Fettskrämda folkpartister i SvD

Fettskrämda folkpartister, Birgitta Rydberg och Anna Starbrink,  har skrivit en insändare om hur farligt det är att äta vårt svenska smör. Lite olja från Medelhavet törs vi på sin höjd sätta i oss.

De skriver att SBU:s utvärdering skulle visa detta, men det är inte sant. SBU skrev att det inte finns vetenskapligt underlag för att avråda från mejerifett.

I Corren en artikel om Fajten om fettet.  Journalisten  Carina Glenning har förstått kontroversen bra. (Det enda felet är att hon skriver att Typ 1-diabetes är medfödd)

 

Comments

 1. 1

  Är dessa kvinnor överhuvudtaget läskunniga och vilken kompetens har de förutom att vara politiker när det gäller att utvärdera SBU:s rapport?

  Ännu 2 kvinnor i samma fack som Hellenius – bra att de träder fram och visar sin inkompetens!

 2. 2

  @ Thomas Jansson:
  De är mest ute efter att bevaka sina politiskt korrekta positioner. Det brukar inte så sällan utmynna i avancemang i ankdammen!

 3. 3

  2 @ natan:

  Förr hade vi adeln som styrde och ställde på allmogens bekostnad – nu har vi istället fått en politisk klass,,,

 4. 4

  Thomas, är det verkligen så viktigt att de inkompetenta personerna är kvinnor?

  Inlägget nämner också en mycket kompetent kvinna men det nappade du inte på.

 5. 5

  Jag har sagt det tidigare – men det tål att repeteras. HUVUDORSAKEN till att övervikt ökar och att folkhälsan blir sämre = kräver mer och mer av mediciner – ÄR kolhydrater i kosten i övermått.

  Dom som påstår annat – dom är helt enkelt dåligt pålästa – som jag ser det.

 6. 6
  Spanstind säger

  @ Lovisa:
  Att dra in genusperspektiv i detta tycker jag är att skjuta långt utanför målet.

 7. 7
  Peter Andersson säger

  ”De skriver att SBU:s utvärdering skulle visa detta”… Tja, där behöver de ju inte ha fel, det kanske rent av är rena rama sanningen, de flesta statliga utredningar verkar ju ha fått beställning på vad de skall komma fram till redan innan de drar igång – att de sedan någon gång ibland ändå kommer fram till något annat brukar bara betyda att de tjänstemännen inte får några fler uppdrag, särskilt inte om de kom fram till den riktiga sanningen istället för den beställda…

 8. 8

  Spanstind, samma här! Därför förvånades jag av Thomas kommentar som tryckte så mycket på att det handlar om okunniga kvinnor.

  (redigerade på grund av stavfel)

 9. 9
  Helge Andersson säger

  Får intrycket av att de missförstått LCHF, mycket de skriver om som något positivt är väldigt nära LCHF. Fettskräcken är mer dämpad än brukligt. Visst har de en lite kvar, men efter årtionden av indoktrinering är det en resa att inse att man varit ute och cyklat.

  Sen kan inte matproduktionen ställa om över natt. Det mesta bygger ju på att fett är farligt och att snabba kolhydrater är OK, så de kanske har en politisk vinkel på inlägget.

 10. 10

  Har jag syndat?

  Bäst att böja på knäna lite och rätta till misstaget i ett försök att fokusera på det viktigaste vi har – genusfrågan!

  Så här borde jag egentligen ha skrivit:

  Är dessa hens överhuvudtaget läskunniga och vilken kompetens har de förutom att vara politiker när det gäller att utvärdera SBU:s rapport?

  Ännu 2 hens i samma fack som hen, professor M-L Hellenius – bra att de träder fram och visar sin inkompetens!

 11. 11
  Stockholmare säger

  Birgitta Rydberg är landstingsråd (fp) i Stockholm:
  https://www.svtplay.se/klipp/1504210/lopsedeln-del-1

  Folkpartiet får inte min röst i landstingsvalet nästa år!

  Sociala medier och bloggar kommer att avgöra valet nästa år, sas det på nyheterna i veckan.

 12. 12

  @ Josef Boberg:
  Det finns även andra orsaker, som för mycket omega -6 fett i maten, eller HUFAs (Highly unsaturated fatty acids). Fetter som härsknar lättare än andra. Det billiga fettet blandas i nästan ALLT som säljs av livsmedelsjättarna.
  Och även om man äter bacon kan ofta (hur ofta ?) grisarna varit uppfödda på billig (GM-) soja/olja
  som blir omega 6 i grisens fett…

  Grisens mage kan inte i någon nämnvärd utsträckning göra om fett i maten till enkelomättade och mättade som idisslare kan. Samma för oss. ”Vi blir vad vi äter”. Idisslare däremot äter gräs och bildar av detta dom stabilaste fetterna som finns. ( Vad dom bildar om dom äter den art-oegna spannmålen vet jag ännu inte!)

  Tror tillsvidare att de två religioner som förbjuder griskött gjorde det p.g.a torkat griskött ofta härsknar medans kött från djur som idisslar får finare fett och är utmärkt lagringsbart. Förbudet infördes i varma länder när torkning var den allmänna konserveringsmetoden.

  Betr. omega -6: se två första diagrammen på den här websidan !
  https://chriskresser.com/how-too-much-omega-6-and-not-enough-omega-3-is-making-us-sick
  Många amerikaner består alltså av över 70% HUFA !

 13. 13
  Björn Bäckström säger

  De båda FP damerna borde nog prova LCHF kosten själva. Av foton att döma närmar de sig volymer med ett lika dåligt diabetesföredöme som damerna i ”Fråga Doktorn”!

 14. 14
  Birgitta Didrikson säger

  @ Thomas Jansson:
  Birgitta Rydberg är utbildad sjukgymnast (precis som jag)

 15. 15

  @ Björn Bäckström:

  Kul att det är fler än jag som reagerat på ”Fråga Doktorn” – för att vara ett hälsoinriktat program så är det knappast något föredöme – i all synnerhet som mycket av det som avhandlas där ligger på en nivå som var aktuell i mitten av 1970-talet,,,

 16. 16

  @ Thomas Jansson:
  Helt korrekt, man får vibbar av (vänster)70 -talet. Eller med andra ord så politiskt korrekt som möjligt. Ingen som sticker ut hakan där inte utan det känns lika tryggt och menlöst som svt:s alla soffprogram, Go Kväll o liknande.

  Vem skulle våga sticka ut hakan och avvika från mallen på svt? Det är att skriva under sin egen avskedsansökan 🙂 Där kan vi snacka om lågt till tak. Tycker för övrigt att denna unkna DDR kopia kan gå i graven. Men så länge politikerna vill ha en statsunderstödd licenskanal så blir den förstås kvar.

 17. 17

  Denna artikel var den mest historielösa, okunniga och farliga artikel jag läst på länge.
  Detta är alltså hur våra politiska företrädare tänker.
  Eftersom jag anser att kostfrågan är en så avgörande fråga för mina barn och barnbarn och för framtiden, så får man hoppas att dessa åsikter inte är generella hos alla politiker.
  Vi kan använda denna artikel i valrörelsen nästa höst. Fråga politikerna var de står i denna fråga.

  Som en kuriositet kan jag nämna att jag förra valrörelsen frågade så många politiker jag kom åt om deras åsikt om smör versus margarin. I de fall där de överhuvudtaget kunde skilja på smör och margarin, så föredrog de självklart smör. ” Oj, då får barnen margarin i skolan” reagerade de. Men det hade de inget mandat att ändra. Det är Livsmedelsverket som rekommenderar. Några föreslog att jag skulle tala med Livsmedelsverket. RIDÅ!
  Men det skall bli intressant att se om det hänt något i detta avseendet sedan förra valrörelsen.
  Jag vet att det är dumt att tro att detta skulle vara någon viktig fråga i en valrörelse. Men man får irritera.

 18. 18

  Bevare mig för de fettskrämda folkpartisterna!! Nu råkar det ju vara två kvinnor som tyckte till – apropå genusperspektiv – det var ju trist men så var det. #1 Thomas konstaterade bara hur det var. Han gjorde väl ingen affär av det? Jag tycker ju att kvinnor borde fatta lite mer…. se vådan av att inte äta tillräckligt med fett. Folkpartiet får man nog passa sig för framöver…såna politiker tänker inte jag rösta på. Rent hemskt faktiskt!! Obegåvat rent av.

 19. 19
  Thomas Jansson säger

  16 @ natan:

  Nästa gång det vankas doktor i TV-rutan kan man ju alltid justera färgmättnaden så att bilden blir lika grå som 1970-talets kollektion av herrkostymer på Domus och dessutom gärna lätta upp stämningen med en flaska Kir eller någon blaskigt rödvin som ersättare för den numera tyvärr utgångna Paradoren som under de första åren på 70-talet kunde införskaffas för den facila summan av 4,75.

  Med lite tur kanske man kan hitta en lila kaftan, några svartvita peace-märken i plåt samt ett par bruna majongbyxor på något loppis så att man kommer i tidsmässig samklang med programmet mästerliga utformning – nu har varken jag eller mina barn gått på dagis men jag skulle nog kunna tänka mig att programledarna har införskaffat en hel del av den pedagogik som tillämpas ute på landets förskolor vilket nog ofta är påfallande lika en blandning av Nordkoreansk politruck samt Pippis prussiluska.

  Ja – varför inte, lite nostalgi är ju inte fel,,,

 20. 20
  Fredrik säger

  natan Skrev:

  @ Thomas Jansson:
  De är mest ute efter att bevaka sina politiskt korrekta positioner. Det brukar inte så sällan utmynna i avancemang i ankdammen!

  Liksom många här försvarar sina ekonomiska intressen då?

 21. 21

  Vilka dumheter !!! Det bara förtydligar okunnighet . Tur att det är många socialdemokrater som använder sig av Lchf

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 Fredrik:
  Vilka är det här som försvarar sina ekonomiska intressen?

 23. 23

  Smör är godast i mesta matlagningen. Oljor kan användas till fördel ibland, fråga de flesta kockar. Att man sedan tycks bli friskare förtar inte nöjet äta gott. LCHF är inte frossande i fett, det är heller ingen bantar diet i traditionell mening. Jag tycker det är en livsstil, som politiker borde anamma i stället för banna 😉 Jag minns en artiklel jag läst ( i mitten av 70-talet tror jag ? ) om hur mättat fett och smör låg i mängder i stora handels hangarer ute i Europa och blev förstörda/härsknade för att efterfrågan drastiskt hade minskat men handelsavtalen ändå tvingade till export/import så produktionen fortsatte. Den tiden hoppas jag är förbi, dels med konstlade handelsavtal och dels märklig fettskräck som uppmanats utan riktig grund från myndigheter.

 24. 24

  @ Thomas Jansson:
  Jessus Kir. Snacka om sötbomb ! Annars var det en flott förevisning av (vänster)mode på den tiden. Var väl bara palestinasjalen som fattades 🙂 ?

 25. 25
  stålfarfar säger

  Bra att politikerna talar ut om hur de tänker. Det har definitivt underlättat för mig när jag helt har lämnat Folkpartiet, som verkar sakna all kunskap om hälsa.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 stålfarfar:
  Vilket parti har bättre kunskap om hälsa?

 27. 27

  stålfarfar Skrev:

  Bra att politikerna talar ut om hur de tänker. Det har definitivt underlättat för mig när jag helt har lämnat Folkpartiet, som verkar sakna all kunskap om hälsa.

  Det finns inget parti som tagit ställning i kostfrågan vad jag vet. Inom alla partier finns det enskilda ledamöter som förordar det ena eller det andra. Alla ledamöter är väl styrda av partihögkvarteret och att driva en egen linje är givetvis inte enkelt. Tror inte att partierna tycker att kostfrågan är särskilt gångbar i valsammanhang, trots att ”alla väljare” äter dagligen, hela livet.

  Ibland tittar jag i din gamla blogg under rubriken Kost i politiken. Där finns förstås inte allt och alla, men en del.

  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/kost_i_politiken

 28. 28
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Margareta Lundström:

  Så bra att du ”..frågade så många politiker jag kom åt om deras åsikt om smör versus margarin..” 🙂

  Lättprodukter är inte hälsosamt för någon – speciellt inte för barn! Om ordspråket ”Liten tuva stjälper ofta stort lass” fortfarande gäller – hoppas jag att smör är ’liten tuva’ i det här fallet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa