Socker göder cancer

Artikel i Dagens Medicin/Vetenskap.

Kurator Aina Johnsson tror sig veta hur cancerpatienter ska äta:

”Det som är i ropet nu är att helt utesluta alla varianter av socker ur kosten, säger Aina Johnsson.
– Massor med cancerpatienter ”vet” att socker göder cancer så de lägger upp egna självspäkningsprogram därefter. Det är den mest spridda myten i dag och den har inget vetenskapligt stöd alls. Också bland metastaserade patienter som absolut inte ska svälta finns myten att svält botar. Och när man ifrågasätter det så tycker de att man är förfärligt okunnig.”

Hon är ju förfärligt okunnig när hon tror att kolhydratrestriktion måste innebära svält. Att man kan ersätta kolhydrater med fett ingår inte i hennes föreställningsvärld.

 

Comments

 1. 1

  Får man inte lära sig att tänka när flera ifrågasätter ens kunskap.

 2. 2

  Har man glömt Warburg-Hypothesen? Tyvär inte så mycket skrivet om honom på svenska. Här en länk till Wikipedia på tyska.

  https://de.wikipedia.org/wiki/Otto_Warburg_(Biochemiker)

 3. 3
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  BLEV BARA SÅ FRUSTRERAD AV ARTIKELN! 🙁
  BETRÄFFANDE

  – ”..Massor med cancerpatienter ’vet’ att socker göder cancer så de lägger upp egna självspäkningsprogram därefter. Det är den mest spridda myten i dag och den har inget vetenskapligt stöd alls…” ”..Och när man ifrågasätter det så tycker de att man är förfärligt okunnig..”
  JUST DET – OKUNNIG ÄR RÄTTA ORDET!! ”..självspäkningsprogram..” UNDRA PÅ DET!!
  LITE SUNDA KOSTRÅD SKULLE INTE SKADA! KOSTEN SKA JU VARA VÅR MEDICIN!

  OCH
  – ”..en patient som frankt deklarerar att hon tänker lägga om kosten, ta antroposofiskt mistelpreparat eller göra någonting annat i stället för att ta sina aromatashämmare, så ser hon först till att patienten fullt ut är informerad och införstådd med konsekvenserna av sitt beslut. Men sedan gäller det att respektera patientens inställning, säger Elisabet Lidbrink..”
  ATT HÄR ANVÄNDA ORDEN ’frankt deklarerar’ ÄR INTE BARA ARROGANT UTAN OCKSÅ RESPEKTLÖST!

  OCH
  – ”..Men jag säger alltid precis vad jag tycker när någon vill slösa pengar på någonting som det inte finns vetenskaplig dokumentation om. Jag säger att som cancerpatient kommer du att råka ut för massvis av råd. Och det finns alltid ett geschäft bakom och någon som tjänar pengar på det..”
  ATT SÄGA TILL EN CANCERSJUK PERSON ATT DE ’slösar pengar’ ÄR BÅDE RESPEKTLÖST OCH OFÖRSKÄMT!

  ATT DESSUTOM PÅSTÅ, OM ALTERNATIVA BEHANDLINGAR, ATT DET ’finns alltid ett geschäft bakom’ STÄMMER VERKLIGEN INTE MED MINA ERFARENHETER ..SNARARE TVÄRTOM! ISTÄLLET HANDLAR DET (SOM VANLIGT) OM SJUK’VÅRDENS’ ..GESCHÄFT!!

  USCH SÅ MYCKEN FRUSTRERANDE LÄSNING! DET BEHÖVS VERKLIGEN ETT UPPVAKNANDE I DAGENS SJUKA ’VÅRD’!!

 4. 4

  Inte undra på att vi har en sjuk vård med sådana läkare och dietister osv. osv.

 5. 5

  ”Hon är ju förfärligt okunnig när hon tror att kolhydratrestriktion måste innebära svält. Att man kan ersätta kolhydrater med fett ingår inte i hennes föreställningsvärld.”

  Jo… – Annika – i sin omedvetna okunskap förefaller hon ju i o f s ha ett hum om att förhöjda blodsockervärden är ”rebränsle” för bl a cancer – men ej en susning om att de beroendeframkallande giftiga kolhydraterna kan ersättas med animaliskt fett och kokosolja.

 6. 6

  Jag skrev precis ett inlägg i DM men jag kan ta med länken här med. Här finns alltså en del forskning om ”myten” under avsnitten ”The Kd in cancer”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321471/?tool=pubmed

 7. 7

  Jag kan inte heller förstå det uttrycket med ”svält”. Det är inte sant att kroppen svälter! Man byter ut sockret mot fett, mättat fett, som gör kroppen stark och cancern dör.

 8. 8

  Inte ett ord från doktorer till sina cancerpatiener om dessa förhållanden. Man är bara inställd på att stråla, Op och cytostatikabehandlingar. Det finns inte tillstymmelse till helhetstänkande. Men ett helhetsgrepp gynnar förstås varken sjukvården eller läkemedelsjättarna. Cytostatika är säkert grymt lönande.

 9. 9

  @ ruben:
  Enkelt och bra skrivet Ruben:
  ”Man byter ut sockret mot fett, mättat fett, som gör kroppen stark och cancern dör.”

 10. 10
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Precis Ruben – enklare kan det inte bli!

 11. 11

  Jag ryser nästan, tack snälla stenbj och Mayne! Det var bara en naturlig reaktion, för jag är inte expert eller helt insatt. Hjärtligt tack! Gud bevare er 🙂

 12. 12

  Hi hi hi!
  ”Förfärligt okunnig…”
  Ja, jag säger då det… 🙂
  Snart kommer paradigmskiftet och då kommer alla säga så om alla som säger så här nu.

 13. 13

  Rösta fram Årets förvillare. https://aretsforvillare.nu/

 14. 14

  Jag måste få fråga, ang en kommentar på ovanstående artikel:

  ”Om du syftar på Warburgs nobelpris i medicin så handlade upptäckten om ett rent fysiologiskt fenomen. Det säger ingenting om eventuell behandlingseffekter av en kolhydratreducerad kost. Cancerceller har flera metoder för att säkerställa ett tillräckligt energibehov oavsett hur man som patient äter.”

  Vilka är dessa metoder varmed cancercellerna säkerställer sitt energibehov, trots lågt kolhydratintag?

 15. 15

  @ Dennis:
  Nej Dennis, det där antipriset förtjänas ej att överhuvudtaget uppmärksammas
  Vänligen Ruby

 16. 16

  För inte så länge sedan pratade jag med en usk som jobbat en stor del av sitt yrkesliv med cancerpatienter i olika stadier.

  Hon menade att få av de som botades lade om sin livstil utan fortsatte äta som tidigare – återfallen var för många menade hon.

  Själv har jag ingen aning om återfallsstatistik men hur bra är det att äta mängder av socker i alla dess former i den omfattning som görs av gemene man idag?

  En bekant fick cancer och ville prova ketogen kost – hen blev utskrattad och hånad av läkare och personal och var mer eller mindre tvungen att smyga med sin kost.

  Vederbörande dog, om hen hade överlevt eller inte vid en kostomläggning får vi aldrig reda på.

  Men hur vore det om sjuka vården kunde tillmötesgå en svårt sjuk människa – ofta får man intrycket av att vårdpersonal saknar normalt folkvett,,,,

  Det gäller att hålla sig frisk – hellre isterdiet än dietister således!

 17. 17
  Jeanette H-H säger

  Jag tror inte det räcker med ketogen kost. Men det verkar bidra till bättre prognos.

  Sen hittade min man för en tid sedan en artikel där ketogen kost var sämre för patienter med någon viss form av cancer. Tyvärr har jag inte länken och inte heller kollade jag upp den. Men det handlade om något som att tumören blev i sovande tillstånd och överlevde behandling för att sen igen frodas. Hittar någon den? (Men det är väl bara att fortsätta äta ketogent då, kanske.)

 18. 18
  Professor Göran säger

  Thomas Jansson Skrev:

  En bekant fick cancer och ville prova ketogen kost – hen blev utskrattad och hånad av läkare och personal och var mer eller mindre tvungen att smyga med sin kost.

  Vederbörande dog, om hen hade överlevt eller inte vid en kostomläggning får vi aldrig reda på.

  Att vi blir hånade och utskrattade av hela sjukvårdsapparaten är egentligen inte så konstigt.

  För när någon ”utomstående” klampar in i våra egna professioner och utmanar de ”dogmer” vi själva lever med så reagerar vi med vår reptilhjärna. Det kan bara inte vara så att det är våra dogmer som är felaktiga och speciellt inte som det är någon ”utifrån” som kommer och ifrågasätter dem. Till och med ett vårdbiträde i min bekantskapskrets VET hur det ligger till eftersom hon har fått någon veckas utbildning trots att hon knappast självständigt har läst någonting själv om kost och hälsa. Det är väldigt jobbigt att ifrågasätta vad alla i ens omgivning är överens om.

  Det är först när ”översteprästerna” själva öppnar ögonen för att se den verklighet som LCHF innebär som dogmerna kan komma att ändras. Som bekant vägrade de att titta i Galilleos teleskop en gång i tiden och historien går som sagt igen men redan nu som en obehaglig fars.

 19. 19

  Thomas Jansson Skrev:

  Det gäller att hålla sig frisk – hellre isterdiet än dietister således!

  isterdiet än dietister
  Fyndigt värre.
  😉

 20. 20

  Gillar Ulf Ivar Nilssons veckans skämtteckning.

  Att kunna ändra åsikt tyder på mognad och intelligens

  Det har jag alltid tyckt och kommer alltid att tycka,

  Trevlig helg

  https://arbetarbladet.se/image_processor/1.6483103.1384334678!/image/2414335889.jpg_gen/derivatives/wide/2414335889.jpg?maxWidth=468&imageSize=DYNAMIC_WIDE

 21. 21

  Dennis Skrev:

  Rösta fram Årets förvillare. https://aretsforvillare.nu/

  Kandidater till Årets Förvillare 2013
  Livsmedelsverket, Stig Orustfjord, generaldirektör 63.08% (340 votes)
  Therese Bergstedt, reporter på SVT 14.1% (76 votes)
  Föreningen Vetenskap och Folkbildning 12.43% (67 votes)
  Strålsäkerhetsmyndigheten, Hélène Asp, enhetschef 3.9% (21 votes)
  Sveriges Radio med vd Cilla Benkö 2.6% (14 votes)
  Granskningsnämnden för radio och tv, Helena Söderman 2.04% (11 votes)
  Skatteverket, Ingemar Hansson, generaldirektör 2% (10 votes)

  Total Votes: 539
  Glöm inte att läsa motiveringarna som finns efter resultaten.

 22. 22

  Man kan nog anta att en del av cancer som är godartad botas i alla fall delvis med en ketogen diet.

  Sedan har vi placeboeffekten som kan vara mycket påtaglig men framförallt tycker jag nog att man ska respektera en sjuk människas önskemål,,,,

  Men man behöver inte gå längre än till en vanlig vårdcentral – hur många blir inte tilltalade av läkaren som om de vore mentalt efterblivna?

  Detta med bristen på uppförande går igen hos många akademiker – ibland undrar man ju om hjärnan är för liten för att rymma både bokkunskap och folkvett – mycket av de resonemang jag hörde under min tid på universitetet skulle få en järnrörsutrustad sverigedemokrat att framstå som en ängel. Väggen utåt är så klart en helt annan där man pratar om värdegrunder, genusperspektiv och annat som just nu är politiskt korrekt,,,

  Inte undra på att alternativmedicinen drar till sig mycket folk – i mångt och mycket handlar det om att folk känner sig illa bemötta av den skattefinansierade sjuka vården,,,

 23. 23

  @ Jeanette H-H:

  Om du läser avsnittet ”The kd in cancer” i denna länk så är kanske studien som du hänvisar till där. De nämner forskning både för och emot i denna länk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321471/?tool=pubmed

 24. 24

  Gäst Skrev:

  Kandidater till Årets Förvillare 2013
  Livsmedelsverket, Stig Orustfjord, generaldirektör 63.08% (340 votes)

  Motiveringen rörande SLV är berättigad, men skall det drabba en ny chef, som väl ännu ej hunnit visa i vad mån han kanske kan reda upp detta elände?

 25. 25

  Piltson Skrev:

  Gäst Skrev:
  Kandidater till Årets Förvillare 2013
  Livsmedelsverket, Stig Orustfjord, generaldirektör 63.08% (340 votes)
  Motiveringen rörande SLV är berättigad, men skall det drabba en ny chef, som väl ännu ej hunnit visa i vad mån han kanske kan reda upp detta elände?

  Ja, det kan nog vara lite orättvist men motiveringen som sådan är riktad mot verket och dess kostråd. Förhoppningsvis kan herr Orustfjord använda resultatet som en piska för att driva igenom en förändring?

  ”Livsmedelsverket, Stig Orustfjord, generaldirektör
  Motivering: Livsmedelsverket ligger bakom åratal av felaktig propaganda av kostriktlinjer mer understödda av industrin än oberoende forskning. Hur många liv har inte det kostat? De bör också ha förvillarpriset för att de sitter fast i gamla föreställningar om mättat fett och socker och vägrar ta till sig nya rön av rädsla för att tappa ansiktet och för att myndigheten anser att tillsatt socker i en produkt är bättre än naturligt fett och därför nyckelhålsmärker det förstnämnda. Nyckelhålsprodukterna är vår tids största kostrådfsbluff. Dessa kostråd är mycket förvirrande och vilseledande om man vill ha hälsan i behåll.”

 26. 26

  Gäst Skrev:
  Kandidater till Årets Förvillare 2013
  Livsmedelsverket, Stig Orustfjord, generaldirektör 63.08% (340 votes)

  Piltson Skrev:

  Motiveringen rörande SLV är berättigad, men skall det drabba en ny chef, som väl ännu ej hunnit visa i vad mån han kanske kan reda upp detta elände?

  Han är förordnad fram till år 2019. Han har ersatt Inger Andersson.
  https://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Stig-Orustfjord-ny-generaldirektor-for-Livsmedelsverket/

  Nu minns jag inte varför Inger Andersson har ersatts, någon som minns?

 27. 27

  Han är mera skyldig än vad Annika Dahlqvist var när hon fick utmärkelsen.

  Idag har utvecklingen nästan kommit ifatt Annika. Vaccinationen blev ett tragiskt misstag som skapade en massa sjuka men inte färre dödsfall än i de länder som inte vaccinerade.

  Att socker göder cancer börjar också bli mera allmänt erkänt.

 28. 28

  Tycker nog att Hellenius & Livsmedelsverket som organisation kan dela på en välförtjänt 1:a plats!

 29. 29

  Ett verk kan inte få priset utan det måste vara en fysisk person.

 30. 30

  @ Bernt:
  Annika fick priset Årets förvillare av organisationen Vetenskap och folkbildning, VoF. Det som Dennis ovan länkat till, och som flera andra tar upp är ett alternativt pris sedan 2010, som bland annat haft VoF bland de nominerade flera gånger. Lätt att blanda ihop men två olika organisationer med helt olika åsikter verkar det som. Utmärkelserna har dock samma namn.

 31. 31

  Tack Thomas Jansson för kommentar nr 22.

  ”Men man behöver inte gå längre än till en vanlig vårdcentral – hur många blir inte tilltalade av läkaren som om de vore mentalt efterblivna?”
  —————————————————————————————————————————————

  Artikeln i Dagens Medicin och Din kommentar fick mig att tänka på en bekant (=K).
  Hon drabbades av bröstcancer och genomgick diverse behandlingar som tyvärr inte hjälpte.

  När jag lärde känna henne hade det gått något år sedan den första behandlingsomgången.
  Hon klagade över värk i ansiktet, vid ögat osv. Hon berättade hur svårt det var att få komma till hälsocentralen och hur maktlös hon kände sig när hon väl var där.

  Läkaren skrev ut den ena värkmedicinen efter den andra och toppade med kortison. Däremot var han inte intresserad av att ta reda på orsaken till hennes värk.
  Efter ett tag fick hon, plötsligt, höra att hon hade diabetes-2 och måste börja med insulin-sprutor. Hon följde ordinationen, men började samtidigt läsa på om kosten..

  Läkaren sa inget om att diabetesen kunde ha utlösts av hennes kortison-medicinering och det tog ett tag innan hon själv hade listat ut det.

  Hon kontaktade hälsocentralen, gång på gång, eftersom värken bara blev värre.
  Varje gång blev hon avfärdad. Till slut blev hon desperat och gick till akuten och där gjordes
  äntligen en röntgen. Hon hade metastaser i skelettet (i ansiktet).

  Därefter följde många telefonsamtal till kirurgkliniken. Den inhyrde onkologen var bara där någon gång i månaden men sköterskorna lovade att han skulle ringa upp. Hon väntade – inget hände. Hon ringde upp igen och samma visa upprepades gång på gång. .

  Hon började känna sig deprimerad och fick antidepressiva och samtalstid hos kurator. Besöken var rena pinan. Kuratorn (=sjuksköterskan) förringade hennes undringar om biverkningar etc. och kunde inte ta till sig K:s erfarenheter. K kände sig motarbetad.

  Det här är delar av ett brev som K skrev:

  ” … Jag är verkligen besviken på min cancervård.
  Gäller alla cancerläkare, men nu är det Du som är ”min” läkare.
  Anledningen till att jag har tackat nej till vissa behandlingar är att jag inte fått någon som helst information om nytta/risk. Du säger inte ett ord för mycket.

  Jag tänker på Xgeva-sprutan som skulle vara bättre än Zometa och stärka mitt skelett.
  Hur skulle jag våga ta den när jag inte vet hur min kropp reagerar?
  Det går inte att backa.
  Dessutom är det omöjligt att få tag på Dig.
  Varför finns inga telefontider?
  Jag får själv leta information på nätet.

  Vid mina läkarbesök har jag hoppats på någon slags uppmuntran men i stället har det blivit tvärtom. Det har känts hopplöst.
  Jag känner mig helt utelämnad.
  Att inte ens få den smärtlindring som jag behöver.

  Onkologmottagningen är inte bättre. De har ingen psykosocial kompetens trots att de arbetar med svårt sjuka cancerpatienter. Otrevligt bemötande både vid besök och per telefon.
  Numera orkar jag inte ens ringa till dem.
  Jag har inte fått någon information om min prognos så jag får väl anta att den är okay?!

  Jag skriver dessa rader i hopp om att Du skall tänka till och göra allt som går för att förbättra för mig och mina ”olyckssystrar” för jag vägrar tro att jag skulle vara ensam om att känna så här. Det är bara så att de flesta lider i tysthet. I det här landstinget skall man vara glad, pigg och tacksam..” Slut citat

  Min anmärkning:

  K behandlades med Zometa (=zoledronsyra) men fick svåra biverkningar. Zometa ges som infusion och tillhör läkemedelsgruppen bisfosfonater. Det finns många fler läkemedel i gruppen. De kan ha namn som t.ex. Fosamax (=alendronat), Bonviva och Risedronat.

  När man släpper ett nytt läkemedel känner man inte till alla biverkningar. Det tar några år innan man börjar upptäcka nya (ofta tack vare oberoende forskare). För något år sedan ställde en patient en fråga på Webbdoktorn. Hon undrade hur länge man kunde stå på bisfosfonater. Jag citerar delar av läkarens svar (nedan) . Resten av texten kan Du finna genom att googla – ”Osteoporosmediciner – varför ska man hålla en paus? ” (2010-10-26)

  ” ..Bisfosfonaterna är ett bra förstahandsval vid behandling av osteoporos. Efter en tid (3-5 år) leder den minskade nedbrytningen dock till att benvävnaden blir hård och skör och risken för benbrott ökar.

  Senast efter fem år ska man därför göra ett uppehåll med osteoporosmedicinerna ifall man använt bisfosfonat. Vi vet ännu inte med säkerhet hur lång pausen skall vara innan bisfosfonatmedicineringen kan sättas in på nytt..” Slut citat

 32. 32

  @ ruben:

  ”Man byter ut sockret mot fett, mättat fett, som gör kroppen stark och cancern dör.”

  VA! Är det sant eller ljuger du?

 33. 33

  Läste på en länk här om en amerikansk läkare, forskare som hävdade att cancerceller har mycket mer av glukosreceporer än friska celler. Finns det någon mer allmän acceptans för detta påstående? Det är kanske det Dahlqvist menar med att socker göder cancerceller?

 34. 34

  Ett illustrativt exempel är väl när de sprutar in en radioaktiv sockerlösning. När de sedan röntgar kroppen ser de var sockret samlats och hur stor tumören är. Det säger väl allt.

 35. 35

  @ Georg W:
  Då behöver man inte vara en Einstein för att förstå att socker gillas av tumörer.

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 32 Johan:
  Man undviker i alla fall att aktivt göda cancern om man undviker kolhydrater.

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  @ natan:
  33 Redan Warburg på 30-talet visade att cancerceller bara kan använda socker som energi, inte förbränna fett. Nu har man ju ändå alltid ett normalt blodsocker som cancern kan förbränna men man göder den inte extra om man inte äter kolhydrater.

 38. 38

  @ Annika Dahlqvist:

  ”Man undviker i alla fall att aktivt göda cancern om man undviker kolhydrater.”

  Oavsett kost så har vi socker i blodet. Tumören tar det den behöver har jag hört. Ingen källa på det dock.

 39. 39
 40. 40

  @ Johan:
  Hej Johan. Jag utgår bara från det jag läst och känt, bl.a. Ann Fernholms undersökande artiklar och tror på det hon presenterar, hon har även skrivit en bok ( Ett sötare blod ). Hon har även undersökt solkrämer och visat att de tidigare inte hade utlovad effekt. Hon är en av dessa verkliga sanningssökare som Annika D. visar prov på också. LCHF anhängare överlag tycks ha den egenskapen att känna av eller nyfiket ta reda på om det fungerar. Det jag sa om mättat fett har du fått bra svar av tidigare kommentarer så det tackar jag alla för. Det du säger i sista kommentaren: ”Oavsett kost så har vi socker i blodet. Tumören tar det den behöver har jag hört. Ingen källa på det dock.”
  Men är det inte så att kroppen prioriterar och använder ”överskottet” av socker till cancern? Ingen källa på det heller.

  Intuitionen eller magkänslan har nog tagit mej hit tror jag 🙂

 41. 41

  @ Johan:

  Några ref´s som visar på att det kan hjälpa att skippa kh i möjligaste mån:

  Johnson, L. 2013. Starving Cancer: Ketogenic Diet a Key to Recovery. CBN News: Health and Science. Retrieved from https://www.cbn.com/cbnnews/healthscience/2012/december/starving-cancer-ketogenic-diet-a-key-to-recovery/?trk_msg=4VRRSACKGCQ4FCQ9LV7KDNVU1O&trk_contact=TC9RIHHJRBJV8ALLT20TS8VLJG

  Mangia, A. 2012. The Ketogenic diet and cancer. The Ketogenic Diet.Org. Retrieved from https://www.theketogenicdiet.org/the-ketogenic-diet-and-cancer/?trk_msg=4VRRSACKGCQ4FCQ9LV7KDNVU1O&trk_contact=TC9RIHHJRBJV8ALLT20TS8VLJG

  Reaves, L. 2012. Barrow researchers successfully destroy brain tumor cells; use unique combination of diet and radiation therapy. Barrow Neurological Institute press statement
  retrieved from https://www.thebarrow.org/stellent/groups/public/@xinternet_con_bni/documents/webcontent/231126.pdf?trk_msg=4VRRSACKGCQ4FCQ9LV7KDNVU1O&trk_contact=TC9RIHHJRBJV8ALLT20TS8VLJG

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa