Metformin cancerläkemedel?

Ann Fernholm skriver om att diabetesläkemedlet Metformin tycks ha en cancertillväxthämmande effekt. Mer vid lågt blodsocker än högt.
Metformin har verkningsmekanismen att minska glukoneogenesen (den egna sockertillverkningen) och att öka insulinkänsligheten (ökar cellernas benägenhet att ta upp socker och därmed sänka blodsockret).

Detta innebär att LCHF plus Metformin är en bra grundbehandling av cancer. Och sjukvårdens andra cancerbehandlingar förstås.

Detta stämmer med att socker och insulin är cancerns gödningsmedel.

Det är kanske rätt som Thomas Jansson brukar hävda, att Metformin har en bra sjukdomsförebyggande effekt för alla som är insulinresistenta och har en tendens till högt blodsocker även om de äter kolhydratlågt?
Det som har bra effekt mot cancer är troligen bra mot metabola syndromets alla andra aspekter därtill ?!

Jag kollade nu mitt eget blodsocker, en timme efter intag av kaffe med 2 tsk kokosfett och en skvätt grädde: 6,0.
Jag är helt klart insulinresistent med förhöjd glukoneogenes, och det har inte botats av 9 års LCHF-kost (jag kom nu på att det är i dag exakt 9 år sen jag började med lågkolhydratkost, vilket senare utvecklades till LCHF)

Borde jag äta Metformin?

 

Comments

 1. 1

  Spontant kan man tycka att det är i gränslandet till att börja med metformin om du inte har ätit något tidigare samma dag.
  Beror lite på hur det ser ut efter en mer normal måltid.

 2. 2
  Pofessor Göran säger

  När vi läste detta inlägg kunde vi inte låta bli att också testa vårt eget blodsocker nu också en styv timma efter vår egen variant av ”coffee – bullet” frukost bestående av en skiva getost med några osthyvlade smörskivor ovanpå – fett och fint.

  Hustru som är allvarligt sockersjuk och inte tål ”några kolhydrater” hade 5.9 och jag själv 5.1.

  Det här med blodsockret verkar gå upp och ned. Sköter vi oss extremt strikt (nolla kolhydraterna och att vi befinner oss i ordentlig ketos) verkar allt stabilisera sig runt 5 och även under 5 under långa tidsperioder. Vad vi misstänker är att vi båda två, och speciellt hustru, är ”extremt” känsliga, ”allergiska”, för kolhydrater och att vi när vi t.ex. ”drar på” med sallad och annat så känner hon av detta omedelbart med svullen mage och höga blodsockervärden >7 efter måltiden och som dessutom håller i sig många timmar. Detta antyder förstås att det ligger en insulinresistens i botten som ju egentligen är synonymt med det metabola syndromet och förstås sockersjuka i sin förlängning.

  Att hamna i det ”goda”, ordentligt ketogena metabola tillståndet är en ständig kamp mot kolhydraterna men lyckas man med detta så har man hamnat på ”rätt sida” om hälsostaketet. Syndar man det minsta (om man nu är ”kolhydratsallergisk”) så, säger vår erfarenhet av LCHF nu sedan drygt fyra år, att det sedan verkar ta några veckor innan vi lyckas komma tillbaka på den ”smala stigen” där hälsan (de låga blodsockervärdena) befinner sig.

 3. 3

  Själv testade jag också nu och har 6.1 ca 1 timme efter en kopp kaffe med grädde och en chokladbit och 3 timmar efter frukosten.

 4. 4

  Vilka doser av metformin brukar det vara fråga om vid förstadium till diabetes?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Dennis:
  Det vore väl rimligt att starta med 500 mg morgon och middag?
  Öka dosen tills man får ett normalt fasteblodsocker? Eller tills man får biverkningar, (tex illamående eller diarreer ) Andras erfarenheter?

 6. 6

  Dennis, varför prövar du inte fettkaffe och hoppar grädde och chokladbit innan du prövar Metformin? Även om M. Har bra effekt mot metabolt syndrom finns det biverkningar av all medicin (t ex diarréer i detta fall)
  Om du gillar grädde i kaffet finns stor chans att du tycker ännu mer om mixat fettkaffe!

  Annika, tycker du ska pröva mixa kaffet igen! Jag kände som du, att det var för skummigt, första ggn jag smakade. Nu älskar jag det! Godaste kaffe jag någonsin smakat!

 7. 7

  Vart beställer man på nätet? Vem vill ha kontakt med hälsovården nu för tiden.

 8. 8

  Allmänt sett botar ju att ta bort kolhydraterna det mesta – som jag ser det – grundat på egna gjorda erfarenheter sedan ca fyra år tillbaka.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Lotte:
  Numera använder jag lattevisp i kokosfettskaffet, och trivs utmärkt med det.

 10. 10

  Efter 10 år med Recordstudien år 2008, och fullmatad med medicin började jag med LCHF och blev medicinfri. Ställde undan Metforminburkarna och har levt helt perfekt med fina värden, kanske skall man nu ta fram Metforminet för att förbygga nästa påtalade problem?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Dennis:
  Det är nackdelen, att man måste ta kontakt med en vårdcentral, för att övertyga en läkare om att man behöver Metformin.
  Själv kan jag ju lätt skriva ut det till mig själv, om jag vill.
  Jag ska prova det, och rapportera till er hur det gick med mag-måendet och fastesockret.

 12. 12

  Så grädde och kaffe är inte ”fettkaffe”.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Dennis:
  Jag tycker att kaffe med grädde är utmärkt fettkaffe. Det blir en försumbar kolhydratmängd i en kopp av det. Man kan också ta smör i kaffet, det blir inga kolhydrater alls.
  Men eko-kokosfett är snäppet bättre än grädde.

 14. 14

  Nja nog kan man beställa på nätet. Det finns ju de som sänder ”Worldwide”. Jasså man kan skriva ut till sig själv. Det trodde jag inte var möjligt men det gäller väl tyngre droger.

 15. 15

  Precis ”övertyga” eller bli ”övertygad”.

 16. 16
  Ann Kristin säger

  Jag har mätt blodsockret under en tid, och landar på strax över 6 i fastesocker, strax under 6 efter måltid, i snitt. Med rödvin på kvällen blir det 5,5. När jag mätte för ett år sedan och precis hade börjat äta strikt hade jag bättre värden, men gick inte ner i ivkt. Nu tappar jag ca 1,5 kg per månad, men mår konstigt i ketos, inte så att det stör, men har en känsla av att det jobbar för högtryck i kroppen, samtidigt som jag fryser lätt.

  Jag vill absolut ha ner bs, så nu följer jag Tombolas och andras råd om cardio på morgonen, men med artrosen blir det väl så där, jag är varken värkfri, smidig eller snabb i gryningen 😉

  Borde jag äta metformin? Det kanske skulle snabba på vikten? fast jag kör hellre träning, om jag bara hittar en modell som inte gör för ont.

 17. 17
  Ann Kristin säger

  @ Dennis:
  Hur vet man vad man får då? Näthandel med mediciner är väl ganska osäkert? Och hur vet man dosen? Som svensklärare har jag ingen kompetens alls i detta 😉

 18. 18

  Jag har ju rätt grunda kunskaper inom läkarvetenskapen som bara är en intresserad amatör men mina slutsatser om Metforminet som läkemedel är att det är betydligt mera ofarligt än våra vanligaste värktabletter,,,

  Det pågår oxå ett jobb för att öka maxdosen av Metformin – känner till de som stoppar i sig 10 piller om dagen – såvitt jag känner till så är den enda kända biverkningen eventuella magproblem men de är i allmännhet övergående för det stora flertalet. Troligtvis så mattas effekten av Metformin med tiden – men inget säger ju att man behöver äta det livet ut?

  Egentligen så tycker jag att blodsockret är ett mycket dåligt mått på insulinresistensen, man kan ju gå omkring med normalt blodsocker men ha allt för höga påslag av insulin utan att veta om det.

  De som är smällfeta och inte kan gå ned i vikt på något vis och har ett ”normalt” blodsocker hör till denna grupp – vården upptäcker inte detta förrän insulinproduktionen inte räcker till – först då åker blodsockret upp i topp och Metforminet sätts in – ofta med stora och snabba viktras som följd – själv minskade jag 20 kg på bara några månader efter att ha börjat med Metformin.

  Det bästa sättet att återställa en fettlever är genom viktminskning och då kan ju Metforminet användas – det börjar bli vanligt att Metforminet används som bantningspiller – än en gång, hade vården mätt insulinhalterna så hade dessa personer med all sannolikhet klassats som prediabetiker!

  Så om Annika har ett antal extra kg så borde Metformin kunna användas som hjälp att få bort dessa överflödskilon,,,

  Men – alltmer jag läser om D-vitamin så är det min övertygelse om att cirka 5000 IE/dygn kan sänka långtidssockret i storleksordningen 5 – 10% samtidigt som det minskar inflammationsgraden i hela kroppen,,,

  Så jag skulle önska att läkarna slutade massförskrivningen av bluffen statiner och istället ordinerade D-vitamin i lämplig form samt att de lärde sig se kopplingen mellan blodsocker – insulin och satte in Metformin tidigare för att senare ta bort det när vikten har minskats,,,,

 19. 19

  17 @ Ann Kristin:

  Metformin kan köpas på nätet men blir ungefär dubbelt så dyrt den vägen – vad man får vet man knappast då det förfalskas en hel del läkemedel och de är mycket duktiga att få förpackningar och annat att se trovärdiga ut,,,

 20. 20

  13@ Annika Dahlqvist:

  Mitt kaffe består av både kokosfett & grädde, efter att ha provat sig fram finns det en lämplig blandning som fungerar utmärkt i smak – t o m när det hela har kallnat en smula,,,

  Numera tycker jag att t o m kaffe på morgonen är för mycket – passar bäst lite senare på dagen efter någon timmes jobb. Första målet brukar annars vara några skivor ost som intas mellan 11 till 15 beroende på dagsformen – att äta enbart när man är hungrig fungerar verkligen numera och det blir både 16:8 och 5:2 fasta utan någon som helst planering i förväg, säkert alldeles utmärkt för hälsan och börjar nu oxå märkas på ett alltmer krympande matkonto – för att inte tala om all tid som sparas på onödig matlagning,,,,

  Jag gjorde en kalkyl för en tid sedan och kom fram till att vi jämfört med 1960 överåt cirka 25% – lägg därtill att det absolut inte är samma kalorier som åts 1960 som idag – tar vi sedan åt oss kunskaper om att de som lever på ”svältgränsen” äter ytterliggare 25% mindre kan vi kapa matkontot ytterliggare,,,

  Gemene man lägger ju dessutom 25% av matkontot på rent skräp som chips & läsk och annat så inses att det går att kapa matkontot rejält,,,,

 21. 21

  @ Thomas Jansson:
  Du skrev: ”Egentligen så tycker jag att blodsockret är ett mycket dåligt mått på insulinresistensen, man kan ju gå omkring med normalt blodsocker men ha allt för höga påslag av insulin utan att veta om det.”
  Vältänkt, om inte pankreas mäter riktigt så kan ju detta klart hända! Men i mitt fall har jag alltid sett
  BS över 5.5 när vikten stannat.
  Om man byter ut fettkaffet på morgonen mot extra fett till middagen dan innan går det mycket lättare att inte äta något alls på 18 timmar, vilket får vikten att långsamt gå ned, har jag märkt.
  Med fettkaffe på morgonen blev det som bäst stabilt annars ökning på vågen för mig !

  Eftersom man funnit att fettet AA altid(?) är inblandat inflammationer i kroppen och detta fett även befunnits öka med det metabola syndromet eller bukfett (visceralt fett) kan man med fog anta att det viscerala fettets negativa inverkan är kopplad till AA.
  (Alltså det viscerala fettet i sig behöver inte vara orsaken till insulinresistensen eller den dåliga blodsocker/insulinregleringen. )

  Men att man nu dessutom visat att minskning av visceralt fett i och runtom pankreas har återställt dennas funktion gör att man absolut inte bör tveka att få bort bukfetman ju förr desto bättre.
  Om man gör detta genom en TILLFÄLLIG koncentrerad metformin-användning, eller kombinerar LCHF med 6:18 timmars fasta, 1:23, 5:2 fasta med eller utan intervallträning är kanske mindre viktigt, så länge medicinering är temporär.

  Själv misstänker jag att när det är svårt att bli av med det sista bukfettet beror det på att detta har ett större innehåll av inflammatoriska substanser som AA, vilket kroppen kan ha svårt för att processera. Alltså alla metoder som minskar borde vara bra men för snabb minskning kan ju resultera i överbelastning av de system som måste ta hand om biprodukterna. Eller t.o.m ökad koncentration av AA i bukfettet ?

 22. 22
  Pofessor Göran säger

  Alla är vi olika.

  Hustru och jag återfick vår ungdoms idealvikter när vi efter ett år på strikt LCHF hade tappat vår måttliga övervikt om 12 resp 18 kg och där ligger vi nu väldigt stabilt om vi nu helt plötsligt inte börjar ”ösa på”med sallad och annat som vi normalt ”godkänner” som LCHF.

  Nu vet jag inte riktigt vilket ett farligt fasteblodssocker respektive blodsockertoppar efter måltider som kan vara farliga i det långa loppet men 6 verkar vara en slags ”magisk” nivå om jag nu förstått saken rätt.

  Vi blev lite fundersamma i morse när hustru hamnade så högt för det fanns inte en kolhydrat i ”fettkaffet”. Med det hävdas ständigt hur bra motion är för att sänka blodsockret så på med träningsoverallen direkt och sedan blev mätning när vi kom tillbaka. I morse efter kaffet var det som sagt 5.8 för hustru och 5.1 för mig men döm om vår förvåning när vi efter motionsturen på en knapp timma mäter upp 6.2 för hustru och 5.8 för mig själv. Det hela har ju gått åt fel håll även om motionen är väldigt bra för min kärlkramp som jag nu normalt inte känner av annat än när jag anstränger mig fysiskt! Någon som har en bra förklaring till ökningen av blodsockret efter motionsturen?

  Nu har vi precis ätit något som jag är övertygad om nog är det bästa man äta – oxsvanssoppa på gräsbetat kött. Jag fick nyss hem två inälvslådor från Norrbete och där fanns också oxsvans (knappast inälvor men den ingår i samma svårsålda sortiment som inälvor och som därför bara betingar en tredjedel av priset för köttlådorna – 50 kr/kg) och jag kokade en svans (tar minst tre timmar) som jag gjorde en otroligt fet och god köttsoppa på.

  Vi ska snart mäta blodsockervärdena igen så ska vi se åt vilket håll det ”barkar”.

 23. 23
  Professor Göran säger

  Här ser man vad en fet oxsvanssoppa kan göra för hälsan!

  Hustrus sockervärde har nu en timma efter måltiden sjunkit från 6.2 till 5.7 och mitt eget från 5.8 till 4.9!

  Den positiva betydelsen av mättat fett kan nog inte överskattas.

  🙂

 24. 24
  Ann Kristin säger

  @ Professor Göran:
  Jag tar till mig alla rön härifrån – soppa är en gudagåva, dessutom ska jag äta mer fett på kvällen, och skippa fettkaffet direkt på morgonen. På söndag ska jag hjälpa sonen att finstycka en del av en älg. Vi ska frigöra mycket av benen och koka rejält med buljong på en gång.

  Dessutom undersöker jag fenomenet tabata, som vi nog gjorde redan på 1970-talet 😉

 25. 25
  Eva Wahlbeck säger

  Om jag minns rätt, så läste jag i ”Stoppa alzheimer nu!” av Bruce Fife, att koffein höjer blodsockret. Det är ju enkelt att köpa hem koffeinfritt kaffe, och testa ifall det är någon skillnad!

 26. 26
  Pofessor Göran säger

  @ Ann Kristin:

  De genom tiderna mest uppskattade delarna på djuren har varit de fetaste och om jag inte missuppfattat något så verkar de finnas längst bak vid svansen förutom i själva hjärnan som man som djuruppfödarna idag är tvingade att skicka till destruktion och dessutom betala för denna ”tjänst”.

  (Jag läste nyligen någonstans att människan genom sin intelligens kunde ta tillvara de rester som rovdjuren inte klarade av att komma åt på sina byten och det var bl.a. märgen i benen och hjärnan och att detta skulle ha varit av betydelse för att vi så småningom kom att dominera djurvärlden.)

  Oxsvansen är känd för att vara mycket fet och jag har faktiskt inte sett något liknande när det gäller den som jag nyss kokade. Hellénius hade säker svimmat om hon sett min hotfulla soppa.

  Fettsvansfårets svans är också välkänd för att nu inte tala om de det oerhört feta bakre ryggslutet på renen, den så kallade ”piskanen”, med sitt underbart goda fett och som flyter upp när man kokkar denna stek. Buljongen dricker man som måltidsdryck vi de så kallade renkoken och då brukar fettet bilda ett lager om en till två cm i dricksglasen.

  Det borde väl finnas något liknande del på älgen? Och vad gör ni med hjärnan? (I doktor Hagdals kokbok finns fina recept.)

 27. 27

  21 @ stenbj:

  Det är nog levern som inte reagerar på en förhöjd insulinhalt utan fortsätter med sin glykoneogenes trots att blodsockret redan är förhöjt?

  Helt klart finns det en koppling mellan blodsocker/insulinhalt och svårigheten att gå ned i vikt – en T1 som slutar ta sitt insulin tynar ju sakta bort och en T2 som börjar tillföra insulin ökar som regel i vikt då de som regel överdoserar insulinet – något som ju är svårt att undvika om de fortsätter äta svårkontrollerade mängder kolhydrater,,,

  Själv har jag provat med att minska ned andelen Metformin och mycket riktigt ökar vikten relativt snabbt (allt annat lika) – det är helt uppenbart att mängden mat har inverkan men mycket lite i mitt fall och så är det nog för många andra.

  Kommer man till en platå kan man nog tillgripa olika metoder – inte minst motion även om det är en vanlig uppfattning att det saknar betydelse för viktminskning – den uppfattningen delar inte jag helt och hållet – för en metabolt frisk person går det knappast att motionera bort överflödet men för en metabolt störd kan det sänka insulinhalten så mycket att det har betydelse för att komma igenom motståndet,,,

  Men det ska vara rätt utförd motion för att få avsedd verkan;

  https://diabetesdoc.bloggsida.se/motion/easd-berlin-dag-3-att-valja-ratt-motion

  Det är danskarnas undersökning som är intressenat – det lugna spatserandet kan lämnas därhän,,,

 28. 28

  Det är mycket om blodsockret nu, vad är de rätta värdena när man är frisk, värdet när man känner sig hungrig, och när man är mätt, går det att få ett svar på det, är jag tacksam…När maten är LCHF.

 29. 29
  Pofessor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Intervallträning tror jag själv mycket på och jag använder nästan dagligen den present som jag fick när jag lämnade mitt företag – pulsmätaren som är programmerad för min ålder och där jag kan se hur många procent av min maxpuls (160 slag/min) som jag uppnått.

  I början av mina fysiska aktiviteter kommer jag sällan upp till mer än 145 slag per minut men efter kanske en timme och med ett tiotal intervaller har jag sällan problem att komma över 160. Efter att ha jobbat upp mig mot denna nivå några gånger brukar jag må alldeles förträffligt i flera dagar. Ingen kärlkramp då!

 30. 30

  @ Annika.
  Det där med fortsatt insulinresistens efter 9 års Lchf (själv 5,5) låter ju lite nedslående. Hade trott att detta kunde reverseras. Konsekvensen av detta borde då bli att tillföra så lite glukos till hjärnan som det bara går – alltså strikt lchf eftersom blod/hjärnbarrieren blockerar insulinet. För att skydda hjärnan gäller då bara ketos, kokos och ev. då metformin för att bromsa levern. Hemska tanke att ev. behöva medicinera. Tack för upplysningen iaf.!

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 ulfpohl:
  Det där med fortsatt insulinresistens och medicineringsbehov är nog väldigt individuellt. Var och en måste utforska sin egen metabolism.

 32. 32

  Mer motion först innan det kan bli fråga om Metformin.

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  @ 32 Dennis:
  Mer motion ingår absolut i utforskandet av den egna metabolismen.

 34. 34

  @ stenbj:
  Vad är fettet AA?

 35. 35

  @ Sam:
  Normalt blodsocker eller diabetes?

  Normalt blodsocker ligger ungefär mellan 4-6 mmol/l(*) fastande, och upp till max 8,7 (7,8) efter måltid.

  Pre-diabetes kan man ha, om man uppmäter fasteblodsocker mellan 6,1-7,0 eller om blodsockret icke-fastande är 8,7-12,1 (7,8-11,1).

  Diabetes anses man ha vid två fasteblodsocker >7,0 eller vid icke-fastande >12,2 (>11,1).

  Hämtat från kostdoktorn.se

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ Lars:
  AA = Arachidonsyra, ett omega-6-fett som är inflammationsdrivande.

 37. 37

  Eliten i Vasaloppet drar i sig kaffe inför upploppet, för att som jag har förstått det, frigöra glykogen som då borde komma från levern ? klarar själv inte av kaffe 05:30 på morgonen utan känna mig ” konstig” Däremot 20 gram olivolja och 1 till 2 msk kokosfett rent går bra
  Metabolt störd

 38. 38

  @ Lars:
  arakidonsyra (20:4 n-6), En omega 6 fettsyra med 20 kolatomer och med 4 dubbelbindningar

 39. 39

  32 @ Dennis:

  dr Mercolas far 80+ är diabetiker och uppges av sonen att motionera 2 timmar dagligen för att hålla sitt blodsocker i schack – han äter enligt sonen inga mediciner för sin diabetes.

  En ganska spridd uppgift är att ett piller Metformin kan ersättas av 30 minuters promenad – det går således att välja motion istället för piller,,,

  Tyvärr så får många nyblivna T2 insulin direkt vilket snabbar på naturalförloppet ytterliggare. Lägg därtill till blodtrycksmediciner som höjer blodsockret och gärna en omgång statiner för att verkligen garantera att personen ifråga knappast kan bli frisk någonsin men däremot drabbas av ytterliggare besvär och därmed bli en lönsam kund,,,,

  Hade en bilverkstad skött underhållet på våra bilar lika okunnigt hade det blivit löpsedlar och uppdrag granskning i flera veckor – att folk tappar livskvalite och dör 5 – 10 år för tidigt verkar vara mindre intressant,,,

  Nåväl – jag har skummat igenom några hundra sidor om Metforminet – det är nog ett väl motiverat läkemedel med få biverkningar.

  1) är alltid kost

  2) är motion

  3) viktminskning (nog mera effektivt än metformin?)

  4) undvik stress – att leva i ett ”krigstillstånd” som många gör kan nog ensamt vara en stor faktor för diabetes

 40. 40

  37 @ Rune P:
  det anses ju vara bra för diabetiker att dricka kaffe – varför har jag ingen aning om – någon som vet?

 41. 41

  Wikipedia: …”På grund av risken för laktatacidos är metformin är därför olämpligt för patienter med njursvikt eftersom Metformin utsöndras via njurarna.”…

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Metformin

 42. 42

  https://www.aftonbladet.se/halsa/diabetes/article10474127.ab

  googlar man på ” bra för diabetiker att dricka kaffe” så är det för eller emot att dricka kaffe, Gissningsleken? Vasaloppsåkarnas beteende är taget ur verkligheten, kan den lilla mängden koffein i sig självt ge energi?

 43. 43

  Läkartidningen, 2009-03-31 nummer 14 (Giftinformationscentralen)

  …”Detta speglar till viss del den ökande användningen av preparatet bland diabetiker under samma tidsperiod, då försäljningen trefaldigades från 17 till 52 miljoner årliga definierade dygnsdoser.”…

  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=11722

 44. 44

  Tack, Mats Z.

  för den informationen om blodsockret, jag kan vara lugn, har skapligt normala värden då..

 45. 45

  Tack Annika och alla ni för alla klargörande kommentarer! Då gör jag rätt med min dagliga cykel- eller skidrunda (framöver).Bra att veta.om alternativen ifall att.

 46. 46

  Efter att ha läst hela den här tråden spånar jag lite:

  Kan det vara så att kaffet i sig ger blodsockerhöjning? Man blir ju pigg av kaffe, måste trigga stresshormoner, t ex adrenalin. Stresshormoner höjer blodsockret. Levern piskas att generera socker som förberedelse för en kraftinsats. Samma mekanism kan ge professor Göran med hustru lite extra socker efter promenaden. Ni, som startar dagen med fettkaffe, varför inte prova med enbart fett, eller koffeinfritt kaffe bara för smakens skull!

 47. 47
  Professor Göran säger

  @ Erling:

  Kaffe är ju den sista drogen man har som har fått ”klartecken” från de flesta håll. Men hustru var inne på din idé som förklaring också.

  Alkohol i måttlig mängd är förstås vetenskapligt bevisat ha sina positiva effekter på kärlen men det är ändå ”suspekt” när man talar om att man har ett dagligt intag av denna hjärtmedicin sedan 14 år.

 48. 48

  35@ Mats Z:
  Dessa siffror gäller de som äter massor med kolhydrater. Jag har kollat mitt blodsocker vid olika tidpunkter efter måltider och funnit att det inte ökar och till och med minskar marginellt. Men det är relativt strikt LCHF som gäller för min del. Att blodsockret minskar efter en måltid tror jag har att göra med att jag gärna tillbringar en tid horisontellt efter maten och att kroppen då ”taggar” ned sig något.

 49. 49

  @ Erling:
  Kollade kaffe och blodsocker i studier för ett tag sedan men jag fann – otroligt nog – inga samband!
  Annars borde som du säger adrenalin etc. köra igång ”fight or flight” -uppjagningen ganska bra..
  Samtidigt tror jag att du fann förklaringen till Herrskapet Sjöbergs oväntade blodsockerförhöjning efter träning; det ställer ”intervallträning” i ett nytt ljus, alltså gäller det att köra slut på krafterna, trots att det känns skönare att sluta med lite reserver i behåll. Men med tillräckligt många (7 ?) pass så äter återuppbyggnaden snabbt upp BS-överskottet, tror jag.

  Mitt morgosnsocker – taget före eller efter morgonkaffe – ser ut att bero enbart mest på
  dan innan. Hård promenad + rött vin till middagen ned till 3.9 . Ta bort bägge och det kan ligga över upp till 6 ! Med extra proteinintag ++. Max jag någonsin mätt på morgonen är 6.3 .

 50. 50

  Ett intressant försök vore ju om Annika mätte sitt långtidssocker och sedan provade en period med Metformin? Själv minskade jag ju mitt från 92 till 46 och tappade 20 kg på kort tid med hjälp av metrorminet – nu åt jag ju redan LCHF vilket gjorde att det gick fort.

  Kan konstatera att jag ätit LCHF cirka 4 månader kortare tid än Annika. Jag läste det här inlägget https://www.aftonbladet.se/debatt/article10549822.ab
  och trodde att SSS var helt galen. Några dagar senare besökte jag Calle Carlsson som intygade att SSS hade rätt – det var inga som helst problem med att börja äta mindre kolhydrater då det var helt logiskt och hälsovinsterna infann sig efter bara några dagar.

  Märkligt nog har det fortsatt att förbättrats genom åren – senaste jättelyftet kom då jag hade ätit D vitamin cirka 5 månader. Muskel och ledvärk har reducerats kraftigt vilket inte minst min massör märker. Det är ingen överdrift att påstå att förbättringen är av nästan samma storleksordning som när jag började med LCHF!

  Säkert kommer det att fortsätta förbättras. Matintaget har reducerats kraftigt under senare tid. Teorin att vi överäter för att kroppen saknar något har jag alltid trott på och är nu ännu mera övertygad om att det är så. Så lösningen för mångas övervikt kan nog vara att äta bättre mat men mindre mängder,,,

 51. 51

  @ Thomas Jansson:

  Ska man se till evolutionen så ska man nog inte övergöda sin kropp. Dvs under vår utveckling har det varit knapert med föda det allra mesta av tiden. Vår tids överkonsumtion är ju grotesk och sätter hela systemet i kaos. Speciellt de som äter enligt tallrik med täta mellanmål. Våra kroppar är definitivt inte anpassade till sådan kosthållning.

  Tom de fångar som under 2 världskriget sattes på enorm sparlåga med föda klarade sig i många fall relativt bra. De återhämtade sig ganska väl och fick inga bestående skador. Vet inte om det finns några mer ingående studier kring detta?

  Kroppen tål tydligen lite svält till halvsväl ganska bra.

 52. 52

  Tror att naturlig periodisk fasta är optimalt – överätning är helt eller delvis en fråga om brister i kropp & knopp,,,,,

 53. 53

  @ Thomas Jansson:
  Helt riktigt. Läser just nu ”Grain Brain” och hittar massvis med intressant, bl.a. hur insulinkänslighet enklast mäts med fasteinsulin och att det bör ligga under 5. Inte undra på att jag sakta gick upp i vikt i våras på ganska strikt LCHF när mitt fasteinsulin låg på samma nivå som är normalt i USA, 8.8 !
  Men det minskar enklast genom viktminskning, vilket inte behöver bli ett moment 22 med periodisk fasta.
  En studie om insulinkänslighet från 2012 tror jag är mycket intressant för alla här delade in
  i 3 grupper: 1/ viktminskningsdiet, 2/ 1+ träning, 3/ bara träning, ät som vanligt.
  Insulinkänslihgeten ökade 70% i 1, 86% i 2 och blev OFÖRÄNDRAD i 3….
  Det sista inte särskilt rolig läsning för Gudiol, vissa professorer och åtminstone en boxare.

  För oss som viktstagnerade på LCHF återstår då tydligen någon form av periodisk fasta, eller ?
  Med 23/1 uppföljt med 18/6 efter en månad ligger jag nu iaf 10 kg under vikten i våras, men fortfarande 86 kg. Men hela raset på ca två månader!

  https://www.internalmedicinenews.com/single-view/weight-loss-through-dieting-increases-insulin-sensitivity/dd3b525509b3dad9b123535c7eb745b5.html

 54. 54

  Annika, jag skulle inte ta några mediciner i förebyggande syfte baserat på labb-värden. Lita på kroppen och känn efter själv. Känns det bra, gör inget.

 55. 55

  Jag har stött på Alfa Liponsyra som är en stark antioxidant och som också ökar insulinkänsligheten. Det är billigt och säljs till kroppsbyggare helt utan recept. Kan det vara något?

  Liponsyran har inga biverkningar och uppges förskrivas till Diabetiker i Tyskland just för att öka insulinkänsligheten.

 56. 56
  Miljökemist säger

  Alla värdena som räknas upp i kommentarerna verkar vara helt normala normalvärden. Det finns väl inget underlag för att tro att man lever längre och friskare ju lägre blodsockerhalter man har. Det man vet är att det är skadligt att ha så höga halter att man kommer över rekommenderade normalhalter. Det finns givetvis individuella skillnader ifråga om hur mycket man reagerar ifråga om tillfälliga blodsockerförändringar på stress, dålig sömn, fysiskt arbete/motion m.m., även detta är normalt, det finns väl inget vetenskapligt som säger att det absolut bästa vore helt konstanta blodsockervärden. 6,0 är väl inte heller ett högt värde.

 57. 57

  När det gäller cancer så tror jag mer på det Thomas Seyfried och andra kommit fram till att en strikt ketogen diet (BG 3,1-3,8 och blodketoner > 3 helst 4-7) och kontroll på glutamin intaget vid vissa cancerformer. Det finns även en rad substanser som man börjat titta i kombination med dieten, varav flera icke patenterbara.

 58. 58

  Mer om Thomas Seyfrieds forkning för den som finner ”Cancer as a Metabolic Disease” för tung – https://diagnosisdiet.com/what-causes-cancer/

 59. 59

  Jag skulle prova med att lägga in någon timmes promenad/cykling per dag innan jag började med någon medicin, och gärna lite styrketräning också, givet att jag inte tränade innan, och givet att jag inte kände mig ”ur form”: lite trött, förkylningskänsla osv.

  Efter det skulle jag nog prova att ha kanel i kaffet. Det sägs öka insulinkänsligheten, och verkar ofarligt (metformin är inte ofarligt enligt inlägg jag läst här). Skadar ju inte att prova.

  Sen tror jag att om man ligger på fastevärden jämt och ständigt och aldrig har något kolhydratsintag att tala om som ger blodsockerstegring så regleras blodsockret upp något, dvs 6.0 kan vara helt normalt och inte lätt förhöjt. ”Normalintervallet” för fastesocker är ju trots allt uppmätt på en normalbefolkning som till vardags vräker i sig både 200 och 300 gram kolhydrater per dag och har ett par tre rejäla blodsockertoppar varje dygn och också då motsvarande reaktiva dippar. Kanske kan vara idé att kolla långtidssockret? Om det ligger riktigt bra skulle jag nog sluta oroa mig.

  Förresten, du håller inte på och bli lite förkyld eller så?

 60. 60

  Från sidan 141 i The Rosedale Diet av Dr Ron Rosedale. (Boken utkom 2004 och är ännu aktuell)

  ”Lipoic acid is also involved in energy production and particularly the methabolism of carbohydrates. All patients with diabetes, insulin resistance should take lipoic acid supplements. It helps lower blood sugar by improving insulin sensitivity, and equally important, it is highly effective in protecting against one of the most serious complications of elevated glucose: glycation. Lipoic acid is one of the most potent naturally occuring antiglycating agents. it is particularly helpful for diabetic neuropathy, nerve damage caused in part by glycation.”

  ———

  ”Among my own patients, I have seen severe neuropathy completly resolve with lipoic acid supplementation. Studies suggests that it is also protective of the eyes and may prevent diabetic retinopathy, cataracts and ther vision problems.”

  Alfa liponsyra är dessutom något som kroppen själv producerar och alltså inte främmande för kroppen. Han rekommenderar 400 – 600 mg Alfa Liponsyra per dag som enkelt beställs från de som säljer kosttillskott åt kroppsbyggare.

  Jag skulle nog använda detta tillskott framför Metformin och se om det ger tillräcklig effekt. Eftersom det även är effektivt för att rensa ur tungmetaller ur kroppen så tycker jag att man kan prova det kanske tre månader så att hjärna och lever blir av med lite kvicksilver, bly etc. Notera att kroppsbyggare missbrukar detta i mer betydande doser utan att få biverkningar.

 61. 61
  Annika Dahlqvist säger

  @ 59 Anna:
  Nej jag är inte förkyld vad jag vet. Det var våren -11 som jag tog prover senast, och då hade jag ett utmärkt långsocker, HbA1c, på 30.
  Jag ska faktiskt ta en provomgång till på mig själv endera dagen. Återkommer om det.

 62. 62

  Är du verkligen inulinresistent med ett så lågt långtidssocker – skulle vara intressant att få se värdena för olika personer – finns det någon statistik?

 63. 63

  Pofessor Göran Skrev:

  Vad vi misstänker är att vi båda två, och speciellt hustru, är ”extremt” känsliga, ”allergiska”, för kolhydrater och att vi när vi t.ex. ”drar på” med sallad och annat så känner hon av detta omedelbart med svullen mage och höga blodsockervärden >7 efter måltiden och som dessutom håller i sig många timma

  Glukosintollerans och insulinresistens är lite olika fenomen. Insulinresistensen visar sig med förhöjt fasteblodsocker tillsammans med förhöjt fasteinsulin. Ett lite högt HbA1C hör också till bilden. Det förhöjda fasteblodsockret beror på att regleringen av glukogenes och glukoneogenes i levern inte fungerar, levern är lomhörd för insulinsvaret på blodsockernivån. Glukosintollerans är att man överreagerar på tillförda kolhydrater. Det är ett gissel man får dras med, jag tror inte man någonsin blir helt fri om man färstört sin sockerreglering.

 64. 64

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Det var våren -11 som jag tog prover senast, och då hade jag ett utmärkt långsocker, HbA1c, på 30.

  Tror inte Du är insulinresistent. Ditt fasteblodsocker och ditt fasteinsulin var lågt 2011, men glukosintollerant är Du säkert.

 65. 65

  Tipsar om att magen kan bli riktigt dum när man tar metformin. Jag slipper detta då jag tar tabletterna mitt i måltiden. Och det går inte att bara ta lite fil, utan normala portioner. När hälften är uppätet så i med tabletten, men med endast 1 klunk vatten. Får tabletten simma i vätska så får jag ont och vattnig diarré.
  Tyvärr klarar jag mig inte längre med kosthållning + metformin + glimeprid, så nu tar jag en spruta med Victoza per dygn och den är även blodtryckssänkande, utöver blodsockersänkande. Mår jättebra på den medicinen och har gått ner ca 10 kg. Man går ner ca 15% av sin vikt. Läs gärna i FASS om hur den fungerar.

 66. 66

  Man får inte glömma att Metformin inte är bra för njurarna,har själv blivit fråntagen
  Metformin då jag fick dåliga Kreatininvärden.

 67. 67
  Annika Dahlqvist säger

  @ 66 P-A:
  Det finns inget som säger att Metformin skadar njurarna. Däremot om man får försämrad njurfunktion av andra orsaker, tex diabetes, så bör man sluta med Metformin.

 68. 68

  @ Pofessor Göran:

  ”Någon som har en bra förklaring till ökningen av blodsockret efter motionsturen?”

  Peter Attia förklarade detta när han visade egna data i denna video – förklaringen kommer vid tid 41:57. Rekommenderar för övrigt att följa honom på eatingacademy.com och nusi.com.

  https://www.youtube.com/watch?v=NqwvcrA7oe8

  Jag har själv noterat fenomenet på nästan alla 10 gubbarna (45-50 år) i mitt innebandylag. Blodsocker mellan 6 och 8 hade vi efter 1,5 timme hård svettig kamp. Ingen har känd diabetes.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa