Fråga Doktorn ikväll

Ikväll är det Fråga Doktorn kl 18.15 om olika dieter. Professorerna Hellénius och Rössner ska redogöra för fördelar och nackdelar med respektive diet.

Senare kl 19.08
Min kommentar: Programmet var ganska nedtonat vad gäller aggressiviteten mot LCHF. Alla var ense om att det är bra att hålla sockerintaget nere.
Det enda var att Mai-Lis, och Rössners vikarie, Ylva Trolle Lagerros,  poängterade fettkvalitén. Vi skulle äta mera fisk, oljor och nötter. De sade inte rent ut att de avrådde från smör, men det var underförstått, som jag uppfattade det.
Fisk är vi alla ense om att vi ska äta generöst av, men oljor är ett kontroversiellt område. De vegetabiliska oljorna innehåller en kraftig övervikt av de sjukdomsalstrande omega-6-fetterna. De nyttiga långkedjiga omega-3-fetterna finns bäst i fet fisk, och i fett från gräsbetande djur (kraftfoder försämrar fettet). Det höggradigt mättade kokosfettet är det enda riktigt nyttiga vegetabiliska fettet.
Linfröolja, som nämndes, innehåller kortkedjiga omega-3-fetter, som bara är inflammationsframkallande för oss, i högre dos.
Nötter kan vi väl äta måttligt av om vi tycker att det är gott, men någon större betydelse i kosten har det nog inte.

Sen sa Mai-Lis att vi får tarmcancer av kött. Det vore ju en oerhörd sak om vi skulle få cancer av vår ursprungliga föda. Det skulle behövas mycket bra forskning för att bevisa det. Så vitt jag vet är det bara de vanliga epidemiologiska studierna som påstås visa detta. Eller?

Programmet fortsätter på web-TV…

 

Comments

 1. 1

  Vi som känner till hälsofördelarna med LCHF kan skratta oss lyckliga, men hur ska vi rädda alla andra från livsstilsprofessorerna? Fråga doktorn programmet har ett löjets skimmer över sig, inte mycket annat än en digital veckotidning med frågespalt.

 2. 2

  Redaktion är nog medveten om att granskande ögon kommer att se programmet så de har nog i sista stund ordnat någon fler expert för balansens skull åtminstone via telefon.

 3. 3

  @ Pingo:
  Det vore ju bra, men det räcker inte för att redaktionen och programledare ska rädda sitt anseende.

 4. 4
  Hanveden säger

  Kanske inte Stephan Rössner är med.

  https://www.svt.se/fraga-doktorn/11-november

  mLCHFh B-) .

 5. 5

  Man inbjuds att sända frågor i förväg. Jag frågade varför inte Ann Fernholm var inbjuden. Om många sänder in frågor som ifrågasätter Hellenius kan man hoppas att programledarna uppfattar vilken stämning som gäller i bygden.

 6. 6

  Jag har skickat en fråga och synpunkt som jag inte tror kommer med i programmet. Det vore synd om ingen mer än fråga doktorn fick läsa det:

  Jag har nu efter 10 år med LCHF blivit fri från min dystoni, artros och ständigt dåliga mage. Innan var jag stamkund på distriktsläkarmottagningen. Lösningen hette antidepressivt, sömnmedel och piller Men sedan kostomläggningen har jag inte behövt deras tjänster. Tillsammans med många hundra tusen svenskar som beskriver samma anekdot.

  Frågan är vilken sjukvård vi skulle få om alla började reducera kolhydrater och öka det animaliska fettet. Jag tror att sjukvården gör ett allvarligt misstag när de inte förstår den biologiska metabolismen i människokroppen. Ex. Diabetes, cancer och fetma

  När ska SVT göra ett program där den unika Svenska världsrevolutionen LCHF, får komma till tals? Tidningarna är fulla med LCHF-artiklar. Men SVT står solidariska med myndigheter som genomgripande samarbetar med det privata näringslivet, för att lösa människans livsstilssjukdomar. Var finns den kritiska granskningen av systemet, SVT? Hellenius är en av parterna i striden. Var finns den andra parten???
  Georg 58 år men kärnfrisk numera.

 7. 7
 8. 8

  @ Gustav:

  Ser att man blir impotent av LCHF – allt sunt förnuft talar om motsatsen – och jag har inte hört någon hävda motsatsen – de finns nämligen inte,,,

  Alla män får till och från potensproblem oavsett ålder – huvudsakligen p g a psyket. Till dem så är det bara att söka på ”Slow Sex” så rättar det som regel till sig – om detta talar inte ”etablissemanget” om då försäljningen av Viagra knappast behövs!

  Resten är ju oxå ren smörja och kan smulas sönder i småbitar av i stort sett vem som helst som har läst på lite. Flera av de påståenden som görs kan avfärdas med gymnasiets kurser i biologi,,,,

  Verkligen beklämmande att vi ska sådan här rappakalja betalda med skattemedel,,,,

 9. 9

  @ Gustav:
  Ja, jag såg PowerPointpresentationen och jag må säga att Mai-Lis Hellénius dock tagit intryck av 3-delade LCHF-foldrar! Sid 22 i presentationen: Hellénius folder: Öka – Byt till – Begränsa

  Dahlqvists folder: Ät och njut – Ät med måtta – Ät helst inte
  Eenfeldts folder: Ät gärna – Ät också gärna – Undvik helst

  https://www.janusinfo.se/Documents/Fortbildning/Skall%20sjuksköterskan%20prata%20om%20Mat.pdf

 10. 10

  Rätt Arvid, dom har tagit till sig… lite grann, men det där med BYT TILL(sida 22) är ju lite märkligt, när nu inte ens SBU:s senaste studie säger att det är så…… dvs. dåligt stöd i forskningen för detta!

 11. 11

  @ Zonen:
  Innehållet kan man ju ifrågasätta på flera punkter, men själva den pedagogiska layouten har gått hem.

 12. 12

  Men vad säger ni om sidan 20, myter om fettfrågan. Vanligt vid hälsosamtal.
  Är det tillåtet av Karolinska Institutet att ge ut en folder som går mot SBU:s utredning på flera punkter? Är inte de skyldiga att följa SBU och inte hitta på sina egna sanningar.

 13. 13
  Spanstind säger

  Vet inte hur allt går till i alla kretsar, långt ifrån. Har i alla fall någonstans fått
  uppfattningen om att MLH var en ” typ ” allmänläkare som tilldelades professorstitel
  med Pfizer som finansiör?
  Är det så genomruttet att i kväll står en ” big pharma ” lobbyist titulerad som professor
  och FRAMFÖR ALLT varnar för det mättade fettet?
  Dömer ingen på förhand, men om det vore ett V-75 lopp hade jag spikat. I SVT, skattefinansierat dessutom som lök på laxen.
  Stinker.

 14. 14
  Ann Kristin säger

  Jag ska med intresse titta på Fråga doktorn, som jag aldrig ser annars. Gillar brittisk TV, gärna ”live at Apollo” och ”jam and jerusalem”. Det mesta i brittisk TV slår allt annat.

 15. 15

  Nu är det bara ca två timmar kvar. Bäst att kolla om tjock TV:n fungerar för det var länge sedan sist. Hoppas att damerna ryms i rutan 🙂

 16. 16

  Ann Kristin Skrev:

  Jag ska med intresse titta på Fråga doktorn, som jag aldrig ser annars. Gillar brittisk TV, gärna ”live at Apollo” och ”jam and jerusalem”. Det mesta i brittisk TV slår allt annat.

  Stäng av färgen på TV:n, rusa till bolaget och köp en tetra med billigt rödtjut (Parador säljs ju inte längre,,,) kryp upp i soffan och låtsas att du har V-jeansen på – närmare 1970 än så går det väl inte att komma,,,,

  Och en mera patetisk tillställning än att få lyssna på livsstilsråd av denna trio (kvartett??) går nog inte att åstadkomma – vi får väl betrakta det som ett rent underhållningsprogram?

 17. 17

  Hon kommer bergis att säga att hjärt-kärl sjukdomarna ökat, på grund av LCHF och allt smörätande! Alltså en skräckfilm?

 18. 18
 19. 19

  Stephan Rössner är inte med. Nyopererad.

 20. 20
  Ann Kristin säger

  @ Thomas Jansson:
  Du är rolig du 😉 Jag får väl rita dit ett V på knäna! Nu tittar jag i utbildningssyfte, och undrar vem denna Ylva är? Rössner är i alla fall nyopererad.

 21. 21

  Ett välbalanserat program så långt
  Revansch för LCHF.
  Många bra tankar och kvinnan som ersätter Rössner är verkligen påläst och realistisk gentemot nyttiga fetter etc . Fisk och nötter + rapsolja.
  Hellénius gamla tankar kommer inte med som tidigare.

 22. 22

  men rädd för grädde är dr hasselmus

 23. 23
  Leifanders säger

  @ Dennis:

  Det låter ju helt självklart så det stämmer säkert.
  ”Är du diabetiker tål du inte kolhydrater, alltså ska du undvika fett”…
  Undrar om det hjälper när man är tex allergisk mot nötter också – ”Ät nötter, ta medicin men undvik för allt i världen fett, annars dör du”…

 24. 24

  Hälsning till Leif Gröndahl – som har haft insulinbehandlad diabetes i 28 år. Började med LCHF för 3 år sedan och gick ner 10 kg, fick bättre kolesterolvärden och bättre blodtryck och ett HbA1c på 41.

  Tack för att du ringde till TV-programmet!

 25. 25

  Fråga doktorn i kväll var ett mentalt genombrott för LCHF.

  Smör, är det farligt, innehåller det fel fetter?
  Annars äter jag tre matskedar krossade nötter till 10% yoghurt och en halv burk makrill till frukost. Men smöret då …

 26. 26
  40-talist säger

  Det stämmer inte som Mai-Lis Hellénius säger att matglädjen försvinner med LCHF. Hon har ingen aning – det är precis tvärt om. Matglädjen ökar. Man blir dessutom mätt och belåten efteråt.

 27. 27

  Närmare en pudel lär nog aldrig det gänget komma. Gunilla var klart sämst i det gänget.

 28. 28

  Hälsning till Tina Jordensjö – härligt att höra att du blivit av med din ledvärk. Förskräckligt att du intagit läkemedel i nästan hela ditt liv och så blir du fri från värken med LCHF.

  Tack för att du ringde till TV-programmet.

 29. 29
  Ingvar Bejvel säger

  Löjets skimmer må detta program ha haft. Men statlig television och statlig sjukvård kastar bort våra skattepengar och förstör livet för många människor genom sin inkompetens. Baljväxter och nötter? Ja, riktiga nötter är det man får se!

  Brelle: Fel fetter är vegetabiliska utom kokosfett!

 30. 30

  Hellenius berättar om två arbetskamrater som förlorat 17 kg var, efter att bara stå upp. Tveksamheten och överdriften erkändes av henne inför de kritiska blickarna i studion. Plötsligt så blir hon upplyst av sin egen idioti. Annars var det ett riktigt skitprogram som försökte blanda bort oss som en modenyck bland andra.

 31. 31

  Dennis Skrev:

  Är det här felaktigt?
  https://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/fettsnaal-mat-minskar-insulinbehovet/

  Jag tror det kan stämma utan att vara expert. Vill man fortsätta äta mycket socker skall man nog inte alls äta fett. Men vad sysslar de med egentligen? Med skruvad information kan man visa vad man vill. Det luktar listig vilseledning. Här menar man ifall de fortsätter käka sött och kolhydrater i hög mängd. I det fallet bör man säkert inte äta fett. Så uppfattar jag det.

 32. 32

  Jaså, ledvärk blir bättre med LCHF (mera fetter) och detta har studie efter studie visat, sas det i programmet? Undrar när vår sjukvård då skall anamma detta?

 33. 33

  Jag skickade en fråga angående varför det inte fanns någon i panelen som var mer kunnig i LCHF-kosten eftersom det var mycket frågor om det. Det kom inte ens med i chatten! Antagligen för kritiskt inlägg så frågan blev censurerad verkar det som.

 34. 34
  Maja gräddnos säger

  Det är märkligt, ingen vågade ens ta ordet SMÖR i sin mun!! Och dr Gunilla kunde inte låta bli att raljera över LCHF:s matvanor om enbart biff och grädde.Prf Maj-lis var dock ganska återhållsam med sin kritik och Rössner ersättare var inte heller så kategorisk som man kunde vänta sig. Ja, vad skall man säga? Kanske det ändå går åt rätt håll trots att M-L prisade de fantastiska NYA kostråden som nyligen presenterats efter diger genomgång av all världens forskning!!??
  Någon borde bara be Axell vara lite mera återhållsam, hon vill gärna ta över hela programmet med sina glada tillrop!

 35. 35

  Bröd är bra, jättebra enligt hela panelen. Mackor däremot är inget vidare. Skönt att få klarhet i en annars så förvirrande kostdebatt.

 36. 36

  Jag älskar vanligtvis public service och betalar stolt tv-licensen, nu ångrar jag nästan det.

  Vilket gräsligt program! Att de inte kunde hitta några lite mer kunniga än tanterna i studion.

  De försökte verkligen hålla igen sin avsky mot LCHF även om det lyste igenom vad de egentligen tycker – baserat bara på tro och inte kunskap. Hela tiden tjatet om det farliga smöret och grädden. Läkaren Gunilla upprepade flera gånger att om man äter LCHF behöver man inte bara äta rött kött utan också lax – det är väl klart att vi gör! Alla proteinkällor ingår hos de flesta LCHFare. Var har hon fått det ifrån, att vi bara skulle äta rött kött? Stackars Lennart som är hungrig på kvällen/natten och får rådet att äta fullkornsbröd med lättmargarin! Bättre att han väljer ost eller skinka med lite smör så han blir nöjd! Eller ännu hellre ordentlig mat till frukost, lunch och middag.

  Har ingen av dem ens tittat lite grann här, hos Kostdoktorn eller någon annan LCHF-blogg? Har ingen av dem orkat titta på Lustigs föreläsningar på nätet? Känner ingen av dem till att det är hungern som gör de flesta överviktiga? Varför ställer ingen av dem frågan varför vissa alltid är hungriga och andra aldrig?

 37. 37
  Johangym säger

  På web-sändningen blev det värre. Smör var absolut inte bra.
  Herregud vad förvirrat.
  Jag kan inte förstå att så smarta personer verkligen inte tycks förstå vad det hela handlar om..

 38. 38

  @ Maja gräddnos:
  Ja, det var bara de nordiska kostråden som nämndes. Jag mailade till redaktionen om SBU´s utredning nu i höst ang fetman, att de beskrev bäst viktnedgång på 6mån med LCHF och att man inte funnit något vetenskapligt stöd för att mättat fett är farligt. Inte ett ord om detta, men redaktionen har ju läst det i alla fall.
  I TV-sändningen låg man lite mera lågt tycker jag, väldigt bra med de som fick beskriva sin framgång med LCHF. I nätsändningen valde man ut mera dem som de kunde ”pracka på” de vanliga dogmerna, tycker jag.

  Jag tror de fått massor av synpunkter mm och låg därför lite lågt ffa i början av programmet. Tror de också förstår att många är MYCKET pålästa och talar från egen erfarenhet.

  Som helhet; bättre än förväntat tycker jag. Jag föreslog att de skulle ha ytterligare ett program med gäster som vet vad LCHF innebär; en hel radda med namn bl.a du Annika.

 39. 39
  LCHF-Bengt säger

  Ja web-sändningen var verkligen förvirrande, tv-sändningen var bättre än väntat, men en lchf-expert i studion krävs, ska det vara så svårt att förstå vad lchf innebär? Tråkig mat skulle det också vara??
  Att så mycket folk tittar på programmet är inte bra, men de två som ringde in och berättade om sina fina erfarenheter av lchf, var programmets räddning.

 40. 40
  Annika E säger

  Jag tycker att hela programmet var en så kallad light produkt av att äta nyttigare, det verkade som dom ( läkarna ) hade svårt att ta ordet LCHF i munnen! Den som var bäst där i kväll var programledaren.

  Så kommer vi till fetterna, enligt dom så är det betydligt bättre att äta typ rapsolja, olivolja, nötter och fet fisk än att äta mejeri produkter då det fanns mycket transfetter i dessa?

  Jag vill ändå se med programmet att vi går mot rätt håll men med myrsteg då detta kan ju vara farligt…. Obs ironi!

 41. 41
  Freddie Wisselgren säger

  Tycker trots allt att katastrofen som jag befarade blev aningen mindre. PUH. Men att stoora runda tanter skulle ta till sig nå´t var inte väntat från mitt håll. Men jag fick känslan av att dom trots allt har blivit lite rädda av styrkan i LCHF folkets engagemang. Ser nog detta som en milstolpe i hanteringen av hanteringen av LCHF. Bra jobbat allesammans.
  MVH.

 42. 42

  @ Tomas:
  Dubbla budskap som sägs inom politik ibland 🙂 Det blir en aning förvirrande. Bröd är ju som att käka godis plus att det sätter sig som ludd i tarmarna och bildar gaser inte minst. Vitt bröd är rena fördärvet.

  Annars tycker jag att programmet var något så när balanserat. Hade väl väntat mig mycket värre. Det är kanske därför man reagerar positivt ?

 43. 43

  # 42 natan.

  Vad är det som gör att du tycker vitt bröd är sämre?

 44. 44
  Ann Kristin säger

  Nog var det en seger för lchf! Om än liten…men ett steg i rätt riktning.

 45. 45
  Pensionär säger

  Det var bra att inte Rössner var med. Nu blev hon ju lite ensam professor Hellénius. Jag uppskattade Ylva Trolle Lagerros. Henne vill vi se lite mer av i sammanhanget LCHF. Tycker väl också att programledaren Suzanne Axell var bättre än väntat.

  Jag förstår inte varifrån uppfattningen att matglädjen skulle försvinna med LCHF. Det är ju precis tvärtom. Mer matglädje infinner sig eftersom maten smakar så bra och ger en så skön mättnad.

  Någon som ringde in och ville gå upp vikt (om jag inte missförstod), där började man fokusera på huruvida personen åt ensam eller inte. Så himla dum slutsats. Tyvärr framkom det inte att just LCHF är supermat, inte minst när man är ensam vid matbordet!

  Tack till er andra som ringde in och berättade om era hälsovinster.

 46. 46

  Martin Ingvar äter bröd.
  Alltså är bröd bra mat.
  vsb.

 47. 47

  Ylva Trolle Lagerros hör till Karolinska Institutet och forskar på hur livsstilen påverkar hälsa och sjukdom. https://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=45122&a=161566&l=en
  …”Varje år genomgår tusentals svenskar fetmakirurgi, sk bariatrisk kirurgi. Flera av mina pågående studier handlar om fetmakirurgi. Forskning om andra sätt att nå viktnedgång är dock minst lika viktig och pågår också inom min forskargrupp, eftersom många varken ska, kan eller vill opereras.”…

 48. 48

  Tragiskt att Hellénius fick sitta och förleda de som inte känner till att transfettsfrågan uteslutande berör industriella transfetterna från växtoljor, utan fick slänga in sin kommentar att de var nog från djur, eller liknande.
  Dom farliga transfetterna som riksdagen gett i uppdrag att utreda förbud på är industriella med vegetabiliskt ursprung.
  Alla djurtransfetter är naturliga.
  https://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H010498&doctype=ip

  De naturliga som finns i smör, kött betraktas som nyttiga.
  Tror knappast att Hellénius är så obildbar att hon inte snappat upp skillnaderna ännu.
  Lyfter hon inkomster från Unilever ?

 49. 49

  https://ettsotareblod.se/bra-om-dieter-hos-fraga-doktorn/

  Ann Fernholm blev positivt överraskad av Tv-programmet.

 50. 50

  @ juli:
  Vitt bröd är inte bra. Det om något innehåller väl kolhydrat/sockerbömb?

 51. 51
  Hanveden säger

  #48
  Ja eller så behöver Hellénius ta en lektion av Göran Petersson (Institutionen för kemi- och bioteknik) Chalmers.

  Här länk till vad han skrivit om transfetter: https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/47779.pdf

  mLCHFh B-) .

 52. 52

  @ Hanveden:
  Tack, bra enkel sammanställning som t.o.m. programledaren borde kunna begripa.
  Dags att få bort avsiktligt(?) vilseledande professorer från rikstäckande program?
  Eftersom hennes kommentar var helt felaktig och stod oemotsagd av en naiv /okunnig programledare kanske detta bör lämnas in till granskningsnämnden för att se till att det blir kvalitativ balans i fortsättningen ?

  Dessutom verkar det för mig som inte såg TV delen -från kommentarerna . att en del redigerats bort från direktsändningen… ?

 53. 53
  olle holmqvist säger

  Rörelsens framgångar beror bl a på att det förekommer att journalister blir feta, eller känner folk som blivit feta, varav många, många – många vittnesmål pro-LCHF. Journalister ser och hör – och begriper. Däremot är det omöjligt att förklara skillnaden mellan absolut och relativ risk. Det förra det som vi vanligtvis använder i vardagslivets praktik, räntan gått upp från tre till fyra %, alltså med en procent(enhet) – inte med 33 % (1/3), Ett parti ökar från 10 till 12 % alltså med 2 %-(enheter) –
  inte med 2/10 = 20%.

  Antag vi har ohälsotillstånd som kan mätas. Det förekommer hos 1 %. Hos 1/3 av denna enda % är markörvärdet normalt- Hos 2/3 av samma enda % är det fel. Risken är alltså fördubblad: :=.
  2/3 är 100 % mer 1/3.

  RR=
  {event when exposed} /
  {event when non-exposed}}

  Och f 99 % gäller: kvittar lika vilket markörvärde man har.

  Så fort man hör t ex ”att risken halverats” ta reda på skillnad i procent-enhet !

  Men ingen pedagogik finns som kan förklara för en journalist.

  Den här sammanblandningen av begrepp har upphovat mkt elände.
  gonatt
  hälsar olleh som fortfarande knäcker som journalist ibland

 54. 54

  Ni är för snälla mot det misstänksamma marginaliserandet mot oss i programmet. Jag kan inte se det här som ett genombrott för LCHF. De hade ju ingen aning om vad de pratade om.

  Utveckla varför du vill få programmet eller inslaget prövat:

  Programmet var inte opartiskt. Det handlade om dieter och endast etablerade kritiker fick komma till tals. Den stora nya folkrörelsen i Sverige idag är LCHF-rörelsen. Ingen representant för LCHF fick svara på frågor. Hade de fått göra det hade hela programmet blivit söndertrasat av diskussioner. För en representant för LCHF hade haft helt andra förklaringsmodeller än de läkare som medverkade. Programmet behandlade LCHF med misstänksamhet och ovetenskapliga fördomar florerade vilt i programmet. Programmet var vetenskapligt missvisande och tittarna fick aldrig chansen att jämföra LCHF med t.ex. medelhavskosten som tydligen soffpanelen föredrog. De närvarande ”experterna” saknade medvetenhet om den metaboliska kunskap och vetenskapliga verklighet som LCHF representerar.
  SVT och Fråga Doktorn har nu skapat misstänksamhet och ensidigt spridit lögner om det som faktiskt är sanningen om vår metabolism. Endast LCHF fungerar för viktnedgång och god hälsa. Det mesta som sades av läkarna är omedvetna fördomar och lögner. Jag anklagar programmet för att ensidigt ha presenterat en livsstil som en diet och utan att någon ifrån den berörda rörelsen fick kommentera. Ni har m.a.o. i okunskap (hoppas jag) ljugit för miljontals svenskar ikväll. Utan att låta motparten komma till tals.

  (Sorry allihop. Lax är en industriproducerad skitfisk som förstör vår miljö och näringsvärdet är ifrågasatt)

 55. 55
  olle holmqvist säger

  Ett skäl till Rörelsens framgångar är alla framgångsberättelser, vilka i sin tur beror på att journalister kan bli feta.

  gonatt
  olleh fd journalist bl a

 56. 56

  Georg W Skrev:

  . (Sorry allihop. Lax är en industriproducerad skitfisk som förstör vår miljö och näringsvärdet är ifrågasatt)

  Nu kan avloppsslam, avföring och urin komma till nytta till skitfisken. Avloppsslam kan omvandlas till protein, säger forskare på Statens Lantbruksuniversitet SLU:
  …”Allt fler forskare menar att med en växande befolkning i världen så får vi börja se avföring och urin som resurser, i stället för nåt vi bara spolar bort. Urin kan bli till bra gödningsmedel, men avföringen, menar Björn Vinnerås, kan tas bättre tillvara genom att låta larverna omvandla det till animaliskt foder till kycklingar och fiskodlingar.”…

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5698460

  Vad tror ni om detta?

 57. 57
  olle holmqvist säger

  @ Georg W:
  George double-U

  Jag kan för lite om näringsvärden i odlad fisk. Har ngn/några bra ref ?

 58. 58
 59. 59

  natan Skrev:

  @ juli:
  Vitt bröd är inte bra. Det om något innehåller väl kolhydrat/sockerbomb?

  Vad väger en skiva vitt bröd kontra annat bröd?
  Har det speciellt högre andel kolhydrater än annat bröd.
  Ursäkta, men det känns som du inte alltid har pejling på vad du skriver.

 60. 60
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Intressant ”analys”!

  Uppenbarligen hade programledningen tagit intryck av den debatt som föregick programmet och de kommentarer de fick ta emot och antagit en mindre aggressiv framtoning. Det har fått en del att tänka ”gott” om kostetablissemanget.

  Jag tror som du att de knappast har ändrat sin agenda utan bara försöker klä den i ”fårakläder”.

  Ett paradigmskifte är långt borta hos dessa människor utan vetenskapliga insikter skulle jag tro.

 61. 61
  Ann Kristin säger

  Webbsändningen var mycket sämre än programmet. Axell frågade i programmet om Hellenius och Rössner var förbisprungna av vetenskapen, och gamla stofiler – tydligen från tittarnas kommentarer, och ganska tufft från Axell. Nu väntar jag bara på ett program där lchf-rörelsen, kompletterat med Fernholm och Nyström, som inte är direkt kopplade till lchf-debaclet, men ändå helt inne på tanken. Nyström är ju forskare inriktad på t ex diabetes.

  De debatter jag har sett med lchf inblandat, har det bara blivit skränig show, lite Jerry Springer. Nu vill jag se sansade program om kost och hälsa, och alla ”anekdoter” som har blivit smala och friska. Varför inte Tommy Runesson och lchf-ingenjören? Jonas Bergqvist, sjukgymnasten, är förresten oerhört bra.

  Som sagt, en programserie med lchf som grund för bättre vikt och hälsa kommer snart. Som Olle skrev, journalister blir också feta och sjuka, liksom läkare. Nisse Simonsson har en facebooksida som är synnerligen välbesökt och aktiv, liksom ”Olydiga diabetiker”, som är fantastisk. Jag lobbar även på ”Leva med värk”, där många är enormt eländiga, äter mycket medicin och har förlorat hoppet. Jag är ju inte direkt frisk än, men mina 15 kg minus, ketogen kost och gott om hopp, nästan fri från värkmedicin, ja, jag gör vad jag kan. Lite försiktigt börjar de intressera sig.

  Jag tror att sprickan har uppstått på allvar, trycket ökar, från gräsrötter, från folk som har blivit lurade i 30 år (som vi alla) och då kan det gå fort. Politikerna är en viktig grupp att bearbeta – de knäar under kommun- och landstingsbudget. Invandrargruppen är som helhet sjukare än de ”etniska” svenskarna, pga tidigare förhållanden, problem att bo i nordliga länder med brist på sol osv.

  Money talks, högre än allt annat, och folkrörelser har drivit fram rösträtt och demokrati. Klart att det rör på sig. Folket börjar resa sig 😉

 62. 62

  Det är något fundamentalt fel med Fråga Doktorn.

  Själv skickar jag regelbundet mail om att jag håller mig superfrisk med en diet bestående av ägg,smör, ost, kött, fisk, fläsk, vispgrädde och kokosolja. Att jag alltså lever på mättade fetter och protein, främst från djurriket. Jag påpekar gång på gång att LCHF inte är en bantningsdiet utan en långsiktig livsstil. En fråga till professor Göran: Kan man verkligen vara professor utan att kunna ett enda dugg om sitt ämne? Det kan ju inte vara så att dessa människor vet någonting men att de med kluven tunga säger något annat! Kan det vara så att de avskärmar sig från verkligheten och låter alla våra mail vara olästa? Skulle det hjälpa om jag åker upp till Umeå och visar upp mig? Jag besvärar numera inte den svenska sjukvården med en enda timma per år och använder ingen som helst medicin. Jag kommer aldrig att genomgå en höftledsoperation, kommer aldrig att få diabetes eller prostatacancer. Kanske jag blir galen istället för jag har börjat grubbla mycket. Framför allt grubblar jag över hur en del av min lilla pension går till höga löner för professorer som sprider falska kunskaper.

  En sak till. AstraZeneca la ner i Lund för några år sedan. I deras lokaler finns nu mer forskare än på AstraZeneca-tiden. De sista som flyttade in är en grupp som forskar om diabetikerkost. Jag undrar just vad de kommer fram till om tio år? Och min pension ska minska!

 63. 63

  Hejsan,

  Jag fattade som att de i programmet framhöll RAPSOLJA ett av de bästa sätten att få i sig Omega 3, om jag inte hörde helt fel.
  Vad har ni för kommentarer om detta, ni som är mer insatta än jag?

 64. 64
  Ann Kristin säger

  @ Swedboy:
  Du borde börja som ståuppare, det var dagens första förlösande gapskratt! Och så sant att man baxnar.

 65. 65
  Ann Kristin säger

  @ Frida:
  Jag är bara hyggligt insatt, men växtomega 3 är tydligen svårt att tillgodogöra sig och dessutom bör det inte hettas upp (varmpressas och hettas upp i matlagning). Jag använde bara olivolja och rapsolja under 25 år, men uppenbarligenblev jag helt inflammerad, så nu är jag mycket restriktiv. Däremot är fett i avocado hälsosamt, samt det underbara kokosfettet, förstås. Rätta mig om jag har fel.

 66. 66
  Annika Dahlqvist säger

  @ 63 Frida:
  Som alla andra vegetabiliska oljor innehåller rapsolja bara kortkedjiga omega-3 som vi inte kan tillgodogöra oss, mer än några procent. Det är långkedjiga omega-3 av animalisk källa som vi har nytta av. Överdos av veg omega-3 är minst lika inflammationsdrivande som omega-6.
  Det finns inga långa jämförande studier som jämför hälsoeffekter av smör vs rapsolja, så det är bara fantasier när man framhäver rapsoljans goda effekter.

 67. 67
  Professor Göran säger

  @ Swedboy:

  Det här med professorer är ett intressant tema.

  Av tradition lutar sig ”etablissemanget” ständigt mot just dessa personer som de, efter en strukturerad akademisk process, gett titeln ”Professor” och därmed också gett en ”auktoritet” i samhället. Den strukturerade processen innebär att en granskare med erkänd kompetens inom det aktuella området utses för att gå igenom meriterna hos professorskandidaten. Granskaren kommer sedan med sitt utlåtande och universitetsledningen fattar sedan sitt beslut.

  Svaret på din fråga om om man kan bli professor utan att kunna ett dugg om sitt ämnesområde är faktiskt nej eftersom det knappast kan förhålla sig på det sättet.

  Men granskaren bedömer förstås meriterna utifrån rådande ”konsensus” och när det var aktuellt för Hellénius var den officiella fettskräcken monumental. Man kanske kan tycka att det ligger i en professors jobb att sedan hålla sig uppdaterad på den senaste forskningen inom sitt speciella område men här fanns det uppenbarligen i det aktuella fallet inga garantier. Min inblick i den akademiska världen säger mig också att de flesta professorer med tiden blir väldigt bekväma och därför flyter med enligt ”minsta motståndets lag” och då gärna åt det håll där forskningspengarna finns. Idag styr industriintressen nästan oinskränkt över dessa pengar, direkt eller indirekt, och här finns knappast utrymme för någon kreativitet som skulle kunna åstadkomma något grundläggande paradigmskifte. Det finns knappast idag någon s.k. fri forskning och debatter blossar ibland upp kring detta faktum. Under 70-talet så var debatten intensiv.

  Jag har stött på undantag där forskare har drivits av en grundläggande vetenskaplig nit och av att kritiskt vilja analysera hur själva helhetsmönstret (den övergripande förklaringsmodellen) hänger ihop med fakta från den verkliga verkligheten men det är då oftast fristående forskare som ständigt får kämpa på i motvind och med ytterst marginella forskningsanslag. Ett exempel inom den medicinska kostvetenskapen är vår Docent Uffe Ravnskov. Professor Robert Lustig är ett annat aktuellt exempel.

  För övrigt anser jag som bekant att dagens medicinområde och sedan urminnes tider har mer med religion att göra än med den naturvetenskap som jag själv har varit en del av i större delen av mitt liv.

 68. 68

  Angående Hellenius professur så fick hon väl den titeln några månader före Livsstilsmottagningen som sponsrades (betalades) av Pfizer startades. Man undrar hur hennes professur egentligen kom till?

 69. 69

  Har kollat lite, enligt Ralf Sundberg så utnämndes Maj Lis Hellenius till överläkare 2007-10-30 och drygt 2 månader senare 2008-01-07 så öppnades Pfizers Livsstilsmottagning på Karolinska.
  Professorstiteln fick hon tydligen före detta under 2006 enligt Wikipedia.

 70. 70

  Råkade halka in på denna sida av nyfikenhet men det verkar mest vara en klubb för inbördes beundran och jag förstår verkligen inte hur en utbildad läkare så lätt kan slänga sig med egna åsikter och på så vis inte som alla ställer sig bakom den vetenskap som övriga personer med legitimation inom vården arbetar efter. Hur kan du som enskild läkare ställa dig emot bland annat WHO? Tänker till exempel på din tes om att rött kött borde vara naturlig föda. Och det är bara ETT exempel men jag orkar inte gå in på det mer nu utan lägger fortsatt min tid och energi på viktigare saker. Här är länken för den som vill ha lite mer evidens. Om ni nu orkar läsa förstås.. https://www.who.int/nutrition/publications/public_health_nut6.pdf

 71. 71
  Ann Kristin säger

  @ Maja:
  Då kan du börja med att läsa samtliga böcker som finns i det här fältet med vad som är bra för kroppen (Prof Fredrik Nyström, internmedicin, Dr Dahlqvists samtliga böcker, Ann Fernholms ”Ett sötare blod”, Dr Eenfeldts ”Matrevolutionen”) samt läsa vad dr Dahlqvist själv har skrivit i fråga om cancer, vaccin osv, istället för vulgärmedias förvanskning. Upptäcker du att det finns mer att förkovra sig i kan du läsa Ralf Sundberg, Uffe Ravnskov, perlmutter och Davis…samt många fler, som skriver om gluten, kolhydrater, högt blodsocker och därmed följande sjukdomstillstånd.

  Detta är nämligen en samling ganska pålästa och kritiska personer, långt ifrån en ”klubb”. Jag är betydligt mera hyfsad i mitt svar än vad du är i din kommentar.

  Som du förstår har vi tittat på den vetenskap som du beskriver, och kommit fram till att den skapar mer sjukdom än vad den botar. Läkemedelsindustrin, vården och livsmedelsindustrin tar sakta men säkert kål på oss. Om fem år kommer du att få skämmas, när riktig vetenskap tar över.

 72. 72

  Georg W Skrev:

  (Sorry allihop. Lax är en industriproducerad skitfisk som förstör vår miljö och näringsvärdet är ifrågasatt)

  Bra analys. Ang den odlade laxen i Norge läste jag alldeles nyligen (kommer ej ihåg var) att det blir ännu värre nu. Myndighet i Norge har tillåtit att fiskodlarna får använda foder från Sydamerika som får innehålla 10 ggr större halt av växtbekämpningsmedlet Endosulfan!

  Den vildfångade laxen från kalla hav är inte lika fet, men jag vet inte hur den är vad gäller gifter m.m., någon som vet??

 73. 73
  Hanveden säger

  @ 63 Frida
  För dig och flera av er som läser här att studera:

  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/183025/local_183025.pdf

  Skrivet av Senior Professor Göran Petersson
  Kemi- och Bioteknik, Chalmers september 2013.

  mLCHFh B-) .

 74. 74
  Annika Dahlqvist säger

  @ 72 EvaLi:
  Vi brukar steka ”strömmingsflundror” av fryst sill från ishavet. Det är underbart gott. Den borde vara relativt giftfri?

 75. 75
  Annika Dahlqvist säger

  @ 70 Maja:
  Det är nödvändigt att vi släpper vördnaden för fina titlar, även internationellt. Professorerna i WHO är inget annat än produkter av den etablerade samsynen på nutrition. De vet inget mer än någon annan.

 76. 76

  Ja du, Maja! När en stor del av världen lider av en fullkomlig fetmaepidemi med allt vad det innebär av sjukdomar och lidande så hyllar den ”vetenskap” som ligger bakom kostråden till att världens befolkning sakta men säkert tar kål på sig själva med felaktig kost!

  I fråga efter fråga har Dr Annika Dahlqvist fått rätt men det hjälper ju inte tex dom barn som nu lider av narkolepsi efter att ha drabbats av ”experternas” hysteri med massvaccination som följd. Eller de diabetiker och andra metabolt sjuka och överviktiga människor som inte vågar lägga om till LCHF kost pga att det sitter köpta och dåligt pålästa ”experter” i TV sofforna och ljuger!
  Hur är det möjligt att inte se problemen med dagens kostråd, hur hårt kan man blunda??

  Här på denna blogg och på andra LCHF bloggar är det kunniga, intresserade och smarta personer som VERKLIGEN orkar läsa studier och forskningsrapporter OCH som dessutom förstår att tolka dessa studier….

 77. 77
  Lennart N. säger

  @ Maja:
  Jodu Maja den orkar vi allt läsa! Frågan är om Du själv har läst den och analyserat vad den verkligen säger? Den säger nämligen inte speciellt mycket om några tydliga samband mellan cancer och vad vi stoppar i oss! 🙂

 78. 78

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Det är nödvändigt att vi släpper vördnaden för fina titlar, även internationellt. Professorerna i WHO är inget annat än produkter av den etablerade samsynen på nutrition. De vet inget mer än någon annan.

  Sant.

 79. 79

  Tack alla som svarat.
  Animalisk Omega 3 är alltså bättre för en människa?
  Men för mycket Omega 3 är inflammationsdrivande, endast om det är från vegetation?
  Kan man få för mycket ANIMALISK Omega 3?
  Jag frågar, för jag äter makrill ibland. men överväger att prova tillskott från Pure Pharma.
  Jag lider av depression och äter inte gräsbetat kött eller ”Omgea 3 ägg”.
  Kan det vara idé att pröva tillskott?

  @Hanveden
  Tack för länken, i den skriften fanns en massa andra länkar som intresserar mig, bl.a. om nyckelhålsmärkning. Däremot var den första länken lite väl esoterisk för mig.
  Har någon tips på var jag kan läsa mer om Omega 3, (har redan lusläst vad kostdoktorn skrivit) t.ex. bra böcker på området för en gröngöling.
  Tack!

 80. 80
  Annika Dahlqvist säger

  @ 79 Frida:
  Vi behöver några gram av animaliskt omega-3 per dag. Om du äter allt ditt omega-3-behov från makrill får du titta i näringstabell för att se hur mycket makrill du behöver.
  När jag tittar i fineli.fi,
  ser det ut som att man skulle behöva ca 50 – 100 g makrill för sitt behov?

 81. 81

  Hanveden Skrev:

  @ 63 Frida
  För dig och flera av er som läser här att studera:
  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/183025/local_183025.pdf
  Skrivet av Senior Professor Göran Petersson
  Kemi- och Bioteknik, Chalmers september 2013.
  mLCHFh B-) .

  Gränslöst stort TACK, Hanveden!
  Den här texten arkiverar jag rakt in i hjärtat. Jag förstår att Frida tyckte att den var esoterik. De första 7 sidorna var djävulusiska. Men de 4 sista sidorna tvingar mig att studera de första 7 mycket noggrant.

  Nu förstår jag varför vissa skribenter verkar fatta så mycket. Har Majlis Hellenius läst detta? Stackars henne när hon gör det.
  Nu vet jag också hur jag kan rädda livet på min MS-sjuke bror.

  Jag uppmanar ALLA som söker en väg i matdjungeln att läsa de 4 sista sidorna i Hanvedens länk.

  Jag säger bara lipidperoxidation!!!!

 82. 82

  ”Buller och bång” ska det vara i magen säger Hellenius! Ett tecken på att man äter ordentligt med fibrer. Japp sant! Men hälsosamt??? Inget mer buller och bång här med LCHF! 🙂
  Hellenius diet: Buller och bång-metoden!

 83. 83

  Maja70 Skrev:

  Råkade halka in på denna sida av nyfikenhet men det verkar mest vara en klubb för inbördes beundran och..

  Maja jag är en av alla de som gått på de officiella kostråden och vi är många det kan jag lova dig. Jag kan förstå om du känner dig chockad – det blev jag också första gången jag satte mig in i det Dr Annika Dahlqvist förmedlade för ca 7 år sedan både fråm media och på en av hennes föreläsningar. Tack vare henne är jag en mycket friskare person idag. Fri från IBS, mycket bättre i mina leder, bättre syn, inkontinensproblem helt borta, allergi helt borta och mycket piggare. Jag är 63 år och har ätit mycket margarin sedan barnsben, vilket jag naturligtvis beklagar idag. Jag kan bara säga till dig: kolla mera på denna blogg och även Kostdoktorns blogg och även andra bloggar som propagerar för lågkolhydratskost och naturliga fetter. Ffa Ann Fernholm (disputerd biokemist och vetenskapsjournalist). Hon har skrivit en mkt läsvärd bok ”Ett sötare blod”. Som sagt kolla runt lite mera – du kanske upptäcker saker…
  Hälsningar Eva
  P.S.Du kanske uppfattar en hård jargong här på bloggen, den bottnar sannolikt i en frustration med tanke på att en av professorerna på ”Svt Fråga Doktorn” igår uttalade grova sakfel, bl.a. om transfett och liknande som hon rimligen borde vara insatt i med tanke på sin roll som rådgivare i bl.a. kost. Många här på bloggen är mycket pålästa…D.S

 84. 84

  @ Annika Dahlqvist:

  Jag äter 1 burk à 125 gram, kanske var tredje dag eller så i genomsnitt. Ibland tröttnar jag och ”glömmer bort” att äta makrill. Ibland är det så gott att jag äter det flera dagar på raken.
  Kanske räcker det med Omega 3?
  Finns det några risker med att så pass sporadiskt äta makrill, och samtidigt ta tillskott av Omega 3? Kan det bli för mycket så att det finns risker med detta? Det blir trots allt inte makrill varje dag. Å andra sidan så kanske det är en bra idé att få i sig lite extra när man har depression (ej SAD)?

 85. 85
  Maja gräddnos säger

  Maja, ursäkta om jag nu verkar lika elak som du men det är väl lika bra att du ”halkar UT” från den här bloggen, det kanske du redan har gjort, du har väl inte så mycket att hämta här! Alla har dock rätt att tro på vad man vill efter sin egen övertygelse, även du så klart, men på ett ödmjukt sätt! Lev väl!

 86. 86
  Annika Dahlqvist säger

  @ 84 Frida:
  Som med all mat är det inte absoluta mängder, utan ungefärliga riktmärken. Jag tycker att det låter bra som du äter.

 87. 87

  @ Annika Dahlqvist:

  Tack för svar!

 88. 88
  Hanveden säger

  @ 81 Georg W

  Denne Professor Göran Petersson som numera kallar sig Senior Professor har jag läst en längre tid och han har publicerat en hel mängd skrifter. Här en länk till Chalmers sida med publikationer och länkar till mycket läsning:

  https://www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/goran-petersson

  Så här presenteras han på Chalmers sida:

  Göran Petersson har under mer än 25 år svarat för både forskning och utbildning i kemisk miljövetenskap vid Chalmers. Ett centralt tema har varit anpassning av produkter och verksamheter till människa och miljö. Spridning av kunskaper och resultat ut i samhället har prioriterats med ökande fokus på nätpublicering.

  Jag hoppas fler skall läsa och sprida. Naturligtvis blir jag smickrad av Georg Ws tack.

  mLCHFh 😉 .

 89. 89

  Tack Hanveden även från mig för denna guldgruva på Chalmers.MYCKET användbart för både förståelse och inte minst för argumentation gentemot en förstockad och okunnig omvärld. (Jag försöker aktivt upplysa min omgivning sedan 5 år tillbaka.) Just denna biokemiska bevisföring är så nyttig.

 90. 90

  Tänk om Chalmersprofessorn Göran Petersson suttit hos Fråga Doktorn i stället
  S U CK !

  …hoppet är det sista som…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa