LCHF-positiv artikel i Corren

En helt fantastisk  artikel i Corren, av Agneta Schnittger och Erling Johansson.
De har fått allting rätt.

 

Comments

 1. 1

  Visst har dom, och det är ditt fel från början Annika! 🙂
  Det blåser sannerligen en stark LCHF-medvind här i Östergötland nu och jag hoppas det övergår till en Svensk höststorm!

 2. 2

  Så fullständigt självklart uttryckt. Minsta barn förstår detta. Det är ljuv musik för våra öron som saknar förtroende för Livsmedelsverket men har fullt förtroende för dr Dahlqvist.

 3. 3
  Eva Ivarsson säger

  Så goda nyheter i Corren – hoppas många läser och sprider, och det är din förtjänst Annika som hade mod och kunskap att upplysa oss alla – bär ditt huvud högt och var stolt över framstegen!

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  Inte så konstigt att skribenterna har fått allt rätt, de har bra på fötterna och den här texten i Corren har varit publicerad förr…

  Verkligen bra att den nu oxå publicerats i en ”vanlig” tidning – hoppas att många politiker och andra läser den och tänker till!

 5. 5

  Det var ord och inga visor av Agneta Schnittger/Erling Johansson: ”LCHF-rörelsen kan hjälpa med kostrådgivning i avsaknad av samhällsstöd via dietister.” 🙂

 6. 6

  Om det hade varit en hantverkare som kunnat så lite som dagens dietister & läkare skulle inte folk betalat räkningen utan istället anlitat reklamationsnämden!

  Och ja – om man tillbringar 10 timmar på nätet kan de flesta mer om diabetes än vad en genomsnittslig dietist eller läkare på en sunkig vårdcentral kan,,,

  Det är ungefär som om jag som tekniker skulle påstå att tyngdkraften verkar uppåt,,,

 7. 7
  Sven Erik Nordin säger

  Även Hudiksvalls Tidning tycks vara inne på rätt spår. Nu tar man t.o.m. in mina insändare!

  https://helahalsingland.se/insant/insandare/1.6383168-ratt-foda-som-medicin

 8. 8

  @ Thomas Jansson: ”Om det hade varit en hantverkare som kunnat så lite som dagens dietister & läkare skulle inte folk betalat räkningen utan istället anlitat reklamationsnämden!
  Det är ungefär som om jag som tekniker skulle påstå att tyngdkraften verkar uppåt,,,”

  Just det! Det hela är så absurt … själv kommer jag att tänka på en av landets mest lyckade kampanjer ” 6-8 brödskivor om dagen”.

  Vem vet, kanske den dolda agendan med de kolhydratstinna och mättatfettsnåla kostråden bl.a. är att vi skall äta upp ett och annat överskottslager 😉

 9. 9

  Det är inte lite pengar det rör sig om. Har sett en skattning på 275 miljarder svenska kronor per år som sjukvårdskostnader för metabola syndromets alla yttringar. Vad himla mycket roligare vi kunde ha det för dom, än att äta bullar och dricka läsk!!!

 10. 10
  Thomas Jansson säger

  Okunnigheten är satt i system, uppdelningen mellan dietister och läkare är ju konstruerad så att de inget ska veta om varandras områden….

  Modellen används inom försvarsindustrins utvecklingsavdelningar, en produkt hackas upp i olika kompetensbitar så att så få som möjligt ska få ett helhetsgrepp.

  Sen kan man ju undra över hur långt fördumningen har lyckats då man ser att cancerfonden supportar cancerbullar och annat godis – jag reagerade på detta för många år sedan men fondens huvudsyfte kanske är att upprätthålla själva cancern och att cancer är bra då den ger sysselsättning åt bl a cancerfonden? Vissa likheter kan skönjas med den sk välgörenheten där merparten går till tjänstebilar och administration och det som blir över oftast gör betydligt större skada än nytta om det eventuellt kommer fram,,,

  Men skulle ett ordinärt läkarbesök granskas lika hårt som då man tittar på bilverkstädernas fusk skulle det bli fart på uppdrag granskning och liknande program,,,

  En början är ju ”Arga doktorn” – mest intressant i dessa program tycker jag nog att de inblandade läkarna som är betalda av skattemedel inte tål att visa sig i ljuset,,,,

  Ska bli intressant att se hur det här slutar:

  https://www.kostdoktorn.se/sjukvardspartiet-i-varmland-tar-lchf-fragan-pa-allvar

  men visst hade det varit roligare om man kallat sig för Friskpartiet istället?

  Målet måste ju vara att minska behovet av sjukvård, inte att bygga ut den,,,

  Från början var nog mycket av kostråden byggda på att få avkastning för jordbruksprodukter – numera är det nog pillerindustrin som har störst inttresse av att hålla folk lagomt sjuka,,,,

 11. 11
  Thomas Jansson säger

  @ Dacke:
  Hur stor är den totala kostnaden för sjukvård i Sverige?

 12. 12

  @ Thomas Jansson:
  Samma källa anger 300 miljarder per år med stigande tendens.

 13. 13

  Jag kan inte sjukvårdsekonomin i detalj, så jag måste reservera mig för exakta sifferuppgifter – kanske någon nationalekonom kunde bidra, fast f:n trot om någon riktigt kan skatta hela kakan. Man bör ju räkna in 40-60 års mänskligt lidande i budgeten också!

 14. 14
 15. 15

  Agneta Schnittger var ett för mig nytt namn i dessa sammanhang. Texten visade sig finnas redan i en kommentar hos Läkartidningen daterad 29 mars 2013:

  https://ww2.lakartidningen.se/includes/07showComments.php?articleId=19450

  men tydligen utan att väcka den uppmärksamhet den förtjänar.

  Vi har inte tidigare sett så många centrala punkter så effektivt komprimerade. Om det nu finns en enda granskande journalist kvar i Sverige, så borde denna/denne ta med sig en utskrift plus anteckningsblock och blyertspenna och knacka på hos Livsmedelsverkets nutritionsavdelning i Uppsala..

 16. 16

  DET ÄR SÅ MAN INTE TROR DET ÄR SANT !!!

  Äntligen kan man få läsa allt detta enkla informativa budskap offentligt i en dagstidning. Det verkar som att budskapet om kolhydraternas farlighet stormar fram.
  Grattis dr Annika och dr Andreas, ert idoga arbete avspeglar sig som ringar på vattnet. Och ringarna synes sträcka sig längre och längre. Hur länge dröjer det innan dom når SLV ??

  Mvh ”Arga Kostrådgivar´n”

 17. 17

  Lämpligt intervjuobjekt på detta ställe vore Wulf Becker. Han ansvarade redan för den tidigare utgåvan av NNR, där han på första sidan i första kapitlet visade fram de riktmärken han använt för framletning och redovisning av ”vetenskapligt underlag”.

 18. 18

  15@ Piltson:

  Jag kände faktiskt igen texten,,,,

  Duon använder ordet ”Insulinresistenssyndromet” vilket jag alldrig stött på tidigare men kan nog vara en konsekvens av hennes utlandsstudier,,,

  Tror nog inte riktigt på att livsmedelsverket skulle få ett besök av en journalist – bättre vore nog att ställa frågan till regeringen – det är ju till sist en politisk fråga om vi har råd att låta ett statligt verk hålla akademisk lekstuga grundat på forskningsfusk och politiskt önsketänkande,,,

 19. 19

  Thomas Jansson Skrev:

  ställa frågan till regeringen

  Ingen idé. Försökte vi för fyra år sedan. Man hänvisar bara till Livsmedelsverket, där sakkunskapen uppges sitta. Ansvarig person vore jordbruksministern (!) Egon ett-eller-annat, han har då och då förklarat sig ha ”fullt förtroende” för dessa högutbildade väsen.

 20. 20

  @ Piltson:

  Jordbruksministern heter Eskil Erlandsson

  https://www.regeringen.se/sb/d/7465

  E.E. även på facebook – där sprider sig info snabbt (har jag hört) 🙂

 21. 21

  19 @ Piltson:

  Här är Eskil i verksamhet, en hyvens karl vad gäller performance i talarstolen – det är inga lätta frågor att hantera i riksdagen,,,

  https://www.youtube.com/watch?v=IBrybugODSA

 22. 22

  @ Thomas Jansson:

  Jestanes. Hund saknas här. Däremot finns tre katter. Deras vanor i detta avseende har inte uppmärksammats.

 23. 23

  Är det inte lite för mycket med 3 katter, en honkatt behöver 10 ha och en hankatt 50 ha som revir, ungefär som normala människor således,,,

  Hursomhelst – Eskils framfart i talarstolen har snart setts av 300 000 människor – vem kunde tro att så många var intresserad av jordbrukspolitik?

 24. 24
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Vilken bra artikel! Den ska jag dela med mig av.
  Tänk så mycket eländes elände vi har fått (..’till skänks’ höll jag på att skriva!!) från det stora landet i väster. Både mat och medicin därifrån har svenska folket verkligen betalat i överkant för (..och gör fortfarande!) både i pengar och inte minst hälsa!!

 25. 25

  Undrar just varför kommenteringen på denna utmärkta och välskrivna artikel är avstängd?

 26. 26

  Här kommer svaromål från en dietist:

  https://www.corren.se/asikter/debatt/dietister-arbetar-med-beteendeforandringar-6584779-artikel.aspx

  Det är bara att konstatera att hennes kunskaper om hur kroppen fungerar är mycket grunda. Det är många, som kämpat med kalorirestriktioner mot övervikt och fetma genom åren, men de har det motigt!

 27. 27

  @ Erling:

  Oj, så tokigt att uttrycka sig så:”I avsaknad av samhällsstöd via dietister.”
  Vilket svammel.

  Schnittgers/Johanssons inlägg/klartext är exakt vad som behövs just nu 🙂

 28. 28

  Det är tråkigt att enskilda välmenande och hederliga personer skall drabbas när en hel yrkeskår förklaras värdelös och samhällsskadlig. Men vi skall ha klart för oss varför denna yrkeskår tillkom för mindre än ett halvsekel sedan.

  Den skapades för att fungera pionjärtrupp för den kolhydratstinna normalkosten som WHO ville lansera med tanke på den globala försörjningen. Det ansågs vara slöseri att använda spannmål till att föda upp kor, en mera direkt väg vore att utnyttja resurserna vore att låta människor äta det (en sammanfattning av detta finns i inledningen till B. Groves: Trick and Treat, London 2008).

  Det var syftet med dietister den gången, fastän många av de nuvarande nog inte har insett detta. Och detta syfte har bidragit till det nuvarande globala fetmaproblemet. Dietisterna är inte skyldiga, skulden ligger hos dem som ytterst ansvarade för att denna yrkeskår skapades i en rad länder och fick, och får alltjämt, en utbildning som stämmer så illa med folkhälsointressena.

  Vi skrev lite om detta för fyra år sedan, det gäller än:

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/06/02/vilseforda-dietister

  Se den långa kommentaren av en dietist efter texten!

 29. 29

  Det är verkligen beklagansvärt att dietister (liksom allmänheten) är vilseförda …

  Dock, mest synd är det om om alla unga/gamla sjuka som drabbas av kostråd (från dietister, Hellenius, Rössner m.fl.) som lägger sten på bördan …

  Tack dr Annika, Schnittger/Johansson, SSS, dr Andreas, lchf.se, kostdoktorn, F. Nyström, Fernholm, Sundberg, Ravnskov, etc. etc. Här finns en ÖVERLÄGSEN kompetens!

  Dags för samordning/samarbete 🙄

 30. 30
  anhörig säger

  28 @ Piltson: ” … skulden ligger hos dem som ytterst ansvarade för att denna yrkeskår skapades i en rad länder och fick, och får alltjämt, en utbildning som stämmer så illa med folkhälsointressena”

  Nu handlar det ju om sjuka felmedicinerade döende människor som får fel kostråd …

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa