Kolhydratrestriktion bra för alla?

Ann Fernholm skriver om att även icke insulinresistenta kan få ett bättre minne med kolhydratrestriktion. Även minnesmästaren Mattias Ribbing berättar om att hans minne fungerar bättre med LCHF.

Kanske LCHF är bra för alla?

 

Comments

 1. 1

  ”Bäst för alla”??
  Svårt för någon att påstå även om vi som har konstaterat att LCHF är en friskhets-diet tror det.
  Jag brukar säga: Pröva hur LCHF passar dig! LCHF är inte farligt för någon att pröva.

 2. 2
 3. 3

  ”Kanske LCHF är bra för alla?”

  Ja…

 4. 4
  Lilian Röhlander säger

  Tveklöst!

 5. 5

  Det borde ju vara eftersträvansvärt att ha ett så jämt blodsocker som möjligt. Förnuftet säger att det inte kan vara bra för kroppen att ha ett blodsocker som svänger alltför mycket. Så det torde vara bra i de allra flesta lägen. Förstår även idrottare som vill ha lite mera ”gas” att ta av. Men för de allra allra flesta borde energin räcka till.

  Kanske är suget efter lite mera drag i kroppen, det gamla sockersuget som ger sig till känna?!

  Man märker en viss ”slöhet”, man känner sig lite ”tung” i kroppen av och till, men det är nog mer av godo än ondo. Kroppen går inte alltid på högsta växeln vilket måste anses som sunt. Psyket följer med och man har inte samma humörsvängningar som förr. Varken toppar eller dalar. Det blir mer en jämn lunk över ens tillvaro. Man slipper att vakna med hjärtklappning och stress i kroppen.

 6. 6

  ”Kanske LCHF är bra för alla?”

  Förmodligen. Fast när jag mycket försiktigt försökt föra ut den åsikten i bekantskapskretsen är bemötandet ganska skeptiskt 🙂 Jag brukar oftast få låtsas att jorden är platt och acceptera att det finns lika många lämpliga dieter som det finns människor. Därefter får jag höra att LCHF är en modediet :-/

  Men trägen vinner som sagt. Får folk höra det från allt fler håll och allt oftare sker det nog en omsvängning så småningom.

 7. 7

  O T din tidsmarkering är en timma före. Klockan är nu 14.27

 8. 8
  Professor Göran säger

  I Dr. David Perlmutters nyligen utgivna bok ”Grain Brain” tas inte förvånande denna fråga upp. Nybildningen av hjärnceller påverkas tydligen starkt negativt av om man äter mycket kolhydrater. En mycket läsvärd bok.

  Men var är de braskande löpsedlarna?

  Nå – man kan förstå att det ur den här synpunken kanske det kan vara svårt att få en inbiten ”kolhydratsalkoholist” att ändra uppfattning. 🙂

 9. 9

  Väldigt svårt att dra slutsatser beträffande minnet och dess förmåga nu när vi lever i en mobil värld med ständig Wifi e.t.c.

 10. 10

  Professor Göran Skrev:

  Men var är de braskande löpsedlarna?

  Just det tycker även jag är rätt märkligt. Hur nå fram i media i Sverige?

 11. 11

  @ Lars:

  Det är vi själva som är media numera – kolla in Expressens LCHF-bilaga, vad gör det reortage om om inte våra bloggare,,,

 12. 12

  Thomas Jansson Skrev:

  @ Lars:
  Det är vi själva som är media numera – kolla in Expressens LCHF-bilaga, vad gör det reortage om om inte våra bloggare,,,

  Har inte läst det än men känner lite instinktivt att det där riskerar att befästa en vanlig bild att LCHF är någon sorts lekmannadiet som tillika lekmannabloggare skriver om. Fast det är ju alltid en början…

 13. 13

  Om våra teorier och våra observationer inte är fria fantasier utan ren och skär verklighet, säger det sig självt att om biverkningarna från vår tidigare tillämpade kolhydratstinna kost är metabolt syndrom, så borde friska personer så gott det går undvika att bli sjuka, dvs lägga om till kolhydratsnål kost.

  Finns det några biverkningar rapporterade från flitigt bruk av LCHF? I så fall får man väl göra, som vid all medicinering bedöma fördelar och nackdelar och fatta ett korrekt beslut.

 14. 14

  Jag hoppas ”Grain Brain” kommer i svensk översättning snart.

 15. 15

  Grain Brain rekommenderar lågkolhydratskost för alla….,

  ”Jag kommer ta er på en tur som visar varför en diet extremt låg i kolhydrater och hög i fett är vad vår kropp fundamentalt kräver och behöver. Och så kommer jag förklara varför en diet som innehåller för mycket kolhydrater – även utan gluten – kan vara lika skadlig som glutenrik diet.”
  (22% av boken)

 16. 16

  Det är väl självklart att LCHF är det bästa för alla. Varför skulle det inte vara det? Ingen skulle väl påstå att var tionde varg bör leva på pannkakor. Eller att varannan fisk bör leva på land.

 17. 17

  Hej!

  Är intresserad av att köpa boken ”Grain Brain” men frågar er som har läst den om engelskan är för svår och fylld med facktermer? Läser en del engelsk skönlitteratur och pratar och förstår engelska så pass bra att jag kan konversera och hänga med i samtal. Räcker det?

 18. 18

  Lars Skrev:

  Thomas Jansson Skrev:

  @ Lars:
  Det är vi själva som är media numera – kolla in Expressens LCHF-bilaga, vad gör det reortage om om inte våra bloggare,,,

  Har inte läst det än men känner lite instinktivt att det där riskerar att befästa en vanlig bild att LCHF är någon sorts lekmannadiet som tillika lekmannabloggare skriver om. Fast det är ju alltid en början…

  Tycker nog att kunskapsnivån hos Tommy tappar, Kostdoktorn, Annika, Kostdemokrati och alla andra bloggare som varit i farten ett tag är betydligt högre än vad flertalet läkare, SLV, Läkemedelsverket och andra bland etablissemanget uppvisar!

  Frågar vi Rössner eller Hellenius så kommer de så klart att förringa eller t o m förlöjliga den kunskap som finns ute på nätet men det beror ju på deras oförmåga att tänka logiskt & samt deras dolda agenda. Behovet av ”livsstilsmottagningar” baserade på pillerindustrins produkter, magkirurgi o s v blir nämligen rätt så liten om folk i allmännhet börjar äta riktig mat,,,

  Deras egen nivå i de ”fina” tidningarna imponerar inte!

  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16074

 19. 19

  @ Brittis:

  Här är Perlmutter på internet:

  https://www.drperlmutter.com/

  Kan du läsa det torde du kunna läsa boken.

 20. 20

  Thomas Jansson Skrev:

  Lars Skrev:
  Har inte läst det än men känner lite instinktivt att det där riskerar att befästa en vanlig bild att LCHF är någon sorts lekmannadiet som tillika lekmannabloggare skriver om. Fast det är ju alltid en början…

  Tycker nog att kunskapsnivån hos Tommy tappar, Kostdoktorn, Annika, Kostdemokrati och alla andra bloggare som varit i farten ett tag är betydligt högre än vad flertalet läkare, SLV, Läkemedelsverket och andra bland etablissemanget uppvisar!
  Frågar vi Rössner eller Hellenius så kommer de så klart att föringar eller t o m förlöjligar den kunskap som finns ute på nätet men det beror ju på deras oförmåga att tänka lokiskt & samt deras dolda agenda. Behovet av ”livstilsmotagningar” baserade på pillerindustrins produkter, magkirurgi o s v blir nämligen rätt så liten om folk i allmännhet börjar äta riktig mat,,,
  Deras egen nivå i de ”fina” tidningarna imponerar inte!
  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16074

  Visst är det så och tittar man på den recensionen då tycks det i det närmaste bevisat.

  När det gäller Andreas, Annikas och Anns bloggar är de ju ljusfyrar i mörkret och svåra att bortförklara. Men många andra LCHF-bloggare tas nog som mindre seriösa eftersom de inte är läkare. Det är den bilden jag ofta stöter på. En persons titel verkar ibland vara mer förtroendeingivande än vad vederbörande har att säga.

  Kanske måste folks auktoritetstro raseras en smula för att ett riktigt genomslag ska ske?

 21. 21
  ADHD mamman säger

  Jag tror att vilken kost vi behöver är individuellt och man kan inte säga att LCHF är bra för alla. Däremot som många säger här, är det aldrig fel att testa LCHF. Kanske är det så att det är lättare att få i sig tillräckligt med fett, vissa mineraler och vitaminer som finns i hög grad i animaler om man äter LCHF och det är lättare att hålla sitt blodsocker på en jämn nivå? Svängande socker vet ju dom flesta är dåligt för koncentrationen.

 22. 22

  Och vad ska en mager gammal ”kossa ” äta då för att få lite hull och äta rätt och få ner kolesterolet. Det talas bara om alla feta människor som älskar mat.

 23. 23

  22Helena Eriksson Skrev:

  Och vad sak en mager gammal ”kossa ” äta då för att få lite hull och äta rätt och få ner kolesterolet. Det talas bara om alla feta människor som älskar mat.

  LCHF – det fungerar nämligen bra åt båda hållen,,,,

  ”Ät den mat du är avsedd att äta och du får den kropp du ska ha” – fritt efter LCHF-gurun Sten Sture Skaldeman,,,,

 24. 24

  #22

  En mager människa som har högt kolesterol har nog egentligen samma problematik som den överviktige
  Metabolt syndrom i botten men troligen ackompanjerat med en födoämnesintolerans mot spannmål och kanske gluten i synnerhet som gör att det blir en avmusklad kropp i slutändan

  Alltså bort med all spannmål och in med mer människomat istället 🙂

 25. 25
  Ann Kristin säger

  @ Helena Eriksson:
  Det finns åtskilliga som går upp några kilo av att äta lchf, men eftersom undervikt inte ses som ett problem drabbas man inte av samhällets dom som feta gör. Däremot kan man vara lika sjuk som en fet. Jag undrar ofta över om inte magra har för lite insulin, men högt blodsocker? Tyvärr testas ju inte blodsocker förrän i ganska hög ålder, och särskilt inte på magra människor. Insulinnivåer verkar ju svårt att testa öht? Men om du undviker de vita gifterna, mjöl, mjölk och socker, kommer du redan där att må bättre.

 26. 26

  @ Helena Eriksson:
  Högt totalkolesterol skall du absolut inte oroa dig för !
  Framinghamstudien som startades med unga människor på 1950-talet visar nu klart att de med högst kolesterol lever längst, och v.v.! Och David Perlmutter visar på flera studier som pekar på samband mellan lågt totalkolesterol och…, dementia !
  Han skriver: ”…Hjärnan behöver mycket kolesterol för att fungera optimalt…”. Om dementian kommer som sidoeffekt av statiner eller direkt av lågt kolesterol är inte helt klarlagt.

  (Endast för de som överlevt hjärtattack har statiner visat sig ha en skyddande effekt! Men om man haft stroke = hjärnblödning ökar dödsrisken; ganska naturligt eftersom det blir svårt att täta läckande blodkärl med för lite av kroppens reparationsmedel, alltså LDL. Eftersom alla dom här problemen orsakas av högt blodsocker så blir det ganska naturligt vad man bör göra för att undvika farorna. Börja med att läsa Ann Fernholms bloog och sedan hennes bok ”Ett sötare blod” )

  Beträffande låg vikt så ligger det nära till hands att det fattas en del god biota i magen vilket betyder att en LCHF med rikligt med ovanjordgrönsaker och lite probiotics åtminstone till att börja med borde sä att:
  1/rätt bakterier (de med användbara biprodukter etc..) processar en del av näringen,
  2/ att du kan ta hand om bättre näring inklusive biprodukterna bättre efteråt.

  Gluten kan ha en hel del dolda effekter innan det syns som IBS eller celiac disease. Perlmutter rekommenderar en test som han kallar ”cyrex array 3” för att kolla glutenintoleransen lite djupare.

  Någon som vet om liknande finns i Sv. ?

 27. 27

  LCHF verkar ju vara rena medicinkuren för diabetiker och kan knappast vara hälsovådligt för pre- och icke diabetiker. Tvärtom borde LCHF förebygga diabetes/övervikt 🙂

  Det känns verkigen befriande/tryggt att ha bytt pasta, ris, potatatis, bröd och frukt mot mer av mättat fett och grönsaker. Avsteg känner man av direkt och det kan ta flera dagar innan man är återställd, så det blir allt längre mellan gångerna 🙂

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Helena Eriksson:
  Som Thomas Jansson och SSS säger ”Ät den mat som du är avsedd att äta (=LCHF) så får du den kropp du är avsedd att ha” Om kroppen vill vara lite mager får vi acceptera det.
  Högt kolesterol behöver du inte oroa dig för. Kvinnor med högre kolesterol är friskare och lever längre.

 29. 29
  Olle Holmqvist säger

  Om jag minns rätt använder Anna F. relativ risk och inte skillnad i absolut risk i sin f ö eminenta bok.
  Ex: ”risken halveras” – (minskar med 50 %) berättar praktiskt taget inget. Halvering kan vara från pytteliten risk/eller förekomst av sjukdomsmarkör till pytte.pytte-liten, ex från 0,5 till o,25 %. – berör alltså få människor,
  eller från 20 till 10 %, berör många människor. Märk att om riskskillnaden berör få behövs många
  försökspesoner. Det brukar presenteras tvärtom: som det vore gott så att många ingått i undersökningen – t ex Willett’s omtalade sjuksköterskor. Om det behövs färre personer så är precisionen större i betydelsen att den berör flera personer.

  Egentligen självklart – ju färre som behöver undersökas för att skilnaden ska bli tydlig, desto flera är berörda. Det visar sig tidigt.

  Därav det kloka uttrycket ; Number needed to treat – hur många måste behandlas för att en ska ha nytta. Ett annat berättande utttryck: jag räknade på Autier & Gandinis meta-analys av 18 (2007)interventionsstudier med D över sex år och fann att D-supplementering förlänger livet med 2,3 dagar..

  Uffe R. som är en klok gammal farbror använder alltid ”skillnad i absolut risk”, eller hur ?

  Detta är omöjligt att förklara för en journalist.

  I en situation är dock relativ risk ”tillåten”, T ex en klinik som tar emot benbrottspatienter och som vet att den första snön kommer med dylika. Det är då vettigt att säga vi har fått 50 % fler fall än vad vi brukar ha. Likaså inom försäljning: vi har minskat 50 %. Man jämför med sig själv, en trend el dyl. Bra att veta ”för mig själv”.

  OT: Nu stormen på väg och ibland har vi små solglimtar. Båten är avriggad men inte upp-plumsad
  Får se imorgon hur den klarat sig DT

 30. 30

  Relativ förbättring eller relativ risk eller relativ vad som helst är ett knep att slå blå rök i ögonen på folk. Ett litet exempel:

  Vid en undersökning hittar Du bland 1000 fall ett specifikt fall att räkna. Efter ett år undersöker Du dina 1000 fall igen och finner 2 fall som ska uppmärksammas. Den relativa förändringen är från ett till två, dvs 100%, medan den absoluta förändringen är 1 fall per 1000, dvs 1 promille. Eller har jag fått allt om bakfoten?

 31. 31
  Olle Holmqvist säger

  Nej du har fått allt om framfoten= helt rätt. Men det finns som jag försökte förklara situationer där relativ risk är tillåten. Det är när man jämför två saker och man själv sitter nära själva verksamheten.och själv vet stolreken på den här verksamheten dvs är viktig – för mig, mycket – för samhället lite.

  För 40 år sedan avskaffade kvinnfolket många i alla fall, bruket att bära BH, minns ngn ?
  Om en fabriksledning säger: vi har minskat försäljningen med 50% vi måste dra ner, avskeda folk,
  Så blir det meningsfullt för ledningen, dom vet hur många anställda som kommer att drabbas.

  I vardagslivet använder vi problemfritt absolut risk. Om räntan för huset ökat från 4 till 6 % uttrycker vi det som en ökning med – 2 – procent := skillnad procentenhter = skillnad i absolut. Med relativ risk säger vi istället ökning med 50 % eftersm 6 är 50 % mer än 4. Samma med politiska partier om ett part går 4 till 6 % så är absolut ökning 2 % = 2 procentenhter.

  Det tråkiga är att journalister och medicinare alltid slår upp det som relativ risk. ”Risken för S. minskar med 50 % för dem vidtar åtgärden X.

  Receptet ser ut så här: Vi har en stor grupp, 10 000 där vi undersöker en livsstilsfaktor och en sjukdomsmarkör. Vi finner 40 sjuka bland dem som sköter riskstilsfaktorn. och 60 bland som inte gör det.
  Absolut risk-skillnad – 60/40 = 20 per 10 000 = 2 promille.

  Relativ risk-skillnad 20/40 = 50 %, alltså rubrik: risken är 50 % högre

  Alltså när medicinarna är igång med sina relative procent: ställ följande fråga:
  :
  Vad blir dom där procenten om man istället använder procent så som vi är vana, som procentenhter som vi gör för politiska parter och för bankränta ?

 32. 32
  LCHF-Bengt säger

  22 @ Helena Eriksson:

  Jag var en underviktig räka, när jag var 46 år, då ätit och druckit det mesta som alla andra tills jag blev sjuk.

  Efter flera om och men provades LCHF, och den kosten passar min kropp perfekt, strikt naturligtvis.
  Viktuppgång 8-10 kg, bara muskler, tränat en del, och kroppen svarar direkt och bygger muskler.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa