LCHF för tunna plånböcker

Jag hade häromdagen en sjuk och överviktig patient som sade att hon inte har råd att äta LCHF.
Jag svarade att fettet hon har på magen består av överskottskolhydrater. Det är bara att fortsätta att äta riktig mat, men avstå från kolhydratmaten.
Det finns ju mera tips än så. Tex boken LCHF till vardags: Riktig mat för familjer med tunna plånböcker.
Men en sådan patient har nog inte råd att köpa en bok heller. Vad gör man? Ger boken till henne?

Jag skulle kunna skriva ett PM: LCHF för tunna plånböcker, att lägga nere i bloggmarginalen. Tips för det PM-et?

 

Comments

 1. 1
  Stockholmare säger

  I Stockholm finns den boken att låna på bibliotek:
  https://biblioteket.stockholm.se/titel/644637

  Om man efterfrågar den på sitt stadsdels-/kommunbibliotek så köps den kanske in.

  Kanske kan du själv ha ett litet bibliotek på din mottagning?
  Ett ex att låna ut.

 2. 2

  Tack för reklamen Annika! Japp, den går att låna på bibloteken om inte annat genom fjärrlån. Vi fick faktiskt i dagarna information om att just denna bok nått upp till tillräckligt många biblioteksutlåningar för att vara berättigad till ersättning från Sveriges Författarförbund. Det antyder att den bör finnas på hyfsat många bibliotek.

 3. 3
  Emma Larsson säger

  Jag öppnade boken och läste att de rekommenderade att man köpte HALALSLAKTAT KÖTT! Lämnade tillbaka boken direkt. NEJ TACK!

 4. 4
  Eva Dalkvist säger

  Hej!
  Det finns ju en del väldigt näringstäta födoämnen som dessutom är billiga.
  Exempelvis ägg, turkisk yoghurt, köttfärs, makrill, pinklax (stillahavslax), sill, vitkål, morötter, blomkål, bredbladig persilja, ekobregott, hasselnötter, fågeljordnötter ( Josef Boberg påstår att de är bra!), fröbröd på 5 dl frön och 4 ägg, ost mm. Det mesta går att få som ekologisk vara till en något högre kostnad. Vissa saker är MYCKET dyrare med ekomärke!

 5. 5

  ”Jag hade häromdagen en överviktig patient som sade att hon inte har råd att äta LCHF.”

  För mig har det blivit diabetesdoc.bloggsida.se/kost/varfor-fungerar-lchf#comment-469 ca 20 % billigare med artegen LCHF-kost. Kolhydrater/socker i stora mängder är ju både dyrt och ej minst hälsoförstörande.

  Ca 20 % billigare borde väl dom flesta ha råd med – eller ❓

 6. 6

  Det är lätt att laga billig mat om man kan lära sig att laga mat. Oavsett vilken mathållning man lever efter! Hade nyligen en diskussion med en dam som demade citronsås till fisk i en affär. Jag tyckte att det där var ytterligare en sån där korkad produkt fullt med tillsatser… Hon svarade naturligtvis med vilken otrolig tidsvinst de stackars småbarnsmammorna får genom den….tidsvinst?? Laga en sån sås tar 5 minuter – när ändå potatisen ska koka och fisken stekas. Mjölk, smör, grädde, en äggula och citron har man väl hemma alltid? Hur lång tid tar det att tjäna ihop pengarna för att köpa den där såsen? Vad kostar råvarorna för att göra det själv?Det som är lite synd med LCHF är att rotfrukter går bort. Dom är alltid billiga. Blomkål blir rätt dyrt framåt vårkanten….

 7. 7

  Emma Larsson: Nej, boken innehåller inte någon generell rekommendation att köpa halalslaktat kött utan bara ett konstaterande att frysta köttdetaljer från invandrarbutiker vanligen är relativt billiga. Fokus ligger på ägg och inälvsmat som de billigaste animaliska alternativen.

 8. 8

  Mitt bästa tips är att dryga ut maten med mera fett.
  Makrillburk ”spädes” med olivolja.
  Ägg ”spädes” med smör/Bregott/majonnäs.
  Sallad spädes med olja/dressing.
  Kötträtter spädes med kryddsmör.
  Kaffe/te spädes med smör/kokosfett.
  Ett bra sätt att få mättnad, spara och få maten att räcka längre tycker jag. Bra idé med PM för LCHF för tunna plånböcker, Annika, det ser jag och säkert många andra fattiga studenter fram emot!

  Tips mottages också tacksamt på hur man gör smarta, nyttiga, hälsosamma val, med eller utan tanke på priset, kanske snarare med tanke på varumärket och livsmedlens innehåll, något i den stilen. T ex vilka köttbitar är billiga men också näringsriktiga, vilka mjölkprodukter har bäst innehåll / vilka producenters kor får bäst mat, etc. Kanske kan bli ett annat PM på sikt?

 9. 9
  Professor Göran säger

  @ Frida:

  Kloka råd tycker jag.

  Vad gäller kött så är det bästa valet inälvskött ur hälsosynpunkt. Vi själva köper köttlådor (från Norrbete) med fruset garanterat gräsbetat kött men det är tyvärr ganska dyrt (runt 150 kr/kg) men inälvslådorna kostar bara en tredjedel per kilo.

  Det känns också fint att veta att korna har varit så lyckliga det nu går att vara för en ko som ska ätas upp till slut. Jag har själv sett hur Jon-Erik kliat en av korna på Norrbete i nacken eftersom den kon var speciellt förtjust i denna omtanke.

 10. 10

  Man kan läsa mina recept på min blogg då jag var arbetslös i 1,5 år och åt lchf hela tiden. Det är gratis att läsa.

 11. 11

  @ Professor Göran:

  Så rart med korna som har det så bra. Vi får alla hjälpas åt så att medvetenheten och efterfrågan ökar så att det blir lättare i alla avseenden att på sikt att köpa bra gräsbetat kött. Får jag fråga, vilka inälvsbitar är det frågan om i en sådan låda, och hur tillagar ni det? Det är svårt att komma igång med sådan matlagning om man inte har det med sig ”hemifrån”, tycker jag. Hoppas på en bra kokbok, eller blogg, med fokus på inälvor à la LCHF, det vore kul!

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Frida:

  I en sådan inälvslåda är innehållet förstås blandat. Lever, njure, hjärta, tunga och inte minst en muskel som kallas njurtapp (fantastisk att grilla!) och som håller ihop alla delarna i bukhålan och där förstås alla har sin speciell karaktär.

  Det bästa är nog att skaffa sig en gammaldags kokbok då inälvsmaten fortfarande var naturlig i vårt kosthåll.

  Vad vi lärt oss är att man inte ska översteka eller överkoka dessa delar helt enkelt för att man inte ska förstöra de fina fetterna – framför allt omega-3. Köttet får då (som allt annat kött) inte komma upp till en temperatur mycket över 60 grader då det fortfarnade är rödfärgat eller rosa. Smaken är då formidabel just för att fetterna inte har förstörts och detta känner alla mästerkockar till och det står också i de bra kokböcker.

  Igår åt vi en ovanligt fet njure som var rent gudomlig. Njure bör man förstås lägga i blöt några timmar för att dra ut de ämnen som det är njurarnas roll att rena kroppen från innan man anrättar den. Man undviker då en skarp bismak.

  Levern är förstås bara att skiva och snabbt steka. Vi brukar göra en god kryddig sås som vi stoppar ned skivorna i och som sagt inte överhetta.

  Hjärtat mal vi till köttfärs men det kan skivas, anrättas och ätas som vilket muskelkött som helst.

  Apropå kokböcker kring inälvsmat undrar jag om det inte var någon som höll på med detta men jag kommer inte ihåg vem det nu var.

  Blod är också ett fantastiskt näringsämne (ligger i sakens natur) men ofta lite svårt att få tag i och finns inte med i inälvslådorna. Min fru gör en fantastisk blodkorv på renblod med väldigt mycket fett. (Blodpudding innehåller tyvärr en massa mjöl och socker!)

  Vi har idag rört oss väldigt långt ifrån ett naturligt förhållningssätt till våra bästa födoämnen och hjärnan som har den absolut bästa fettsammansättningen får bönderna idag faktiskt betala för att man ska ”destruera” (elda upp). Vi lever faktiskt i en sjuk värld!

  Lungorna vet jag inte vad man gör med. Tidigare var lungmos en vanlig anrättning. Pölsa?

  Jag har funderat på falukorv, som ofta är fin och fet, och undrar om det inte är här som mycket av inälvorna hamnar och i så fall borde falukorv var ett mycket nyttigt födoämne förutom potatismjölet som alltid verkar ingå.

 13. 13
  Pingvin säger

  @ Emma Larsson:

  Inget fel på halalslaktat kött. Det är bättre än bult där djuret i många fall har betydande tecken på hjärnaktivitet i smärtcentra i upp mot 10 minuter efter. Vid halalslakt bedövas djuret innan i Sverige och innebär en snabb procedur med lite lidande. Skäktning gör att djuret inte stressas och det gör att köttet och delar inte påverkas negativt.
  Halal betyder att behandla med vördnad och respekt.
  Själv anser jag att halalmat håller en mycket hög kvalitet än mycket annan.

 14. 14

  Precis, instämmer med Pingvin!
  Det är en typisk myt, som inte ifrågasätts, lätt att få folk att tro att muslimska, utländska sätt måste vara sämre än våra”hederliga” svenska!
  Och så glömmer man snabbt otäcka dokumentärer som visar hur svensk/europeisk slakt går till!

 15. 15

  Människor har väldigt lätt för att klaga på att maten är för dyr. Men att köpa godis och fikabröd för flera hundra kronor i veckan går väldigt bra!

 16. 16

  Idag hade jag tur, köpte två älgstekar med kort datum, halva priset, på gamla vanliga Coop.
  Den ena 102 kr, den andra 110 kr. Båda på ca 1 kg/st.
  Det kommer att bli riktigt god kalops, minst 10 portioner.
  Lite kryddpeppar, lagerblad, lök – inte så många kronor.

  Priset för detta är 212 kr dividerat på 10 portioner = ca 20 kr/port.

  Tillbehör som kokta rödbetor, lite rotsaker, lite broccolli, lite crème fraiche blir några kronor.

  En skvätt rödvin och grädde kanske det blir också, men inte nödvändigtvis, däremot en klick smör på den färdiga portionen. Snacka om tallriksmodell á la LCHF!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa