Fredrik Nyström chattar idag om Fett

I Corren. 11.30 – 12.30. Där svarar han  bl a på  frågor om vilket fett som är bäst för hälsan, och i vilka mängder.

Han svarade väldigt bra tycker jag!

 

Comments

 1. 1
  Konsument säger

  Jag har skickat två frågor:
  1. Varför är smör så kontroversiellt?
  2. Livsmedelsverket ligger flera steg efter vad gäller D3-vitamin. Vad vet du om kombinationen fettsnålt och D3?

 2. 2

  Jag saxar några inte helt godtyckligt valda bitar ur denna replikväxling:

  ”…rimligare lyssna til de som tar hand om våra patienter än att lyssna till folk som inte arbetar med vård av sjuka i någon nämnvärd omfattning (såsom experter på SLV).”

  ”Vem som tar ansvar för att vidareutbilda alla dietister kan man verligen undra. Redan för 3 år sedan kom SoS ut med rekommendationer att det finns 4 olika koster vid diabetes att erbjuda, inte alls bara lågfettkost, och det är inte ofta man ser i vården att man lever upp till detta…”

  ”Jag tror många ”traditionalister” inte insett att kolhydrater från potatis inte skiljer sig särskilt mycket från de som kommer från godis (eller frukt) och ger samma insulinstegringar och därmed belastning för t.ex. patienter med diabetes. Jämfört med detta är mättat fett klart bättre..”

  ”NNRs rekommendationer har ju läckt ut sedan länge. Jag förstår inte alls hur man kan ange kostrekommendationer såsom olika procentsatser av olika fett/protein/kolhydrater. Allra konstigast är att man fortsatt varnar för mättat fett…”

  ”…man är uppfostrad med uppfattningen att mättat fett skulle vara farligt och att det för många är kolossalt svårt att inse att man kanske haft fel i decennier.”

  Det sades alltså en hel del av intresse, men nog hade det varit kul att höra hur vad slags utbyte som kan ha ägt rum mellan Nyström och t.ex. Ingrid Larsson, båda ledamöter i kommissionen. Hela ”chatten” finns här:

  https://www.corren.se/ostergotland/chatta-om-fett-imorgon-kl1130-6565290-artikel.aspx

 3. 3

  Nyströms svar i chatten är verkligen uppfriskande, till skillnad från en del ”sanningar” jag fick mig till livs vid den s k föreläsningen av Stefan Rössner på Älmhults bibliotek. Jag gick dit i tron att få höra om ”Myter om mat” vilket t o m står på biljetten men av någon förunderlig anledning 😉 var det inte alls det temat som stod på programmet. Hade han månne fått kalla fötter? Istället sade han sig vara oförberedd och undrade vad vi ville att han skulle ta upp? Det blev väl ett tiotal punkter på blädderblocket, varav två med anknytning till fett, nämligen SBU-rapporten samt det mättade fettet. Det mättade fettet halkade han förbi utan kommentarer och när han skulle prata om SBU-rapporten, som han påstod sig ha läst på tåget på vägen ner, pratade han bara om GI. Han sa inte ett ord om att högfettkost är bättre än lågfettkost för viktnedgång förrän jag påpekade det men eftersom det gällde bara de sex första månaderna, på grund av att ingen orkar hålla en diet någon längre tid, så ansåg han tydligen inte det vara värt någon kommentar. Det var tydligt att han inte ville diskutera fettfrågan överhuvud taget.

  Personligen gick jag inte till evenemanget för att lära mig något men jag har funderat en del över vad de som gick dit nollställda hade för ”kunskaper” med sig hem.

  Jag ska inte vara orättvis! Några sanningar förmedlade Rössner även om det var ganska glest mellan dem. Han har en förmåga att säga väldigt mycket, utan att säga något…. Jag tror att någon har sagt det tidigare, att han troligen skulle göra sig bra som ståuppkomiker!

 4. 4

  Visst är Fredrik Nyström underbart rakt på sak, precis som du Annika!

  https://www.24corren.se/?category=5017163&clip=6567503&date=latest&startTime=0m0s

 5. 5

  LenaK:
  ”…har funderat en del över vad de som gick dit nollställda hade för ”kunskaper” med sig hem.”

  När vi intensivt sysslade med Rössners predikotexter för över fem år sedan, så frågade vi oss ibland om folk verkligen kunde ta denna person på allvar. Hans faktaförnekande och non sequitur var ju så uppenbara att varje förnuftig människa måste studsa. Och ändå kunde Brombergs förlag utge bok efter bok, ibland med upprepning av samma meningar, och det pågår fortfarande – det måtte väl betyda att han är lönsam?

  Så jag vore intresserad att höra vad publiken i Älmhult sade till varandra när de gick ut ur lokalen. Och naturligtvis även varför han inbjudits som föreläsare – fråga kommunens ”kulturchef”! Att han gärna är estradpajas har han redan visat två gånger i Stockholm. Man skulle betala 650 kronor för att avnjuta hans konster på en krog. Jag tror också att det är av den anledningen som TV4 så gärna kör fram honom – i vintras fick han ett par skyltar att vifta med istället för att prata allvar.

 6. 6

  Detta låter ju minst sagt skrämmande.
  Antalet diabetiker i världen
  1985: 30 miljoner
  2011: 366 miljoner
  2030: 552 miljoner

  Fajten om fettet
  https://www.corren.se/ostergotland/linkoping/fajten-om-fettet-6567751-artikel.aspx

 7. 7
  Ann Kristin säger

  Jag har sett Nyström på Tv för rätt länge sedan, om varför vissa inte kan lägga på sig, i samarbete med ett engelskt universitet. Han kommer att bli en tung faktor i fettförändringen, för nu rullar det vågor simultant från alla håll. Lule hockey hade ett helt upplag i en sportbilaga om den fettrika och socker- och mjölnollade kost de äter numera. Långkokt buljong som uppladdning, sockerförbud före, under och efter match, koksvatten som sportdryck…osv. Sport och idrott har cred bland unga och män, särskilt.

 8. 8

  @ Piltson:

  Jag är inte så pigg på att skylta med min mailadress, jag vet inte hur det är med dig? Annars kan kanske Annika förmedla.

 9. 9

  Hej Annika,

  Jag/vi hade gärna kommit till din träff i Sigtuna, men jag var på resa som var inplanerad.

  Jag heter Simon, 53 år och har troligtvis ALS, enligt min läkare.
  Sedan 20 september, 2013 tar jag Rilutek, som endast är en bromsmedicin.
  Därför började jag med kokosnötsolja söndagen den 22 september, 2013 och en ketogen kost (utan kolhydrater) plus kreatin, magnesium, kalcium, D-vitaminer och B12. Idag, den 6 november 2013, har jag 1,7 mmol/L ketoner i blodet.

  Eftersom ALS är en sjukdom i de motoriska nervcellerna (motorneuronen), alltså de speciella nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr ens rörelser, så har jag 3-4 frågor:

  1. Är de motoriska nervcellernas främsta eller enda bränsle glukos?
  2. En kärnfråga är, varför dessa motoriska nervceller försvagas och dör? Kan det bero på att dessa nervceller inte tar in glukos (bränsle) p.g.a. insulinresistens och sakta dör som t.ex. i Alzheimers sjukdom?
  3. Kan ketoner (ketos tillstånd) ersätta glukos som bränsle och dels förbättra de motoriska nervcellernas tillstånd och dels tillföra nya motoriska nervceller?

  Du kanske känner till om att i USA fick ALS patienter, anhöriga och läkare (neurologer) för första gången någonsin i februari, 2013 träffa FDA för ”review and approval of new ALS therapies”. Både ALS patienter och läkare informerade FDA om fördelarna med ketos och ketogen kost.

  Med vänlig hälsning

  /Simon

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Simon:
  Jag kan inte de fysiologiska mekanismerna i ALS. Jag vet inte ens om de är fullständigt kända. Men Bruce Fife (Stoppa Alzheimer nu) skriver att kokosfett är bra mot alla neurologiska sjukdomar. Jag tycker absolut att det är värt att prövas, liksom strikt LCHF förstås, och D-vitamin.

 11. 11

  Hej Annika, tack.

  Absolut, jag är helt övertygad.

  En god vän rekommenderade johannesört och den skall tydligen inte tas med andra mediciner.
  Men, den enda medicinen jag tar är Rilutek (bromsmedicinen), som jag inte tror på.

  Känner du till fördelarna med johannesört och borde jag ändå ta den?

  Med vänlig hälsning

  /Simon

 12. 12
  Ann Kristin säger

  @ Simon:
  Jag har läkt min hjärna efter en stroke, och strikt ketogen kost är en märklig upplevelse i både kropp och hjärna. Nu vet jag att ALS är en komplex sjukdom, men jag vill verkligen uppmuntra dig till detta. Jag läser en blogg, https://trelleborg-kiruna.blogspot.se/, skriven av en ung kvinna som har MS. Hon har många tänkvärda idéer om föda och sjukdom, och är dessutom sjuksköterska.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa