Kolesteroldrog-kriget

Catalyst: Heart of the matter part two – cholesterol drug war. Australiensisk TV-film om hur statinfabrikanterna påverkar marknaden på alla sätt de förmår, för att tjäna mera pengar.

Här är del 1.

Här är en radiodiskussion mellan Uffe Ravnskov och Annika Rosengren.

 

Comments

 1. 1
  Eva Ivarsson säger

  Har sett filmen nu – så bra – hoppas SVT visar den på en bra tid och med diskussion med t.ex. Ralf S. eller Uffe R. !

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag ser i den långa artikeln bl. a. att:

  ”..Even the definition of ’high cholesterol’ keeps changing. In 2004, a US panel of experts decided to lower the threshold of cholesterol, which sparked outrage amongst many doctors..”

  ”..More and more people think they have high cholesterol even though they don’t have high cholesterol..”

  ”..By changing the definition, it meant that millions more people became eligible for statins, and these thresholds were adopted by many countries around the world…” och:

  ”..The decision to lower the threshold of cholesterol was a controversial one. An investigation into the matter revealed eight out of nine panel members had a direct conflict of interest after declaring financial ties to the companies that manufactured statins..” och:

  ”..And the absurdity doesn’t stop there. Here in the US, it was even suggested that statins be put in the public water supply..”

  Även om man hört detta förut ..så tappar man hakan!!!

 3. 3
  Eva Ivarsson säger

  Ja man tappar verkligen hakan nuförtiden – om och om igen – samma system att lura medborgare = sänk värden med hjälp av ” köpta” experter – kolestrol, svininfluensa, blodtryck osv bara profiten flödar så är allt tillåtet !

 4. 4

  Fruktansvärd bedrägerimetod att få ned sidoeffekter i drogförsök beskrevs i videon: I en ”förstudie” (washout period) ges potentiella försökspersoner drogen. De som då får sidoeffekter sorteras då bort varefter resten anges som de (slumpvis utvalda ?) ”försökspersonerna”. Den här formen av bedrägeri är vanligt sa professorn från Californien,

  Skönt att jag inte längre tar några mediciner, inte ens dom där statinerna som jag tappade minnet av (kanske !) år 2005. Och nu har jag läst Grain Brain och vet att lågt totalkolesterol medför förhöjd risk för depression, ångest, nervproblem i allmänhet, men också förhöjd självmordsrisk.
  Sidoeffekter som omärkligt kom bort ur protokollen. Om man inte känner till fusket blir det stört omöjligt att få fram sidoeffekterna genom vanlig analys.
  Usch vilka gangsters!

 5. 5
  anhörig säger

  Dn s.k. forskningen bakom tillverkningen av statiner är tydligen en allt igenom korrupt verksamhet där den ena handen inte vet vad den andra gör. Illslugt uträknat!

 6. 6

  I åratal medicinerades jag mot kärlkramp och hjärtsvikt. Nu, efter mer än fem år utan statiner och alla annan behandling helt besvärsfri. 73 år gammal och fullt aktiv. Tack Annika Dahlqvist och andra som öppnade mina ögon!

 7. 7

  En hel del saker som vi inte gillar kan vi inte påverka särskilt mycket.

  Men vad vi stoppar i oss i, mat och piller kan vi styra rätt så bra.

  Att vi inte kan lita på läkarna är ju helt tydligt – men vart tog vårt eget ansvar vägen?

  Jag skulle kunna räkna upp minst ett 10-tal personer i min omgivning som äter statiner utan att veta om det – de stoppar tydligen i sig vad som helst bara läkarna har sagt det!

  Förr var det prästerna som hotade med helvetet – nu är det läkarna som hotar med snar, ond och bråd död om man inte äter statiner – jag är inte säker på att det var sämre förr,,,

  Och skulle man inte kunna begära att en såpass lång utbildning som ju ändå läkarna genomgår skulle resultera i lite mera analys & kritiskt tänkande,,,,

  Kul att läsa kommentarern Dowb under – samma tankar & tongångar som här,,,,

 8. 8

  Jag undrar vad ”non drug treatment” är som de talar om vid tiden 27:43. 🙂
  De säger att man kan uppnå samma effekter med medicinen som med ”icke-läkemedels-behandling”.
  Kan det kanske tänkas vara att dra ner på (snabba/raffinerade) kolhydrater och äta mer naturligt mättat fett? De talar ju om att snabbmat och transfetter är dåligt och att motion är bra. Det är ju en bra början i snabbmatens förlovade land.

 9. 9

  Den positiva antioxidativa effekt som anses finnas med statiner är efter vad jag hört mindre än om man tar en brustablett C-vitamin dagligen. Någon som har koll på detta? Alla de negativa effekterna har jag drabbats av men de försvann då jag slutade med dessa piller. Värst var minnesstörningarna och muskelförsvagningen.

 10. 10
  pensionär säger

  # 7 Thomas: ”Förr var det prästerna som hotade med helvetet – nu är det läkarna som hotar med snar, ond och bråd död om man inte äter statiner – jag är inte säker på att det var sämre förr,,,”

  Instämmer! En nära bekant (75+) som dagligen äter 11 olika mediciner, har förklarat att en läkare inte fårr lov att ta bort en medicin som en annan har förskrivit. En av alla de läkare hen träffat genom åren gjorde dock detta med motiveringen att hen fått fel medicin mot ”hjärtrusningar”, en åkomma som senare har försvunnit. Enkelt är det inte då min vän har en pillerförskrivande svåger/läkare i sin näraanhörigkrets. Man vågar helt enkelt inte ”lägga sig i”.

  Själv fick jag, som har utrustats med låg vilopuls Atenolol mot lätt förhöjt blodtryck i förebyggande syfte, vilket resultaerade i att pulsen sjönk under 40 slag/min (vid den tidpunkten var Atenolol en ”populär” blodtrycksmedicin). I samband med läkarbesöket fick jag förklarat hur Atenolol fungerade och tänkte ”varför ska jag som redan har låg vilopuls äta en medicin som sänker den ytterligare” men slog snabbt bort tanken med att ”min läkare vet säkert vad han gör”. Gissa om jag blev seg 🙄

  Visst har man, som du Thomas efterlyser, ett personligt ansvar, men tron på ”att läkaren vet vad hen gör” väger många ggr tyngre. Nu vet jag bättre!

 11. 11

  10 @ pensionär:

  Systemet verkar helt sjukt – jag har bekanta som fått 15 olika piller och blivit helt knäppa av biverkningarna,,,

  Nu har jag alltid haft en viss misstänksamhet mot både präster och läkare och den definitiva slutet för min eventuella godtrogenhet vad gäller en läkares kompetens försvann definitivt efter att jag började med LCHF för knappt 9 år sedan,,,

  Alla dessa kostskojare som dök upp då gjorde ju hela yrkeskåren till åtlöje, nu är det ju tack och lov många riktiga läkare som börjar prata öppet om bluffen med kolesterol & mättade fettet. Men det skulle ju aldrig falla mig in att stoppa i mig något som en läkare ordinerat utan att först kontrollera med pålitliga källor – och inte minst kontrollera naturliga alternativ,,,,

  Min egen, numera före detta läkare måste ha fått sin legitimation i ett flingpaket – hen har absolut noll koll på allt jag frågat hen om och när hen så ivrigt ville ge mig både statiner och blodtryckspiller blev det slutet för våra sammankomster – till saken hör att jag hade en pågående infektion i en tand men den här ”läkaren” är inte alls intresserad av orsaken utan bara av mera piller!

  När jag ifrågasatte vitsen med statiner blev hen riktigt sur – jag har faktiskt aldrig träffad en otrevliggare människa någonsin – mycket opassande att jobba som läkare tycker jag nog om man helt saknar förmåga att uppföra sig,,,

  Men jag blev tidigt ”varnad” av apotekets personal för drygt ett år sedan – de ifrågasätte starkt alla piller som läkaren skrivit ut och höll en ganska lång föreläsning om LCHF och motion istället!

  Nu ligger mitt blodtryck som lägst på 120/80 – puls 60 men ett typiskt värde är nog lite högre 135/85 men det beror nog mest på tankarna som kommer upp då jag tänker på min minst sagt inkompetente läkare,,,

  Och i kolesterolet bryr jag mig inte om alls men efter en rejäl genomgång kan jag konstatera att värdena anses av många vara bättre än vad de varit tidigare,,,

  Efter att ha ätit tillskott av D-vitamin i 9 månader har både långtidssocker och blodryck minskat med cirka 10% – jag tillskriver dessa förbättringar nästan helt till D-vitaminet!

  Men det kanske finns hopp – fler och fler kommer fram till att det gäller att inte bli sjuk!

  https://www.dn.se/debatt/stoppa-den-kraftiga-okningen-av-brostcancer/

 12. 12
  Ann Kristin säger

  Jag skriver under på att kost går före mediciner – jag blev nästan oförmögen att klara mig sjölv, vid 56 års ålder, för en stroke, visserligen, men medicinerna var det som gjorde mig yr, förvirrad, svårt värkbruten osv. Det dröjde två månader innan jag tog medicinerna, och då hade jag börjat må ganska bra, hjärnan återhämtar sig gansk snabbt, men jag skulle äta statiner, btmedicin och annat jox. Nu har jag inget kvar, bara ketogen kost, och jag är numera helt återställd.

  Den ketogena kosten gör att alla celler börjar arbeta för högtryck, det känns i hela kroppen. Jag tror verkligen på ketogen kost för hjärnan, som vi fick så intressant beskrivet hos dr Oz.

 13. 13
  fundersam säger

  Det sägs att ”där vin går in går vettet ut”.

  Kanske man kan säga ngt liknande om girighet?
  Där girighet går in tycks medmänsklighet gå ut”.

 14. 14

  fundersam Skrev:

  ”Där girighet går in tycks medmänsklighet gå ut”.

  Jo… – Fundersam – och på LO-bloggen sägs – Ett Sverige med växande klyftor och girighet som ledstjärna, tyvärr tyvärr… 😥

 15. 15

  Och jag som trodde att ”marknaden” var god och självreglerande 😉

 16. 16

  Lars Skrev:

  Och jag som trodde att ”marknaden” var god och självreglerande

  Humor är LivsViktigt – som jag ser det.

 17. 17
  pensionär säger

  @ Thomas Jansson:
  Systemet verkar helt sjukt – jag har bekanta som fått 15 olika piller och blivit helt knäppa av biverkningarna,,,

  Nu har jag alltid haft en viss misstänksamhet mot både präster och läkare och den definitiva slutet för min eventuella godtrogenhet vad gäller en läkares kompetens försvann definitivt efter att jag började med LCHF för knappt 9 år sedan,,,

  Personligen har jag hittills alltid varit misstänkt mot (frikyrko)präster/prelater (barndomsupplevelser!), först efter mer än ett halvt sekel ser jag likheten …

 18. 18

  Josef Boberg Skrev:

  Lars Skrev:
  Och jag som trodde att ”marknaden” var god och självreglerande
  Humor är LivsViktigt – som jag ser det.

  Absolut!

 19. 19
  Pofessor Göran säger

  Det verkar inte vara någon här som tvivlar på min gamla (?) tes om att medicin har mycket mer med religion än med vetenskap att skaffa och att det med LCHF förhåller sig precis tvärtom.

 20. 20
  pensionär säger

  Pofessor Göran Skrev:

  Det verkar inte vara någon här som tvivlar på min gamla (?) tes om att medicin har mycket mer med religion än med vetenskap att skaffa och att det med LCHF förhåller sig precis tvärtom.

  Om du menar att flertalet av dagens praktiserande läkare utan förankring i beprövad efarenhet förkunnar resultatet av ovetenskapligt genomförda forskningsstudier som den enda ”sanningen” är jag helt enig med dig …

 21. 21
  Bo Blomberg säger

  här är ytterligare ett inslag på den utmärkta engelska sajten healthinsightUk.org

  https://healthinsightuk.org/2013/10/30/statin-trials-exaggerating-benefits-and-ignoring-the-harm/

  som knyter an till dagens ämnen hos Annika!
  På engelska förstås, men läs den ifall ni kan. Sajten förefaller också mycket bra, men den är sprillans ny så framtiden får väl utvisa det…

 22. 22
  anhörig säger

  En annan tanke: Varför skall hjärtsjuka ”tvångs”medicineras med en produkt som har så dramatiska biverkningar som statiner har? Är inte det att lägga sten på börda?

  Har aldrig heller förstått vitsen med att ”tvångs”vaccinera personer i riskgrupp? En frisk och stark klarar säkert av vaccinets biverkningar, men hur går det med den som är sjuk och svag?

 23. 23
  anhörig säger

  Ytterligare en annan fundering: En annan biverkning av statiner är ju diabetes T2 om jag har fattat saken rätt.

  Varför skall en person med diabetes T2 +”för hög” kolesterolnivå, äter Waran + ett tiotal andra mediciner (personen finns i bekantskapskretsen) dessutom medicineras med statiner, som har så grymma biverkningar?

  Är inte det också att lägga sten på börda?

 24. 24

  Heart of the matter – special edition:
  https://www.abc.net.au/catalyst/heartofthematter/

  Innehåller längre inslag med de deltagande läkarna/forskarna i Part 1 och Part 2

 25. 25
  Väninnan säger

  Kvinna i 70-årsåldern (A) – patientberättelse

  Citerar först några rader från kommentar nr 7:
  ” ..Förr var det prästerna som hotade med helvetet – nu är det läkarna som hotar med snar, ond och bråd död om man inte äter statiner – jag är inte säker på att det var sämre förr,,”

  A drabbades av en lindrig stroke och ställdes på flera mediciner i ”förebyggande” syfte. Det var bl.a. statinen simvastatin (produktnamn = Zocord). Efter ett tag fick hon kramper i benen. Hennes minne försämrades också (hon var en skicklig korsordslösare). Hon såg ingen koppling till stroken utan misstänkte att det var en biverkan av simvastatin.

  Därför bad hon distriktssköterskan i hemvården att hälsa dr. X att hon ville avsluta behandlingen. Distriktsköterskan svarade – nej, det tänker jag inte göra. Förstår Du inte att Du spelar rysk roulette med Ditt liv. Du skulle också kunna hamna i rullstol resten av Ditt liv.

  När A kände att hon orkade tog hon sig till hälsocentralen och träffade dr.X. Hon berättade om kramperna och minnesproblemen och sa att hon ville avsluta behandlingen.

  Dr. X använde samma skrämselpropaganda som distriktssköterskan men A stod på sig och sa – nu får Du skriva in i min journal att jag slutar med simvastatin och att det är mitt eget beslut. Dessutom vill jag att Du skickar in en biverkningsrapport till Läkemedelsverket.

  Läkaren svarade – men varför skulle jag göra det? Ingen annan har bett mig om något sådant.

  P.S.
  Jag vill uppmuntra alla att berätta om misstänkta biverkningar och be läkaren alternativt sjuksköterskan/farmaceuten rapportera till Läkemedelsverket. Om det skulle kännas bättre kan Du själv rapportera via blankett på Läkemedelsverkets hemsida. Man kan också beställa en blankett per telefon och få den hemskickad. Den här uppmaningen gäller förstås alla sorters läkemedel.

 26. 26
  Närstående till äldre säger

  Mamma drabbades vid cirka 80 år av liten hjärtinfarkt och ställdes på bl.a. Zocord (=simvastatin).
  Efter ett år berättade hon för mig att hon hade ringt till doktorn. Hon kände sig muskelsvag i benen,led av värk än här än där och drabbades av kramper. Hon hade också sömnsvårigheter. De hade medicinerats med sömntabletter – månad efter månad.

  Hon hade frågat doktorn om det kunde röra sig om biverkningar av blodtrycksmedicinen. Han hade svarat – nej – och avslutat telefonsamtalet.
  .
  Sommaren 2004 upptäckte jag, av en ren tillfällighet, att det fanns läkare/forskare som ifrågasatte den s.k. Kolesterolhypotesen (www.thincs.org).

  En av de modigaste, och mest envetna kritikerna, bodde/bor i Sverige – Uffe Ravnskov.

  Mamma fick läsa hans första bok – Kolesterolmyten.
  Sedan översatte jag mängder av amerikanska patientberättelser för henne.
  Jag erbjöd mig också att följa med vid nästa läkarbesök eller skriva brev. Hon tackade nej. Doktorn var så snäll och använde själv Zocord (=simvastatin) och det måste ju bero på att den var bra och säker.

  Jag skrev ändå två mycket vänliga brev där jag undrade om mamma kanske skulle kunna trappa ned och sluta med simvastatinet.

  Det första svaret tog lång tid och var luddigt men jag tolkade det som att han inte tyckte att det var en bra idé.I nästa svar hänvisade han till att man hade sänkt gränsvärdena för när man skulle påbörja behandling.

  Jag förstod att han var mer intresserad av att följa de nationella behandlingsrekommendationerna än mammas välbefinnande. Dessa behandlingsrekommendationer tar inte några individuella hänsyn som personens kön, ålder, tillstånd, övrig medicinering, osv.

  Vid det laget tyckte jag att mamma hade fått all den information som hon kunde behöva (och som hon egentligen borde ha fått från sjukvården) och lät det vara, men när det hade gått cirka ett år frågade jag henne – står Du fortfarande på simvastatin?

  Nej, sa hon. Det var länge sedan jag slutade.
  Hon hade ringt till sköterskan och bett henne framföra en hälsning till doktorn att hon ville sluta. Sköterskan hade ringt tillbaka och sagt att det var okay.
  Det har gått många år sedan dess. Mamma är över 90 år, bor i eget boende och klarar det mesta själv. Hon intresserar sig för stort som smått. Hade ”statineringen” fortsatt hade läget varit ett annat. Det är jag helt övertygad om.

  P.S.
  Läs gärna patientberättelser på http://www.askapatient.com, http://www.spacedoc.net (Forum) och http://www.peoplespharmacy.com (sök på Zocor, simvastatin, Lipitor, Crestor, statins etc.).

  Läs Uffe Ravnskovs, Malcolm Kendricks, Duane Gravelines, Anthony Colpos böcker om det här med kolesterol, men det är också bra att läsa mera allmänna böcker som t.ex.:

  Piller & Profiter (John Virapen), The Truth About The Drug Companies (Marcia Angell), Selling Sickness (Alan Cassels + Ray Moynihan), Seeking Sickness (Alan Cassels), Overdosed America (John Abramson), Our Daily Meds (Melody Petersen), Are your prescriptions killing you? (äldreapotekaren Armon B. Neel), Overtreated (Shannon BrownLee), Overdiagnosed (Welch, Schwartz and Woloshin), Malignant Medical Myths (Joel Kauffman), Vettigare Vård (Ragnar Levi), Rethinking Ageing (Nortin M. Hadler), Bad Pharma (Ben Goldacre). Blood Medicine (Kathleen Sharp – om Epo) och sist men inte minst den alldeles nya boken av Peter S. Götzsche – Dödelig medicin og organisert kriminalitet (finns på engelska också).

  Böckerna är väldigt olika sinsemellan.
  Googla titlar och författarnamn så finner Du säkert mer information.

 27. 27
  anhörig säger

  # 24, 25, 26

  Tack!

  Om det förhåller sig så att

  • statiner kan öka risken för hjärnblödning?
  • kroppen använder kolesterol för att laga skador, som ofta orsakas av blodsockertoppar?
  • när kolesterolet inte räcker till så försvagas en del blodkärl och kan börja läcka, vilket kan leda till att artärer brister (hjärnblödning/aortabråck) utan ”förvarning” ?

  Vad händer om man har haft hjärtinfarkt och får ner kolesterolvärdet till en skadlig nivå så att kroppen inte kan laga skador på blodkärlen?
  Än i dag ringer min kollegas kommentar i mitt inre öra efter det att hustrun avlidit i hjärtinfarkt: ”Tänk att hon tvärdog just när sjukvården fått ordning på hennes kolesterolvärde”!

  Kanske ett högt kolesterolvärde visar att ”reparation av blodkärl pågår”?

 28. 28
  Hans Nilsson säger

  Jag har ätit LCHF någorlunda konsekvent ca 6 månader och mår bättre än på länge. Alla värden är bra/förbättrade, utom kolesterolet (dock har HDL höjts till 1,9, och totalkolesterol/HDL = 4,94). Mot bakgrund av mina aktuella kolesterolvärden, vad min läkare på vårdcentralen säger (- ät statiner!), och vad jag inhämtat hos i första hand Kostdoktorn och Annika, undrar jag…

  1) Kan någon typ av infektion och/eller matintag i nära anslutning (ett par timmar) till mätningen påverka kolesterolvärdet, i första hand LDL? Med ungefär hur stor procent i så fall?

  2) Är det riktigt, som läkaren på vårdcentralen säger, att mätning av apo-kvot måste föregås av fasta? Kostdoktorn säger tvärtom.

  3) HDL+LDL är uppenbarligen inte lika med totalkolesterol? I mitt fall är skillnaden 0,7 vid senaste mätningen. Vad beror det på?

  Hans Nilsson

 29. 29

  Insändare SPF Veteranen:
  https://www.veteranen.se/tyck/biverkningar-av-blodfettssankande-medicin/

  Biverkningar av blodfettssänkande medicin
  2013-11-25 Insändaren vill varna för biverkningar av blodfettssänkande medicin Jag hamnade på på denna sida trots att jag inte är 50 år fyllda för jag sitter och läser om blodfettssänkande medicin.”…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa