Hjärtsjukdom – eller om den stora förvirringen

Professor Göran Sjöbergs krönika:Professor Göran Sjöberg
Hjärtsjukdom – eller om den totala förvirringen

Inspirationen till denna krönika kommer denna gång ifrån den mycket läsvärda boken ”the Great Cholesterol Con” (”Det stora kolesterolbedrägeriet” skulle titeln kanske bli på svenska, Översättningen till norska är kanske mer lättläst än engelska) av Dr Malcolm Kendrick. För den som läst Uffe Ravnskovs böcker om kolesterol är det förstås ingenting nytt att själva idén, att ett högt kolesterolvärde skulle utgöra själva orsaken till hjärtsjukdom, måste vara ett komplett nonsens, men som trots detta faktum ett nonsens som nu har trumpetats ut i mer än 50 år. Denna idé, eller kanske man ska säga förhastade hypotes, är också det fundament som läkemedelsbolagen bygger sin argumentation på när de marknadsför de statiner som så effektivt sänker kolesterolhalten i blodet. Eftersom kolesterol är en av kroppens viktigaste byggstenar så behöver man inte vara speciellt konspiratoriskt lagd för att misstänka att en minskning av mängden av denna byggsten med hjälp av statiner kan få oöverskådliga konsekvenser för vår hälsa på både kort och lång sikt. Vinsterna läkemedelsbolagen gjort, och fortfarande gör, på sin statinförsäljning är svindlande och Champagnekorkarna måste rimligen ha lämnat många märken i taken på styrelserummen.

 Läs mera

Om nu inte kolesterolet kan anklagas för att orsaka hjärtsjukdom – det finns över huvud taget inga associationer mellan kolesterolhalt och hjärtsjukdom – så är den naturliga frågan om vad som istället är orsaken. Svaret på den frågan är helt enkelt att man inte vet. Däremot finns det oräkneliga hypoteser och inte minst olika krystade bortförklaringar när man t.ex. pekar uppenbara absurditeter. Som exempel nämner Kendrick att kvinnor har ungefär en tredjedel så mycket hjärtsjukdom som män trots att de oftast har högre kolesterolvärden. I Nya Zeeland dog bara EN TIONDEL så många kvinnor som män i åldern 45 – 55.  Med lite fantasi kan säkert mina läsare komma på en del bortförklaringar. Kvinnor är ju inte män kan kanske vara en bra bortförklaring att börja med.

Den berömde (nu beryktade?) fysiologen Ancel Keys friserade som bekant statistiken om den möjliga associationen mellan olika länders fettkonsumtion och hjärtdödlighet genom att välja ut några lämpliga punkter ur den hagelsvärm som alla länder utgjorde när han prickade in dem ett diagram. Han lyckades då välja några få punkter som snyggt låg på en linje, med Japan i botten och USA högst upp, och som ”bevisade” att hög fettkonsumtion ofelbart ledde till ond bråd hjärtdöd. Det sorgliga är att detta uppenbara forskningsfusk svaldes med hull och hår av 50-talets media – sambandet var ju glasklart och alltför bra för att man skulle förstöra det genom att närmare granska det hela. Ancel Keys blev därför omslagspojke nummer ett och fick enorma forskningsanslag och därmed inflytande. Först nu nästan 60 år senare och med miljarder av bortkastade forskningsmedel är det helt uppenbart, efter det att världens främsta nutritionister nu har summerat läget, att Keys hypotes om att mättat fett i vår kost skulle orsaka hjärtdöd är komplett nonsens, trots att en del envetna försvarare, som t.ex. vår svenska professor Hellénius, fortfarande kämpar på i den allt brantare uppförsbacken.

Om nu varken det mättade fettet eller kolesterolet är orsaken till våra hjärtsjukdomar vad kan den då vara? Och nu börjar det hetta till. För femtio år sedan fanns det en alternativ hypotes som pekade på att socker och kolhydrater kunde vara en tänkbar orsak eftersom sockerkonsumtionen definitivt hade ökat under årens lopp på samma sätt som graden av hjärtsjukdom i många länder. Den engelske professorn John Yudkin hade forskat på sockrets roll i vår metabolism och visste vad han talade om när han pekade på sockrets förödande konsekvenserna på vår hälsa. Han var till skillnad mot Keys på rätt spår men inte alls lika inflytelserik och Keys använde allt sitt inflytande för att offentligt förlöjliga Yudkin och lyckades tyvärr i sitt uppsåt. Yudkins hypotes, trots att den var vetenskapligt sund, har därför varit en ”död” hypotes men har nu återupprättats inte minst genom Professor Robert Lustigs forskning under senare tid. Nu talar till och med ”kostetablissemanget” om det lämpliga att minska ned på sockerkonsumtionen. Som man brukar säga: ”Skam går nu på torran land!” och kanske med Hellénius som en kraftfull banérförare här i Sverige och det är förstås bara att gratulera.

Men det är nu förvirringen tar vid i min läsning av Kendricks bok. Han hävdar, faktiskt väldigt övertygande, och med många övertygande resonemang, att det är den stress som vi människor utsätts för, på många olika sätt, som är huvudorsaken till ond bråd hjärtdöd och jag är faktiskt benägen att hålla med honom om detta. Jag brukar säga att huvudorsaken till min egen ”nästan” onda bråda död 1999 berodde på min överkonsumtion av godis och inte minst transfetterna i alla kakor bakade på margarin men jag vet också att jag befann mig i en mycket stressig livssituation vid denna tidpunkt. Ingen tvivlar heller på att stressnivån har betydelse för uppkomsten av hjärtsjukdom och överläkaren som gratulerade mig till min ”överlevnad” 1999 konstaterade att ”alla mina värden” var utmärkta så att det nog troligen var stressen som var orsaken.  På den tiden skrev man heller inte ut statiner till personer med så låga kolesterolvärden som mina och det ska jag nog vara tacksam för. (Idag är läget annorlunda!)

Vad Kendrick inte tar upp – och det förvånar mig – är immunförsvarets roll i det hela. Att kärlsjukdom egentligen är detsamma som infekterade/inflammerade kärl kan varenda kärlkirurg skriva under på och här måste bakterier ha en roll. Hypotesen som Uffe Ravnskov framför gillar jag för att den syr ihop helheten. Bakterier i blodet fångas väldigt effektivt upp av lipoproteiner som t.ex. LDL och det är därför rimligt att man hittar kolesterol just i de bakteriehärdar som utgör själva kranskärlssjukdomen.  Det är välbekant att stress försämrar immunförsvaret och möjligen, om jag nu ska dra konsekvensen av Kendricks övertygande resonemang, den kanske mest avgörande faktorn för att försämra vårt försvar mot mikroberna som vi ständigt utsätts för. (Kendrick och Ravnskov verkar för övrigt inte vara hel överens på den här punkten – för mig betonar de olika aspekter av kärlsjukdomen.)

LCHF passar för mig också utmärkt in i denna bild. Höga blodsockervärden i den rekommenderade normala kosten drar igång insulinproduktionen som också är en faktor som påverkar immunförsvaret negativt och när man hamnat i det metabola syndromet är som bekant insulinnivåerna skyhöga och kroppen, med ett immunförsvar i botten, blir öppen för alla typer av infektioner och egentligen alla ”vällevnadssjukdomar” kan man misstänka. Till och med förkylningar – jag har inte haft någon rejäl sådan och som jag varje år hade tidigare sedan jag övergick till strikt LCHF 2009.

Att ha en strikt LCHF-kost som livsstil är nog därför inte helt fel.

 

Comments

 1. 1

  ”Höga blodsockervärden i den rekommenderade normala kosten drar igång insulinproduktionen som också är en faktor som påverkar immunförsvaret negativt och när man hamnat i det metabola syndromet är som bekant insulinnivåerna skyhöga och kroppen, med ett immunförsvar i botten, blir öppen för alla typer av infektioner och egentligen alla ”vällevnadssjukdomar” kan man misstänka. Till och med förkylningar – jag har inte haft någon rejäl sådan och som jag varje år hade tidigare sedan jag övergick till strikt LCHF 2009.”

  Instämmer – och som Du själv har skrivit tidigare: Kolhydrater i kosten är ett beroendeframkallande gift för kroppen.”

 2. 2

  Vad beror stressen på då? Ett alltför högt sockerintag? Jag är mycket mindre stressad nu på LCHF än på den kolhydratrika kosten! 🙂

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Jag tror att människan har haft problem med både stress och bakterier under hela sin historia. Orsaken till hjärtsjukdom bör därför sökas i något som har ändrats i våra livsbetingelser under det senaste seklet.
  Något som har ändrats är vår kost. Det som har tillkommit är industriprodukter och högt sockerintag. Där tror jag att man först får söka orsaken till hjärtsjukdomar.

 4. 4
 5. 5
  Paleogirl säger

  Det som också tillkommit är electricitet dvs vi kan göra dag på natten vilket påverkar vår biologiska klocka – dygnsrytm. När det är mörkt ska vi sova och bla producera melatonin. Dessutom utsätts vi för elektromagnetiska fält dygnet runt idag vi lever bokstavligen i en mikrovågsugn och långtidseffekterna av detta på våra celler och cellfunktion vet vi väldigt lite om. Skräpmat, dålig sömn, och celler som störs av elektomagnestisk stålning konstant inte underligt om vi är stressade och blir sjuka.
  Dr Jack Kruse har intressanta ideer om detta som visserligen verkar a bit crazy men om hans teorier är sanna så är det revolutionerande. Kolla in hans blogg http://www.jackkruse.com

 6. 6

  ”Jag tror att människan har haft problem med både stress och bakterier under hela sin historia. Orsaken till hjärtsjukdom bör därför sökas i något som har ändrats i våra livsbetingelser under det senaste seklet.”
  Kariesbakterierna spreds med socker, Bakterier förändras, nya utvecklas, det enda som inte utvecklas är vårt förstånd.

 7. 7

  @ Annika Dahlqvist:
  Ja, sant! Vi har kanske mer stress nu, men kosten är vad som förändrats mest! Jag som sagt märker mindre stress på riktig kost! Saker som förr kunde irritera mig gör det inte längre!

 8. 8

  Stress försämrar immunförsvaret, då kan kariesbakterierna som dom flesta redan har i munnen få ett övertag och då kan bakterierna ta sig ner till hjärtat.

  Det som har förändrats är att vi nu äter mat som gynnar kariesbakterierna, godis, läsk, socker i all mat.

 9. 9
  Lady Britt säger

  Varför inte läsa en utmärkt bok av Robert Sapolsky om just stress: ” Why Zebras don’t get Ulcers”..intressant och lättläst!!

 10. 10

  De som nu är insatta i hur det verkligen ligger till med kolesterolhypotesen förfäras ständigt över att den upprepas till leda. Tyvärr är det så enkelt att kolesterolhypotesen blivit ett axiom som är något som man anser självklart och inte ifrågasätter.

  Olika typer av axiom är ibland nödvändiga för att kunna dra slutsatser men då axiomet är felaktigt så går det käpprätt åt skogen. Meningen med ett axiom är att om det leder till felaktiga slutsatser så tvingas man förkasta axiomet och leta upp ett nytt. Så småningom kommer man rätt men tyvärr kan det ta lång tid och vi är liksom otåliga.

 11. 11

  Gustav Skrev:

  @ Annika Dahlqvist:
  Ja, sant! Vi har kanske mer stress nu, men kosten är vad som förändrats mest! Jag som sagt märker mindre stress på riktig kost! Saker som förr kunde irritera mig gör det inte längre!

  Det är väl en rätt så vanlig LCHF-erfarenhet att man blir ”lugn & go” och betydligt mera stresstålig av riktig fet mat,,,,

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 rtyt:
  Då är ju det enda raka att vi slutar med godis, läsk och socker, så att vi får tillbaka vår nyttiga bakterieflora.

 13. 13

  @ Thomas Jansson:

  Tänk om alla vore såna? Inga krig?

 14. 14

  Intressant att Kendrick tar upp stressen, dock tror jag att hans ”huvudorsak” är fel.
  Men det finns en klar gemensam nämnare för nästan allt som tagits upp: Inte socker men blodsocker (BS) , alltså förhöjt. Och enligt Ann fernholm m.fl. orsakar högt blodsocker direkt inflammation, i proportion till förhöjningen efter vad jag förstår . Om linjärt så (k * (BS-5.5) alltså, där konstanten k är obestämd. Det betyder att BS 7.5 i två timmar gör dubbla skadan mot 6.5 under samma tid.
  Vad ökar då blodsockernivåer?
  Stress är klart med :”Fight or flight” alltså. Kan även bli riktigt högt , och botas i sådant fall bäst med fysisk ansträngning som både förbrukar sockret och löser ut endorfiner…

  Kolhydrater höjer BS som vi vet, ju mer desto värre…

  Fruktos: En riktigt lömsk fiende: Inte direkt men långsiktigt genom att orsaka metabolt syndrom så att blodsockerregleringen försämras långt innan diabetes uppstår. Alltså ett moderat kolhydratsintag resulterar då i helt olika blodsockerprofiler (högre och längre blodsockertopp.), fortfarande utan diabetes 2, genom regelbunden förtäring av fruktos även med moderat kaloriöverskott.

  Men det är inte största problemet. Det största problemet som fruktosen orsakar är att just dessa högre och längre toppar gör att levern lagrar undan mer fruktosbaserad näring som fett, visceralt fett, vilket då förvärrar blodsockerregleringen ytterligare.
  Denna positiva återkoppling definierar ett exponentiellt förlopp som och snart resulterar i diabetes 2 som ett mellansteg i ett liv förkortat av hastigt förvärrad kärlväggsinflammation.

  Att byta till LCHF i detta skede tar oftast effektivet bort fruktosen , vilket bromsar progressionen i förloppet. Men det räcker inte. Leverfettet måste bort så att blodsockerregleringen återfås, annars kommer t.om. kroppens egen blodsockerproduktion (på strikt LCHF alltså) i obalans med fortsatta kärlskadeverkningar.

  Hur leder kärlskadorna till plack då? Enligt William Davies minskar man enkelt kärlplacken (han mäter hjärtkärlförkalkningar på sina patienter med hjärtpulssynkad MRI) genom att undvika alla blodsockertoppar och samtidigt minska fastesockret. Stämmer bra med hur man ökar placken, så plackekvationen som ovan då gäller med minustecknet Plackökning = Kx(BS-5.5) är negativ under BS 5.5.
  Summera alltså medelblodsockret t.ex varje timme hela dagen och blir det + så ökar placken, och negativ så minskar den. Ingen ”Rocketscience” precis.

  Så det finns massor med anledningar till förhöjt blodsocker vilka alla adderas under livet i formlen ovan. Att det då blir hjärthälsosamt att bli grönsaksvegan ett tag, som Clinton, är uppenbart, eftersom allt socker och bröd då försvinner, blodsockret normaliseras och placken därför minskas.
  Och med LCHF utesluts samma blodsockerhöjande livsmedelsgrupp .

  Röker eller snusar man kan detta ofta höja blodsockret ”lite till”, vilket förklarar att rökning gav klart ökad infarktrisk i InterHeartstudien t.ex. (För snusare betyder detta att snusning ger en högre infarktrisk än rökning då snuset ofta ger en starkare ”kick”.)
  På unga soldater i Vietnam uppmättes långt gången plackbildning. En kombination av blodsockerhöjnng av godis, kolhydratrik mat och i det fallet framförallt stress.

  Slutligen ser jag placktillväxten i sig på följande sätt: En mindre men tillräckligt intensiv blodsockerhöjning orsakar en skada som snabbt läks med en liten sårskorpa som faller av som vanligt. När en ny skada inträffar innan den gamla helt reparerats eller innan sårskorpan fallit av kompliceras naturligtvis förloppet och en gissningsvis resulterar en förtjockning när skadan slutligen läks, om den någonsin läks alltså! Att diverse halvfabrikat som man kallar som ”plack” byggs upp gradvis genom nya dagliga inflammationer blir då naturligt, enligt den här teorin !

  Högt blodsocker ser alltså ut att vara klar huvudorsak till kärlsjukdomar. med kännedom om hur det både ökar och minskar plack.
  Bakteriers roll måste vara högst sekundär i plackbildning eftersom utan plack har de helt enkelt ingenstans att vara. LDL kolesterol är ett reparationsmedel och behövs inte med mindre än att skada uppstått. Alltså varken bakterier eller LDL orsakar kärlsjukdom.

 15. 15

  Förutom kosten har vi ju även förändrat vår omgivning en hel del under det senaste seklet. Elektromagnetisk strålning som någon påpekade. mindre fysisk aktivitet, mängder av nya ämnen i miljön, inte minst i våra hem. Jag tror också att vi spenderar mindre tid utomhus nu än förr.

  Vi kastar ut oss i en okänd miljö med okända konsekvenser.

  Titta gärna på denna dokumentär av Folke Rydén om nya ämnen och dess möjliga resultat i Östersjön: https://www.svtplay.se/video/1203675/del-17

  Läs även: https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/Sv/nyheter/2013/Pages/forhojd-dodlighet-fagel-lax-och-alg.aspx.

  Vart tog försiktighetsprincipen vägen? Stod den i vägen för tillväxten?

 16. 16

  Växelfält i allt högre frekvenser och switchade dessutom med extremt korta flanktider. Dessa ger i och urladdningar. Vi är endast vana vid magnetfält som vid likström tidigare i stort sett.
  Olle Johansson Karolinska har ju upptäckt att stamceller i huden påverkas men som vanligt är det industrin som bestämmer över vad som ska anses skadligt eller inte. Strålning används ju som behandling så man behöver väl inte vara superintelligent för att förstå dess inverkan på oss för övrigt. Vi vet ju också att man kan låta en köttbit bli till en tjälknöl i ugnen. Låt vara för att den inte har någon blodcirkulation.
  Hopplös värld vi lever i och allt mer får vi en bekräftelse på att mänskligheten läs ”dom” står på botten av sin utveckling.

 17. 17

  Man måste nog se det på individnivå också. En del är bra på hantera stress och kanske har bra gener som står emot dvs man blir inte sjuk. Stressen i sig kan väl uppträda i många skepnader och vara av olika valör !? Vad som är stress för mig är inte stress för någon annan osv i all oändlighet.

  Men det förstar inte nödvändigheten att som förebyggande vara försiktig med socker, kolhydrater!! Vi har ju också något som vi uppfattar som ett alltmera stressat samhälle. Inte minst verkar många sätta sig i ekonomisk stress med ett vidlyftigt lånande och konsumtion.

 18. 18

  Gustav Skrev:

  @ Thomas Jansson:

  Tänk om alla vore såna? Inga krig?

  Om grädde kan förhindra krig vet jag inte,,,

  För några år (tror det var för cirka 8 år) sedan hade vi en diskussion i någon numera avsomnat forum om hur många förhållanden som spricker p g a felaktig kost – många är det nog och ”toppar” man sitt förhållande med att kvinnan stoppar i sig p-piller är nog risken uppenbar att hormonerna helt tar överhanden,,,

  Intressant, om än en smula nedslående, är det lågintensiva krig som många par ägnar sig åt – blir ofta synligt i köerna på varuhus och liknande – ofta lyser det ju kohydratdrift lång väg om dessa människor – om inte annat genom innehållet i kundvagnen,,,

  En bekant är ”hjärnskrynklare” -han är en positiv LCHF:are och hävdar att ”en betydande del” av hans klienters psykiska åkommor (matförgiftning enligt min uppfattning!) mycket väl skulle kunna botas med riktig mat istället för lyckopiller,,,,

 19. 19
  Ingvar Bejvel säger

  Keys (Seven Countries Study, m fl) fastslog, att mättat fett ger höga kolesterolvärden, vilka i sin tur ger kärlincidens. Detta blev grundbulten i behandlingen av kärlproblem, och denna bult sitter fullständigt fastrostad i västerlandets sjukvård!

  Med viss envishet vill jag hävda, att den ’enda vägen’ är att gå till urkunderna. Just detta gjorde några oförvägna skotska forskare, och deras studie publicerades så sent som i februari 2013. Läs följande länk (fungerar bra på min webbläsare!)

  https://www.scirp.org/journal/fns/

  I denna studie gick man tillbaka till Keys grunddata. Man fann bland annat följande:

  ’biscuits, cakes and bakeries’

  listas som mättat fett!

  Tro sjutton, att mättat fett är livsfarligt!

  Men vad hände??!! En konspiration? Alla tongivande ’blasfemiker’ (Dahlqvist, Eenfeldt, m fl) verkar inte vilja använda sig av denna nya studie. Allt är tyst.

  Min poäng är, att det inte finns någon anledning att diskutera nyanser av fett- och kolhydratmängder så länge man inte tillåter sig att ha grundläggande fakta på bordet.

 20. 20

  @ Thomas Jansson:

  Det är väl en rätt så vanlig LCHF-erfarenhet att man blir ”lugn & go” och betydligt mera stresstålig av riktig fet mat,,,,”

  Absolut, i min erfarenhet också. Jag minns även ett program med Jamie Olivers serie om kost i skolan. De konstaterades att barnen blev lugnare och mer fokuserade när de börjat äta mindre socker.

 21. 21

  Beträffande vad jag skrev i #14 ovan:
  ”Bakteriers roll måste vara högst sekundär i plackbildning eftersom utan plack har de helt enkelt ingenstans …att vara” bör ändras till ”.. att växa till och göra skada”.

  För mer om hur högt blodsockret sätter igång kärlväggsinflammation läs här:
  https://ettsotareblod.se/karlskador-orsakade-av-hoga-blodsocker-bromsade-hos-moss/i

  För mer om hur man MINSKAR kärlväggsplack, läs på Dr William Davies (kardiolog) websida om hans kliniska resultat verifierade med årliga kaciummätningar i kranskärlen.

  Invar Bejvel:
  Betr. Att Keyes fuskade och inkluderade söta bakverk som ”mättat fett” är det välkänt, men som du säger det bör poängteras mer!

 22. 22

  @ Ingvar Bejvel:
  Hittar inget om Ancel Keyes på länken, Har du en direkt länk istället ?
  Annars är du ”spot on” om att hans fusk måste tas upp om och om igen , och du gjorder det!

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Ingvar Bejvel:
  Jag vet att jag har skrivit om detta flera gånger, jag läste om det i någon amerikansk blogg, men jag hittar den inte nu. Någon som har den?

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Ingvar Bejvel:
  Nu hittade jag den. Under Vetenskapen bakom LCHF, i bloggmarginalen, står det under Mättat fett:
  ”Tankeställare: Har vi givit fel kostråd”, av Zoe Harcombe m fl.
  Men du har rätt i att detta är mycket viktigt att ta upp om och om igen.

 25. 25

  Thomas Jansson Skrev:

  Gustav Skrev:
  @ Thomas Jansson:
  En bekant är ”hjärnskrynklare” -han är en positiv LCHF:are och hävdar att ”en betydande del” av hans klienters psykiska åkommor (matförgiftning enligt min uppfattning!) mycket väl skulle kunna botas med riktig mat istället för lyckopiller,,,,

  Och MG plus vitamin-D skulle jag tro.

 26. 26
  Professor Göran säger

  @ Ingvar Bejvel:

  Ancel Keys är trots allt att betrakta som ”a dead duck” även om han har många miljoner liv på sitt samvete och fortfarande försvaras av etablissemanget men knappast av vetenskapen. Men det gjorde förstås inte vetenskapen på 50-talet heller – t.ex John Gofman.

  Artikelförfattarna till rapporten du refererar till var med rätta upprörda över detta ”slirande” i Keys analys av data.

 27. 27

  @ Thomas Jansson:
  Du skrev: ”En bekant är ”hjärnskrynklare” -han är en positiv LCHF:are och hävdar att ”en betydande del” av hans klienters psykiska åkommor (matförgiftning enligt min uppfattning!) mycket väl skulle kunna botas med riktig mat istället för lyckopiller,,,,”

  David Perlmutters bok Grain Brain fokuserar på att många av hans klienter blivit friska genom att undvika gluten och minska kolhydrater. Desstutom anser han att kolesterol behövs för en välfungerande hjärna, med referenser.

  En Japansk studie på 1000 män och kvinnor från 2011 visade att antalet Alzheimer fall efter 60 var fördubblat för diabetiker och risken att utveckla dementia med diabetes var 1.75 x högre.

  Y. Kiyohara, “The Cohort Study of Dementia: The Hisayama Study,” Rinsho Shinkeigaku 51, no. 11 (November 2011): 906– 09. Note that the article is in Japanese. Also see Ann Harding’s coverage of this study for CNN Health at https:// http://www.cnn.com/ 2011/ 09/ 19/ health/ diabetes-doubles-alzheimers.

  En annan refererad studie visar att risken för hjärnkrympning ökar med högt blodsocker, fortfarande i normala nivåer ! https:// http://www.sciencedaily.com/ releases/ 2012/ 09/ 120904095856. htm (accessed May 13, 2013).

  Perlmutter, David (2013-09-17). Grain Brain: The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar–Your Brain’s Silent Killers (Kindle Locations 4648-4650). Little, Brown and Company. Kindle Edition.

 28. 28
  Thomas B säger

  Lars Skrev:

  Förutom kosten har vi ju även förändrat vår omgivning en hel del under det senaste seklet. Elektromagnetisk strålning som någon påpekade. mindre fysisk aktivitet, mängder av nya ämnen i miljön, inte minst i våra hem. Jag tror också att vi spenderar mindre tid utomhus nu än förr.

  Vi kastar ut oss i en okänd miljö med okända konsekvenser.

  Titta gärna på denna dokumentär av Folke Rydén om nya ämnen och dess möjliga resultat i Östersjön: https://www.svtplay.se/video/1203675/del-17

  Läs även: https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/Sv/nyheter/2013/Pages/forhojd-dodlighet-fagel-lax-och-alg.aspx.

  Vart tog försiktighetsprincipen vägen? Stod den i vägen för tillväxten?

  Håller helt med dig, Lars. Antagligen är den här tråden helt död vid det här laget men allt detta som ni redan har berört, miljön, elektromagnetisk omgivningsstrålning, kemikalierester i vårt dagliga
  kranvatten, all annan hormonstörande miljögifter osv. i all oändlighet, kan kanske var för sig
  lägga mig i en alltför tidig grav.
  Och med tanke på Cocktaileffekten (detta underbara`mode`ord) tror jag att det kan gå fortare
  än vad jag själv riktigt vill ta in.
  Så, tyvärr är jag tråkigt pessimistig om all vår gemensamma framtid med tanke på den
  ekonomiska styrkan hos Big Food, Big Pharma, Big Care som vill bevara status quo
  för ytterligare affärer kontra undan smitande politiker.
  Intressant vidareläsning?? http://www.extrakt.se (skriv in i deras sökruta:tydliga samband mellan…)

 29. 29
  Rolf Löfgren säger

  Matthias Rath för fram en intressant tanke hur plack bildningen går till.

  Vid små skador i blodkärlen, som kan ha orsakats av inflammationer eller liknande, skyndar sig kroppen att reparera dessa. Kroppen vill helst ha C-vitamin till detta, men finns inte det tillgängligt så producerar kroppen Lp(a) som rep-material. Problemet med Lp(a) är att det är inte lika bra som rep-material så kroppen får lägga på extra, dessutom är Lp(a) limartat (a=adhesiv) så det fastnar på väggarna i blodkärlen och därmed bygger upp plack.

  Läs gärna boken ”Varför djur inte får hjärtattacker, men människor dör av dem”. Hans rekommendation är att inta C-vitamin flera gånger per dag och minst 1 gram/dag.

  Bruce Fife förordar i boken ”Stoppa Alzheimer NU” att man bör äta 2 – 3 matskedar kallpressad kokosolja/dag för att motverka inflammationer i kroppen.

 30. 30

  @ Rolf Löfgren:
  Intressant. Själv lutar jag mer åt att undvika skadorna, alltså högt blodsocker som vi nu vet orsakar kärlskador. Men håller med om att det är ”för enkelt” så att det inte passar ”Big Food, Big Pharma, Big Care som vill bevara status quo” som Thomas B så träffsäkert skrev ovan.

  En kompis dog dock p.g.a. hjärnblöning och en släkting trippade nästan till med aortabråck. I bägge fallen saknades definitivt Vitamin C. Dock lutar jag själv åt att teorin som säger att receptorerna för Vitamin C är samma som för glukos. Alltså med en konstant Vit C halt och en hög blodsockerhalt efter varje måltid blir det inte mycket Vitamin C som tas upp. Alltså bättre att börja med LCHF även i Vitamin C frågan! I bägge fallen åt dom SLV standarddiet. En diet som tål kompletterering med Vitamin C, t.ex.

 31. 31

  Jag vill rekommendera Natasha Campbell McBrides bok ”Put your heart in your mouth”. Hon skriver väldigt klart och pedagogiskt. På sidorna 43-55 tar hon upp ett antal faktorer, miljöfaktorer, som hon anser kan leda till inflammation i artärväggen och hur därefter kolhydraterna och dess effekter förhindrar kroppens reparation av skadorna.

  I sin slutsats skriver hon [min översättning]:
  ”Hjärt- kärlsjukdom var relativt ovanligt till dess vi uppfann processade kolhydrater. Dessa ger högt blodsocker som ger metaboliskt syndrom och underblåser kronisk inflammation. I en inflammatorisk miljö kan kroppen inte reparera kärlskador. … En ansenlig del av hjärtattacker och stroke uppstår på grund av ”artär-spasm” som beror på svår magnesiumbrist orsakad av de processade kolhydraterna.” Högt blodtryck är också ett resultat av magnesiumbrist. [Det går åt väldigt mycket magnesium för att ta hand om glukos – jag har hört olika siffror men Natasha skriver 1 molekyl glukos konsumerar 23 molekyler magnesium.] Hon tar också upp AGE som också är en produkt av höga blodsocker, som en bov i hjärt- kärlsjukdom.

  Hon avslutar med att säga att det mesta hon tagit upp befinner sig inom vår egen kontroll och att ett fåtal livsstilsändringar kan förhindra att vi drabbas.

 32. 32
  Ann Kristin säger

  Jag har undersökt de positiva effekterna av kanel och hittade detta:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3459454/

  Nu innehåller ju kanel ett gift, men så vitt jag förstår kan man tåla ca en tesked om dagen. Alla dess postiva effekterna överväger, så jag ska nog testa. Främst för att det sänker blodsockret, men också för att det har en blodförtunnande effekt. Frågan är då om man ska minska dosen omega 3, som jag tar full dos av?

 33. 33
  olle holmqvist säger

  CONCLUSIONS:

  Calcium/vitamin D supplementation neither increased nor decreased coronary or cerebrovascular risk in generally healthy postmenopausal women over a 7-year use period

  drygt 36 000 000 kvinnor ålder 50-79 deltog. Hjärtinf behandl/placebo = 475/499
  stroke d:o 362/277 i den här studien gjorde man dessutom – sällsynt – för dem åt en viss undergrupp ”naturligt” mkt.
  Det är ju frågan skall ställas – inte som det brukar beh kontra placebo. Jag tycker det är naturligt för mig förespråker som ”s k naturlig kost” Min tro är att ingen som är frisk behöver tillskott

  Lite mellanstadiematematik; som vi ser har vi ca 1600 händelser. Det betyder att för 36 000 – 1600
  =34 500 = icke.händelser 345000/36000 = ca 96 %. Dvs för dem kvittar alternativen lika.

  Dessutom är 7 år en kort tid fysiologiskt (inte ekonomiskt)

  Circulation. 2007 Feb 20;115(7):846-54.

  Calcium/vitamin D supplementation and cardiovascular events.

  Hsia J, Heiss G, Ren H, Allison M, Dolan NC, Greenland P, Heckbert SR, Johnson KC, Manson JE, Sidney S, Trevisan M; Women’s Health Initiative Investigators

 34. 34
  olle holmqvist säger

  @ Josef Boberg:
  Jag har några gamla käpphästar som ingen hoppar på – tyvärr. Många (alla?) av våra nyttiga tjocktarmsbakterier går på kolhydrat och vi har dessutom från käften och nedåt ett pärlband av enzym just för dem: Nu misstänker att Josef trots att vara ”striktare” ändå har sådana vänner.

  Vad lever dom av ? något annat ? protein, fett eller tillverkar dom själva sådant åt varandra ?

  Skulle ngn striktare vilja kontakta eller stort sjukhus och prövat ?

  När jag jobbade inom köttprod och vi varit på anläggning i USA måste vi lämna prov när vi kom hem.
  rutiner finns altså.

 35. 35

  @ olle holmqvist:
  Har inte tid att detaljkolla studien nu, men ofta tidigare har man fått fram nollskillnade med låga doser. 2,000 – 5,000 I.U. per dag behövs när man är över 40 och inomhusmänniska.
  Med 400 -800 iu per dag nås ofta insignifikanta skillnader.
  (Skulle även föredra magnesiumtillskott eller bättre ingenting istf Kalcium eftersom Vit D redan ökar kalciumtillgängligheten). Och alltid logiskt enklare och rättvisande att testa en variabel i taget !

  Kalciumbrist orsakade aldrig rickets eller benskörhe -mjukhet.
  Det fick man p.g.a. Vitamin D-brist blev det fastslaget för många herrans år sedan. Så var kommer idiotin(?) med kalcium för benskörhet från idag ?

  Men med LCHF ökar man även indirekt sin Vitamin C försörjning eftersom ett lågt blodsocker vid/efter måltider gör att det blir mindre upptagningskonkurrens med glukos. Många andra LCHF fördelar finns än så länge bara i anekdotform. Vilka andra näringsämnen blir mer ”lätttillgängliga” när blodsocker normaliseras vid måltider, är en bra forskningsfråga. Om staten nu till äventyrs skulle vilja bestämma själv vart forskningspengar kan användas till. Men än så länge betalar vi indirekt genom läkemedel trots att det kanske bir flera hundra gånger dyrare.

 36. 36

  @ stenbj:
  Benstommen består av kalcium, men också av proteiner. Skört skelett får man av att uppbyggnaden av benmassa blir långsammare än den naturliga nedbrytningen. Gamla celler, som blivit trötta och odugliga byts normalt ut mot nybildat ben i en kontinuerlig process, men uppbyggnaden går långsammare ju äldre man blir.

  Att man fokuserar på mineralbristen vid osteoporos beror nog på mätmetoderna. Som vanligt får man vad man mäter, och redan på röntgenplåtarna ser man att skelettet har lägre mineraltäthet, alltså ska man med liv och pin tillföra kalcium och andra mineraler för att få snyggare plåtar.

  Det finns dock evidens för att sådant ben blir sprött och brotten mera splittrade. Det saknas proteiner, som skulle ge benet den nödvändiga elasticiteten.

  Om man är anfäktad av metabolt syndrom = insulinresistent, är kalktillskott tom menligt. Eftersom insulinresistensen medför att kalcium inte hittar till skelettet, kissar man ut det mesta av tillskottet och en viss andel ansamlas i placken i kärlen = åderförkalkning.

  Det finns, som vi alla vet, en patentlösning på metabolt syndrom: dra ner på kolhydraterna till ett absolut minimum, håll koll på mängden proteiner och festa på naturliga feta maträtter. Absolut inget extra tillskott av omega 6, vi får normalt mer än vi behöver via riktig mat.

  Med en ganska strikt tillämpning av LCHF vinner man
  låga halter glukos,
  lågt behov av insulin och normala halter insulin, när levern återhämtat sig,
  låga halter av små täta LDL, som borrar sig in i kärlväggarna och förorsakar inflammation,
  bättre immunförsvar, genom att C-vitamin bättre kommer åt de vita blodkropparna,
  bättre möjligheter att tillgodogöra sig kalcium och protein i skelettet
  stora möjligheter att bryta ner redan bildade plack etc.

  Som grädde på moset går man ner i vikt, om kroppen tycker att man är överviktig, hormonsystemen blir känsligare och leptinet fungerar.

  Appropå D-vitamintillskott, blev jag uppmärksammad på det Franska sättet att behandla gravida kvinnor. Här finns ett tillskott i drickbar form, en ampull med 100.000 enheter, som normalt räcker i 6 mån. Man ger de gravida en sådan dos under graviditeten. Man kan undra varför man gör så i Frankrike, här är det god tillgång på sol. Men här såväl som i Sverige är det gott om kvinnor, som av religiösa skäl täcker stora delar av sin kropp. Hur gör man med dessa i Sverige?

 37. 37
  Ann Kristin säger

  @ Erling:
  Problemet med mörkhyade och/eller heltäckta människor (mest kvinnor) har uppmärksammats, eftersom de uppvisar d-vitaminbrist, med symptom som värk och högre andel autistiska barn. Ingen källa, men det går nog att hitta. Förmodligen får de inte tillräckligt stor dos i alla fall.

  Jag röntgades för tre år sedan för min artros, och nu först fick jag veta att jag lider av urkalkning (har fått kontakt med primärrehab). Nu äter jag d-vitamin sedan ett år, som tur är, men jag tycker att det är märkligt att man inte får information om sina egna sjukdomar/brister/problem. Jag har alltid ätit mycket ost och gröna blad, så det är inte brist på kalcium. Tur i oturen att de inte hann jaga i fatt mig med kalcium i alla fall. Jag litar mer på det som sägs här, faktiskt.

 38. 38

  @ Erling:
  Det där med upp och nedbrytnings processer för ben finns det en del mediciner för.

  Men resultatet bör ju bli ganska risigt efter ett tag om nedbrytningen bromsa: Riktigt urgamla utslitna celler efter ett tag….
  En del av dom skumm medicinerna är dessa, vilka alltså bör undvikas helt, som jag ser det:
  Bisphosphonates, calcitonin, denosumab, estrogen and estrogen agonists/antagonists are antiresorptive medicines.

  Intressant att kalken försämrar om man ”är anfäktad av metabolt syndrom”. Bortsett från inbitna LCHF-are så har nog dom flesta lite Metabolt Syndrom, vilket kanske förklarar uppsnabbad förkalknini ådror med hjälp av kalciumtillskot…
  Summan som jag ser det blir att standard osteoporosisbehandling ser ut att leda till snarare fall, mm.

  Annars har du gjort en bra snabb-sammanställning av vad man vinner på LCHF!
  (Många stora steg sedan den där Hacke-tiden..)

  Själv tar jag 5000 IU D3 per dag nu. Mätte D-vit för ett par år sedan efter minst 6 månader med detta och det var då gott högre än normalt medn inte så högt som William Davies rekommenderar.
  Kärlplacken som orsakade min kärlkramp försvann i mitt fall inte förran jag började med LCHF. Kombination med Vitamin D3 så att min plack kanske inte hade gått bort utan högt Dvitamin i blodet?

  Även i Saudi-Arabien lider kvinnor ofta av kronisk D-vitaminbrist p.g.a. drakoniska religionslagar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa