Det goda och det onda kolesterolet

Ann Fernholm skrev igår om det goda och det onda kolesterolet.
Det är tydligen högt blodsocker som sänker HDL, och detta har då samband med högre hjärtkärlrisk.
Genetiskt förhöjt LDL har statistiskt samband med hjärtkärlrisk (bevisar förstås ej orsakssamband, läs Uffe Ravnskovs böcker), men att sänka LDL med lågfett-högkolhydratkost medför ökad risk för hjärtsjukdom.

Jag tycker att allt detta med olika kolesterolfraktioner är tämligen ointressant. Ät LCHF och bli glad för din förbättrade hälsa.
Låt kroppen sköta sina lipoproteinfraktioner, det klarar den bäst själv.

 

Comments

 1. 1

  Tycker det är mycket tjafs om kolesterol, och förstår inte varför. Får kroppen rätt kost så ser den till att du mår bra och sköter ditt kolesterol utan att du behöver bekymra dig.

 2. 2
  Professor Göran säger

  Uffe Ravnskov har verkligen spridit ljus över denna fråga.

  Tittar man tillbaka på historien kring kolesterolet så är det mesta som åstadkommits inom medicinen ”svammel” . Redan i början på 50-talet hade detta svammel avslöjats inte minst genom fysikern Gofmans undersökningar av lipoproteinerna i blodet (med hjälp av bl. a. den ultracentrifug som han hade använt i det amerikanska kärnvapenprojektet) och han visste till skillnad mot medicinarna vad han talade om.

  Under slutet 50-talet blev det också väldigt klart visat att det var intaget av stora mängder kolhydrater som orsakade en ”explosion” av lipoproteiner i blodet (serum blev de facto mjölkfärgat) och lipoproteiner som var fyllda av de triglycerider som kolhydraterna hade omvandlats till i levern.

  Vad som saknas inom medicinen är den logiska vetenskapliga helhetsbilden av den enkla anledning att man redan i början av 1900-talet hade bitit sig fast i en tro på att kolesterol var ett skadligt ämne för kärlen och själva orsaken till att kärlen ”slammar igen” och att man sedan bara inte har kunnat överge denna tro. Den sitter faktiskt så ”djupt” att det är på gränsen till otänkbart att ifrågasätta den och i mina ögon är det just sådana här förhastade hypoteser som man inte kan släppa som gör att medicin alltid har varit och fortfarande är mer religion än vetenskap – man tror snarare än att man vet.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Professor Göran:
  Uffe Ravnskov är den som borde få Nobelpriset i medicin, för att han avslöjade den falska myten om farligheten av att äta kolesterol och mättat fett.

 4. 4
  Tvillingsyster säger

  Låt kroppen sköta sina lipoproteinfraktioner, det klarar den bäst själv.

  Tack Annika för dessa ord … de betyder mycket för mig =)

 5. 5

  Att gå till en läkare idag upplevs ju av många som forna tiders simpla dammsugarförsäljare som till varje pris skall förskriva så mycket piller som möjligt,,,,

  Hur mycket pengar får vårdcentralen då de lyckas få en statinkund till och varifrån kommer dessa slantar,,,

 6. 6

  @ Annika Dahlqvist:
  Håller med dig! En annan som borde få ett RIKTIGT RIKTIGT FINT PRIS – det är du Annika! Tänk vad du ställt till med – ett dj-la liv och gjort att massor av människor blivit friska – DU satte igång detta som nu sprider sig som ringar på vattnet i olika sammanhang – massor av tack till dig!

  Intressant diskussion i Tv4 ”Efter tio” (Malou) i morse. I morgon återigen om mat och hälsa i ”Efter tio”.

 7. 7
  Professor Göran säger

  Apropå nobelpriset i medicin så är både årets och förra årets snarare molekylärbiologiska pris även om den förståelse som de reflekterar på cellnivå på sikt troligen kommer resultera i ”mediciner” som effektivt kan slå mot någon grundläggande mekanism i cellerna på samma sätt som statinerna idag effektivt slår till mot ett steg i framställningsprocessen av kolesterol i levern. Sådant kallar man gärna ”medicinsk vetenskap” men problemet är förstås att man då skapar mer sjukdom än man botar och detta är det som också är hela den evidensbaserade medicinens akilleshäl.

  Detta faktum är väl omvittnat inte minst inom äldrevården där idag ett ”skräckens välde råder” på grund av medicineringen. All Hippokratisk moral har försvunnit tillsammans med den vetenskap som tar tag i själva orsakerna till sjukdomarna.

 8. 8
  "medicinsk vetenskap" säger

  # 7: ”Sådant kallar man gärna ”medicinsk vetenskap” …

  Det finns en anledning till att de cerebrala varningsklockorna börjar ringa när mantrat ”vetenskapliga forskningsresultat visar att … bla bla bla ….”

 9. 9

  Thomas Jansson Skrev:

  Att gå till en läkare idag upplevs ju av många som forna tiders simpla dammsugarförsäljare som till varje pris skall förskriva så mycket piller som möjligt,,,,

  Jo… – Thomas – ”Att gå till en vanlig läkare – och förlita sig på vad hen säger – är MINST lika LivsFarligt – som att vara soldat vid fronten i ett krig !

  Ifall Du råkar på en läkare som lyssnar på Din sjukdomshistoria fullt ut – och sen frågar: ”Vad äter Du ?” – då har Du träffat en som förstår sig på vad sjukdomars grundorsak ÄR. Men sådana finns det bara ett ytterligt litet fåtal av, tyvärr tyvärr… 😥 ” – slut citat härifrån.

  Hur vanligt är det i dags dato att en vanligt läkare pratar med patienterna om de livsfarliga kolhydraterna

 10. 10

  9@ Josef Boberg:

  Råkar man då berätta att man ätit LCHF sedan 9 år brukar det bli ett h-s liv på ”läkaren”,,,,

  Det är inte en seriös verksamhet som majoriteten av läkarna utfför idag!

 11. 11
  Thomas Sandberg säger

  Har under ca 15 år ätit statiner enl läkarens rekommendationer. En dag tog jag faktiskt och läste igenom informationen om olika biverkningar. Sen läste jag dem igen och undrade vad jag utsatt min kropp för under alla dessa år. Jag läste också allt som gick att hitta om höga kolesterolvärden och eventuella risker med att sluta med tabletterna.
  För drygt två år sedan beslöt jag att sluta med medicinen. Läkaren försökte halvhjärtat att tala mig till rätta.
  Nu kan jag konstatera att en av biverkningarna har jag blivit av med. Efter att i 15 år hållit mig i skuggan under soliga dagar pga soleksem kan jag nu utan kliande problem med plider njuta av solsemestrar i Grekland fullt ut. Sen mår väl min lever förmodligen bättre som slipper bryta ner all medicin.

 12. 12

  Kolesterolmyten, sanningen är att det finns bara en kolesterolmolekyl, det finns inte gott eller ont.
  kolesterolmolekylen är en alcohol, inte fett som det sägs, allt är en stor bluff från läkemedelsindustrin för att tjäna en massa pengar.

 13. 13

  Snart går patenten ut på statinerna så då slipper vi nog kolesterolmyten,,,,

  Blir intressant att se vad nästa hittepåsjukdom blir!

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ Tombola:
  Patentet på Zocord har gått ut, och det är nu generikapreparatet Simvastatin som säljer stort.
  Även för Lipitor har patentet gått ut och det är nu Atorvastain som kan skrivas ut.

 15. 15
  Thomas Jansson säger

  Hade jag ingen aning om – trodde nog att den nuvarande förskrivningsivern på statiner beror på att patenten närmade sig slutet,,,,

  Är mycket fascinerad över att folk stoppar i sig detta piller som en självklarhet men tror att de kommer att dö omedelbart om de äter en klick smör,,,,,

  Simvastin verkar vara mest poppis i min omgivning – hittills har jag dock aldrig stött på en enda person som har en ringaste aning om varför de äter statiner.

 16. 16

  @ P-A:
  12
  För att kolesterolmolekylerna ska kunna flyta runt i blodbanan, fäster de till två typer av proteiner och bildar LDL (low dencity lipoprotein) och HDL (high dencity lipoprotein). Det vi mäter i våra labprover är alltså proteiner.

  Av LDL har man kunnat isolera 7 fraktioner, varav en speciellt liten molekyl, som penetrerar våra kärlväggar och deltar i bildningen av plack. Denna lilla sjukdomsframkallande molekyl bildas i högre koncentrationer tillsammans med triglycerider vid höga kolhydratintag. Tyvärr kan man inte enkelt undersöka halten av dessa små partiklar i blodet ännu.

  Statinerna stryper bildandet av kolesterolmolekyler (alltså inte primärt LDL och HDL), tillsammans med en hel räcka andra för kroppen livsviltiga substanser, därav alla mystiska biverkningar. Att ta statiner mot den lilla farliga LDL-partikeln är som att bekämpa myggsvärm med brandbomber. Dessutom är medicineringen mycket ineffektiv, trots all mördande reklam. Populärt uttryckt måste en allmänläkare arbeta i 17 år med att skriva ut statiner för att rädda livet på en hjärtinfarktpatient.

  Än en gång: hellre enkelt effektivt och ofarligt än en farlig medicinering: Dra ner på kolhydraterna och ersätt med bra fetter, men akta Er för omega6!

 17. 17

  Thomas Jansson Skrev:

  Är mycket fascinerad över att folk stoppar i sig detta piller som en självklarhet men tror att de kommer att dö omedelbart om de äter en klick smör,,,,,

  Dessa två meningar säger ju inte bara allt, de säger ALLT!

 18. 18

  @ NN:
  Onekligen fascinerande!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa