Nya Nordiska NäringsRekommendationer

Livsmedelsverket och dess motsvarigheter i de andra nordiska länderna har kommit med de nya näringsrekommendationerna.
De är i princip oförändrade från tidigare år. De ”konsensusexperter” som har gått igenom det vetenskapliga underlaget har mest tittat på epidemiologiska obeservationsstudier, sådana som man kan vrida till precis det man önskar. Rekommendationerna är alltså grundade på önsketänkande, och där är tanken på fullkorn, fibrer och omättade fetter ljuva för deras öron. Smör och bacon är fula ord för dem.

SBU som gjort en genomgång av seriös forskning kom nyligen till helt andra resultat. De fann inga belägg för att naturligt mättat fett har sämre hälsoeffekter än omättat. Och de fann att lågkolhydratkost är bättre för viktnedgång och blodsockerkontroll än lågfettkost.

Men möjligen är det i vissa myrsteg en förbättring av NNR?

Man kan lämna Livsmedelsverket därhän. De säger att de inte riktar sig till överviktiga och sjuka, utan bara till friska.
Det konstiga är att dietisterna hänvisar till Livsmedelsverket, trots att de mest arbetar med överviktiga och sjuka.
Dietisterna och dess företrädare svarar inte när jag mailar. Det vore bra om andra kunde fråga dem om hur de baserar sina kostråd, och meddela hit vilka svar de får.

 

Comments

 1. 1

  ”Man kan lämna Livsmedelsverket därhän. De säger att de inte riktar sig till överviktiga och sjuka, utan bara till friska.
  Det konstiga är att dietisterna hänvisar till Livsmedelsverket, trots att de mest arbetar med överviktiga och sjuka.
  Dietisterna och dess företrädare svarar inte när jag mailar.”

  Vilken parodi! Jag längtar efter Tage Danielsson, Martin Ljung … på bästa sändningstid!
  Vi får hoppas på Galenskaparna …

 2. 2

  Det är just det jag också skulle vilja ha svar på. SLV riktar sig till den del av den vuxna befolkningen som är normalviktig (51%), varför ska då dietister och kostchefer på kommuner, skolor och sjukvård lyssna så mycket på dem?

 3. 3

  Bra poäng om dietister som framför allt träffar överviktiga! Lite nytt i NNR men det är myrsteg och skillnaden mot SBU är slående. Bloggade om nyagamla NNR här: https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10291/Nygamla-NNR-med-lite-GI-stuk.aspx

 4. 4

  Om vad normalkosten med ca 60 % kolhydrater/socker ställer till med…

  https://www.youtube.com/watch?v=Mv667rF4S84

  https://www.youtube.com/watch?v=Mv667rF4S84

 5. 5

  ”Det konstiga är att dietisterna hänvisar till Livsmedelsverket, trots att de mest arbetar med överviktiga och sjuka”

  Detta drabbar även överviktiga barn i barnomsorg/skola samt alla vårdtagare!

 6. 6
  Thomas Jansson säger

  Vi medborgare får heller inga svar av vare sig läkare eller dietister, de kör bara de gamla sagorna och när man talar om hur det egentligen ligger till blir de helt tysta eller förbannade och hänvisar till valda delar av Socialstyrelsens råd – någon egentlig kunskap har de uppenbart inte och inte heller någon yrkesstolthet som omfattar eget tänkande eller fortbildning,,,

  Så du är i gott sällskap om du oxå är svarslös,,,

 7. 7

  @ Thomas Jansson”Vi medborgare får heller inga svar av vare sig läkare eller dietister, de kör bara de gamla sagorna och när man talar om hur det egentligen ligger till blir de helt tysta”

  @ dr Annika:”Dietisterna och dess företrädare svarar inte när jag mailar.”

  Tystnad är en effektiv härskarmetod! På dom bara 🙂

 8. 8
  Carina Carlsson säger

  Tyvärr jag får inte heller svar. Jag har en vän sedan flera år som är dietist. När jag fick diagnosen Diabetes frågade jag via e-mail om kostråd. Jag fick inget svar. Min diabetes sköterska slingrar sig och talar bara om ”normala” diabeteskosten. Vad jag vet föreslår Socialstyrelsen även tre andra koster till diabetiker. Jag äter lågkolhydratkost sedan februari. Mina sockervärden är normala sedan april månad. (långtidssocker 43). Jag har själv fått söka information för att äta en näringsriktig kost.

 9. 9
  Thomas Jansson säger

  @ 1940:
  Ingen ide att tjafsa med en bunt intellektuella lättingar – det krävs långtgående politiska förändringar för att få bort dessa figurer, ibland undrar man ju om de överhuvudtaget är läskunniga – de verkar tro att de skall klara av sitt jobb enbart med deras grundutbildning.

  Min före detta läkare var (och är väl) otroligt flitig med receptblocket, överförskrivning av insulin, mindiab, statiner och blodtrycksmediciner så det sjunger om det – det mesta på helt felaktiga grunder då figuren verkar ha satt i system att jaga upp sina patienter ordentligt innan hen tar blodtrycket – ett avancerat skojeri men hon är välkänd i trakten som mer eller mindre oduglig men verkar vara omöjlig att bli av med enligt mycket initierade källor – att vederbörande saknar normal hyfs gör inte saken bättre,,,

  När jag får reda på att någon är diabetiker kan jag direkt utifrån deras ”medicinering” tala om vilken läkare de haft oturen att hamna hos – har stämt hittills i ungefär 20 fall – de kommer alla att få en för tigid död p g a denna ytterst okunniga ”läkare”

  ———————————————————————————
  För en tid sedan dödförklarades en man på intensiven i Karlstad – han lever fortfarande,,,

  Då hans sambo blev tillsagd att ta ett sista farväl konstaterades hon att hennes man andades – detta avfärdades av läkare och syrror som att ”koldioxiden” lämnar kroppen och att de inte kunde göra något mera,,,

  https://www.dagensmedicin.se/nyheter/dodforklarad-patient-levde/

  En himla tur att inte krematoriet ligger vägg i vägg med sjukhuset,,,

 10. 10
  Thomas Jansson säger

  Carina Carlsson Skrev:

  Tyvärr jag får inte heller svar. Jag har en vän sedan flera år som är dietist. När jag fick diagnosen Diabetes frågade jag via e-mail om kostråd. Jag fick inget svar. Min diabetes sköterska slingrar sig och talar bara om ”normala” diabeteskosten. Vad jag vet föreslår Socialstyrelsen även tre andra koster till diabetiker. Jag äter lågkolhydratkost sedan februari. Mina sockervärden är normala sedan april månad. (långtidssocker 43). Jag har själv fått söka information för att äta en näringsriktig kost.

  Jag kan ju bara konstatera för egen del att genom att ägna några timmar åt läsning på nätet ger betydligt bättre kunskaper än vad minst 90% av personalen på vårdcentralen besitter.

  Kul oxå att se reaktionerna hos apotekspersonal som ifrågasätter överförskrivande läkare – verkar som om farmaceuterna besitter betydligt bättre kunskaper än många läkare, själv fick jag en ordentlig föreläsning i LCHF av en apotekare som tyckte jag omedelbart skulle ersätta pillren med kost & motion,,,

  Nu har jag slutat med alla tokigheter utom metformin som jag nog får behålla ett tag till,,,

  Här finns lite intressant om D-vitamin, påstås kunna sänka blodsockret,,,

  https://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279

 11. 11

  ”De säger att de inte riktar sig till överviktiga och sjuka…”

  Detta är ett lite ansträngt argument som uppstod för 3-4 år sedan, då de måste förklara varför deras anvisningar stämde så illa med en omfattande amerikansk ”studie”. Tidigare j´hade man inte skiljt mellan ”friska” och ”sjuka”.

  Finns väl heller ingen anledning, eftersom det som är skadligt för den friske också torde vara skadligt för den som redan anses sjuk?

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @11 Piltson:
  Och vice versa.

 13. 13

  Hörde en kort interjuv med SLV´s chefsnutritionist Wulf Becker.

  Tyckte nog att reportern var misstänksam över deras nya råd och Wulf lät knappast trovärdig,,,

  Men varför publicerar de fortfarande den här smörjan på sin hemsida?

  https://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Studie-om-sambandet-mellan-snabba-kolhydrater-och-diabetes/

 14. 14

  @ Thomas Jansson:
  Thomas, beträffande läkare och dietister.
  Vi vet ju att Annika och kostdoktorn kan råda och behandla som de som läser här i allmänhet vill.
  Det finns ju många andra läkare och dietiester som är villiga att råda och kontrollera och ta prover vid kostomläggningar, fasta, medicinminskning m.m.
  För många diabetiker kan en kostomläggning synas omöjlig eftersom den behandlande läkaren
  kanske helt enkelt inte vill lära sig något nytt och patienten känner att hen måste ha läkarens stöd p.g.a. egna och/eller anhörigas ibland mycket starka åsikter.

  Det bör alltså – för närvarande – finnas öppning för en förmedlingsbyrå där presumtiva patienter
  kan anmäla sig och se vad olika läkare i närheten kan hjälpa till med etc..
  Man anmäler alltså sitt intresse och önskemål för en passande ”vårdprofil” som inte ligger för långt bort.
  Beroende på tillgång och efterfrågan blir man kontaktad och kommer överens om tid om det passar, resten sedan som vanligt.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 stenbj:
  Jag tror inte att LCHF-vänliga läkare, sköterskor och dietister i nuläget är villiga att anmäla sig till någon förmedlingsbyrå, eftersom ämnet är så laddat och kontroversiellt. Men man kan alltid ringa runt till vårdcentraler och fråga om de har någon LCHF-vänlig läkare och/eller dietist/sköterska, och i så fall lista sig där.
  Det är bara nyttigt för vårdcentralerna att erfara att det finns en efterfrågan. Det är konkurrens om patienterna som gäller nu.

 16. 16

  @ Annika Dahlqvist:
  Ja, det tycker jag verkar en förnuftig lösning.
  Eftersom patienter är kunder kan det kan vara av intresse för läkare att
  höra vad det finns för önskemål: I de fall man inte vet kommer efter ett tag de flesta läkarna på en vårdcentral bli tillfrågade.

  För att göra det lättare för många: Förslag på frågor man bör/kan ställa ?
  a/ i samtal till vårdcentralen b/ vid första läkarbesöket

 17. 17

  @ Annika Dahlqvist:
  @ stenbj:

  Jag tycker inte man ska behöva ringa runt och fråga om det som är den enda kosthållning som har ett vetenskapligt stöd, d v s LCHF – vore det inte bättre att läkarna ute på vårdcentralerna sattes på en kurs så att de uppdaterades eftersom de nu tydligen inte klarar av detta själva?

  Som det ser ut idag så kan man ju alltid gå till en vårdcentral för att få ut receptbelagda piller, desto mera korkad läkare desto bättre bara hen håller inne med sin okunnighet och gör som den blir tillsagd – jag tycker det borde vara generande för en högutbildad yrkesgrupp som läkare att ha betydligt mindre kunskaper än sina patienter.

  Dietisterna framhåller ofta att de är högskoleutbildade men av det märker man aldrig något,,,

  Alternativet är ju att till ett högre pris beställa eventuella mediciner på nätet vilket ju går bra för den som inte är kroniskt sjuk – det finns ju såvitt jag vet inget som hindrar att en diagnos ställs i samråd med en läkare på distans,,,

  Tids nog så tror jag nog att vi får privata kliniker som har LCHF som affärsidé – jag tror att många gärna skulle åka relativt långt för att slippa allt tjafs som är på de skyddade verkstäder som landstingets vårdcentraler utgör,,,

  Det kanske skulle vara något för dr Dahlqvist själv att kröna sin karriär med?

 18. 18

  J@ Thomas Jansson:

  Thomas, det är inte vad jag eller vad jag tror Annika menar.
  Jag menar att man ringer och frågor om dom har någon läkare som är villig att hjälpa till med
  omställning till LCHF om man är diabetiker, mycket överviktig eller hjärtsjuk som jag var.

  Man kan ju börja med att fråga nuvarande läkare, vilken med en sådan fråga
  sätts i en helt annan sits än han har innan frågan ställs!

  Om svaret är nej så får man helt enkelt fråga vidare.

  Att sätta läkarna på kurs är ju bättre, men det är något som vi inte har något som helst inflytande i.

  Men om fler börjar ställa sådana här frågor börjar vårdpersonal inklusive läkare tänka till.
  Speciellt som det numera är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet att äta LCHF och SBU har godkänt det. Jag tror faktiskt på att man får det man frågar efter i det här fallet !
  Läkaren ifråga kan säkert t.o.m. känna att han bör sätta sig in vad patienten ber om innan han ger svar, eller rekommenderar någon.

 19. 19

  @ stenbj:

  ”Att sätta läkarna på kurs är ju bättre, men det är något som vi inte har något som helst inflytande i.

  Jodå – den påverkan vi kan ha är politisk även om genomslagstiden är relativt lång! Men det finns anledning att tro att intresset blir större med allt sämre ekonomi – vi kan inte ha ett folk där hälften arbetar för att den andra hälften är sjuka – skolmedicinen & figurerna på Livsmedelsverket måste börja anpassa sig efter verkligheten och inte efter pillerindustri och politiska drömmar!

  Och så kan man ju göra som i mitt eget fall, tala om för ”läkaren” att det kanske inte räcker med att titta på vanlig TV för att vidareutbilda sig, att det kan vara lämpligt att fundera på orsak och inte bara dämpa symptomen.

  Dock besparade jag hen diskussionen om LCHF då jag knappast tror att hen känner till de 4 bokstävernas betydelse – som gammal lärare har jag absolut inget emot att upplysa folk men det finns gränser även för mitt tålamod,,,

  Folk är alldeles för snälla och knaprar i sig vad som helst – ungefär hälften av dem jag stöter på har ingen aning om varför de äter statiner – vore det inte rimligt? De är betydligt mera noga då de lämnar in bilen för oljebyte!

  God kväll!

 20. 20

  @ Thomas Jansson:
  Jag menar inte att vi ska ”tala om” någonting för läkare.
  Endast höra efter om dom är intresserade att samarbeta.
  Den politiska lösningen kan nog t.o.m accelereras genom att fråga efter sådana läkare.
  Dom finns !

  Både Annika och Andreas känner säkert ett flertal som är villiga att hjälpa till.
  Vi är långt ifrån ensamma.

 21. 21

  SLV försöker slingra sig, men pratet att deras kostråd endast riktar sig till friska och normalviktiga är nonsen. På deras hemsida finns massor som pekar på motsatsen. Under rubriken ”Övervikt och fetma” presenteras samma gamla vanliga fettskrämda tallriksmodell. Samma sak under rubriken ”För sjukvården – samtal om matvanor”.

  https://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Overvikt-och-fetma/

  https://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/stod_till_varden/

 22. 22
  Thomas Jansson säger

  stenbj Skrev:

  @ Thomas Jansson:
  Jag menar inte att vi ska ”tala om” någonting för läkare.
  Endast höra efter om dom är intresserade att samarbeta.
  Den politiska lösningen kan nog t.o.m accelereras genom att fråga efter sådana läkare.
  Dom finns !

  Både Annika och Andreas känner säkert ett flertal som är villiga att hjälpa till.
  Vi är långt ifrån ensamma.

  Lite feedback skadar knappast – jag har aldrig någonsin träffat så genuint otrevliga personer som på just denna vårdcentral, alla där verkar vara på väg till sin egen begravning. Nu är jag långt ifrån ensam om denna erfarenhet – är ganska förvånad över att sjukvården tycks leva kvar med de attityder som var ganska vanliga på 1970-talet. Nu råkade de mästra sig med fel person,,,

  För min egen del är detta inget som helst problem även om jag som skattebetalare tycker det komplett galet att ha en så sjuk vård som vi har. Tycker dock mest synd om de som får sina liv kraftigt förkortade på grund av dessa läkares inkompetens, det kan handla om många år samt att deras livskvalité är kraftigt sänkt p g a allt rävgift de godtroget stoppar i sig,,,

 23. 23

  @ Thomas Jansson:
  Thomas, förstår hur du känner dig med dom erfarenheterna!

  Varför inte ringa upp och ställa den enkla frågan:
  ”Vet syster om det finns någon läkare på vårdcentralen som kan hjälpa med provtagningar och kontroll vid omställning till en lågkolhydratskost”,…. – ”ja just det till LCHF.”
  Det gäller en bekant som har diabetes 2….

 24. 24
  Thomas Jansson säger

  Jag har inga problem med att börja med LCHF – så har jag ätit de senaste 9 åren,,,

  Men jag uppskattar inte att en okunnig läkare ha synpunkter på hur jag äter samt försöker få mig att börja med statiner – varför skulle jag det?

  Det största problemet för den här läkaren är uppenbarligen att hen inte tål att jag inte äter det rävgift hen anser att jag borde samt att mitt långtidssocker har minskat i en omfattning som hen inte kan förklara – jag kan inte se någon annan anledning än att avsikten är att hållas lagomt sjuk,,,

 25. 25

  Håkan Skrev:

  SLV försöker slingra sig, men pratet att deras kostråd endast riktar sig till friska och normalviktiga är nonsen. På deras hemsida finns massor som pekar på motsatsen. Under rubriken ”Övervikt och fetma” presenteras samma gamla vanliga fettskrämda tallriksmodell. Samma sak under rubriken ”För sjukvården – samtal om matvanor”.
  https://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Overvikt-och-fetma/
  https://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/stod_till_varden/

  Du har rätt Håkan! Jag har länge undrat varför SLV underlåter att tydliggöra att kostråden endast vänder sig till den friska delen av befolkningen 😉

  Som vanligt har PIltson bra koll i #11: ”Detta är ett lite ansträngt argument som uppstod för 3-4 år sedan, då de måste förklara varför deras anvisningar stämde så illa med en omfattande amerikansk ”studie”. Tidigare hade man inte skiljt mellan ”friska” och ”sjuka”.”

  Varför har det blivit så att SLV kör med dubbla budskap? När SLV konfronterades för ngt år sedan drog någon funktionär helt enkelt till med en bluff för att komma undan? Precis som psykopater gör (drar till med ett ologiskt argument) när de riskerar att bli avslöjade. Märk väl att det finns fler som bluffar och njuter av det inför öppen ridå.

  Det hela kan verka parodiskt, men det är värre än så: Ett statligt organ/kostexperter som inte drar sig för att bluffa/sprida vilseledande information bland befolkningen är både allvarligt och sjukt!

 26. 26
  F d anhörig säger

  Den ena vet inte vad den andra gör.

  Vaddå det rekommenderade intaget av vitamin D? Undrar om Livsmedelsverket tror att man kollar de äldres D-vitaminstatus. Det har jag aldrig någonsin sett på några lab-papper.

  ”•Det rekommenderade intaget av vitamin D har höjts för barn över två år, vuxna och personer över 75 år.”

  Barn över två år förstår jag vad som menas, men vad är det för skillnad på vuxna och personer över 75 år?

 27. 27

  sofia Skrev:

  ”Det hela kan verka parodiskt, men det är värre än så: Ett statligt organ/kostexperter som inte drar sig för att bluffa/sprida vilseledande information bland befolkningen är både allvarligt och sjukt!”

  Att de skulle vara kostexperter tror jag inte på – visserligen har det gått utbildningar åt det hållet men resultatet är synnerligen habilt,,,

  Ja – det är allvarligt – sannolikt så ljuger de medvetet när det gäller t ex mat i skolorna. Deras hemsidor innehåller kostråd för sjuka, de borde tas bort men i stället ägnar sig SLV åt att på fullt allvar baktala LCHF och det helt utan vetenskaplig grund.

  De hade ju 72 studier som de ständigt refererade till – även dessa var en bluff!

  Senaste skämtet är den ökade dosen D-vitamin,,,

  Hur länge skall deras lekstuga styrd av politiska drömmer få fortgå?

 28. 28

  @ Thomas Jansson:
  Håller med i stora delar. Det är inte värdigt en demokrati – media har ett stort ansvar – att inte problematisera och diskutera de här problemen mer öppet. Ungefär som med invandring. Man får absolut inte diskutera dess negativa sidor. Det är tabu.

  Vad man inte fattar är att man får ett infantilt samhälle och att demokratin tar mycket stryk. Nätet med dess bloggar och info är förstås ett friskhetstecken men det tar tid att upplysa ett manipulerat folk.

  Majoriteten tycks för övrigt vara nöjt med medias glättiga bild av verkligheten! Bara man får mysa till Idol (med massor av chips 🙂 på fredagskvällen!

  Men det kanske är en större omsvängning på gång än vi anar!? Många många är trötta på sakernas tillstånd. Inte minst att välfärden monteras ned i rasande fart!

 29. 29

  @ Thomas Jansson: ”Att de skulle vara kostexperter tror jag inte på”

  Slarvade vid midnatt, jag menade ”kostexperter”.

  SLV använder sig uppenbarligen av av den fula härskarmetoden mytspridning!

  Marlene Olivares-Dahlby, en av de två dietister som anmälde dr Annika till Socialstyrelsen för ”farliga kostråd”, har tidigare använt sig av mytspridning kring dr Andreas. Vet inte om det fortfarande sker eller om hon drog sig tillbaka efter det att han synliggjort hennes förehavanden på hälsoblogg. Enligt MO-D var Andreas en oseriös läkare, som spred direkt livsfarliga kostråd; hon ifrågasatte vad han gjort under sina läkarstudier, om han sov under lektionerna i fysiologi?.

  Idag har vi helt klart andra mer slipade och ”väutbildade” mytspridare, vars verksamhet borde avslöjas inför öppen ridå 😉

 30. 30

  @ natan:
  Det är otroligt stora omvälvningar på gång vilka många blundar för eller överhuvudtaget inte är medvetna om. Kanske ska vi diskutera detta på andra bloggar – Annika vill inte ha politiska diskussioner på hennes blogg och det kan nog vara rätt då det nog rätt så snabbt skulle ta överhanden,,,,

 31. 31

  @ Thomas Jansson:
  Hennes ansvar och inställning i samband med politik har jag full förståelse för. Samtidigt är det nästan omöjligt att att skilja ut den här problematiken utan att blanda in politik. Det är också ett tecken på hur lågt till tak det är i den svenska ankdammen!? Lätt att slå huvet i glastaket i kunungariket Sverige. Alla vaktar sin tunga, inte minst i de här frågorna. Man anses som knaspelle och allmänt besvärlig om man lyfter dem. Det har väl inte minst Annika erfarenhet av!?

 32. 32

  29@ sofia:

  Mina tankar om Marlene Olivares-Dahlby lämpar sig inte att uttrycka offentligt och behövs inte heller då var och en som vill bilda sin egen uppfattning kan gå in på Kostdoktorns blogg,,,

  Trots hennes nivå får vi kanske vara tacksamma då hon gett LCHF ovärderlig reklam!

  Centralt har DRF:s hemsida städats upp efter att ha varit ordentligt eftersatt under en lång tid https://drf.nu/index.php – brukar ibland tanka ned hela siter för historia men gjorde det tyvärr inte för någon månad sedan då förfallet på deras hemsida var mycket påtagligt,,,,

  De hade ju storstilade planer på upplysning i syfte att ”bekämpa” LCHF men det initativet syns inte längre vilket kan göra detsamma då det inte fanns något att läsa där!

  Överhuvudtaget verkar de ha ”gömt” mycket av det generande material som låg på deras hemsida – de hävdar i tid och otid att de är legitimerade akademiker – av den ”inbillningen” ser man inte många spår av när de uttalar sig,,,

  När det gäller SLV så är det väl mera en förvaringsplats än arbetsplats och har varit så under mycket lång tid.

 33. 33

  31 @ natan:

  Det finns platser på nätet där politik diskuteras och där takhöjden räcker till,,,

  Men visst håller jag med, hälsofrågan är i allra högsta grad en fråga om politik och nu har den äntligen hamnat på den politiska dagordningen – ingen tvekan om det!

 34. 34

  @ Thomas Jansson: ”När det gäller SLV så är det väl mera en förvaringsplats än arbetsplats …”

  Och jag tycker SLV verkar vara en arbetsplats med MYTSPRIDNING på agendan!

 35. 35

  33 @ Tomas

  Jag tycker inte att kostfrågan kan sägas ha hamnat på den politiska dagordningen riktigt ännu. Vi har inga stora politiska aktörer som offentligt tagit ställning. Man skulle vilja se regering och opposition deklarera ställningstaganden och förmedla visioner.

 36. 36
  Thomas Jansson säger

  @ Håkan:
  Det är på gång,,,,

 37. 37

  @ Thomas Jansson:
  På nätet räcker takhöjden till. Däremot är takhöjden i media begränsad och det är de som sätter dagordningen. Journalisterna är hårt styrda och man dras med ekonomiska problem. Det är i praktiken skattebetalarna som håller igång flertalet tidningar(presstöd).

  Ett konstigt samtycke har uppstått mellan media och den politiska klassen. Så ska det inte fungera i en demokrati. Men nu kanske det blev för mycket politik 🙂 ?

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  @ 37 natan:
  Ni får gärna diskutera var olika partier står i kostfrågan, men jag vill inte ha partipolitiskt käbbel i övriga frågor i min blogg.

 39. 39

  @ Annika Dahlqvist:
  Tror det är bäst att låta bli de politiska frågorna överhuvudtaget, det finns gott om platser där de kan diskuteras utifrån kunskaper som hämtas bl a från din blogg,,,,

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 39 Thomas Jansson:
  Men om något parti, eller någon politiker, tar ställning för LCHF så vill jag absolut uppmärksamma det i min blogg.

 41. 41

  37@ natan:

  Det hela är mycket enkelt – låt säga att en TV-kanal gör ett kritiskt program om kungahuset – då är de inte välkomna dit någon mer gång och deras tittare får söka sig till andra kanaler om de är intresserade av dessa frågor – ingen TV-station är beredd att göra detta,,,,

  Vårt land är litet – hela etablissemanget sitter i knät på varandra och det mesta styrs från några få kvadratkilometrar i Stockholms city,,,,

  Glöm tidningar, TV-kanaler och annat som tillhör ”gammelmedia” – idag har kunskapen flyttat ut på nätet, vem som helst kan starta en webbaserad tidning eller TV-station. Ta Kostdoktorns besöksrekord på 73 000 besök under ett dygn – om ett år kommer det att dubbleras,,,

  Som jämförelse kan man ta Aftonbladet som ligger på knappt 200 000 ex i pappersform,,,,

  Således – AB ned – Kostdoktor upp! (och det gäller nog den här bloggen oxå!)

 42. 42

  40@ Annika Dahlqvist:
  Men tänk om det är ett parti som du inte tycker om? :=)

  Man ska ha klart för sig att inget av de gamla partierna kommer att ta tag i frågan utan det är någon uppstickare,,,

  Häromdagen var det ju en EU-ledamot från Piratpartiet som gästade din blogg – det är sådana nya politiska konstellationer som letar områden att profilera sig på!

  Det hela är mycket enkelt – en del partier kommer att gå till val på skola, vård och så vidare på ett trovärdigt sätt – det är fullständigt solklart och de har fritt spelrum då ”etablissemanget” fullständigt har kört fast i gamla fotspår vilket när det gäller sjukvården & hälsa bara innebär ännu mera sjukhus och ingen friskvård i form av LCHF,,,,

  Du har själv ett lysande exempel på några knäppskallar från det hopplöst föråldrade folkpartiet idag, inget att bry sig om, de överlever knappast nästa val – men det är intressant att figurer av detta sunkiga slag gärna sätter sig ovanför både vetenskap och demokrati – sånt reagerar folk uti stugorna på!

  Så – vill man vara med och påverka så är valet 2014 ertt unikt tillfälle – aldrig förr har svenskarna kunnat påverka så mycket som nästa och några följande val – det klarar vilken 6:e klassare som helst av att räkna ut!

 43. 43
  Annika Dahlqvist säger

  @ 42 Thomas Jansson:
  Men jag tycker ändå att vi måste ta upp om kost i politiken.
  Han från Piratpartiet frågade om hur han kunde ta upp frågor i EU, men jag förstod som att han menade bara i frågan om öppenhet om forskningsdata.
  Har Piratpartiet uttalat någon åsikt i kostfrågan?

 44. 44

  @ natan:
  Det är möjligt att du har rätt och då kommer det politiska och mediala etablissemanget att skaka i sina grundvalar. Men än så länge verkar de framhärda i sina bastioner och inte minst ihärdigt bevaka sina positioner!

  Ofta får man känslan att det är det sistnämnda de bevakar allra mest. Om folkhälsan ryker all världens väg tycks inte bekymra de värsta strebrarna. En akut sjukvårdskris, som inte är långt borta, kanske kan få dem att retirera?

  Tycker för övrigt att arrogansen och det allmänna klimatet har blivit sämre med Alliansen, trots att jag definitivt inte är lagd åt det socialistiska hållet.

 45. 45

  43 @ Annika Dahlqvist:
  Ja – så var det nog, forskningsdata,,,

  Jag har ingen koll på Piratpartiet mer än att det finns enskilda politiker där som är intressanta ur många synpunkter, kanske mera för sin dagliga profession än för sin politik?

  Jag tror däremot att deras politiska inflytande kommer att vara mycket marginellt annat än lokalt,,,

  Det är ett helt annat parti som kommer att styra landet i realiteten och de gör det i princip redan idag – det är där som ”kilen” kan slås in för den som vill påverka.

  Både vänster- och högerblock är fullt upptagna med att försöka hänga sig kvar så gott det går och båda dessa block har inga ledare värda namnet, nuvarande statsminister är trött och vill avgå snarast och Stefan Löfven passar nog bra som facklig representant på ett storföretag men knappast i politiken – fältet är således vidöppet,,,

 46. 46

  Mitt svar 44 var en replik till Thomas Jansson 41 men ser att jag adresserat den till mig själv 🙂

 47. 47

  @ Thomas Jansson:
  Du bortser dock från hur hårt indoktrinerad svensken är ! 90% tror fortfarande på att Svt och övrig media skildrar verkligheten och håller sig till sanningen. Men förmodligen är ett uppvaknande på gång som förstås på sikt kommer att få konsekvenser. Inte minst att media tvingas ta sig i kragen och rapportera från verkligheten snarare än utifrån ideologiska utgångspunkter!

 48. 48

  @ natan:

  Folk har börjat vakna!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa