Vad är en LCHF-are?

Krönika av Prof Göran Sjöberg:Professor Göran Sjöberg
Vad är en LCHF-are?

LCHF är ett välkänt begrepp i Sverige idag och begreppet kan därför tyckas vara ganska lätt att förstå. Det är som många, men knappast alla, vet en förkortning av det engelska uttrycket för den kost som innebär ”Low Carbohydrate High Fat”, dvs. en kost med lite kolhydrater och med högt fettinnehåll och det kan tyckas lite lustigt att vi använder ett engelskt uttryck med tanke på att LCHF ännu så länge i huvudsak är en svensk företeelse, men detta är kanske ett tecken i tiden.

Läs mer

Som så ofta är det mina filosofiska studier som inspirerat mig och nu har jag blivit speciellt upphetsad av vad jag läser i 1600-talsfilosofen John Lockes ”An Essay concerning Human Understanding”. Denna essä blir faktiskt bara bättre ju längre jag kommer genom min långsamma läsning av den där det ålderdomliga språkbruket förstås inte gör att det går fortare men som med alla ”tunga” filosofiska verk måste de läsas långsamt för annars ger läsning knappast någonting.

Locke talar mycket om de idéer vi har och som utgör själva kunskapens kärna och han delar upp dem i enkla och komplexa. Enkla idéer är t.ex. de vi skapar kring enkla företeelser i vår verklighet som mjuk, röd, söt eller rund för att nu nämna några. De komplexa idéerna är som namnet säger en kombination av dessa enkla idéer och här finns ingen bortre gräns för själva komplexiteten.

När det gäller idén LCHF så betecknar denna förkortning definitivt en komplex företeelse i vår verkliga verklighet och som våra officiella meningsmotståndare uppenbarligen är mer än väl medvetna om även om de gjort sitt bästa att förringa och förlöjliga företeelsen. De idéer som alla, framför allt vi svenskar, gör kring företeelsen är också definitivt komplexa. Varje människa gör sig här sin egen idé kring det namn (eller förkortning) som man med beteckningen LCHF idag ständig stöter på, inte minst i kvällstidningarnas bilagor men nu även i radio och TV. Få har helt enkelt kunna undgå att exponeras för detta namn. Som bekant kan knappast den idé vi själva skapar kring en verklig företeelse, med hjälp av det vedertagna namnet, vara identisk med den idé som någon annan inom samma språkområde har skapat sig. Vi har alla helt enkelt olika uppfattningar om vad LCHF innebär.

För medlemmarna av det officiella kostetablissemanget är troligen idén kring LCHF själva ”ondskan” och materialiserad genom den gräsrotsrörelse som visat sig vara så svår att få stopp på i sin linda men som utan tvekan i denna officiella tappning kommer att leda till evig förtappelse och framför allt ond bråd död.

De flesta som själva tillhör gräsrotsrörelsen har dock skapat sig en helt annan idé kring vad LCHF står för. I de allra flesta fall har detta skett genom att man har genomfört ett eller flera vetenskapliga kostexperiment på sig själv där resultatet ofta har varit chockerande positivt när det gäller den personliga hälsan. Dessa resultat från alla gräsrötter är utan tvekan kraftfulla incitament för att skapa egna idéer om LCHF som själva ”hälsan” även om dessa idéer garanterat skiljer sig från varandra i detaljer.

Nu står vi, eller är snarare nedgrävda, i en diametralt motsatta position till den officiella när det gäller de idéer som LCHF står för. Med Locke så ligger just all förbistring mellan människor i att vi tror, när vi använder ett namn på vår idé, att vår egen idé är den som stämmer med verkligheten, dvs. är den ”sanna”. Sedan letar vi efter argument för att ”bevisa”, eller snarare bekräfta, att vår idé är den sanna. Vi ägnar oss då åt vad man på engelska kallar ”cherry picking”. Men det visar dock sig ständigt att de personliga erfarenheterna är oändligt mycket starkare än de officiella påståendena hur auktoritativa än dessa kan tyckas vara – annars skulle det inte ha funnits en gräsrotsrörelse.

Detta är förstås en sanning med modifikation för det finns som bekant runt en miljon svenskar som utsätts för statiner för att sänka deras kolesterolnivåer, och tyvärr till ingen nytta,  och har drabbats av de vanliga biverkningarna som minskad mental förmåga och muskelförsvagning och då kanske också misstänker statinerna men ändå inte vågat bryta denna ”medicinering” när läkaren, som en läkemedelsindustrins hantlangare, hotar med ond bråd död som kommer inträffa ännu snabbare om man skulle våga sig på LCHF som livsstil.

 

Comments

 1. 1

  Vet inte om jag rätt förstår vartåt du syftar med det här inlägget??
  Menar du att LCHF nu är etablerat i sin personliga form där var och en fritt kan forma sin egen variant, cherry picking, men när det kommer till kolesterolnivåerna saknas denna möjlighet, eftersom trycket från behandlande läkare blir för stort?

  Jag tycker och tror att trycket mot att använda LCHF för exempelvis diabetesbehandling har varit lika stort men kanske är det just det snabba resultatet med omedelbar kontroll av blodsockernivåerna som gör att vi vågar trotsa etablissemanget. När det gäller blodfetterna blir ju resultatet det motsatta, HDL stiger ju, ett faktum som kan användas för att bevisa hur farligt det är att äta mättat fett. Att sedan apolip-värdena blir mycket bättre är svårare att förstå om man ens kan få sin läkare att ta detta prov.

  Det bevisas nu i olika sammanhang att statiner är nåt skit som alltför många människor utsätts för bara för att läkemedelsindustrin ska tjäna mer pengar. Förhoppningsvis kommer det att svänga även när det gäller statinerna.

 2. 2

  För MIG symboliserar förkortningen LCHF en kaxig motpol mot de rådande kostråden, alltså tvärtom vad gäller fördelningen mellan nutrienterna fett och kolhydrater.
  Jag tycker det blir pedagogiskt då förkortningen direkt pekar på vad som är fel och hur det bör ändras.
  Forkortningen inbjuder alltså till debatt genom sin kombinerade kaxighet och tydlighet.

 3. 3

  Ja du Majorn, jag ställer in mig i ledet. Hade jag inte hållt med så hade jag tagit kommandot pekat med hela handen.

 4. 4

  Håller helt med, men vi som vet att LCHF fungerar med snabbare mättnad, mindre svängande blodsocker, kontrollerade låga insulinvärden och viktnedgång och strikt LCHF kombinerat med 5:2 mathållning accelererar effekten.
  LCHF-rörelsen bör koncentrera sig på att hjälpa människor att tllfriskna från övervikt, prediabetes, typ 2 diabetes och en lång rad av andra sjukdomar/syndrom liksom att hjälpa typ 1 diabetiker till lägre insulindoser.
  Kolesterolnivåerna liksom kroppstemperatur är helt individuella och borde variera enligt normalfördelningskurvan och troligen även med ålder och övervikt.
  Kolesteroldebatten och den förskrivna statinbehandlingen till friska människor mot för tidig död i hjärt/kärlsjukdom bör lämnas till experter som Uffe Ravnskov, Ralf Sundberg och deras utländska likatänkare..

 5. 5

  Jag lutar också åt LCHF, och om det behövs, även kombinerad med 5:2 diet. När jag läste om LCHF första gången fick jag en aha upplevelse. Jag provade och upplevde ganska snabbt ”ohunger” och en början till viktnormalisering. En fin resa tillbaks till den naturliga kroppskänslan upplevde jag. Uttrycket ”du är vad du äter” stämmer inte så bra har jag märkt. Jag blev inte sötare av mycket kolhydrater och lite fett, snarare surare och sjukare. Blev inte fet av fett utan smalare och friskare. Sedan finns förståss individuella avvikelser av effekten till viss del, det kan man inte glömma.

 6. 6

  Lägre andel kolhydrater och högre andel mättat fett är grejen!

 7. 7
  LCHF-Bengt säger

  En LCHF-are är en jobbig typ,
  som inbillar sig att kosten skulle lösa de flesta krämporna,
  som bara pratar om mat,
  som tjuvkikar i andras matvagnar,
  är aldrig sjuk,
  verkar orka hur mycket som helst utan att äta,
  alltid glad, pigg och framåt
  vägrar numer följa med på supning
  köpt sig en cykel för tusentals kronor, och cyklar nykter
  har lyckats bota förmaksflimmer med cykeln och några kost-tillskott
  vägrar överge lchf trots att alla krämpor är borta
  snart 50 år men tror han är 25

  Det här skulle kunna vara mina gamla vänners beskrivning av mig idag, de har sett min hälsoresa, men att det skulle vara maten som gett mig hälsan, det tror de inte på. Själva sitter de fast i helgsupandets nedbrytande levnadssätt, och ser inte sambandet med dålig hälsa.

  I början av mitt lchf-liv för snart 4 år sen nu, tänkte jag kunna fuska lite på helgerna med pizza och öl ibland, men se det gillade inte min kropp alls, blodsockret gick väl i taket direkt, och fick magproblem i 3-4 dagar efter, dålig sömn och vaknade med kurrande mage efter en sån kväll, trots rejält med mat på kvällen, men förstår nu att det har med ett svajigt blodsocker att göra.

  Nuförtiden är det strikt lchf som gäller, min känsliga kropp är väldigt tydlig att göra mig uppmärksam på felaktig mat, och har tvingat mig till att hålla den strikta varianten, många test har gjorts genom åren med olika mat, men hela tiden har jag tvingats tillbaka till Annikas kostråd, som passade även mig som smal och ingen diabetes, men ett 10-tal andra krämpor och symtom hade jag.
  Hälsan är fortfarande på väg i en positiv riktning, så kosten är för mig helt rätt, ingen i världen kan övertyga mig något annat nu, min kropp talar ju om vad jag ska äta.

 8. 8
  Pofessor Göran säger

  @ LCHF-Bengt:

  Jag tycker din kommentar är väldigt fin – på pricken – stämmer med mina egna erfarenheter.

  Frånsett att jag är 67 år.

 9. 9

  LCHF-Bengt Skrev:

  Hälsan är fortfarande på väg i en positiv riktning, så kosten är för mig helt rätt, ingen i världen kan övertyga mig något annat nu, min kropp talar ju om vad jag ska äta.

  Jo… – Bengt – åt hållet detsamma för mig. Tack vare att Annika envist har torgfört artegen LCHF-kost – och jag nappade på den kroken för ca fyra år sedan – så har jag numera ej ont någonstans och äter inga mediciner – trots mina drygt 72 år ”på nacken”.

  Jag tycker numera också att varje ny dag är himla intressant att vakna upp till – och se vad den bjuder på. Varje dag bjuder på nya överraskningar – så tråkigt har jag ej heller.

  Så fan vet vad jag nu skall dö av ?

  Jo… – förresten – ifall jag börjar med att äta det för kroppen beroendeframkallande giftet kolhydrater igen – då kommer jag nog att dö relativt snabbt. Det kan ju vara en lösning att ta till när jag ej vill leva längre.

  Men för närvarande dominerar LivsLusten helt och hållet. 🙄

 10. 10

  @ LCHF-Bengt:

  Jaadu LCHF-Bengt, är själv 47år och känner mig verkligen som 25. Tvättbräda på magen har jag dock aldrig haft i mitt liv förut och aldrig heller tagit 98kg i bänkpress trots att jag är officer.
  För de människor man inte är tillräckligt bekant med törs man helt enkelt inte berätta om alla positiva hälsovinster man erhållit, de skulle bara tro att man blivit mytoman.

 11. 11
  Pofessor Göran säger

  @ Majoren:

  Ja – det här är lite löjligt.

  Men när jag tittar på min magtrakt så tycker jag mig också ana en klar tvättbräda. Detta beror knappast på någon överdriven träning, även om jag håller igång hela tiden, utan snarast på att bukfettet helt verkar ha försvunnit.

  Man kanske skulle ställa upp i en ”skönhetstävling” för 67-åringar!

 12. 12

  Jag såg Skavlan ikväll.
  Där slog man fast att det är Medelhavskost
  som är den hållbara kosten i framtiden.

 13. 13

  @ Lena:
  Såg också Skavlan. Inte ett ord om LCHF tanke, inte ens Skavlan frågade. Har känsla av att man hittar på nya strategier över huvudena på alla hela tiden.

 14. 14

  Med tanke på att det skall vara en matkonferens till våren i Stockholm med världens främsta experter
  https://www.svt.se/skavlan/se-program/del-9-143
  26:20 in i programmet
  Klart man tänker alltid i nästa och nästa generation att de skall få riktiga matdirektiv, själv har jag ingen oro.

 15. 15

  @ LCHF-Bengt:
  Jag har också en resa liknande din! Ju mer man läser och ju mer hälsan förbättras desto mer aha upplevelse blir det. Har på allvar ägnat mig åt fetkost det senaste året men inte förstått fördelarna riktigt föränn det sista kvartalet.

  Ofta är det nog så för de flesta öppnas ögonen mer och mer ju mer man läser och förkovrar sig. Många små förbättringar av hälsan gör sitt till. Blivit av med mjäll bl.a. hudutslag och infammatoriska tillstånd har försvunnit. Att sluta med vitt bröd var nog en god sak.

  Att vi är designade – för att använda Eeenfelts ord – därom råder ingen tvekan. Sedan har vi alla olika kroppar och olika behov av att i varierande grad tilllämpa LCHF. Ju mer sjuk man är desto mer i behov av fetkost är man. Själv har jag inte varit metabolt drabbad, men har haft andra sjukdomar som gjort att intresset av nödvändighet väckts.

 16. 16

  @ Majoren:
  Det påminner om skämtteckningen med en intagen sittande på en parkbänk i månskenet tillsammans med ett par hundar. Pratbubblan vid en av hundarna säger:
  ”Men du Nilsson, tala nu för fan inte om för personalen att vi verkligen kan tala, för då släpper dom aldrig ut dej!”
  Så att vara lite försiktigare med delgivande av hälsovinsterna så att dom otroliga bitarna blir mindre kan vara mycket viktigt. I mitt fall försöker jag numera att hålla mig till att jag blev medicinfri utan kärlkramp och ”mår bra”. Men i början blev man ju ofta så lyrisk att man inte blev trodd på någonting, som hunden varnade Nillsson.

 17. 17
  LCHF-Bengt säger

  För mig var kostomläggningen och lämna gamla livet med öl, godis och festande bakom mig det enda alternativet, jag funderade på hur skulle jag kunna leva så länge som min pappa, han var då 83 år och jag bara 46, trots hans ålder var han mer aktiv än jag kändes det som. Nej här måste något drastiskt göras, jag borde ha halva livet kvar än.
  Trodde nog inte då att kosten kunde vara så viktig, men nu vet jag att den är helt avgörande, för mig iaf.

  Nu har faktiskt sjukvården hjälpt mig att fila till hjärtat och avlägsnat en tumör, vilket var viktigt, tackar för det, men jag misstänker att kosten och öldrickandet / skräpmaten har en stor orsak till dessa allvarliga sjukdomar.
  Det var efter operationerna lchf påbörjades, och sen dess är det bara medvind i livet, inte en förkylning ens på snart 4 år, lite känningar på morgonen har hänt, men till lunch har de försvunnit, tyder på ett starkt immunförsvar, fel, normalt immunförsvar.

 18. 18
  Professor Göran säger

  @ LCHF-Bengt:

  Kanske det enkla svaret på min krönika ”Vad är en LCHF-are?” är väldigt enkelt och just det som du är inne på.

  En LCHF-are ÄR friskare!

 19. 19

  Professor Göran Skrev:

  En LCHF-are ÄR friskare!

  Instämmer.

 20. 20
  Ann Kristin säger

  Nu har en av mina favoritpolitiker börjat med lchf, (är verksam i Borlänge, aspirerande riksdagskvinna) Monica Lundin, heter hon. Hon är folkpartist, medan jag är en otrogen väljare som byter ofta. Monica är dock en riktigt bra människa, företagare, såbarnsmamma och nyfiken och öppen. Nu bearbetar jag henne med kost- och hälsofrågan intensivt. Läs hennes blogg efter fyra dagar med lchf 😉

  https://www.monicalundin.com/blog/category/weightloss

 21. 21

  Ann Kristin Skrev:

  Nu har en av mina favoritpolitiker börjat med lchf, (är verksam i Borlänge, aspirerande riksdagskvinna) Monica Lundin, heter hon. Hon är folkpartist, medan jag är en otrogen väljare som byter ofta. Monica är dock en riktigt bra människa, företagare, såbarnsmamma och nyfiken och öppen. Nu bearbetar jag henne med kost- och hälsofrågan intensivt. Läs hennes blogg efter fyra dagar med lchf
  https://www.monicalundin.com/blog/category/weightloss

  Sådana solskenshistorier kan vi inte höra tillräckligt av 🙂

  En vän till mig har behov av att gå ned mer än 50 kg. Hon har på läkarens inrådan försökt banta med kaloribegränsning utan annat resultat än ett dåligt humör. Jag försöker framhålla kolhydratbegränsning som alternativ men hon hon är tveksam, antagligen pga vad läkaren sagt. Jag har tom donerat ett ex av ”Matrevolutionen” men jag tror inte hon har läst den.

  Nu är det planerat en kirurgisk magsäcksminskning. Dock ska hon gå ner ganska många kg innan ett sådant ingrepp är tillrådligt. Kanske använder hon sig av LCHF då och upptäcker att hon kan slippa hela ingreppet på så sätt? Jag hoppas…

  Tyvärr har hon en annan vän som genomgått detta ingrepp och talar sig varm för det…

 22. 22
  Ann Kristin säger

  @ Lars:
  Just Dalarna har många gbp-opererade, och samtidigt en katastrofal ekonomi. Det kostar 300 000 kr totalt för varje magsäcksoperation, samtidigt som det i längden kan skapa stora ohälsoproblem. Vi har sjukvårdspartiet som är bra, men kan jag få över Monica på rätt planhalva kan det bli en till kil in i vårdgalenskapen.

  Visa gärna din väninna sidor som Tommy Runessons och lchf-ingenjören My, om du inte redan har gjort det. Berätta att ett år kan förändra hennes liv. Redan en månad borde räcka! Skicka henne till Annikas syster, som har ett lchfpensionat, om hon har råd (det kan ju rädda hennes liv).

 23. 23

  Jag uppfattar LCHF som en medvetandeprocess. Som inte bara innefattar minskat kolhydratintag och ökat fettintag, det sk. metabola medvetandet.
  Nej, för mig har det inneburit en fortsatt utveckling i medvetandet om var de gifter som tillförs och lagras i våra kroppar kommer ifrån och hur betydelsefullt det är för vår fortplantningsförmåga att försöka reducera giftintaget till noll. För att vår avkomma samlar de gifter vi har ätit.
  När vi nu kan konstatera att industriproducerade livsmedel är de största giftkällorna för oss. Så måste man välja ekologiska livsmedel för att undvika att samla växtgifter.

  Som LCHF-are inser jag även att de 40% av Jordens landyta som är uppodlad med giftiga monokulturer, plogas och harvas två gånger per år och därmed innebär en massivt människoskapat och onaturligt utsläpp av växthusgaser (+köttindustrins metanutsläpp). I dessa monokulturer är allt som är naturligt och tillhör naturen ett hot mot inkomsterna. Eftersom dessa monokulturer producerar ceralier, vegetabilisk Omega 6-olja och socker. Så kan jag som LCHF-are ana den totala galenskap jag lever i.

  Därför protesterar jag genom att köpa närproducerat, småproducerat och ekologiskt. Svart eller vit marknad bryr jag mig inte om. Någon moral har jag inte när det gäller min mat. Endast det bästa är gott nog för mina barn. Tyvärr förlorar jag mot de multinationella, vad gäller mina barn och kan bara hoppas att de också får lite metabolt medvetande någon dag.

  Jag propagerar för en omläggning från jordbruk till fritt betande djur utan stängsel. I min kommun äger folket 16000 ha mark. Enligt FN’s beräkningar skulle folket här kunna producera 16000 nötdjur. Utan att röra det privata företagandet eller ägandet. Kalla det kibbutz om ni vill, jag kallar det kolchos.

  Så definierar jag mig som LCHF-are idag, efter närmare 10 år på spåret. En LCHF-are har en skyldighet att rädda världen från de lögner som serveras av myndigheter, kapitalintressen och välmående medelålders västerländska män som inte tror att den skit de spridit i livet haft någon påverkan på miljön och klimatet.

  Georg, militant miljöaktivist (sedan 40 år) och ständigt växande kapitalist

 24. 24
  Rolf Löfgren säger

  På LCHF.se idag: Karolinska bedriver skräckpropaganda mot LCHF i vårdutbildningar
  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10346/Karolinska-bedriver-skrackpropaganda-mot-LCHF-i-vardutbildningar.aspx

  Detta visar tydligt hur spänt läget är mellan oss LCHFare och sjukvården. Det är tragiskt att Karolinska kör med rena lögner för att agitera för sitt tänk.

 25. 25

  Ann Kristin Skrev:

  @ Lars
  Visa gärna din väninna sidor som Tommy Runessons och lchfingenjören My, om du inte redan har gjort det. Berätta att ett år kan förändra hennes liv. Redan en månad borde räcka! Skicka henne till Annikas syster, som har ett lchfpensionat, om hon har råd (det kan ju rädda hennes liv).

  Jag ska fundera på vad som kan vara lagom lättsmält. Tack för tipsen!

  Jag har faktiskt en liten god historia. När min sambo uppsökte sin neurolog kom de att prata lite om kost. Hon berättade då att hon åt lågkolhydratkost (LCHF) varvid neurologen sa: Då kan jag inte ge dig några råd om kosten. Du äter redan det bästa!

 26. 26

  Han hade kanske just läst ”Grain Brain”

 27. 27
  Professor Göran säger

  @ sten:

  ”Grain Brain” är en stark bok och även ”Stoppa Alzheimers nu!”

  Det är egentligen bara en sak som jag inte har kunnat lura ut kring bränslet till hjärnan.

  Att ketonkroppar är ett ”superbränsle” för nervcellerna i hjärnan och slår glukos med 25 % är nog vedertaget bland medicinare/neurologer som är lite ”pålästa”. Huvudsakligen bildas dessa ketonkroppar i levern men jag tror att jag läste att de även kan bildas lokalt på olika ställen i kroppen. Någonstans såg jag också (Grain Brain?) att medellånga fettsyror (MCT-er) lättast omvandlas till ketonkroppar och därför sätter fart på framställningen i levern. En annan uppgift som jag vill minnas säger att MCT-erna kan passera blod-hjärnbarriären (gliacellerna) och sedan fungera direkt som bränsle i hjärnan.

  Någon som vet hur det fungerar? Detta borde vara väl dokumenterat i grundläggande biokemiska forskningsrapporter kan man tycka.

 28. 28

  Göran,
  ”Astrocyter” kan omvandla fett till ketoner på ungefär p.s.s. som levern.
  Se https://brainfuels.com/2010/06/the-astrocyte%E2%80%93neuron-ketone-body-shuttle/

  Här en skiss av en astrocyte ungefär som en bläckfisk med 2 armar till ett blodkärl och resten enligt skiss.
  https://seehint.com/hint.asp?md=402&no=13171

  Nedan en kul artikel om MCT oljor. Även gamla Beaglar kan förmå som yngre, med hjälp av kokosolja och den relativa kognitionen kan öka i proportion till blodketonerna.
  Så det är bara att minska på blodsockret så att ketonerna går upp !
  https://www.life-enhancement.com/magazine/article/2346-how-your-old-dog-can-learn-new-tricks

  Men högt morgonsocker är nog den absolut största ”ketonbromsen” eftersom det ”knappt blir några ketoner alls (0.3- 0-5 ??) när blodsockret är över 5. Men ketonbehandlade barn med epilepsy har blodsocker mellan 3 och 4.2 hela dagen , och ketoner över 3. Man brukar ju inte heller ha hunnit ådraga sig metabolt syndrom vid den åldern. Enkel lösning alltså !
  Sten

 29. 29
  Professor Göran säger

  @ stenbj:

  Tack för länkarna! Här lärde jag mig en del nytt och också hur lite man kan.

  (Jag håller just nu på att långsamt ta mig igenom ”Textbook of Medical Physiology” av Guyton and Hall. Den är en ganska ”tung” läsning när man inte behärskar det medicinska vokabuläret. När jag nu tittade i innehållsförteckningen såg jag att jag har tjugo kapitel kvar innan jag har kommit fram till hjärnan och dessa intressanta astrocyter som ”knyter ihop” blodkapillärerna och neuronerna.)

  Kunskapen ligger på två plan.

  1. Att det fungerar

  2. Hur det fungerar

  Det är under punkt 2 som ”vetenskapen” bor förutsatt att nu 1 gäller.

  Då och då kollar jag mina ketonvärden och ser att jag oftast ligger väldigt högt och med andra ord i ett ganska tryggt ketogent tillstånd.

 30. 30

  @ Professor Göran:
  Lycka till med astrocyterna! Visste inte att de var en del av själva blod/hjärnbarriären, men det framgick ju klart från tidigare bild hur det är konstruerat.
  Eftersom astrocyterna är så vanliga i hjärnan kanske t.o.m mer ketoner kan tillverkas av dessa från fett än vad som kommer från levern?

  Min erfarenhet med blodketoner: Kollat både ketoner och blodsocker på morgonen,. Efter ett tag räckte det att kolla blodsockret eftersom BS över 5 alltid (?) gav låga ketoner.
  Gissning: om du kommer upp över 1.5 i blodketoner på morgonen efter mer än 9 månader med LCHF så har du inget metabolt syndrom, eller också lyckats bli av med det !

  Själv ligger mina ketoner under 0.4 och blodsockret mellan 5 och 6 på morgonen om jag inte tar ett glas vin, tränar eller äter minimalt med proteiner dan innan…
  Jag tror jag fortfarande är på väg upp ur hålet men om det tar för lång tid gissar jag att blodkärl kan börja ta skada igen p.g.a högt blodsocker på mornarna….

  Roligare: I helgen hämtade vi färskt gräsbetat kött med extra beställt fett! Fettet blir svagt gulaktigt när det kokas ner till flytande och smaken är rent gudomligt ! (Enda kan jämför med är ett vilt rådjur vi åt för många år sedan!) Samma med grytbitar kokade med med ett par benpipor etc.
  Garanterat inget spannmålskött!

  Sten

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa