Stärkt roll för statiner vid primärprevention?

Artikel i Läkartidningen idag, av Peter Nilsson.

”LDL-kolesterol är en väl belagd kausal riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom, vilken kan minskas med statinbehandling”.
Min kommentar: Många studier, tex Sachdeva et al, visar att högt LDL inte är någon riskfaktor för hjärtkärlsjukdom; åtminstone inte stora fluffiga LDL.

”En ny metaanalys från Cochrane…”
Min kommentar: Även professorerna på Cochrane är lierade med och påverkade av läkemedelsindustrin.

Mumma för statinfabrikanterna! Hela världen kan statineras.

 

Comments

 1. 1
  ulf pohl säger

  Man blir ju alltid lika häpen när läkare som inte har någon utbildning i biokemi och nutrition kan komma fram till så säkra slutsatser som att medicin kan bota eller förebygga kostrelaterade sjukdomar som det nästan alltid handlar om. Med det går tydligen bara mutan är tillräcklig stor. Och utan relevant kunskap är alla problem lätta att lösa.Det kan inte vara lätt att vara hederlig läkare nuförtiden.

 2. 2

  Men ååååh, tänk vad mycket pengar statinerna ska omsätta….det är ju underbart för statinindustrin och de lär lura många läkare att skriva ut och många många kommer att äta och känna hur musklerna börjar värka…o andra trevligheter…det är ju inga vitaminpiller precis.

  Har själv träffat en sån läkare som envisades med att skriva ut statiner till mig och jag var tvungen att be apoteket att ta bort receptet. Läkaren kunde inte räkna ut nån Apo-kvot, han visste nog inte ens att det fanns ett sånt begrepp. Som tur var visste en annan det och jag vägrar lugnt äta nåt som heter statin. Detta var flera år sen och jag lever fortfarande i högsta välmåga tack vare en något liberal LCHF. Alltså stort tack till dig Annika! Du har betytt mycket för mig.

 3. 3

  ”Statineras” – ha! Det var välformulerat!

 4. 4

  Jag kan komplettera med en egen inteventionsstudie på mig själv.
  28/6 2013 var mitt LDL-kolesterol 4,7 mmol/l. Jag äter efter en liberal LCHF-meny,
  eftersom jag älskar min frus hembakta bröd.

  13/11 2013 var mitt LDL-kolesterol 4,2 mmol/l. Kanske jag är ”anomalisk” (anomali = något som går helt på tvärs) efter att ha vräkt i mig en massa animaliskt fett. Men så ser min verklighet ut och min läkare var mkt nöjd.

 5. 5
  Lady Britt säger

  Hur kommer det sej att inte någon pratar om Lipoproteina (a) som enligt vissa forskare verkar vara den verkliga boven i sammanhanget….var en mycket intressant artikel i American Science för några år sen….nu borde väl den nyheten ha nått även Sverige, men aldrig ett ord om den här viktiga partikeln…kan någon förklara skulle jag uppskatta mycket…!!?

 6. 6
  Professor Göran säger

  Som oftast verkar detta ha en ”amerikanskt normativ” bakgrund.

  Här är Dr. Malcom Kendricks väldigt passande tråd kring detta:

  https://drmalcolmkendrick.org/2013/11/14/they-have-now-officially-all-gone-mad/

 7. 7
  Stig Lönnqvist säger

  Varför överhuvudtaget diskutera statiner, dom är dom mest onödiga mediciner, med dom mesta värsta biverkningar, dom borde nämnas i samband med GMO eller kvicksilver och dylikt.

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  Jag brukar ”roa” mig med att fråga min omgivning om de äter statiner.

  Många (alla som jag frågat äter statiner – det är mycket enkelt att lista ut vilka som gör det) gör det utan att veta om det och INGEN har hittills kunnat ange varför de äter detta piller,,,,

  För övrigt så ger artikelförfattaren ovan ett oseriöst intryck vilket förstärks av ”jävsdeklarationen”!

  Mera försäljare än läkare är min reflektion,,,

 9. 9
  Ann Kristin säger

  En person i min bekantskapskrets (exkollega) har gått från att gilla mig till att ignorera mig (när jag skrev att jag röstade på fp i förra valet), och nu till att förfölja mig, in på kostdoktorns forum på facebook, där jag kommenterade en orolig mans höga kolesterol, och huruvida han skulle sluta med lchf och äta statiner. Min exkollega har haft en hjärtproblematik och litar blint på sin läkare, och det är väl bra då, men nu har jag en som jagar mig för att jag skriver om lchf för diabetiker (en skolkamrat som har diabetes, tre btmediciner, statiner och gud vet vad) och en som jagar mig för att jag vägrar statiner. Själv kommenterar jag inte vad andra gör, utan sköter mitt, oavsett vad de röstar på, äter och stoppar i sig i pillerväg.

  Det intressanta och skrämmande är att ingen av dem har läst en enda bok eller studie, inte ens läst en blogg, men vet bombsäkert vad lchf är, att man har ”fett som skvalpar i ådrorna), inte har en susning om vad kolesterol är eller har för funktion i kroppen. Detta är hyfsat utbildade människor. Jag är inte så himla hämndlysten, men inväntar med viss tillfredsställelse när paradigmskiftet kommer…för det kommer. Fem år, tippar jag.

 10. 10
  Professor Göran säger

  @ Ann Kristin:

  Intressant!

  Jag tror inte att någon av oss vill vara ”upprorisk” i sig själv utan vi LCHF-are har hamnat där när vår verklighet frontalkolliderat med de dogmer som genomsyrar sjukvården idag. Detta var startpunkten för Annika och för den delen hela vår gräsrotsrörelse för inte så många år sedan.

  De flesta av oss vill så gärna tro på auktoriteter och vi ”friska” LCHF-are fungerar därför som ett hot när vi stör den etablerade ordningen. Bara tanken att man blivit lurad i grunden av den sjukvård man normalt litar på är faktiskt skrämmande. Att den sedan i stort sett bara är en förlängd arm av den snöda vinningslystnad som är läkemedelsindustrins grundläggande drivkraft är en ännu mer skrämmande tanke men det är med denna insikt vi till slut hamnar. Det är därför väldigt jobbigt att börja tänka självständigt för detta betyder att man inte bara måste ta sig besväret att bilda sig en egen uppfattning och, som du påpekar, skaffa sig egen kunskap genom att studera utan också till slut hamna i konflikter på alla håll och kanter.

  Det är mycket mindre besvär med att följa den ”gängse uppfattningen” – då slipper man anstränga sig. Jag tror att detta är förklaringen att de flesta låter sig behandlas som oskyldiga lamm av sjukvården. Också en skrämmande tanke för mig.

  Tankarna går här tillbaka till mina yngre dagar då en av mina favoritsånger på gitarren var den här:

  Donna Donna

  On a waggon bound for market
  there`s a calf with a mournful eye.
  High above him there`s a swallow,
  winging swiftly through the sky.
  How the winds are laughing,
  they laugh with all their might.
  Laugh and laugh the whole day through,
  and half the summer`s night.

  Donna, Donna, Donna, Donna; Donna, Donna, Donna, Don.
  Donna, Donna, Donna, Donna; Donna, Donna, Donna, Don.

  ”Stop complaining!“ said the farmer,
  Who told you a calf to be ?
  Why don`t you have wings to fly with,
  like the swallow so proud and free?“
  Calves are easily bound and slaughtered,
  never knowing the reason why.
  But who ever treasures freedom,
  like the swallow has learned to fly.

 11. 11

  Professor Göran Skrev:

  Jag tror inte att någon av oss vill vara ”upprorisk” i sig själv utan vi LCHF-are har hamnat där när vår verklighet frontalkolliderat med de dogmer som genomsyrar sjukvården idag. Detta var startpunkten för Annika och för den delen hela vår gräsrotsrörelse för inte så många år sedan.

  ”Att gå till en vanlig läkare – och förlita sig på vad hen säger – är MINST lika LivsFarligt – som att vara soldat vid fronten i ett krig !

  Ifall Du råkar på en läkare som lyssnar på Din sjukdomshistoria fullt ut – och sen frågar: ”Vad äter Du ?” – då har Du träffat en som förstår sig på vad sjukdomars grundorsak ÄR. Men sådana finns det bara ett ytterligt litet fåtal av, tyvärr tyvärr… 😥 ” – slut citat härifrån.

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Fin kommentar!

 13. 13
  Bo Blomberg säger

  #7 Stig L , m fl
  Det är vidriga mediciner helt enkelt. Inför rätta borde dom som tagit fram dem och spritt dem bland vanligt folk!
  Zoe Harcombe har ett blogginlägg som är en recension av en bok om hur detta vidriga kom fram och vilka skurkar som ligger bakom och deras kopplingar och nätverk inom läkemedelsindustrin och dom ”övervakande” (borde kanske heta ”sovande”..) myndigheterna i USA. Ruskigt verkligen! Har förstås inte läst boken, jag kunde knappt ta mig igenom Zoes bloggartikel!

  https://www.zoeharcombe.com/2013/10/how-statin-drugs-really-lower-cholesterol-and-kill-you-one-cell-at-a-time/

 14. 14

  @ Ann Kristin:
  I mångt och mycket känner jag igen din berättelse ovan. Kritik från kollegor som inte läst på ett smack och heller inte vågat testa. Jag håller numera en ganska låg profil i alla fall då inte min personliga kosthållning angrips.

  Jag frågar mig ofta om detta är en svensk reaktion. Dvs en reaktion från människor som har en extra starkt auktoritetstro. Jag är inte riktigt säker på den saken. Jag är inte heller säker på att svenskar har en så stark auktoritetstro längre. Jag tycker mig ha märkt att de kraftigaste motreaktionerna tycks komma just från dem som verkar ha de högsta utbildningarna. Det verkar vara en ryggmärgsreaktion från deras sida att dissa allt som motsäger ”etablerad” forskning och auktoriteters syn.

  Men jag kan till viss del känna igen den i mig själv när jag ibland läst eller hört om t ex någon forskare som påstått sig hittat en revolutionerande ny energikälla (den där italienaren, vad han nu hette). Det måste liksom finnas skäl för att tro men likaledes ska det ju finnas skäl för tvivel. Det är bara med kunskap och erfarenhet man kan etablera ett ”filter” för att kunna bedöma men hur skaffar man sig den kunskapen och erfarenheten utan att förlora det öppna sinnet?

  Ofta på detta forum har jag uttryckt att det vore fint om vi kunde få några professor inom medicin som affischnamn. Annika har förklarat svårigheten med det. Men jag tror det hade varit ett effektivt sätt att rasera en osund auktoritetstillit om flera auktoriteter plötsligt och offentligt skulle ta parti för lågkolhydratkost. Det skulle nog slå hårt mot bilden av LCHF som en modediet bland lekmän.

  Dock är jag som du säker på att tiden arbetar till vår fördel men vi måste ändå agera rätt (även här i vår bloggvärd) för att inte förlora momentum och trovärdighet. Vi har ögonen på oss.

 15. 15
  Bo Blomberg säger

  #14 Lars
  Kloka ord tycker jag, och som Tage Danielsson sa: ”Utan tvivel är man inte riktigt klok!”:-)

 16. 16
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Är också en som ibland ’tvingas’ upp på barrikaderna i försvar över mina (sunda 😉 ) åsikter – inte bra om LCHF!
  Beträffande statiner säger denna motvalls kärring fortfarande ett rungande Nej Tack!

 17. 17
  Professor Göran säger

  Det är som sagt inte fel att läsa på innan man t.ex. träffar okunniga läkare och jag har precis beställt en ny bok om faran med statiner.

  How Statin Drugs Really Lower Cholesterol: And Kill You One Cell at a Time

  James and Hanna Yoseph

 18. 18

  Artikeln och studierna den baserar sig på är ren propaganda för statiner. Slutsatsen att högt LDL inte är så hälsosamt är sant men med många reservationer. Den viktigaste är vilken typ av LDL det handlar om. Det finns minst 7 typer, varav endast en, förorsakar kärlskador. Den genereras när levern har brist på fett och måste använda glukos som bas. Man kan inte mäta halten av dessa partiklar specifikt, men den samvarierar med triglyceridhalten och lågt HDL. Högt LDL tillsammans med högt värde för triglycerider och lågt HDL talar för kärlskadande LDL halt. Den situationen hamnar man oftast i genom att äta och dricka överskott av kolhydrater, men kolhydratparametern aktar man sig väldigt noga för att analysera.

 19. 19

  Vid ett flertal tillfällen har en nyss gjord ny kommentar bara försvunnit!
  T.o.m. har ”Thank you for your comment” kommit upp och senare när jg tittat in så är kommentaren borta, aldrig registrerad.
  Händer detta bara för mig ?

 20. 20

  @ stenbj:
  Jag har klarat mig hittills Det märkliga i kväll är att det inte registrerats några kommentarer på drygt två timmar. Är det något bra på TV, som förklarar tunghäftan?

 21. 21
  Thomas Jansson säger

  @ stenbj:
  ja – det har inträffat några gånger under senaste halvåret – dock har inlägget kommit upp flera timmar senare. Om detta beror på moderator eller inte har jag ingen aning om.,,,,

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 stenbj:
  Jag har i alla fall inte raderat någon av dina kommentarer.
  Det händer ibland att en kommentar hamnar i modereringskö för att den innehåller flera internetlänkar. Då godkänner någon moderator den när vi hinner.
  Det händer också att vi raderar någon kommentar som är skriven av ett uppenbart troll.

 23. 23

  Skrev ett till svar ,samma sak. Spar det här nu så går det säkert rakt igenom!
  Off topic, alla 7 bitarna – max 5 min varje – bör ses. Vägen till ett självbärande kolbindande
  djurbruk av Joel Salatin !
  https://www.youtube.com/watch?v=RHkIUcOB2vA&list=PL51C07E9829E1574D

 24. 24

  ska vi prata risk-indikatorer så har Tim Noaks, prof i medicinsk fysiology, maratonlöpare och fd. kolhydratförespråkare kunnat visa att långtidsblodsockret, HbA1c är 600% mer signifikant än lipidnivåerna när det gäller hjärt o kärl-sjukdomar,

  är det nåt som bör sänkas och hållas lågt är det blodsockret, statinerna gör att vi åldras i turbofart, enkelt uttryckt vidriga biverkningar, medans ett lågt blodsocker bara har positiva effekter på hälsan, ändå vill sjukvården mer eller mindre tvinga på patienterna glukosdropp och massvist av kolhydrater o socker,

  många av dagens läkare är rena rama kvacksalvare, de gör saker o ting med sina stackars patienter bara för att alla andra gör samma sak utan att ha nödvändiga kunskaper,

  den medicinska kompetensen är under all kritik, patientlojalitet är ett okänt begrepp och man tillämpar och utfärdar i allt större utsträckning självförverkligande och dödsbringande profetior,

  morfin-skopolamin dropp används för att fortast möjligt bli av med besvärliga äldre patienter där man inte klarar att ställa rätt diagnos,

  morfin-skopolamin metoden utvecklades i tyskland på 30-talet av Hitlers förtrogna läkare för att på ett smidigt sätt åtgärda problemet med överbeläggningar på mentalsjukhus och när det visade sig fungera bra så började man tillämpa det på även på vanliga sjukhusen,

  jag tycker att hela sjukvårdsapparaten börjar likna en slags kriminell organisation där ofantliga skattemedel försnillas år ut och år in, de dummaste och mest patientillojala individer blir gång efter annan upphöjda till höga chefer och satta att organisera och omorganisera verksamheten i all oändlighet och utan minsta ansvar eller konsekvenser på det personliga planet,

  duktiga patientlojala och hederliga läkare trakaseras på ett utstuderat och systematiskt vis, inte minst ekonomiskt,

  alla pengar i världen räcker inte till när dumheten och okunskapen tillsammans är satta att styra och organisera sjukvården,

 25. 25
  olle holmqvist säger

  @ stenbj:
  Är det riktigt att Salatin använder jättelika elektriska kofösare för att flytta boskapen ?
  Är det riktigt att han anser sitt jordbruk vara i enlighet med Guds vilja ?

 26. 26

  Nu blir jag inte jagad av någon, men känner väl igen mig i din beskrivning Ann Kristin. Jag har en närstående som jag förespråkat lchf för, då jag tror det skulle vara gynnsamt för hens hälsa. Att minska lite på de värsta kolisarna och inte vara rädd för att få i sig lite mer av det mättade fettet. Personen ifråga anser att jag är ”färgad” bara av ena sidan och skulle behöva läsa på vad motståndarna säger. (ja, att vi kan banta på hallonbåtar då.)

  Hon provade lchf under kanske två veckor för tre år sedan och konstaterade glatt en viktnedgång, men blev rädd för allt fett och slutade. Ja den historien är inte ny! Jag har påpekat det orimliga i att vara rädd för fett (som vi är uppbyggda av) men utan tvekan sätta i sig godis, chips, pommes frites på gatukök m.m. Hon tyckte att VV minsann är bra, har använt deras program flera ggr. Jag undrade då: Om de är så bra, varför lever du inte efter VV hela tiden? Tror inte jag fick något svar.

  Jag är för övrigt omgiven av personer som tvärsäkert uttalar sig om lchf, utan att själva uppdatera sina kunskaper om kolesterol m.m. Själv anser jag att lchf utgör en bra förklaringsmodell till varför jag mår bättre av att minska eller utesluta kolisarna och öka på fettet. Det är som kostdoktorn har sagt: lchf är ingen skrivbordsteori, den fungerar i praktiken. Det vet vi som vågat prova (och släppa taget om något vi ägnat många år åt.)

  Jag förklarade för min närstående att det har tagit mig flera år att komma till insikt, från att i trettio års tid ha trott att fett och kolesterol vara en mördare, till att inse att dessa faktorer är en förutsättning för att vi ska leva.

  Allt går väl inte in, men kanske något…Droppen urholkar stenen, inte på grund av sin kraft utan genom att ständigt rinna – det är så denna gräsrotsrörelse fungerar 🙂 Men jag tippar precis som Ann Kristin att pradigmskiftet snart är här.

 27. 27

  @ nisse:
  Otroligt bra skrivet. Så blir det när sjukvård ska drivas så stort och rationellt som möjligt. Det är ju patetiskt att se all omorganisering som sker inom landstingen, då de främst fyller funktion av att hålla en enorm byråkratiapparat sysselsatt.

  Landstinget hålls på benen tack vare ett enormt arbete av fotfolket ute på golven. Den dagen de tröttnar rasar hela mastodonten likt sovjetsystemet. Det kan också gå den vägen att det rasar ihop av ekonomiska orsaker.

 28. 28
  Thomas Jansson säger

  Handlar visserligen inte om statiner men visst blir man lite fundersam på sanningshalten i läkemedelsbolagens rapporter,,,,

  https://www.nrk.no/ytring/dodelig-rettferdiggjoring-1.11370955

 29. 29
  Thomas Jansson säger

  Erling Skrev:

  Artikeln och studierna den baserar sig på är ren propaganda för statiner. Slutsatsen att högt LDL inte är så hälsosamt är sant men med många reservationer. Den viktigaste är vilken typ av LDL det handlar om. Det finns minst 7 typer, varav endast en, förorsakar kärlskador. Den genereras när levern har brist på fett och måste använda glukos som bas. Man kan inte mäta halten av dessa partiklar specifikt, men den samvarierar med triglyceridhalten och lågt HDL. Högt LDL tillsammans med högt värde för triglycerider och lågt HDL talar för kärlskadande LDL halt. Den situationen hamnar man oftast i genom att äta och dricka överskott av kolhydrater, men kolhydratparametern aktar man sig väldigt noga för att analysera.

  Nästan alla studier som görs på ”lågkolhydrat” innebär minst 30 E% kolhydrater – man kan ju fråga sig varför,,,

  Jonas Bergqvist urtryckte det såhär ”att äta kolhydrater och statiner samtidigt är som att gasa och bromsa samtidigt”

  Själv kan jag inte hitta ett enda argument för att äta statiner – äter man riktig mat ordnar kroppen resten,,,,

 30. 30

  F ö r l o r a d t i l l i t

  Den 12 november 2013 kom, som tidigare nämnts, nya riktlinjer från American College of Cardiology och American Heart Association. Det utlöste en storm av ifrågasättande från allmänheten. Man ville veta hur själva processen hade gått till, vilket inflytande läkemedelsindustrin hade haft och om det fanns personer i kommittén som hade intressekonflikter. Kommittén svarade att mindre än hälften av medlemmarna hade kopplingar till läkemedelsindustrin och de hade inte deltagit i omröstningen gällande policy och riskvärdering.

  Några dagar senare (den 21 november) kom Jeanne Lenzer med en ny undersökning. Den publicerades i BMJ (=British Medical Journal) under titeln ”Majority of Panelists on controversial new cholesterol guidelines have current or recent ties to drug manufacturers”. Det visade sig att åtta av de 15 medlemmarna hade/hade haft kopplingar till läkemedelsindustrin. (Källa:”Why The American Public Has Lost Trust in Health Experts”, http://www.peoplespharmacy.com)

  Säkerligen kommer de nya, amerikanska riktlinjerna att ”färga av sig” på den svenska vården, men jag tror inte att det kommer att bli något uppror/ifrågasättande från den svenska allmänheten eller vårdpersonalen. Det är synd för det finns en hel del inom svensk vård som borde ifrågasättas.

  Det är absolut nödvändigt att läsa på och försöka att bilda sig en egen uppfattning och det gäller, speciellt, om man blir ”beordrad” att ställa sig på livslång, förebyggande medicinering med t.ex. statiner som simvastatin (=Zocor/Zocord), atorvastatin (=Lipitor), rusovastatin (= Crestor) mfl.

  Hemsidan http://www.peoplespharmacy.com är en blandning av ”husmorstips” och andra artiklar.
  Om Du söker på ”statins” kommer Du att finna mängder av artiklar/kommentarer om statiner.
  Det finns också radioprogram. Vissa går att ladda ned gratis.

  P.S. Tack Nisse för kommentar (nr 24). Jag håller med Dig.

 31. 31

  Låt oss sjunga med i den sång som Prof Göran skriver om här uppe och drömma oss tillbaka till den tid vi satt på stranden vid en brasa, med en gitarr, lite rödvin och var smala och friska!

  https://youtu.be/wfb2ULc0Jhk

  Jag får inte den att länka, men kopiera och lägg in i adressfältet.

 32. 32

  Det var på den tiden då Becel inte var uppfunnet, inte heller Lättochlagom. Kött och ägg var inte farligt och mjölken fanns inte i fyra färger! Joan Baez sjunger den på sin första skiva som kom 1968. McDonalds hade inte kommit till Sverige, inte heller pizzan och vetet var inte manipulerat. Förpackningarna med mat hade inte 100 ingredienser med femtisjutton e-nummer. Dröm!

 33. 33

  @ Karin20:
  Man kan ju tacka sin lyckliga stjärna över att få ha blivit uppfödd på bastant ”bondkost” ägg, kyckling, kött och smör. Men redan under min tid kommer jag ihåg hur det vita mjölet tog vid alltmer för att följas av skräp som lätt o lagom och liknande. För att inte tala om all snabb, skräpmat som följde senare.

  Kampanjen för detta skräp-leverne gick in i skallen på folk. Vi är så lydiga i detta land att anamma allt som överheten intalar oss. Bara att lyssna på Fråga Doktorn, som aldrig ifrågasätts av menigheten.

  Vem minns inte 6-8 brödskivor om dagen, en av alla befängdheter staten har ägnat sig åt. Med dagens facit vet vi att de var ute och seglade. Den befängda brödkampanjen fortsätter, där vi antas vara artegna med hästen ! 🙂

  Var på den lokala affären nyss och personen före i kön laddade upp frukosten med energidryck(50% sockerlösning) och en stor fet brödmacka 🙂 Inte konstigt att vi mår dåligt.

 34. 34
  Professor Göran säger

  @ Karin20:

  Tack för länken – den fungerade!

  Det var länge sedan jag hörde originalet – jag får nog ta fram gitarren och stämma den och bli lite nostalgisk och kanske tillsammans med ett glas rödvin ikväll.

 35. 35
  Thomas Jansson säger

  @ natan:

  En häst äter ihjäl sig på några timmar om den får fri tillgång till spanmåll – för oss människor tar det bbetydligt längre tid.
  Spannmål är vare sig mat för varken hästar eller folk,,,,

 36. 36
 37. 37
 38. 38

  @ Thomas Jansson:
  Det gör väl korna på en klövervall också 🙂 ? Skämt å sido. Både hästar och kor mår bäst av gräs. Lejonen mår bästa av kött osv.

 39. 39
  Professor Göran säger

  @ juli:

  Allting med måtta!

 40. 40

  # 39 Vet att du är måttfull, ville egentligen belysa hur mycket skit vi får i oss från alla håll och kanter.
  Nytillkommande besökare kan behöva upplysas.
  Angående nostalgitrippar så tror jag kan hitta en länk till Joan Baez. Återkommer.

 41. 41
 42. 42

  @ olle holmqvist:
  Elstängsel är tråd på ca en meters höjd som man får en ofarlig men kännbar stöt av. Begränsad av seriemotsånd i apparaten. Efter ett par stötar undviker både djur och människor tråden.
  I stort sett all kreatursskötsel använder elstängsel idag eftersom det snabbt kan ändras och det kan ofta vara lätt för kor att komma igenom eller skada ett fast staket som inte är 100%.

  Korna flyttar sig själva när tråden som spärrar av till ett nytt område tas ned.
  Mycket intressant hur någon lyckats omforma detta till ”jättelika kofösare”!
  Inga referenser till gud har jag träffat på i det jag läst av honom eller sett. Men som du vet är religion betydligt mer utbrett i USA än här både i krig och fred.

  Salatin är inte ensam och har ej heller uppfunnit metoderna men förbättrar dessa hela tiden.
  Om du tittat igenom videoklippen kommer även det fram.
  Ursprunget för hur han m-fl. odlar med upp till 5 ggr högre utbyte än standardmetoder i bruk i dag kommer från en fransman, Andre Voisin som skrev boken ”Grass Productivity” från 1988.
  Metoderna är emellertid så ”ypperligt självförsörjande” att behovet av maskiner, olja och konstgödsel minskas dramatiskt. Enda nackdelen med detta är att Salatin m.fl. ses som ett hot av de som säljer dessa varor och därför ofta tragiskt nog – även i denna upplysta tid – gör vad dom kan för att förlöjliga vad som uppnåtts. Framförallt blir det inget – vad jag sett – utrymme i jordbrukstidningar som ofta lever på annonsintäkter från just de hotade industrierna.
  Intressant nog är detta en klar parallell till självförsörjande hälsa med LCHF kontra läkemedels baserad hälsa (??).
  Se videoklippen så snart du kan!

  Mer vetenskaplig grund för metoderna kan du hitta här: https://vimeo.com/user5410534.
  Peter Ballerstedt har ett flertal gånger visat att samma intensiva koskötsel som Salatin bedriver
  på gräsmark är starkt kolnegativt (binder kol i marken) och dessutom ger absolut minsta närings läckage av jämfört med annan gräsvall och åkerbruk, även om åkerbruket kompletteras med ”cover crops” under dödsäsong.

  Något att tänka på nästa gång vi ser alger ruttna och lukta och sedan döda fisk:
  Dessa otrevliga inslag är till 100% biprodukter av vårt modernt resursförstörande jordbruk. Och till råga på eländet är det den typen av jordbruk som omedvetna veganer m.fl. (SLV) vill att alla ska leva av.

 43. 43
  Thomas Jansson säger

  38 @ natan:
  Tveksam till att kor lyckas äta ihjäl sig på klöver?

  Däremot så är det ju många hästraser som det svenska betet är för kraftfullt för vilket yttrar sig i bland annat fång.

  Man för komma ihåg att spannmål i den omfattning som idag är monokulturer som aldrig har funnits naturligt.

 44. 44

  @ Thomas Jansson:
  Bra exempel. Gissar att blodsockret stiger alldeles för högt. Normalt blir det ju en del fett av gräs i tarmen som dels mättar och dels inte ger glukos. (någon bveterinär här?)
  Enligt Wheat Belly ökar det moderna vetet vårt blodsocker många gånger snabbare än det vete som fanns före vår tids hybridisering. (Skillnad på frukost och frukost och inte undra på att Kitavaborna kunde klara sig …)

  Vet någon om hästen kunde ätit ihjäl sig på spannmål redan för hundra år sedan ?

 45. 45
  LCHF-Bengt säger

  @ olle holmqvist:
  Stöten man får är inte värre än när man blir laddad av statisk elektricitet.

  Salatins djur ser väldigt rena och pigga ut, ett hälsotecken om något.

  Dessa djur får heller inga problem med klövarna, som är vanligt annars när de trampar runt i blött underlag.

 46. 46

  Thomas Jansson Skrev:

  Tveksam till att kor lyckas äta ihjäl sig på klöver?

  Jodå, de får sk trumsjuka. Klövern jäser i vommen och gaserna kommer inte ut. Utan rätt behandling spricker dom.

 47. 47

  stenbj Skrev:

  Gissar att blodsockret stiger alldeles för högt. Normalt blir det ju en del fett av gräs i tarmen som dels mättar och dels inte ger glukos

  Jag satsar mer på för mycket proteiner, som förstör lederna hos hästar.

 48. 48

  @ Erling:
  Det du förtäljer fick man sig omtalat på ett jordbruk i ungdomen. Strindberg låter i Hemsöborna Carlsson (när han kommit upp sig) fråga drängen om han är ”klöverstinn” :), vid bataljen om dansen med herrskapsfröken.

  Carlsson hade tidigare tjänat som bonndräng i Värmland.

 49. 49

  @ nisse:
  Tack för fint inlägg! Eftersom HbA1c är så lätt att mäta bör det snabbt antas som viktigaste risk- faktor. Har du en referens till ”6x mer signifikant” som Noakes visade?

  Sedan vet vi även att högt fasteinsulin, Apokvot och även rökning är betydligt klarare riskfaktorer än både hög LDL och total kolesterolhalt. Dessutom att vår hjärna ej fungerar som den ska med för lite LDL: Cutat från Grain Brain: ”Studies dating back more than a decade show a connection between low total cholesterol and depression, not to mention impulsive behaviors including suicide and violence…” Perlmutter, David (2013-09-17). Grain Brain

  Men eftersom läkemedelsindustrin har ett flertal bakdörrar till dagstidningar och massmedia i allmänhet blir det svårt att stoppa deras eviga statinpromotion. Extrakt av ett typiskt(?) samtal mellan potentiell läkemedelsannonsör och tidning: ” ..Om vi sätter in en annosserie under hösten som kommer kan vi då räkna med att få ett antal (opartiska) artiklar om fördelarna med just våra produkter införda? En artikel för varje tre annonser t.ex. ?”

  Alltför ofta blir resultatet att det inte är så viktigt vad som sägs utan först och främst vem som sat.

  Sedan öppnade jag ögonen rejält när du skrev om Morfin – skopolamin. Usch usch!
  Hittade en Svensk artikel om det och läkarens ansvar i NaziTyskland.
  https://www.nfkl.org/Portals/0/documents/arkiv/Gravgaard%20L%C3%A4karna%20och%20Tredje%20Riket%20WW2.pdf – Obs! Endast läsning för psykiskt mycket starka!

  Men här ett citat som vi kanske borde pröva oss själva på med våra cancersjuka idag:
  ”Numera kategoriseras nazisternas eutanasiprogram som mord (5) då de svaga patienterna på
  sjukhemmen i Nazityskland inte uttalat någon önskan om dödshjälp. ”

  Alltså när vår läkare säger ”inte långt kvar”, ”skall vi inte förkorta lidandet”, vad är detta?
  Inom loppet av sista året har två bekanta avlidit i cancer. I bägge fallen fick de naturligtvis morfin för att lindra lidandet. Sedan anhöriga informerats om att det inte fanns något mer att göra, (Endast 1-2 veckor efter sjukhusintag) och att det inte var långt kvar dog bägge inom loppet av en vecka.

  Används morfin-skopolamin även i Sverige eller blandar man i något annat dövande medel idag så att dropp kan tas bort och patienten snabbt sover ihjäl sig i torka? (Skopolamin = Bolmört = Hönsabane.)
  Vid mittten av 1980 besökte jag på Huddinge sjukhus en mycket god vän, då lite över 60, som efter 2 -3 åderrensnings/utbyte – operationer plötsligt befunnits vara ett hopplöst fall: Det fanns inga fler blodkärl (vener) från ben och andra ställen som skulle kunna användas för nya utbyten.

  Man satte honom då – i övrigt frisk med god mental förmåga – på morfininjektioner förmodligen med ett antal andra droger iblandande så att han bara sov. Blev ditkallad för att se honom en sista gång. Flåsande på rygg låg han utan dropp och bokstavligen torkade ihjäl. Jag veckade huden på hans underarm försiktigt och vecken gick mycket långsamt tillbaks. Två dar senare fick vi budskapet att han hade gått bort.

  ”Numera kategoriseras nazisternas eutanasiprogram som mord (5) då de svaga patienterna på
  sjukhemmen i Nazityskland inte uttalat någon önskan om dödshjälp. ”

  Har vi idag samma resursproblematik med ökad ”obotlig” cancer och för långt gången hjärtkärlsjukdom? Nazisterna ansåg sig inte ha råd att belasta samhället ”i onödan”.

  Känner ganska starkt för det här eftersom jag själv tack vare Annika m.fl. lyckades ta mig ur
  ”min” hjärtsjukdom med kostbyte till skillnad från min mycket gode vän.

 50. 50
  Professor Göran säger

  @ stenbj: #42

  Intressanta videos med Salatin – de verkar väldigt övertygande; som en LCHF-are som berättar om sin återfunna hälsa.

  Paralleller med Allan Savory

  https://en.wikipedia.org/wiki/Allan_Savory

  är uppenbara.

  Mot allt detta står hela jordbruksindustrin – det är svårt för dem att komma åt den fyrfaldiga produktivitetsökningen med hjälp av naturlig betning i vetenskaplig tappning som Salatin rapporterar om. De får inte sälja maskiner, gödsel eller utsäde. Och veterinärerna blir arbetslösa pss som läkare kommer bli när alla gått över till LCHF. 🙂

 51. 51

  @ Professor Göran:
  Det som är ”för bra” möts ofta av tveksamhet i liknande proportion. T.o.m. Bröderna Wright!

  Du får fråga dom på Norrbete och berätta för oss om dom redan gör som Salatin eller vad dom gör !

  Ämnar nu läsa Wikipedia’s presentation av Alan Savory. Hoppas den är opartisk!

  Savory har skrivit ett företal till senaste (?) utgåvan av Andre Voisin bok såg jag på Amazon.

 52. 52
  Professor Göran säger

  @ stenbj: #49

  Tack för en intressant kommentar och länken till den ruskiga redogörelsen för det systematiska mördandet av ”mindervärdiga” människor i Tyskland i början av 40-talet. Jag läste någonstans att även svenska läkare ”utbildades” i Tyskalnd vid denna tid. Jag antar att locket är ganska hårt åtdraget här.

  Tyvärr har vi ofta egna erfarenheter som din egen om hur man utför medveten avlivning på våra egna sjukhus idag. Min egen svärmor som blev intagen på sjukhus vid hög ålder var fullständigt klar i huvudet och protesterade då livligt mot den behandling som hon utsattes men henne lyckades man med några dagars medicinering förvandla till en zombie, trots min hustrus försök att avstyra detta, och också snabbt göra slut på henne.

  Mellan ”skål och vägg” berättar ju också insatt sjukvårdspersonal vad som sker.

  Den Hippokratiska Eden (som fanns med i en uppdaterad variant från 1948 i din länk) verkar idag alltmer försvinna upp i svart rök.

 53. 53

  När du läst om honom så kan du lyssna på vad han har att säga.

  https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change.html

 54. 54

  52 @ Professor Göran:

  Kan nog vara så att en del svenska läkare utbildades i Tyskland men det var nog oxå en hel del information om rasrenhet som överfördes från Sverige till tyskarna men där kanske locket sitter ännu hårdare,,,,

 55. 55

  Man ser ju tom ute på äldreboenden den här tendensen. Menar inte att man aktivt försöker bli av med folk, men väldigt mycket går ut på medicinering, för att inte tala om alla kakor kaffe som trugas i våra äldre. Man ryser när man ser allt onyttigt som serveras.

  Även den övriga maten är i högsta grad medioker ur hälsohänseende. Den är bisarr skandal mot våra äldre men det handlar förstås om pengar och inte minst om okunskap!!

  En låt gå mentalitet som är mycket svår att förstå sig på. Nog tillhör det väl ett humanitärt samhälle att få njuta lite av ålderdomen? Det är inte värdigt på många håll som det är idag.

 56. 56

  @ Thomas Jansson:
  En bra början kunde vara att öppna upp arkiven även för medlöperiet till nazitysklands avläggare DDR. Säkert minst lika komprometterande som nazi-medlöperiet. Båda dessa lär nog inte luftas inom överskådlig tid.

 57. 57

  @ juli:
  Såg den i våras. En viktig ögonöppnare !
  Nu över en halv mijon visningar på youtube.
  Det finns även småskaliga bönder som sett fördelarna och gjort egna videos av det.
  Här berättar en kanadensisk farmare som fick sin inspiration från Alan Savory.
  https://www.youtube.com/watch?v=75nwvIK2AMs
  I början berättar han att det är ganska lönsamt.

 58. 58

  # stenbj, Mycket intressant, tog friheten att länka till hans sida.

  https://www.grazingdays.com/

 59. 59
  olle holmqvist säger

  @ Lady Britt:

  Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2004 Feb;11(1):33-4
  Interactions between fibrinolysis, lipoproteins and leptin related to a first myocardial infarction.

  Thøgersen AM, Söderberg S, Jansson JH, Dahlén G, Boman K, Nilsson TK, Lindahl B, Weinehall L, Stenlund H, Lundberg V, Johnson O, Ahrén B, Hallmans G

  Department of Medicine and Public Health, Umeå University Hospital, Umeå, Sweden. amt@rh.dk

  Abstract

  BACKGROUND:

  The summarized importance of haemostatic and metabolic variables (insulin, lipids including lipoprotein (a) [Lp(a)] and leptin) in predicting first myocardial infarction, as well as possible interactions among these variables, have not been reported.

  DESIGN:

  A prospective case-control study nested within the Northern Sweden Health and Disease Cohort.

  METHODS:

  Sixty-two men diagnosed with a first myocardial infarction were sex- and age-matched with 124 controls. Conditional logistic regression was conducted including established risk factors, plasma levels of plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1), tissue plasminogen activator (tPA) mass concentration, von Willebrand factor, insulin, proinsulin, specific insulin, apolipoprotein A-I (apo A-I), Lp(a), and leptin. Interaction analysis was also performed for tPA, apo A-I, Lp(a), leptin and proinsulin.

  RESULTS:

  Smoking, low plasma levels of apo A-I and high plasma levels of cholesterol, Lp(a), tPA, PAI-1, proinsulin and leptin were associated with myocardial infarction in univariate conditional logistic regression analysis. High tPA [odds ratio (OR), 21.3; 95% confidence interval (CI), 2.04-222] and Lp(a) (OR, 7.21; 95% CI, 1.31-39.8) and low apo A-I (OR, 0.15; 95% CI, 0.02-0.93) remained significant risk determinants in multivariate analysis with smoking habits, body mass index, hypertension, cholesterol, and diabetes included as covariates. There were non-significant synergic interactions between high Lp(a) and leptin and tPA, respectively, and between high Lp(a) and low apo A-I.

  CONCLUSION:
  Plasma levels of tPA, Lp(a), and apo A-I are independently associated with subsequent development of a first myocardial infarction in men.

  Related citations in PubMed
  High plasminogen activator inhibitor and tissue plasminogen activator levels in plasma precede a first acute myocardial infarction in both men and women: evidence for the fibrinolytic system as an independent primary risk factor.[Circulation. 1998]

  Leptin is associated with increased risk of myocardial infarction.[J Intern Med. 1999]

  Plasma levels of tissue plasminogen activator/plasminogen activator inhibitor-1 complex and von Willebrand factor are significant risk markers for recurrent myocardial infarction in the Stockholm Heart Epidemiology Program (SHEEP) study.[Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2000]

  Review Leptin and coronary heart disease: prospective study and systematic review.[J Am Coll Cardiol. 2009]

  Leptin upregulates the expression of plasminogen activator inhibitor-1 in human vascular endothelial cells.[Biochem Biophys Res Commun. 2010]

  Leptin predicts diabetes but not cardiovascular disease: results from a large prospective study in an elderly population.[Diabetes Care. 2009]

  Review Leptin and cardiovascular disease: response to therapeutic interventions.[Circulation. 2008]

 60. 60

  @ stenbj:

  hej stenbj,

  det ser ut som om jag försa mig en smula när det gäller prof Tim Noaks och långtidsblodsockret, det är inte 6x mer signifikant än kolesterolmätning, det ska vara 7x (altså 700%)

  https://www.youtube.com/watch?v=5IYVIdztWWs

  pratar om blodsockret 21 min in i videon, men det är värt att se hela från början till slut,

  titta på länken ovan där prof Noaks uttrycker det hela med egna ord vid en diskussion som ägde rum på University of Cape Town’s Faculty of Health Sciences,

  komihåg att Noaks, själv sprungit mer än 70 maratonlopp och byggt hela sin karriär kring kolhydrater,

  dvs till för ca 2 år sedan då han själv trots sin renlevnad började få diabetes, och det var först då han plötsligt insåg att allt det han lärt och lärt ut om kolhydrater var helt fel, och inte nog med det, han ställde sig upp och sa ”sorry” allt det jag tidigare lärt ut under hela min karriär har varit fel,

  kan inte annat än beundra prof Noaks!

 61. 61

  S t a t i n e r

  För något år sedan frågade jag en apoteksanställd om det stod något i bipacksedel/Fass om minnespåverkan gällande Zocord (=simvastatin). Hon hittade uppgiften men tillade – det står under ”mycket sällsynta biverkningar” (underförstått då kommer det inte att hända).

  Jag tycker att man skall tänka tvärtom.
  Biverkningarna är vanligare än vad som framgår av bipacksedel/Fass eftersom de är så få läkare/patienter som rapporterar misstänkta biverkningar.
  Det finns säkert fler biverkningar än de angivna (bipacksedel är färskvara – den ändras men det kan ta tid).

  Vård- och apotekspersonal borde uppmuntra patienterna att läsa bipacksedlar/Fass, ställa frågor och rapportera misstänka biverkningar. Det borde även TV-programmet Fråga Doktorn göra. I stället kan programledaren säga så här – usch, bipacksedlar skall man inte läsa för då kan man känna efter och inbilla sig att man har fått biverkningar.

  Patientberättelser borde inte, föraktfullt, få kallas ”anekdoter”. Det är viktiga berättelser som vårdpersonal, myndigheter och patienter kan lära sig något av. Patienten känner sin kropp bäst.

  Nedan har jag översatt delar av en patientberättelse från Australien.

  Jag vill uppmana människor att berätta – både för sina läkare och på nätet – för att hjälpa andra. Man kan också göra utskrifter från t.ex. http://www.askapatient.com (sök på simvastatin, atorvastatin, rosuvastatin etc.) och ta med till sin läkare/farmaceut som information.
  Det finns även en del berättelser på den här hemsidan.
  Ingen borde ta illa upp om man gör det på ett vänligt sätt.

  —————————————————————————————————————————————–

  Mitt namn är X och jag är 49 år.
  För ungefär två och ett halvt år sedan ställdes jag på simvastatin för något förhöjt kolesterol. Jag tog medicinen i tre år. Under de åren besökte jag min läkare några gånger och klagade på oförklarliga smärtor i ben och lår.

  Vid mitt första återbesök fick jag diagnosen artros och råd om ändrade arbetsställningar. Ungefär 10 månader senare fick jag liknande problem och sökte ånyo läkare.
  Då kunde de inte hitta något fel på mig.

  Jag blev något bättre och intalade mig själv att det var begynnande åldrande även om jag inte riktigt tyckte att tiden var inne (men jag litade på läkaren, han borde veta bäst).

  Det tredje besöket avlöpte inte bättre, men vid fjärde besöket fick jag äntligen höra att det kunde vara statinerna!!!

  Jag led också av hemska humörsvängningar och förvirring under den här tiden. Det var skrämmande, även för min familj.

  Mitt CPK-värde var normalt men mina levervärden var något förhöjda.

  Hälsocentralen hade inte varnat mig för några biverkningar och när jag kom på återbesök kunde de inte se kopplingen mellan medicineringen och mina muskelproblem/värken.

  De förklarade inte mina provsvar och de gav mig fel diagnos tre gånger i rad. Dessutom fanns det inga varningar om alkoholkonsumtion eller interaktioner på medicinförpackningen.

  Sedan jag slutade med simvastatin, september 2008, har mitt humör återgått till det normala men jag fruktar att jag har fått skador på olika ställen. Det gäller muskelförtvining och svaghet i ben, lår, armar, hals och rygg.
  Det har bara skett mindre förbättringar under de här fyra åren.

  Innan jag började min statin-behandling var jag någorlunda frisk och aktiv. Sedan dess kan jag inte träna på grund av smärtor och inflammation. Det är många saker som jag måste avstå från. Jag tyckte om att ta med barnen på kanotfärder, spela golf och segla. Nu kan jag inte göra något av det. Jag försöker förhindra ytterligare muskelatrofi men är rädd för mer skador och värk.

  Jag träffar en reumatolog som, motvilligt, gått med på att det skulle kunna vara statinerna som har förorsakat mina hälsoroblem. Scenariot är ungefär likadant i de hundratals patientberättelser som jag läst. Denna motvilja – i många fall rena förnekandet – av de skador som förorsakats av dessa mediciner slår tillbaka mot många, mycket respekterade forskare.

 62. 62

  @ Bokmal:
  Perlmutter har även forskningsexempel på låg kolesterol och ”död av onaturliga orsaker” som självmord eller olyckshändelser. 7x värre!
  ”And in 2009, the Journal of Psychiatric Research published a study that followed nearly forty-five hundred U.S. veterans for fifteen years. (29) Depressed men with low total cholesterol levels faced a sevenfold increased risk of dying prematurely from unnatural causes such as suicide and accidents than the others in the study. As noted earlier, suicide attempts have long been shown to run higher in people who have low total cholesterol.

  Även bipolär sjukdom relaterar till låga kolestelhalter, här till att självmordsförsök då blir vanligare.
  Sarah T. Melton, “Are Cholesterol Levels Linked to Bipolar Disorder?” Medscape Today News, Ask the Pharmacists, May 16, 2011, https:// http://www.medscape.com/ viewarticle/ 741999 (accessed May 13, 2013).

  Minnesförlust (”Lipitor, Thief if Memory”) och ökad risk för diabetes(+48% 2012 studie) ( är andra vanliga statinsidoeffekter som ej kan ignoreras längre.

  Varningar borde snarast tryckas på statiner och även varje Becel/Benecol paket!
  Men först bör intet ont anande statinförskrivande läkare snarast uppmärksammas på de väletablerade sambanden. Läkartidningen har här en viktig livs- och hälsobevarande roll.

  Men läkemedelsföretagen kommer slå bakut.
  En del där ser kanske t.o.m. statiner som inkörsport till den uppsjö av mediciner som kan behövas för att lindra sidoeffekterna.

  Rena rävgiftet i ordets värsta bemärkelser tycker iaf jag!
  Tur att man vet att LCHF ger stora ofarliga LDL-partiklar, och även känner till Apokvot m.m.!

 63. 63

  @ nisse:
  Tack för det, mycket sevärt med bra referenser. Något för alla på SLV att ta del av snarast!

  Bildspelet som bara syns en del av på föredraget finns på den här länken:
  https://www.slideshare.net/adolfont/cholesterol-is-not-an-important-risk-factor-for-heart-disease-and-current-dietary-recommendations-do-more-harm-than-good-by-tim-noake

 64. 64
  Ann Kristin säger

  @ Bokmal:
  Suck! Jag blev klart sämre redan efter tre månader med Simvastatin. Ont överallt, förutom den artros jag redan hade, som jag försökte lindra med lchf. Ingen av de läkare jag hade kontakt med ville gå med på att det var statiner, eller anmäla biverkningar. När jag fick frossa varje natt och inte kunde sova pga värken slutade jag. Dessutom steg mitt blodtryck plötsligt till farliga värden, trots att jag åt btmedicin. Jag sover fortfrande dåligt pga värken, men den senaste läkaren säger att statinerna ger inga kvarstående effekter. Fan tro’t!

  Numera är jag helt medicinfri, och tänker så förbli, om jag inte får för högt blodsocker, eller cancer. Då får man tänka om igen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa