Fetman ökar bland gravida

I DN.se. KI har gjort en undersökning av förstföderskors vikt vid inskrivningen på MVC. Fetman har ökat, ca fördubblats sedan -92.
Allra högst fetmafrekvens ser man bland de med lägst utbildning och i glesbygdområden.

Hur äter de med lägst utbildning, och de som bor i glesbygdsområden?

Såvitt jag kan se har ökningen  ändå planat ut sen 05 för de högutbildade.

 

Comments

 1. 1

  Tydligen kan Rasmussen inte ens läsa sina egna diagram utan säger: ”…Trenden är väldigt tydlig. Förekomsten av fetma ökar i grupper med lägre utbildning. Bland dem som har eftergymnasial utbildning eller högskoleutbildning har ökningen planat ut, fortsätter han.”

  Kurvorna säger klart: Ökningen kvarstår men ökar långsammare sedan 2005 för de lågutbildade medan det föreligger en marginell minskning av övervikten bland de mest välutbildade.

  Effekten av LCHF finns knappt med eftersom den ”nya undersökningen” är avklippt 2009, eller
  tar det verkligen så lång tid att sammanställa så enkelt material ?

 2. 2

  Jag bor i glesbygden och har ingen nämnvärd utbildning eftersom jag är självlärd konstnär och har lyckats med konsten att försörja mig någotsånär, och jag äter LCHF! Så var det med den saken. Vilken forskning lutar man sig emot när man pratar om utbildning och bostadsort. Jag ser förfärligt mycket fetma när jag åker till stan, men härute försöker bönderna överleva på mjölk-och köttdjur, och jag kan inte se en enda som är fet. Tvärtom är de normala, seniga och starka, som man ju blir när kroppen är ens främsta instrument. Förövrigt är jag sjukt less på att politikerna talar sig varma för att man ska flytta in till tätorterna. Ska det ske globalt så får vi väl bli kannibaler och äta på varandra, när nu den sk. glesbygden avfolkas allt mer och därmed näringen, mattillverkningen, går om intet! Gud, så dumt!

 3. 3
  Thomas Jansson/ säger

  En snabb kontroll av innehållet i en ung mammas matkorg visade följande innehåll

  Hänt i veckan
  Lättmargarin
  Vitt bröd
  Lågprisglass
  Chips
  Ostbågar
  Öl
  Mamma Scans köttbullar
  Falukorv
  Spagetti
  Kanelbullar
  Hårfärgningsmedel
  3×2 liter cocacola
  5 hg lösgodis

  BMI troligen en bra bit över 30, medföljande pojkvän (fadern?) var smal – det är väl troligt att matvarukorgen såg ungefär lika ut innan barnet kom?

 4. 4

  Tiderna förändras – på min tid var rekommendationrna max 8-10 kg uppgång under graviditeten!
  Den som gick upp mer fick ”order” att ”hålla igen”. Nu fanns det ju inte pizzerior i vartenda gatuhörn, ej heller dagens utbud av halvfabrikat, läsk, godis och annan skräpmat …

 5. 5

  Lite intressant att Västernorrlands län låg sämst till trots att dr Dahlqvist har sina bopålar starkt förankrade i myllan en bit utanför Sundsvall – länet ligger omotiverat högt, varför?

  När det gäller Stockholms olika förorter är siffran inte ett dugg förvånande – man kunde sannolikt använt taxeringskalendern för att placera förorternas inbördes ordning,,,

  På individnivå finns naturligtvis inget samband mellan övervikt och inkomst/utbildning vilket väl dessa herrar utgör ett lysande exempel på, en tragikomisk tillvaro som visar att pengar i överflöd inte nödvändigtvis innebär ett bra liv,,,,

  https://www.expressen.se/nyheter/leif-gw-persson-jag-holl-pa-att-do-av-matorgier/

 6. 6
  Ann Kristin säger

  Glesbygd är ju definierat utifrån hur mycket folk som finns inom ett visst geografiskt område, där t ex hela Norrland ingår. Att statistiken inte skulle stämma har jag svårt att tro. I min lilla by är det ganska få överviktiga, medan det finns betydligt fler i min närmsta tätort, även procentuellt. Vi har därmot turen att ha en lchftjej på ICA, som tar hem bra saker.

  Att utbildning går hand i hand med fetma och hälsa är sedan länge fastslaget, i alla möjliga länder. Det innebär ju inte att alla är feta, eller äter fel, Ingrid Jacobsson! För 30 år sedan åt folk i allmänhet mycket bättre, medan fel kost har exploderat, särskilt bland låginkomsttagare. Ju högre samhällsklass, desto viktigare att vara slank. Höginkomsttagare äter lite, fett och gott, låginkomsttagare äter fett, sött och mycket. Generellt sett.

  Sedan sägs det ju att måttlig övervikt inte är skadlig i de flesta fall. Gäller det för gravida också? Dessutom går man som gravid upp annat än kroppsfett – jag band mycket vätska, och tappade tio kilo redan första veckan efter förlossningen. Det är ju en faktor att beakta, när jag har sett åtskilliga gravida med svullna, vätskefyllda kroppar.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Thomas Jansson:
  Det är nog inte högre andel av människorna i Västernorrland, som läser min blogg, än i andra län.

 8. 8

  5 @ Annika Dahlqvist:

  Antagligen färre – inte alltid lätt att bli expert i sin hembygd,,,

  Men det är oförklarligt hög andel som är lite svår att förklara – är det inflyttade finländare som står för statistiken – på motsvarande finska sidan är väl diabetesandelen bland världens högsta?

  Skulle vara intressant att se hur övervikten är kopplad till förskrivningen av lyckopiller – jag har en stark känsla av att dessa egenheter har en tendens att följas åt?

 9. 9

  Jag växte upp i glesbygdsområde med många lågutbildade omkring mig. Bor i staden nu men kommer ofta ”hem till byn”. De flesta äter margarin, hel- och halvfabrikat och godis och köpt ”fikabröd” – varje dag.
  ”Det är väl inte så farligt”, säger de. Många har otillräcklig kunskap om vad som händer i kroppen när man äter olika ”livsmedel”. Så skämtas det om ”kraftig benstomme” och ”så ser vi ut i släkten, inget att göra åt, höhö”. Tråkigt.
  Jag har själv skrivit ett litet ”LCHF-manifest” på ca 10 sidor med tips på bra mat och livsmedel att undvika, med mera, för att ge till de som är intresserade. Och ta mig fasiken, det sprider dig – flera gamla bekanta har sett detta hört av sig för att få en kopia! Sakta, sakta så händer det något även långt ute på vischan…

 10. 10

  Om inte mina gamla ögon sviker mig pekar alla kurvor utom ”gymnasial” nedåt, om än på olika hög nivå, sedan 07. Undrar om den trenden håller i sig fortfarande och om lchf kan ha med det att göra?

  Gymnasial pekar å andra sidan så mycket uppåt att den drar med sig genomsnittet till en ökning.

 11. 11

  @ Bertil Lind:
  Mina gamla ögon observerar också dessa detaljer. Dock är fluktuationen mellen de olika mätpunkterna på kurvorna snarare indikation på inbyggda mätfel, tror jag. Sen kan man diskutera skolpolitik och gymnasieutbildningens förflackning. Målet är att alla ska igenom gymnasiet, vare sig de är läskunniga eller inte, vilket har inverkan på bildningsnivån efteråt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa