Veganläkare bildar förening

Artikel i Läkartidningen. David Stenholtz, cancerläkare i Västerås, åkte över till USA och besökte en PCRM (Physicians Committee for Responible Medicine) -kongress. Han blev inspirerad och har nu tagit initiativ till en motsvarande förening i Sverige. De förespråkar vegankost för bättre hälsa.
Är det någon som kan hitta några bra vederhäftiga jämförande studier som visar att sjuka människor har blivit friskare på vegankost? Jfr Vegomyten av Lierre Keith.
Vegetabilisk mat innebär ofta giftbesprutning och GMO.

Vi har fått indikationer på att PCRM i USA är intensivt sponsrad av vegetabilieindustrin. Sant eller falskt?
Det var PCRM som efter Robert Atkins död spred det lögnaktiga ryktet att han hade dött av övervikt och hjärtsjukdom pga sin lowcarb-kost. Jag skrev om det i gamla bloggen.

 

Comments

 1. 1

  Rent geopolitiskt är vegankosten katastrofal: För att odla all föda krävs större arealer åkermark, vilket inkräktar på den fria naturen och de vilda djurens ytor. I st f att spara djuren kommer man att svälta ut dom. Allt enligt Vegomyten. För övrigt vet man att växtprotein är svårare att tillägna sig, än animaliskt protein. För att få med alla aminosyrorna i maten måste man äta både spannmål och grönsaker, med höga kolhydratintag som följd. Som vanligt Pest eller Kolera!

 2. 2

  Efter min erfarenhet så får jag fisa otroligt av växtprotein. Kroppen verkar ha svårt att ta till sig detta protein,
  .

 3. 3

  https://rawforbeauty.com/blog/say-no-to-palm-oil.html

  Det innebär också ofta palmfett/soya från enorma odlingar med katastrofala efterverkningar.

 4. 4

  Det olustiga med veganer är att dom inte drar sig för att köra ner sitt budskap i halsen på andra och kräva att vi alla ska se på verkligheten med deras ögon

  Detta paras inte sällan med en tydlig oförmåga att acceptera fakta som talar emot att det förhåller sig som de påstår eller visar på den uppenbara ohållbarheten i deras resonemang

 5. 5
  ADHD mamman säger

  Snälla, varför göra ett krig av detta? Man kan äta mer eller mindre miljövänligt oavsett om man är vegan eller äter kött. LCHF kan vara en miljöbov om man väljer industrikött eller kött från djur uppfödda på sojabönor. Jag har både vegeterianer och veganer i min bekantskapskrets och i släkten. Dom försöker inte köra ned något budskap i halsen på mig, på samma sätt som jag inte försöker övertala dom att äta kött. Dom mår bra av sin kost och jag mår bra av min kost. Om man vill att andra ska respektera LCHF så är det dumt att betrakta veganer som ett kollektiv som utgör någon slags ”motståndarsida”.

 6. 6

  @ ADHD mamman

  Krig?

 7. 7
  ADHD mamman säger

  @ Lena:
  Att ifrågasätta dessa doktorers kostråd och huruvisa det är lämpligt att rekommendera vegankost ur hälsosynpunkt är en sak. Givetvis ska man göra det, men det är tonen i inläggen hos vissa här jag vänder mig emot dufva Skrev:

  Det olustiga med veganer är att dom inte drar sig för att köra ner sitt budskap i halsen på andra och kräva att vi alla ska se på verkligheten med deras ögon

 8. 8
  ADHD mamman säger

  ”Veganer” är en grupp indvider som äter vegankost, det är det enda generella slutsatsen man kan dra. I övrigt är veganer en grupp brokig samling av individer och ingen homogen militant grupp som tycker och tänker på ett visst sätt, även om det finns sådana grupperingar också.

 9. 9

  Det är inte nödvändigtvis vad vi äter som betyder något – kanske lika mycket det vi inte äter?

  Jag känner till ett flertal veganer och de mår uppenbarligen utmärkt, både ung som gammal och några har ätit sig friska på grönsaker,,,

 10. 10

  Givetvis skulle jag ha skrivit ”en del veganer” och inte generaliserat alla.

  Tyvärr färgas jag nog av en smula av ”strider” jag haft med folk som beter sig som jag beskriver.

  Var och en ska förstås få kämpa för det man tror på men när man börjar ta till våld eller beger sig på nån annans egendom eller vill bestämma vad jag eller mina barn ska äta med stöd av sin egen verklighetsuppfattning går det för långt

  Vem hörde senast talas om militanta Lchf:are 🙂

 11. 11
  ADHD mamman säger

  @ dufva:
  Bra att du inte drar alla veganer över en kam 😀 I vår familj firar vi jul sida vid sida med både julskicka och tofubullar och har trevligt utan att tjafsa om mat.

  Militanta LCHF’are har jag inte hört däremot uttrycker många att det skulla handla om en ”sekt” , så tråkigt. Handlar ju bara om att hitta en kost som man själv mår bra av, inte vad som är rätt eller fel för andra.

 12. 12

  @ dufva:
  Kan hålla med om att påfallande stor andel av de veganer jag känner till är påfallande lättirriterade – troligtvis på grund av någon brist i sin kost men jag känner oxå till flera veganer som faktiskt är lika lugna och välbalanserade som jag själv,,,,

 13. 13
  Hanveden säger
 14. 14

  Du lyckas ofta slå huvudet på spiken och uppröra oss läsare. Tack för det Annika.

 15. 15

  dufva Skrev:

  Vem hörde senast talas om militanta Lchf:are

  Jag undrar om det inte bara är en tidsfråga innan vi får höra just det, fast jag hoppas jag har fel. Det behöver ju inte vara så att LCHF:are beter sig militant. Det kan lika gärna vara någon som vill måla upp nidbilder om ni förstår vad jag menar…

 16. 16
  Bo Blomberg säger

  hade inte Marcus och Hellenius blivit hotade av LCHF-are?:-) Det måste väl ha varit några ”militanta” såna då?
  Det är väl inte så att såfort nån tycker annorlunda så är vederbörande ”militant”?
  Fanatiker är bland det värsta som finns, vare sig dom är islamister, korstågsriddare, veganer eller LCHF-are… bevare oss från såna och säg ifrån när dom dyker upp!

 17. 17
  Professor Göran säger

  @ ADHD mamman: #11

  ADHD mamman Skrev:

  Bra att du inte drar alla veganer över en kam I vår familj firar vi jul sida vid sida med både julskicka och tofubullar och har trevligt utan att tjafsa om mat.

  Apropå militanta veganer läste jag för ett tag sedan att Lierre Keith hade blivit attackerad offentligt med en rödpepparpizza när hon höll ett föredrag och den pizzan var vad jag förstod inte att leka med. Tänk om en ”militant LCHF-are” hade tömt en hink sirap eller Coca-Cola över någon av våra kostprofessorer. Då hade man kunnat tala om verkställda hot.

  I och för sig kan jag förstå att folk kan bli väldigt upprörda när de upptäcker att de blivit friska när de gjort precis tvärtom mot vad dessa kostprofessorer förespråkar. Dom känner sig då helt enkelt lurade men därifrån är det förstås långt ifrån till att gå till handgemäng. Jag kan dock förstå att professorerna kan känna sig hotade bara av denna verklighet som dessa friska människor representerar eftersom dessa fakta ifrågasätter både deras auktoritet och existensberättigande.

 18. 18
  Sven-ingvar säger

  Vad jag har hört så kan glutenfri vegankost hjälpa reumatiker. Detta undersöktes i studier av reumatologen Bo Ringertz redan på 80-talet. Resultatet blev mindre värk, stelhet och svullnad i leder, samt att sänka och blodvärde förbättrades. Kan det bero på att kosten är fri från gluten och mjölk?

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Sven-ingvar:
  Som jag minns det från 70-talet så undersöktes vegetarisk kost, och fasta, mycket eftersom det var ”modedieter” då, och som jag minns det så var det ingen som visade att det fungerade.
  Fasta hjälpte för stunden, men när de började äta igen så kom besvären tillbaka, för man kan ju inte fasta resten av livet. Forskarna trodde att fastans symtomlindrande effekt berodde på utsöndring av stresshormoner, som kortisol. Så det var som en egen kortisonbehandling. Numera görs det väl knappt någon sådan forskning. Reumatikerna får sina mycket potenta mediciner, och ingen ifrågasätter dem eftersom de är så effektiva.
  Det har kommit en hel del rapporter från reumatiker som berättar att de har blivit besvärsfria och medicinfria sedan de övergått till LCHF. I den bästa av världar får reumatikerna själva prova sig fram till vilken kost som fungerar bäst för dem. Det är inte säkert att alla mår bäst på samma kost.

 20. 20
  Professor Göran säger

  @ Sven-ingvar:

  Intressant detta med gluten!

  Jag fick hem en ny bok idag, ”GRAIN BRAIN” av David Perlmutter och han är som läkare expert på neurologi.

  Jag har inte kommit så långt i boken av naturliga skäl men har förstått att gluten är en väldigt lömsk komponent i maten och behöver inte slå sig på tarmarna – celiaki som gör det är en väldigt allvarlig form av glutenallergi. Enligt Perlmutter kan dramatiska förbättringar åstadkommas också på neurologiska sjukdomar om man eliminerar gluten ur kosten.

  Det är ingen tillfällighet att de nu i alla större livsmedelsbutiker finns en avdelning för glutenfri kost.

  En väldigt intressant bok!

 21. 21

  Det finns kanske fler anledningar att vara observant när det gäller gluten / ”mat” som våra åkermarker producerar 😉

  https://www.kostdemokrati.se/nyheter/2011/10/01/ny-kronikor-gunnar-lindgren/

 22. 22
  Camilla Johansson säger

  Sällan har jag sett prov på så mycket samlad okunskap.

  Till Dacke, som tar priset, kan jag säga: i dagsläget används 75% av jordens odlingsareal till att försörja stackars utnyttjade köttdjur.
  Om denna mark skulle användas för att odla för att försörja människor istället skulle världssvälten kunna utrotas. För gott.

  Likadant gäller den vattenbrist som kommer att bli en verklighet på allt fler och fler platser i världen. Att framställas ett kilo vete kräver 1 500 liter vatten. Att framställa ett kilo nötkött kräver 15 000 liter vatten.

  Vad gäller ”svälta ut djuren”. Nej. De som finns idag skulle få leva sina liv, i kors fall upp till 20 år istället för fram till 6 års ålder, vilket är fallet för mjölkkor. Är det köttdjur dör de naturligtvis (under vidriga förhållanden) långt tidigare än så.
  De skulle garanteras bra liv på samma premisser och av samma anledning som vi inte slår ihjäl åldringar.
  Däremot skulle den befängda aveln där rutinmässiga våldtäkter äger rum för att kor ska fortsätta producera mjölk och grisar ska ge kultingar. Därmed skulle djurbestånden naturligtvis minska genom decennierna.
  Men saken är den, förstår du Dacke, att djur existerar inte för vår skull. De existerar för sin egen skull, och de skulle så småningom anpassa sig till ett liv där de får ta hand om sig själva och där de precis som människan har en självklar plats i världen.

  Sedan, Annika. Bara genom detta inlägg framstår du ju som ett regelrätt skämt.

  Till att börja med: vegetabilieindustrin??? I USA dessutom. Hahahahaha!!

  Sedan är det märkligt att du lyfter att vegetabilier ofta innehåller GMO och giftbesprutning. Det är ju bara att äta ekologiska grönsaker om man är rädd för det.
  Men alla hormorner och antibiotika som finns i kött, det har du inget problem med. Att det nötkött du äter kommer från djur som nu har tvingats bli omnivorer? Kor har av människans göranden blivit världens största fiskätare. Benmjöl får de också. Benmjöl från VAD??

  Lustigt att du ens har fått behålla din läkarlegitimation. Men som du säkert vet står resten av läkarkåren beredda att ta han om dina anhängare när hjärtsmällarna sätter in.

  En fråga så här på slutet: hur kommer det sig att jag aldrig sett en enda smal LCHF:are?

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Camilla Johansson:
  Jag är inte den som kan svara bäst på din kommentar, och fler får gärna komma in.
  Men några argument har jag. Gräsbetande djur kan äta gräs där det inte går att odla. Sen kan man odla bra saker där det går att göra det. Vete, majs, socker och soja är inga bra grödor för människor att äta. Den mat man får ut av djur är mycket mera näringsintensiv än vegetabilier, så det behövs inte lika stor matmängd för att föda folket. Det behövs massor av vatten för många vegetabilieodlingar. Kor kan dricka vatten ur bäcken. Deras urin göder marken.
  Vi vill att djuren ska ha ett bra liv, och få dö en smärtfri och otraumatisk död.
  Vi som har metabola syndromet har märkt att vi blir friskare på animalisk kost. Barn, gamla och sjuka behöver också den högvärdiga och näringstäta kost man får av animalisk föda.
  De som är unga, slanka och fysiskt aktiva kan klara sig bra på vegetarisk kost.
  Men om de vill förebygga sjukdom bör de vara tillåtna att äta LCHF.
  Läs Vegomyten av Lierre Keith!

  Med LCHF får man ett stabilt normalt blodsocker och minskar därför risken för hjärtinfarkt.
  Att hota mig med att bli fråntagen läkarlegitimationen är överspelat. Socialstyrelsen har godkänt LCHF såsom i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet 2008, och SBU 2013.
  Jag känner massor av normalviktiga och friska LCHF-are.

 24. 24

  @ Camilla Johansson:

  Jag tror inte du skulle få nåt gehör för dina ideer eller ditt påstående om vatten kontra nötkött i Namibia!
  https://blogg.naturskyddsforeningen.se/blog/2012/08/20/vi-anvander-vara-kor-for-att-hela-var-jord/

  Slutligen; en länk med bilder på en smal, nåja, vältränad Raw-food´are och LCHF-are!
  https://coltingblogg.com/2011/08/24/intervju-med-fredrik-colting-i-senaste-runner%C2%B4s-world/

 25. 25

  Camilla Johansson Skrev:

  Om denna mark skulle användas för att odla för att försörja människor istället skulle världssvälten kunna utrotas. För gott.

  Hmmm… – Camilla – apropå världssvälten så är det ju bara fel på logistiken för matdistibrutionen – för det odlas idag mat som mer än väl skulle räcka till för ca 12 miljarder människor – och Wi är ju bara ca sju miljarder.

  Sen är det ju så att ca 1/3-del av jordens befolkning äter sig till döds med bl a på tok för mycket kolhydrater i kosten, 1/3-del dör av helt onödig svält och undernäringsrelaterade sjukdomar (fel på logistiken !) – och 1/3-del dör i alla fall – p g a att det ej är så roligt att leva i denna omänskliga värld ?

  Vad tror Du ?

 26. 26
  Camilla Johansson säger

  Stefan: skulle inte få gehör för ”mina” idéer??? Det är inte ”mina” idéer, det är FN:s fakta (känner du till FN?), och inte en fråga om ogrundade idéer eller åsikter (till skillnad från LCHF)

  Och nej, Josef, det är inte bara ”fel på logistiken. Det är fel på fördelningen och prioriteringen.
  Vad jag skrev i mitt inlägg är inte uttryck för oinitierat tyckande, det är fakta, så jag skulle vilja veta vad du anser om att 75 procent av all odlingsbar mark används för att odla mat till djur som ska slaktas, till lidande för dem och för att bli mat ingen behöver.

  Sedan; folk dör ”pga att det ej är så roligt att leva….” Vad är det här? Har jag snubblat in på ett dårhus?
  Men detta är väl vad man kan förvänta sig av anhängare till en lära som inte ens med lite god vilja kan piska fram forskning som stödjer påståendena.

 27. 27

  På 70-talet flyttade vi till Götet och snart hamnade vi på Solrosen i Haga. Där kostade en veggismiddag 8 kr och man fick ta om så mycket man ville. Första middagen med påfyllning och jag blev heltorsk första måltiden. De följande veckorna lyckades jag tänja ut magen till 3 rågade portioner. Vi köpte våra grönsaker, på Kungstorget varje lördagsförmiddag av en 70-årig gubbe från Tuve. Han sparade rödbetsblasten, för vi kokade soppa på den. Mot slutet mer eller mindre skänkte han bort grönsakerna till oss. Vi blev som en familj.

  När barnen rullade in blev vi ”gröna vågare” och köpte ett torp ute i skogen där vi odlade grönsaker. Jag köpte in hundratals kg med ekologiskt råris och vi var överlyckliga för att de uppfunnit vegetabiliskt smör, Flora.

  Under perioder experimenterade vi med lite extremare varianter av veganism och jag fastade ofta. Jag trodde jag visste allt och var säker på att mina små knoddar fick världens bästa mat. Allt var ekologiskt och mjölksyrat. Makrobiotiken, var min lag och ying yang och yoga styrde hela mitt liv.

  Ack, vad jag bedrog mig. Min förstfödde fick Epilepsi av näringsbrist under kritiska faser av utvecklingen. Nummer två blev sockermissbrukare och gigantisk. Bägge två har nu hittat rätt genom ett ketogent LCHF-liv och de är drivande inom den urbaniserade omställningsrörelsen.

  Min äldsta dotter fick en Indisk metabolism och trots att hon åt ordentligt, enligt tallriksmodellen. Så blev hon bara kraftigare och kraftigare. Nu i vuxen ålder har hon blivit långdistansare och har förbjudit mig att tala om mat.

  Vegetarianismen kan kanske passa någon, fast jag tvivlar. De forna slavarnas gener kanske anpassades till forntidens skräpmat. Finns det slavgener? Personligen tror jag att det handlar om ett vetenskapligt religiöst självbedrägeri, inpräntat i barndomen av filmer från Walt Disney.

 28. 28
  Camilla Johansson säger

  Vi är drygt 75 000 000 vegetarianer och veganer runt om i världen som klarar oss inte bara med hälsan i behåll, utan med bättre hälsa än er. Att du och din fru/partner inte kunde något om näringslära är ju för era barns skull bara att beklaga. Men det ligger hos er, inte hos veganismen.
  Jag kan iofs förstå behovet av att skylla ifrån sig på yttre faktorer. Ingen vill ju bidra till att ens barn blir sjukt.

  Vad ditt sista svammel om Disney handlar om begriper jag inte. Du menar att köttindustrin utarmar jorden, underminerar hälsan och bidrar till lidande hos djuren bara är sagor?

  Då bekräftar du ju mitt tidigare uttalande om den ”samlade okunskapen” som ni demonstrerar i denna tråd.
  Komiskt är dock att du nämner ”sekt”, eftersom fler än en debattöre har kallat LCHF-anhängarna för just en ”sekt”.

 29. 29

  V i kämpar mot exakt samma sak, du och jag, förutom att du inkluderar oss. Som kämpar för att återge naturen till djuren och som trots oskrivna föreskrifter endast har naturens mångfald som mål. All industriproducerad gröda och köttbit är av ondo och vi måste omedelbart få stopp på importen av industriproducerade livsmedel. Istället fokuserar vi hela arbetslösheten på att producera ekologisk mat till den offentliga förvaltningen och befolkningen. Där är jag säker på att vi kan komma överens.

  Vad gäller mina 30 år som vegetarian så kan jag bara säga att alltihop ramlade ihop som ett korthus när jag fick kontakt med biokemisternas beskrivning av den metabola processen och fineli.fi, som är en livsmedelsdatabas som talar om vilket näringsinnehåll olika livsmedel innehåller. För mig har det blivit livsnödvändigt att tillföra min kropp alla de 22 essentiella näringsämnen som min kropp behöver eftersom min kropp inte kan producera dessa ämnen själv. Därför satsar jag på närproducerat ekologiskt. Jag köper egentligen bara mjölkprodukter från Ica och jag skulle önska att jag kunde köpa det med av goda vänner och grannar. Jag försöker fanatiskt undvika kolhydrater eftersom jag vet att det bara är mina cancertumörer som vill ha mat.

 30. 30

  I min bekantskapskrets fanns en tonåring, ca 19, som var vegetarian. Vårdcentralen jagade henne för att lämna svaret på blodprovsanalysen, som visade svår B12-brist. En annan i bekantskapskretsen var vegetarian innan graviditeten och hennes barn fick svår epilepsi. Nu med fettrik kost till barnet, ca 8 år, är barnet fri från epilepsi och behöver inga mediciner längre.

  Jag är en övertygad köttätare som äter en hel del grönsaker också.

 31. 31
  olle holmqvist säger

  Camilla Johansson Skrev:

  Sällan har jag sett prov på så mycket samlad okunskap.

  Vad gäller ”svälta ut djuren”. Nej. De som finns idag skulle få leva sina liv, i kors fall upp till 20 år istället för fram till 6 års ålder, vilket är fallet för mjölkkor. Är det köttdjur dör de naturligtvis (under vidriga förhållanden) långt tidigare än så.
  De skulle garanteras bra liv på samma premisser och av samma anledning som vi inte slår ihjäl åldringar.
  Däremot skulle den befängda aveln där rutinmässiga våldtäkter äger rum för att kor ska fortsätta producera mjölk och grisar ska ge kultingar. Därmed skulle djurbestånden naturligtvis minska genom decennierna.
  Men saken är den, förstår du Dacke, attoch de skulle så småningom anpassa sig till ett liv där de får ta hand om sig själva och där de precis som människan har en självklar plats i världen.

  Camilla
  istället före att prutta låginnovativa invektiv tycker jag vi bör diskutera sakfrågor.

  ”svälta ut djuren” . det är precis vad som sker i naturen. Allt levande föder ett överskott av avkomma.
  varav de allra flesta dör före könsmognad pga undernäring eller som bytesdjur eller av sjukdom eller av kombination av dessa. Om alla vildsvin skulle få kultingar som sedan växte upp och sin tur få kultingar som etc skulle Sveriges yta vara täckt med svinryggar inom 25 år. Varför är det fel att vi människor i stället tar en del av detta överskott som annars skulle ha dött i naturen ?

  ” djur existerar inte för vår skull. De existerar för sin egen skull ” De existerar som sagt dels för att vara bytesdjur för andra i naturen, dels för att fortplanta sitt släkte. En djurindivid som existerar bara för sin egen skull – utan yngelvårdande instinkt, alt. massprod av yngel (grodor t ex, hur skulle det se ut om alla grodyngel fick bli vuxna ?) , finns inte, det skulle innebära innebär artens undergång.

  Vidare, inget djur utom vi, kan föreställa sig sin egen icke-existens (och vi kan det knappt).
  När djuret dör, oavsett hur, mister det något som det aldrig kunnat föreställa att kunna mista.
  Eller ?

 32. 32
  Professor Göran säger

  @ Georg W: #26

  Oerhört intressant, övertygande men samtidigt skrämmande berättelse från ditt eget levande liv i Göteborg och trakterna runt Haga dit jag för övrigt själv flyttade vid samma tid. Din berättelse påminner mig väldigt starkt om den som finns i Lierre Keith bok ”Vegomyten”. (En oerhört intressant bok i klass med Rachel Carsons ”Tyst vår” och ett ”måste” för var och en som är intresserad av jorden framtid.)

  Lierre Keith blev också fysiskt attackerad och blir säkert fortfarande förföljd av de fanatiker som veganrörelsens kärna verkar bestå av och som hon själv tillhörde. Men hon drabbades på grund av näringsbristen så allvarligt att hon höll på att bli helt invalidiserad och till slut insåg hon att hon gick mot sin egen undergång om hon fortsatte.

  Jag och min hustru höll för övrigt själva på att glida in i ett vegetariskt kosthåll men hennes diabetes som då dök upp och accelererade gjorde att vi fick tänka om och som du mår vi nu bra på en strikt LCHF-kost.

 33. 33

  Ursäkta men ”Camilla” låter som en riktig miljömupp. Konstigt att dessa aldrig ifrågasätter den enorma befolkningsexplosionen? Vi är idag nästan 7 tusen miljoner människor på vårt klot. 2050 lär vi vara uppåt 10 tusen millioner, samtidigt som vi ska bli vegetarianer. Tillåt mig att småle i förundran 🙂 Deras filosofi är minst sagt märklig. Ett syntax error av stora mått !

 34. 34

  @ Camilla Johansson:

  Jag tror inte heller FN skulle få gehör för sina ”fakta” i Namibia. Där tänker nog befolkningen på vad som fungerar eller inte i praktiken och i detta fallet så använder de sin boskap för att få ordning på sin jord.
  Läste du ens artikeln som Naturskyddsföreningen skrev?

 35. 35

  @ Professor Göran:
  Tänk att vi har varit grannar, märkligt. Världen är egentligen ganska liten om man börjar syna den i sömmarna.
  Jag har många spioner i miljörörelsen och möter jag någon därifrån fysiskt så är vi fortfarande själsfränder även om vi numer är väldigt försiktiga med vad vi säger om mat. En gammal veggisvän blev djupt chockad när han kom hem till mig och jag just fått hem en halv ko. Jag kan fullständigt föreställa mig den smärta som han upplevde samtidigt som jag kan ställa det mot min mångtusenåriga lycka över en riktigt lyckad jakt och tryggheten att nu har vi mat så det räcker lång tid framöver.
  Mina underrättelser från den vegetariska miljörörelsen säger att gamla veggisprofeter nu i raskt takt omvärderar sina grundläggande världen och numera införlivat alla sorters naturligt levande och uppfödda djur. Eftersom vi nu i moderna tider vet att det är den Hinduistiska gudomligheten Moder ko, som ska rädda den här planeten, inte Jungfru Maria, bagaredottern. Jag skulle nog påstå att större delen av miljörörelsen nog har slutat strida mot oss. De är ofta mycket intelligenta och demokratiskt lagda. Det är därför vår diskurs vinner över deras. De blandar ihop oss med någon annan.

 36. 36

  @ Georg W:
  Hoppas ni har rätt och att ”stölligheterna” inom miljörörelsen minskar. Fakta i dramat är att ska vi överleva som jägare och samlare kan vi va omkring 10 – 20 miljoner på vår jord, så det vill till att den kapitalistiske trollkarlen är uppfinningsrik och produktiv!

  Nu är han till allt elände koncentererad till den mer industriualiserade delen av världen och framställer mest ”skräpföda” till en fattig värld. Välståndet stiger konstigt nog per kapita! Sen kan man ju fråga sig VAD som konsumeras (mest socker och veteprodukter)

  I tragiken ingår också att den mera välmående delen av världen måste konsumera alltmer för att föda den fattiga.

  Framtiden kräver nog att b.a Afrika uppodlas i större utsräckning, utan att hugga ner regnskogen! Miljörörelsen och de gröna och allt vad de kallar sig – har lite svårt att greppa den här problematiken och lever mest i det blå – där vi tros kunna leva som vegetarianer i ett evigt Sörgården.

  Miljoners miljoners verkar också enligt deras tänk (Mp + C) kunna ha en framtid i karga nord med våra begränsningar i klimat och korta odlingssäsonger. Vi har för närvarande en självförsörjningsgrad på 40% men det verkar heller inte innebära några problem. Dvs vi är mycket redan nu beroende av ”skräpföda” på en internationell marknad.

 37. 37

  @ natan:
  Det är skillnad på ”miljömupp” och ”miljömupp”! Jag anser mig vara stor miljövän utan att för den skull dela Camillas åsikter om köttproduktion och LCHF. Nyansering och inte generaliserIng hade varit önskvärt!

 38. 38

  Georg W Skrev:

  Eftersom vi nu i moderna tider vet att det är den Hinduistiska gudomligheten Moder ko, som ska rädda den här planeten, inte Jungfru Maria, bagaredottern. Jag skulle nog påstå att större delen av miljörörelsen nog har slutat strida mot oss. De är ofta mycket intelligenta och demokratiskt lagda. Det är därför vår diskurs vinner över deras. De blandar ihop oss med någon annan.

  Det var värst vad andligheten & konspirationer om djävulen på bloggen frodas – börjar vi få in rätt ålder den verksamheten eller vad är det som hänt?

 39. 39

  Jag anser mig också va miljövän med analytiskt intresse. Ok får tänka över användningen av ”miljömupp” i fortsättningen.

 40. 40

  @ Thomas Jansson:
  ”Och miljörörelsen mycket intelligenta och demokratiskt lagda”! Det som oroar är nog det motsatta i allafall i vissa läger. Det kanske finns olika rörelser med olika mål och analys av verkligheten? Miljörörelsen är en minst sagt spretig konstellation, så varför inte.

  Det är kanske som inom ”vänstern” som behärskas av ideliga fraktionsstider. Man är i princip endast överens om en sak; ”privategendomens avskaffande” och utplånandet av kapitalism/marknad. Mycket av ”miljörörelsen” ligger väl i och för sig inte så långt från den uppfattningen!?

 41. 41
  adhd-mamman säger

  Jag respekterar de som vill äta vegetarisk kost och har själv familjemedlemmar som väljer det som jag tidigare skrev. Däremot tycker jag att Camilla är helt fel ute i sitt resonemang. Det tjänar inget till att bråka med dem som vill äta kött och komma med argument som inte håller. Säg hellre att du tycker synd om djuren eller känner avsmak inför tanken på att äta kött, det köper jag. Jag köper INTE miljöargument eller hälsoargument där man tar saker ur sin kontext och bortser från helheten. Vi är en del av ett kretslopp. Vi klarar oss inte utan djuren och de klarar sig inte utan oss. Nu pratar jag alltså om måttligt med kött från ekologiskt uppfödda djur samt viltkött och inte den överkonsumtion av billigt industrikött uppfött på sojabönor som är fallet idag.

  1. Naturbeteskött och bökande grisar bidrar till viktig näring och proteiner som är svårt att få i sig med enbart vegetabilier.
  2. Med en varierad kost där både animaler och vegetabilier ingår får man i sig alla närinsgämnen man behöver, och man slipper ta kosttillskott mm. Många anser att det inte är naturligt för människan att behöva stoppa i sig piller för att tillgodose sina näringsbehov, exempelvis B12 vitaminer, ofta syntetiskt framställda.
  3. Vegetabiliska proteinkällor som soja och de flesta baljväxter inte växer naturligt i Norden och man bör respektera dem som inte tycker att det är naturligt att importerade råvaror ska utgöra huvuddelen av vår kost, på samma sätt som dem som äter kött bör respektera veganer som inte vill ha animaliska proteinkällor
  4. Från djuren får man gödsel som an kan använda till att odla vegetabilier med. Utan gödsel kan vi inte odla och konstgödsel görs på ändliga råvaror och resurser som fosfor mm håller på att ta slut. Känns heller inte så naturligt för mig och många att förstöra miljön och bryta fosfor i gruvor för att kunna odla grönsaker.
  5. Eftersom vi ändå behöver djuren, så finns det ingen anledning att INTE ta tillvara på köttet. Allt annat vore resurssöseri.
  6. Naturbeteskött behöver inte konkurrera med odlingsbar mark, tvärtom hjälper djuren till att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden och att skapa nya ytor att odla på. Det går för övrigt inte att odla år efter år på samma mark, utan man måste låte jorden vila och att alternera med betesmark och betesdjur som berikar marken är ett utmärkt sätt.
  7 Man kan inte jämföra växthusgas påverkan mellan vegetabilier och animalier eftersom de har helt olika näringssammansättnig. Det är att jämföra äpplen och päron. Miljöbovarna är inte köttet eller mjölken utan djurens pruttar och djuren kommar prutta oavsett om vi äter dem eller inte. Alternativet är att inte ha boskapsdjur alls och låta markerna växa igen och därmed låta en hel biotop med växter och insekter mm gå i graven och utarma våra jordar tills vi varken har boskapsmark eller odlingsbar mark kvar = Världssvält

 42. 42

  Synbarligen kan det verka som att det som sker nu och de landvinningar som görs i bland annat vetenskapen, redan står nedskrivet i de gamla religiösa urkunderna.
  Men förmodligen fattade de inte så mycket utan var nog mest sysselsatta med att fylla magen och överleva.
  Sammanträffanden är nog mera ”freak occasions”. Antingen det eller så har inte mänskligheten lärt sig läxan och måste gå varvet runt en gång till. Vi här i gamla Svedala ska nog hålla oss till att förstå att Midgårdsormen nu har tagit hela vår planet i besittning och att vi nu måste bekämpa de multinationella trollen för att inte jättarna ska ta över. Det blir inte roligt att leva på en sådan planet. I så fall är det nog bättre att supa sig knökad i Wallhall, tror jag.

  Varning! mycket ironi i min text.

 43. 43

  Är väl bäst att jag förtydligar att som miljövän så är man förstås oroad av den globala ”rovdrift” som förekommer. Men att byta den med nån slags ”eko-kommunism” ”miljökommunism” eller vad den ”miljörörelse” har tänkt sig är bara för naivt.

  Befolkningsexplosionen är en enorm utmaning, men att lösa den med att vi blir vegetarianer och liknande är som sagt på gränsen till outhärdlig naivt. Helst skulle man kanske vilja återvända till att vi vore jägare och samlare för att leva i samklang med naturen. Men då skulle vi bara kunna vara högst 20 miljoner, inte 10.000 miljoner om 40 år.

 44. 44

  @ natan:
  De människor som är vegetarier av etiska skäl har jag full förståelse för men inte de som hävdar miljöskäl.

  Något som ofta visar sig är deras bombastiska hållning i de verbala fyrverkerier som de avfyrar i ”debatten” – många gånger har jag funderat på om deras aggressivitet möjligen har sin orsak i näringsbrist?

  Vi kan ju börja med att fundera över vilka livsmedel som vi är avsedda att äta – ta bara med de som inte kräver eld, långa transporter eller frysar så får vi se vilka som överlever i vårt klimat på grönsaker,,,

  Det stora problemet är inte kött eller grönsaker utan att vi har ett samhälle drogat av olja och att vi genom den blivit på tok för många – tas oljan bort får viktväktarna slå igen,,,

 45. 45

  @ Georg W:
  Det sista i din text var mycket klokt och det ligger mycket i det. Att supa sig full i Valhall vore en höjdare ! Tänk vilket brödraskap. Men det är väl inte värt att skråla för högt om då får vi multikultisarna, friliberaler och globalister på oss 🙂

 46. 46

  @ Thomas Jansson:
  ”Bombastiska hållning och verbala fyrverkerier” Den va goo som de säg på göteborska ! Lite Lchf i riksdagen skulle kanske inte skada. Intelligensen och tänkande skulle öka. Problemet bleve kanske mastodontanföranden på hela dagar med all ketos! Munsvadan skulle fira nya och framförallt långa triumfer. Så tur att de måste ta tallrikslunch med kaffe och sötkaka, med lite lagom paltcoma under den fortsatta sessionen.

 47. 47

  @ natan:
  Jag kan hålla med om att det finns en del likheter mellan miljörörelsens och vänsterns ”politik” men det sträcker sig nog enbart till överutnyttjande av resurser. Vänstern angriper det från ett ekonomiskt jämställdhetsperspektiv medan det är långsiktig hållbarhet som miljövännerna eftersträvar. Girighet är i detta bägges fiende!

  Om det kapitalistiska systemet kan erbjuda en framtid utan överutnyttjande av resurser så fungerar ju det också men girighet finns det inget utrymme för. Till det täcker inte resurserna.

  Jag tycker att Vegomyten är en rekommenderad läsning även i detta spörsmål.

 48. 48

  @ natan:
  Dagens vetenskap på området har nu nått den konklusionen att för att föda mänskligheten i framtiden. Så måste maten produceras lokalt av befolkningen själva. Städer och de som inte klarar det måste försörjas av övriga planeten.

  Som ett exempel så äger Kommunen, Folket här i Västervik, 16 000 ha mark. Mycket av det är ju torg och parkeringsplatser. Nya köpcentra har också ockuperat en del. Men faktum är att VÅR mark skulle i kibbutz-form. Observera, inte i kolchosform 🙂 . Enligt WHO skulle vi kunna producera 16 000 nötkreatur på kommunal mark. Vi har 8 000 arbetslösa i vår kommun och jag har inte hört någon av dem vara främmande för att producera Ekologisk mat till ett kommunalt bolag. Detta utan att röra den privata matproduktionen, eller markägandet. Vårt kommunalråd som är bonde och uppfödare av grönbetesdjur, klappar mig på axeln och säger: -strålande idé Georg, gör det. Men han tycker tydligen att han har djur så det räcker.

  Jag lever på en dröm att folket en dag ska genomföra det här. Annars flyttar jag till Borlänge där är folket mycket smartare än någon annanstans i Sverige. Kolla in deras miljöarbete. De borde få pris.

 49. 49

  @ Georg W:
  Så vårt Valhall kanske blir en kibbuts i Västervik 🙂 ?

 50. 50

  Teoretiskt sett skulle Västerviks 40 000 innevånare kunna försörja cirka 250 000 och då räknar vi fortfarande inte in privatnäringen. Om vi anstränger oss allihop före valet kanske vi kan plantera in en kommunal ekologisk matproduktion, i våra politiker. Under parollen ”Våra barn och gamla, förtjänar världens bästa mat”. och det kostar bara en spottstyver att genomföra. Allt som behövs är en plan och en organisation. Folk har vi gott om i det här landet.

  Annars flyttar vi till Borlänge och zippar rödvin och hurrar för de folkvalda där. De som fattat galoppen.

 51. 51

  Camilla Johansson Skrev:

  Och nej, Josef, det är inte bara ”fel på logistiken. Det är fel på fördelningen och prioriteringen

  Jo… – Camilla – för det odlas idag mat som mer än väl skulle räcka till för ca 12 miljarder människor – och Wi är ju bara ca sju miljarder.

  Så tala om logistikfel – för någon brist på mat globalt sett – och alldeles oavsett vilket kosthåll som föredras – det existerar ju rimligen ej alls.

 52. 52

  @ Georg W:
  Gärna ekologisk matproduktion hos den självhärskande och självägande bonden på en lokal marknad. Att den vägen producera världens bästa mat är kanon.

  Vad gäller färgen på vinet passar det bra till majoriteten och strävandena i Borlänge. Gamla bruksorter i dödsryckningar är en sorglig historia.

 53. 53

  Det verkar som om de flesta partierna i Sverige överens om att det bara är genom ökad konsumtion som vi kan bevara välfärden. Det kanske är riktigt i det korta perspektivet, men långsiktigt vetetusan vart vi hamnar. Vi producerar otroliga mängder med sopor och så länge vi fortsätter med det så blir ju jordens resurser allt mindre….och vi blir hela tiden allt fler som ska dela på kakan. Det kan inte vara hållbart i längden.
  Hörde nåt radioprogram (ekonomiprogram) häromdagen där nån medverkande tog upp hur dåligt det var förr när vi hade ett subventionerat jordbruk, nu var det tydligen mycket bättre när man kunde importera billig mat. Tänker att då hade vi iallafall väldigt många små jordbruk och att samhället på det viset var mindre sårbart i krissituationer. Man kan undra hur det blir om vi av nån anledning blir isolerade och inte längre får importera mat, då vi när vi rationaliserat bort både kunskap och odlings- betesmarker. Vi har ju gått över till ett ”tjänstesamhälle” vad jag förstått, men jag undrar hur detta tjänstesamhälle kan ge oss mat på bordet i framtiden, ska vi verkligen alltid lita på att omvärlden i alla lägen är beredda att förse oss med det vi behöver.
  Är det långsökt att tro att vi i en framtid kommer att se allt fler konflikter och krig på grund av miljöförstöring, mat och vattenbrist?
  Borde vi bara passa på och ta för oss av jordens billigaste tillgångar så länge vi kan och så får det sluta som det behagar?

 54. 54
  Konsument i Sverige säger

  Det är inte så lätt att köpa svenskt även om man anstränger sig. När jag tittar i mitt skafferi och i min kyl o frys så finns följande:
  – Buljong eko – Danmark
  – Champinjoner – Polen
  – Soja – Kina
  – Tomater – Holland
  – Flingsalt – England
  – Gurka – Spanien
  – Fläskfilé – Danmark
  – Torskrygg – Polen
  – Chilisås – Skandinavien
  – Coops vispgrädde – Sverige *
  – Vin – Spanien
  – Pepparrot – Ungern
  – Dill – Sverige *
  – Finn Crisp – Finland
  – Nötblandning – Nederländerna
  – Fjällfil (Norrmejerier) – Sverige *
  – Broccoli – Spanien
  – Kålrot – Sverige *
  – Morötter – Sverige *
  – Rödbetor – Sverige *
  osv.

  Detta är förstås frihandel i stort – olika länder satsar på olika produkter och vi skickar kors och tvärs. Alla köper av alla. Arbetsmarknad ska finnas i alla länder. Investeringar och maskiner ska finnas i alla länder. Numer är det ju också all världens språk på alla förpackningar, alltifrån kinesiska till i bästa fall svenska.

 55. 55
  Konsument i Sverige säger

  Det finns tydligen en app som kan scanna streckkoder som ger direkt svar på om produkten kommer från en svensk bonde!
  https://st.nu/opinion/debatt/1.6724672-billig-mat-kan-sta-oss-dyrt

  Har någon testat det?

 56. 56
  Josefine säger

  Hej, det stämmer inte riktigt. Eftersom att djuren i djurindustrier idag har en mindre boarea än vad som är humant så skulle växtproduktionen inte ta upp liks mycket plats. Soja innehåller för öveigt 3 ggr så mycket protein som lika stor del kött så även där har du fel. Animaliska produkter inwnhåller dessutom en mycket större mängd oönskade ämnen än vad växter gör. Animaliska produkter är därför en större belastning för kroppen och kärlen än växter. Ser man på människans uppbyggnad så hsr vi damma uppbyggnad som en herbavore inte en omnivore eller carnivore. Så det finns 0 vetenskapliga, miljömässiga eller moraliska argument för att äta kött. Tyvärr @ Dacke:

 57. 57

  Josefine Skrev:

  Så det finns 0 vetenskapliga, miljömässiga eller moraliska argument för att äta kött.

  Februari 2013 – Allan Savory

  ”Hur man får öknen att grönska och reverserar klimatförändringen.””Ökenfiering (Desertification ) är ett fint (påhittat) ord för mark som förvandlas till öken” – påbörjar Allan Savory detta fantastiska, tysta, mäktiga föredrag. Och hemskt nog håller det på att hända på omkring två tredjedelar av världens gräsmarker, accelererar klimatförändringen och gör att traditionella boskapskulturer hamnar i socialt kaos. Savory har vigt sitt liv åt att stoppa detta. Han tror nu – och hans arbetete har hittills visat – att en förvånande faktor kan skydda gräsmarkerna och till och med återta förstörd mark som blivit till öken – genom att ÖKA antalet gräsbetande flockdjur.

  Saga eller Sanning ?

 58. 58
  Anna B säger

  Bra att någon ifrågasätter dig, Annika Dahlqvist. Du som har ett tydligt ekonomiskt intresse av att försvara LCHF mat. Du skriver och säljer lchf böcker? Håller med Camilla som skrev att det är konstigt att du har fått behålla din läkarlegitimation med alla tveksamheter du skriver här på din blogg.

  Att det skulle finnas en ’vegetabilieindustri’ som sponsrar är det dummaste jag har läst på nätet i år. Att du sedan här, samt i ett annat inlägg, svartmålar läkaren David Stenholtz och organisationen Läkare för Framtiden (militanta veganer skriver du!) är skrattbart. Varför känner du dig tvungen att gå till attack på detta sätt? Blev nyfiken och kollade webbsidan själv och det är inget annat än en sajt som publicerar forskningsresultat om mat o hälsa från hela världen. Inte det minsta ’militant’ i mina ögon. Varför känner du dig tvungen att svartmåla folk som välja själv att äta en växtbaserad kost? Man får väl välja själv, eller? Vill du Annika stoppar in dig massor kött och fett, varsågod!

 59. 59

  Anna B Skrev:

  Vill du Annika stoppar in dig massor kött och fett, varsågod!

  Anna – jag vet ej hur Annika gör – men jag äter i vart fall ej mera kött nu än när jag åt den av Livsmedelsverket förordade normalkosten – som ju innehåller 60-70 % socker och kolhydrater.

  Den delen är nu bara ca 20 % – till förmån för mera av animaliskt fett och ekologiskt vegetabiliskt fett av typ kokosolja och olivolja.

 60. 60
  Annika Dahlqvist säger

  @ 58 Anna B:
  Jag tjänar inga pengar på LCHF. Det är flera år sedan jag fick ut någon royalty från förlaget för mina böcker.
  Jag äter inte mera kött nu än jag gjorde innan jag övergick till LCHF. Jag äter några gram mera smör nu i stället för kolhydraterna som jag låter bli.

 61. 61
  Lars Henrik säger

  Anna B Skrev:

  Vill du Annika stoppar in dig massor kött och fett, varsågod!

  LCHF handlar inte om att stoppa i sig mer kött eller överhuvudtaget proteiner än vid ”normalkost”.

  För övrigt anses nog inte din tillåtelse nödvändig för att stoppa i sig mer fett (och kött) men tack ändå 🙂

 62. 62
  Konsument säger

  Anna B har missuppfattat LCHF!
  Det är precis som Lars Henrik säger, det handlar inte om att stoppa i sig mer kött…

  Själv åt jag kycklingbitar i söndags, sen dess lite köttfärs, moussaka, i övrigt enbart fisk och grönsaker. Jag åt nog mer kött i form av lasagne och köttfärssås innan LCHF, än nu med LCHF.

  Det bästa med LCHF är rena råvaror och ekologiska grönsaker.

 63. 63
  Anna B säger

  Oavsett vad Annika och andra lchf-anhängare tycker och skriver här, så rekommenderar världshälsoorganisationen WHO en kost rik på grönsaker, frukt, bönor, baljväxter och fullkornsprodukter (dvs en kost rik på kolhydrater). Man bör välja omättat fett över mättat fett.

  Länkar och referenser till forskning finns på varje faktablad för vidare läsning.

  Detta kan ni läsa om här:
  https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en

  Jag är mer benägen att följa kostråd från en organisation som anlitar världens främsta forskare, än någon som skriver böcker och bloggar om lchf för egen vinst.

 64. 64
  LCHF-Bengt säger

  @ Anna B:

  Vi som blir sjuka av kolhydrater, ska vi ändå äta dem?

 65. 65
  Annika Dahlqvist säger

  @ 63 Anna B:
  Den akademiska världen liksom hela ”etablissemanget” är drabbad av en enorm mytbildning om att fett i allmänhet, och mättat fett i synnerhet, är farligt för hälsan. Det är förfärligt.
  I själva verket är det kolhydrater i överskott, särskilt socker, som är farligt för hälsan.
  Läs tex The Big Fat Surprise, och Ann Fernholms Ett sötare blod.
  Sen får ju var och en tro vad den vill.
  Ett gott tips är att prova LCHF själv och se hur man mår.

 66. 66
  Anna B säger

  Om man har en diagoniserad matallergi så klart ska man inte äta den matprodukt. Men att skriva att man man blir sjuk av kolhydrater överhuvudtaget låter inte det minsta trovärdigt.

  Blir ni sjuka av alla kolhydrater?! ….. Frukter, grönsaker, alla fullkornsprodukter? En banan? En morot!? Ett äpple? Fullkornsris? Potatis? Också INGET finns som ni tål? Måste vara otroligt svårt att leva om man ska äta de naturliga produkter som Annika förespråkar men undviker alla kolhydrater för att ni blir sjuka av de!

  Som att påstår att man blir sjuk av att äta protein eller vitaminer.

 67. 67
  Docent Göran säger

  Anna B Skrev:

  Blir ni sjuka av alla kolhydrater?! …

  Jag skulle snarare formulera detta som att vi som blivit metabolt sjuka blir friska igen när vi tar bort kolhydraterna ur kosten men sedan blir sjuka igen när vi återinför dom. Om man nu är en godisgris är det förstås inte alldeles lätt att avstå och det är alltför lätt att falla tillbaka i fällan även om man vet att dessa återfall är dyrköpta.

  Som Annika säger så kan man ju prova på sig själv och se om man mår bättre. Om man som jag själv och min fru då blir av med sina krämpor och dessutom återfår sin normalvikt så är det lätt att börja tro på att kolhydraterna har något med saken att göra.

  De flesta av oss är nog inte heller så kategoriska som vi ofta utmålas. Som jag brukar säga så ska man inte äta mer kolhydrater än man tål och när det gäller grönsaker ser jag själv knappast några hinder men tål man dom inte måste man ju tyvärr avstå även från sådana kolhydrater.

  Själv ska jag nu äta en ekologisk banan eftersom jag tror mig ha tillfrisknat så pass att jag verkar tåla detta och även en hel del grönsaker och ökar nu hela tiden ’doserna’ men om det blir bakslag igen måste jag förstås ’ångra mina synder’.

 68. 68
  Lars Henrik säger

  @ Anna B:
  Du måste förstå att de flesta du talar med på denna blogg har drabbats på olika sätt av det metabola syndromet. De är insulinresistenta, diabetiker, har fått en infarkt eller stroke. De har blivit överviktiga eller feta eller fått ibs, kärlkramp eller annat som har med metabolism att göra. Vårdens och Livsmedelsverkets råd har tyvärr inte hjälpt dem. Däremot en lågkolhydratkost i någon form. Betvivlar du deras egna erfarenheter?

  Nu är det också så att ingen här kräver att man ska utesluta kolhydrater fullständigt. Var och en hittar sin egen nivå och Annika har aldrig hävdat något annat. Många LCHF:are äter ganska mycket överjordsgrönsaker (kolla själv, de innehåller inte mycket kolhydrater). Det som framför allt undviks är de stora kolhydratkällorna såsom spannmål och socker och vissa rotfrukter.

  Du verkar utgå från en falsk bild av verkligheten i din kritik.

 69. 69
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  Själv ska jag nu äta en ekologisk banan eftersom jag tror mig ha tillfrisknat så pass att jag verkar tåla detta och även en hel del grönsaker

  Jag har gjort samma erfarenhet på senare tid. Min glukostolerans eller insulinkänslighet verkar ha återställas en del efter nära sex år på LCHF. Det verkar vara möjligt att reversera insulinresistens om man angriper grundorsaken och inte som skolmedicinen, enbart symptomen!

 70. 70
  Annika Dahlqvist säger

  @ 66 Anna B:
  Det är främst tillsatt socker som vi försöker att undvika, men även frukt innehåller mycket socker av samma slag som i tillsatt socker, glukos och fruktos. Juice är väldigt sött.
  Stärkelse i spannmål, ris och potatis håller vi nere. Var och en får prova ut hur mycket den ”tål”
  Ovanjordsgrönsaker innehåller bara lite kolhydrater. Även vissa rotsaker innehåller lite kolhydrater. Man kan titta i en närigstabell eller i en sökmotor som fineli.fi

 71. 71

  Anna B Skrev:

  Jag är mer benägen att följa kostråd från en organisation som anlitar världens främsta forskare,

  Anna – jag är mer benägen att följa det som mängder med människor, sedan ca 11 år tillbaka, själva har upplevt avseende hälsoförbättringar med LCHF-kosten – när dom har minskat på socker och kolhydrater i kosten – från ca 70 % till åt hållet 20 % – därför att:

  MANIPULERAD VETENSKAP

  ”Det vetenskapliga systemet har blivit kapat. Nyligen offentliggjorda interna dokument som Läkemedelsvärlden gått igenom visar hur läkemedelsföretag har förvandlat den vetenskapliga publiceringsprocessen till effektiv marknadsföring.” – slut citat härifrån.

  Så etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

  Men allt som har en början har ett slut – och den bortre parentesen för detta tycker jag kan börja skönjas – tack vare ej minst dr Annika Dahlqvist.

 72. 72
  Lasse P säger

  @ Anna B:
  ”Jag är mer benägen att följa kostråd från en organisation som anlitar världens främsta forskare, än någon som skriver böcker och bloggar om lchf för egen vinst.”.

  WHO använder sig till stor del av, inte all, information som kommer från forskare som i sin tur företräder, och får betalt av, de stora multinationella mat- och läkemedelsföretagen.
  OM du skulle drabbas av diabetes (Typ II), skulle du då vara ”benägen att följa” kostråden från tillverkaren av insulin bara för att dom forskat fram att ”Du kan leva som vanligt, bara du använder vårat insulin”. med de risker som vi i dag vet är förknippat med konstant höga insulinnivåer.
  Det finns mängder av faktiska, verkliga människor som drastiskt kunnat fasa ut sitt insulin vid en omläggning till kolhydratreducerad kost, med medföljande övriga hälsofördelar som följd.
  Att innan man drabbas, minska sannolikheten för att drabbas av de sjukdomar som ett högt kolhydratintag faktiskt kan leda till genom att minska detsamma är helt och totalt ofarligt.
  Sedan är det så att den forskning som talar FÖR en kolhydratreducerad kost också har bekräftats av andra världsledande forskare, läkare och professorer (utan ekonomisk ersättning från Big F och Ph) och är således inget ”hittepå” från ”någon som skriver böcker och bloggar om lchf för egen vinst.”.
  Vad som gäller farligheten i mättat fett, så undrar jag varför de hälsomarkörer som man anses skall ha, ÖKAR, när man äter kolhydratreducerad kost med inslag av mera fett?
  Förklara det om du kan!

 73. 73
  F d anhörig säger

  Hälften av köttet är från utlandet: SR Skaraborg, maj-15
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6155398

  – Det sämsta köttet ska förstås hamna hos de äldre, som inte är i stånd att protestera, trots att äldrematen inte på långa vägar är gratis på äldreboenden.

  ”Trots att kommunerna säger att man vill köpa svenskt kött kommer nästan varannan köttbit som skolorna eller äldreboendena serverar från utlandet, visar P4 Skaraborgs undersökning.”

  Not:
  ”Matgranskningen – så här gjorde vi
  En slumpgenerator valde ut tre kommuner (Essunga, Gullspång och Töreboda) i Skaraborg. Därefter gick vi igenom matsedlarna på skolor och äldreboenden i de tre kommunerna under vecka 16. Vi spårade alla råvaror (kryddor undantagna) som användes för lunch och middag. Bland annat letade vi ursprung och olika miljöcertifikat. Alla varor har inte kunnat spåras.
  Källor: följesedlar, fakturor, matpersonalens uppgifter, leverantörernas hemsidor, dabas.com”

 74. 74
  Lasse P säger

  Anna B Skrev:

  Håller med Camilla som skrev att det är konstigt att du har fått behålla din läkarlegitimation med alla tveksamheter du skriver här på din blogg

  Till Anna och Camilla vill jag informera följande:
  Annika D blev faktiskt anmäld 2009 till Socialstyrelsen av några (okunniga?) dietister med anledning av de kostråd hon förordar till diabetiker
  Svaret från Socialstyrelsen vart inte vad dietisterna förväntat sig!!!
  ”Lågkolhydratkost till diabetiker är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet”
  och som följdfråga undrar jag nu:
  Varför är lågkolhydatkost bra för diabetiker men enligt eran uppfattning, farligt för alla ickediabetiker?

 75. 75
  Anna B säger

  Har du underlag Lasse för ditt påstående om att WHO använder sig av forskare som företräder de stora matbolagen? Man kan påstå vad som helst på en blogg. Ni får jättegärna tro att det hela är en gigantisk konspirationsteori mot LCHF, men sanningen är att inte ett enda statligt hälsoinstitut i världen förespråkar LCHF kost.

  Jag skulle aldrig vilja äta LCHF själv för alla som jag känner har följt denna diet ett bra tag är överviktiga. Är det ovetenskapligt, dumt och trångsynt att skriva så? Drar jag alla över en kam? Ja, det gör jag. Men det verkar vara fritt fram med sånt på detta forum!

 76. 76
  Annika Dahlqvist säger

  @ 75 Anna B:
  Ja det är många LCHF-are som inte går ner i vikt som de vill. Men de kan ändå bli friskare, och det är ju hälsan som är viktigast.

 77. 77
  Konsument i Sverige säger

  Har nyss lyssnat på SR P1 på ett program om kött (okt-14).
  Ella Nilsson från Svensk köttinformation kom med bra synpunkter och information.
  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4476&grupp=21518

  Matskribent och matambassadör, 68 år. Bor i Stockholm.

  Västerbottnisk matprofil med nationellt rykte sedan åren som tv-kock på 80- och 90-talet och en lång rad matböcker. Under tio år köttbranschens ansikte utåt som vd för Svensk köttinformation, men också initiativtagare till Västerbottens rika nätverk av småskalig livsmedelsproduktion, och som sådan utsedd till matambassadör av Regeringen.

 78. 78
  XMargareta säger

  @ Anna B.

  Två tips.

  För att bli mer upplyst om Hur hälsopåståenden kan komma till, skulle det vara bra, om du läste:
  ” Forskningsfusket” av Docent Rolf Sundberg. ISBN 978-91-7241-253-8.
  Då kan du få en förståelse för varför vissa här på bloggen menar att matbolagen är inblandade.
  Synnerligen intressant läsning. Läs den!

  För att förstå hur ganska många gått ner i vikt med just LCHF. Kolla om detta på Kostdoktorns blogg och följ den ett längre tag.

  Jag önskar dig spännande läsning.

 79. 79
  Cristina Kronlund säger

  @ Anna B:
  En undring Den moderna människan är ca 200 000 år, vi lämnade Afrika för ca 80 000-70 000 år
  sedan. För ca 10 000 år sedan började vi med jordbruk o boskapsskötsel i Asien, något senare i
  Europa och för ca 5 000 år sedan i Scandinavien. I jordbrukets o boskapsskötselns spår blev vi
  något kortare, hjärnan något mindre, näringbrist vid svåra år, sämre benstomme, sämre tänder mm.
  I ca 190 000 år levde vi som samlare o jägare med ganska jämn tillgång av föda/näring och ut-
  vecklades till den moderna människa vi är i dag. Hur kunde detta ske utan socker/kolhydrater vi
  idag frossar i med tillhörande metaboliska sjukdomar? Vi borde enligt etabissemangets forskare
  o WHO vara mer eller mindre utrotade som art då vi inte hade tillgång till dagens ” nyttiga
  kolhydrater/sockerarter.” LCHF representerar mer eller mindre den mat / näring som utvecklat
  oss till de vi är i dag och som möjliggjort att vår hjärna kunnat forma det moderna liv vi idag
  lever. ”HUR KAN DET VARA MÖJLIGT”

 80. 80
  Lasse P säger

  @ Anna B:
  Läs mitt svar #74
  Så Socialstyrelsen har fel?
  Så alla andra utanför din bekantskapskrets som gått ner i vikt, har fel och skall beslås för att vara lögnare?
  Så Annika D, Andreas Enfelt (Kostdoktorn), Anders Tengblad (Diabetesdoc) Docent Ralf Sunberg m.fl t o m Socialstyrelsen ägnar sig åt desinformativ propaganda?
  Läs dessa länkar:

  https://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/manipulerad-vetenskap-7516

  https://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/sbu-kan-inte-f%C3%B6rlita-sig-p%C3%A5-publicerade-studier-7518

  Du får natuligtvis tro vad du vill, men det är inte jag som hittar på att det i stor utsträckning publiceras tillrättalagda forskningsresultat.
  Jag rekommenderar dig att läsa ”Forskningsfusket” av ovan nämda Ralf Sundberg men han kanske hittar på, trots faktahänvisningar, han ochså?
  WHO precis som andra myndigheter analyserar befintliga fakta och utifrån detta utfärdar man rekommendationer, är då de befintliga fakta tillrättalagda eller direkt manipulerade blir utfärdade rekommendationer inte korrekta.
  Du kan ju ochså läsa ”Sjuka pengar” av svensken Peter Rosth som var Vice Vd för läkemedelsföretaget Pfizer men som inte kunde ställa upp på företagets omoraliska policys längre.
  Men han hittar säkert på han ochså….dessutom hittar säkert John Virapen , med 35 års erfarenhet från läkemedelsindustrin och som dessutom var VD för den svenska sektionen av läkemedelsföretaget Eli Lilly, på allt han skriver om i boken ” Piller och Profiter”.
  Men som sagt, du får tro vad du vill, alla dessa har kanske blivit lurade av LCHF anhängarnas konspirationsspäckade lögner…..eller finns det en annan förklaring?….Du väljer!

 81. 81
  Lasse P säger

  Anna B Skrev:

  Som att påstår att man blir sjuk av att äta protein

  Jag kan inte låta bli att kommentera detta heller eftersom att bara äta protein leder till döden!

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kaninsv%C3%A4lt

 82. 82
  Docent Göran säger

  @ Lasse P:

  Tack för länken!

  Jag läser där:

  ” Fortsätter man med en ensidig diet på kaninkött förvärras symptomen. Det som hände med pälsjägarna var att de helt enkelt åt sig till döds. Hade de kompletterat kosten med fett hade de överlevt.”

  Detta stämmer också med det jag tidigare läst hos Whiljalmur Stefansson:

  Polarforskaren Whiljalmur Stefansson levde bland Inuiterna för hundra år sedan och berättar att vid ett tillfälle hade hans grupp blivit ”insnöad” men samtidigt hade de ”hur mycket renkött som helst” men blev ändå väldigt sjuka allihop. Då kom en eskimå förbi med ett hundspann och på släden hade han sälspäck som han då delade med sig av. På några dagar hade gänget tillfrisknat.

 83. 83

  Docent Göran Skrev:

  Då kom en eskimå förbi med ett hundspann och på släden hade han sälspäck som han då delade med sig av. På några dagar hade gänget tillfrisknat.

  M a o – kött och vegetabilier utan fett är livsfarligt !

 84. 84
  piltson säger

  Docent Göran Skrev:

  sälspäck

  Ja, och de vintrar när man var hänvisad till att äta hund på grund av dålig jaktlycka blev det ovanligt många dödsfall pga det magra hundköttet. Eskimåerna klarade sig sämre på hundkött än alpbönderna, som ju också har feta mejeriprodukter Men de klarar sig ännu sämre idag, eftersom de fått Co-op butiker kors och tvärs. Jag hade lite om det i kap. 5

 85. 85
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  När ska människor lära sig (inse, förstå, fatta!) att LCHF inte handlar om att ’äta sig medvetslös’ på animaliskt protein?? LCHF handlar ju om att få i sig tillräckligt med f e t t..

  Mina vänner och bekanta är veganer, vegetarianer, LCHF-are, köttätare, protestanter, katoliker, hinduer, judar, buddhister, muslimer, pagans (vad det nu kan heta på svenska), spiritualister, humanister, långa, korta, smala, tjocka, sjuka, friska ..tom en och annan rökare…

  Det behövs mer respekt mellan debattörer på nätet i Sverige.
  Jag ser allt som oftast mer påhopp på person än öppen diskussion.
  Man kan ha olika åsikt utan otrevligheter – kanske ngt för svenska skolan att lära ut redan tidigt.
  Jag kan fortfarande bli förvånad över den hänsyn och respekt man visar ’motparten’ vid diskussioner jag deltar i här i UK – ett mycket mer mänskligt ’klimat’ än mina upplevelser på svenska bloggar och fb-grupper. Är det lika illa i levande livet?

  Jag ser absolut ingen anledning att visa avsky mot den som inte har samma åsikter eller värderingar som jag – t ex när det gäller kosten.

  Tack och lov för mångfalden i världen. Låt oss vara vänliga mot varandra. 🙂

 86. 86
  piltson säger

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  mer påhopp på person än öppen diskussion.

  Svårigheten att driva en sakdiskussion utan att köra fram motpartens dåliga egenskaper är ett specifikt svenskt beteendemönster. Inte ens på så nära håll som Danmark fungerar samtal på detta sätt. Och absolut inte i engelskspråkiga områden.

  Vad det beror på och varför det vidmakthålls har vi undrat mycket över. ”Den svenska skolan” är inte mycket att hoppas på, eftersom lärarna själva inte alltid upprätthåller denna åtskillnad. Det måste väl godtas som en del av svensk kultur. Isåfall en ganska obehaglig del.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa