Ställ frågor till Mai-Lis Hellenius

Hälsomässan i Älvsjö 7-10 nov kommer Mai-Lis Hellenius att undervisa om vilket fett vi ska äta. Hon är mycket rädd för smör och bacon och anser att vi ska äta margariner och matoljor. Gå dit och ställ bra frågor till henne!
Tips på läsning före?

Det är på fredag 8 nov kl 11-13.10 i sal A4.

 

Comments

 1. 1
  Hanveden säger

  Enligt programmet föreläser Mai-Lis Hellenius tre gånger till så vi får många chanser…

  mLCHFh B-) .

 2. 2

  @ Hanveden: ”Enligt programmet föreläser Mai-Lis Hellenius tre gånger till så vi får många chanser…”

  MEN tillsammans med sina medarbetare kommer Hellenius att marknadsföra mättatfettmyten vid varje framträdande …

  Ett tips är väl att läsa och lyssna på Gunnar Lindgren:

  https://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/03nr2/03-2art7.htm

  https://www.youtube.com/watch?v=M2mbzMgsFz8

 3. 3
 4. 4
  Olle Holmqvist säger

  Jag kan tyvärr inte komma till Älvsjömässan, men skulle annars vilja ställa följande fråga till
  professorn:

  Vi har ätit mättat animaliskt, fett, sporadiskt i stora mängder- i mer än 2 miljoner år, och har sedan dess en mängd fysiologiska anpassningar som uppkommit evolutionsbiologiskt. – selektionstryck -överlevnadsfördel – t ex:. Mkt benmärgsfett utgörs av fettsyran C16:0 och vi behöver C18:0 som är två snäpp längre och den skapande evolutionsguden har därför försett oss med ett enzym som fixar grejen 16 blir 18. Hur rimligt är det då att tro att ”mättat animaliskt fett” skulle vara farligt som t ex Prof Marcus emfatiskt hävdar ?

 5. 5

  @ Olle Holmqvist:
  Bara logiken som du säger gör ju att frågan om det mättade fettets farlighet faller direkt! Men logik är väl inte deras starka sida .. eller för den delen inget verkar ju vara deras starka sida inom kostvetenskap!

 6. 6

  Gunnar LIndgren nämnde smör men inte bacon i videon. Själv tror jag att man bör vara försiktig även med bacon…. Grisar som är uppfödda på stora mängder soja ger fett med höga omega 6 halter. Hur mycket grisar som är uppfödda på sojabaserad diet i Sverige och Europa vet jag ej. Smithfield som är världens största grisproducent har körts ut ur först från mellan-Europa, sedan Polen och lär nu ha drivits österut till Bulgarien etc.f p.g.a dvs skandaler. Men i affären syns det ofta inte varifrån Baconet kommer; om 10 år kanske omega-6 halten mäts och sätts ut !
  Men ”Smithfileds” syns heller aldrig i affären trots att dom är väldens (Europas?) största grisfabrikanter!
  Deras distributörer märker upp med kundens (affärskedjans) eget ”välkända varumärke” istället ! Snyggt ! Så om man köper ICA-skinka eller -bacon så kan det komma från just dessa stinkande grisfabriker i Bulgarien eller Rumänien eller andra gräns-östländer, fullmatade med GM-mat från Sydamerika som hugger ner mer regnskog för att ge plats för större odlingar…
  .
  Alltså säkrast att glömma bacon, tycker jag.

  Att Judendom m.fl.. bannlyser griskött kan bero på att det inte håller lika länge som ox- och fårkött. De senare innehåller, framförallt när det är gräsbetat, mer mättade och enkelomättade fetter vilka som bekant inte oxiderar lika lätt som omega-6 fetter, vare sig i medelhavsvärme eller i kroppsceller.

 7. 7

  @ stenbj:
  Jag brukar köpa ekologiskt bacon från Sverige. Är det ok?

 8. 8

  @ stenbj: ”Så om man köper ICA-skinka eller -bacon så kan det komma från just dessa stinkande grisfabriker i Bulgarien eller Rumänien eller andra gräns-östländer, fullmatade med GM-mat från Sydamerika som hugger ner mer regnskog för att ge plats för större odlingar…”

  Där ser man! Många (liksom jag) mår inte bra av griskött och man blir inte mer sugen efter din info 😉

 9. 9
  Olle Holmqvist säger

  Att judar o Islam följde efter m grisförbud – till det har jag läst en annan förklaring. Grisar passar inte ihop med ett vandrande krigarfolk. Det gör däremot ”boskap”. Israeliterna som
  var i Faraos tjänst – som vandrande armé och sedan återtog Kanaans land, skulle då ha varit just ett sådant vandrande krigarfolk m kvinnor och barn, liknande västgoter och andra som senare intog Spanien, åtminstone för något århundrade.

  Att hålla grisar var alltså nedervärdigt, symbol för lägre stående, primitiva ”skitiga” stillasittare
  aldrig värdigt ett stolt vandrande krigarfolk som israeliterna.

  (har fö hört liknande i nutid: ”Det enda svinbonden gör är att gå och titta på termostaten en gång om dan”)

  Rimlig förklaring ? kanske ?

  F ö kan jag för lite om omega3/6 problematiken. ngn bra ref ? tack

 10. 10

  @ Olle Holmqvist:
  Din förklaring hör ihop: Kringvandrande folkslag kan enklast konservera genom torkning på breddgraderna ifråga. Men religioner ger aldrig tekniska förklaringar eftersom man då vill visa hur vis guden är. En annan är trikiner. Men jag tror (!) på förklaringen att det fleromättade fettet från ”djur som inte idisslar” härsknar snabbast. En annan förklaring är att idisslarna kan äta gräs vilket inte vi kan.

  Om omega 6:
  https://www.sheknows.com/health-and-wellness/articles/7250/the-omega-vs-omega-controversy

  Här en mycket intressant studie om det metabola syndromet (bukfetma) och omega-6 i fettvävnad.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2730166/

  6 x högre risk för metabolt syndrom i den femtedel med högsta mängden omega-6 i sin fettvävnad jmf med de i den lägsta.
  (Metabolt syndrom bestämt enligt internationell standard).

  Studien indikerar att industrifetter baserade på billiga växtoljor är ansvariga för betydligt större hälsoproblem än vad någon kunde anat. Ett ansvarskännande livsmedelsverk borde lägga energy på att se vilka andra studier det finns som pekar åt samma håll. Sidney Heart studien är ett svidande exempel där fler dog i gruppen som fick dom ”hälsosamma omega 6 fetterna”, så man publicerade helt enkelt inte data, som så ofta annars när data går emot ”önskat resultat”.
  Dom få studier man kan lita på direkt börjar faktiskt med de från Japan:
  Fusk mot det allmännyttiga där blir ofta dödstraff, eller Harikiri.
  Liknande moral i Kina, som nu åtalade Amerikanska läkemedelsföretag känner av.

  I Sverige säger man bara ”Men pengarna gick till ett forskningsprojekt”, varefter fallet glöms trots att det publicerats i rikspressen. Ett fall med Ely Lily och ”snabbgodkännande” ??

 11. 11
  Professor Göran säger

  I sådana här sammanhang tror jag knappast det är lönt att ställa någon ”artig” fråga.

  Jag tror mer på att kommentarer i form av ”one-liners” kan vara mycket bättre för att ifrågasätta de tokigheter hon framför och då genom att peka på de senaste vetenskapliga framstegen.

  T.ex:

  ”De senaste tio årens forskning inom medicinen visar väldigt tydligt att det du nu säger om mättat fett och kolesterol i stort sett är samma nonsens som åderlåtningen var för hundra år sedan.”

  Om några i publiken gör samma sak blir effekten mycket större.

  Och det är knappast troligt att hon skulle ge sig in i något ”debatt” efter sådana ifrågasättande kommentarer men det skadar förstås inte att ha några bra vetenskapliga referenser i bakfickan och då gärna citera dessa på samma sätt som one-liners om hon mot förmodan skulle ge sig in i någon diskussion. Men jag tror att hon är alldeles för slipad för att göra detta.

  Det är nog ingen tillfällighet att hon befinner sig ”on the top” för detta misstänker jag mer har att göra med att hon knappast ifrågasätter den koncensus som råder inom hennes specialistområde som ”Livsstilsprofessor med inriktning mot kardiovaskulär prevention”. Denna medglidande attityd är som bekant ett säkert sätt om man vill komma fram inom forskarvärlden.

 12. 12

  @ Professor Göran:

  ” I sådana här sammanhang tror jag knappast det är lönt att ställa någon ”artig” fråga.

  Jag tror mer på att kommentarer i form av ”one-liners” kan vara mycket bättre för att ifrågasätta de tokigheter hon framför och då genom att peka på de senaste vetenskapliga framstegen”

  Håller med till 100%. Den här typen av personlighet skall avslöjas inför öppen ridå – i ord och inga ”visor”.

 13. 13
  Professor Göran säger

  I tråden efterfrågas bra tips på läsning före.

  Här tror jag en referens som jag just hittade i ”Grain Brain” kan vara bra att gå igenom även om jag ännu inte plockat fram den själv.

  G.F.Cahill and R.L.VEECH JR., ”Ketoacids? Good Medicine?” Transactions of the American Clinical and Climatological Association 114 (2003): 149-61.

  Cahill var professor vid Harvard Medical School och anser i denna artikel från 2003 att ketoner är ett superbränsle för just hjärnan och som skyddar hjärncellerna mot de toxiner som relaterar till Alzheimer och Parkinson. Han hävdar därför också fördelarna med kokosolja vars medellånga mättade fettkedjor (MCTer) lätt omvandlas till just ketonsuperbränslet beta-HBA.

  Professor Cahill hävdar i detta papper något som faktiskt är det direkt motsatta till vad Hellenius fortfarande ”tjatar” om men han har kanske ”högre auktoritet”.

  Han gick tydligen bort 2012

  https://www.joslin.org/tribute-to-george-f-cahill-jr.html

  Här är lite mer hyllningar till Cahill:

  https://www.joslin.org/news/more-tributes-to-Dr-George-Cahill.html

  Och här är vad Wikipedia har att säga:

  https://en.wikipedia.org/wiki/George_F._Cahill,_Jr.

  Intressant i sammanhanget är att han blev emeritus 1996 och i referenslistan på Wikipedia ser vi att de mest intressanta arbetena är från 2003 och 2006 som egentligen framför det direkt motsatta budskapet till vad Joslin Diabetes Center, där han tidigare var verksam, står för, dvs. om fettets farlighet och att man ska äta kolhydrater som diabetiker.

  Det kanske är så att det är först när man blir emeritus som man verkligen vågar öppna ögonen och ta bladet från munnen.

  Månne Hellenius också omvända sig när det är ”riskfritt”?

 14. 14
  Professor Göran säger

  Här är förresten hela artikeln av Professor Cahill

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2194504/pdf/tacca00002-0213.pdf

 15. 15

  De här figurerna torgför inte mycket vettigt men att tro att man skulle kunna få något vettigt sagt på de 25 minuter som är avsatta som ”frågestund” (jag höll på att skriva sagostund”) är alltför optimistiskt – de är tränande på att manipulera folk och med en skickligt manipulativ moderator kommer de besvärliga frågorna aldrig fram eler tystas ned snabbt,,,,

  Här i Värmland kallar vi sånt här folk för ”sköjjare” och sådana är ”ittna å bry sig öm”. I alla fall inte på offentliga tillställningar som det kommande spektaklet,,,,

  Hälsomässa?

  Minst 80% av utställarna säljer ren smörja och den som månar om sin hälsa tillbringar nog tiden bättre med en 2 timmars lång promenad istället för att låta sig påverkas av de här suspekta ”hälsofiguranterna”,,,,

 16. 16
  Professor Göran säger

  Nu har jag dessutom läst igenom hela artikeln och tycker själv att den är alldeles utmärkt i sin pedagogik och att den innebär en avgörande brytning mot det ”traditionella” tänkandet som Hellenius står för.

  Dessutom var Cahill, som sagt, tidigare också en ledande personlighet, inte minst som forskningsdirektör på Joslin’s Diabetic Center, inom det ”traditionella” tänkandet och när en sådan person här lyfter fram den ketogena dietens fördelar utifrån fundamentala metaboliska principer, som han dessutom verkar behärska till fullo, så tycker jag detta är stort även om han gör detta som ”emeritus”. Den avslutande diskussion är också intressant i detta sammanhang tycker jag.

  Men man kan ju undra vad det blev av detta. Artikeln som är en översiktsartikel, och ”food for thought”, inte minst markerat genom frågetecknen i rubriken, och lämpligen också författad av en ”emeritus”, publicerades redan 2003 och det är denna som Perlmutter refererar till i sin nyutgivna bok ”Grain Brain”.

  De krafter som bevarar koncensus är inte att leka med även om Hellenius verkar vara en ”lättviktare” i sammanhanget.

 17. 17
  Olle Holmqvist säger

  Har skickat följande fråga till moderator Damberg inför Hälsomässam

  – Mattias Damberg, hej
  jag bor i Skåne och kan tyvärr inte närvara vid Hälsomässan i Älvsjö. Hade i så fall velat ställa följande fråga till Maj-Lis Hellenius:

  – Vi har ätit mättat animaliskt, fett, sporadiskt i stora mängder- i mer än 2 miljoner år, och har sedan dess en mängd fysiologiska anpassningar som uppkommit evolutionsbiologiskt. – selektionstryck -överlevnadsfördel – t ex:. Mkt benmärgsfett utgörs av fettsyran C16:0 och vi behöver C18:0 som är två snäpp längre och den skapande evolutionsguden har därför försett oss med ett enzym som fixar grejen 16 blir 18. Hur rimligt är det då att tro att ”mättat animaliskt fett” skulle vara farligt ? –

  Kan du som moderator vidarebefordra ?
  hälsar och frågar
  Olle Holmqvist biolog –

 18. 18

  Jag undrar om du vet var det finns en alternativ tandläkare i Skåne men helst i Malmö? Jag har en rotfyllning som jag tänker dra ut.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Maria:
  Jag har ingen aning om tandläkarna i Skåne och Malmö.
  Är du på jakt efter en som kan tänka sig att dra ut en rotfylld tand?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa