Granskningsnämnden?

Ann Fernholm tar upp att ett program (Fråga Doktorn) på SVT ska vara objektivt och redovisa båda sidor i ett kontroversiellt ämne.
Om det inte gör det kan man anmäla det till granskningsnämnden, som kan fälla programmet för partiskhet.

Ann föreslog Fredrik Nyström som företrädare för LCHF, och det är ju ett alldeles utmärkt förslag.

En annan som är bra på det vetenskapliga är Ralf Sundberg, och Andreas Eenfeldt förstås.

 

Comments

 1. 1

  Som information kan man dock inte anmäla ett program i förväg, utan man måste vänta tills det blivit sänt. (Jag var nog lite ivrig som försökte…)

 2. 2

  Bättre ivrig och på hugget än trött och glömsk.

 3. 3

  Att anmäla till granskningsnämnden är lika kul som att pissa i lovart!

 4. 4

  Ungefär lika värdelöst som en s.k. ”patientförsäkring” då.

 5. 5

  Ann Fernholm är guld värd!

 6. 6
  Bo Blomberg säger

  granskningsnämnden kan vi glömma; när det finns ett ”officiellt” facit (= livsmedelsverket i detta fall) så anser dom inte att det är nåt att anmärka på (detta är min slutsats efter att otaliga tungt vinklade program om klimatet och CO2 har anmälts till granskningsnämnden och klagomålen har alltid avvisats med att IPCC har talat om vad som gäller och i o m detta så behöver inte Svt o SR redovisa några s k skeptiker – i vissa avseenden lever vi i ett ruttet land!)

 7. 7

  Bra länkar till anmälan bl.a. Kommer nog göra det när nästa felsteg i kosten nämns. Jag vill gärna kommande generationers människor ( nu barn ) får mer korrekt upplysning än vad som nu är fallet i gammelmedia.

 8. 8
  Mats Lindberg säger

  @ Bo Blomberg:
  Bra kommentar! Att jaga media för att de följer praxis är fullständigt meningslöst, oavsett hur fel man må tycka de har. I mediavärlden, precis som i forskarvärlden, så handlar det inte om vem som har ”rätt”. Dahlqvist, Eenfeldt med flera har inga akademiska titlar eller egna publiceringar att visa upp och därmed är de inte att betrakta som experter. Detta må reta upp många LCHF:are, men så funkar det. Bästa strategin; skratta åt eländet och gå vidare!

 9. 9

  Jag kan både skratta, anmäla, och gå vidare 😉 Det är inget jag brukar bry mej om, men med tanke på kommande generationer, så gör jag anmälan när det uppenbarar sig. Varför inte? Om det blir många så kommer det bli en reaktion kanske. Media är bl.a. ekrarna i det onda hjulet!

 10. 10

  Hur görs en anmäl till granskningsnämnden effektivast?
  Blir det skillnad om en anmälan eller kan ett flertal inte slängas åt sidan lika lätt ?

  Eller ett en anmälan underskriven av ett flertal?
  Post eller email?
  Känner någon till adresser ?

  Sten

 11. 11
 12. 12

  Ja det var den länk/adress som stod i artikeln och det är nog rätt.

 13. 13

  Den våta filten vilar över flera frågor som känns angelägna där det finns en officiell version som inte får ruckas. Klimat-alarrmism är en, nyttan av det multikulturella samhället ett annat. Vår politiska och mediala elit vägrar att debattera dessa. Media framför bara den officiella versionen och drar sig inte ens från lögner och vilseledanden.

  Som någon skrev, det är bara att bita ihop och hoppas att ”muren” faller. Vad media anbelangar är många på fallrepet. Skulle tro att deras vägran att ta upp frågor som dessa är en bidragande orsak, om än inte avgörande.

  Skulle staten ta bort presstödet skulle de flesta falla ihop som ett korthus. Det obehagliga är att stat och media är så beroende av varandra!!

  Det finns ingen granskande tredje statsmakt och vettig samhällsdebatt. Sverige verkar värst drabbat av politisk korrekthet i hela den ”fria” världen.

 14. 14
  Thomas Jansson säger

  Som tur är så finns det alternativ till vår sunkiga och inskränkta gammelmedia.

  För min del så tycker jag inte att det är någon ide med granskningsnämd och annat inom etablissrmanget. Det är som någon skrev ovan som att ”pissa i lovart”,,,

  Här en artikel som varit refucerad

  https://newsvoice.se/page/2/

 15. 15
  Thomas Jansson säger
 16. 16

  @ Thomas Jansson:
  Bra länk. Intressanta artiklar om mobilstrålning och bikarbonat !

 17. 17

  @ natan:
  Var är Moliere ?
  Men eftersom hans satirer blev så effektfulla insåg samtidig Franska kung
  den potentiella kraften och inrättade stats(?) – teater där Moliere kunde framföra nya spel med ”rätt färg”, s.a.s.

  Ibland har kritiska TV program som ”mockat” regeringsfigurer lite för bra helt enkelt blivit nedstängda utan förklaring.
  Internet kan förmedla en hel del skräp, men också kvalitet.

  Annars utgör det ”flygande spagettimonstret” en rik källa för slutsdragningar.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Det_flygande_spaghettimonstret
  Se hur den globala temperaturen klart och tydligt ökade när antalet pirater minskade!
  Klarare samband får man leta efter. Men tänk om piraterna helt enkelt tyckte att det blev för varmt ?
  Det är vid sådana tillfällen auktoritet blir ytterst viktig…

 18. 18

  @ stenbj:
  Ha ha ja så kan man också tolka alarmismen.Tacka vet jag när Al Gore gjorde varv på varv runt jorden i privatjet 🙂 Alla skådisar står förstås i statens tjänst. Annars får de ingen lön. Därför är Peter Stormare rolig. Han kan skita i etablissemanget.

 19. 19

  @ natan:
  Det är väl det som menas med ”etablerad” skådespelare, att vara i etablissemangets tjänst.
  ”Vanartade” men otroligt poulära helgas rejält av samma stat men vanligen först då de blivit gamla och orkeslösa, eller helst avlidit.
  ”Var dag bättre och bättre men bra lär det aldrig bli…” är den äkta folkliga motpolen till Egon Kjerrmans etablissemangssång: ”Bättre och bättre dag för dag”. Cornelius staty står på Mosebacke torg tror jag och hans texter speglar fortfarande realiteterna som var och är.
  Var CW en Moliere som inte lät sig köpas ?

 20. 20

  @ stenbj:
  Nja köpas o köpas. Alla är vi väl köpta på det ena eller andra sättet? Men nog struntade han i etablissemanget. Han struntade väl inte det mesta, inte minst att betala skatt! Hans värsta fiender var svartsjukan och spriten, missbruket. Hela hans tillvaro blev svår på grund av detta.

  Han sa sig vara kommunist, vilket jag inte tror att han var. Han hade lika lite som många idag tänkt igenom vad det EGENTLIGEN innebär. Var mer en mode grej. Ungefär som de tokar som idag bekänner sig till läran. Med facit i hand så att säga.

  Hela vår press och mediaetablissemang är inte så lite kommunist- vänstertinfluerat.

  Alla var kommunister på det glada 60-70 talen i o för sig 🙂

 21. 21
  Det är val 2014 säger

  Här är svt-play – Birgitta Rydberg (Fp) om specifika kostråd för skandinaver!!!
  https://www.svtplay.se/klipp/1504210/lopsedeln-del-1

  Ska vi rösta på Folkpartiet? Nä, inte jag.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Det är val 2014:
  Är alla folkpartister lika insnöade som Birgitta Rydberg?

 23. 23
  Bo Blomberg säger

  stenbj #19. Cornelis var bra, men hans staty står inte på Mosebacke torg utan i Cornelis park som är en grön plätt på berget i hörnet där Katarinavägen blir Renstiernasgatan.

 24. 24
  Bo Blomberg säger

  Annika #22
  Nä, det finns väl knäppskallar i alla partier… hon sa ju i slutet att man behöver ”kunskap” för att välja god mat som också är bra. Själv visade hon sig vara väldigt okunnig! Men annars var det ju Hellenius upp idagen!

 25. 25

  @ Annika Dahlqvist:
  Finns det några värre vingelpettrar än folkpartister 🙂 ? Skulle vara miljöpartister i så fall.

 26. 26

  Lite roligt är ju att grekiska salladen på bilden (utan bröd) är LCHF

 27. 27
  Konsument i Sverige säger

  Svensken blir allt tyngre:

  …”Enligt Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor på Karolinska institutet, går en del av förklaringen att hitta i hur välutbildad befolkningen är. En ekonomiskt välbärgad familj har till exempel större möjlighet att påverka kost och fritidsaktiviteter.

  – Övervikt är starkt kopplat till socioekonomiska faktorer. En gång var de rika runda. I dag är det tvärtom, säger hon.”…

  https://touch.metro.se/nyheter/sverige-blir-tyngre/EVHmke!hDA3SIkIR0hMM/

  Nä Mai-Lis, så här är det!

  När grisarna var tjocka var folk smala, idag är det tvärt om, grisarna är smala och folk tjocka

 28. 28

  @ Thomas Jansson:
  Väldigt bra artikel på Newsvioce. Skandal att en sådan sanningssägare tvingas att sluta på Miljömagasinet. Det säger en hel del om debattklimatet i Sverige. Borde inte en tidning som MM stå upp för sanningen? I stället så går man i armkrok med etablissemanget. Miljörörelsen är väldigt mycket ett skämt och även dess främsta allierade Miljöpartiet.

  Miljöpartiet är en stor bluff när det kommer till kritan. Enligt mitt förmenande befolkat av naiva korkskallar till stor del. Deras senaste förslag och vänstervridning är att privata företag i vårdsektorn inte ska tillåtas återinvestera vinster i de egna företagen. Man närmar sig mer och mer vänsterkommunisterna i Vp.

 29. 29
  Thomas Jansson säger

  Ja – det är en bra artikel. Det går knappast att bota alla metabola sjukdommar. Vi är på väg att få ett samhälle där hälften sköter om resten.

  Just nu läser jag Grain Brain som handlar mest hjärnans sjukdomar på grund av bl a gluten – själv har jag länge anat att ADHD orsakas av fel kost.

  Man ska inte lägga ned för mycket tid på gamla sunkiga program som Fråga doktorn.

  Det är bättre att leta fram nya källor:
  https://newsvoice.se/2013/11/09/david-ickes-the-peoples-voice-premiarsander-10-nov-2013/

  Nu har jag inte tittat på kanalen ovan men trenden är helt klar – det kommer att bli stora förändringar framöver på mediakartan!

  Men även gammelmedia börjar vakna till:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/hermanlindqvist/article17811884.ab

 30. 30
  Professor Göran säger

  @ natan:

  Jag tycker som alltid att vi inte ska blanda in för mycket politiskt tyckande här på Annikas blogg, och framför allt inte av en generaliserad kategorisk typ, utan försöka hålla oss till sakfrågorna som i och för sig kan ha kopplingar till enskilda politiska partier och då är det förstås OK att nämna detta och kommentera.

  I en sådan fråga som LCHF som manar till ”uppror” mot det gigantiska officiella medicin- och livsmedelsindustriella komplexet har jag själv svårt att se detta som någonting annat än synonymt med en ”vänsterståndpunkt”. Högern, genom tiderna, har knappast gjort sig känd för att i någon större utsträckning ta ”strid” mot något etablissemang men inom vår gräsrotsrörelse finns säkert alla politiska schatteringar representerade skulle jag misstänka.

  Specifikt har den nuvarande regering knappast heller gjort sig känd för att förändra någonting till det bättre vad gäller vår kostvanor. Inte ens förbudet mot transfetterna som riksdagen beslutade om för två (?) år sedan, har man tagit tag i. Här gäller istället en slapp ”låt-gå”-politik i marknadskrafternas händer.

 31. 31

  natan smutsar ner Annikas blogg. Ett typexemel på någon som har halva sanningen men tror han vet allt. natan har mycket bra att säga. Resten vore skönt att slippa.

  Georg f.d. MP, numera militant LCHF

 32. 32

  Det är nog bara att hålla med Göran ovan, idag strävar alla partier åt att hamna i mittfåran så alla är på något vis en blandning av sossar & folkpartister. Det blir inga revolutionära ändringar om nästa statsminister heter Borg eller Löfven.

  Klart är nog att de politiska partiernas storhetstid är över, att t ex föreslå att Annika, Kostdoktorn eller Ann Fernholm skulle slösa bort sin tid på partipolitik är vansinne – som jag ser det,,,

  Bättre är nog att syssla med enstaka frågor – i förlängningen skulle vi i princip kunna folkomrösta om istort sett vad som helst – tekniken finns redan men knappast viljan. Dagens politiker är nog mest intresserade av att hålla sig kvar vid köttgrytorna så länge det går,,,,

  Varje tid har sina vinnare – just nu så tror jag att det är vi som själva söker information som är vinnarna – vi går inte på kolesterolmyten, fettskräcken, vägrar att bli förgiftade av statiner & annan smörja som våra okunniga läkare vill propsa på oss.

 33. 33

  Ok kan förstå andemeningen med att hålla sig strikt till ”sakfrågan”. Det finns fördelar med det. Sen vet jag inte om jag specifikt har tagit parti för ”högern”? Finns det någon sådan idag 🙂 ?

  När jag kritiserar ex miljörörelsen så är det deras enorma hyckleri som ex. Miljömagasinet visar. De drar sig inte ens för att tillgripa censur och avskeda folk som har kritik att framföra!

  Sen tycker jag heller inte man ska krypa alltför mycket utan att våga sjunga ut lite även om partipolitik! Men förstår balansen att en sådan här blogg inte får ”skitas ner” av partikäbbel.

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  @ 32 Thomas Jansson:
  Om vi skulle starta LCHF-parti, speciellt med mig vid styret, skulle det omgående bli totalt nedmosat av antagonister, tror jag.
  Jag tror att det är bättre att vi fortsätter att energiskt informera de enskilda människorna om att de kan prova LCHF för att få en bättre hälsa. Det är deras egna hälsovinster som övertygar dem.
  De politiska aktiviteterna får människor sedan utöva var för sig i de politiska organisationerna.
  (Om det dessutom är någon/några som ändå vill starta ett ”Hälsoparti (LCHF)” så är det möjligen bra?)

 35. 35

  34@ Annika Dahlqvist:

  Ja – du har alldeles rätt,,,

  Till och från har vi nog alla varit inne på tanken att organisera oss men varför slösa bort tid & energi på administration av en föreningskassa på några hundralappar och allt annat tjafs som hör till den gamla sortens föreningsverksamhet?

  Den nya sortens ”föreningsliv” är det som sker på våra bloggar och grupper på Facebook – enkelt att gå med och ur, inga pengar inblandade, folk blir oense ibland och startar nytt hela tiden,,,

  Det gäller att få folk att prova LCHF några dagar, då inträffar som regel detta efter ett par dagar:

  https://www.kostdoktorn.se/bota-ballongmage-med-lchf

  en fungerande mage brukar ju kunna få folk motiverade att fortsätta,,,,

  Men jag har flera i min omedelbara närhet som fortsätter att förgifta sig med både medicin & skräpmat – vissa får man helt enkelt inse att det inte går att övertyga,,,,

 36. 36

  Många etablerade patientföreningar/-organisationer får en hel del pengar av allmänna medel, typ Allmänna arvsfonden. Överviktigas riksförbund har nyligen fått närmare 2 miljoner…för projektet HOBS…
  https://www.overvikt.se/
  https://www.hobs.se/

  https://www.overvikt.se/2013/09/projekt-hobs-halsa-oberoende-av-storlek-har-beviljats-stod/

  Källa: https://www.arvsfonden.se/upload/Bifall/Nya%20projekt%20september_2013.pdf

 37. 37
  Spanstind säger

  @ natan:
  Håller med till fullo om att miljöpartiet är en samling navelskådare som sinsemmellan
  tävlar i att vara mest politiskt korrekt. Kanske övertolkade jag.
  För övrigt har jag svårt att bestämma om jag är vare sig höger, vänster eller i mitten.
  Ungefär som pest vs kolera.

 38. 38

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Om vi skulle starta LCHF-parti, speciellt med mig vid styret, skulle det omgående bli totalt nedmosat av antagonister, tror jag.

  Jag tror stenhårt på det rakt motsatta. De omedvetet okunniga antagonisterna har ingen chans att numera ”mosa ned” Dig – är jag rätt säker på.

 39. 39

  @ Spanstind:

  De flesta är samlade i mitten och kalkylerar på vilka frågor som är viktiga att driva. Förebyggande jobb relaterade till hälsovinster tycks inte vara så högt upp på agendan för något parti, varken till vänster eller höger. Sjukvårdsfrågor i stort tilldrar sig förstås intresse men följer gamla beprövade hjulspår.

  Det vore onekligen spännande om något parti vågar ta den kastade handsken med alternativa behandlingsmetoder, terapier.

  Det kanske blir en realitet när ohälsan riskerar knäcka ekonomin? Hur höga kostnader kan vi bära innan hela samhällsmaskineriet rasar?

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 36 Arvid:
  Så länge som LCHF av etablissemanget anses vara helt fel har jag svårt att tro att vi ska få några pengar av skatte- eller insamlingsmedel.

  #38 Josef Boberg,
  Det handlar inte om huruvida jag låter mig nedmosas, utan vad etablissemanget, inklusive media, låter höra, vilket befolkningen i stor utsträckning tror på.

 41. 41
  Spanstind säger

  @ natan:
  Kvartalskapitalism omsatt till politik. Vilket utspel ger bäst utslag i nästa oponionsmätning?

 42. 42

  @ Spanstind:
  Ligger förstås mycket i det. Men det finns en gräns för hur mycket samhället kan bära. Hur mycket vi är beredda lägga i skatt och resurser för att hålla nuvarande system igång. Lanstingen är väl en nästan hopplös konstruktion? En jättelik byråkratinrättning som väl överlevt sig själv många gånger om.

  Ibland undrar man i sitt stilla sinne. Måste det vara så mycket byråkrati och poltik inblandat i att ta hand om männskors hälsa!? Läkarna använder väl halva sin tid med rapporter till olika instanser !? Det är en stor armé som livnär sig på att folk hålls sjuka.

  Så länge ingen protesterar och miljarderna rullar – skattepengar – så hostar väl den gamla maskinen och går om än knackligt.

 43. 43

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Det handlar inte om huruvida jag låter mig nedmosas, utan vad etablissemanget, inklusive media, låter höra, vilket befolkningen i stor utsträckning tror på.

  Jo… – Annika – men fler och fler genomskådar ju det som det omedvetet okunniga etablissemanget och det deras likaså omedvetna okunniga media ”tutar” om.

 44. 44

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 36 Arvid:
  Så länge som LCHF av etablissemanget anses vara helt fel har jag svårt att tro att vi ska få några pengar av skatte- eller insamlingsmedel.
  #38 Josef Boberg,
  Det handlar inte om huruvida jag låter mig nedmosas, utan vad etablissemanget, inklusive media, låter höra, vilket befolkningen i stor utsträckning tror på.

  Jag håller med dig Annika. Det är därför jag tidigare hävdade att det behövs ett fortsatt bildnings- och opinionsarbete för att uppnå en sorts kritisk massa. Först därefter är det möjligt, tror jag, att arbeta politiskt i egen eller annans regi. Ditt opinionsarbete tillsammans med Kostdoktorns, Per Wikholms, Ann Fernholms etc är mycket bra exempel på detta!

  Som jag tidigare också nämnt tror jag att några namnkunniga professorer som tar upp striden i media skulle göra gott. De kanske skulle vara utnumrerade men de skulle definitivt lyckas så tvivel hos allmänheten om att de etablerade kostråden är de rätta. Och det tvivlet kan visa sig helt avgörande för utgången. Dessutom skulle nog läke- och livsmedelsindustrin drabbas på samma sätt.

  Många professorer har tagit till orda i debatten men jag upplever att det mest handlat om reaktioner mot meningsmotståndares utspel. Är det dags för lite mer aktioner nu?

  Tills dess kan vi kanske välja att rösta på något parti som i vart fall försöker arbeta för ett jordbruk och skogsbruk som borgar för mindre mängder gifter och tillsatser och som inte bryter de ekologiska kedjor som vår livsmedelsproduktion är beroende av. Bin och andra pollinerare minskar i hela västvärlden och dessa har en avgörande betydelse för en stor del av de grödor som människan odlar för mat. Somliga säger att vi närmar oss en ekologisk systemkollaps och sådant kommer definitivt inte att förbättra möjligheterna till den kosthållning som vi förordar.

  Inget politiskt parti är fulländat och i ett parlamentariskt system måste man ofta tillämpa en realpolitik som kan verka frånstötande. Dock måste vi arbeta med de politiker och partier som finns, om vi nu eller i framtiden ska arbeta politiskt överhuvudtaget.

 45. 45
  Annika Dahlqvist säger

  @ 44 Lars:
  Namnkunniga professorer skriver inte mer tidningsartiklar än de själva vill och tycker. De kommer inte mer i TV och radio än chefredaktörer och programledning bjuder in till. Det spelar ingen roll därvidlag vad vi tycker.
  Det är en helt annan sak med livsstilsprofessorer, de är anställda för skattepengar, plus industripengar, för att predika läran om det mättade fettets och kolesterolets farlighet.
  Vi har de krafter vi har, och vi får agera så gott vi kan med dem.

 46. 46

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Vi har de krafter vi har, och vi får agera så gott vi kan med dem.

  Ok, jag förstår. Fast med dessa krafter har vi kommit såhär långt. Då kan de nog ta oss ett stycke till? Kostdoktorns YouTube-offensiv verkar ju gå ganska bra tycks det mig.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa