut och har försökt informera honom om faran med statiner och mediciner generellt och vikten av näring mm men han är totalt faktaresistent gällande ämnet hälsa/medicin så fort informationen kommer från någon annan än en läkare. Helst ska det vara flera läkare som säger samma sak också. Han resonerar nämligen som så att då sjukhusets läkare är flera än en integrativ läkare som argumenterar mot statiner har sjukhusets läkare rätt.
  Att han nu börjar känna av medicinernas biverkningar är inget som kommer att väcka honom, han tolkar nämligen det som ålderskrämpor (han är 72). Han bor i Stockholm. Jag betalar gärna för er tid.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 Ronny Rydström:
  Den som vill hjälpa Ronny kan maila honom på ak_erik(a)yahoo.se.

 22. 22

  Jag hörde någonstans att man kunde äta nånting som gjorde att kolesterolvärdet blev bättre….vad nu det innebär?

  Någon som hört samma sak?

  Jag har för mig att det var nåt på TV men jag kommer inte ihåg, det var inte många dagar sen…en vecka max 2 veckor sen.

  Eller är det någon som vet vad man ska äta? Det var säkert nån form av grönsak men jag är inte säker

 23. 23
  XMargareta säger

  Om man nu skall tilldela kolesterolvärde betydelse tvistas det ju om, men nedan är ett citat, som kanske kan vara detsamma, som TV:s?

  I Sveriges Natur, Svenska Naturförenigens tidskrift i en artikel om Srömming/Sill står det,
  citat: ” Genom att äta sill ökar det goda kolesterolet.”

  I samma artikel skrivs det också, att man i Strömming kan hitta för höga halter av tex dioxiner och PCB Och menar därmed, att det är bättre med västerhavsfångad

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  22 Nizze
  Eftersom de som har högre LDL får mindre hjärtinfarkter och dör mindre av hjärtinfarkt, måste ’bättre kolesterol’ vara mera LDL.
  Men vildfångad fet fisk är säkert bra för hjärtat i vilket fall, oavsett kolesterolvärde.

 25. 25

  Hej!
  Försöker få kontakt med pappas läkare för att ta bort statinerna med dåligt resultat (ingen respons) . Har lyckats övertala mamma att helt enkelt sluta att ge honom pillren (Pappa är dement och kan inte själv råda över sig). Undrar: ska statinerna fasas ut, eller kan man sluta tvärt?

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  25 Katarina Hall
  Om han äter flera tabletter så kan man trappa ut antalet. Om tabletten kan delas så kan man halvera dosen, kanske under någon vecka, innan man slutar helt.
  Om han bara äter en odelbar tablett får man sluta tvärt.
  Det är befängt att ge en dement person statiner. Statiner försämrar minnet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa