Hjärt-Lungfonden för kostforskning?

Insändare i ST idag av Staffan Josephson och Jan Nilsson från Hjärt-Lungfonden. De tycker att vi ska skänka pengar till fonden för forskning som förbättrar prognosen efter hjärtinfarkt.
Vi LCHF-are har uppfattningen att risken för hjärtkärlsjukdom minskar efter övergång från lågfett till LCHF. Mycket forskning har också pekat på det, tex Karlshamnsstudien. Socialstyrelsen och SBU har gjort utredningar som har pekat på god effekt av LCHF.
Men de etablerade kostrådgivarna har inte tagit intryck av den forskningen. Det behövs därför mer forskning. Hjärt-Lungfonden skulle kunna initiera och bekosta sådan forskning.
Ett annat viktigt forskningsområde är att titta på om sänkning av blodfetterna förbättrar hjärtprognosen. Hittillsvarande forskning har inte visat det.
Staffan Josephson och Jan Nilsson borde bli uppmärksammade på den saken.
Lars Bern, en av huvudmännen för Hjärt-Lungfonden, lämnade tidigare in en motion om att fonden borde satsa på oberoende forskning. Jan Nilsson svarade att det skulle minska fondens anseende.
Anseende hos vem? Forskaretablissemanget och läkemedelsindustrin?

 

Comments

 1. 1
  Birgitta Didrikson säger

  Jan Nilsson forskar visst mest på läkemedel ej förebyggande insatser.

 2. 2

  Annika Skrev:

  Lars Bern, en av huvudmännen för Hjärt-Lungfonden, lämnade tidigare in en motion om att fonden borde satsa på oberoende forskning. Jan Nilsson svarade att det skulle minska fondens anseende.
  Anseende hos vem? Forskaretablissemanget och läkemedelsindustrin?

  Med all säkerhet menade han fondens huvudsponsorer, vilka de nu är. Tyvärr är forskarsamhället helt inriktat på att ta fram mediciner, för att bota all sorts ohälsa. Livstilsförändringar går ju inte att patentera och tjäna pengar på! Våra politiker reagerar likadant: det gäller att skapa intäkter hos vår läkemedelsindustri och arbetstillfällen till Södertälje. Om man på samma gång har ihjäl en del svenskar pga vanvård lättar det lite på trycket på pensionssystemen också.

 3. 3

  Du skriver:
  – Jan Nilsson svarade att det skulle minska fondens anseende.
  Anseende hos vem? Forskaretablissemanget och läkemedelsindustrin?

  Du avslutar med frågetecken. Skulle ha satt dit ett utropstecken, eller två!

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  Lösningen finns ju redan så varför forska fram piller när det finns naturliga lösningar? Att sluta röka och börja äta riktig mat är väl så självklart att det knappast behövs någon forskning!

  Själv tror jag inte alls på röda korset, cancerfonden eller hjärt & lungfond, ingen av dessa verksamheter är intresserade av något preventivt arbete.

  Jag har förmånen att få ta del av Lars Berns inlägg på facebook – de är ofta riktiga ögonöppningar som ger en helt annan bild än den som ges i PK-media,,,,

 5. 5

  Erling Skrev:

  Tyvärr är forskarsamhället helt inriktat på att ta fram mediciner, för att bota all sorts ohälsa. Livstilsförändringar går ju inte att patentera och tjäna pengar på! Våra politiker reagerar likadant: det gäller att skapa intäkter hos vår läkemedelsindustri och arbetstillfällen till Södertälje. Om man på samma gång har ihjäl en del svenskar pga vanvård lättar det lite på trycket på pensionssystemen också.

  Jo… – Erling – etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

 6. 6

  Har tjafsat med båda fonderna för några år sedan,det var hela tiden: På våra konferenser är det aldrig någon som pratar om kostrelationer. Vi var flera från Lchf hållet som försökte få igång någon diskussion på nätet.Omöjligt. På frågan om sponsorer förnekades det någon som helst koppling-året därpå sades avtalet med Unilever (tror jag) upp.Det stod i pressen då. Så mycket för deras hederlighet.Håller också helt med Erling.

 7. 7
  Peter Jensen säger

  Annika skriver: ”Men de etablerade kostrådgivarna har inte tagit intryck av den forskningen. Det behövs därför mer forskning. Hjärt-Lungfonden skulle kunna initiera och bekosta sådan forskning.”

  Frågan är dock om det är meningsfullt att lägga pengar på mer forskning, om de som skall tillämpa resultaten inte tar intryck utan är helt upptagna med att agera politiskt korrekt. Det känns lite som om historien upprepar sig, t.ex. var det i Sovjet politiskt/ideologiskt korrekt att under mellankrigsåren förkasta Darwinismen och istället tro på att förvärvade egenskaper kan ärvas (Lysenkoismen). När man sedan tillämpade denna lära i jordbrukssektorn (t.ex. inom jordbruksförädlingen) bidrog det till omfattande hungersnöd och död… Tillslut insåg man att Lysenko hade fel, men då hade man tappat ett halvt sekel med medicinsk-kemisk forskning, och har inte återhämtat sig riktigt än.

  Mer än 50 års sockerbaserade och fettskrämda kostrekommendationer har faktiskt gett ett mycket tydligt medicinskt svar, väl i kvalitetsnivå med de studier som kostetablissemanget lutar sig mot, nämligen att sockersjuka och övervikt (samt en rad följdsjukdomar) ökar drastiskt. Resultaten från flera miljarder försökskaniner, dvs. invånarna i västvärlden, tyder på att tallriksmodeller, lågfett, statiner osv. inte leder till ökad hälsa utan snarare till ohälsa. Kan man inte inse detta, är det bortkastad möda från hjärt-lungfondens sida att forska mera om man inte ändrar utgångspunkterna för sina forskningsmodeller. Men med den starka kopplingen till Big Pharma, som denna typ av fonder ofta uppvisar, kommer man nog bara att köra vidare i gamla hjulspår. Allt medan medelvikten ständigt ökar…

  Peter Jensen, Fil Dr i Biokemi, Göteborg

 8. 8

  Inte ett ord om kostens betydelse av vad jag kunde läsa…… självklart är det som så att de tigger om mer pengar till ”läkemedelsforskning” för det bibehåller ju fondens anseende enligt deras synsätt. Det här med kost verkar vara för enkelt för dom.
  Bra inlägg av Peter Jensen…. Både Staffan Josephson och Jan Nilsson verkar ha stoppat ned huvudena i sanden!!

 9. 9
  Lars Pekkala säger

  Hjärt och lungfonden…..ja ja, det är ett kapitel för sig.

  För ca. 1 år sedan fick jag ett mail från hjärt och lungfonden där dom uppmanade mig att skänka pengar till forskning.

  Jag började informera mig om hur forskningspengarna delades ut men det var svårt att få klart besked på deras hemsida.

  Jag mailade till Hjärt och lungfonden och ifrågasatte hur pengarna fördelades till olika forskningsprojekt.
  Kom i kontakt med en kvinna som tydligen hade ansvaret för dessa frågor, var mycket trevlig att ha mailkontakt med.

  Det blev ett antal mail fram och tillbaka, till sist insåg jag att Hjärt och Lungfonden har ingen egen agenda på vilken forskning det skulle ges pengar till.
  Pengar ges till forskare/grupp som själv har angett vilket ämne de vill forska på, det finns alltså inga egna idéer från Hjärt och Lungfonden vad man vill se forskningsresultat på.

  Det innebär att det kan inte bli forskat på tex. kost, om inte det finns en forskare som vill ta upp det ämnet.
  Men å andra sidan, skulle en forskare ta upp ämnet med kost, är min teori att den forskaren blir förmodligen ”iskall” på forskningsmarknaden, han får förmodligen inte några fler uppdrag.

  Själv är jag medlem i min lokala förening, Hjärt och Lungsjuka, och tycker att det är en jättebra förening, mycket aktiv inom flera områden.
  Men tyvärr så finns det ”smolk” i bägaren här också, att servera Lätta till brödet när det är fika och mat tycker jag är bedrövligt, bröd är väl en sak, (äter inte bröd själv)…..men Lätta….Huuu.
  Tänk om dom visste!

 10. 10
  Lars Bern säger

  Lennart Staffan Josephson, född 2 oktober 1949 i Stockholm, är en svensk kemist samt generalsekretarare i Hjärt-Lungfonden. Josephson, som har specialiserat sig på läkemedelsforskning, har verkat inom bolag som Kabi, Pharmacia, Pharmacia & Upjohn och Investor Growth Capital. Han har en rad olika uppdrag, han är styrelseledamot i bl.a. NeuroNova AB.
  Jan Nilsson är verksam på Skånes universitetssjukhus och Clinical Research Centre i Malmö. Hans forskargrupp forskar om åderförkalkning (ateroskleros) och utvecklar läkemedel mot hjärtinfarkt och stroke.

 11. 11

  Thomas Jansson Skrev:

  Att sluta röka och börja äta riktig mat är väl så självklart att det knappast behövs någon forskning!

  Jo… – Thomas – det håller jag med Dig om.

  Skulle alla över en natt – som i övermått röker, i övermått dricker alkohol, i övermått knarkar osv – sluta med det – så skulle det få en marginell effekt på folkhälsan.

  Skulle alla över en natt – som nu i sin omedvetna okunnighet äter de av Livsmedelsverket förordade ca 60 % av beroendeframkallande giftiga kolhydraterna sluta med det – så skulle folkhälsan dramatiskt förändras till det bättre = den sjuka vården skulle bli en krisindustri – i meningen brist på patienter.

  För att ej mer än nödvändigt ”blanda bort korten” – så tycker jag att det finns betydande poänger i – för oss som äter artegen LCHF-kost och mår himla gott av det – att utan sidospår torgföra att det är de beroendeframkallande kolhydraterna i kosten som i allt väsentligt är ”boven i dramat”.

 12. 12

  @ Josef Boberg:
  Väl skrivet!
  Kanske inte ens många inom läkemedelsindustrin har fattat hur lönsamma de snabba kolhydraterna faktiskt är ? Utan dom fick man ”gå ut och leta fram potentiella patienter” !
  Men genom interaktion i ILSI måste detta ha stått klart för de ledande redan innan den amerikanska skräpmatsindustrin tillsammans med läkemedelsfirmor startade detta monster i sin tjänst. Sverige kom snabbt till hjälp och lär ha skapat den sk. kostpyramiden. Vem är egentligen ansvarig för den? ”Beroendeframkallande och helt lagliga” kolhydrater bör ha fått även f.d.maffiabossar i nirvana.
  R.I.P.

 13. 13

  Hej jag har en blodtrycks fråga. Jag vill inte äta blodtrycksmedicin men min dr på VC säger att jag måste. Jag är en 43 årig tonårs och småbarnsmamma och sover väldigt lätt på natten så när dom mätte 24 timmars hade jag över deras gräns ( 135/80 ) tror jag jag hade i snitt. På dagen låg jag 140/90 tror jag. Grejen är den att jag låg vaken och bara väntade att blodtrycksmätaren skulle sätta igång så stressad . Vågar jag avstå medicin. Läkaren säger det är så farligt att hd högt tryck på natten.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Jenny:
  Jag tycker inte att dina blodtryck var för höga. Jag skulle inte ha satt in medicin på dem.
  Det är du själv som bestämmer vilka mediciner du ev ska ta, inte läkaren..

 15. 15

  stenbj Skrev:

  ”Beroendeframkallande och helt lagliga” kolhydrater bör ha fått även f.d.maffiabossar i nirvana.

  Nja… – Stenbj – så är det nog ej – för det är samma 13 globala banksters-familjer med bihang som övergripande har styrt och styr = vanstyr världen ekonomiskt = politiskt. Därmed styr = vanstyr dom även livsmedelsindustrin, kostråden, läkemedelsindustrin, tobaksindustrin, knarkhandeln osv – och har i stort gjort så sedan 1800-talet.

  Det ”roliga” i detta är att ju sämre det blir för oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder hälsomässigt, ekonomiskt osv – ju mera intäkter blir det för de globala banksters-familjerna. Det kan ju vara en av flera förklaringar till att dom startar och håller igång krig. T ex i Mellanöstern har dom ju lyckats bra med det.

  Huruvida deras övergripande agenda är att tjäna eller ”förinta” mänskligheten har jag ingen aning om. Men ett ovedersägligt faktum är att populationen på jorden var år 1850 ca 4,5 miljarder – och är idag ca 7 miljarder = en tillväxt med ca 2,5 miljarder. Eller uttryckt i procent – en tillväxt med 2,5 : 4,5 = 55 %.

  Så ifall nu mot förmodan ”förintelse”-agendan finns – så har den de facto ej varit särskilt framgångsfull. Vilka dessa banksters-familjer med bihang är och hur dom agerar – finns det ”lite” om en bra bit ned i texten på min blogg här.

  I o f s så kan jag ha åt hållet fel i det som där finns nedtecknat – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 16. 16

  Jenny Skrev:

  Hej jag har en blodtrycks fråga. Jag vill inte äta blodtrycksmedicin men min dr på VC säger att jag måste. Jag är en 43 årig tonårs och småbarnsmamma och sover väldigt lätt på natten så när dom mätte 24 timmars hade jag över deras gräns ( 135/80 ) tror jag jag hade i snitt. På dagen låg jag 140/90 tror jag. Grejen är den att jag låg vaken och bara väntade att blodtrycksmätan skulle sätta igång så stressad . Vågar jag avstå medicin. Läkaren säger det är så farligt att hd högt tryck på natten.

  Personligen får jag en rejäl förhöjning bara jag tänker på ”fel” saker, en mindre irritation ger lätt en höjning om 20 mmHg – går du och oroar dig för blodtrycket så får du oxå högt blodtryck,,,,

  Skaffa dig en egen mätare av god kvalite – kostar 1000 – 1200 kr beroende på var du köper den. Ta trycket i olika situationer och du kommer att lära dig en hel del som du inte visste om tidigare,,,

  Uppenbarligen har du en ”bokstavstroende” läkare som följer ”instruktionsboken” rakt av. Det har jag oxå haft och när hen ville sätta in statiner fick jag nog och bytte läkare – det går omkring massor med folk som äter piller helt utan orsak – ofta är det mediciner som motverkar själva orsaken. Vissa typer av blodtryckspiller gör det t ex svårare att gå ned i vikt. Har hittat siffror på att en sänkning om 5 – 10 mmHg per 10 kg viktminskning kan uppnås – inga exakta siffror men stämmde bra för min del,,,,

  För min egen del så har jag upptäckt att någon form av motion sänker både blodtryck och blodsocker – det handlar om cirka 1 mmol/l och någonstans mellan 5 – 10 mmHg beroende på dagsformen.

  Under sommaren hade jag elaka ”tandtroll” på besök – infektion i en tand som gav upphov till ett blodtryck på hela 190/110 – efterhand har det sjunkit till som lägst 130/80 medan ett mera typiskt värde är 135/85 vilket i alla fall jag är nöjd med just nu,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa