Livsmedelsverket(?) klagar på skolorna

Jag hörde på radion imorse att SKL klagade på skolornas lunchmat. Bl a nådde de inte upp till Livsmedelsverkets anvisningar om fettkvalitet (länk?). SLV:s anvisningar för fettkvalitet innebär ju lättmargarin och omega-6-oljor till barnen. Kanske skolorna i viss utsträckning har lyssnat på föräldrarnas och barnens önskemål om riktigt naturligt fett till lunchen?

 

Comments

 1. 1

  Låt oss hoppas på det.

 2. 2

  Här är rapporten från Skolmat Sverige.
  https://www.skolmatsverige.se/node/2067

  Detta är Skolmat Sverige: ”Karolinska Institutet har i samarbete med bl.a. Sveriges Kommuner och Landsting, Statens folkhälsoinstitut och Livsmedelsverket tagit fram ett webbaserat verktyg (SkolmatSverige) som stödjer skolor och kommuner i sitt arbete med att mäta och utveckla skolmåltidernas kvalitet”.

 3. 3

  Detta är inget mindre än en demokratisk skandal. De folkvalda i regering och riksdag har tydligt tagit avstånd från Livsmedelsverkets förslag att koppla begreppet ”näringsriktig” i skollagen till Livsmedelsverkets näringsrekommendationer. Sedan kliver byråkrater på Skolinspektionen likt förbannat in och hävdar att skolorna vid hot om vite är tvungna att slaviskt följa Livsmedelsverket.

  Så stort svängrum ska inte myndigheter ha när de folkvalda har givit sin ståndpunkt till känna i och med lagstiftningen. Kammarrätten slog nyligen fast att Skolinspektionen inte hade lagstöd när de krävde att internatskolan Lundsbergsskolan skulle stängas, så de borde ha lärt sig att det inte är fritt att tolka lagar hur som helst, ens för myndigheter.

 4. 4

  Bra där Per. Behövs ta en strid med myndigheter och driva vissa frågor om kost till förvaltningsrätt. Någon som känner till om det redan skett någon gång?

 5. 5

  @ nr 3, Per Wikholm
  Väl skrivet, Per.
  Nu hoppas jag att någon, tillräckligt högt i hierarkin hos berörda, läser, tar till sig och ser till att det blir någon form av ’ordning på torpet’.
  Tack för ditt inlägg.

  Leif

 6. 6

  Det är som Robert Lustig säger i sin senaste video att han har problem med dem som pratar om faran med fett och som ständigt upprepar mantrat ”High fat, hig fat, high fat…varning, varning! Som om det betydde.danger and death….när de Istället borde de prata om sockret!!

  Det är sant, ta bara Livsmedelsverket som sitter fast i sina föreställningar om det farliga fettet. De bara vet att socker är okej, till och med nödvändigt men att mättade naturliga fetter är livsfarligt och här måste varningar och reglementen utfärdas. Fast fria forskare har insett sambanden för länge sen, ja så är det….och när får de tolkningsföreträde? För bevisen kommer aldrig att räcka till……

 7. 7

  Från TT:
  ”Tiotals kilo gelégodis som innehåller hälsofarliga ämnen har sålts till 15 butiker i tolv kommuner i Sverige.

  Miljökontoren i kommunerna är kontaktade för att se till att butikerna stoppar försäljning av godiset – Jelly Cup Mix Flavor.

  Det innehåller konsistensmedlet E 406 agar, som ger risk för att godiset fastnar i halsen och orsakar kvävning.

  Det innehåller även azofärgämnen som inte är korrekt angivna på förpackningen”

  Det innehåller även det hälsofarliga ämnet socker! (min anmärkning)

 8. 8

  maxiq Skrev:

  Det innehåller även det hälsofarliga ämnet socker! (min anmärkning)

  Socker = kolhydrat.

 9. 9
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Betr. att Jelly-eländet ”..innehåller även det hälsofarliga ämnet socker!..”

  Om man ska vara petig så är det med all säkerhet syntetiskt ’socker’ – vilket är etter värre!

  Eftersom godisfria butiker säkert är en utopi, borde sötsaker åtminstånde vara så naturliga som möjligt!!

 10. 10
 11. 11
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Vilken trevlig länk Thomas! Ja, genialt är rätta ordet!
  Det är inte utan att det låter lockande med en flytt till Dalarna – även om man inte har barn i skolåldern! 😉
  Men så trist att ’klurighet’ är enda utvägen att komma runt krångliga bestämmelser! I vilket fall hoppas jag denna geniala ’klurighet’ får god spridning – hela vägen ’från Haparanda till Trelleborg’..!!

 12. 12

  Runt Uppsala har ju kommunen hyrt får i många år, några kronor om dygnet för en tacka. De har jobbat som gräsklippare och för att vara ett trivsamt inslag.

  Nu verkar Dalarna gå ett steg längre – helt klart är att detta kommer att sprida sig,,,,

 13. 13
  Thomas Jansson säger
 14. 14

  Såg dokumentären om Sture Bergwall, och slogs av att den beskrivning en anställd där gav, passar mycket väl in på SLV! Han sa väl nåt i stil med att hur det kunde hända: ” Vi levde som i en bubbla, och ny forskning och kunskap nådde oss inte, utan vi lyssnade på vår mentor (sektledare) och visste att vi gjorde rätt och var eliten.”
  Jag tycker detta passar väl in på SLV!
  Ännu en spik i kistan för lågfettskost för diabetiker nu! https://ettsotareblod.se/lagkolhydratdiet-ger-lagre-blodsocker-efter-maltid-vid-diabetes/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa