FDA förklarar industriella transfetter otjänliga till människoföda

I Natural News: FDA (Food and Drug Administration) förklarar ”delvis härdade vegetabiliska fetter”  (sk industriella transfetter) som inte  säkra att äta. (Mejerifett innehåller också transfett, men med en annan kemisk struktur, som inte befunnits farliga för människor)
De härdade industrifetterna har konstaterats medföra en kraftigt ökad risk för hjärtinfarkt. (länk till det?) Det upptäcktes redan på 60-talet, men det har dröjt ända tills nu innan de började bli förbjudna.

Svenska riksdagen har uppmanat Livsmedelsverket (motsvarigheten till FDA) att utarbeta motsvarande förbud i Sverige, men Livsmedelsverket har ignorerat den uppmaningen.
Danmark har för ett par år sedan förbjudit industriella transfetter.

Dessa härdade margariner finns i massor av helfabrikat, halvfabrikat,  chips, godis och bakade produkter. Industrin lobbar förstås emot ett förbud med näbbar och klor, och SLV är mycket känsliga för industrins synpunkter.

 

Comments

 1. 1

  ”…och SLV är mycket känsliga för industrins synpunkter.”

  Jo… – Annika – det är ju ett väl känt faktum av många LCHF-are – men tämligen okänt hos ”vanligt folk” i gemen – p g a att det omedvetet okunniga etablissemanget idisslar om att 60 % kolhydrater är hälsosamt – och att arteget animaliskt fett är farligt.

  Goda skäl för att ”röra om i grytan” – genom att flagga för att ”sjösätta” LCHF-partiet/LCHF-folkrörelsen

 2. 2
  Professor Göran säger

  Äntligen skulle man kanske kunna säga men vi har inte sett slutresultatet ännu. Moral är som bekant inte inte den starkaste drivkraften för livsmedelsindustrin.

  Redan 1999 insåg jag efter lite ”forskning” att det var just transfetterna i det margarin som ingick i alla kakor jag proppat i mig under årens lopp som gjorde att jag då hamnat på intensivvårdsavdelningen. Döm om min förvåning när jag i den kostrådgivning som följde just rekommenderades att äta margarin.

  Men då tog jag troligen ett av de bästa besluten i hela mitt liv när jag för alltid bannlyste just margarin ur min kost.

 3. 3

  Ser fram emot en typ ”Nurnbergrättegång” där dom ansvariga i SLV ställs till svars för sina svek i transfettfrågan.

 4. 4

  stenbj Skrev:

  Ser fram emot en typ ”Nürnbergrättegång” där dom ansvariga i SLV ställs till svars för sina svek i transfettfrågan.

  Det hade varit en syn för gudarna 🙂

  Mycket bra nyheter hursomhelst.

 5. 5

  Vi får väl hålla den här frågan aktuell och särskilt i samband med att SLV uttalar sig om annat som de inte heller vill begripa sig på. Förr eller senare så trillar slanten ner och de inser att deras trovärdighet liksom står på spel.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 stenbj:
  Hur ska man få till en sådan ”rättegång”? Vem ska föra talan mot SLV?

 7. 7
  Professor Göran säger

  Apropå juridiska turer kring matfrågor noterade jag när jag igår tittade på den andra YouTube föreläsningen av Robert Lustig (Kostdoktorn länkar nu direkt till den) att Lustig hade tagit ledigt från sin tjänst för att studera just juridik. Jag kan tänka mig att sockerindustrin slipar sina knivar för Lustig tar trots allt öppen strid mot denna industri så det är nog väldigt klokt av honom att vara påläst även inom detta område.

  I inledningen på sin föreläsning, som faktiskt är oerhört lärorik och på ett annat sätt än hans första, noterar han skämtsamt att han inte har några industriella bindningar i sin verksamhet.

 8. 8

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Vem ska föra talan mot SLV?

  Det där väcker en intressant principfråga, som jag gärna skulle vilja se belyst. Vilka sanktioner finns att tillgripa mot ett statligt organ som inte rättar sig efter anvisningar från regering eller domstol?

  Vi hade ett jämförbart fall här i Tyskland för 6-7 år sedan. Det var när hampahysterin var som värst. Frågan om privat odling av hampa är här en delstatlig fråga. Vissa delstater är striktare än andra. Lagarna är lite olika och polisen visar olika grad av entusiasm med ett förfölja odlare.

  Så beslöt den allmäntyska författningsdomstolen i Karlsruhe att mindre innehav av marihuana ”för privat bruk” skulle tillåtas. Men gav ingen definition av hur mycket ”mindre” skulle få vara.

  Alltså kom olika delstater med skiftande förordningar. Ett ”mindre innehav” är olika i olika delstater. Berlin lär ha den mest liberala. Men här i Baden-Württemberg har man ignorerat domstolen och inte kört fram någon förordning alls. Här vet man ännu inte hur stort innehav man kan tillåta sig, Och högre myndighet än överdomstolen i Karlsruhe finns inte.

  Kan man verkligen lagsöka ett svenskt ämbetsverk med hänvisning till uppmaning från regeringen? Är det inte regeringens uppgift att se till att den åtlyds, och vilka medel har den då att tillgå?

 9. 9

  Är det regeringen som måste ta SLV hårt i örat nu, eller skyller SLV nu på EU ?
  Danmark tog beslut utan EU.

  Hur många fortsätter att bli sjuka i onödan från bl.a. kakor med transfett?
  USA: 20,000 hjärtattacker per år översätts till car 600 per år här med ca 200 dödsfall, i onödan.
  https://www.reuters.com/article/2013/11/07/us-usa-fda-transfat-idUSBRE9A60VN20131107

  Ej förvånad om många av dom här skräpprodukterna t.om. är nyckelhålsmärkta.
  Dock tjänar den märkningen numera för fler och fler som ett varningsskott för för mycket socker…

  Tjocktamscancer från att äta transfettskakor m.m. utgör en annan ökad risk.

  Så här skrev man från riksdagen redan 2009:
  ”Ökat intag av transfetter kan öka risken för tumörer i tjocktarmen med 86 procent. Det visar en amerikansk studie presenterad i American Journal of Epidemiology. Studien har följt 622 amerikaner som genomgått tjocktarmsundersökningar vid North Carolinas universitetssjukhus under perioden 2001–2002. Bland personerna med högst intag av transfetter kunde forskarna se en signifikant, 86-procentig, ökning av risken för koloncancer, cancer i tjocktarmen. ”

  Från: https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Transfetter_GX02MJ231/?text=true

 10. 10
  Kenneth Thorberg säger

  Dags att ändra namnet till Dödsmedelsverket.

 11. 11

  Kanske denna:

  Pickney ER, The potenital toxicity of excessive polyunsautrates. Do not let the patient harm himself. American Heart Journal 85, 723-726, 1973.

  Från Natasha Campbell McBride, Put your heart in your mouth. En mycket läsvärd bok med gott om referenser för den som söker argument kring varför mättat animaliskt fett är bra och andra fetter inte bra.

 12. 12
  Kenneth Johansson säger

  SLV rättar sig efter matindustrin både när det gäller transfett och opastöriserad mjölk. De vill ha bort de små mjölkproducenterna.

 13. 13
  Rolf Löfgren säger

  Är det så att experterna som SLV anlitar är industri lobbyister?
  Är SLV helt enkelt beslutande organ som styrs av industriintressen?

  Hur få stopp på eländet?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa