Fråga Doktorn om kost

Jag fick ett mail om att nästa ”Fråga Doktorn” ska handla om kost. Mai-Lis Hellenius och Stephan Rössner är inbjudna.
Vi må bäva.

131108 Ann Fernholm skriver att enligt SVT:s regler ska ett kontroversiellt ämne belysas från båda sidor. Om det inte gör det kan man anmäla det till granskningsnämnden.

 

Comments

 1. 1

  Jag hörde det igår och blev alldeles arg och förskräckt! Just de ”tanterna” som leder programmet skulle behöva lära sig lite om kost ser det ut som :). Helt klart vill de med valda gäster ta tydligt avstånd från LCHF. De har varit inne på det tidigare. Doktorn i programmet nämner i tid och otid hur viktigt hon tycker det är med kolhydrater.

 2. 2

  Det blir klubben för inbördes beundran. Total avsaknad av sunt förnuft. Skall dock bli intressant att se om Rössner lagt på sig. Damerna skulle definitivt behöva anamma LCHF kosten.

 3. 3

  Ja, programledarna i Fråga doktorn verkar vara helt befriade från att ta in nya rön utan istället lydigt trampa på SLV’s stig och lite ironiskt framföra sina åsikter om att ”dieter kommer o går hejåhå och det är ändå tallriksmodellen och att röra på sig som är den enda sanningen”. Bedrövligt och faktiskt skamligt att de ska hänga med Hellenius/Rössner och frottera sig. Och konstigt att när ngn kanal ska intervjua Annika D el Andreas E i ngn fråga så ska prompt motståndarsidan vara med, men icke här nä.. Vad blev det nu vikten med att ha motpoler med i inslag?

 4. 4

  evha Skrev:

  Ja, programledarna i Fråga doktorn verkar vara helt befriade från att ta in nya rön utan istället lydigt trampa på SLV’s stig och lite ironiskt framföra sina åsikter om att ”dieter kommer o går hejåhå och det är ändå tallriksmodellen och att röra på sig som är den enda sanningen”. Bedrövligt och faktiskt skamligt att de ska hänga med Hellenius/Rössner och frottera sig. Och konstigt att när ngn kanal ska intervjua Annika D el Andreas E i ngn fråga så ska prompt motståndarsidan vara med, men icke här nä.. Vad blev det nu vikten med att ha motpoler med i inslag?

  Tummen upp för din kommentar!

 5. 5

  Instämmer med alla ovan, jisses vilket slöseri med resurser till ingen nytta, dessutom en massa vilseldande råd, nä det hade varit uppfriskande om de vågat bjuda in Annika och Andreas.

 6. 6

  Man kan skicka in eller ringa in tror jag så kanske någon ska passa på att beskriva hur bra de mår på LCHF och fråga om man kan fortsätta livet ut.

 7. 7
  Hanveden säger

  Skall ”vi” värma upp Mai-Lis Hellénius inför måndagens ”Fråga Doktorn”.

  Jag tycker vi LCHFare skall gå till Stockholmsmässan i Älvsjö och detta seminarium, ”Fettskola på Allt för Hälsan” – seminarieprogram 8-9 november på Stockholmsmässan.

  Tittar man i ”Program för Fettskolan på Allt för Hälsan” så borde vi vara många LCHFare där som ställer frågor till bla Mai-Lis Hellénius, Professor, överläkare som skall berätta om ”Rätt fett för bättre hälsa” i 20 min.

  Länk till mässan: https://www.alltforhalsan.se/aktuellt/fettskolan—program

  Där finns inplanerade frågestunder…

  mLCHFh B-) .

 8. 8
  Hanveden säger

  Länken till fettskolans program var tydligen ändrad.

  Här förhoppningsvis rätt länk: https://www.alltforhalsan.se/aktuellt/fettskolan—program

  mLCHFh B-) .

 9. 9

  Se där – doktor Gunilla från vår närbelägna vårdcentral, där visar hon sig enligt uppgifter från sina patienter inte så ofta och kanske inte helt utvilad heller – det kostar på att vara i farten,,,

  Jag ser väl detta program mest som en relik från svunna tider, ställer man om förgmättnaden på TV:n så att bilden blir svart/vit så tror man att man befinner sig i början av 70-talet så på det sättet kan ju programmet vara föryngrande,,,

  Men, med de gästerna får man väl betrakta programmet mera som ett underhållningsprogram & bevis för den kostdiktatur som råder i landert – det är ju inte särskilt svårt att nästan ordagrant redogöra för i stort sett varje replik från respektive gäst,,,

 10. 10
  Freddie Wisselgren säger

  Skrev ett långt mail till redaktionen direkt efter programmet. I hastigheten kallade jag dom Stofiler….:-( Inte snällt men vart fall ärligt. Samt förstås att jag blev oerhört besviken på deras ”gäster”. Föreslog Annika som ett vettigt alternativ till S.Rössner. Men ingen av programledarna är ju egentligen trovärdiga i dessa frågor nånsin.
  MVH Freddie

 11. 11
  Sven Erik Nordin säger

  Kan inte någon anmäla detta program för ett uppenbart brott mot SVT:s avtal med staten om ”folkbildning” och ”opartiskhet”!!! Jag försökte redan 2009 påtala detta förhållande – naturligtvis utan resultat.

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/04/07/tv-programmet-fraga-doktorn-brot-flagrant-mot-sitt-folkupplysningsuppdrag

  Nu är det dags att agera! (Men trots att man nog vet hur det kommer att låta med Rössner-Hellenius i studion, så måste man kanske vänta tills programmet har gått)

 12. 12

  Man anser väl inte att programmet är ett debattprogram men att bara bjuda in en sida i en väldigt infekterad hälsofråga och därmed ge legitimitet åt en part på ett otillbörligt sätt borde nog påtalas för svt

  Man skulle ju kunna fråga dom om dom även tycker att det skulle vara ok att bara bjuda in israeler för att diskutera palestinafrågan eller kanske låta sverigedemokraterna få recensera övriga partiers invandrarpolitik oemotsagda i tv

 13. 13

  Kan det bli någon ”debatt” när alla tycker samma sak? Men det är kanske inte det som är meningen? Staten ska genom statssmedia i vanlig ordning tala till folket genom sina utsända ”politruker”. Känns lika modernt som att kika på svart-vitlåda från 70-talet!

 14. 14

  https://www.svt.se/fraga-doktorn/
  ”11 nov 18.15
  Del 11 av 16. 5:2-dieten, LCHF och stenålderskost. Dieterna som ska hjälpa oss att gå ner i vikt är många. Men vilka fungerar egentligen? Och är det verkligen bra att följa en diet? I kvällens direktsända Fråga doktorn svarar professor Mai-Lis Hellénius på tittarnas egna frågor om kost och hälsa. Programledare heter Suzanne Axell och ständig husdoktor är Gunilla Hasselgren.

  Även i SVT24 senare i dag, SVT1 senare i natt, SVT1 12/11 och SVT1 16/11

  ***

  Nu kan man ju undra hur den inbjudna professorn ska kunna svara på nämnda dieter???
  Vi vet ju sen tidigare att hon förespråkar tallriksmodellen samt ät mindre spring mer!!!

 15. 15
  Mats Lindberg säger

  Det här händer dagligen i SVT, SR och kommersiella kanaler, det är bara så att människor inte alltid upptäcker det. Titt som tätt dyker det upp ”experter” som skall hjälpa oss i olika frågor. För redaktionerna räcker det bra med att personen i fråga är professor, inte så noga i vad för något heller, en professor ska anses vara lärd och kunna hjälpa den stackars omedvetna storhopen.

  Själv har jag slutat tro på något som sägs i massmedia. Jag ser det mera som underhållning. Eller som Bert Karlsson lär ha sagt när någon kritiserat ett tävlingsprogram han styrt; ”Rättvist? Vi gör ju TV!”

 16. 16
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Man undrar hur många som kommer att fortsätta att följa programmet. Folk är ju inte dummare än att de snabbt räknar ut hur det ligger till. Stofiler ..rätta ordet!

  Personligen har jag bara haft LCHF-stuk på (eko-)kosten sedan tidigt i våras. Är inte ens strikt – ändå går vikten stadigt neråt och kroppen har en bättre form. Jag känner mig starkare (både fysiskt och psykiskt), har mer energi och har aldrig behov av mellanmål. Jag står mig bra på 2 mål om dagen, är aldrig sugen på ’snacks’ och är inte längre svullen i kroppen. Jag mår så bra av kolhydrater i liten mängd och fett som mättar. 🙂

  Media kommer inte att kunna blunda inför kalla fakta så mycket länge till!!

 17. 17
  Jeanette H-H säger

  Jag måste varna mina nära och kära. Alltför farligt att rädda personer med diabetes och Alzheimers tror på Rössner och Hellenius. Speciellt då mina nära och kära är snälla tanter med stor auktoritetstro. Som vi har kämpat mot diabetessköterskor och statiner. Som vi har kämpat med trygghet i fettskrämslan. Och när Fråga doktorn är favoritprogrammet de ser upp till. Det ska varnas stort.

 18. 18

  @ Modesty:
  Inte ”till ingen nytta” – tvärtom till stor skada. Det som sägs i Fråga doktorn är lag ute i stugorna.

 19. 19
  Pofessor Göran säger

  @ Jeanette H-H:

  Det är förstås denna auktoritetstro hos dessa ”snälla tanter”, och gubbar för den delen, som håller vårt sjuka sjukvårdssystem rullande.

  Det är nog så i hela världen att det kanske bara är en av tio som har ett så självständigt tänkande att de orkar ifrågasätta systemet. I Sverige är vi nog exceptionellt benägna att ”lyda” och ta våra piller.

 20. 20

  En näve piller är ingen rädd för, men en klick smör har blackboxvarning!

 21. 21

  Ett tips kan vara att först se programmet
  och höra vad de säger.
  Innan man reagerar.

 22. 22

  22@ Lena:

  Klart du har rätt i det men nu är det ju 2 ”hårdvarukopplade” gäster som verkar vara oemottagliga för all kunskap, ny som gammal och som dessutom verkar sakna allt logiskt tänkande – lika förutsägbart som vilken högmässa som helst,,,

  Jag tror nog att de flesta i den här tråden ser hela programmet mest som underhållning, resterna från den gamla tiden skall visas upp ytterliggare en gång innan de saligt avsomnar, saknad av ingen som är någotsånär intresserad av folkhälsan,,,,

  Var helt säker på att programmet till stor del kommer att handla om självömkan från ett visst håll samt en genomgång av den ”arga” situationen på våra bloggar – t o m ”hallonbåtskaptenens” kroppsspråk är i stort sett förutsägbart även om det onda i ryggen har gjort honom lite långsammare,,,,

  Det pratas ju ofta om religion & sekter – här kan man verkligen prata om att det religiösa förtrycket har flyttats från att ha gått i svarta rockar till läkarnas vita utstyrsel och att kyrkorna har bytts ut mot vårdcentraler och ohanterliga sjukhuskomplex,,,,

  På ett sätt var dock prästerskapet lite blygsammare då de endast krävde ett tionde medan den sjuka vården tenderar till att ta hand om den enskilt största skatteposten,,,,

 23. 23
  Ann Kristin säger

  Jag har kontaktat SVT och krävt att få folk som faktiskt vet något om de nämnda ”dieterna”, samt eventuellt också lyckas hjälpa folk till bättre vikt och hälsa. Man kan både gå via mail och facebooksidan. Jag föreslog prof Fredrik Nyström, som borde smälla högre än Hellenius och Rössner, samt Kostdoktorn och Ann Fernholm (disputerad i molekylär bioteknik), för Skaldeman och dr Annika törs de väl inte ta in?

  Sedan finns det ju några kända anekdoter, som Tommy Runesson ,My Lchfingenjören), samt Therese Olofsson, samtliga gravt överviktiga, nu smala och friska. De skriver läsvärda bloggar, som ger hopp till de mest pestsmittade i vårt samhälle, de riktigt feta. Jag har varit acceptabelt fet, så där så att andra kan känna sig lite bättre, men inte så att jag måste ha två säten på flyget 😉

  Jag skulle vilja se en programserie där dessa ”anekdoter” samt de lchfexperter som vill medverka, får utrymme att faktiskt få tala till punkt, kanske också att under två månader följa en grupp överviktiga diabetiker och se vad som händer med vikt. hälsovärden och subjektiva, personliga upplevelser.

 24. 24
  olydig konsument säger

  Vilken mat vi stoppar i oss är viktigt, men det är faktiskt skrattretande att annan matordning än tallriksmodellen väcker sådan enorm uppståndelse, precis som om potatis, pasta, ris, bröd, frukt, margarin m.m. vore heliga tillbehör till kött, fågel, fisk och ägg.

  Rössner var tidigt ute med att förlöjliga dr Annika och när hon var tydlig med att LCHF skall individanpassas ansåg Marcus att LCHF är en otydlig kosthållning medan två dietister som hävdar individanpassning anmälde Annika till SoS, som däremot ansåg dr Annikas kostråd vara i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, vilket inte har hindrat dietistkåren att rasa i åratal; debattprogram har sänds i SVT där LCHF tidigare omnämnts spartanskt i ”Fråga doktorn” medan ”Vetenskapens Värld” tagit upp LCHF som en kostmodell som kan fungera för diabetiker T”. En uppföljning utlovades, den kanske kommer?

  Dr Annika fått många utmärkelser och gratulationer – inte minst från tacksamma läsare/bloggare – medan VoF morrat ilsket och länge. Matböcker, LCHF tidningar och dito reportage skrivs, härliga LCHF bloggar sprider sig som svampar över internet medan hela Sverige bakar och sötar med socker. Man kan undra om sockerindustrin har ett finger med i spelet? Allt fler läkare och professorer blir LCHF-vänliga medan Lena Andersson skriver krönikor om fasansfulla dieter som får fasansfulla följder för den som vågar testa ngt annat än tallriksmodellen

  Ska bli intressant att höra om programledningen eller Hellenius/Rössner är uppdaterade och därför kommer att nämna de nya forskningsstudier som visar att mättat fett inte längre är hälsovådligt.

  Hur som helst är det glädjande att allt fler olydiga konsumenter ratar den fettsnåla tallriksmodellen till förmån för LCHF enär de upplever att de blir friskare, smalare, starkare och medicinfria.

 25. 25

  olydig konsument Skrev:

  Hur som helst är det glädjande att allt fler olydiga konsumenter ratar den fettsnåla tallriksmodellen till förmån för LCHF enär de upplever att de blir friskare, smalare, starkare och medicinfria.

  Instämmer.

 26. 26
  Ann Kristin säger

  @ olydig konsument:
  Sant och roligt skrivet! Hur uppdaterade Rössner och Hellenius än är kommer de aldrig att återfå mandat för att prata kost. Detta är en gräsrotsrörelse, likt rösträttens, eller fackföreningarnas. Jag ser oerhört många paralleller med det tidiga 1900-talets utveckling – några viktiga företrädare som såg det oundvikliga först av alla, och sedan spred budskapet och fick anhängare. Folkrörelser går ALDRIG att stoppa.

 27. 27

  Ann Kristin Skrev:

  Folkrörelser går ALDRIG att stoppa.

  Väl talat

 28. 28

  Jag har också mejlat Fråga Doktorn-redaktionen och påtalat vikten av att ta med någon som kan LCHF. Jag nämnde Annika, Andreas, Per, Fredrik och Ann i sammanhanget.

 29. 29

  Jag läser boken ”Ett sötare blod” nu och där står ett citat
  av Mai-Lis Hellenius:

  ”Det är väldigt viktigt att röra på sig för då förbränns
  kolhydraterna i musklerna, annars seglar de runt i
  blodomloppet där de gör skada.”

  Och när Rössner var i radio och lagade mat så var
  hans recept i stort sett LCHF.

  Så dessa två kanske borde samarbetas med istället
  för att bråkas med.

  Ingen av dem förespråkar socker och vitt mjöl.

 30. 30

  @ Ann Kristin: ”Jag skulle vilja se en programserie där dessa ”anekdoter” samt de lchfexperter som vill medverka, får utrymme att faktiskt få tala till punkt, kanske också att under två månader följa en grupp överviktiga diabetiker och se vad som händer med vikt. hälsovärden och subjektiva, personliga upplevelser”

  Jättebra jobbat och jättebra förslag!

  Ett alternativ kunde vara ”go´kväll” (där får gästerna prata till punkt) med besök av ”anekdoter” som har ”gjort om sig”!
  .

 31. 31
  Gun-Britt säger

  När jag var på min VC. fick man en förfrågan om man ville fylla i ett formulär om mina alkoholvanor och de gjorde jag och de kan väl vara bra, men aldrig någon som frågat, hur man har de med kosten, om man försökt att minska på kolhydrater mm, mm.
  Irriterande att det inte finns med någon som kan prata för lågkolhydratkosten i Fråga doc. på måndag, men man har märkt det förut att kolhydrater måste man äta, enligt dessa båda damer.

 32. 32

  30@ Lena:

  Om nu kolhydraterna gör skada – varför ska vi då överhuvudtaget äta dem?

  Du hittar inte många som hyllar socker i alla dess former men undantag finns ju så klart,,,,

  https://www.kostdoktorn.se/claude-marcus-pa-tv-ikvall-lask-ar-bra-for-minnet

  Nu är väl syftet med detta lite märkliga pgm att öka folkhälsan utan att mera ytterliggare försök att göra folk lagomt sjuka så att pillerindustrin och spannmålsproducenterna har fullt upp,,,,

  En figur som anser att det är ok att stympa folk på detta viset kommer aldrig att få något genuint samarbete med LCHF-folket,,,

  https://www.dagensmedicin.se/debatt/lakemedel-saknas-nar-fetman-accelererar/

 33. 33

  Tycker att Patent och registreringsverkets svar på en ansökan om att äga
  rätten till ordet LCHF talar för sig själv.

  Citat:
  Förkortningen LCHF (Low Carb and High Fat) är ett vedertaget begrepp inom kosthållning och hälsa nämligen en kost som innehåller en mycket låg andel kolhydrater och hög andel fett. Begreppet kan inte erhållas ensamrätt av någon enskild näringsidkare. Märket saknar därför erforderlig särskiljningsförmåga och kan därmed inte registreras.

  Patent- och registreringsverket

  XX XXXXXXX
  Varumärkesenheten

 34. 34

  @ Thomas Jansson: ”En figur som anser att det är ok att stympa folk på detta viset kommer aldrig att få något genuint samarbete med LCHF-folket,,,”

  Rössner var bland de allra första att förlöjliga dr Annika som ”en glad amatör från Norrland”, tror knappast att han vill samarbeta; att han nu enl. uppgift lagar LCHF mat i radio har jag lite svårt att tro, MEN å andra sida har kan kommit med en hel del motsridiga uttalanden under årens lopp så osvuret är bäst. Rössner verkar dock inte svara på frågor på Seniorbloggen (vilket skulle kunna tyda på att han mest är intresserad av envägskommunikation – å andra sidan är det inte lätta frågor att svara på 🙂

 35. 35

  Jag tycker att Susann Axell ska testa LCHF och att Doktor Hasselmus tar alla prover som behövs, innan under tiden och efteråt!!!!!om det blir nåt efteråt, hon kommer att må så bra så hon bör fortsätta….;)

 36. 36

  33 @ Thomas Jansson:

  Kollade på länken du skickade med …

  Claude Marcus barnläkare: ”Det finns undersökningar där man har låtit försökspersonerna antingen dricka sockervatten eller någon annan med sötningsmedel och sen så får de då göra sådana här minnestest och då ser man att man minns mer när man har ätit sockervatten.”

  Är det efter detta självmål som han har försvunnit från media? Han verkar inte vara en tillgång längre …

  Barnläkaren vågar inte rekommendera LCHF däremot läsk …

 37. 37

  ”Ja du keere lellle jeesus!”, som di sa i Jönköping då vi bodde där. Både Hellenius och Rössner – det tunga artilleriet även i expertsoffan. Kunde de åtminstone inte bytt ut en av dem mot ”Kostdoktorn” Andreas Eenfeldt när de nu inte vågar ta med Annika om de befarar att Annika o Hellenius ska ryka ihop o slita håret av varandra.

  Har nu själv följ min modifierade LCHF-meny (min frus goda bröd är svårt att avstå, men jag brer tjockt med smör/Bregott på och dubblar pålägget – skinka, ost, leverpastej – etc.. mot tidigare för att minska kolhydraprocenten) i ett knappt halvår och ligger nu sen en vecka stadigt under 94 kg morgonvikt mot kring 98 och mer (99,2 som max) tidigare. Det är jag nöjd med.

  Varför inte inbjuda de båda programledarna att ingå i var sin interventionsstudie (fallstudie) med 5:2 resp. LCHF! Det hade väl vatt en bra programidé att följa nu fram emot jul och under våren. Då hade det blivit lite rejäl udd i programmet, vars strategi mest verkar satsa på mysfaktorn och taktiken, t.ex.att ta med Hellenius och Rössner, vara att slicka pilleretablissemanget medhårs.

 38. 38
  Spanstind säger

  @ Lena:
  Vi som varit med ett tag vet / anar exakt vad som komma skall.

 39. 39
  Ann Kristin säger

  @ Lena:
  Jag har läst vad Rössner har skrivit under de 30 år han har varit verksam. Jag har t o m en av hans böcker. Det är därför jag blev sjuk och fet, så jag har ingen LUST att se den där människan en gång till. När man dessutom har läst hans åsikter om Annika, recensionen av Kostdoktorns bok mm så blir jag rent av förbannad. Nu är jag en synnerligen behärskad person, men jag tror att lchf börjar ge verklig effekt – jag har fått massor av ork på sistone!

  Hellenius vill jag inte heller se, de har fått sin chans och jag har hört henne prata om lågfett, sallader och Cola zero, så jag tyar inte längre. Nu vill jag ha in vettigt folk, de som har stått på barrikaderna i tio år, som faktiskt har kunskapen om vår biologi, och inte tror att det är psykologi! Nog!

 40. 40

  Det är väldigt tråkigt när det Bästa gör
  det Näst Bästa till sin fiende.

 41. 41

  Med tanke på Hellenius svar om LCHF i DN chat just nu – Rent allmänt så tycker jag inte om ”dieter”, utan skulle önska att det kunde handla mera om en hälsosam livsstil som håller i längden. Att ta bort rent socker i form av godis, vitt bröd, kakor, söta drycker är viktigt att göra, men problemet kommer när man ersätter det med mera animaliska fetter och proteiner som smör, grädde, ost, feta mjlökprodukter, bacon och rött kött. Den varianten av ”LCHF” är inte bra för hälsan.
  Så tror jag inte hon har tagit till sig nya rön utan kommer predika mer vardagsmotion.

 42. 42

  Lena Skrev:

  Det är väldigt tråkigt när det Bästa gör
  det Näst Bästa till sin fiende.

  Jo, eller om det nu var tvärtom?

 43. 43

  Tänk om hon har rätt?
  Att det är bättre att äta fisk o fågel o olivolja
  och mycket grönsaker
  än feta mjökprodukter, bacon o rött kött.

 44. 44

  Varför skulle smör och kött vara farligt förutsatt att det kommer från gräsbetesdjur. Rent biokemisk och fysiologiskt förstår jag inte varför hon skulle ha rätt. Men vi äter även fisk, fågel och olivolja och gärna kokosolja, usch hoppsan det sista är ju mättat fett och det är enligt Hellenius farligt, även om inga klara bevis finns. Det svårt att gå framåt om man hela sin karriär investerat i felaktiga kostråd eller snarare inte varnar tillräckligt för sukros och fruktos.

 45. 45

  Jag tycker det är viktigt att hålla sig till fakta, dvs den senaste SBU rapporten. Där framgår att mättat fett inte är skadligt, att motion knappast påverkar viktnedgång. Det finns ingen bevisad ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar vid strikt lågkolhydratkost. mm. Det finns ingen anledning till att försöka övertala Hellenius, Hon kommer aldrig att ändra inställning. Däremot ställa henne mot väggen dvs SBU -rapporten. Det är bra om det går att fråga henne om de sakerna både i Fråga doktorn och på Hälsomässan i helgen.

 46. 46
  Ann Kristin säger

  @ Lena:
  Om du tog dig tid att läsa de rapporter som finns (alt de böcker som Dahlqvist, Eenfeldt, Fernholm, m fl har skrivit)skulle du upptäcka att det inte stämmer. Fisk och fågel är varken bättre eller sämre än nöt, olivolja är klart sämre ur inflammatorisk synvinkel och det finns inga studier på att mättat fett är dåligt. Sedan finns det så många berättelser om människor som har ätit lchf i ett decennium och mår bra, har fina värden och lågt blodsocker.

 47. 47
  anhörig säger

  Lena Skrev:

  Tänk om hon har rätt?
  Att det är bättre att äta fisk o fågel o olivolja
  och mycket grönsaker
  än feta mjökprodukter, bacon o rött kött.

  Det ena utesluter väl inte det andra …

 48. 48
  Christina Johansson säger

  Finns det möjligen ett samband mellan de inflammatoriska fetter etablissemanget rekommenderar och ökningen av befintliga + uppkomsten av nya autoimmuna sjukdomar? Den senaste jag hörde om var en sjukdom hos barn som gav psykiatriska symtom och där barnen fick psykiatriska diagnoser. När barnen utreddes vidare sattes antibiotika in och de blev symtomfria och när antibiotikan sattes ut, kom besvären tillbaka. Programmet som tog upp detta var ”Efter tio” med Malou. De säger att nu ska det forskas vidare på denna nya sjukdom och själv tänker man att ”hur svårt kan det vara att se sambandet?”

  Skulle vara intressant att höra hur Helleniuskan bemöter ”problemet” med antibiotikaresistensen.
  (För lkm-företagen är ökad antibiotikaanvändning förstås inte ett problem utan bara lönsamt). Tycker hon att det är ok att fortsätta rekommendera fetter som är inflammatoriska, när så många blivit av med sina inflammationer i kroppen vid övergång till animaliska fetter och mindre kolhydrater?

 49. 49
  Pofessor Göran säger

  Nu har jag ingen TV och har inte speciellt höga tankar om objektiviteten i programmen men jag har ändå skickat följande mail till redaktionen.

  Hej,

  Som experter i ert kommande program om kost och hälsa har ni bjudit in Professor Rössner och Professor Hellénius om jag förstått förhandsinformationen rätt. Av naturliga skäl representerar de båda den officiella synen på farlighet hos det mättade fettet och som förekommer i naturlig mat som kött och ägg. Detta har också varit den officiella dogmen sedan snart femtio år men forskningen under det senaste årtiondet har klart visat att den saknar vetenskapligt stöd.

  I Sverige är det nu många som upplevt starka hälsoförbättringar, inte minst bland oss som hamnat i det metabola syndromet, när de övergett de officiella råden.

  Jag tycker därför att det vore bra om ni kunde bjuda in någon representant för denna nya och växande hälsotrend för att balansera programmet.

  Med vänliga hälsningar

  Göran Sjöberg

  Adjungerad Professor

  Material och Tillverkningsteknik Chalmers

 50. 50
  Bo Blomberg säger

  Tja, programmet har ju inte sänts ännu, det blir väl anledning att diskutera vad som sägs där när man vet det…:-) (fast jag tror ju förstås som dom flesta att det nog inte blir särskilt upplyftande, men osvuret är bäst!)

  Men bra att flera har mailat och påpekat att det kanske behövs lite mer ”balans” på den s k expertisen.

  I övrigt så tycker jag det blir mer och mer uppenbart att det är väldigt viktigt att skilja på metabolt ”sjuka” och ”friska” (eller kanske för att ansluta sig till Grönköpings veckoblads sätt att karaktärisera: ”sjuka” och ”ännu inte sjuka”, fast det var ju konstapeln som delade in mänskligheten i ”dömda” och ”ännu inte dömda”…)

  Prof Göran skrev att vi svenskar kanske är alltför auktoritetstrogna och det tycker jag också. Min tes är att så har det varit ända sen Gustav Wasas tid, han som nån gång skrev till jämtarna: ”Packen och rätten eder, annars skola huvuden rulla!” – numera uttrycker man sig lite ”snyggare” men innebörden torde vara densamma!

 51. 51

  @ Bo Blomberg:
  Det var ord och inga visor från gamle Gustaf. Dagens makthavare kör en mer förfinad stil när man som Reinfelt uttrycker det ” tar ansvar för landet”. Över svensken vilar lite biskop Brask ”härtill är vi nödda och tvungna” :).

 52. 52
  Mats Göran Holmquist säger

  Hur många procent av landets befolkning är LCHF-are? Annika påstås ha sett två undersökningnar av Demoskop som sade 17 resp. 16%. Kan det vara så mycket?

  /Mats

 53. 53
  Annika Dahlqvist säger

  52 Mats Göran
  Den undersökningen gjordes för många år sedan, medan stormedia fortfarande hade ett positivt intresse av LCHF. Hur många som numera äter enligt LCHF kan man bara spekulera i.
  Jag har i alla fall en känsla av att diabetikerna har blivit mera medvetna om lågkolhydratkostens betydelse, och det är ju dessa som är kärngruppen.

 54. 54
  Mats Göran Holmquist säger

  Tack Annika. Har du nån personlig gissning.
  Läste i nåt forum att en tidning skrivit ca. 3%…

  Jag jobbar med ett företag som planerar att sälja LCHF-mat i större skala i dagligvaruhandeln. Vi har en mkt känd kock som förgrundsfigur. Kan jag maila dig vårt prospekt och kanske få lite feedback?

 55. 55
  Annika Dahlqvist säger

  54 Mats Göran Holmquist
  Nej det är ingen idé att jag gissar. Man måste prova. Du får vara medveten om att myndigheterna inte tillåter beteckningen LCHF. De säger att det inte är ett tillåtet hälsopåstående.
  Du får gärna maila mig: annika.dahlqvist(at)telia.com

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa