Utvärdera LCHF som behandling av diabetes

Ann Fernholm har skrivit en debattartikel i Aftonbladet.

Ann Fernholm är bara så bra!

 

Comments

 1. 1
  Jimmie-E. säger

  Passa på att rösta på årets förvillare på VOF:s hemsida.
  Livsmedelsverket finns som alternativ!
  https://aretsforvillare.nu/

 2. 2
  Pre-diabetiker säger

  Jag saknar pensionärsorganisationerna i kostdebatten vad gäller diabetes. Där om någonstans finns många diabetiker typ 2. På deras möten serveras mycket kanelbullar och smörgåsar. Det är bra med stavgång, boulespel, dans m m, men delta i debatten om hälsosam LCHF-kost för diabetiker. Tack till Ann Fernholm för din kvalificerade insats.

  PRO/SPF varför är ni så tysta?

 3. 3

  # 2 Citat—-PRO/SPF varför är ni så tysta?—–

  Inget kaffe, kanelbullar eller kakor. Vad skall vi då prata om?

 4. 4
  Margareta säger

  Till juli!

  citat: ” PRO/SPF, varför är ni så tysta?”

  Har jag uppfattat dig rätt, när jag tror att detta uttalande visar självironi, baserat på en ”allmän” uppfattning att så fort man pensionerat sig, så är man imbecill?

 5. 5
  Pre-diabetiker säger

  @ Pre-diabetiker:
  Det finns ingenting på SPF:s förstasida om att det är Världsdiabetesdagen idag.
  https://www.spf.se/

 6. 6

  # 4 Margareta. Ironi ja, i övrigt nej. Pension och imbecill är på intet vis synonymt. Jag har hela mitt liv tyckt om att umgås med äldre människor.

 7. 7
  Peder Sjogren säger

  Hej,
  Olika dieter passar sakerligen olika bra beroende pa alder, vikt, halsostatus etc. Personligen tror jag
  t.ex att en person i 60-arsaldern med overvikt, diabetes typ 2, hogt blodtryck och daliga blodvarden
  bor anvanda LCHF-metoden och har da stora mojligheter att fa en bra livskvalitet i manga ar.
  Da ev. biverkningar som LCHF- metoden kan ha, annu ej klart definierade, ar sakerligen betydligt
  mindre for en person i denna alder an vad ”normal” mat har.
  Som anekdot kan jag beratta att min mor inte fick en speciell varktablett da hon var 88 ar och
  hade mycket stark vark. Skalet var att denna medicin gav svara biverkningar efter 30 ars anvand-
  ning, alltsa i detta fall vid 128 ars alder.
  Avslutningsvis tror jag att alla dieter bor anpassas individuellt for varje person och man bor anvanda
  sitt egna sunda fornuft och inte ta alla kostrad bokstavligt.

  Peder

 8. 8
  Lilly Torva säger

  Hör’ni guys! Såg ni nyheterna ikväll? Där presenterades att diabetes bland barn i Sverige, upp till 17 år, drabbas av mest diabetes i världen. Utan förståelig mening sas det. En läkare eller forskare uttalade sig om att våra gener här skulle vara förändrade, bla pga att vi vaccinerar oss mot sjukdomar. MEN, INTE ETT LJUD, varken från den mannen eller mamman som, innan dotterns diabetes upptäcktes, sökte efter ett vaccin mot just diabetes, OM ALLT SOCKER OCH STÄRKELSE I MATEN! Inte ens en väsning att orsaken kan vara all dynga i vår mat. YNKLIGT!!!

 9. 9

  Off topic.
  Märkligt, jag kan snart inte säga något förbannat, utan att tvingas äta upp det. Jag kunde inte motstå frestelsen att gå in på länken i den första kommentaren på denna tråd. Det förhatliga och stenhårt bekämpade förvillarpriset är i år riktat mot Livsmedelsverket. Som leder omröstningen med 56% (200 röster), före VoF med ca 50 röster. Förra året var det Mats Reimer som fick priset. Massmedia nämnde det inte med ett ord, vad jag kunde se. Men även då kom VoF på andraplats. Kusligt att tänka sig att förvillarpriset blivit ett vapen i händerna på LCHF-rörelsen. Man fick rösta på tre alternativ, men jag hittade bara två att rösta på och jag ska aldrig göra om det.

  Peder Sjogren,
  Strunta i de individuella dieterna och ät istället småskaligt, närproducerat och ekologiskt. Naturligtvis naturligt uppfödda grönbetesdjur (som vandrar omkring i stora hjordar på den kommunalt ägda marken, utan staket, vaktade av 7,4% arbetssökande (utopi)).
  För att hjälpa den mångkulturella Naturen, framförallt vår egen natur, så äter vi ingenting som kommer från monokulturer, ceralier, vegetabiliska oljor eller socker. Inte heller kött ifrån den industri som föder sina djur med kraftfoder från monokulturer med samma hopkok som gigantiska livsmedelsföretag gör människor metabolt sjuka med. Sluta ät Bregott för det innehåller grädde från danska GMO-bönder. Finns inte Arla-kon på paketet så är det GMO-beudlat.

  Bieffekten blir att du slipper de globala besprutningsresterna, transporter, socker, omega 6. F-n vet om inte klimatet blir bättre också. Jag mår i alla fall bra på det.

 10. 10
  Leif Gröndahl säger

  Tack Ann Fernholm. Jag är glad att denna fråga kommer upp på bordet. Fick förmånen att delta i direktsändnigen av ”Fråga doktorn”. Min fråga i programmet var när min diabetesdebut drogs sig tillbaka för 35 år sedan, skulle jag sluppit 35 års insulinbehandling om jag fått lågkolhydratkost som medicinering. Fick inte några avvisande svar. Har undrat. de sista året sedan LCHF gett fantastiska resultat på mig och min diabetes. Hoppas att sådana som Ann F, Annika D m.fl kan driva frågan. Tror att om man som första medicinering vid diabetesdebut införde lågkolhydratkost helst utan kol.hy, skulle rädda några från insulinbehandling och följdskador pga diabetesen.

 11. 11

  @ Leif Gröndahl:

  Tack Leif Gröndahl, jag hörde dig i TV-programmet. Superbra att du ringde.

 12. 12

  @ Georg W:

  Vad är det för skillnad på:
  https://www.vof.se/
  https://aretsforvillare.nu/

  ??

 13. 13

  @ Leif Gröndahl:
  Jag hörde dig i Fråga Doktorn, tack för att du ringde och tog upp frågan om diabetesbehandlingen! Tänk vad många människor som har fått lida och lider i onödan pga dessa förödande kostråd!

 14. 14

  Att Sverige har högst antal barn med diabetes och högst förbrukning av godis kan väl inte vara ett sammanträffande.

  Om det inte räcker med lördagsgodis så är det fruktstunder och mellanmål med söta soppor mm i dagis och skola. Jag kan inte påminna mig att vi hade fruktstunder eller mellanmål när jag gick i skolan (50 – 60-tal).

 15. 15
  Leif Gröndahl säger

  @ Brittis:
  Tror att min fråga om diabetebehandling gjorde att jag kom med, verkade som den intresserade redaktionen. Kul för mig och lchf kosten.

 16. 16

  @ 65+:
  Jag gissar att VoF blivit uppätna inifrån av metabol medvetenhet och att organisationen nu riktar in sig på att avslöja den gigantiska matkonspiration vi lever under. De sonar sina synder genom att konkurrera med samhällets storskojare nr 1, om vem som har ljugit mest.
  Men vi har väl inget val. Vi får välkomna dem i kampen mot de lögner som förstör människor och sprids av Livsmedelsverket och VoF. Omröstningen är ju med statistiskt säkerhet en summering över hur mycket LCHF VoF har blivit. Jag skulle säga att över 75% av dom nu är LCHF. För det är väl ingen här som röstar på deras forum, eller?

 17. 17

  Det ena är VoF, det andra är inte VoF.
  https://www.vof.se/
  https://aretsforvillare.nu/ (uppochner)

 18. 18

  Georg W Skrev:

  @ 65+:
  Jag gissar att VoF blivit uppätna inifrån av metabol medvetenhet och att organisationen nu riktar in sig på att avslöja den gigantiska matkonspiration vi lever under. De sonar sina synder genom att konkurrera med samhällets storskojare nr 1, om vem som har ljugit mest.
  Men vi har väl inget val. Vi får välkomna dem i kampen mot de lögner som förstör människor och sprids av Livsmedelsverket och VoF. Omröstningen är ju med statistiskt säkerhet en summering över hur mycket LCHF VoF har blivit. Jag skulle säga att över 75% av dom nu är LCHF. För det är väl ingen här som röstar på deras forum, eller?

  Den oheliga alliansen?

 19. 19
  Pre-diabetiker säger

  Pre-diabetiker Skrev:

  Jag saknar pensionärsorganisationerna i kostdebatten vad gäller diabetes. Där om någonstans finns många diabetiker typ 2. På deras möten serveras mycket kanelbullar och smörgåsar. Det är bra med stavgång, boulespel, dans m m, men delta i debatten om hälsosam LCHF-kost för diabetiker. Tack till Ann Fernholm för din kvalificerade insats.
  PRO/SPF varför är ni så tysta?

  Diabetes drabbar allt fler:
  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/diabetes-drabbar-allt-fler/
  ”Världen håller på att förlora kampen mot diabetes, enligt en ny rapport från Internationella diabetesfederationen. I nuläget tros 382 miljoner människor lida av sjukdomen, fler än någon gång tidigare.”…

 20. 20

  Här kommer ett förtydligande, så att ingen börjar tro att VoF har blivit förnuftiga. Sajten
  https://aretsforvillare.nu/
  är en parodi. Det visas av följande citat från den sidan:
  Aretsforvillare.nu lanserades i december 2010 som ett practical joke med seriös underton och som en reaktion mot skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) och deras pris med samma namn, Årets förvillare.

 21. 21

  @ Molle:
  Tack Molle. Din kommentar behövdes! Allt för många har inte hängt med i parodin.

 22. 22

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa