Psykologismen = dietismen?

I dagens DN berättas om hur en psykoterapeut lyckades suggerera hela utredningsteamet att Tomas Quick styrdes av ”glömda minnen”. Med droger och suggestion fick de honom att bekänna åtta mord.
Dan Josefsson har skrivit en bok om saken.

Liknande suggestion baserar dietisterna sitt kostbudskap på – om att naturligt mättat fett är farligt för hjärtat. Det finns inget vederhäftigt vetenskapligt underlag, utan hela paradigmet baseras på idéer och fantasier. Och hela det globala kostrådsetablissemanget har gått på suggestionen med hull och hår, i 50 år.

 

Comments

 1. 1
  Olle Holmqvist säger

  Det är ett intressant samhällsproblem som du lyfter fram, Annika.
  Konsensus under karismatisk toppstyrning. För 20 år sedan eller så började jag intressera mig för nutrition och fann läkare i allmänhet egendomliga. Skillnaden var delvis att jag är biolog, alltså observatör av verkligheten, t ex sjukdomar i samhället och inte en ingripare som läkaren är. Jag misstänker att läkarkåren kraftfullt indoktrineras att tänka i ÅTGÄRD ! Kniv eller piller !

  Lyckligtvis finns undantag som vår egen Uffe och andra prof Birgitta Hovelius i Lund som skrivit om hur screening och förebyggeri skapar sjukdom, men ingen nytta.

  För en observatör vid sidan om blir t ex de stora barnsjukdomarnas utrotande som dödsorsaker
  mycket enklare förklarad extra-medicinskt. Den berodde på tre saker: 1. trångboddheten försvann, ett barn i egen säng = minskad parasitöverföringsrisk (virus/bakterie/svamp) 2. kloakerna som skiljde skit- och dricksvatten och 3. bruket att tvätta sig med en industrikemikalie som kallas tvål.

  Ändå odlas myten att det är vaccinering och annat som räddat barnen.

  Det mest dramatiska exemplet på medicinar-auktoritetens bruk (missbruk) av makt är vad
  en ledande medicinsk auktoritet skrev om onani i Nordisk Familjebok 1888:
  ”försvagar nervsystemet och hela organismen—leder till blekhet, skygghet, leda vid livet, hypokondri, hysteri samt galenskap eller fånighet” Till hur mycket – icke motiverad – olycka för unga människor ledde det budskapet ? Strindberg berättar i Tjänstekvinnans son. Hur många självmord ? Idag lär läkaretablissemanget ut att det är ditt eget fel om du är fet och att du kommer att ligga samhället till last.

  Vilket ansvar utkrävdes av läkaren som skrev om onani? Svar inget! Vilket ansvar utkrävs av Th. Quicks medicinsk/psykologiska expertis? Svar inget!

  Vilket ansvar kommer att utkrävas av de läkare som skuldbelägger övervikten ?

 2. 2

  Precis ett större personligt ansvar är en absolut nödvändighet och där vill jag även ha med s.k. politiker. ”Ansvarsfrihet” måste upp på agendan.

 3. 3

  Hej Annika och alla följare på denna blogg.
  Intressant koppling från en vaneföreställning till en annan, som det ser ut att vara frågan om.

  Det är kanske så att i ett paradigmskifte byter mycket plats. Det som vi trodde var gott, visar sig vara ont, det som var sant, visar sig vara falskt. Canal 2nd Opinion gjorde en intervju med Ralf Sundberg i våras, där han beskriver situationen som uppkommer då de flesta styrs av viljan att vara med i det vinnande laget.
  https://www.youtube.com/watch?v=VFmSNNtCsos
  Och det tidigare vinnande fettskräcks-laget har sitt ursprung i denne mannens teser
  https://2op.se/2013/08/01/ancel-keys-och-den-stora-fettmyten/

 4. 4
  sören kristiansson säger

  Mycket intressant jämförelse. Tar inte dessa rader tag i en hel del av dem du riktar dina omdömen mot så vet jag inte…….
  Inte säker på att de som riktar din kritik emot läser detta. Men ibland är vi också märkligt nyfikna på vad som pågår i de andra lägren. Smygkikar kanske….spännande att se hur det hanteras. Jag tror som du att det är och har varit under 50 år enklast att okritiskt gå utstakade vägarna….ifrån skolbänken och fram till idag. Det krävs enorm stryrka och uthållighet att vända den ”skutan” och en massa små skutor, det verkar du ha, Annika. Vi är måååånga som stöder dej.

 5. 5

  En intressant och bra jämförelse, Annika! Egentligen gäller det här även alla GBP som genomföres nu och den diabetesbehandling vad gäller dåliga kostråd som rått i nu 40 år. Man tror man gör rätt och bäst, men det är inte alls sant!!! I vems intresse kan man undra???

 6. 6

  Precis som man nu upptäcker konstigheterna om och med Tomas Quick så upptäcker man nu även andra konstigheter som styrt oss, så länge… och fortfarande gör det… och frågan är fortfarande… I vems intresse kan man undra!

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10305/Forskare-i-USA-40-ars-kostforskning-ar-vardelos.aspx

 7. 7
  mättat fett mättar säger

  Det ligger väldigt mycket i det Annika säger …

  Generationen född före 1930 tvekade inte, visste av erfarenhet att kroppen behöver fett, animaliskt fett, feta mjölkprodukter, grädde i fil och kaffe, smör (margarinet ratades), ägg, fet fisk, fläsk etc.De forsatte att äta fett trots ”experternas” (domedagspredikanternas), skrämselpropaganda, men alltför många gick tyvärr på myten om farligheten med det mättatde fettet.

  Ancel Keys blev inte avslöjad när det begav sig … nu är det dags, ansvaret ligger på alla och envar som är så pass påläst att hen kan yttra sig i lämpliga sammanhang. Det är för tyst i offentliga sammanhang bland väl insatta … en samordning måste till; det behövs många fler lika modiga som Annika Dahlqvist!

 8. 8

  mättat fett mättar Skrev:

  det behövs många fler lika modiga som Annika Dahlqvist!

  Japp…

 9. 9
  Karl E. Arfors säger

  Heja Annika,
  ”Och hela det globala kostrådsetablissemanget har gått på suggestionen med hull och hår, i 50 år.”

  Glöm inte den svenska vällingen och alla glutenproteiner med den.

  Vi måste börja äta mera grönsaker och ungarna kan äta finstrimlade grönsaker i mixer och utspätt med lagom mängd vätska, som franska barn gör.

  Glöm vällingen och kolikbarn
  hälsar karl

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Karl E. Arfors:
  Barn behöver väl framför allt naturligt protein och fett för att växa. Vad är det som säger att det är bra att fylla deras magar med mixade grönsaker? Det låter som näringsfattig nödkost för mina öron. (jfr barkbröd)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa