Skremmende økning av infarkt blant yngre

Artikel i DN.no.
Flera har övergått till lavkarbo med mera naturligt mättat fett under de senaste åren i Norge. Samtidigt har hjärtinfarktfrekvensen stigit något bland yngre. Det handlar inte om så stora absoluta tal.
Överläkare Kjetil Retterstøl uttalar sig att det är en skrämmande utveckling, och skyller den på lavkarobølgen.

Men jag ser inte någonstans i artikeln om att någon har frågat de unga infarktpatienterna om vad de har ätit. De kanske har ätit mycket kolhydrater, margarin och matoljor? Det är som sagt inte så många det handlar om så det vore inte för mycket begärt att fråga dem, om man nu ska dra slutsatser.
Det är möjligt att läkarna inte vågar fråga, de kanske får fel svar. Det är säkrare att bara påstå att det är lavkarbo som bär skulden.

 

Comments

 1. 1

  Det låter mer logiskt att ungdomer köper mer färdiglagad mat, chips, läsk och godis än riktig smör, kött och grönsaker. Kan det vara orsaken till ökningen?

 2. 2

  Med största sannolikhet är orsaken skräpmaten de äter.

 3. 3

  Det metabola syndromet är ingen nyhet utan har pågått under lång tid. De unga av idag är mer eller mindre prediabetiker redan som nyfödda och många av dem lever ett liv på läsk & hamburgare, öl o s v. Dessutom röker många av dem – särskilt unga, lågutbildade kvinnor.

  De här personerna som är drabbade bor sannolikt inte i Danderyd eller liknande områden,,,,

  Det finns ju många unga idag som aldrig har ätit riktig mat i hela sitt liv – till och från har det ju varit fult att amma oxå vilket säkert oxå märks i resultatet.

  Självklart borde man ha frågat vad dessa personer har ätit – nu är det bara svammel och insuinationer från ytterliggare en läkare som rentav ingår i samma nätverk som vår egen ”livsstilsprofoss” Hellenius – artiklarna liknar varandra lite för mycket för att det skulle vara bara tillfälligheter,,,,

 4. 4

  Tråkigt att se hur man anklagar första bästa så snart något hänt, utan att egentligen veta någonting!
  Det är för mycket ”Casablanca” över dagstidningarna och deras sponsorer idag. ”Round up the usual supects”.
  T.ex vi vet ju att det tar minst ca 10 års dåligt leverne med mycket sötsaker, McDonalds och färdiglagad snabbmat för att utveckla kärlsjukdom till en akut infarkt.
  Och på LCHF minskar ju dom verkliga riskfaktorena, som Apokvot. Om man VERKLIGEN ville veta vad som hänt kunde man ju åtminstone mäta just apokvoten. Att den sjunker på LCHF är väl bevisat nu?

  Men det verkar som om Pfizer och/eller andra statinbolag har en mer direkt inblandning I
  artikeln: Läkaren uttalar sig i artikeln att den Norska budgeten inte kommer att täcka en billig föreslagen screening av kärlrisker vid 40-årsåldern….
  Alltså här ser det ut att handla om att försöka vrida opinion så att statinförsäljning kan ökas på.

  Kanske Hellenius håller på att försöka introducera liknande meningslösa screeningar i Sverige just nu ?
  OM dom mätte apokvoten istället, t.ex. vid högt blodtryck, skulle bevisade riskfaktorer mätas.
  Men sådant ökar ju inte statinförsäljningen.

 5. 5
 6. 6

  ”Det är möjligt att läkarna inte vågar fråga, de kanske får fel svar …”

  Lite OT, men uppmuntrande …

  En bekant, som käkar statiner och som för ngn dag sedan akut sökte hjälp för tilltagande besvär i muskler och leder upplystes av jourhavande läkare om att den medicin som hon ordinerats är hälsovådlig … så visst går det framåt – om än med myrsteg!

 7. 7
  Professor Göran säger

  Hur ska dessa professorer och överläkare kunna rädda sig när skutan sjunker?

  Just nu läser jag ”The Great Cholesterol Con” av Malcom Kendrick och som strikt påläst LCHF-are så är nog det mest känt. Han berättarstil är däremot formidabel.

  Kendrick hånar oavbrutet de absurditeter, som t.ex. den här Kjetil Retterstöl, kläcker ur sig. Det är uppfriskande! Att exponera sådana personer för vetenskap är som att tömma vatten på gäss. Med vämjelse tänker jag på min egen beryktade kardiolog. Vilken stupid högfärd!

 8. 8

  @ #7 Professor Göran:
  ”Vilken stupid högfärd!”

  ”Högmod går före fall” 🙄

 9. 9

  @ Professor Göran:
  När den kritiska massan överstigits börjar kedjereaktionen.
  En mer och mer tveksam last lämnar då skutan i accelerande hast.

 10. 10
  Jørn M. Vikse säger

  Har du fått noe dokumentasjon på dette. Jeg har undersøkt harde endepunkter frem tom 2012 og det viser ingen trendbrudd. Jeg har spurt journalisten om dokumentasjon
  Forøvrig er det bare spekulasjon hva en evt. årsak kan være
  Ja noen bør det på en mer saklig måte enn spekulasjonene til Retterstøl
  Sitter noen på tallene. Hvor mye er 11 % økning ? 11 mot 10 ? 111 mot 100 ifjor ?
  Hvor mange av disse
  – hadde atherosklerose
  – hadde annen type hjertesykdom
  – hadde dyslipide verdier
  – spiste ”vår” kost
  – spiste 5 pk med boller til frokost med en burn on the side
  – Spiste jevnlig fastfood, pizza, brød med brunost……
  – Drakk 2 eller flere energidrikker daglig
  – brukte store mengde omega6 befengt pufa
  – hadde betennelser i kroppen
  – hadde veldig feil balanse omega6/omega3
  – røykte eller snuste
  – mosjonerte ikke
  – hadde andre symptomer på metabolsk syndrom
  – Deltok i nettdebatter mer enn 2 timer daglig
  – spilte splatter dataspill mer enn 3 timer daglig
  – glemte telefonen hjemme uten kontakt med venner på fb en hel dag
  – vært utsatt for traumatiske hendelser siste 2 år
  – hadde venner eller familie i 22/7
  ……..
  Surely må de ha noen tall på dette eller er det bare spekulasjoner fra 1 -en- mann
  Kanskje det er ett kynisk utspill for å få tilbake dette registeret som han etterlyser. Der er jeg faktisk enig med han. Vi må ha noe kartlegging av dette. Ellers blir dette en muhammed Ali mot George Foremann over 100 runder hvor den som kan ta flest punch står igjen.

 11. 11
  ADHD mamman säger

  Det finns andra faktorer än kosten som kan spela in, stress till exempel.

 12. 12

  Thomas Jansson Skrev:

  Det metabola syndromet är ingen nyhet utan har pågått under lång tid

  Sant.

 13. 13

  Hur många faktorer som helst kan spela in och att då på lösa boliner skylla på LCHF är inte seriöst. Då bör man ha rejält på fötterna och till det krävs förstås omfattande studier för att klarlägga olika samband.

 14. 14

  @ natan:
  Javisst, och en viktig faktor som kanske splear in kan ses genom denna kommentar inskickad till KD tidigare idag, gissningsvis avseende Overlege Kjetil Retterstøl ved Rikshospitalet:

  ”Men man kan ikke forvente mer av: en som blir betalt av VG’s vektklubb og tjener store penger på fedmeoperasjoner.”
  Norsk Rössner ?

 15. 15
  Mats Lindberg säger

  @ Professor Göran:
  Kendricks bok är en liten pärla. Ber att ännu en gång få rekommendera ”Vitamin D and Cholesterol” av David Grimes (https://www.amazon.com/Vitamin-Cholesterol-The-Importance-Sun/dp/0956213200). Han går igenom en del grundläggande medicinsk historik; rakitis, TBC, kolesterolhypotesen mm. Fylld med referenser till intressanta studier som öppnar för nya teorier kring sjukdomars orsaker. Den etablerade medicinen tycks avfärda den här sortens litteratur som suggestiv och raljerande. Då missar man den allvarliga kritiken som presenteras. Vetenskap handlar inte om att överrösta kritiken, utan om att alltid vara beredd att överge eller modifiera sin teori utifrån nya rön. Svårt i vår tid då alla kräver enkla svar och denna attityd av många uppfattas som svaghet

 16. 16

  Det som er litt spesielt, er at han henviser til økt salg av fløte, smør osv. og kobler det da til ønkning i hjerteinfarkt blant yngre personer. Han nevner også at det har vært en stor økning i bruk av kolesteroldempende medisiner i samme periode, men DET har ikke noe med hjerteinfarktene å gjøre. Snakk om å velge seg ut ting man TROR er årsaken til et problem! Han sier at medisinene tas mest av personer over 45 år. Men hvorfor tror han at lavkarbo-mat blir mest benyttet av de yngre, hvordan kan han gå ut ifra det??

 17. 17

  Finns något Uppdrag Granskning i Norge som kan tipsas?

 18. 18
  Ann Kristin säger

  När Hellenius gjorde ett liknande utspel, utifrån statistisk från SCB, visade det sig att hjärt-kärlproblem minskade i alla grupper UTOM yngre, lågutbildade kvinnor. Lchf, särskilt smöret, fick då skulden, medan man ju vet att i den gruppen röker fler än i andra grupper, äter mycket skräpmat och har lågstatusjobb eller är arbetslösa.

  Minns jag rätt så var ökningen runt sju personer per tusen? Det diskuterades både här och hos Kostdoktorn, säkert hos Ann Fernholm också. Statistik kan användas på många sätt…förmodligen är det precis samma läge i Norge.

  Det som Tombola tar upp, att dessa yngre har ätit den absolut sämsta kosten i vår historia, sedan 1980 och framåt, med mer skräp och socker än någonsin, spelar faktiskt in. Svält var förmodligen bättre än detta.

 19. 19

  Håller med Thomas angående att ungdomarna i Norge äter skräpmat. De äter vad de har råd med. Det blir ofta det billigaste för pengarna måste räcka till hyra,mobil och snus. Försökte förgäves att få receptionen på järnvägshotellet i Oslo att få med smör i frukostbuffen, men ack. Smör och margarin skiljer inte mycket i pris dessutom. Min son var bosatt i Oslo ett par år.

 20. 20
  Spanstind säger

  Det rör på sig även inom läkarskrået, på ” min” vårdcentral är en läkare själv LCHF:are och rekommenderar det till de hon tycker har tydlig och omedelbar nytta av kostomläggning. Att
  hon utöver detta är vårdcentralens bland allmänheten uppenbart populäraste läkare gör inte saken sämre. Förmodar att det ” spiller över ” lite på övrig personal.
  En oljetanker vänder man knappast på en femöring.

 21. 21

  @ Spanstind:
  Mycket roligt att höra att det finns flera andra proaktiva LCHF-läkare!
  För den del av oss som fortfarande vill ha/behöver läkarhjälp kan en sådan läkare säkert hittas genom att fråga – säkert ett flertal, ju fler desto bättre (!) – sköterskor och/eller. läkare, sekreterare ”var man kan få tag på en läkare som kan stödja i LCHF och är familjär med Apokvot mm”

  Den dag många sjukvårdsarbetare får flera sådan frågor varje vecka börjar alla vakna och då sker plötsligt attitydförändringen eller ”paradigmskiftet” av sig självt.

 22. 22

  wish this was in english. i would like to read the website

 23. 23

  Transfett och mängder av kolhydrater är väl den troliga orsaken. De fleromättade fetter som används tål inte uppvärmning de blir transfett. Det är väl det stora problemet med de omhuldade fleromättade fetterna. Visst vi behöver omega 6 rika oljor men det ska vara mer omega 3 än omega 6 i kosten totalt sett för bästa hälsa; och omega 6 rika oljor ska förtäras råa och färska. Hur klarar en modern människa det? Snarare konsumerar vi omega 6 rika oljor från fritöser, wokar, kakbak där de blivit transfett. Sen tycker jag att det är ett problem att omega 6 rika oljor sägs ta ned kolesterolet, jag vill att min kropp ska få reglera mitt kolesterol själv och jag tror den har lättare att reglera ned genom avföringen än reglera upp då den i så fall måste tillverka själv om man inte får i sig via kosten.

  Vårdguiden Stockholm kom ut med ett nytt nummer idag. Den har tre sidor om fett. Den rekommenderar fleromättade fetter och hänvisar så klart till Hellenius bla. Sidorna 15-17.

  [https://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_t.aspx?gKey=vsvtm916]

 24. 24

  @ Siren:
  There is a lable on this homepage saying ; Translate into English. Or use Google translate. Put annika.dahlqvist.com in the left square.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa