Glutenintoleransen bland barn ökar

I SVT.se/Nyheter. Frekvensen av glutenintolerans bland barn har femdubblats på 20 år, och medeldebutåldern har höjts.
Orsaken vet man inte. Sverige är ”värst” i världen. Varför?
Är det den glutenbaserade barnvällingen? Men barnen åt väl lika mycket välling för 20 år sen?
Är det sockret?

Marlene tipsar om att på Amningshjälpens hemsida berättas att mellan -82 och -96 fördubblades glutenhalten i industrivällingen.
Orsakssamband med ökad glutenintolerans?

Artikel i DN.se

SR, Ekot

Comments

 1. 1

  Det metabola syndromet började diskuteras redan på 1920-talet, varje generation torde starta med allt sämre förutsättningar – rekordet torde innehas i USA där de nyfödda är prediabetiker redan när de föds – kan ju vara ett liknande förlopp när det gäller glutenintolerans?

 2. 2

  Har inga statistiska belägg för att konsumtionen av industriproducerat vällingpulver har ökat – men det borde undersökas. Generellt äter vi ju mer hel- och halvfabrikat och konstigt vore om inte vällingkonsumtionen följde den trenden. Lägg sedan till föräldrars maniska solskyddsinsmörjning så att barn inte ens får tillräcklig D-vitaminproduktion på sommaren – då tror jag man kan vara något på spåret…. Bara i Sverige och Finland som vi trycker i barnen välling…

 3. 3

  Att medianåldern för glutenintolerans stigit från 1 år till 7 års ålder beror väl på
  att allt fler äter sig till intolerans genom för hög spannmålskonsumtion.

 4. 4
 5. 5

  Kan det inte vara som så att man är bättre idag på diagnostisera glutenintolerans?

 6. 6
  Marlene säger

  På amningshjälpens sida står det att glutenhalten i välling fördubblades mellan åren 1982-96. Det verkar mappa mycket bra mot den statistik du framför Annika.

  https://www.amningshjalpen.se/index.php?option=com_content&view=article&id=245

 7. 7

  Intressant inslag i TV4 ”Efter tio” (Malou) om gluten idag med bl.a. professor emeritus Bengmark, Catrin Schuck, m.fl. Någon har lagt in en länk till insaget på Kostdoktorn. Imorgon ”Efter tio” fortsätter temat mat och hälsa.

 8. 8

  säkert har det mycket att göra med den ökade ”problematiseringen” av ammning. ökad vaccineringstäckning och coctails med mag-tarm problematik bland annat som följd. Vällingkonsumtionen ökar och förlängs upp i åldrarna. Tidig upptäckt? Feldiagnoser?! Och snabbmatshysterin, godis och socker konsumtionen ökar allt hänger ihop. Glutenintolerans är bara början till prediabetes, precancer, fibromyalgi mm. Är det månne någon som har bestämt sig för att rensa i leden?

 9. 9
  P J Svensson säger

  Mer pasta, pizza och pita än potatis de senaste tjugo åren?

 10. 10

  Glutenhalten ökar hela tiden. Bönder får bl.a. mer betalt för högre proteinhalt i spannmål – och det blir ”lättare” att baka med höggluten-produkter

 11. 11
  ulfpohl säger

  Glutengliadinet är nog ett problem för alla-förr eller senare. Vi är inte genetiskt anpassade till detta växtgift.Är man ”glutenallergisk” tidigt så slipper man rimligen en del autoimmuna reaktioner. Chansen borde finnas att läka ut uppkommen skada på tarmväggen och villi om man sätter ut glutenhaltiga livsmedel. Jfr. Alessio Fasanos forskningsrön från dec.2012. Enligt dessa så har så gott som alla autoimmuna sjukdomar sin orsak i glutenexponeringen. Jfr. också bloggen ”Kostdemokrati” i detta spörsmål.
  Ät LCHF strikt och riskerna är nog obefintliga.

 12. 12
  Kjell J säger

  Konsumtionen av spannmålsprodukter, totalt sett, ligger till grund för detta tror jag. Visst Annika, har barnvällingen en negativ inverkan och kanaske det som triggar immunförsvaret i tidig ålder.
  Men hur kosten alltmer genom åren övergår till spannmålsbaserad mat utvecklar resistensen.
  En LCHF baserad kost skulle radikalt förbättra situationen.
  Mvh ”Arga Kostrådgivar`n”

 13. 13
 14. 14
  Ann Kristin säger

  @ 65+:
  Jag är övertygad om att den läckande tarmen orsakar en hel massa sjukdomar, och högt blodsocker orsakar resten, och dessutom samverkar de båda på ett olyckligt sätt.

 15. 15

  @ Robin:

  Desto fler läkare som lär sig förstå och diagnosticera symptomen vid celiaki ju fler fall hittas – världen över. Detta fastslogs vid ICDS konferensen i Chicago nu i september.

  Myten om att andelen gluten ökar i våra sädesslag verkar vara svår att ta död på. Det är tvärtom så att vetet innehöll mer gluten i de äldre vetesorterna. Förädlingen av vetet för att få ut mer per areal och för att mätta ”tomma magar” över världen har många andra både för- och nackdelar.

  Problemet som barnläkare och docent Anneli Ivarsson pekar på och som hon vill forska kring är det extra gluten bagerierna tillsätter i våra bröd så de ska se fluffigare och mer säljbara ut.

 16. 16
  Lotta Enocsson säger

  Jag vill gärna tipsa om dessa böcker som givit mig och min familj enormt mycket: http://www.kunskapskällan.se (med ”ä” i webbadressen)

 17. 17
  Lotta Enocsson säger
 18. 18

  Om glutenintolerans i P1s Kropp o själ i morse.
  Bl.a. om att ingen annanstans i världen dricker barn så mycket välling som i Sverige och att vällingen dessutom fått högre innehåll av gluten.
  Även om att gluteninnehållet i vetet ökat genom förädling för att passa industrins maskinbakning.

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/312543?programid=1272

 19. 19

  Hörde nyligen talas om en liten flicka på ca 2 år som just fått diagnoserna celiaki och diabetes T1. Kan de finnas ett samband?

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 LenaK:
  Celiaki och T1-diabetes har ett starkt samband, sannolikt för att båda är autoimmuna sjukdomar.
  Men varför vet man förstås inte.

 21. 21
  Lars Henrik säger

  Glyfosat i Round Up starkt kopplat till celiaki (glutenintolerans)

  ”According to Dr. Stephanie Seneff, a senior research scientist at the Massachusetts Institute of Technology (MIT), glyphosate appears to be strongly correlated with the rise in celiac disease.”

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/09/14/glyphosate-celiac-disease-connection.aspx?e_cid=20140914Z2_SNL_Art_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140914Z2&et_cid=DM55916&et_rid=657057486

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa