SLV:s nya flaggskepp om mättat fett

När jag mailar till SLV och frågar om vetenskapliga belägg för det mättade fettets farlighet, får jag till svar en länk till ett manus till en artikel som ska publiceras i Food & Nutrition Research. Nutritionisten som skickar den deklarerar stolt att det är en mycket ambitiös genomgång av frågan.

Tidskriften Food & Nutrition Research skrivs på uppdrag av SNF, den svenska delen av ILSI, dvs sammanslutningen av livsmedelsindustri-,  läkemedelsindustri och kostrådsetablissemanget.

Jag har frågat några vetenskapligt insatta personer om artikeln och den ene svarade att den är Rappakalja, och den andre skrev att det var den mest röriga rapport han har läst på länge. Vad tycker ni?

Jag har förresten också mailat till SLV och frågat vilken fördelning av fetter man ska välja om man ska äta LCHF. Jag har inte fått svar på den frågan ännu.

 

Comments

 1. 1
  olle holmqvist säger

  hittar vid snabbläsning följande:

  When comparing MUFA with carbohydrates (Clifton et al. 2004, Colette et al. 2003, Louheranta et al. 2000), fish oil with no fish oil or plant sources of n-3 fatty acids (Giacco et al. 2007, Griffin et al. 2006, Schwab et al. 2006 and Tahvonen et al. 2005), a recommended diet with a generally consumed diet (Brekke et al. 2005) or a low fat diet with a low fat PUFA enriched diet with or without energy restriction (Tapsell et al. 2010) no effect between the periods was found

 2. 2
  olle holmqvist säger

  Ursprungliga mättat fett:

  https://www.youtube.com/watch?v=1UZJGhBjwCQ

  Don Johanson upptäckare av Lucy, brorson till en brottare från Norrköping https://sv.wikipedia.org/wiki/Ivar_Johansson_(brottare)

  Hur som den som är intresserad av människans evolution
  kan ju lyssna. Några nedslag: 22 min: hur vi började äta rötter för ca 4,2 milj år sedan, – och blev bipedala 26 min, 2,5 milj år, det viktiga: stenkniv f a bända upp lårben (femur). very nutritious”:

  Värt en timme av livet.-

  ”very nutritious”:
  https://www.marksdailyapple.com/bone-marrow-recipe/#axzz2lPnUpDhf

  Jag skulle ju vilja att ngn butik kunde – på beställning – sälja tudelade ben.

 3. 3
  Lennart N. säger

  Enligt ledaren i tidningen Land Lantbruk har Livsmedelsverket blivit JO-anmält av den Centerpartistiske riksdagsmannen Staffan Danielsson. Han vill att JO skall granska om verket svarar upp mot de krav på opartiskhet som man bör ställa på en myndighet. Detta med anledning av deras inblandning i klimatdebatten där man tycker att vi bl.a. skall minska vårt ostätande.

  Ledaren i övrigt är full av kritik mot SLV och avslutas med följande mening.

  ”Kommer vi i fortsättningen att bry oss om vad Livsmedelsverket försöker tuta i oss? Nej, knappast.”

 4. 4

  Skrollade abstractet men det finns ingen anledning att fördjupa sig i denna röra som huvudsakligen består av observationsstudier. Ser att de använder två begrepp, det ena som jag hört förut är trolig/sannolik bevisföring men den lägre evidensgraden ”suggestive evidence” var en ny bekantskap. Om jag översätter det lite elakt så blir det ”suggestiv bevisföring”. Det är det Livsmedelsverket och deras nordiska motsvarigheter sysslar med. 😉

 5. 5

  ”Suggestiv bevisföring” var nog det som tillämpades när man tryckte i Thomas Quick massa psykofarmaka och fick honom att erkänna 8 mord som han nu friats för.

 6. 6

  Per Wikholm Skrev:

  lite elakt

  Ja, det är lite elakt. ”Evidence” är svåröversatt, men jag menar att ”vittnesbörd” eller ”iakttagelser” kommer närmare än ”bevisföring”. I vissa lägen kan ”bevismaterial” duga, men aldrig ”bevis”..

 7. 7

  Nja, Piltson, att översätta ”evidence” till ”bevis” är fullt korrekt. Det elaka i översättningen var att översätta ”suggestive” till ”suggestiv” även om detta också är formellt helt korrekt men i denna kontext skulle kanske en snällare översättning varit något i stil med ”bevis som antyder…”

 8. 8

  …eller också borde begreppet ”suggestive evidence” översättas med någonting i stil med indikativ-, eller indiciebaserad bevisföring… men det är likväl detsamma som ledde till att Quick fälldes.

 9. 9
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Liksom så många andra ’vetenskapliga’ artiklar/studier kanske även den ovanstående hör hemma under titeln ”If you know what you are looking for it ain’t research”..!

  Heja Staffan Danielsson! Han verkar vara en man med ’sunt förnuft och personligt ansvar’ inför sin syssla – en ovanlighet i dagens samhälle.
  Beträffande hans. ”Kommer vi i fortsättningen att bry oss om vad Livsmedelsverket försöker tuta i oss? Nej, knappast.” ..vill jag bara säga ..hear hear! Det var ett bra tag sedan jag (och många med mig) slutade att bry mig om SLVs kostråd.
  Det lutar nog åt att det behövs ett nytt verk ..i en inte alltför avlägsen framtid!

 10. 10

  Hej Annika

  Om detta är belägg för det mättade fettet farlighet så är det ju lustigt att läsa följande på sidan 15:

  ”Most of the studies did not find any direct association between the intake of SFA and risk of various CVD outcomes.”

  (”The studies” i det här fallet är sju stycken studier.)

  Lev väl!

 11. 11

  Stackars SLV! Det där flaggskeppet har svår slagsida redan innan det lämnat kaj! Dessutom saknas ballast av samstämmiga studieresultat. Det verkar vara som ekonomernas prognoser: å ene sidan… och å andra sidan…! Att bara försöka utröna något om fetters inverkan på diabetes 2 utan att ta hänsyn eller korrigera för kolhydratsintag är dömt att misslyckas.

 12. 12
  Rolf Löfgren säger

  På MatFriskBlogg finns en mycket klargörande kommentar om denna skrift.
  Vad är ”vetenskap” värd?
  https://blogg.passagen.se/matfrisk/entry/vad_%C3%A4r_vetenskap_v%C3%A4rd

 13. 13
  Rolf Larsson säger

  Det är möjligt att detta bidrag hamnar under fel rubrik men det kanske hittar rätt så småningom. I mitten av 1960-talet kom det ut en liten skrift kallad Ät, drick och bli smal. Det var en översättning av en amerikansk skrift ”The Drinking Man’s Diet” författad av Gardner Jameson och Elliott Williams, gjord av Olle Dalström.

  Marianne Höök (död 1970) skrev en recension av boken i Idun/Veckojournalen: ”Kommer ni ihåg något som kallades vispgrädde? Något vitt, angeliskt, som ni inte har smakat sen -37 på hösten. Ta en ordentlig klick till jordgubbarna härnäst, ytterst ofarligt. Var däremot försiktig med skummjölk, om ni varit på sådana tankar.

  Ni kan äta bacon och två ägg till frukost varenda dag och fortsätta gå ner i vikt. Men akta er för de lömska grönsakerna och framför allt de lönnskadliga apelsiner ni godtroget tuggat i er under årens lopp.

  Tror ni inte på sagor? Har ni under ett långt livs bittra erfarenheter av alltför många uppreklamerade krasch-dieter? Lyssna i alla fall till en som gått ned fyra och ett halvt kilo på tio dagar!”

  SLV har haft åtminstone 50 år på sig att sätta sig in i frågan!

 14. 14

  Orginalet, mycket läsvärt. Tack för tips Rolf Larsson.
  https://www.forbes.com/2004/04/21/cz_af_0421feat.html

 15. 15
  Rolf Larsson säger

  Tack juli för underbar läsning! Hade gärna suttit ner med Mr. Cameron, som föreslog följande:

  “So, drinkers of the world, throw away your defatted cottage cheese and your cabbage juice; and sit down with us to roast duck and Burgundy. You have nothing to lose but your waistlines.”

 16. 16

  Ja du Rolf, det hade inte varit fel.

 17. 17
  Professor Göran säger

  @ Rolf Larsson:

  Tack för det lästipset och juli för länken.

  Det är så jag försöker leva nu men jag har knappast råd med dessa dryckesvanor och dessutom är två glas vin till lunch nog fyra gånger min egen ”hjärtprofylaktiska” dos.

  Det viktigast är att man inte blir det minsta berusad och det blir man nog inte på två glas vin heller. Det är nog inte bra om man som jag sedan ska klättra omkring på de höga byggnadsställningar runt mitt hus. Nu har jag i och för sig tagit ned ställningarna för säsongen så jag kanske kan öka på medicineringsnivån något till ett glas kanske.

 18. 18
  olle holmqvist säger

  Brain food

  Because meat is relatively easy to digest and rich in calories and nutrients, early Homo lost the need for the big intestines of apes and earlier hominids. This freed up energy for use by other organs. This surplus of energy seems to have been diverted to one organ in particular – the brain. But scavenging meat from under the noses of big cats is a risky business, so good scavengers needed to be smart. At this stage in our evolution, a big brain was associated with greater intellect. Big brains require lots of energy to operate: the human brain uses 20% of the body’s total energy production. But the massive calorific hit provided by meat kick-started an increase in the brain size of early humans.

  Tooled up

  But around two million years ago, telltale cut marks on the surface of animal bones reveal that early humans were using crude stone tools to smash open the bones and extract the marrow. Stone tools allowed early Homo to get at a food source that no other creature was able to obtain – bone marrow. Bone marrow contains long chain fatty acids that are vital for brain growth and development. This helped further fuel the increase in brain size, allowing our ancestors to make more complex tools.

  The tools made by habilis are called ’Oldowan tools’. The process used to make these tools was incredibly simple. Hominids picked up one stone, known as a core and broke it with another, known as a hammerstone or percussor. This gave them a sharp cutting edge that could pass through an animal’s hide.

  https://www.bbc.co.uk/sn/prehistoric_life/human/human_evolution/food_for_thought1.shtml

 19. 19
  Rolf Larsson säger

  I mer än 40 år har jag haft en hälsohemlighet i min bokhylla. Ett litet brunt häfte med rubriken ”Ät, drick och bli smal!” inhandlat någon gång på 60-talet för 3.85 (oms inräknad). Här finns allt om nyttan av att minska vårt intag av socker och stärkelse inkl. tabeller, inte för kalorier utan för kolhydratinnehåll i olika livsmedel. Jag fann den lilla skriften nu när jag håller på att flytta. Allt medan min midja har vuxit genom åren, trots olika försök att hålla igen, har lösningen på problemet funnits inom räckhåll hela tiden!

  I bidrag 14 ovan har juli länkat till originalet, The Drinking Man’s Diet, som är mycket trevlig läsning.

  Jag är beredd att donera mitt exemplar av skriften till samlingarna vid LCHF-centret för koststudier i Njurunda, när det står färdigt.

 20. 20
  olle holmqvist säger

  om benmärg fr antiloper o dyl spelat en central roll människoblivandet blir fettsyresammansättningen viktig.
  Hittade en ref Cordain et al Eur J Clin Nutr 2002 där ungefär följande anges, tabell 1;
  Sat 28 % Mono 59 % Pufa 16 %. Nu är det analyserat långt ut på benspetsen på antiloper. Och här ska det vara mkt mono (16:1, 18:1) det ger lättrörlighet – stelnar inte – även när det är kallt.
  Annorlunda för ben som är inuti den varma kroppen 39 grader? hela tiden. Har en uppgift som j tyvärr inte kan hitta ref till att här är det mest 16:0.

  Parentetiskt. det fanns förr en produkt som hette klövolja och som användes i kompasshus just för den för ändamålet perfekta graden flyt vid olika temperaturer-

 21. 21
  olle holmqvist säger

  PS
  Är flaggskeppet en hallonbåt ?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa