Lattevisp i fettkaffet

Jag brukar dricka fettkaffe på morgonen. Ca två dryga teskedar ekologiskt kokosfett i en mugg kaffe. När jag skulle köpa en Magic Bullet var de slut, och jag köpte en kopia från Ellos. Den första gick sönder så att det läckte efter några dagar. Jag reklamerade och fick en ny, som också började läcka efter några dagar. Då gav jag upp den. Jag tyckte inte heller om den skummiga konsistensen av MB-kaffet. Det sas att lattevisp kunde vara ett alternativ, men jag tyckte att batteridriften av den kändes tveksam. Man kan väl inte arbeta med batteriverktyg? Så då har jag bara smält ner kokosfettet i kaffet, och då lägger det sig som en hinna överst. Det är inte optimalt, men uthärdligt. Nu fick jag emellertid en uppmaning att prova lattevisp, av en ny lic kostrådgivare i Sundsvall, Annika Wallenberg, annika(a)wallenbergs.se.
Jag gjorde därför det, och si, det funkade. Jag tar lite kaffe i muggen, lägger i kokosfettet och låter det smälta ner lite, sen några sekunder med vispen, lite mera kaffe eller vatten och en slatt grädde, så blir det det härligaste morgonkaffe man kan tänka sig, utan fetthinna överst. Ännu lite mera livskvalitet.

På tal om Lic/Dipl Kostrådgivare i LCHF, finns det någon aktuell heltäckande förteckning över dem? (Min förteckning i gamla bloggen är troligen ganska inaktuell vid det här laget)

 

Comments

 1. 1

  Har en Magic Bullet, som jag använder hemma. Den är en aning tung att släpa med på resor, där varje gram är viktigt om man inte ska bli utfattig på grund av övervikt för bagaget. Köpte därför en lattevisp för resor och visst fungerar den också bra. Jag gör mitt fettkaffe precis som du gör ditt, med den skillnaden att jag även tillsätter salt. Det är verkligen smakförhöjande, men så är jag ju också ”saltoman”!

 2. 2

  Det finns även en modell som funkar jättebra som är som en smal cylinder som det löper en rund silplatta inuti med skaft som man drar upp och ner med handkraft.
  Vet inte vad modellen kallas och har inte hittat den på nätet, men hittade denna gamla mjölkskummare, med mjölkreklam på, bortglömd i en av våra kökslådor.

 3. 3

  När jag åt kokosfett på morgonen en matsked fick jag förhöjd puls.

  Då både grön och gråstarr finns i släkten och glaukom är just för högt blodtryck i ögat , slutade jag med kokosfett.

  Det kändes som om pulsen blev svagare men snabbare som om blodet blev mer trögflytande.

  Så om någon har glaukom i släkten kanske kokosfett bör undvikas, det var bara det jag ville säga. Fast alla kanske inte får förhöjd puls men det tål att tänkas på. Hellre är jag utan kokosfett än att få glaukom pga kokosfettet.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 andreas:
  Jag tror att åldersögonsjukdomarna som starr är del av det metabola syndromet. Då motverkar kokosfett dem. Jag tror att kokosfett är allmänt föryngrande.
  Om man får förhöjd puls av kokosfett, kan man minska dosen.

 5. 5

  Här finns en lång lista på Kostrådgivare i och utanför Sverige 🙂

  https://www.kostradgivarna.se/kostradgivare-i-sverige/
  https://www.kostradgivarna.se/utanfor/

 6. 6

  Jag kör också med mjölkskummare. Tycker det fungerar utmärkt.

  Jag kan tipsa om att jag köpte min på Kjell & Co för 20kr i januari. Den fungerar fortfarande utmärkt (med 1 eller 2 batteribyten).

 7. 7

  En tsk har jag provat men fick ej energi givande effekt, möjligt väldigt subtil som inte märktes. Men man kanske får skyddande effekt av det bra fettet, är det så du menar?

  just glaukom behandlas ju med ögondroppar som ska sänka blodtrycket. Både mormor och mamma äter tabletter för högt blodtryck. Jag har sänkt mitt tack vare yogans andningsövningar och har normalt blodtryck nu och lägre än för 10 år sedan då det låg på 140 genom 70 nu ca 110-120 genom 60-70. och när jag gjort övningarna varje dag har jag haft 90/60 som lägst.

  Jag är ingen läkare men förstår att högt blodtryck inte är bra för ögonen men menar du att metabola spelar större roll?
  högt blodtryck skapar ju tryck på ögat. som jag förstått är trycket på ögat det dåliga.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Birgitta Höglund’s Mat:
  Hur mycket kostar det att lista upp sig där?
  Jag får en känsla av att långt ifrån alla finns med där.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 andreas:
  Det är inte blodtrycket som är för högt vid glaukom, utan trycket inne i ögat, och det är det som sänks med ögondropparna. Om man undrar över blodtrycket får man mäta det med blodtrycksmätare.
  Jag tror att kokosfettet har en skyddande effekt i hela kroppen, mot skadeeffekter av det metabola syndromet – kolhydrater, industrifetter, kemikalier etc. Inte minst behöver man äta mindre av skadliga saker om man äter mera av naturligt fett, inklusive kokosfett.

 10. 10

  Behöver man krångla till det med vispar – här läggs en rejält rågad tesked med sked i koppen, sedan grädde på detta och sedan kaffe – rör om lite och allt är klart,,,,

 11. 11

  @ andreas:
  ”Svagare men snabbare puls” gick bort för mig med en tsk havssalt i ett halvt glas vatten.
  På ett par minuter gick vilopulsen från lite över 100 ner till under 80 och dom svaga slagen ersattes av kraftigare.
  Har aldrig märkt något effekt åt endera hållet av kokosfett.

  Någon som vet varför kaffe har god inverkan på blodsocker, och hur god ?

 12. 12

  Varför vispa och röra och mixa? Jag tar en stor matsked cocosa i kaffet, det lägger sig som ett lock överst och när jag dricker får jag lite av varje i mig samtidigt. Gott!

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Anmaja/Lussekatt:
  Det är bra att man kan göra precis som man känner för.

 14. 14
  Professor Göran säger

  Apropå metabola syndromet och glaukom så blev min fru (innan vi hade en aning om att hon var allvarligt sockersjuk) diagnosticerad med denna ögonsjukdom och hon hade just högt ögontryck. Hon hade då också förlorat mycket av sin mörkersyn.

  När vi gick över på strikt LCHF normaliserades allting och ögonläkaren kan nu inte se någonting – ögonbottnarna är friska. Mörkerseendet återvände efter styvt ett halvår. Den perifera neuropatin (hemska smärtor och domningar i fingertoppar och tår) försvann ungefär lika snabbt.

  Egentligen är det inte klokt att det kan vara så ”enkelt” att bli ”frisk” när man tar bort själv orsaken till sjukdomarna dvs. det ”gift” som skadar de finaste kapillärerna. Och att dessa enkla åtgärder inte ens finns med i den ”medicinska vetenskapen” är egentligen chockerande men å andra sidan är den knappast någon vetenskap utan bara en övertro på dyra och i bästa fall symptomdämpande kemiska substanser som man så gärna vill kalla läkemedel.

 15. 15

  @ 8 Annika. Det kostar från 590:- per år att vara med på KRGs sida och marknadsföra sin kostrådgivarverksamhet.

  För den som är utbildad kostrådgivare och vill veta mer och kanske ansluta sig till det här nätverket, så är Pia Nyberg den som driver sidan, hennes adress:
  pia (@) kostradgivarna.se

 16. 16

  Smålänning som jag är köper jag min lattevisp på IKEA för 9 kronor – fungerar alldeles alldeles utmärkt 🙂 https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30100041/

  rekommenderas!

 17. 17

  Jag gillar i och för sig att det blir lite skum. Jag lägger ca en msk kokosolja i en hög rostfri bägare/kanna sedan på med kaffet och mixar därefter med stavmixern, det blir jättegott.
  Jag har lite svårt för kokossmaken på kaffet och använder cocosa utan smak eller LCHF-butikens utan smak och lukt. Kanske är den med smak allra bäst men det måste smaka gott också.

 18. 18

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Jag tror att kokosfettet har en skyddande effekt i hela kroppen, mot skadeeffekter av det metabola syndromet – kolhydrater, industrifetter, kemikalier etc. Inte minst behöver man äta mindre av skadliga saker om man äter mera av naturligt fett, inklusive kokosfett.

  Jo… – Annika – det tror jag med. Jag ”kämpar” ej med kokosolja i mitt kaffe – utan till kaffet är det vispgrädde som gäller. Kokosoljan tar jag en rågad matsked av i min frukost istället.

  När jag började med det så tyckte jag att kokosoljan smakade sådär. Men numera tycker jag att den kort och gott är ”supersmarrig”.

 19. 19

  Här en 12 veckors jämförelse mellan soyaolja och kokosolja från Mercola.
  Alla standardmarkörer försämrades mefd sojaolja medan dom flesta förbättrades med kokosoljan, inklusive midjemåttet som uppskattar visceralt fett.
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/12/29/coconut-oil-slim-your-waist-size-in-one-week.aspx

  Här en annan studie där kokosoljan jämfördes med olivolja. Intressant eftersom olivoljan betraktas som no. 1 i många kretsar!
  Kokosoljan gav över dubbla viktnedgången på 16 veckor. Visceralt fett mätt med MRI minskade över 6 x mer med kokosoljan än med olivoljan. https://drbganimalpharm.blogspot.ie/2009/10/body-fat-loss-mct-oil-kicks-crpola-out.html

  Förövrigt borde 1-2 omega-3 kaplsar per dag förbättra förhållandet omega-6/omega-3 och därigenom minska omega-6 oljans inflammatoriska benägenhet, alltså inte bara direkt minskning av det viscerala fettet utan även neutralisering av dess inflammatoriska benägenhet.
  (Detta ett svar på Prof. Görans tankar häromveckan: Hur kan det komma sig att ett visst fett är skadligt: Ja, när det är består av ”fel fett” ! )
  Har nämligen läst att man funnit mer omega-6 i visceralt fett än i annat fett. Detta plus dess inflammatoriska benägenhet kan förklara varför detta fett är sjukdomsalstrande/ försämrar blodsockerregleringen.
  Det fanns ju omega-6 fetter innan dom billiga växtoljorna kom, men intaget var då en liten liten bråkdel av dagens konsumtion.

 20. 20

  Jag undrar vem det är som anser sig ha ackreditering för att licensiera kostrådgivare för LCHF, ett begrepp som alla och ingen äger.

 21. 21

  Jag gör också fettkaffe på morgonen, men inte så värst hardcore. 🙂

  Blandar kokkaffe med en gräddskvätt och nån sked kokosolja samt lite kardemumma. Vispar direkt i muggen med en liten batteridriven mjölkvisp. Det blir skummigt och latte-mässigt. Perfekt för mig som egentligen inte gillar kaffe!

 22. 22

  @Annika och Birgitta: Ja, eftersom krg är en betalsite tycker jag att det är bra att det finns alternativ som visar även dem som inte väljer att betala – dvs en mer komplett lista. Toppen att du har en Annika!
  Tror även att mf utbildningar listar dem som är utbildade där, men hittar inte listan så det verkar ju inte vara optimalt 🙂

 23. 23

  Prova gärna ”falsk” mannagrynsgröt till frukost och ni kommer att bli glatt överraskade.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Dennis:
  Har du ett bra förslag till recept på den?

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Anna Sparre:
  Jag kan förstås inte tycka att 590 kr per år är något oskäligt pris för att annonsera sin verksamhet.
  Andra annonser kan kosta ett par tusen per månad.
  Min lista är gammal och knappast heltäckande numera.

 26. 26

  Mannagrynsgröt, falsk:
  1 portion

  60 g smör
  2 ägg
  1 dl grädde
  1 ½ msk Fiberhusk
  nypa salt.
  ½ tsk vaniljpulver
  Smält smöret o blanda i resten till bra konsistens.
  Ev lite äppelmos, och kanel till.

  Kommentera gärna er upplevelse.

 27. 27

  Ja det är ju lite arbete med att administrera en lista men framför allt att göra en sida intressant så att den får besökare.Önskar jag kunde leva på kostrådgivarna men det är mycket långt dit. Ser det mer som ett allmänt hälsoarbete och för mig är vinsten att kanske mina barn kan dra nytta av en bättre kost i samhället, tack vare ALLA VI som jobbar för att påverka vår omgivning och beslutsfattare. Listan har kostrådgivare som har lite olika utbildningar med sig men lägst näringslära motsvarande den på mf. Man måste också intyga att man förespråkar en glutenfri lågkolhydratkost med naturliga fetter. Mao, det som Annika har lagt grunden för.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa