Är LCHF alltid bäst?

SBU:s projektgrupp för Mat vid fetma, kommer med ett förtydligande i Aftonbladet.

I studier har man funnit att LCHF är bäst under 6 månader, därefter försvinner skillnaden. Möjligen beroende på att deltagarna inte längre följer studiekosten.
LCHF-gruppernas deltagare får också initialt bättre laboratorievärden. (Tills de inte längre äter efter studieprogrammet).

Att LCHF-kosten har bättre effekt på viktnedgång och hälsovariabler, än andra koster, på kort sikt, är ändå väldigt intressant. Det är ingen annan kostmodell som har visat detta. Forskarna fann inget belägg för att naturligt mättat fett är farligt för hälsan.

Det finns ingen anledning till att inte forska på om LCHF är bättre än andra metoder, även för längre tid.

Har kostforskarna tagit upp den tråden?

 

Comments

 1. 1

  Det var i min mening galematias men kanske i vanliga ögon och öron sant? Är nog för dum för att förstå!

 2. 2

  Menar artikeln i Aftonbladet. Den lät för kaxig och självklar. Vet inte om det är rätt attityd i något läge?

 3. 3

  Är LCHF bevisad och effektuerad i samhället? Nej inte än men när, kan man undra?

 4. 4
  Gunnar Lkpg säger

  Ja, slutar man med en hälsosam livsstil så är det ju kört. Oavsett om det är LCHF eller Viktväktarna. Men det är det som jag ser som den stora fördelen med LCHF, det är inga problem att hålla fast vid denna livsstil resten av livet. Bra och god naturlig mat. Man äter som en kung och är inte hungrig!

 5. 5

  Kan det inte vara så att efter ett halvår så går de som först inte äter LCHF över till att äta LCHF och det är därför som skillnaden försvinner? 😉

 6. 6

  maxiq Skrev:

  Kan det inte vara så att efter ett halvår så går de som först inte äter LCHF över till att äta LCHF och det är därför som skillnaden försvinner?

  Inga problem maxiq. Dettta med 6 månader är bara en bluff från myndigheter, som vill behålla sitt anseende.

 7. 7

  Det är väl naturligt att skillnaden i viktnedgång mellan LCHF och andra metoder avtar med tiden. Annars skulle man ju till slut försvinna med LCHF.

 8. 8
  ADHD mamman säger

  Jag tror att det är väldigt individuellt. Man kan vara hälsosam med LCHF men även med annan kost så länge som man håller sig till riktig mat och minimerar socker och vitt mjöl. Jag skulle tex aldrig få för mig att försöka omvända min svärfar som är en av dom friskaste äldre människor jag känner, (vegetarian och äter fettsnålt med potatis, frukt, fullkornsprodukter och råkost som stapelföda), att han skulle börja med LCHF. Den stora vinsten med LCHF tror jag att det är lättare att undvika fällor med socker och skräpmat för dem som har problem med det. Det är skräpmaten som är huvudproblemet, LCHF är en smidig väg för många att hålla sig borta från sötsug och skräpmat. Problemet i debatten är att den blir för polasierad för eller emot, då är det svårt för ”motståndarna” att ta till sig argument och se fördelarna.

 9. 9
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Vilken ’knepig’ artikel – beställningsjobb eller..? Ja, de måste väl ha något att pyssla med, så varför inte ännu en ’studie’ ..suck.

  Personligen började jag med LCHF-stuk på kosten i början av året (2013) och har gått ner en 5-6kg sedan dess. Jag har inte diabetes och var inte speciellt överviktig (..inte för att jag saknar de där 5-6 kilona! 😉 ).

  Jag ändrade inte på kosten pga viktproblem, utan för att jag vill leva ’green & clean’. Jag ville äta RIKTIG MAT för hälsans skull.

  Beträffande vikten går naturligtvis olika människor ner olika mycket beroende på hur mycket man väger vid övergången till LCHF, plus levnadssätt och hälsotillstånd osv.
  Målet är att må bra – att få kroppen i balans. Kanske är det så att det tar ca 6 månader för de flesta att nå dit.

  För allmänhetens skull vore det säkert bra med LCHF-studier – men för min del behövs det ingen studie för att påvisa huruvida LCHF fungerar i långa loppet. Jag har sett så otroligt många positiva kommentarer, på bl a Annikas blogg, av människor som ätit LCHF i flera år – att jag inte tvivlar på att LCHF fungerar.
  Dessutom vet jag ju att jag själv mår bra av att ha skurit ner på kolhydraterna och av att äta riktigt smör, olivolja, kokosolja, ägg från glada hönor, fet joghurt, tjock grädde, hårdost, gräsbetat kött med fettrand(!) osv.
  Jag har mer energi, blir mätt fortare och äter således mindre portioner numera. Ett annat plus med LCHF-stuk på kosten är att det blir inte lika många turer till affären längre – köper färre varor ..maten verkar vara längre.

  Summa summarum är att jag njuter så av min hemlagade mat på riktiga råvaror och skulle min vikt stanna där den är nu ..eller om jag skulle gå ner ytterligare något kilo så är det ok vilket som.

  Så hjärtligt tack Annika för allt du gjort (och fortfarande gör!) för mig och mängder av andra människor. Hurra för dig! 🙂

 10. 10

  @ Mayne Sundewall Hopkins:

  Fantstiskt bra skrivet, vi är på samma gasledning som min fru brukar säga.

 11. 11
  Early Bird säger

  Och hur sannolikt är det att en kosthållning (LCHF) som visat sig vara den helt klart hälsosammaste i korta studier därefter skulle komma att leda till ohälsa?

  Nu inne på 13:året, och än har jag inte kunnat märka den minsta försämring av mina hälsovärden. Tvärtom, alla är stabilt fina. 60+ och inga mediciner, och pre-diabetesen och 20 kilo lyser fortfarande med sin frånvaro…

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 maxiq:
  Det kan också vara att lågkolhydratgruppen blir skrämd av etablissemangets antifettpropaganda och därför återgår till mindre fett och mera kolhydrater.

 13. 13

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Vilken ‘knepig’ artikel – beställningsjobb eller..?

  Tja… – Mayne – det kan man fråga sig.

  Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”

 14. 14

  12 @ Annika Dahlqvist:

  Och så har vi en grupp som träffar okunniga läkare – om du går ned 10 kg och minskar ditt blodsocker med 20% så sätter en del av dem igång med en ”skräckföreläsning” om hur ådrorna kommer att kloggas igen av fett – tyvärr verkar denna kategori av ”läkare” vara en majoritet,,,

  Är det verkligen så lite folk på vårdcentralerna att de måste se till att hålla folk sjuka i onödan?

 15. 15

  Om det finns ”evidens för att intensiv rådgivning om medelhavskost till personer med fetma minskar risken för stroke, hjärtinfarkt och hjärt-kärldödlighet jämfört med lågfettkost …”

  varför då inte forska på ”intensiv rådgivning av LCHF” – en nordisk kosthållning som har gett så dramatiska hälsoförbättringar för diabetiker och överviktiga och som dessutom är godkänd av SoS som varande i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet?!?!

  Vad gör SBUs expertgrupp? Jo man kräver ödmjukhet av LCHF förespråkare, men låter Livsmedelsverket fortsätta med sin skräckpropaganda mot och rena lögner om mättat fett.

  Skrattretande verksamhet!

 16. 16

  16@ sofia:

  Det är politiskt korrekt att rekommendera olivolja men uppenbarligen inte smör – kanske för att margarinfabrikerna inte vill ha kvar smöret?

  Klart SBU måste begära lite ödmjukhet – annars kanske vissa ”bidrag” från industrin försvinner?

  Klart det är tragikomiskt men det kostar många levnadsår med denna akademiska lekstuga!

 17. 17

  @ Thomas Jansson #16:

  Mitt i prick av dig Thomas Jansson!

  ”Akademisk lekstuga” på skattebetalarnas bekostnad. Kanske har man lärt av paret Lasker, som på sin tid under kommersialiseringen av kolesterolhypotesen, arbetade idogt i den riktningen. Försöksverksamheten skulle bekostas via skatteintäkter. Fiffigt 😉

 18. 18
  Fundersam säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 5 maxiq:
  Det kan också vara att lågkolhydratgruppen blir skrämd av etablissemangets antifettpropaganda och därför återgår till mindre fett och mera kolhydrater.

  Jag tycker det skulle vara intressant med en ordentlig undersökning om varför följsamheten eventuell upplevs svår. Gissar på många olika skäl men med kunskap skulle man kunna hjälpa i det som upplevs svårt.

  Utan att du lämnar ut dina patienter, har du exempel från din verksamhet, när kosten upplevs svår att följa?

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Fundersam:
  Ja när jag pratar med folk som har slutat med LCHF, så är det vanliga dels att de har glömt bort det, och gått tillbaka till gamla vanor igen, dels att en del har blivit skrämda för mättat fett.

 20. 20

  Forskarna borde verkligen jobba vidare för att få fram fler bevis för hur bra lchf är!

 21. 21
  Bo Blomberg säger

  Sofia # 15
  SBU gör ju ingen egen forskning, dom sammanställer och värderar bara sånt som andra gjort och i och med att det inte finns nån forskning på ”LCHF med stöd” men väl på dito för medelhavskost så blir det som det blir… Men visst är det rätt självklart att det borde forskas på LCHF, det finns ju trots allt fakultetsanslag osv för forskning, dvs finansiering utan att läkemedelsindustrin är inblandad. Men min misstanke är väl att ingen forskare (eller fakultet) vill ”hålla i yxan” när man nackar den rådande ordningen!

 22. 22

  18 @ Fundersam:

  En stor andel hoppar nog av LCHF på grund av vad psykologer ibland brukar kalla ”de halva människorna” – de som oxå vill förändra sina liv men inte klarar det och då istället ser till att göra så svårt som möjligt för andra,,,

  De halva människorna är ofta mycket aktiva inte bara när det gäller kosten utan oxå när det gäller andras relationer – har de själva 5 skilsmässor bakom sig ivrar de ofta starkt på att andra ska göra likadant,,,

  Och hur många blir inte påtrugade en massa fikabröd om de försöker hålla igen på sånt som är onyttigt?

 23. 23

  Bo Blomberg Skrev:

  Sofia # 15
  SBU gör ju ingen egen forskning, dom sammanställer och värderar bara sånt som andra gjort och i och med att det inte finns nån forskning på ”LCHF med stöd” men väl på dito för medelhavskost så blir det som det blir… Men visst är det rätt självklart att det borde forskas på LCHF, det finns ju trots allt fakultetsanslag osv för forskning, dvs finansiering utan att läkemedelsindustrin är inblandad. Men min misstanke är väl att ingen forskare (eller fakultet) vill ”hålla i yxan” när man nackar den rådande ordningen!

  Jag har förstått att SBU sammanställer och värderar sånt som andra har gjort.

  Vem är ytterst ansvarig för att Livsmedelsverkets verksamhet granskas? SLV, som numera i folkmun kallas ”LIvsfarliga verket”, verkar vara en arbetsplats med ”mytspridning runt mättat fett” som en överordnad uppgift?

 24. 24
  Bo Blomberg säger

  @Sofia:
  Bra fråga!
  Det är ju för j-v-t! Men alla ”kryphål” dom har, har ju kommenterats av ett flertal både på den här bloggen och på andra bloggar. Själv undrar jag förstås hur dom mår? Kan dom se sig i spegeln varje morgon? (Gissar att dom kan det, människans förmåga till självbedrägeri är väl näst intill oändlig!)

 25. 25
  Fundersam säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Hmm.. rädsla för fettet kan jag förstå, vi är nog många som har jobbat med den rädslan innan den har försvunnit (läst böcker o bloggar, sett föreläsningar på nätet och inte minst fått svaret från den egna kroppen).

  Men glömma?! Tror dig men det låter konstigt. Lever de inte kvar i sina sjukdomar, tunga kroppar osv?

 26. 26
  Fundersam säger

  Thomas Jansson Skrev:

  18 @ Fundersam:

  En stor andel hoppar nog av LCHF på grund av vad psykologer ibland brukar kalla ”de halva människorna” – de som oxå vill förändra sina liv men inte klarar det och då istället ser till att göra så svårt som möjligt för andra,,,

  De halva människorna är ofta mycket aktiva inte bara när det gäller kosten utan oxå när det gäller andras relationer – har de själva 5 skilsmässor bakom sig ivrar de ofta starkt på att andra ska göra likadant,,,

  Och hur många blir inte påtrugade en massa fikabröd om de försöker hålla igen på sånt som är onyttigt?

  Ja, Robb Wolf skojar i en föreläsning om att nackdelen med att äta paleo är att det sociala livet blir svårt. Själv bor jag i en storstad och det tycker jag är rimligt lätt även om jag kan sakna LCHF- alternativ på kaféer. Substituten kan ha sin plats, after work går också att klara hyfsat LCHF.
  Men det är klart på mindre ställen med socialt tryck och en grundmurad ”bullkultur”?

 27. 27
  Dennis Samuelsson säger

  Det cår inte att ropa efter forskning idag eftersom den är finansierad av industrin.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa